2016-04-03 1820 views
第一枱客到 等左半個鍾都未上到雞煲!!!!旁邊果枱來左唔夠10分鐘就上左煲!!!!兩個職員仲好意思過來問 你地叫左雞煲架!我心諗 你幫我落架wo...6:30入坐 7:00都未到野食,做野,入客豪無規律 只此一次 唔會再光顧
第一枱客到 等左半個鍾都未上到雞煲!!!!
旁邊果枱來左唔夠10分鐘就上左煲!!!!

兩個職員仲好意思過來問 你地叫左雞煲架!
2016-04-02 1959 views
從友人口中得知, 有一間雞煲店, 差不多晚晚爆場, 還要越夜越精彩 ~ 的確, 這一間店舖已經不乏區外的捧場客, 出品更是贏盡口碑, 否則一向出名識飲識食的殿堂級食家也不會在其食評中讚賞, 實力不容置疑 ~有不少城中名人前來幫襯 ....一到步, 友善的店員, 見我們一行五人, 便主動地安排我們進駐廂房 (四人或以上便可以要求廂房) 廂房的環境潔淨, 寬敞舒適, 設有獨立電視, 私隱度高, 更設有獨立廁所, 適合帶有小童的顧客 ~ 先食雞煲、後食蟹鍋 打邊爐, 任食任飲 每位 $258 Menu ~ 調味架擺放著四款火鍋必備的調味料 : 紅辣椒、蔥花、蒜茸、炸蒜 ~ 菊花茶 (可免費添飲)自家煲的菊花茶, 溫度暖和, 味道純正而少甜 ~剌身拼盤 ( 三文魚、生蝦 )三文魚 : 肉質肥美 , 油脂均勻 , 沒有雪氣 , 有魚味 ~生蝦 : 生蝦吃出有彈牙的膠質, 黏黏的脆彈鮮甜 ~ 麻辣雞煲 ( BB辣 )香濃的麻辣香味四溢, 叫人垂涎, 吃過後感到麻度和辣度也十分平均, 層次感強, 味道也順喉 ~ 雞件厚肉, 肉質嫩滑而濃香, 滋味非常 ~ 吃完雞煲, 便轉個 鮮茄蟹鍋 打邊爐, 如此

有不少城中名人前來幫襯 ....

先食雞煲、後食蟹鍋 打邊爐, 任食任飲 每位 $258
Menu ~
菊花茶 (可免費添飲)
自家煲的菊花茶, 溫度暖和, 味道純正而少甜 ~
剌身拼盤 ( 三文魚、生蝦 )
生蝦 : 生蝦吃出有彈牙的膠質, 黏黏的脆彈鮮甜 ~
麻辣雞煲 ( BB辣 )
雞件厚肉, 肉質嫩滑而濃香, 滋味非常 ~

吃完雞煲, 便轉個 鮮茄蟹鍋 打邊爐, 如此多樣化, 真犀利 ~
鮮茄蟹鍋
就是用一鍋蕃茄、蔬菜的湯, 配以原隻新鮮而又霸氣洶洶的蟹 ! 蟹膏甘甜豐厚, 肉質細緻鮮甜, 鮮味極緻, 風味十足之餘也甚具睇頭, 真不愧為招牌貨 ~
海鮮拼盤
一出場已勾魂奪魄般誘惑著我的味蕾, 單看外表已知是上品好貨, 海鮮的色澤光亮, 十分新鮮, 按各人之喜好的生熟度去灼湯來吃, 基本上是沒必要去醮醬油來吃, 已是鮮甜透頂, Yummy !
看這蠔 .... 是如此的飽滿 , 便知是好貨 ~
手切本地牛頸脊
牛肉片片厚薄相稱, 盡顯廚師的刀功, 色澤紅潤而且富有光澤, 質感嫩滑, 指肪分佈平均, 肉味香濃 ~
即製脆炸響鈴
響鈴乃是店方自家新鮮即炸, 熱辣辣又脆口, 放湯稍灼數秒便可吃 ~
火鍋怎能缺少丸丸、水餃 ....
我雖是食肉獸 , 但也需要吃蔬菜吧 ~
杞子桂花糕
外觀晶瑩剔透 , 味道微甜又帶桂花香 ~

