呢間係👧🏻👦🏽係元朗好鍾意嘅餐廳💛💛今次再去食,發現多左好多食物選擇😍溫馨提示🥰大家去食一定要比啲耐性呀,當你食就會知道值得等咁耐架啦👍🏼👍🏼👍🏼消防員特約: 籠煙悲勤炒蛋貝果 $70等我拆解個名比大家知😂🤣籠煙係指用豬籠嚟送上精緻美麗嘅bagel🥯悲勤姐係bacon🥓🤣用上外皮脆內心又有彈性嘅🥯面頭有好多好香嘅黑芝麻🤤裏面夾上勁滑嘅炒蛋😍配上鹹味適中嘅🥓再用上粗粒黑椒同不同的香葉作調味🤤好好味🥰😍 當花姐遇上193之明太子意粉 $110啲嘢食名真係好鬼抵死😂真係搞唔掂🤣超級creamy既意粉😍😍意粉汁係用咗忌廉汁,將明太子同忌廉汁混埋一齊,做到掛麵既效果,每一條都有濃厚既忌廉味,同埋食到一粒粒既明太子😋😋超級惹味👍👍Hojicha Latte $50平時好小飲培茶,今次一飲先發現,原來培茶可以咁好味😋😋培茶比抹茶無咁漏,個荼咪好香,同牛奶好match👍配意粉完全係岩岩好Latte 套餐+$25見到有其他客淨係入黎飲咖啡,一飲之下先發現係有原因😋咖啡真係好香濃,即使latte加左奶入去,都掩蓋唔到咖啡既香味。唔會好酸/太苦澀,係👧🏻👦🏽鍾意既咖啡味道👍🏼👍🏼

消防員特約: 籠煙悲勤炒蛋貝果 $70

當花姐遇上193之明太子意粉 $110

Hojicha Latte $50

Latte 套餐+$25
2022-05-06 905 views
Home make嘅嘢真係好好食😋家嘅味道,佢好食在於佢烹調嘅心意,對食物嘅初衷,對客人嘅尊重。成間店都係自家製嘅設計,非常統一,別樹一幟,不禁會心微笑😊上至裝修擺設,下至紙巾🧻飲管套都有意義。店員姐姐好靚女,廚師好型仔,望住兩個年青活力嘅人用心製作食物俾你,睇都賞心悅目。Lime & Lemon Soda $38酸酸甜甜好醒神,食咗濃味嘅嘢可以清爽口感。White coffee Cafe Latte $40濃香絲滑,有咖啡嘅苦味,我問咗姐姐攞糖,苦中一點甜。消防員特約:濃煙悲勤炒蛋貝果🥯 $70超級好食😋欣賞佢個設計,用一個蒸籠,裝住一個Bagel 🥯,完全係中西結合。炒滑蛋煙肉非常好食,滑蛋入口絲滑,煙肉夠香,貝果個包好鬆軟👏🏻👏🏻👏🏻當花姐遇上193之明太子意粉$110煙三文魚明太子意粉🍝佢嘅醬料條配得非常好食😋我諗真係要來呢一間先食到呢個獨特嘅味道,明太子均勻佈滿全碟意粉,你食落口嘅每一啖意粉都會有卜卜脆明太子嘅存在。煙三文魚調制得好香,入口即溶,忍唔住一啖又一啖咁樣食。元朗人不妨到Next Station享受下😎

