2022-01-04
📌天后♨️延 Nobe天后電氣道68號金輪天地22樓@nobe_hk ❤️新一年頭炮食好西,今次去試開咗唔太耐又唔易book既「延」日本鐵板燒料理望住seaview食teppanyaki實在太正,環境唔係瑰麗堂皇佈置,簡單幾間房唔算大,每間可以坐六至八人,食物方面兩個字形容「高質」,服務也有質素,師傅熟練嘅手藝,值得慢慢欣賞佢既廚藝,今餐十分滿意及滿足❤️📍溫室野菜沙律野菜新鮮爽脆,真係脆架好正📍白鱈魚肉質有咬口又滑溜,個魚皮煎到脆一脆插喺面,師傅話要先食個皮📍北海道帆立貝大粒厚肉,鮮甜多汁,再撈埋煮過嘅海帶湯,一流👍🏻📍車海老大蝦隻大蝦有驚喜,師傅用蝦頭嘅膏去炒隻蝦,鮮甜彈牙到不得了,我覺得好食過龍蝦添📍法國鵝肝肥大厚肉,入口即溶,好漏口,正到爆📍美國特級肉眼薄燒牛薄薄地捲住蒜片一齊食,充滿牛味既薄切牛👍🏻📍A5鹿兒島和牛厚燒加錢upgrade 食日本和牛,肉質細嫩,入口即溶充滿牛脂肪味,如果可以連續食10粒就好🤣📍炒飯用靚日本蛋去抄,粒粒分明,又多材料,一路食自己自言自語問點解可以抄得咁好味😋📍炒野菜見有好多芽菜同菇,自己對芽菜就麻麻哋但都食咗一半,因為好大份📍味增湯📍焦糖多士邪惡的焦糖
♨️延 Nobe
天后電氣道68號金輪天地22樓
@nobe_hk
📍溫室野菜沙律
野菜新鮮爽脆,真係脆架好正
📍白鱈魚
肉質有咬口又滑溜,個魚皮煎到脆一脆插喺面,師傅話要先食個皮
📍北海道帆立貝
大粒厚肉,鮮甜多汁,再撈埋煮過嘅海帶湯,一流👍🏻
📍車海老大蝦
📍法國鵝肝
肥大厚肉,入口即溶,好漏口,正到爆
📍美國特級肉眼薄燒牛
薄薄地捲住蒜片一齊食,充滿牛味既薄切牛👍🏻
📍A5鹿兒島和牛厚燒
📍炒飯
📍炒野菜
📍味增湯
📍焦糖多士
邪惡的焦糖多士,大大羹糖放上面煎,師傅仲講笑:幻覺嚟嘅冇嘢嘅冇事發生🤣
📍芝麻雪糕
📍咖啡
食物:9.5/10
抵食:8.5/10
環境:8/10
。
#食在天后 #天后美食 #tinhaufood #食好西 #鐵板燒 #日本鐵板燒 #teppanyaki #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #香港美食指南 #teppanyakigrill #鹿兒島a5和牛 #法國鵝肝 #北海道帆立貝 #車海老 #seaview #seaviewrestaurant #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfood #foodhk #hkfoodieblogger #hkfoodblog #相機食先 #foodporn #foodgasm #foodstagram