2022-01-19 60 views
今日上元朗大棠前朗屏站B2出口旁openrice, 見到呢間Next Station,食少少再行山【環境】非常小的店子,大約只有5~6張2人枱,適合情侶,2人朋友,枱面亦不大,座位尚算舒服。【位置】B2出口轉角就到,方便【食物】- 牛油果碎蛋多士-食材好新鮮,多士有蒜蓉醬口感香脆-黑松露野菌意粉-呢隻意粉款式雖然唔難整,不過食店交足功課,調味及軟硬度都恰到好處,不錯!-Hoji Latte-培茶Latte ,用咖啡拉花包裝,好濃厚煎茶味,愛茶人士可能比較識欣賞。-蘋果梳打-加入蘋果粒加咗分,杯面的果乾都好特別【後記】食店冇廁所要借匙用屋苑商場廁所,但入面非常污糟,PuPu漬處處,大家要注意。

【位置】B2出口轉角就到,方便

【食物】
- 牛油果碎蛋多士-
食材好新鮮,多士有蒜蓉醬口感香脆
牛油果碎蛋多士

-黑松露野菌意粉-
黑松露野菌意粉

-Hoji Latte-
Hoji Latte

-蘋果梳打-
加入蘋果粒加咗分,杯面的果乾都好特別

2022-01-15
$100 (Lunch)
牛油果碎蛋多士
黑松露野菌意粉
2022-01-19 41 views
豬籠炒蛋貝果 $68喂呀!好好食呀!餐廳座位唔多 食物種類唔多但勝在環境舒服 食物質素高!話說因為唔太餓所以諗住少少地食個輕食就好但呢個bagel...真係好抵食!炒蛋大大份 勁滑勁香豬扒都厚身 唔會肥 唔會有條肥豬膏但肉質唔會又乾又”鞋”加埋bagel...呢個真係唔輕食直頭飽晒呀!性價比高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻朋友叫左帶子意粉同carbonara都唔錯但bagel係個人私心誠意推介因為真係好好味😋食物即叫即整嫁!
豬籠炒蛋貝果 $68
喂呀!好好食呀!
餐廳座位唔多 食物種類唔多
但勝在環境舒服 食物質素高!
話說因為唔太餓
所以諗住少少地食個輕食就好
但呢個bagel...真係好抵食!
炒蛋大大份 勁滑勁香
豬扒都厚身 唔會肥 唔會有條肥豬膏
但肉質唔會又乾又”鞋”
加埋bagel...呢個真係唔輕食
直頭飽晒呀!性價比高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
朋友叫左帶子意粉同carbonara都唔錯
但bagel係個人私心誠意推介
因為真係好好味😋
食物即叫即整嫁!
  • 豬籠炒蛋貝果
2022-01-19 41 views
這次去到朗屏覓食,去了一家咖啡小店。店舖位於富來花園,環境不大但裝修特別。這裡有兩個打卡位,一邊是特色畫風打卡牆,另一邊是仿地鐵站名的打卡位。食物和咖啡選擇也很多,價錢中等價位。-💥熱泡沫咖啡 HKD$40 | 熱黑咖啡 HKD$36,咖啡雖然沒有拉花,但有“元朗國”字眼在上,感覺挺特別的。熱泡沫咖啡口感幼滑,奶泡口感綿密。熱黑咖啡味道濃郁帶微酸,感覺是較Fruity的咖啡豆沖製而成。-💥卡邦尼意粉 HKD$108,這個味道很香,用豬肉取代煙肉,肉質腍身帶點肥肉,所以有點香口。這個有很多醬汁,所以意粉口感幼滑,意粉軟硬度適中。-💥豬籠炒蛋貝果 HKD$68,食物名字和擺盤特別,以小蒸籠放著貝果。貝果裡有煙肉炒蛋,還有蛋汁質地較濕潤。面頭的貝果煎香過,所以帶點脆口挺煙韌的。底下的貝果吸入蛋汁,所以口感較濕潤腍身。-

