2017-02-15 687 views
早幾晚來到石蔭去舅父家拜年,一如以往一家人一起去吃開年飯。原本打算去裕滿人家,點知冇訂枱full左,於是舅父提議去附近的茶記冰室,話d小菜好味又抵食。去到都要攞飛等位,但冇辦法啦周圍都咁多人,唯有等下。等左大概半小時入得,我地一行六人,侍應見到我地有老人家幫我地安排左一個比較寬闊嘅位置👍🏻好細心呢度環境裝修幾靚,夠光猛,地方都算乾淨,茶餐廳來講算係環境好好。由於過年要食雞,本身想叫佢個招牌雞煲但外婆唔食得辣同埋清清地,於是叫左樓面推介嘅菜膽雞, 鮮淮山炒斑片,豉汁蒸鱔,黃金鮮魷,炒青菜同豉椒炒花甲。個菜膽雞都不錯仲有菜,冰鮮雞肉質算滑。 個鮮淮山都幾出色,入口滑滑地,感覺很特別,清清地健康之選。個蒸鱔同花甲都不錯,抵食,D花甲都幾肥,如果再辣啲效果更佳,已向店員建議,當然要配啤酒啤一啤啦,呢度仲有戰鬥碗,真體貼總括來說呢間餐廳食物質素不錯,小菜夠鑊氣,份量又多,呢個價錢好抵食,埋單每人只是百零蚊,真心推介👍🏻👍🏻👍🏻
,當然要配啤酒啤一啤啦
,呢度仲有戰鬥碗,真體貼

• 炒花甲
  • 黃金鮮魷
  • 鮮淮山枝竹斑片
2017-02-11 451 views
這間餐廳是小區內我最喜歡的其中一間, 已來過多次, 因今次人多菜色比較多, 是時候讚一下。 今次6人晚飯點了 “脆皮芝麻雞, 黃金鮮魷,四川回鍋肉, 勝瓜炒豬頸肉, 金銀蛋浸波菜”。 脆皮芝麻雞皮脆香口; 肉不會太乾, 同上次一樣水準。 黃金鮮魷有我喜愛的咸蛋黃蓉 及 外脆內仍嫩。 四川回鍋肉辣度剛好適合小辣口味人士, 肉不會太肥膩。 勝瓜炒豬頸肉和金銀蛋浸波菜就清清地味道適中。 這裡的食物都不太咸和不太油, 除了味道 ,包含睦鄰友好的心思! 食客除了填飽肚, 亦感受到人情味 。

這裡的食物都不太咸和不太油, 除了味道
,包含睦鄰友好的心思! 食客除了填飽肚, 亦感受到人情味
2017-02-02 428 views
相信幫襯佢嘅都係街坊,由佢最初開業一直都有幫襯,在不同時段,由於我怕人多,都會避開繁忙時段,味道平均都不錯,可是本人就遇過三次不愉快經歷,第一次於繁忙時段,樓面召呼還可,算正面態度,我叫咗一道菜,後來上枱的不是我order的,當中一種食材用咗第二樣取代,同樓面講,佢入去厨房出返梨就話無嗰種食材所以取代了,結果我照收貨, 無謂浪費食物, 但我同佢講如果冇要出聲,我可以揀第二款, 便了事第二次非繁忙時段,我喜歡叫四季偏豆, 差不多次次去都食呢款菜,呢次梨嘅偏豆老過我太公, 心中不憤,我無出声,照食,做人要有衣食,但埋單我同收銀講,下次啲出品吾得做吾好出比客人,因我覺得佢係老闆娘,好靚女下嗰個呢..希望佢會同廚房溝通改善一下第三次今日 2-2-2017 下午5:45分 叫咗個 吉列豬扒湯烏冬,上次叫過一次, 賣相唔錯 , 豬扒有蕃茄青瓜伴碟 , 烏冬亦有青菜 睇見都想食 ,但因為牙痛冇試真啲未,今次打算試多次,点知一上枱我呆咗, 我覺得我似梨化緣, 所有伴碟無曬, 一碗烏冬,加一碟豬扒, $38常餐黃色一pat, 唔係畀和尚食就係畀監躉食咁, 我忍唔住出咗聲同樓面講, 上次個order賣相唔

