2011-03-05 25 views
星期六晚9點後唔駛等位,每人可選自己嘅鐘意嘅茶,幾好。叫咗一d大路嘢如馬蘭頭、醉雞、小籠包、炒年糕等。食品水準只可講唔錯,但冇特別,而小籠包我食個陣已放了一陣,唔夠熱,包嘅皮較厚咗小小,而且肉汁唔係好夠,比較普通。如果一心要食特出嘅小籠包可能會有小小失望。但招呼幾好,而價錢亦算合理。算唔錯啦。
星期六晚9點後唔駛等位,每人可選自己嘅鐘意嘅茶,幾好
2010-02-27
$130 (Dinner)
1K
2011-02-13 26 views
鼎xx 開左之後, 同樣地賣小籠包的這店子明顯地少了人.不過今日都係照樣和媽來食晏.當然叫了小籠包, 另叫了排骨麵, 及我好耐冇食過的酸辣湯!一細碗要廿蚊, 都好足料, 中辣喇, 食到出汗架~排骨唔油, 皮脆, 唔乾, 不錯了.麵也很好.小籠包keep住水準, 很熱, 要小心食喲.d包內的汁仍很有味. 皮也薄得o黎唔易穿.服務很好. 也很快手.只要用心做, 客人是一定會回來的~
鼎xx 開左之後, 同樣地賣小籠包的這店子明顯地少了人.
不過今日都係照樣和媽來食晏.
當然叫了小籠包, 另叫了排骨麵, 及我好耐冇食過的酸辣湯!
一細碗要廿蚊, 都好足料, 中辣喇, 食到出汗架~

排骨唔油, 皮脆, 唔乾, 不錯了.
麵也很好.

小籠包keep住水準, 很熱, 要小心食喲.
d包內的汁仍很有味. 皮也薄得o黎唔易穿.

服務很好. 也很快手.

只要用心做, 客人是一定會回來的~
$80 (Lunch)
南翔饅頭店服務超差,價錢唔變但份量少左三分一,招牌既小籠包亦都唔好食.差唔多碟碟都少左三分一 !!最過份係玫瑰花茶得一粒玫瑰,茶唔夠味連茶葉都唔可以加 !!呢間野以後都唔會再去~

差唔多碟碟都少左三分一 !!

最過份係玫瑰花茶得一粒玫瑰,茶唔夠味連茶葉都唔可以加 !!

呢間野以後都唔會再去~

2011-01-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
唔寫咁詳細喇,因為真係冇咩好寫。叫左4隻鮮肉小籠包,椒鹽腰果酥,同鮮蝦雞火炒飯。先講小籠包,又係啲夾下就穿既貨色。好喇,小心啲慢慢夾,成隻放入口,湯一啲都唔鮮甜,肉都冇咩味道。老實講,真係唔得!跟住椒鹽腰果酥,味道OK,不過一啲都食唔到椒鹽囉,腰果味都唔多覺,好似唔知食緊咩野咁,只可以話味道尚可。鮮蝦雞火炒飯就稍為OK,不過飯粒太硬,食得辛苦左少少。好喇,本來諗住叫多個豆沙鍋餅食,侍應一聲不响就即刻幫我老婆收起啲食具!我話,“吓!我地未食完喎!”,佢先話陣間再俾過你。不過可能佢見我地都係冇再叫(仲叫?),所以最後都冇理過我地。咁既食物質數,咁既服務,我唔會再來囉,要食小籠包,仲有大把選擇!
唔寫咁詳細喇,因為真係冇咩好寫。
叫左4隻鮮肉小籠包,椒鹽腰果酥,同鮮蝦雞火炒飯。
鮮蝦雞火炒飯就稍為OK,不過飯粒太硬,食得辛苦左少少。