這間雞煲店, 並非單單 "雞煲" 這麼簡單, 有臥虎藏龍之感, 私隱度高, 用料靚, 服務態度良好, 價格親民 , 絕對是三至知己大吃一餐的好地方 ~

本篇完 ~
$258 (Dinner)
2016-04-01 1663 views
係飲食男女見到呢間私房菜既介紹幾吸引,於是打電話訂位,點知都要一個禮拜之後先有位!甘旺場,我為食小妹一定要去試一試!一上到去,人山人海,好彩有訂位,因係任食,walk in要等成個鐘先有位!不過一入去己經聞到好大聞香噴噴雞煲味,一座低職員就問我地要幾辣,因為有fd完全唔食得辣,所以我地叫左bb辣先!等緊既時候送左生蝦刺身俾我地食住先,雖然蝦唔算大隻,但個泰式辣汁好有驚喜!正啊!到雞煲上場啦,見佢任食都冇咩期望,點知又有驚喜!雖然唔係好夠辣,但個味好野味好正!下次叫d食辣既fd再挑戰中辣!話甘快食完,職員問我地要唔要食多煲,雞煲都真係係「任食」!雖然好抵,但女仔quota唔多,我地決定留肚食海鮮蟹煲!個海鮮拼盤好多野食、d料夠新鮮!同類型既任食之前食過新南苑,好多海鮮都唔係任食,而且份量好少!呢間一哥就老實好多,職員招呼都幾好,成日問我地夠唔夠食!汽水菊花茶都真係任飲唔使加錢,仲有甜品送! 呢間值得推薦!可以encore!

雞煲、火鍋一直也是 Rain 喜愛的食物,今次跟朋友來到這家一哥私房菜,因為有朋友晚了下班,所以我跟另一位朋友先去取位,相約在佐敦 MTR等,一哥私房菜跟佐敦 MTR 有一段小距離的,當天跟住朋友走過去,也不難找的。坦白說,裝修真的沒有,乍看來就似是一家雀館改成餐廳,店員安排我們去一間房間,我沒想到4個人也可以有一間房間的,私穩度真的不錯,特別是我們幾個瘋女人,細聲講,大聲笑,雖然我們盡力控制自己不影響他人,但是有時真的太忘情了,有一間房間的情況下,幾個瘋女人可以盡情發瘋,而且這兒有獨立的洗手間,不用跟人迫喔~我們先吃雞煲,由於有朋友懷孕中不宜吃辣就點了不辣的版本,四個人大約是半隻雞的份量,數量不算少的,幾個女生吃也足夠的,由於是不辣的版本,吃下去少了一份刺激感,但是就多了一份醬油味。雞肉沾滿了醬汁,顏色看上去已經是非常入味了,輕輕咬一口,煮得剛剛好,既惹味又嫩滑的雞肉,值得一試的。 把雞煲吃光光,準備吃火鍋時,店員送來一份刺身併盤,這兒的刺身是已經包括在內的,每人一份,質素還不錯的,雖然數量不多。蕃茄玉米蟹煲送上來時看到,異常地足料,看到份量十足的蕃茄、玉米、菌類,但看不到蟹?我們
雞煲火鍋一直也是 Rain 喜愛的食物,今次跟朋友來到這家一哥私房菜,