成間店都係自家製嘅設計,非常統一,別樹一幟,不禁會心微笑😊
上至裝修擺設,下至紙巾🧻飲管套都有意義。

Lime & Lemon Soda $38

酸酸甜甜好醒神,食咗濃味嘅嘢可以清爽口感。

White coffee Cafe Latte $40

濃香絲滑,有咖啡嘅苦味,我問咗姐姐攞糖,苦中一點甜。

消防員特約:濃煙悲勤炒蛋貝果🥯 $70

當花姐遇上193之明太子意粉$110

元朗人不妨到Next Station享受下😎
2022-05-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-05-06 22 views
作為土生土長既元朗人,見到有間元朗國特色打卡Cafe,當然要去打下卡!入去位置唔算多,我同朋友晏過Lunch hour去,都好full下,無得坐係元朗國站磚牆下面影相。好彩坐高枱個邊都有打卡位,仲有街景望下。佢地餐牌啲名好特別,好多都玩咗食字。我同朋友都鍾意食蛋,所以叫咗兩個有蛋既食物。醇薄萬煙三文魚多士($58)佢哋個炒蛋好滑,三文魚份量好足,鋪滿成個多士。多士烘到啱啱好,脆卜卜,又唔會太熱氣。消防員特約:濃煙悲勤炒蛋貝果($70)呢個用咗傳統嘅點心籠去裝西式嘅Bagel,籠底仲真係有點心窿窿紙!個Bagel好結實又唔會過硬,同樣地個Bacon炒蛋好滑好好食,調味又足,可以打卡之餘都唔會剩係得個樣😋Latte x Mocha latte 另外叫咗兩杯嘢飲,兩杯都正常發揮。最欣賞佢哋用咗環保可以重用嘅飲管,飲管上面仲有好靚嘅裝飾,同佢啲杯墊一樣咁靚!

醇薄萬煙三文魚多士($58)

消防員特約:濃煙悲勤炒蛋貝果($70)

Latte x Mocha latte
另外叫咗兩杯嘢飲,兩杯都正常發揮。

2022-05-06
Type of Meal
Lunch
2022-04-28 61 views
一入去就俾裝修吸引咗店主親力親為,所有嘢都係新鮮即叫即造下午茶食個港女最愛牛油果碎蛋沙律多士 $58我本身其實就唔太中意蛋沙律嘅,今次被牛油果矇閉咗雙眼點知一食落去...唔會過多mayonnaise,咸咸地少少調味,原來係可以咁好食今次無哂釀雞翼,下次再嚟就喺朗屏站B出口,好方便p.s. 自備外賣盒買外賣可以減$20
一入去就俾裝修吸引咗

店主親力親為,所有嘢都係新鮮即叫即造
下午茶食個港女最愛牛油果碎蛋沙律多士 $58
我本身其實就唔太中意蛋沙律嘅,今次被牛油果矇閉咗雙眼
點知一食落去

今次無哂釀雞翼,下次再嚟
就喺朗屏站B出口,好方便
p.s. 自備外賣盒買外賣可以減$20
2022-04-26
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2022-04-17 56 views
本來想去第二間但full 左,咁不如就近試下呢間啦⋯⋯open kitchen 小咖啡店,感覺很隨意舒服,座位只有15-16個,一進去坐下後就被它「封左關」的幽默感門牌所吸引。店面很小,人手也有限,所以點餐後要稍等。另外,店員偶然會很隨和地和顧客聊天,非常親切和街坊feel。點了Hand Drip Ethiopia, 看著店員很認真地慢慢煮,對滴漏咖啡一絲不苟的氣氛很好,很療癒,味道也不錯,店舖位置不算很方便但仍然想偶爾再來喝一杯減減壓。
2022-04-10 103 views
Next station 地理位置方便,只要朗屏站B1岀口落樓梯,轉右一直直行,福來花園A座隔離就係打卡位勁有特色,專登過黎薯條好有口感好好食,即叫即炸好酥膽,上面有黑椒同埋鹽,配黑松露沙律醬、泰式辣醬、茄汁勁開胃,尤其是黑松露沙律醬,黑松露好似唔駛錢咁比,勁香勁重本,食到停唔到口啲黑松露真係勁香,落咗勁多🫣,成個意粉都好香,幾重cream,味道ok不過冇乜特色嚟到呢度就係為咗食呢個,賣相已經勁吸引!仲要放喺籠裏面,幾特別,蛋嘅份量好足夠,下面豬似豬柳,好林好軟熟好入味,好值得讚,不過貝果冇想像中咁煙韌,似普通包口感不過都好香,食嗰陣留意番有少少論盡,不過真係值得一試-食物方面冇乜可以挑剔,不過美中不足嘅係等候時間有啲長,可能係即叫即整同少人手嘅關係,同埋建議打電話book定位,假日都幾多人另外枱櫈太埋,好似同隔離好近冇乜私隱度,同坐得唔係幾咁舒服,不過整體嚟講都唔錯,服務態度都好好

