Restaurant: Nagomi
Terms & Details:
  • Asia Miles will be credited to members’ accounts 7 working days after each eligible dining transaction.
2021-09-29 1346 views
餐廳座位唔多,因為提早book, 揀左坐Bar枱,可以一邊望住廚師預備食材,一邊享用新鮮刺身。我仲同廚師傾左一陣,學左唔少刺身小知識,好過去上堂🤣。果日揀左Omakase menu, 由廚師親自挑選十幾款新鮮刺身,令我一試難忘既刺身/壽司包括: 油脂甘香既粉紅拖羅,滿到瀉既海膽壽司,清甜竹炭帶子,新鮮到同你揮手既大大隻鮮貝,仲有第一次食秋刀魚刺身,原來魚香味好濃,性價比超高嘅Omakase😍,下次一定再來👍👍
餐廳座位唔多,因為提早book, 揀左坐Bar枱,可以一邊望住廚師預備食材,一邊享用新鮮刺身。我仲同廚師傾左一陣,學左唔少刺身小知識,好過去上堂🤣。果日揀左Omakase menu, 由廚師親自挑選十幾款新鮮刺身,令我一試難忘既刺身壽司包括: 油脂甘香既粉紅拖羅,滿到瀉既海膽壽司,清甜竹炭帶子,新鮮到同你揮手既大大隻鮮貝,仲有第一次食秋刀魚刺身,原來魚香味好濃,性價比超高嘅Omakase😍,下次一定再來👍👍
2021-09-25 309 views
2021-09-23
  • Omakase
2021-09-24 882 views
因為staycation 關係揀左酒店內嘅一間日式餐廳。原先望左OpenRice,見唔係好多人留食評,但留嘅通常都係好評,所以決定試下。餐廳位置雖小,但人情味十足。serve 我哋嘅係响度經已做左好耐嘅Ms Rainbow,由妹妹做到而家嘅嫲嫲。由於唔係十分餓,我哋點左一個sashimi set 同吉列黑豚肉。响等候期間同Rainbow有傾有講,配上柔和嘅音樂,感覺好舒服。眼前見到師傅話嘅當做炸蟹,我哋又試下。既新奇又有趣。刺身方面,好新鮮,尤其是係蝦!不過相對地,吉列黑豚肉就冇乜特色,餐廳食刺身實在較為出色。最後個set可以揀雪糕或者咖啡,我哋揀咗雪糕,雪糕亦都有兩款,有綠茶同柚子,我揀咗平時小食嘅柚子,果然無揀錯,好喜歡佢嘅清甜。
因為staycation
,但留嘅通常都係好評,所以決定試下。

2021-05-23 1549 views
這個套餐包括有魚生、煎鱈魚、味增湯和水果。魚生新鮮,入口有美味的魚油香味。鱈魚的皮煎得脆脆的,魚肉也嫩滑,加上了燒汁,很美味。味噌湯有豆腐和紫菜,湯底也鮮甜。整個套餐下來表現不俗,本人喜歡吃,下次可以再來。
2020-10-22 3681 views
結婚紀念日,當然要食好D啦,本來打算食鐵板燒,但周末全部滿座,唯有揾間近近地日本菜試下。餐廳喺酒店入面,地方唔大,午餐得我地一枱,同BAR枱一位客人,餐牌內容款式唔多,但好食就得啦,點左個A5和牛套餐,燒和牛便當,一碗拉面比小朋友食。平時前菜都係d普通材料,呢間係煮牛舌同燒白飯魚乾,都幾特別。之後上日本和牛刺身,吞拿魚,帶子。和牛刺身真係一流,牛刺身我都未食過, 一試就係和牛,刺身點少少鹽粒,可以帶出和牛陣香味,但得4塊,真係唔夠喉。其他香蒜和牛粒,和牛煮豆腐,都好好食,靚材料係唔同d, 反而個和牛炒飯味道較啖。 但都熱辣辣,牛味好濃。 今次揀間餐廳真係無揀錯,值得再去。
2020-10-17 2677 views
已經唔記得係第幾次去Nagomi, 雖然每次都叫omakase 但每次去都有驚喜,因為次次都試到新嘢。所有刺身非常新鮮,特別係銀雪魚刺身同海擔,生粟米刺身超級甜同好味。酒亦非常多選擇而且唔貴。特別係師傅非常用心選材料,刀工一流,每次都會用心介紹每款刺身同壽司應該點樣品嚐先會試到最好嘅味道。服務生亦非常細心,一年冇見依然記得小弟喜歡吃三道菜後就想喝湯,亦會細心解釋每道菜食法。環境又舒服。如果想食好味omakase Nagomi 一定係首選。
特別係師傅非常用心選材料,刀工一流,每次都會用心介紹每款刺身壽司應該點樣品嚐先會試到最好嘅味道。服務生亦非常細心,一年冇見依然記得小弟喜歡吃三道菜後就想喝湯,亦會細心解釋每道菜食法。環境又舒服。