坦白說,裝修真的沒有,乍看來就似是一家雀館改成餐廳,

特別是我們幾個瘋女人,細聲講,大聲笑,

雖然我們盡力控制自己不影響他人,但是有時真的太忘情了,

我們先吃雞煲,由於有朋友懷孕中不宜吃辣就點了不辣的版本,

雞肉沾滿了醬汁,顏色看上去已經是非常入味了,

輕輕咬一口,煮得剛剛好,既惹味又嫩滑的雞肉,值得一試的。
雞煲吃光光,準備吃火鍋時,店員送來一份刺身併盤,

蕃茄玉米蟹煲

送上來時看到,異常地足料,看到份量十足的蕃茄、玉米、菌類,

但看不到蟹?我們就翻動一下,原來蟹肉都沉底了,數量都不算少的,

大既是因為是用細蟹的原因,所以每件可吃的肉都不算很多,蟹肉淡淡的清甜味,

在翻動時發現還有花甲,鮮甜,沒有半點沙,正!
在等蟹煲再滾的時候,店方已經送上火鍋配料了。

先來的時一份海鮮盤,

我們看到已經嘩然,有鮑魚、帶子、蝦、花甲、生蠔、蜆等等,

份量十足,最少每人一件,有一些類別的有2件的。

個人最喜歡的是鮑魚、帶子及蝦,

鮑魚吸收了上湯的精華,非常Q彈,帶子非常大隻及肥厚,咬下去充滿了鮮甜味,

蝦一直也是 Rain 喜歡的食物,爽口彈牙,蝦味甚濃。

其他的海鮮也很出色,除了生蠔我是沒有吃。

雖然海鮮除了蝦外都不是任吃,但是可以加錢再叫的,平均都是HK$68左右。
這兒的牛肉片不是任食的,不過都包了一盤的,

牛肉片肥瘦相隔,肉質嫩滑,牛味還尚算濃郁,質數不錯的。

如果想再吃就要額外再叫一盤了,就加HK$38一盤。

由於我已經開始拆蟹吃了,後續送來的火鍋配料我通通都沒有拍攝 XD
星期1-5 大約是三百元一位,這個水準來說性價比是非常高的,

只要對環境別要求太高的,這兒絕對值得安可的餐廳,

下次大夥兒的活動,可以考慮來這兒。
同一大班朋友聚會,因為男生都比較大食,所以通常我們都選一些可以任食的店而且一大班朋友聚會時都有傾有講,有時大聲講大聲笑都怕會防礙到其他人今次我們搵到間可以有房間,又可以任食雞煲+火鍋,真係啱晒我地成班友每位平均都係二百幾三百蚊,而且包括的食物很多種類又吸引二百幾蚊包埋刺身,刺身種類不多,只有三文魚及生蝦刺身,但肉質都很爽口彈牙鮮味十足,三文魚都非常肥厚,油脂平均很鮮甜這裡的雞煲都是任食的,還有分BB辣、小辣、中辣及大辣肉質嫩滑又入味,惹味香濃,越食越香辣,非常美味,我們還叫了兩回雞煲,真的划算到不得了食完雞煲就上鮮茄野菌花甲鮮蟹鍋及配料火鍋料已經非常豐富,又有花甲又有蟹,真的用料十足附送的牛頸脊,肉色鮮紅而且非常彈牙,又富有香濃的牛肉鮮味再追加都只係$38/碟,真係好便宜哦!而套餐包埋的海鮮一整個就是非常澎湃,超級豐富又新鮮,每樣都又大又肥美。真係真心替店家擔心究竟有冇錢賺?用料真的十分高,而且全部新鮮美味。除了以上包含的套餐外,另外有多種火鍋配料任叫任食,包括蔬菜菇類、丸類、餃類、響鈴、炸魚皮、烏冬公仔麵都是任叫任食,真係抵到爛!!而且全部都唔係hea,雲吞餃子都是人手自己包的,所以
今次我們搵到間可以有房間,又可以任食雞煲火鍋,真係啱晒我地成班友