打卡位勁有特色,專登過黎

混柒你個醬薯條

+852黑松露野菌雜菇意粉

2022-04-09
混柒你個醬薯條
+852黑松露野菌雜菇意粉
2022-04-05 52 views
-歡迎進入元朗國 🛬 入境毋須護照其實餐廳名係叫 Nᴇxᴛ sᴛᴀᴛɪᴏɴ......小店面積唔大 可以坐到 𝟷𝟶 幾人閒日下午四點左右去到已經坐左一半人室內設計偏向型格風 掛上霓虹燈同骷髏骨吊燈最重要有幅打卡牆 黃色牆磚加上大字「元朗國」絕對係一流既打卡餐廳😝-🥯 豬籠炒蛋貝果 $𝟼𝟾賣相好靚 用點心籠做擺盤幾特別炒蛋睇落似滑蛋𝚏𝚎𝚎𝚕 但口感食落比較似熟蛋豬扒大大件又夠厚 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 本身偏腍 似普通麵包-🍝 扮 𝚌𝚞𝚙 𝚌𝚞𝚙 冬蔭功大蝦意粉 $𝟿𝟾大份又抵食 🍤都有七粒 🍅比較爽意粉厚身有咬口 配上微微酸辣汁 好開胃-🍟 混柒你個醬薯條 $𝟺𝟾其實元朗國啲野食名都好搞鬼👻呢個混柒醬分別係松露醬+泰式辣醬+茄汁即叫即炸 熱辣辣 但落鹽重手左 原味食好咸松露醬偏甜 其餘果兩個醬無咩特別-☕️ 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟺𝟶聞第一下好香咖啡味但飲落比較淡👦🏻 話差左啲野但又講唔出-🍹 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚂𝚘𝚍𝚊 $𝟹𝟾即使加左大大粒椰果 都唔會太甜👧🏽 食左咁多膩野 一杯果汁解膩都唔錯-#nextstation #元朗國一間令人記起勿忘初心的小店#致一直還在堅持的人整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛價

歡迎進入元朗國 🛬 入境毋須護照
其實餐廳名係叫 Nᴇxᴛ sᴛᴀᴛɪᴏɴ......
小店面積唔大 可以坐到 𝟷𝟶 幾人
閒日下午四點左右去到已經坐左一半人
室內設計偏向型格風 掛上霓虹燈同骷髏骨吊燈
最重要有幅打卡牆 黃色牆磚加上大字「元朗國」
絕對係一流既打卡餐廳😝

服務 ❤️🧡💛💚
環境 ❤️🧡💛💚💜

2022-04-01
2022-04-04 39 views
必食豬籠bagel,carbonara 都好好食!Pineapple soda 好夠汽,超正!極之用心嘅小店,近地鐵站,非常方便, 10萬個推介。希望可以個個星期嚟食。這間玩味十足的小店裝修有趣,食物飲品也用心製作,實在係去元朗打卡的好地方。Next Station 在西鐵朗屏站附近,B出口落地之後行幾步就到,好容易搵。小店面積不大,可以坐到十個人左右,最特色當然係一面「元朗國」車站style打卡牆。向街有吧檯位,牆上的霓虹燈和公仔擺設都好有心思。

2022-03-13 188 views
在open rice search 元朗國,在fb search 也找不到,以為自己記錯這家特色的西餐廳。入到去同店員搭訕“我搵元朗國找不到此店“,今後要記住叫Next station了。這裡店裝潢很有元朗味,菜式名也很有心思,如果朗屏西鐵站附近的餐廳,這是一個很好的選擇。
TakeAway
2022-02-25 95 views
💛黃店📜”Next Station (元朗)📍地址:元朗媽橫路7號富來花園A座地下10號舖🤍 分店地址: 元朗📝評價💬📢 消防員特約:籠煙悲勤炒蛋貝果 $68+852黑松露野菌什菇意粉 $88Cappuccino $40Mocha $45元朗國既餐廳💛有得打卡又有得食💛Bagel炒蛋份量超級多 多到溜曬出黎呀😍意粉都係幾大份 好creamy 然後好快飽😂😂 飲品最 signature 就係有靚靚既元朗國😏 you know I know la💛 所有食物都整作需時 位置吾算太多 勝在元朗國🤗🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
💛黃店
📜”Next Station (元朗)
📍地址:元朗媽橫路7號富來花園A座地下10號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

