2016-07-15 1860 views
在附近工作,間中在這間餐廳食午飯。今晚請朋友吃晩飯,已訂枱,准時到達餐廳,所有員工無論是伙記或經理,全部黑口黑面。我𨀣咗5分鐘無人理我,就除便跟伙記行過話訂咗枱,佢吾彩我,望我不回答。如果佢只係派餐佢應該話叫人幫我。就算呢間餐廳有幾好食都無用。零禮貌,令我討厭呢間餐廳。做服務行業係吾可以有呢個態度。其實中午食飯都係一樣,見到差不多食完就叫你埋單。你話食得有幾開心呀!
2016-04-26 2789 views
去開太古,行過被呢間餐廳門口石磚外牆吸引,所以入左去食 lunch,發覺餐廳都幾地道!大部分 waiter 都係韓國人,一班人食會拎成二十碟前菜食,真係好正!!我點左個人蔘雞湯,味道好濃,好足料,而隻雞都好淋。食哂之後埋單前會送埋租品 - 雪糕糯米糍,其實少有lunch都有小甜品送,所以值得賺!一個餐 ard $100

一個餐 ard $100
  • 人蔘雞湯
2015-07-07 4313 views
中午時份,睇戲前去開飯,揀咗食韓國菜。這裏的 Set Lunch 選擇好多,有石頭鍋飯,麵類以至燒肉也有套餐。點餐後便第一時間送上有濃濃麥味的麥茶,還有前菜6小碟,前菜包括:南瓜、泡菜、大豆芽、甜薯仔、蒜芯和菠菜。我就最鍾意食他的甜薯仔天氣咁熱,我當然係想食凍冰冰既野,所以我選了韓式冷湯麵套餐。韓式冷湯麵套餐 - 水冷面有辣同不辣,我選了不辣的,麵條彈牙帶靭勁,配上帶酸的凍湯,還有凍湯內的梨子加添清甜,是絕配,開胃又美味,好吃得湯也差不多喝光,最啱夏天食。讚~!但緊記水冷麵一上台最好第一時間把它打散,以免放久了變成一團。朋友就點辣海鮮湯麵套餐辣海鮮湯麵套餐 - 海鮮湯內有大約7隻大大隻的青口,金菇,雜菌和一些蔬菜,食埋有少少辣,但這辣度今整個味度提升了,越食越想食。麵條粗粗的非常Q彈又順滑。最後還有一人一粒雪糕糯米糍作為餐後甜品。每個午餐連加一大約 $100 元。
中午時份,睇戲前去開飯,揀咗食韓國菜。

點餐後便第一時間送上有濃濃麥味的麥茶,還有前菜6小碟,
前菜6小碟

韓式冷湯麵套餐
韓式冷湯麵套餐

朋友就點辣海鮮湯麵套餐

辣海鮮湯麵套餐
麵條粗粗的非常Q彈又順滑。
最後還有一人一粒雪糕糯米糍作為餐後甜品

每個午餐連加一大約 $100 元。

2015-05-05 3866 views
約左契仔媽同朋友E去食LUNCH今日揀左食韓餐,BOOK定位唔代表唔洗等架LEE間野好多人,BOOK左位都要等架不過幸好唔係等好耐唔等朋友E,我地叫定野咁就一齊人就有得食喇前菜~~~款式都多,而且仲可以免費添加的GOOD泡菜味道好好,好FRESH三個人叫左3個LUNCH SET一齊食,每個SET都有飯跟的辣泡菜豆腐豚肉湯~~~好味,唔算太辣,但飲到有蕃茄汁喎!HAHA豆腐滑滑,不過豚肉肥左D炆牛肋骨~~~牛肋骨炆得好"林",又好入味,D配料都好好味,而且份量都好多烤魚~~~魚魚烤得好香脆,但鹹左D好飽飽的午餐
約左契仔媽同朋友E去食LUNCH
今日揀左食韓餐,BOOK定位唔代表唔洗等架
LEE間野好多人,BOOK左位都要等架
不過幸好唔係等好耐
唔等朋友E,我地叫定野咁就一齊人就有得食喇
前菜
前菜~~~款式都多,而且仲可以免費添加的GOOD
泡菜味道好好,好FRESH