每位平均都係二百幾三百蚊,而且包括的食物很多種類又吸引
二百幾蚊包埋刺身刺身種類不多,只有三文魚及生蝦刺身,但肉質都很爽口彈牙
鮮味十足,三文魚都非常肥厚,油脂平均很鮮甜
這裡的雞煲都是任食的,還有分BB辣、小辣、中辣及大辣
食完雞煲就上鮮茄野菌花甲鮮蟹鍋及配料
火鍋料已經非常豐富,又有花甲又有蟹,真的用料十足
附送的牛頸脊,肉色鮮紅而且非常彈牙,又富有香濃的牛肉鮮味
再追加都只係$38/碟,真係好便宜哦!
除了以上包含的套餐外,另外有多種火鍋配料任叫任食,包括蔬菜菇類、丸類、餃類、響鈴、炸魚皮、烏冬公仔麵都是任叫任食,真係抵到爛!!而且全部都唔係hea,雲吞餃子都是人手自己包的,所以內餡都十分足料。
連汽水、涼茶都是任飲,而且菊花茶還是他們自己煲的,味道清甜解渴,食火鍋最適合不過
最後還有桂花糕作甜品,清甜的桂花很清香又不會很甜
2016-03-30 1346 views
最近好興雞煲+邊爐任食約埋班朋友一齊黎食呢度有獨位房, 有私人洗手間$258加一任食任飲食完雞煲再打邊爐但收工遲左到, 大家到食完雞煲, 我直接打邊爐邊爐湯底原隻蟹,非常鮮甜菇菜類,丸, 鯇魚,蠔都可以任加食物新鮮 通常任食既食物質素都好普通,但呢度唔係海鮮拼盤超大份,種類多,樣樣好新鮮海蝦肉質鮮甜,口感扎實又有彈性鮑魚爽脆彈牙龍躉片有厚度,肉質結實蟶子最好味,又大隻又鮮甜 打邊爐點少得牛,本地牛脊追加$38牛味濃郁,口感細嫩蟹鍋加上海鮮後湯既味道更加好味呢個時候再配上烏冬,連湯都飲埋 再飽都要食
最近好興雞煲+邊爐任食
約埋班朋友一齊黎食
呢度有獨位房, 有私人洗手間
$258加一任食任飲
食完雞煲再打邊爐
但收工遲左到, 大家到食完雞煲, 我直接打邊爐
邊爐湯底原隻蟹,非常鮮甜
菇菜類,丸, 鯇魚,蠔都可以任加
食物新鮮
通常任食既食物質素都好普通,但呢度唔係
海鮮拼盤超大份,種類多,樣樣好新鮮
海蝦肉質鮮甜,口感扎實又有彈性
鮑魚爽脆彈牙
龍躉片有厚度,肉質結實
蟶子最好味,又大隻又鮮甜
打邊爐點少得牛,本地牛脊追加$38
牛味濃郁,口感細嫩
蟹鍋加上海鮮後湯既味道更加好味
呢個時候再配上烏冬,連湯都飲埋
再飽都要食
2016-03-23
2016-03-30 1353 views
近數月來應朋友邀請的聯誼局多是以放題為主 , 現在的「 放題 」不單是吃日本料理 , 這兩個字已被通用為在一個時間段落裏可以以一個實惠價錢來任點任吃喝 , 就例如下面的一次飲食體驗 : 這間在佐敦的樓上火鍋私房菜便以$258 / 位 ( 2 位起 ) , 先上刺身 , 其後再任食雞煲、蟹鍋打邊爐 , 及啤酒汽水、自家煲少甜菊花茶 任飲作招徠。 一進入一哥的大門 , 嘩 ... 群星拱照 , 原來是明星竇 ! 說為私房菜 , 相信是因為打邊爐也可以坐獨立房間。 其實每位 $ 258 的流程已貼在房間內 , 簡略來說是先吃刺身 , 再吃招牌川辣雞煲 , 後吃鮮茄花甲野菌蟹鍋打邊爐。 打邊爐配料是包括海鮮拼盤一大碟 ( 8 - 11 款海鮮 ) , 侍應會按人數端上 , 然而有一點刺激在 「 刺身與海鮮拼盤 」裏包括了甚麼食材 , 好依靠廚房當天買到些甚麼靚食材 , 完全是未知數。 獨立房間裏設有獨立洗手間 , 免費 wifi 有一些費用是無論客人用或不用也要收的 : 加一服務費、醬油費 $ 10 / 位、前菜 $ 20 / 碟 任飲的自家煲少甜菊花茶 , 好喝 ! 當晚五人聚會 ,