2010-11-20
$65 (Dinner)
2010-10-05 12 views
呢間鋪o係銅鑼灣廣場一期3樓, 佢冇得book位架, 以為有排等啦, 晚飯時間去到, 都唔係好多人, 仲即刻有位tim, 我地係6個人, 要大枱架。一坐低問我地飲咩茶, 仲以為係包左, 叫左先知係8蚊一杯, 再睇下附近, 原來冇人會叫架。佢d野食都幾好食架, 好多都係, 尤其係小籠包, 炒菜, 炒年糕果d。不過叫左個炒牛肉就咸左d。但overall都係好食ge。只係份量比較小, 每碟都係得幾舊。要食飽可以叫d飯會好d。

以為一定要叫ge茶
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2010-09-15 36 views
孖G妹和保羅相約在銅鑼灣,但就未想到今餐食乜好,保羅話四周撞行,最終發現這間上海食店啦!由於孖G妹和保羅六點多已去到食店,因此還有很多位,後來陸續坐滿,七點開始要等位。坐落後,見店舖裝修尚算簡潔雅緻,唯始終係銅鑼灣區,二人枱較擠迫,坐滿後亦人多聲多,食完都要走啦的格局!而餐牌上食物種類都唔少,好多上海名菜。而孖G妹和保羅則揀中一個二人套餐,再加鮮肉小籠飽及蟹黃灌湯飽。食店晚上要收每位茶錢八元正,但就有桂花烏龍、西湖龍井、貢品杭菊、南翔茗茶、雲南舊潽洱和玫瑰果味茶共六種茶選擇,同抬各人亦可自選喜愛的茶,而茶葉則以每人一個小型焗荼盅盛載。雖然要收錢,但孖G妹和保羅都覺得這項服務很好,亦值得俾八元,而茶葉味都唔錯,亦可各自飲自己鐘意的茶。而二人套餐包括:竹笙燉雞湯 X 兩碗:以套餐飲到燉雞湯來講都合格,幾多竹笙,且湯盅很大,飲咗好耐先飲完!好味鎮江肴肉:夏天食都幾消暑,有成八至十舊,唔喊,點埋嗰醋食,少少酸味調吓,幾好播!好味!上海粗炒:炒得夠熱,乾身,不肥膩!好味!土豆雞:味濃,雞滑,加埋紅椒洋葱,賣相鮮豔靚靚,炒得亦夠火喉!保羅覺得勁好味!豆蓉飽:即一般壽包,換成豆蓉涵,但就無一般蓮蓉咁

而二人套餐包括:

上海粗炒:炒得夠熱,乾身,不肥膩!好味!

豆蓉飽:即一般壽包,換成豆蓉涵,但就無一般蓮蓉咁甜,較適合男士及非甜愛好者!合格!

鮮肉小籠飽:皮尚算薄,鮮肉份量適中,食落剛好。但就好快凍!唔錯!

蟹黃灌湯飽:保羅見到張相覺得好似好正,於是叫了一個試吓,上枱見賣相真係幾別緻攪鬼,像一只巨型小籠飽,中間插了支飲管,吸飽內湯料,好似吸熱湯,勁濃蟹味,十分有趣!試得過!

二人套餐:兩盅湯+三個餸+一甜品,盛惠二百元,套餐加鮮肉小籠飽六隻則多二十五元,而蟹黃灌湯飽較貴,一只要三十元。套餐份量都十分足夠,加埋小籠飽都已食到十分飽,灌湯飽則試食吓,最後埋單三百元。係銅鑼灣區來說都唔算太貴,適合一般家庭和朋友聚會,而食物水準和服務都中上。
竹笙燉雞湯 vs 小新
鮮肉小籠飽
蟹黃灌湯飽
貢品杭菊
2010-09-11
$150 (Dinner)
竹笙燉雞湯 vs 小新
蟹黃灌湯飽
貢品杭菊
  • )土豆雞
2010-09-14 24 views
今日約左舊同事食飯,商議後決定到南翔,佢地晚上開6點,我地早到所以唔駛第等位卡位夠寬,坐兩個都唔覺迫GOOD而且椅身夠高,私隱度幾好見有套餐$325二話不說就點了,再加半打小籠包一人一杯茶係特色之一雞絲粉皮比別人做得好,冇話油淋淋椒鹽腰果酥好味食品大致ok,雖然賽螃蟹未話滑口,點醋後卻覺美味,層次亦豐富高力豆沙略油滯下次可以再黎