第一次

第二次

第三次
今日 2-2-2017 下午5:45分 叫咗個 吉列豬扒湯烏冬,上次叫過一次, 賣相唔錯 , 豬扒有蕃茄青瓜伴碟 , 烏冬亦有青菜 睇見都想食 ,但因為牙痛冇試真啲未,今次打算試多次,点知一上枱我呆咗, 我覺得我似梨化緣, 所有伴碟無曬, 一碗烏冬,加一碟豬扒, $38常餐黃色一pat, 唔係畀和尚食就係畀監躉食咁, 我忍唔住出咗聲同樓面講, 上次個order賣相唔係咁㗎噃.... 佢就話一向都係咁, 其實呢方我知面同樓面無關, 但佢呢個答案令我覺得佢同廚房夾埋, 後來有個疑似廚房大佬, 出聲話雪櫃有生菜加返條菜畀佢,( 即係指我) 我心諗真係冇得救, 佢以為我貪佢條生菜

三次我都冇影相 ,因為我冇諗住要寫食評, 但今次實在太過分 做飲食冇心 冇要求 咁就開檔做生意, 廚房唔理,樓面唔識, 老闆唔關心, 定抑或佢哋係"茶記 "我哋就唔可以要求! 如果係就唔好裝修 ,貼到成牆壁都係食相 ,去招攬客人買客歡心, 想人幫襯你, 點知坐低全部都唔係
2017-02-02
Type of Meal
Tea
2017-01-21 475 views
今個星期六約左同老爺食下晏 但係食黎食去都係樓下個間 所以今次行遠d試新野 入到去都好新淨 常餐都好吸引 還有午餐飯類選擇老公同老爺都選左招牌沙爹牛肉面 分別配火腿奄列/炒蛋 厚多士添 我選左茄湯豬扒米 配左火腿奄列同豬仔包雖然不是好味到一試難忘 但總算貨真價實
還有午餐飯類選擇
老公同老爺都選左招牌沙爹牛肉面
分別配火腿奄列/炒蛋 厚多士添
我選左茄湯豬扒米
配左火腿奄列同豬仔包
雖然不是好味到一試難忘 但總算貨真價實
第一次幫襯......早餐:吉列魚柳配黑松露炒滑蛋😍好好味!最欣賞個炒蛋黑松露味道十足😋另外杯熱奶茶真的要一讚😋又香又滑同埋夠熱👍👍整份早餐份量都好足夠飽😋(可能我細食😂)連埋餐飲$34👍👍絕對值這個價錢!
2016-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$34 (Breakfast)
2016-12-13 377 views
剛新搬黎葵涌,唔知邊度有好野食,見到屋企附近有呢間冰室,又另類裝修風格,即管上網睇下d食評,大部分都讚好,就試下啦。我星期日6點半左右落到去,見到入面已經坐滿8成客(心唸應該好食卦,咁早就咁多人😂),坐低店員推介羊腩煲,雞煲,聖子皇,薑蔥炒蟹,沙巴仔等,由於果晚得我同爸爸兩人,只叫左個細羊腩煲,黃金鮮魷(冇錯係黃金鮮魷),因為小妹好鍾意食魷魚,但又忽然好想食咸蛋黃陣味,咁就問下店員可唔可以整,估唔到佢地真係行入去問,因為餐牌冇呢個餸),聽到回覆話可以,真心一讚佢地d服務態度👍個羊腩煲雖然係細size,但份量足。黃金鮮魷表面痴滿咸旦黃既香味😋又唔太咸,魷魚都算大隻,值得回味😋重點係埋單都係2百零蚊,又湯又飯仲有杯熱飲品,搵日再黎食,因為見隔離枱既聖子皇,薑蔥炒蟹都好似好正😍
羊腩煲,黃金鮮魷
2016-11-27
羊腩煲,黃金鮮魷
2016-11-27 424 views
其實來過茶記都好幾次,呢度老板個人都幾nice,人所以每次來都會吹下水。上次聽佢話近排會返小量海鮮做下睇睇反應,有蟶子同肉蟹,但佢話最好打來訂定海鮮,因為唔會返得多同好快買晒,留過夜怕唔新鮮。我今日就打來訂定先,留左蟶子同蟹。今晚星期六都好爆場。老板話如果無訂就一早買晒。蟶子蒜蓉粉絲蒸,蟹就薑蔥炒,跟住叫多左個羊腩煲。海鮮係好新鮮,個薑蔥炒蟹炒得好味價錢亦好抵食。出面食海鮮一定貴好多。個羊腩煲都好足料,老板無介紹錯,加上呢度環境好好,夠新值得一再捧場。