辣泡菜豆腐豚肉湯
烤魚
烤魚~~~魚魚烤得好香脆,但鹹左D

好飽飽的午餐
2014-10-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
辣泡菜豆腐豚肉湯
炆牛肋骨
我同朋友入內午餐,坐低左但要同人撘枱,後來見到有空枱,就同一位年青韓國女侍應講想轉枱,佢答"cannot change",我問點解,佢面黑地再講"cannot change",當時根本冇乜客人,亦冇人等位,點解唔轉得?佢嘅態度極差,睇唔起人客,我立即離開,再send complain email比名家,我等緊佢地一個合理回覆。
2015-04-07
Type of Meal
Breakfast
2015-03-28 2474 views
一早卜左枱聽講呢間lunch時間好多人附近好多人住(太古城+康怡)11個人齊齊食坐得比較迫單多所以上菜有d亂呢間餐廳前菜幾多而且幾開胃叫左個lunch set (最貴果個)炆牛肋骨餐配牛肉豆醬湯炆牛肋骨d牛肋骨炆得幾林幾惹味少少辣但大部分人都可以接受冇燒牛肋骨咁乾 多d肉汁牛肉豆醬湯主菜食完牛個湯都係牛都唔錯丫比起頭先個牛肋骨辣少少不過幾濃煲得幾有誠意最後仲有飯後果總括黎講幾好 會再黎!
一早卜左枱
聽講呢間lunch時間好多人
附近好多人住(太古城+康怡)
11個人齊齊食

比起頭先個牛肋骨辣少少
不過幾濃
煲得幾有誠意

最後仲有飯後果

總括黎講幾好 會再黎!
2015-03-18
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$152 (Lunch)
2015-03-17 2032 views
這天午餐來這裡用膳,一行四人等了五分鐘左右有位。上次來試了牛肋骨,很不錯,但今次想清清地,所以點了烤魚。魚連檸檬及豉油wasabi上,皮燒得很香脆,但同時鎖住肉汁,點檸檬會比wasabi合襯!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2014-10-27 2949 views
今個星期的team lunch因應同事的願望食韓國菜! 附近比較正宗的就只有名家! 與平時一樣, 沒有訂枱就唯有1小時交枱~今日被安排入了房的一角, 冷氣非常強勁....>~<點了菜後就會送上6碟小食, 個人就比較喜歡南瓜跟豆, 南瓜有種甜甜的味道, 豆雖然是凍食, 不過非常爽口!哈... 這個石頭窩飯究竟有甚麼吸引力?! 我同事每次來都是食這個, 雖然上枱時真的熱辣辣出晒煙, 又聽到滋滋聲, 不過相比韓國湯, 還是差一點 但生蛋真的很不錯, 加上有一個獨特的辣醬, 看來下次我都應該試試!我今次點了個豆腐蜆肉豚肉鍋, 因為想吃豆腐, 所以放棄牛肋骨, 食這個帶辣的豆腐湯!  味道頗香口, 而且份量多, 不斷食到豆腐豚肉, 同時因為冷氣太強所以熱湯真的很暖胃! 連湯帶飯一起食, 有刺激的辣味又有香滑的豆腐, 不錯!而同事點的另一個泡菜鍋看上去顏色非常紅, 似乎勁度十足~ 他們亦說味道不錯!名家真是我食過的韓國菜以來比較正宗的一家, 亦帶給最有韓國味道的, 即使我未到過韓國都可以感受到大概的模樣...
今日被安排入了房的一角, 冷氣非常強勁....>~<
前菜ssss
石窩飯
豆腐蜆肉豚肉鍋
泡菜豚肉鍋
$91 (Lunch)
A lament to Korean style of BBQ?! No worries, read through the table cover placed in front of you in Myung-ga, you’ll have a step-by-step guide to how you can enjoy the BBQ food in a Korean way. Having been to real Korean reataurants, I’m not surprised by Myung-ga dishes or its Korean BBQ style, but its variety of BBQ ingredients available on the menu, which far exceeds the ones available in a normal Korean BBQ restaurant in Soeul, or Pusan. It’s really no other Korean restaurants in Hong Kong.