說為私房菜 , 相信是因為打邊爐也可以坐獨立房間。
獨立房間裏設有獨立洗手間 ,
免費 wifi
任飲的自家煲少甜菊花茶 , 好喝 !
當晚五人聚會 , 廚房給了我們每位有兩款刺身 , 每位一塊厚切三文魚腩刺身及一隻爽口的虎蝦刺身
吃完刺身雞煲才到 , 辣度是可以任客選 , 由 BB 辣到大辣;既然雞煲是任吃的 , 那當然可以吃勻所有辣度 , 挑一挑戰。
雞肉可算是嫩滑 , 因為廚房把雞煲煮至八成熟才送上檯 , 我們再焗焗兩分鐘便剛剛好。
享盡雞煲後 , 我們再向下一站衝去 , 此時侍應生送上一鍋鮮茄花甲野菌蟹鍋供打邊爐之用。
侍應生繼而按人數端來一大盆海鮮拼盤 , 裏面包括有桶蠔、鮮鮑魚、比手指還長的蟶子、連殼鮮帶子、BB 象拔蚌、鯇魚片等等 , 全部都很新鮮 , 看上去是厚肉兼帶光澤 , 聞不到腥臭味。 各人再按自己喜愛的生熟度來灼海鮮 ......
連殼鮮帶子的鮮味十足 , 肉質細嫩 , 清甜爽滑;
連殼蟶子鮮甜得無話可說;
連殼鮮鮑魚厚肉且極為鮮味 , 咀嚼中見彈牙。
只限一碟的牛頸脊 , 份量也是按人數供應 , 再添便要 $ 38 / 碟
牛頸脊富牛肉香 , 肉質鮮甜、細緻、結實、肥瘦適中。
打邊爐配料中任吃的包括有手打丸、水餃、雲吞、
響鈴、生根、
蔬菜、菇菌、
烏冬、一丁麵等等 , 當中的手打丸、水餃、雲吞是最好吃 , 有鮮味之餘 , 水餃、雲吞的餡料豐富。
最後送上每位一件的清香桂花糕作甜品
Other Info. : 味道 4 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 4
Celebration
Anniversary
2016-03-28 1345 views
前身的麻雀館,如果唔再做麻雀館,你會選擇做乜野生意。就如那個作家卡夫卡發表於1915年的作品《變形記》中,職業為推銷員的主人翁一睡覺醒來,發現自己變成了一隻巨大的蟑螂的故事一樣,世事大約是你想不到的也可以發生。這是卡夫卡最著名的一部寓言,也包含很多象徵意義,和許多不同的闡釋,人變成動物昆蟲可能是一個寓言,可能你冇想過,但的確世界上什麼事也有可能發生。正如在三山五嶽的佐敦,你只來找到好多桑拿,麻雀館,那些大排檔等等,如果他們會變身成你想像不到的私房菜,會是什麼情況。朋友告訴我在Openrice發現了一個任食好地方,看見幾個朋友吃完都會讚好,連女朋友的家人竟然也找到這個地方,係blog同OpenRice 睇睇,個個都讚好食又好平,於是一次朋友約食飯的地點就來了近期好hit 的一哥私房菜。變身前的麻雀館可能是烏煙瘴氣,但這裡完全沒有給我這種感覺。上來的一刻,你只有覺得無限的乾淨和潔白,一個個房間,每個地方都有的電視,寬敞的枱和空間,你會覺得這一個地方前身絕對不會是一個雜亂無章的地方。一個男人上來,是有點奇怪的,樓下有的是會令人誤會的地方,然而,行得正企得正,又有乜所謂。無論點都好,上到黎後,

前身的麻雀館,如果唔再做麻雀館,你會選擇做乜野生意。

無論點都好,上到黎後,你會發覺係另一個天空。

如果我告訴你,當刺身加上雞煲加上蟹鍋打邊爐再加海鮮套餐都是任食的話,都係每位$258;星期五、六同假期前夕每位$268,二位起就可以食呢個餐,唔駛要好多人一齊食先會有呢個價,你會唔會覺得好平同好抵先。