如果想食好味omakase Nagomi 一定係首選。
omakase

2020-10-10
$1900 (Dinner)
omakase
2020-08-31 2911 views
之前試過都會海逸既日本餐廳,發現質素唔錯,今次再試港島海逸既日本餐廳,結果都冇令人失望。今次叫左兩個Lunch set, 分別係海膽碎吞拿魚飯同壽司定食。所有魚生都好新鮮,海膽完全冇腥味,師傅刀功亦好唔錯,幫壽司再加多左分。所有職員同師傅態度都好好,解釋十分詳細,亦俾我地淺嘗北海道平川既海膽。相比起海膽飯既海膽冇咁濃味,但係鮮甜好多,另外炸蟹仔都好香口。唯一就係麵豉湯雖然味道幾好,但係咸左少少。聽聞平時booking好full,而家武肺期間易book好多,想食高質日本菜可以黎一試。

2020-08-30
Lunch
2020-08-22 2484 views
中午時間我來到位於海逸酒店地下的日本餐廳「和」nagomi ,地方不是太大,但感覺溫馨,廚師👩‍🍳就在面前烹煮,幾正架。環境非常清靜,適合與老朋友一起閒聊。😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋我點了鰻魚便當🍱,首先送上沙拉,之後便當便送到,鰻魚使用西京燒方法,共有兩塊,很香,性價比超高,另外亦有刺身拼盤、咸菜,西瓜🍉。飯的軟硬適中,很有質感。最後,吃了柚子雪糕,結束完美一餐。

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

最後,吃了柚子雪糕,結束完美一餐。

鰻魚便當
柚子雪糕
鰻魚便當
柚子雪糕
2018-10-30 5575 views
呢日有食神喇!諗住要OT冇得同老婆大人嘆日本料理,哈哈點知因為喺港島海逸君綽酒店嘅和日本料理又被我趕得切食喎!  一到門口見到呢隻咁鬼可愛嘅招財貓想唔入去食都唔得! 整枝良志久純米 明月濁酒,用蒸米及米麴粒將酒調和成白色,帶特殊的口感及甜味我鍾意,不過巳是水尾餐廳賣完存貨就冇喇!送朵鮮花比老婆大人,哈哈呢朵花鹹鹹哋夠特別喇掛!今日食鮑魚海鮮套餐,前菜係冰頭酢及凍菠菜,冰頭酢係三文魚鼻的軟骨咬口很正,酸酸哋都幾好味架!麻醬菠菜香夾滑正。三色刺身有薄滑香口嘅鮑魚,軟綿綿嘅帶子、仲有色新鮮亮麗赤貝嘅,全部都鬼咁鮮味!鮑魚天婦羅夠脆夠薄,好有趙頭唔錯喎!鮑魚炒露荀用澳洲鮑魚殼做碟,個樣即刻靚仔晒,鮑魚片又香又軟,仲有索索聲嘅露荀重加正斗!單尾有粒粒分明嘅櫻花蝦炒飯炒得香口又乾爽,老婆大人飽到將佢半份送比我正啊!師傅介紹埋A5和牛刺身話好鬼靚!一睇真身即刻落搭!看到有幾咁粉嫩幾咁誘惑,入口那即溶的口感香濃牛氣,好吃得撒花啊~最後呷碗鮑魚松茸清湯暖暖胃,再嘆滑捋捋的埋綠茶雪糕滿足晒!
呢日有食神喇