卡位夠寬,坐兩個都唔覺迫GOOD
而且椅身夠高,私隱度幾好
見有套餐$325二話不說就點了,再加半打小籠包
一人一杯茶係特色之一

雞絲粉皮比別人做得好,冇話油淋淋

椒鹽腰果酥好味

小籠包
雞絲粉皮
竹笙燉雞
2010-09-14
$130 (Dinner)
一人一杯
薺菜松茸炒年糕
雞絲粉皮
賽螃蟹
起碼有半年無嚟喇, 尋晚七點幾嚟到, 居然唔駛等位喎, 大家直行直過啦, 咁就錯過咗一張重大通告, 原來8點前結賬同離開係有8折架, 我哋走果時係8點零5分, 見到門口個大牌先知呢個優惠, oh no~~~<食物>1) 鮮肉小籠包 - 肉無味好淡, 連湯都係淡, 失敗之作 !2) 鎮江小排骨 - 好入味, 呢種黑醋味道都唔錯, 可以一試3) 賽螃蟹 - 又一失敗之作, 一d蟹肉都無, 蛋白仲要好"鞋"一嚿嚿4) 涼拌冷麵 - 醬汁唔知點解咁杰身, 口感變得好差, 好似食漿糊咁整體嚟講 : 水準下降, 唔怪之晚餐時段都有好多"吉"位剩啦 !二人共消費 : $220

<食物>

二人共消費 : $220
2010-09-09
$110 (Dinner)
2010-09-05 11 views
食小籠包, 我個人都幾喜愛到銅鑼灣的南翔饅頭店, 一來這裡環境氣氛不俗, 二來這裡的食品質素也可以. 以小籠包來說, 這裡的小籠包雖然並不是我吃過最好味的, 但也算得上是好吃的, 而且單單是小籠包, 這裡便有5款之多, 分別是鮮肉、素菜、蟹肉、松茸及蟹粉, 當然, 五款小籠包的價錢亦各也不同. 今天和朋友一行3人來用晚膳, 由於我早到了(6:00pm), 因此不用輪候(店舖晚上6時正才開放予客人入座)便可入座, 坐低後先點了茶. 不得不提的是, 這裡的晚市會收取每位人客$8元茶錢, 客人可從4款茶中選擇自己喜歡的, 每人一杯(並不是茶樓一壺壺的), 4款茶分別是普洱、龍井、烏龍及玫瑰花茶. 我個人特別喜愛的是龍井及烏龍, 由於是一人一杯, 而且每杯的茶葉份量也不少, 因此這裡的茶頗有茶味. 客人可以從透明的杯子見到茶葉並不是酒樓那些下價貨色, 而是一片片的原片茶葉, 所以就算是$8元一位, 其實比起一般酒家來說, 一點也不貴!是晚點了:1. 鮮肉小籠包(6隻)2. 四喜烤夫3. 椒鹽腰果酥4. 糯米燒賣5. 酸辣湯(例)6. 松茸小籠包(4隻)7. 鱔糊湯麵坦白講, 雖然松茸小籠包的價
!

是晚點了:
1. 鮮肉小籠包(6隻)