熱泡沫咖啡口感幼滑,奶泡口感綿密。

這個有很多醬汁,所以意粉口感幼滑,意粉軟硬度適中。

2022-01-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
防疫措施又收緊啦😢趁住最後今日搵間特別嘅餐廳豪食返晚😭😭😭所以專登返去拎返本護照殺入元朗國食好西先😋💣 籠煙悲勤炒蛋貝果 ($68)呢度除咗裝修啱打卡外,食物嘅名字同擺盤都好有特色🥰用點心籠上嘅貝果都係第一次見😆貝果包體唔會太靭,所以就算好多餡料,食起嚟都比平時輕鬆😋煙肉同炒滑蛋幾時都同貝果咁夾🤤🤤🍝 +852黑松露野菌什菇意粉 ($88)元朗人果然豪氣啲🤩黑松露比得勁多,野菌都有好多呀😍😍意粉軟硬程度啱啱好,忌廉汁又調得好,好creamy👍🏼高質😋🍶 Ice latte ($40)咖啡都唔錯,奶夠滑,咖啡夠濃郁,順滑易入口☺️而且賣相都好靚,層次分明!當然!元朗國紙牌係重點😎🍍Pineapple Soda ($38)又係一杯靚靚飲品😍一大片菠蘿朝放喺菠蘿梳打上面,又甜又清新😋😋好醒神😁
籠煙悲勤炒蛋貝果

💣 籠煙悲勤炒蛋貝果 ($68)
+852黑松露野菌什菇意粉

🍝 +852黑松露野菌什菇意粉 ($88)
Ice latte

🍶 Ice latte ($40)
Pineapple Soda

🍍Pineapple Soda ($38)
又係一杯靚靚飲品😍一大片菠蘿朝放喺菠蘿梳打
上面,又甜又清新😋😋好醒神😁

籠煙悲勤炒蛋貝果
Ice latte
Pineapple Soda
2022-01-10 60 views
歡迎大家黎到元朗國💛小店面積唔大,大約有十個座位左右,假日黎就要啲時間等位啦!餐廳佈置花盡心思,店內都幾多打卡位。以輕食為主,選擇唔算好多,菜式名改得好有趣味性。可能因為得兩個人要處理哂飲品同食物,出餐速度比較慢,基本上都係食完一樣等一陣先上第二樣。♥️凱婷的全日早餐 $108 (店主創意無限😂)入面有沙律菜、啡菇、炒蛋、豬肉腸、笑哈哈薯餅,煙肉、茄汁豆、煙三文魚,最欣賞炒蛋炒得好嫩滑加埋黑松露香味,一流👍🏻♥️消防員特約:籠煙悲勤炒蛋貝果 $68外型俾100分,大大個bagel加埋滿瀉煙肉炒蛋,不過冇對比冇傷害,食完全日早餐既黑松露炒蛋,再食依個炒蛋,就覺得唔夠香唔夠味,而且bagel偏淋身,整體食落冇咩特別。♥️麻麻地好食國王蒜香帶子意粉 $108聞落幾香,有小小蒜香味,有5-6粒帶子,食得出係急凍,不過味道都唔差,煎熟多少少更好。♥️CAFE LATTE $40☕️♥️FLAT WHITE $40☕️
歡迎大家黎到元朗國💛

小店面積唔大,大約有十個座位左右,假日黎就要啲時間等位啦!

餐廳佈置花盡心思,店內都幾多打卡位。

以輕食為主,選擇唔算好多,菜式名改得好有趣味性。

♥️凱婷的全日早餐 $108 (店主創意無限😂)
凱婷的全日早餐

♥️CAFE LATTE $40☕️

♥️FLAT WHITE $40☕️

凱婷的全日早餐
2022-01-05 33 views
下一站元朗國cafe!【#NextStation 】超多打卡位 又有地鐵站名 又入境 又有好型既牆身 玩味十足 重要係黃店 值得支持~Hot cappuccino $40Ice latte $40兩杯都好signature 寫住元朗國好有特色凱婷的全日早餐 $108煙三文魚 沙律菜🥗豆 炒蛋 豬肉腸 車厘茄 薯餅 煙肉份量都幾多夠晒飽 不過啲豆唔係好熱 炒蛋炒得吾老好嫩滑最好味係煙肉港女最愛牛油果碎蛋沙律多士 $40材料超豐富 成舊牛油果上! 夠晒健康又好味 碎蛋重增加翻入口嘅成個口感 配埋烤左既多士 好夾~Next Station (元朗)元朗媽橫路7號富來花園A座地下10號舖
下一站元朗國cafe!【#NextStation 】