一到門口見到呢隻咁鬼可愛嘅招財貓想唔入去食都唔得
,不過巳是水尾餐廳賣完存貨就冇喇
送朵鮮花比老婆大人,哈哈呢朵花鹹鹹哋夠特別喇掛

鮑魚天婦羅夠脆夠薄,好有趙頭唔錯喎

師傅介紹埋A5和牛刺身話好鬼靚!一睇真身即刻落搭
~
最後呷碗鮑魚松茸清湯暖暖胃,再嘆滑捋捋的埋綠茶雪糕滿足晒

2018-10-30 2817 views
最近為了些事情好不開心,明明做到最好,到最後卻被人遺忘或捨棄,令我摸不著頭腦,但我明白到,就像讀書時一樣,壞學生才會讓老師更關注。沒差,這晚我跟朋友們到Nagomi Japanese Restaurant 品嚐到高質日本料理,說說笑笑的,一樣過得開心。鮑魚海鮮餐,一人一隻澳洲活鮑魚,師傅會以不同烹調方式炮製出美食來。頭盤有冰頭酢凍菠菜,第一次吃冰頭酢,原來是醃三文魚頭軟骨,凝膠狀的,口感脆脆的,好豐富的膠原蛋白啊﹗但糖醋味多了點,要以凍菠菜來中和一下味蕾。鮑魚赤貝帆立貝刺身,在”嘩嘩嘩﹗好靚呀”的聲音中出現,材料新鮮不在話下,就連鮑魚刺身下的配料、帆立貝上的紫蘇花穗都可以食用,太美了﹗師傅建議由味淺到濃,先吃鮑魚、然後帆立貝、最後赤貝。鮑魚刺身好鮮甜柔軟,不沾任何豉油,嘗那鮮甜味,薄薄一片,彈性十足;沾點鮮磨wasabi,香而不嗆的辣,美味﹗鮑身刺身下正是脆脆的寒天,口感好得意,好爽脆清新。肥厚原粒帆立貝,二話不說放口裡,美味;還有爽脆赤貝。熱騰騰的茶碗湯,與茶碗蒸的配料相似,有菇、銀杏、蝦肉等,飲用前擠2 滴青檸汁更見鮮味。鮑魚炒露筍,兩者同樣是鮮甜幼嫩,鮑魚片炒至像魷魚般縮起來即可

師傅建議由味淺到濃,先吃鮑魚、然後帆立貝、最後赤貝。

鮑身刺身下正是脆脆的寒天,口感好得意,好爽脆清新。

肥厚原粒帆立貝,二話不說放口裡,美味;還有爽脆赤貝。

鮑魚炒露筍,兩者同樣是鮮甜幼嫩,鮑魚片炒至像魷魚般縮起來即可,火喉到位﹗

鮑魚天婦羅,好喜歡這薄脆的天婦羅脆漿,鬆脆可口;鮑魚非常厚身,咬下去時還有點嚼勁呢﹗

櫻花蝦炒飯,怎麼會像鐵板炒飯一樣香口,而且飯粒脹卜卜,有點回彈力似的,夠乾身,好美味﹗
在炒飯後喝個鮑魚松茸清湯,心思配搭,清一清口腔,預備吃甜品

綠茶雪糕是也﹗朋友說奶味頗濃,但我覺得還不錯,只是欠缺那茶甘味而已﹗
2018-10-24
$1388 (Dinner)
2018-10-28 1881 views
病了一整個月, 憔悴了很多, 謝謝朋友帶我去吃餐好的.   港島海逸君綽酒店的NAGOMI 正推鮑魚海鮮推廣套餐, 鮑魚有滋陰養顏作用, 非常適合! 好大隻澳洲鮮鮑魚, 一隻做一份套餐, 分別有刺身、清炒、天婦羅等, 6道菜加甜品每位$1388.先來冰頭酢及凍菠菜.  這塊通透爽脆的是三文魚鼻骨, 添了檸檬醋, 提鮮辟腥, 而麻醬菠菜一直是我喜歡的菜式之一, 冰涼度剛剛好.[刺身]拼盤包括鮑魚、赤貝及帶子, 鮑魚既爽又軟滑, 建議先不要沾任何醬料, 清清楚楚地吃鮑魚刺身的鮮甜味.由於鮑魚刺身有很多塊, 其後的可沾wasabi, 鮮磨wasabi是香多於辣, 不嗆口, 沒有過份搶了鮑魚的味道; 原粒帆立貝, 很肥美! 而赤貝則夠爽脆. 吃完涼的, 隨刺身拼盤奉上, 來一個溫熱的茶湯, 有菇菌及蝦肉, 加點檸汁更美味.  - 再來是非常厚肉的鮑魚天婦羅伴綠茶鹽, 天婦羅做得夠脆及薄,  其實可以整件放進口咀嚼, 但為了看看鮑魚的厚魚, 來了一個刻意咬開, 質感稍微有點煙韌. 鮑魚炒露笋, 鮑魚片炒得剛剛熟, 吃起來有點像放在鐵板炒的滋味, 配合爽脆鮮嫩露筍, 配搭不錯.鮑魚松茸清湯, 四個