I saw Myung-ga appeared in several good districts and not till I was introduced to it had I seriously went through comments on OpenRice and decided this one in Taikoo would be a must-try.

So, I mentioned what caught my eye ball in the spacious and gorgeously furnished one here, the BBQ, but last time, I missed my luck for it, instead, I tried to check if it outperformed others as what many claimed.

As most dishes are common in local Korean restaurants, and we all know once you get the Korean basics like seasoning and noodles, you can make Korean dishes like chicken soup with ginseng and sticky rice, spicy seafood noodles, and hot pot like a prof. However, you can hardly find any quality cold noodles nor a dish with variety like here, not even in S. Korea.

Cold noodles go well with sweet and sour soup and the neatly beef slice, as well as other fresh vegetables like cucumber.. Soooo REFRESHING!

Have you seen algaes in six different shapes and colors? With the pearl rice, their slightly salty and yet crunchy flavors enhance the taste of the whole dish.

Waiters and waitresses were a mix of Korean, local and English-speaking staff, hinting it as a small global village for embracement of the Korean culture, triggered by tastebuds hunger for a taste of the country!

2014-04-13 3588 views
每逢公眾假期和星期日的日子,我家懶人大都會出外用膳。名家這店對我們並不陌生,尖沙咀與銅鑼灣的分店也光顧過好幾次,食物與服務均感滿意。是晚懶得遠點也不想去,就來到太古這家分店。我們叫了四人套餐set F,有牛肋骨、澳洲M7和牛...等等,食物是有保證的,可是服務質素就大不同。相對地另外兩間的服務是較為體貼。想麻煩侍應添茶及小碟較困難,可能我們這枱比較偏僻。最搞笑是...當我們想refill kimchi小碟時 (唯一refill的小碟,其他的實在不太吸引),侍應竟回應我們賣完了!這是我們覺得比較不可思議,因具我們識知,韓國餐廳是一定有足夠kimchi儲備的。我姊忍不住再問經理多一次,才說搞錯了。老實說,服務不過不失的,但就是沒另外兩間的好。可能是我們多心的關係,可能位置於屋苑地區,只到十點,我們已是最後一枱,令我們不太自在。這區其實還有很多餐廳的選擇,相信沒有下次了。
想麻煩侍應添茶及小碟較困難,可能我們這枱比較偏僻。
這區其實還有很多餐廳的選擇,相信沒有下次了。

2014-04-06
$350 (Dinner)
2014-03-17 3580 views
好耐無去過名家,估唔到LUNCH TIME都好爆,好彩有BOOK位午市套餐$80蚊起,我就叫左個烤牛肋骨套餐$98,再叫個海鮮煎蔥餅和朋友同食$138(LARGE)前菜都係大路的泡菜,不評論無耐就送上烤牛肋骨,看到墊底既洋蔥,直覺話比我聽一定好甜(上面既肉),食落去果然!個味道基本上同韓式炆牛個類既差不多,但更甜和更無層次感,同時亦無左烤既感覺,有點失望海鮮煎蔥餅海鮮都幾豐富,有不少蝦,魷之類,煎餅既粉漿味道很濃,外面帶點脆,算係OK今次呢個烤肉不合格