Hot cappuccino $40
Ice latte $40
兩杯都好signature 寫住元朗國好有特色

凱婷的全日早餐 $108
煙三文魚 沙律菜🥗豆 炒蛋 豬肉腸 車厘茄 薯餅 煙肉

港女最愛牛油果碎蛋沙律多士 $40

Next Station (元朗)
元朗媽橫路7號富來花園A座地下10號舖
2022-01-04 27 views
呢間店附近好寧靜 🧘‍♀️而且店內都好有feel 好似突然去左異國咁。☀️⛱可以睇得出店主係一個好有思想嘅人 如果你哋趕時間嘅話就唔太啱呢種呢間店 入左呢間店成個人都會放鬆瞬間進入左晚會嘅狀態 相對於香港來講好難得會有一間咁樣嘅店 黑松露野菌什菇🍄意粉🍝意粉好creamy 好夠奶香味 juicy得黎又唔會太水的感覺 意粉上面鋪滿野菇 一樣好多醬汁 上面仲有一大堆的黑松露 一攪均勻就好香好好味 但係呢個份量一個人人係食唔曬 一定要穩多個人同你分享先得雞之全部都係雞之鹽酥雞🐔一聽個名就想試吓唔知佢係咩樣所以就叫咗呢款 原來佢係炸雞粒 多數街外面嘅🧂鹽酥雞都係好多味精湯好鹹但係呢款佢嘅調味都算OK 細細一碗就剛剛好份量 唔會太過分 我比較鍾意❤️外皮更加脆。但係呢款雖然唔夠脆皮 但係勝在內肉鬆軟味道適當🤙🏻菠蘿果肉我雖然對冷飲🍹一半但係最後都叫咗一杯菠蘿果肉 果粒不多 勝在顏色唔錯味道都OK可以接受

黑松露野菌什菇🍄意粉🍝

雞之全部都係雞之鹽酥雞🐔

菠蘿果肉

2022-01-03 21 views
同朋友入左元朗諗住睇紅葉😜但係去之前緊係要食d野,最後我地就簡左呢間啦,原因係比佢個menu吸引左,menu實在太FUN了😂😂😂但係要留意返因為得一個廚師,所以等野食時間會長d~☀鹽酥雞一碗既鹽酥雞係岩岩炸出黎,勁熱勁脆口。有種台灣嘅感覺🤣🌙黑松露野菌意粉一上枱就見到意粉上面有一大Pat既黑松露!🤣🤣🤣真係真材實料😝成個意少勁creamy 😆🌟pineapple soda估唔到有咁大杯,但係反而野飲無分開上有意外,不過我地都會等埋一齊先會開始食,所以都無咩問題😜
☀鹽酥雞
一碗既鹽酥雞係岩岩炸出黎,勁熱勁脆口。有種台灣嘅感覺🤣
🌙黑松露野菌意粉
🌟pineapple soda
2021-12-31 26 views
Next Station is 元朗國🙈係朗屏有一間非常特出嘅小店. 佢嘅裝修非常有特色. 元朗國嘅牆身亦成為唔少人最近嘅打卡熱點店舖雖然細細. 但每個角落都充滿特色. 色彩繽紛😍除咗裝修. 食物嘅名亦係特色之一🤣🤣🥯消防員特約:籠煙悲勤炒蛋貝果外型真係冇得輸. 大大個bagel放喺蒸籠上面. 創意力十足🙈炒蛋生熟程度掌握得好好. 嫩滑得嚟唔會太水汪汪. 加埋煙肉味道啱啱好Bagel偏向鬆軟. 唔會好難咬👍🏻🚬凱婷的全日早餐睇到呢個名真係笑死我🤣我估凱婷即係代表煙三文魚同煙肉成份全日早餐嘅分量多到隻碟都就嚟放唔晒🤩煙肉煎得好香唔會過硬. 大啡菇多汁濃味笑哈哈薯餅外脆內熱❤️☕️Latte & Mocha 咖啡嘅質素比我想像中出色. 特別係Mocha朱古力同咖啡嘅比例調配得好好食緊嘅途中見到隔離枱嘅客人有叫意粉😳個份量係超級多等我下次再嚟試吓個質素如何先
Next Station is 元朗國🙈

☕️Latte & Mocha

食緊嘅途中見到隔離枱嘅客人有叫意粉😳個份量係超級多
等我下次再嚟試吓個質素如何先

2021-12-30 21 views
上網見到有靚靚嘅「元朗國」牆可以打卡💛 所以今日到訪試下午餐~ 呢度有靠牆同埋窗邊位可以揀。🥯 消防員特約:籠煙悲勤炒蛋貝果 $68用蒸籠serve幾特別,份量都幾多。貝果嘅包體口感煙韌、有咬口。餡比得好足,有滑蛋同埋煙肉。滑蛋creamy又有蛋香味,仲灑咗香草提味;煙肉唔會太肥,鮮嫩軟腍。🍣 醇薄萬煙三文魚沙律多士 $58多士嘅外層香脆又唔會介口,內裡厚實好好𡁻,煙三文魚肉質肥美嫩口,面頭嘅雞蛋沙律口感豐富,凍凍地幾開胃。☕️ Cappuccino (hot) $40就係為咗呢杯「元朗國」嘅咖啡而黎🤩 打卡一流!味道方面,milk foam唔錯,咖啡味比較重,後期帶果酸,推薦比鍾意fruity blend嘅朋友。☕️ Cafe Latte (iced) $40漸變層幾靚,有啲似dirty。咖啡味同樣濃郁,但相比Cappuccino就會多咗重奶香味,容易入口。飲管仲係不鏽鋼製,可以重用,比較環保♻️職員態度幾好,麵包類整得真心唔錯👍🏻 係值得支持嘅用心小店💛