先來[前菜]冰頭酢及凍菠菜.  這塊通透爽脆的是三文魚鼻骨, 添了檸檬醋, 提鮮辟腥, 而麻醬菠菜一直是我喜歡的菜式之一, 冰涼度剛剛好.
冰頭酢及凍菠菜

刺身

茶湯

[炸物] - 再來是非常厚肉的鮑魚天婦羅伴綠茶鹽, 天婦羅做得夠脆及薄,  其實可以整件放進口咀嚼, 但為了看看鮑魚的厚魚, 來了一個刻意咬開, 質感稍微有點煙韌.
鮑魚天婦羅

[揚物]鮑魚炒露笋, 鮑魚片炒得剛剛熟, 吃起來有點像放在鐵板炒的滋味, 配合爽脆鮮嫩露筍, 配搭不錯.
鮑魚炒露笋

[御椀]鮑魚松茸清湯, 四個字: 清香淡雅.  兩者配搭, 十分矜貴.
鮑魚松茸清湯

來到[ 食事]櫻花蝦炒飯, 超讚!! 飯粒乾身, 幾乎接近香脆, 而飯粒圓潤彈牙, 非常有口感.
櫻花蝦炒飯

而[甘味]則是綠茶雪糕, 奶味頗濃. 每次吃綠茶雪糕, 我都很懷念那年在日本吃到的, 那球是呍尼嗱雪糕, 店員即開綠茶再淋上雪糕上, 成為我心中真正的綠茶雪糕.
綠茶雪糕

NAGOMI座位數目不多, 大概只方枱有三張, 而吧枱有幾多位, 但空間感很充足.  到訪當日遇著幾位外國人在吃日式放題, 同樣吸引!!
2018-10-26
$1388 (Dinner)
  • 鮑魚海鮮推廣套餐
2018-10-25 1516 views
和風料理從來吸引我,好像日式放題我跟車爸爸幾乎吃盡港九,不過質素亦非常參差,這天想試高質放題我想起了港島海逸君綽酒店內的和日本料理Nagomi 餐廳入口的可愛招財貓很吸睛,見你咁卡娃兒就入去幫襯啦哈哈哈! 餐廳內環境恬靜優雅,座位不多空間感十足,這夜一行6人吃得十分盡情! 但這夜我們決定暫不吃放題!改為投向被譽為海洋的耳朵鮑魚海鮮推廣套餐的懷抱, 可知野生鮑魚產量有限今夜得以相見那有不吃的理由! 而且鮑魚好處多的是如能調節血壓、滋陰補養、美容養顏、促進生長發育、調經潤腸、提高免疫力多種功效! 和的鮑魚海鮮推廣套餐一共有七道精緻菜收費每位$1388,侍應先送上第一道*前菜*內有冰頭酢及凍菠菜,伴隨兩片落葉伴感覺更具詩意! 冰頭酢乃魚獅羔其實是三文魚鼻的軟骨,用醋漬後吃下口感爽彈咬口十足,味道酸酸的挺開胃,再吃一口滑身的胡麻醬菠菜胃口已給完全打開! 既然胃口已開那别給它空虛過,緊接著第二道菜*刺身*!三色刺身當然有主角鮑魚,另外配襯了肥大肉厚的帶子和色澤鮮明的赤貝! 鮑魚刺身充滿光澤感,吃下口感煙韌越吃越鮮味!真的難怪那麼多人喜歡吃鮑魚。 肥大肉厚的帶子刺身厚度實在吸引,咬

肥大肉厚的帶子刺身厚度實在吸引,咬下軟滑黏糯的口感令人陶醉不已!

赤貝刺身則爽口味鮮,它的鮮氣不是人人接受,但我則愛煞不已!!

刺身拼盤會隨上茶湯一壺,當吃罷冷冰冰的新鮮刺身後可令胃子保暖一番,貼心的安排很讚!

第三道*揚物*是鮑魚天婦羅,兩件厚切的鮑魚角被輕脆的天婦羅漿包裹,吃下不油膩而且咬口十足,口感超級豐富!可以配天婦羅汁加蘿蔔蓉,但我更愛沾抹茶鹽來享用更加滋味!

第四道菜是*炒物*鮑魚炒露荀,以敞大的鮑魚殼盛放著淋滑的鮑魚片,配襯嫩綠無渣的露荀香氣非凡! 鮑魚除了肉身外其實鮑魚殼也是寶呢!洗淨後曬乾後即是石決明入藥可有滋養肝陰之功!

最後第五、六道菜*食事*和*御碗*也一同上檯了,櫻花蝦炒飯香氣撲鼻,粒粒乾爽不油的米飯口感超美妙,加上櫻花蝦的香氣味道真的十分銷魂,大廚功架之高可見一斑!!