海鮮盤有8至11款海鮮,今晚的海鮮套餐有蟶子,鮑魚,象拔蚌,魷魚,去骨龍躉片,鯮魚片,生蝦和美國打邊爐生蠔,除了那個蟶子,鮑魚,象拔蚌和去骨龍躉片是不能任食外,其他都可以任叫任食。
泰式生蝦刺身加上泰式醬,給我良好的經驗,之後的火鍋更期待。
雞煲每枱都是任食的,那個醬汁的野性和辣都得我心,當然現今周街係雞煲,款款差唔多,你可能唔識分邊啲好食唔好食,但以任食的質素來計,雞件多又滑同幼嫩,加上那調味的感覺直逼附近有名的隨變雞煲,吃完半隻當然再加添一隻讓我們可以繼續食。
吃完雞煲,鮮茄蟹煲打邊爐才是主菜,多款丸類、雲吞水餃、炸響鈴、炸魚皮、粉麵烏冬、蔬菜也是任你食任你叫,最重要係平時你以為任食的德x稻乜任食也是普普通通,食物也是將貨就價,你就錯了,這裡的食物都是非常精彩而又好味的,特別是幾類的雲吞水餃和丸類,係沒有什麼特別期望下,這些食材都有著驚喜,至少比同區逐碟俾錢叫的那個水佬和牛皇更加出色。
最重要湯底的蟹都是大大隻的,那個湯也不錯。
當然混醬也是少不免的。
還有汽水、涼茶也是無限添飲。如果你是好酒之人,特價啤酒$10有3罐,藍妹、青島、Asahi啤酒也是$10/罐,呢個價錢絕對不是普通火鍋地方能夠同佢比較。

牛頸脊是幾讚的另一個招點,其牛肉味濃到爆,輕輕幾秒就可把那鮮到爆的牛味放得入口,一碟仲要有十足十的份量,你又點會唔狂食呢?
只可惜呢個不是任食,不過追加的本地手切牛頸脊每碟都只是$30,愛牛愛到癲的我們又怎會不追加呢。

不過,要注意的係有兩個收費,醬油$10/位和前菜每枱$20,我相信是你較為奇怪的一點吧,就算設加一每人係任食以外都是多幾十蚊的價錢,精打細算的你可能見多會話取巧,但講真,十元八塊又邊算多,何況此等項目係任食唔任食的火鍋都有,以呢度咁高質素的價錢,真係好值得。
如果咁樣,這章變形記的平均消費也是$300,說實話,真係平絕全城,仲要不停的食雞煲邊爐牛肉刺身海鮮雞煲邊爐牛肉刺身海鮮雞煲邊爐牛肉刺身海鮮,飲埋酒都只是多少少,比起外邊幾間以牛肉海鮮為主貴得多,但係品質又差不多的話,我想你們也會想來試試章變形記的滋味吧。

一哥私房菜 Number One Kitchen

佐敦佐敦道28-28A號佐敦廣場2樓

2016-03-06
2016-03-24 997 views
陪3個朋友去佐敦做衫,佢地公司PARTY要禮服,等完度完身都7點幾,就去搵野食。有人話凍冰冰想去打邊爐,諗下諗下,有人話不如去一哥,之前佢食過有獨立房,我地點嘈都得!原來呢度係食左個雞煲先,之後就成個雞煲拎走,有另一個煲俾你打邊邊唔使咁油,D雞煲食完個底通常都好油,宜家無呢個憂慮了。個雞煲黎到時已經好香,待應拎個雞煲黎時連隨個計時器來,計夠三分鐘就可以打開蓋,炒下佢,過多兩分鐘就食得了!配料十足,雞件嫩滑,味道唔濃唔太咸,食完無口渴既情況出現,雞件煮完無縮水,仲有啖啖肉,但就唔係好入味。雞煲可以無限添食,食夠雞煲先食蟹煲又得,食完雞打完邊爐再食雞都得。鮮茄花甲野菌蟹鍋滿有蕃茄﹑粟米﹑薯仔﹑蟹件同唐芹等,只係湯底已經好鮮甜,蟹肉份量都唔小,好多呀!泰式生蝦同三文魚刺身刺身都好新鮮,由其係三文魚,夠大件同肥美。海鮮拼盤每日既配搭都會有唔同,他們說邊樣新鮮就入邊樣,無論蟶子﹑鮑魚﹑龍躉﹑鯇魚片﹑蝦﹑象拔蚌﹑蜆﹑帶子等通通十分新鮮,件件爽口鮮甜,十分有咬口,仲要好大隻,滋味無比。牛頸脊呢排打邊爐都中意食牛頸脊,因為油份唔多唔少,牛味亦重,雪花紋亦好平均,很靚,淥完都好香口。另外仲有響鈴同生根球

獨立房,我地點嘈都得!

咁油,D雞煲食完個底通常都好油,宜家無呢個憂慮了。

以打開蓋,炒下佢,過多兩分鐘就食得了!