2016-11-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 薑蔥炒蟹
  • 蒜容粉絲蟶子
  • 羊腩煲
呢間新開永不再食!對唔住我真係好少打食評我都要打!勁嬲!一個啫啫雞煲材料有13片豬潤、四隻雞翼尖、六件雞!仲有兩件係大骨!究竟我今晚食咗啲咩?仲有個湯咸到飲唔到,究竟我今晚食咗啲咩?
呢間新開永不再食!對唔住我真係好少打食評我都要打!勁嬲!
仲有個湯咸到飲唔到,究竟我今晚食咗啲咩?
2016-11-26 220 views
每天反工前都每去屋企落下食個醒神早餐之後反工,今日發現屋企附近開左一間新既茶餐廳,鐘意試新野既我即刻入咗去食個早餐,一朝早最緊要喝杯奶茶醒一醒神,奶茶夠滑我鐘意,,之後最叫左一個沙嗲牛肉麵,一個套就$29店員最推介叫我加$4 配個黑松露炒蛋我見咁特別一定加黎試下啦!個黑松露炒蛋好特別黑松露加蛋好配合,第一次早餐食個黑松露😂值得推介👍🏻
,之後最叫左一個沙嗲牛肉麵,一個套就$29
2016-11-25 171 views
今晚天氣涼涼地,吾想煮,一於同老公仔女試試樓下間茶記,我地6:30到达,吾驶等位。 見倒有海鲜叫,一於试试蒸蟶子同薑葱蟹,价钱不算贵,蟶子一人一只, $25元,同埋雞煲半只。 聖子都蒸得幾靚,幾新鮮,大小都算係咁。 炒蟹一只份量都夠我们4人食,D肉質都几爽口同埋夠香口,正。 另外就來雞煲,叫左小小辣,味道都幾香同埋肉質都過得去。 真的不錯,又抵食, 以前成日要過荃灣先有海鮮食,依家呢度有得食了,要俾個like 先。
聖子
雞煲
聖子
雞煲
2016-11-23 116 views
今晚有朋友過來探我地,天氣涼涼地,又吾想煮,於落去茶記開餐。 我地7點鐘落到去,都差不多坐滿,剛剛好有位坐,見佢地出左特價海鮮,而我又鐘意食,於是叫左聖子皇,薑蔥炒肉蟹,同麻辣雞煲少辣。 聖子每只$25, 我地一於食大佢每人有2只,聖子來到,個size 都不少,過得去,肉質都幾鮮味道都不錯。 再來炒蟹,一只來講份量都算多,肉質都算爽同firm , 炒得幾香,味道幾好。 最後是個雞煲都幾好,份量多雞肉都爽爽地,冰鮮雞來講算係咁,又抵食又野味,配可樂真係一流。 叧叫左幾碟小菜埋單每人只是$140 蚊,抵食! 係石蔭路來講算是特出的一間,至少佢地肯推新野吸引新客,對我地客人來說又多一個選擇,值得俾
。 叧叫左幾碟小菜埋單每人只是$140 蚊,抵食
麻辣雞煲
蒸聖子+薑蔥炒蟹
炒蟹1
麻辣雞煲
蒸聖子+薑蔥炒蟹
炒蟹1
2016-11-22 169 views
今日DAY OFF.難得一家人食飯.決定落街食.唔駛自己煮. 去左呢間茶記冰室.之前成日聽朋友講.今日終於有機會去試下啦入到去環境幾好.裝修好靚,好有懷舊FEEL.店員都好有禮貌. 估唔到有海鮮食wo.我就叫左個豉汁蒸白鱔88蚊同埋蒜茸粉絲蒸聖子皇25元1隻.西檸雞58元仲有金銀蛋白菜仔52元4個菜都好好食.個白鱔同聖子都好新鮮,呢個價錢真係抵食.而且師傅蒸到岩岩好.個西檸雞同菜都係.味道好好. 我下次一定會再黎試埋個雙東羊腩煲同埋特登放上來推薦比大家.