🥯 消防員特約:籠煙悲勤炒蛋貝果 $68

🍣 醇薄萬煙三文魚沙律多士 $58

☕️ Cappuccino (hot) $40

☕️ Cafe Latte (iced) $40

2021-12-29 26 views
呢日係附近來到朗屏天橋底一間小店,俾大大元朗國打卡牆吸引就入左來飲杯咖啡☕️.作為元朗人,坐係元朗國打卡牆飲咖啡特別有感覺❤️ cappuccino 也有元朗國拉花幾香濃細滑,mocha朱古力味都幾出🥰.飲咖啡緊係要點少少野食,bagel配咖啡岩哂,bagel用蒸籠上好特別,入面炒蛋也不錯,最喜歡黑松露意粉,見滿滿黑松露和菇就知好正!勁濃黑松露口味,好creamy,意粉又煙韌大推👍🏻.如果來到朗屏站附近想飲杯咖啡打下卡都可以一試👍🏻

勁濃黑松露口味,好creamy,意粉又煙韌大推👍🏻
如果來到朗屏站附近想飲杯咖啡打下卡都可以一試👍🏻
2021-12-22 64 views
🇭🇰💛Next station元朗國IG 見到元朗國有間幾得意既café😆入境唔洗回鄉卡 有地鐵站打卡牆 食物咖啡都好吸引 仲有bagel menu 充滿玩味💛🦴老豆原味雞翼(💰$40/5pcs)👍🏻推薦佢地既雞翼好好食帶點微辣厚肉嫩滑 juicy 熱辣辣 非常高質😍😍🍄+852黑松露野菌什菇意粉 (💰$88)黑松露意粉幾彈牙 軟硬度適中每條意粉都沾滿白汁 夠creamy👅👅🍰Lemon Cheese Cake (💰$50) Daily Special元朗國三個字好立體🤣難得唔係配莓既cheesecake食落檸檬味重一點 清新唔heavy🍫Iced Mocha (💰$45)凍飲飲管會有元朗國紙牌Mocha 帶甜 岩哂👧🏻奶味同coco味都夠濃-☕️Iced Latte (💰$40)👩🏻就鐘意意Latte冇落糖咖啡味比想像中更香濃而且冰底唔算多 飲落都唔會變淡
🇭🇰💛Next station元朗國
IG 見到元朗國有間幾得意既café😆
入境唔洗回鄉卡 有地鐵站打卡牆
食物咖啡都好吸引 仲有bagel menu 充滿玩味💛