*御碗*鮑魚松茸清湯,集結食材之精華是一道湯鮮味美、香氣十足尊貴的養生聖品!!

最終一道*甘味*是綠茶雪糕,質感滑溜奶味偏重,大家貪得意配了點濁酒吃,說味道很配而且可減低奶味!!

可惜這夜吃了藥否則必定試這枝冷凍貯存10多年的酒后菊姬,有緣再會吧菊姬兒!!

除了鮑魚海鮮套餐外我們更散點了美味的北海道雲丹$580/客,外形飽滿完整色澤金黃,表面乾身兼且顆粒明顯新鮮度超理想,味道甘香鮮甜吃罷齒頰留香!

A5和牛刺$480身是車爸爸獨享的美食,看那嫣紅豐腴的雪花不用吃已感受到那份油香,確實上檯後至吃完我也聽不到車爸爸的聲音哈哈!!

另外和的三小時晚市日式放題真的也很精彩!提供源源不絕的刺身壽司、手卷、燒物等逾五十款日式料理,更可享免費生啤酒或汽水乙杯成人$798、小童$498,酒店經常有折扣優惠可按此那便更加抵吃!
我們另散點了一些當中的美食,香甜的阿根廷赤蝦,蝦頭多膏到一個點啊!

海蝦天婦羅炸漿輕脆不油,蝦頭更是香脆到一個點,炸物功架十足連平常不多愛吃天婦羅的我也吃得豎起手指公讚好!

燒雞翼是不可錯過之物!乾身香口的雞翼配以刺激的柚子胡椒,味道簡直完勝好吃得停不了口!

不過一山還有一山高!神級燒鰻魚真的令我愛不釋口,魚皮下甘香油潤,魚肉嫩滑鮮甜又多汁,吃罷一串也意猶未盡!

最後還有嫩滑香口的炸豆腐,和清甜多汁的青椒仔,這頓真的吃得超級滿足,要再約腳來吃放題先得!!

2018-06-03 2451 views
北角精緻私密小店!全店得八張枱連 壽司吧! 同廚師傾偈方便 食材又新鮮 ! 難得喺砲台山都有咁高級嘅酒店 裏面嘅私密日本菜! 已經係第三次嚟幫襯 之前有外國朋友過嚟玩都鍾意揀呢間酒店 貪佢價錢唔貴交通又方便仲有海景 住客仲有15個percent discount 食嘢! 晚餐平均都要一千蚊位! 佢跟住都要成六百蚊位我就認為晚餐比較抵啲 喺香港嚟講 呢間都算食材新鮮拍得住日本 所以住北角嘅朋友嚟呢間幫襯都算唔錯嘅選擇! 呢間酒店除咗日本菜中餐同酒吧亦都係全海景我都覺得整體嚟講全部outlet都唔錯! 服務都算唔錯!
2018-05-30
  • 魚生同set
2017-08-02 3316 views
這間餐廳位置、人小又靜所以很喜歡來、不過今次點的明太子蘆筍有點咸日本海膽很鮮、每樣海鮮都很新鮮、小飯啱晒減緊肥嘅我!除咗海膽之外我好鍾意食佢哋嘅三文魚子壽司!yip得好好食、甜甜地海膽焗大蝦!好味道!

這間餐廳位置、人小又靜所以很喜歡來、
不過今次點的明太子蘆筍有點咸
日本海膽很鮮、每樣海鮮都很新鮮、小飯啱晒減緊肥嘅我!

海膽焗大蝦!好味道!

2017-06-04 2482 views
昨日心血來潮,去吃日本料理又不想吃迴轉壽司或者放題於是我去試朋友推介的和日本餐廳,吃得心滿意足。首先我試了山芋千切,清脆爽口,而且應該是即日進貨, 新鮮得很而我在菜單刺身一項中看見了我在其他壽司店都幾乎沒有見過的真名鰹本來打著試一試的心態嘗試一下, 結果沒有令我失望。 肉質鮮嫩得幾乎入口即化,些許的魚腥味增添了風味, 令人胃口大開而鮑魚也相當新鮮。當師傅把鮑魚剝殼,用火槍燒香的時候, 那鮑魚仍在微微顫抖。 其他菜式我不再多說, 三言兩語難以形容。
昨日心血來潮,去吃日本料理
又不想吃迴轉壽司或者放題

於是我去試朋友推介的和日本餐廳,吃得心滿意足。

2017-06-03
  • 海膽燒大蝦