2. 四喜烤夫

3. 椒鹽腰果酥

4. 糯米燒賣
5. 酸辣湯(例)
6. 松茸小籠包(4隻)
7. 鱔糊湯麵

坦白講, 雖然松茸小籠包的價錢比起鮮肉小籠包的貴, 但個人認為, 後者較為抵食
, 因為松茸小籠包內的松茸並不多, 松茸的味道不怎麼突出, 而且這裡的鮮肉小籠包的確做得不錯, 所以比較高分. 小食方面, 四喜烤夫和椒鹽腰果酥都做得相當不俗
, 不過椒鹽腰果酥不宜多吃, 因比較膩, 多吃會有飽肚的感覺. 至於糯米燒賣, 個人認為糯米比例"軟身", 可能因為我比較喜歡吃硬的糯米啦, 但這裡的糯米燒賣其實亦算不錯. 酸辣湯辣的味道較重, 酸味則略嫌稍有不足. 鱔糊湯麵, 由於鱔糊和湯麵是分開上的, 所以湯麵不會給弄至很油膩.
我比較喜歡這裡的茶及點心出品, 因為我個人認為這裡的點心比小菜做得好, 不是說小菜做得不好, 而是沒有什麼特色/突出之處, 因此我每次到這裡來, 都會吃點心和小吃為主, 再慢慢細味那杯熱茶.
烏龍茶
2010-09-03
四喜烤夫
松茸小籠包
2010-08-13 20 views
今日7:00 左右黎到南翔,唔駛等位即刻有得入去, 人唔多, 好多位未坐滿!入到去坐低先知原來晚市要計茶芥, 每位$8. 有啲未見官先打三十大板既感覺! 我地總共4 個人, 如果大家揀同一款茶, 佢就會俾一壺我地, 如果唔係, 就會每人得一杯, 我地最終揀左要一壺玫瑰花茶! 味道唔錯 , 不過玫瑰花唔夠多, 唔夠香!佢地每張枱都有個服務鐘,我地諗住叫餸, 於是按鐘, 點知按左兩次都係無人黎~最後都係要揮手叫佢地先有人回應!佢地有啲2,3或4人套餐, 不過又唔係平得好多, 所以選擇散叫! 鎮江肴肉: 切得比較厚身, 所以比較有咬口, 好香肉味同 帶有小小甜, 唔錯!雞絲粉皮:分量好小, 無咩雞絲! 不過啲花生醬唔同平時出面食果啲, 呢款好夠香, 同埋醬 夠多可以沾滿所有粉皮! 蘿蔔絲酥餅: 外表唔似平時食開果啲, 佢表面有白同黑芝麻 , 不過食落又唔覺有好香既芝麻味! 唔覺油膩, 但係蘿蔔絲唔多, 略嫌蘿蔔味唔重!鮮肉小籠包 (4 隻): 4 隻之中, 有一隻個皮穿左 >< 算多肉汁, 肉嫩滑唔嚡!餃子 (3隻): 餃子煎得唔夠香脆,餃子皮亦唔夠麵粉香, 但個餡

餃子 (3隻): 餃子煎得唔夠香脆,餃子皮亦唔夠麵粉香, 但個餡好味, 好多肉汁!

酸辣湯 (例): 無以前咁好味, 佢地一開業既時候, 個湯好多料, 而且係酸同辣得黎好醒胃! 今次個湯, 唔夠酸亦唔夠辣, 同埋黎到既時候已經唔夠熱, 開始變變地水!

松茸薺菜炒年糕: 年糕好入味, 食落小小煙韌, 又唔會好難o趙, 不過偏鹹! 同埋成碟得兩三片松茸!

獅子頭: 一鍋有兩大粒獅子頭同小小津白, 都係略為鹹! 但係個獅子頭唔會實的的, 好滑! 同埋我鐘意佢地唔係落左好多肥肉, 唔會食完成個咀都係油! 係鍋底既 津白好正, 因為索晒啲肉汁!

火腿津白: 無咩特別, 津白清甜! 但係佢地唔係用火腿汁去煮, 只係將啲火腿放上面.

豆沙鍋餅: 麻麻地, 好細件, 同埋豆沙無咩豆沙味, 餅皮又唔香!

高力豆沙: 不過不失, 豆沙味重啲會好味啲!