縮水,仲有啖啖肉,但就唔係好入味。

鮮茄花甲野菌蟹鍋

小,好多呀!
泰式生蝦同三文魚刺身

刺身都好新鮮,由其係三文魚,夠大件同肥美。
海鮮拼盤

,仲要好大隻,滋味無比。
牛頸脊

,很靚,淥完都好香口。
另外仲有響鈴同生根球,多款丸子,排得靚靚,完全無雪味,加上店內自己包

既雲吞同水餃,但係咸左少少(同行朋友唔覺),最後仲送上桂花糕,不過我唔

食的,唯有俾埋朋友食啦!
$258加一,呢個價食到咁多野食真係好抵,雞煲蟹煲任食之餘仲有大盤新解海

鮮播!自己係屋企食,呢個價都唔得啦!
自家煲菊花茶
2016-02-08
$290 (Dinner)
天氣最近都好反反覆覆,一下子又突然變冷了這天還剛好下雨,弄得天氣更冷~這個時間當然最好就是打邊爐吧與朋友來到佐敦廣場這邊~老實說如果不是有人帶路,基本上不會留意這裡因為附近都是桑拿場所 (o'ω'o) 對這位置的認知也是知道這裡有一家出名的「倫哥」但已經搬走了~同一個地址現在是「一哥」除了蟹鍋的打邊爐以外,還有雞煲、刺身~另有海鮮套餐可打邊爐 (๑╹∀╹๑)飲品也是可免費添飲~每位大約$258起,醬油和前菜之類則是另外收費。飲品我們點了 少甜的菊花茶 (○・v・) 聽說是這裡自己煲的前菜是花生 ($20/每碟) 另外還有一堆醬油配料 ($10/每位) 可以自己混配雞煲 可選不同的辣度,怕辣的我選了BB辣好快的就來了~ 店員說放上爐後要再煮多2分鐘多點~之後再拌勻就可以開動了雖然是BB辣 >___< 但這辣度跟我平時吃開的普通程度差不多雞肉超嫩口,辛香味十足讓整體更惹味另外還有刺身拼盤~有三文魚和生蝦 (・´ω'・)三文魚超厚切~吃下去的口感就是超肥美;生蝦也算大隻而且很爽口配上酸辣的醬汁一起吃更帶出其鮮味平時吃雞煲+火鍋會是待吃完雞煲後就將湯倒進去~弄得整個湯很油膩的感
天氣最近都好反反覆覆,一下子又突然變冷了
這天還剛好下雨,弄得天氣更冷~這個時間當然最好就是打邊爐吧
但已經搬走了~同一個地址現在是「一哥」
除了蟹鍋的打邊爐以外,還有雞煲刺身~另有海鮮套餐可打邊爐 (๑╹∀╹๑)
少甜的菊花茶
雞煲 可選不同的辣度,怕辣的我選了BB辣
雞肉超嫩口,辛香味十足讓整體更惹味
雞煲 (BB辣)
另外還有刺身拼盤~有三文魚和生蝦 (・´ω'・)
配上酸辣的醬汁一起吃更帶出其鮮味
刺身拼盤 (三文魚/生蝦)
平時吃雞煲+火鍋會是待吃完雞煲後就將湯倒進去~弄得整個湯很油膩的感覺 (雖然很惹味)
但這裡的不是喔,是另外再上一鍋湯底 - 鮮茄蟹鍋,還有粟米、菇!!!
鮮味十足的湯底再加上待會的海鮮拼盤應該鮮上加鮮呢
鮮茄蟹鍋
打邊爐中最不能缺少的當然是牛肉吧~但這裡的不是肥牛肉片
而是 手切本地牛頸脊 雪花紋很均勻~這牛肉味很濃!! (。◕ฺˇω ˇ◕ฺ。)
即使切得厚身~落水後肉質依舊嫩滑
另外不能少的當然是水餃和丸類吧~~ 這些則是可再添食
丸類不過不失。要提的是水餃是這裡的人自己包的~餡料很豐富,1隻水餃內有2隻蝦呢
海鮮拼盤 這個超豐盛!!亦是這晚最讓人期待的喔
一個拼盤大概有8-11款的海鮮,像鮑魚、蠔、蟶子和帶子等等~
要數的話最喜歡鮑魚口感夠彈牙,味道鮮甜。而且有殼的那些也沒有沙,亦鮮味十足
海鮮拼盤
煮完海鮮的湯底更為惹味,這個時間開始吃響鈴生根就對了~炸得頗鬆脆
蔬菜籃的話還包括菇類,這些都是可以再添食的
若然不夠飽,還有出前一丁烏冬!! 我自己個人較喜歡烏冬,而且煮耐了一點時間還彈牙的
配少少湯一起吃絕對超滿足 (*≧ω≦*)
最後還有桂花糕作為甜品~桂花很香還有杞子,而且不會太甜。
這裡有獨立房間,而且每個房間也有電視和洗手間。三五知己來聊天也不怕吵到別人
雖然不是每一款火鍋配料也是任食,但再單點添加的價錢大約也是$68左右
一次過滿足吃刺身雞煲和打邊爐的心願呢 (//ω//)
2016-03-09
$316.8 (Dinner)
少甜的菊花茶
海鮮拼盤
說係私房菜,小妹想說我咁耐都係食左一次係西班牙既私房菜對於中菜在香港反而冇點食過,但係對於私房菜打邊爐?你又有冇試過呢?今次小妹就第一次去試啦 係出街打邊爐一係就任食,一係就係逐點計小妹就最怕逐碟去計既打邊爐,食得飽又覺得好鬼貴你話食任食咩?我只覺得你唔可以要求食物質素啦今次朋友就話帶小妹去食一間既係私房菜,又係打邊爐最重要都係任食!咁過隱?就等我同大家一齊去睇下究竟係乜東東啦今次我地既目的地就係佐敦既一哥私房菜,其實係食之前我都已經睇過不少它家既資料同食評起碼要袋定彈藥係身先得架係唔係?平時打邊爐,多數係見到一張張既枱同電子爐但係今次去到反而係見到一間間既房間,反觀就比較私隱一點,傾計吹水都唔怕比人聽到啦係唔係由其d 明星想食下飯都岩曬呀!! 坐底無耐,店員已經安排準備上菜,唔係任食咩?唔比人地揀咩湯底架?講明私房菜架嗎,當然有d 野估唔到啦首先先會送上雞煲,由於我地今次女生幾位,店員就先送上大約半隻雞份量既雞煲,可以選擇辣度,為左就小妹既口味,大家也要陪我吃不辣的呢~雞質蠻滑的,因為本身在一煮的時候已經有一個小小Timer 附上,就是怕大家不知道要煮多久嗎? 就會雞件煮老了就不好吃