前菜都係大路的泡菜,不評論

今次呢個烤肉不合格

2013-12-06
$150 (Lunch)
近年的平安夜多是吃韓燒, 沒有最低消費, 沒有聖誕套餐, 以正常的價錢換來優質的食物, 這才是享受人生嘛... 要我付高昂的價錢去吃一些平時只值4分1價錢的食物, 比平時煮得難吃的東西, 何苦呢, 我又不是熱戀中的情侶, 哈哈, 這份傻勁早已煙消雲散...唔付高昂的價錢去西餐廳比人略, 又唔代表我地要食得好Cheap...步入餐廳時見到隔離枱又大蝦又珍寶帶子, 勁吸引, 睇到流晒口水...套餐B就有帶子, 套餐C就有大蝦, Oh No... 好難決擇呀!!! Honey話一係叫B餐, 再加大蝦... 嗯... 但係B餐無澳洲M7和牛喎, 同埋得C餐的牛夠膽無醃, 即係牛肉靚先敢唔醃啦... 睇來睇去, 都係C餐啦, 唔加帶子喇, 個C餐都多到食唔晒...小二, 來一客 MG Set C!!! (2位用 $860)落單後, 店員奉上走Kawaii路線的粉紅色喜瑪拉雅岩鹽... 嘩嘩嘩!!! 呢隻鹽好貴嘅喎, 我都係第一次食韓燒用喜瑪拉雅岩鹽, 實在唔敢相信眼前所見!!! (悄悄話 : Kenmerry係屋企煮烏冬鍋都係用佢, 煮出來肉味真係特別鮮甜的)店員奉上6款前菜及套餐的生菜盤(半份
喜瑪拉雅岩鹽
店員奉上6款前菜及套餐的生菜盤(半份)... 跟生菜盤的甜麵醬好香甜好好味呀!!! 前菜中我最鍾意薯仔同南瓜, 好好味...
前菜
特級澳洲M7和牛 (無醃)
-- 脂肪分佈不俗, 閃電拍照後, 店員幫忙剪開為8-10片後隨即放了2片落烤爐... 吱吱吱吱... 烤爐不停發出噼嚦啪啦聲, 油脂與肉汁發出閃爍光芒, 烤爐中的和牛正在向我招魂呀... 呀!!!!!!
♫ 我的眼中只有你, 自從我們相遇的那天起, 無論現在還是永遠, 只要有你在我身邊我什麼都不要 ♫
澳洲M7和牛是無醃的, 略燒一會後, 蘸幾粒喜瑪拉雅岩鹽提鮮, 滋味得沒有話說!!! 肉質柔軟, 接近入口即溶, 肉汁豐富, 咀嚼時尤如在口腔中翻騰, 肉味充滿霸氣, 美味得沒有話說!!! 太幸福喇!!! 噹... 噹... 噹... 噹... 幸福的鐘聲響過不停...
為了好好享受呢一刻, 我每次只燒2片, 絕對唔可以燒過火, 浪費咁美味的牛肉...
特級澳洲M7和牛
正所謂... 歡樂的時光過得特別快!!! 不消一會, 澳洲M7和牛已被消滅了!!! 呀.... 咁快食晒, 我唔制呀!!!
食牛食到欲罷不能, 繼續燒牛!!!
牛肋骨 (無醃)
-- 牛肋骨一向係我們的至愛, 以往吃的是醃得甜甜的, 今晚的牛肋骨雪花亦不錯, 同樣是無醃的, 沒想到... 會被澳洲M7和牛猛猛地比下去!!! 肉味與肉質已是相當不俗, 同樣是略燒一會後, 蘸幾粒喜瑪拉雅岩鹽提鮮, 本是無懈可擊, 可惜剛吃了澳洲M7和牛, 餘韻仍在口中徘徊, 頓時令到牛肋骨遜色不少...
牛肋骨
店員幫忙煎開牛肋骨為10片左右... 今次我地4片4片咁燒, 加快進度...
鮮大蝦
-- 大蝦真係好大隻呀!!! 以生抽醃一醃已好夠味, 蝦肉鮮味十足, 爽脆彈牙到不得了, 真係超好味呀!!! 當然, 大前提係店員幫我地燒的, 可能佢叫我地雞手鴨腳, 驚我地浪費咗咁靚嘅大蝦...
鮮大蝦
有圖有真相, 大蝦巨型到差不多擺滿個燒烤爐...
傳統韓式辣炒年糕
-- 救命!!! 真係辣到無朋友!!! 但係食落又幾好味喎, 之後仲食到唔停得口, 哈哈... 魚餅好好味呀, 年糕軟糯煙韌, 隻蛋切開後仲要喪蘸辣汁, 我硬係辣傻咗, 哈哈...
傳統韓式辣炒年糕
石鍋雜錦拌飯 (可選牛肉, 雞肉 或 辣八爪魚)
-- 辣八爪魚石頭飯?!! 未試過喎, 好吸引呀!!! 上菜時, 見到有隻生雞蛋係飯中心, 好驚, H7N9大爆發呀, 仲食生雞蛋, 未死過?!! 驚魂未定, 店員已快手快腳拌勻個飯, 我連相都未影嘅呢... 唯有影拌勻後一點也不吸引的版本... 是否有點噁心, 哈哈...
石鍋雜錦拌飯
等我挑出辣八爪魚來拍照給大家看看吧... 源自海洋的鹹鮮味充斥整鍋石頭飯, 好特別, 從未嚐過這種滋味, 可惜飯身太濕軟, 辣味亦不明顯, 有點扣分...
石鍋雜錦拌飯
澳洲M7和牛加上喜瑪拉雅岩鹽, 真係無得輸!!! 足以回味上好幾天... 大滿足!!!
今晚限時1.5小時, 我地1小時已吃完, 利害!!!
好飽, 勁飽, 超級飽!!! 埋單時送上酸橙2角, 可以幫助下消化... 秒殺!!! 轉頭店員又再奉上酸橙2角, 哈哈, 再食...
寒冷天氣警告生效中, 但我身心感溫暖, 決定慢慢散步回家, 幫助一下消化...
2013-12-24
$470 (Dinner)
Celebration
Christmas
特級澳洲M7和牛
2013-07-24 2129 views
5人行~早一天已book位,次次經過太古都好想試呢間韓國餐廳,今日有機會試啦!有老人家所以叫得唔多~叫左個二人set再加小小野~牛肋骨好味牛肋骨,夠味,多汁五花腩普普通通~同平時係香港街市買到既差唔多石頭飯個個都話唔錯~夠味~夠熱泡菜餅老人家喜歡食~易入口鱈魚湯呢個超鮮甜,超好飲
有老人家所以叫得唔多~叫左個二人set再加小小野~
牛肋骨