2022-02-14 88 views
呢間餐廳食物抵食又大份,細細間鋪仔仲有手沖咖啡飲,非常有誠意💛💰懶係正宗的卡邦尼意粉 $108💰扮cup cup 冬蔭公大蝦意粉 $98💰混柒你個醬薯條 $48要讚嘅係意粉大份得嚟配料亦好多,冬蔭公意粉有勁多隻蝦,而且啖啖肉,微微酸辣好開胃🌶️而卡邦尼意粉嘅煙肉較厚身,煎過後好香脆,份量又多🍝 📍Next Station🔍地址︰元朗媽橫路7號富來花園A座地下10號舖

💰懶係正宗的卡邦尼意粉 $108
💰扮cup cup 冬蔭公大蝦意粉 $98
💰混柒你個醬薯條 $48

📍Next Station
🔍地址︰元朗媽橫路7號富來花園A座地下10號舖
2022-02-11 46 views
是日去左一間在朗屏站附近的咖啡西餐廳Next station,門面唔顯眼,隔離又開左一間大嘅咖啡店,另到呢間小店更有隱世feel。話明係小店地方梗係唔大啦,得十來個位,繁忙時間都等幾耐㗎,落完單可以係店內打下卡先。黎得咖啡店又點可以唔試佢地嘅咖啡,先黎支cold brew,係呢間店嘅名物黎,好多谷友推介過㗎。拎上手覺得個樽幾型,好似酒瓶咁樣,哈哈。至於咖啡嘛,好香好滑,即使無糖無奶都唔會苦,飲多幾啖仲有啲回甘嘅感覺,係正喎。朋友點左Cappuccino,厚厚嘅奶泡上面灑左元朗國字樣,打卡一流,味道當然唔會差啦,啡味香濃,同冷泡又係另一種味道,呢度啲啡堅正。食物方面個名係玩味十足嘅,先來個消防員特約:籠煙悲勤炒蛋貝果,賣相好正,上枱時好香呀,入面嘅蛋炒得超滑份量又多,個貝果意外地軟身,吸入左蛋汁同肉汁更香口,好好味呀!仲點左個All day breakfast凱婷的全日早餐,有幾豐富睇下個盤就知,堆到滿滿㗎。炒蛋同樣勁滑,今次係黑松露口味,其他有煙肉、豬肉腸仔、煙三文魚等肉食,沙律菜新鮮爽口,大啡菇鮮甜多汁,仲有個勁香脆嘅哈哈笑薯餅,同朋友至愛嘅茄汁豆,大滿足~食物有水準價錢貼地,店員勤
食物有水準價錢貼地,店員勤快有禮,店內仲有唔少打卡點,值得一試呀!
2022-02-09
$150 (Lunch)
📍 𝐍𝐞𝐱𝐭 𝐒𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧相信好多人對呢間餐廳都唔陌生,佢就係喺元朗國‼️之前已經見到好多朋友去過🤭係朗屏站B2出口行1分鐘就到都幾方便🤫呢間舖嘅Menu都落足心機,有好多都係依家年輕人先知嘅詞彙。要叫左先至知係食咩🤣見到有凱婷的全日早餐🤣🔸醇薄萬煙三文魚沙律多士 $58沙律蛋上有黑椒作調味,蛋下有一片煙三文魚。多士輕輕烤左個邊邊。非常開胃,一份我覺得唔多夠喉😹因為真係好好食。我自己唔太鍾意食好脆嘅多士,因為我覺得好熱氣🔥呢款多士就真係啱晒我因為佢中間嘅麵包係偏軟,好似三文治咁🥰🔸扮cupcup冬陰公大蝦意粉 $98一食落去已經feel到冬陰功味😍好似去咗泰國咁🇹🇭辣椒味偏重🌶🌶,我自己認為佢嘅辣到大概好似譚仔嘅五少辣咁😌,幾惹味。蕃茄都甜啝😚大蝦有6隻,又大又彈牙👍🏻意粉條條分明,軟硬適中,非常掛汁。🔸Mocha $45我見佢用高薪嘅玻璃杯裝住以為係一杯凍嘅Mocha,點知揸住個杯諗住飲嘅時候發現原來佢係熱嘅😱我有啲驚訝😂上面有一張signature嘅元朗國卡牌仔💛打下卡📸朱古力同埋咖啡嘅比例調得非常之好👏🏻唔會過甜。🔸Dirty $40飲第一啖嘅時候濃濃嘅咖啡味☕️,嘗到咖啡的微酸度
📍 𝐍𝐞𝐱𝐭 𝐒𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧

🔸醇薄萬煙三文魚沙律多士 $58

🔸扮cupcup冬陰公大蝦意粉 $98
扮cupcup冬陰公大蝦意粉

🔸Mocha $45

🔸Dirty $40

飲第一啖嘅時候濃濃嘅咖啡味☕️,嘗到咖啡的微酸度及風味。再飲多啖就有冷冰冰嘅牛奶🥛冰凍的鮮奶會立刻湧入口中🤫

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$241

餐廳資料📋: Next Station
🕌地址: 元朗媽橫路7號富來花園A座地下10號舖
想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-02-10
$100 (Lunch)
扮cupcup冬陰公大蝦意粉
上次就太近唔去,今次就太遠唔去😂遠到要入境嘅地方-「元朗國」一開始發現哩個地方已經覺得個名好特別好盞鬼😂嚟到之後果然不負所望,每個角落細至一個門牌都別具意義💗 牆上「元朗國」三個字更係打卡景點🤪連餐牌上嘅菜單名稱都好搞笑🤪室內坐位都多嘅但比較逼,老老實實唔係坐得太舒服嘅😢 不過都okay la 🤭我地叫咗「+852黑松露野菌什菇意粉 🍝」「熱氣孖寶-脆香薯條併雞翼」「Black Coffee」「Cappuccino 」🥳🇭🇰 +852黑松露野菌什菇意粉 意粉軟硬度適中,黑松露味香濃,忌廉汁濃厚,正常水準之作🙌🏻 菇同意粉份量都幾多👍🏻夠飽肚🇭🇰 熱氣孖寶-脆香薯條併雞翼比較失望嘅係薯條係幼身嘅薯條唔係粗身嗰一隻,會好快淋🥲薯條同雞翼係會分開上,開頭以為落漏單🥲 雞翼係炸嘅,幾香口,食落都Juicy💓飲品方面凍飲飲管會有個牌寫住「元朗國」,另外如果你叫Cappuccino 上面就會用朱古力粉灑出「元朗國」3個字🤩兩者都非常之打卡able😍 唯一美中不足係嘢食出得比較慢,不過小店經營人手有限,可以將就下嘅😌下次入大棠之前後,不妨過嚟打個卡影下相,來一趟即日來回嘅旅行😂

🇭🇰 +852黑松露野菌什菇意粉

🇭🇰 熱氣孖寶-脆香薯條併雞翼

兩者都非常之打卡able😍

2022-01-29 90 views
今日同屋企人去左朗屏站樓下既小店Next Station到搵食,坐低我地order左以下幾樣 (食物: 豬籠炒蛋貝果,港女最愛牛油果碎蛋沙律多士; 飲品: Dirty同埋Motcha Latte),整體評分如下:A) 環境 ⭐⭐⭐ (3/5)餐廳座位算多,有少少擠迫感,裝修上加入左bearbrick壁畫及擺設🐻,同主題元朗國有少少格格不入,其實如果獨立黎睇每個唔同裝修黎講係唔錯既,只係配合起黎好似有D怪怪地。B) 食物質素 ⭐⭐⭐ (3/5)食物種類貴精不貴多,值得一提既係豬籠炒蛋begal份量算多味道唔錯,可能因為我分開一層層食,所以食到底部begal已經因為醬汁而變得太濕,個人認為餐廳可以係begal底層加少少牛油,避免因為炒蛋同豬扒既醬汁影響begal底層口感。而牛油果蛋沙律多士味道其實唔差,食到好香既黑胡椒味。至於飲品方案就不過不失。C) 店員服務 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)店員服務算友善親。性價比 ⭐⭐⭐ (3/5)性價比黎講個人認為算係合理水平,但因為餐廳開業時間唔算耐,所以都仲有少少空間改進,希望黎緊會做得好d💪🏻

A) 環境 ⭐⭐⭐ (3/5)

B) 食物質素 ⭐⭐⭐ (3/5)

C) 店員服務 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)

店員服務算友善親

性價比 ⭐⭐⭐ (3/5)

2022-01-23
  • 豬籠炒蛋具果