埋單連加一, 501蚊, 食物味道唔差, 但唔係好抵食~

鎮江肴肉~甜甜地, 幾好味!
蘿蔔絲酥餅~ok!
雞絲粉皮~芝麻醬勁香! yummy^^
獅子頭~肉汁滲晒入津白~正!
偏鹹~但年糕煮得唔錯!
普普通通~
高力豆沙
紅豆差小小~~唔夠紅豆味!
Celebration
Birthday
鎮江肴肉~甜甜地, 幾好味!
雞絲粉皮~芝麻醬勁香! yummy^^
獅子頭~肉汁滲晒入津白~正!
  • 松茸薺菜炒年糕
  • 高力豆沙
2010-06-23 14 views
想食上海野,有差不多大半年冇黎過南翔,再黎幫襯下。平日夜晚,人不多,兩個人,好快有位。前菜要的係肴肉,d肉食落死實實,有點硬不爽口,醋聞落還可以的,不過食落就冇咩味,是有點失準的肴肉。餸要的係香辣雞,冇咩特別,辣味唔太強,很普通的一款熱盤。酸辣湯麵,係失手之作。是晚既酸辣湯偏向酸,麵也煮得太腍,係腍得有點過火,腍到冇哂咬口,是有點失望的。點心要的係鮮肉小籠包,這個穩陣,夠哂熱,皮不算太厚,湯對我黎講也夠多,有肉香味,是不錯的。要挑剔的,就只有個醋,真的冇咩味。炸鏝頭金黃色夠悅目,外脆鬆軟。服務不錯,不過環境有d嘈。兩個人,二百蚊到,經濟晚餐。

服務不錯,不過環境有d嘈。兩個人,二百蚊到,經濟晚餐。
2010-06-19 13 views
幾位要好既舊同事起碼兩年無見,有提議到南翔饅頭店。又好啫,睇下香港分店會唔會做得出色過上海總店。菜式同樣由果位舊同事發板,我地就麥都唔使理,只係口不停地講同食,認真高興! 鎮江肴肉 + 上海泡夫:鎮江肴肉無左層次感,啫喱部份同肉既質感模糊,食落只係感覺到一整塊東西,味道也欠奉。而上海泡夫,泡夫質感軟熟,但少左上海人既赤醬特式。 賽螃蟹:蛋白炒得嫩,亦唔油,做到水平。 炒鱔糊:味道ok,但一般响香港既上海餐廳提供既炒鱔糊都缺點火候,熱度亦唔夠,大大影響食味。 炒蝦仁:一向唔係太識欣賞呢道菜,只覺得佢既特式係將細細蝦仁炒得細嫩,味清淡,如果係咁,炒蝦仁係做到水平。 翠肉瓜鹹肉蛋餃百葉:賣相用料充滿上海風格,而味道較清淡得黎似廣東菜,起碼食唔出鹹肉帶出既鮮味。 小黃魚:炸得香脆,賣相靚仔,如果魚肉帶小許酒味會更出色。 小籠包:皮做得ok,但肉饀真係唔得,無肉香,亦無質感,到上海任何一間街坊小店都可試到比佢出色既小籠包。 雪菜金腿炒飯:賣相同食味都係是晚菜式中最出色之作,雪菜野味、飯炒得甘香、要出既味道都出曬黎,如果飯粒可以再炒乾少少會更好。總括:各菜式味道唔算唔好味,但亦都唔可以以好味黎形容

賽螃蟹:蛋白炒得嫩,亦唔油,做到水平。

小黃魚:炸得香脆,賣相靚仔,如果魚肉帶小許酒味會更出色。

總括:各菜式味道唔算唔好味,但亦都唔可以以好味黎形容,尤其打正招牌做上海菜,但缺乏上海風味,被大打折扣。

環境:新派裝修,提供唔少寬闊舒適卡位,繁忙時段亦唔太糟,唔錯!