🦴老豆原味雞翼(💰$40/5pcs)👍🏻推薦
佢地既雞翼好好食帶點微辣
厚肉嫩滑 juicy 熱辣辣 非常高質😍😍
+852黑松露野菌什菇意粉

🍄+852黑松露野菌什菇意粉 (💰$88)
黑松露意粉幾彈牙 軟硬度適中
每條意粉都沾滿白汁 夠creamy👅👅
Lemon Cheese Cake

元朗國三個字好立體🤣
難得唔係配莓既cheesecake
食落檸檬味重一點 清新唔heavy
Iced  Latte

🍫Iced Mocha (💰$45)
凍飲飲管會有元朗國紙牌
Mocha 帶甜 岩哂👧🏻
奶味同coco味都夠濃
☕️Iced Latte (💰$40)
👩🏻就鐘意意Latte冇落糖
咖啡味比想像中更香濃
而且冰底唔算多 飲落都唔會變淡
Lemon Cheese Cake
Iced  Latte
麻麻地好食的牛油帶子伴國王香蒜意粉 $98麻麻地好食係佢個名嚟嘅啫🤣🤣事實上,👧🏻👦🏽都覺得整得幾好味👍佢用咗橄欖油黎煮炒意粉,所以味道好香,配埋香蒜粉,食落個味道啱啱好,唔會濃到不停想飲水,又唔會太淡味😋😋😋👦🏽特別鍾意佢係用蒜粉,因為唔會咬到一粒嘅蒜頭,但又有好香嘅蒜味👍帶子份量都好多,總共有五粒👍用咗牛油煎香嘅帶子好香口,但又食到裏面嘅鮮甜味👍雖然都知道係會用急凍帶子,但又唔會有雪味,整體唔錯👍懶係正宗的卡邦尼意粉 $108懶係正宗唔知係唔係真係懶係啦,我只係知好L好味😍😍味道真係同平時食嘅卡邦尼唔係好同,煮個汁嘅時候應該加左大量嘅芝士🧀,非常香口同creamy,而且係最後👦🏽偷望到佢加入蛋黃🥚,令成個意粉食落好有層次同有少少蛋黃粒掛係麵上勁正🥳🥳🥳佢採用嘅配料唔係普通薄身嘅cheap cheap煙肉,採用左厚身而且脂肪同埋肉嘅比例平均高質煙肉,食落有燻香嘅味道同煎到脆口,非常好味🤤🤤呢個位置之前都係一間黃店,但係好快就執咗😥😥呢個位置真係比較少人行過,生意都真係好有影響,希望真係多d人去食,因為真係幾好味😋😋Btw, 廚師都好用心整每一碟意粉,所以等候時間會比較長😂所以大家要預
麻麻地好食的牛油帶子伴國王香蒜意粉 $98
麻麻地好食的牛油帶子伴國王香蒜意粉

懶係正宗的卡邦尼意粉 $108
懶係正宗唔知係唔係真係懶係啦,我只係知好L好味😍😍
懶係正宗的卡邦尼意粉

Btw, 廚師都好用心整每一碟意粉,所以等候時間會比較長😂所以大家要預返少少時間,同埋餐廳都要加油,要整快小小先可以賺多啲錢🤣🤣
麻麻地好食的牛油帶子伴國王香蒜意粉
懶係正宗的卡邦尼意粉
2021-12-20 23 views
上網睇到相,見到呢到個打卡位好正,點都要黎幫襯下支持下啲小店🔸扮cup cup冬蔭公海蝦意粉🍝$98冬蔭公味較淡,偏重辣椒味,蝦就有好多隻,又大又彈牙。蕃茄唔會煮到爛晒,整體味道酸酸辣辣,開胃🔸+852 黑松露野菌雜菇意粉🍄 $88意粉份量都幾大,比平時出面食嘅意粉起碼多1/3,絕對夠飽。食落勁creamy,黑松露醬俾左勁多,如果咸番啲就更加惹味。🔸Latte ☕️$40印埋元朗國三個字係上面😆主要叫黎打卡,奶味較重🔸Chocolate 🍫$40朱古力味唔算太濃,不過不失
上網睇到相,見到呢到個打卡位好正,點都要黎幫襯下
支持下啲小店

🔸扮cup cup冬蔭公海蝦意粉🍝$98

🔸+852 黑松露野菌雜菇意粉🍄 $88

🔸Latte ☕️$40
印埋元朗國三個字係上面😆主要叫黎打卡,奶味較重

🔸Chocolate 🍫$40
朱古力味唔算太濃,不過不失

2021-12-18 25 views
公司附近新開了一間玩味打卡cafe, 麻雀雖小,心思打卡位多,令人印象深刻!最受歡迎打卡位係元朗國地鐵牆,唔打個卡點叫來過元朗😂臨近聖誕,餐廳節日氣氛濃厚,配以餐廳本身色彩繽紛的卡通裝飾佈置,令人心情倍覺興奮。點了🐱豬籠炒蛋貝果 貝果外脆內軟,咬落去挺煙靭,很有口感。大大塊軟嫩的豬扒加上份量爆多的滑滑炒蛋和貝果上的芝麻香和麥香非常夾,口感層次分明,令人很有滿足感。🐱凱婷的全日早餐材料豐富,賣相超靚!中間兩大片哈哈笑薯餅外脆內軟,5大片煙三文魚砌成了漂亮的玫瑰花,淡淡的煙熏味襯托出三文魚的鮮味,好吃!豬肉香腸調味不會過鹹,口感彈牙有豬肉香。大啡菇多汁爽口。炒滑蛋有黑松露醬調味,很香!仲有兩大塊煎得很香脆但唔燶的煙肉。配以沙律菜和茄汁豆清新開胃。🐱Iced Mocha 和Iced Latte 造型也很漂亮,層次分明,而且味道適中,唔會過甜!飲筒係不鏽鋼,非常環保。飲筒上的元朗國裝飾牌也是一大打卡點!
點了

🐱豬籠炒蛋貝果