好味牛肋骨,夠味,多汁
五花腩

老人家喜歡食~易入口

呢個超鮮甜,超好飲
2013-06-16
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2013-06-22 1841 views
今日同同事吃生日飯,又一大理由去食餐好既。唔係成日會去名家,所以提議友人去呢度開餐。腳有傷口理應戒牛,但是... 這裡的炆牛肋骨實在太好味了,件數算足,炆得夠腍夠入味,肉好容易可以離骨,好易食。另外又可以用韓式辣醬送飯,正!破戒都要吃呀!同事們就吃石鍋飯,有雞肉同牛肉可揀,一般都會加辣醬拌吃。未食主菜前,餐廳都會送上六小碟,不過都係泡菜﹑南瓜﹑椰菜花等,一般般呢!飯後會送上甜橙作甜品。講下題外話,其實平日午市除了10多款套餐可供選擇外,仲可以散點燒肉呢,這裡既燒肉真係唔錯,又靚又有肉味,有機會就試下啦!
前菜六小碟
炆牛肋骨
雞肉石鍋飯 ($78+10%)
好味韓式辣醬
牛石鍋飯 ($78+10%)
飯後果
2013-06-18
$120 (Lunch)
2013-05-27 1333 views
次次行經呢間野都會俾佢d燒肉味吸引! 終於有機會黎試.... 😁叫左個2人set C, 有和牛, 蝦,牛肋骨。正呀! 再黎石頭反(無咩特別), 同炒年糕! 年糕個汁甜甜地又辣辣地! 好野味! 😋甜品有cookie & cream ice cream! 😊估唔到睇落咁少野食, 但夠晒我地3個人食!

估唔到睇落咁少野食, 但夠晒我地3個人食!

2013-05-27
$320 (Dinner)