同埋特登放上來推薦比大家.
蒜茸鉍絲蒸聖子皇
蒜茸鉍絲蒸聖子皇
豉汁蒸白鱔
西檸雞
金銀蛋白菜仔
昨晚星期日媽咪唔想煮,見未試過茶記嘅晚飯小菜,媽咪又想食,於是七點便去攞位。落到去見到已經full左,好多人,要等位,以為等十分鐘左右,誰知一等等左廿分鐘,不過媽咪又好想食唯有等下啦。坐底後見到附近好多枱叫雞煲同羊腩煲,好似好正咁,但媽咪唔食得辣,我又唔食羊,唯有食其他啦。有位呀姐推介話是日有新鮮海鮮,蟶子廿五蚊隻,又介紹豉汁蒸白鱔,估唔到茶餐廳竟然有新鮮海鮮食,因為我同媽咪都好鍾意食海鮮,於是叫左蒜蓉蒸蟶子,豉汁蒸白鱔,再加個炒菜心。等左10分鐘左右就到了,白鱔好爽囗,冇泥味,個汁調較得好好,蟶子都非常新鮮,都算大隻,味道同之前去流浮山食一樣!至於炒菜心就冇乜特別,但幾有鑊氣。今晚同媽咪食得好飽,埋單都係二百蚊左右,d海鮮真係好抵食,白鱔都係$88,蟶子四隻先$100,估唔到喺茶記竟然有又新鮮又抵食嘅海鮮!會再來!

坐底後見到附近好多枱叫雞煲同羊腩煲,好似好正咁
,但媽咪唔食得辣,我又唔食羊,唯有食其他啦。

有位呀姐推介話是日有新鮮海鮮
至於炒菜心就冇乜特別,但幾有鑊氣。

2016-11-17 194 views
今朝突然好想食個豐富早餐,諗起屋企附近新開嘅茶記冰室好似好多人食,於是走去試下。由於平日又早,唔洗等位就入得。餐廳裝修都幾特別,幾舒服。早餐不算貴,唔洗30蚊,見到沙嗲牛肉麵係招牌,於是叫來試下。等了5分鐘左右就到,沙嗲牛肉麵熱辣辣,賣相唔錯,分量亦好多,沙嗲牛肉好入味,味道唔錯,麵身有d似係出前一丁,好食!炒蛋多士嘅炒蛋都好滑,多士就冇乜特別(唔記得影相😜)最後一讚係杯熱奶茶,奶同茶比例剛剛好,奶茶又香又滑👍🏻呢個早餐食到好飽,埋單只係$29蚊,抵食!會再幫襯😋
炒蛋多士嘅炒蛋都好滑,多士就冇乜特別(唔記得影相😜)
最後一讚係杯熱奶茶,奶同茶比例剛剛好,奶茶又香又滑👍🏻
呢個早餐食到好飽,埋單只係$29蚊,抵食!會再幫襯😋
2016-11-17
$29 (Breakfast)
  • 沙嗲牛肉麵
2016-11-11 307 views
今日放假又約左斑老死,打完牌再次幫衫呢間,因為天氣凍,見門囗有羊腩煲推出,細煲$148,大煲$228,見價錢幾抵就試,叫左個大煲,包生菜一碟,出黎賣相都ok, 份量算足,足夠我們5人享用,D味道都不錯,有點當歸約材味,羊肉都算爽口,吾會太hai, 睇得出食材都不算差,因為之前係深水埗某馳名食肆小X王試過300幾蚊一個,但食材用平貨,不吃也吧。 呢度起碼食材用料可以,吾會hai 實實,都算老實,價錢都算抵! 值得推介! 另外用友喜歡食辣,佢地叫左個麻辣細雞煲,不過忘記影相,我吾食得辣冇試,不予置評,但佢地話都幾好食,夠野味。 另外叫左幾碟小菜餸飯,埋單只不過每人$120, 真係抵到爛啊!
! 另外用友喜歡食辣,佢地叫左個麻辣細雞煲,不過忘記影相
羊腩煲
羊腩煲