服務:較入既座位配置鐘一個,需要服務時客人可按鐘示意,夠體貼。但當晚我地都無試過按鐘,侍應都响附近。
鎮江肴肉 + 上海泡夫
鱔糊
炒蝦仁
翠肉瓜鹹肉蛋餃百葉
小黃魚
小籠包
雪菜金腿炒飯
2010-06-17
$125 (Dinner)
雪菜金腿炒飯
  • 雪雪菜金腿少飯
2010-06-17 4 views
之前都佷過一次覺得ok,所以今日同男朋友仔去…開茶叫了舊普洱,菊花 (未飲杯茶男友就話舊普洱唔係真的” 舊普洱”…佢話個香味應該要清d)小籠包 - 幾熱,ok好味炒鱔糊 – 正正常常蒸饅頭– 正正常常清湯牛腩 – 個腩差少少,但個湯ok濃味高力豆沙 – 應該唔係即叫即整,一d都唔熱 ; 而且豆沙太少了…酒釀丸子 – 好似食緊jelly + 糖水咁…好古怪…一d酒味都冇…
之前都佷過一次覺得ok,所以今日同男朋友仔去…
開茶叫了舊普洱,菊花
小籠包 - 幾熱,ok好味
炒鱔糊 – 正正常常
蒸饅頭– 正正常常
清湯牛腩 – 個腩差少少,但個湯ok濃味

高力豆沙
– 應該唔係即叫即整,一d都唔熱 ; 而且豆沙太少了…
酒釀丸子
– 好似食緊jelly + 糖水咁…好古怪…一d酒味都冇…
2010-06-16
$111.1 (Dinner)
2010-06-02 9 views
今晚去了吃晚飯, 第一次去南翔饅頭店, 感覺十分失望, 不會再許第二次!兩個人 order 了以下食物1. 南翔糟雞2. 肉小籠包3. 火腿津白4. 鱔糊粗炒Comment 如下:1. 南翔糟雞 - 雞無雞味, 而且d雞肉好"鞋"2. 鮮肉小籠包 - 無肉味, d湯唔知點解好有雞湯味, 味道好似史X生清雞湯3. 火腿津白 - 津白唔"林", 吸收唔到火腿同湯 ge 味道, 同郊外油菜無乜分別 - 即係就咁滾熟 d菜再淋湯同放幾片火腿上去, 味道完全分開4. 鱔糊粗炒 - 完全冇粗炒應有的味道, 同埋唔夠熱!服務態度跟收費唔成正比第一度菜上南翔糟雞, 上菜果位小姐竟然就咁放喺張檯 ge corner 位, 仲係放在上菜紙個 file 夾上面 (唔平 ge 地方), 跟住走左去.... (張檯中間是空的!)跟住係一位先生上菜, 係另外果三樣食物, 他放下了鮮肉小籠包和火腿津白, 不夠位置放鱔糊粗炒, 竟然問 "碟雞唔要個羅可"? (果到仲有四件雞ga!) 我答"要! 乜唔要呀!" 師兄, 你放唔到就叫樓面幫手啦!環境頗嘈以上海菜來說, 我未食過比呢一間更差的味道......
兩個人 order 了以下食物
1. 南翔糟雞
2. 肉小籠包
3. 火腿津白
4. 鱔糊粗炒
Comment 如下:
1. 南翔糟雞 - 雞無雞味, 而且d雞肉好"鞋"
4. 鱔糊粗炒 - 完全冇粗炒應有的味道, 同埋唔夠熱!

服務態度跟收費唔成正比
師兄, 你放唔到就叫樓面幫手啦!

環境頗嘈

以上海菜來說, 我未食過比呢一間更差的味道......
2010-06-01
$120 (Dinner)
(Non-member)
2010-05-10 6 views
因為有人生日...所以就去呢間野食....首先間野環境唔差...幾舒服d6人枱好大張...坐得好舒服入面食GE野都同"頂"泰豐好似...但我覺得呢間野d野食凍左少少...d飯上枱都唔係太熱...同埋d份量少左dd...不過d味道都唔差....同埋服務態度都幾好有個waiter唔該前唔該後,非常好服務態度..同埋d野食上得都幾快...
因為有人生日...所以就去呢間野食....
首先間野環境唔差...幾舒服
d6人枱好大張...坐得好舒服
入面食GE野都同"頂"泰豐好似...
但我覺得呢間野d野食凍左少少...
d飯上枱都唔係太熱...同埋d份量少左dd...
不過d味道都唔差....同埋服務態度都幾好
有個waiter唔該前唔該後,非常好服務態度..
同埋d野食上得都幾快...
2010-05-08
Celebration