說係私房菜,小妹想說我咁耐都係食左一次係西班牙既私房菜

對於中菜在香港反而冇點食過,但係對於私房菜打邊爐?

你又有冇試過呢?今次小妹就第一次去試啦

係出街打邊爐一係就任食,一係就係逐點計

小妹就最怕逐碟去計既打邊爐,食得飽又覺得好鬼貴

你話食任食咩?我只覺得你唔可以要求食物質素啦

今次朋友就話帶小妹去食一間既係私房菜,

又係打邊爐最重要都係任食!

咁過隱?就等我同大家一齊去睇下究竟係乜東東啦

今次我地既目的地就係佐敦既一哥私房菜,

其實係食之前我都已經睇過不少它家既資料同食評

起碼要袋定彈藥係身先得架係唔係?

平時打邊爐,多數係見到一張張既枱同電子爐

但係今次去到反而係見到一間間既房間,

反觀就比較私隱一點,傾計吹水都唔怕比人聽到啦係唔係

由其d 明星想食下飯都岩曬呀!!

坐底無耐,店員已經安排準備上菜,唔係任食咩?

唔比人地揀咩湯底架?講明私房菜架嗎,當然有d 野估唔到啦

首先先會送上雞煲,由於我地今次女生幾位,

店員就先送上大約半隻雞份量既雞煲

可以選擇辣度,為左就小妹既口味,大家也要陪我吃不辣的呢~

就是怕大家不知道要煮多久嗎? 就會雞件煮老了就不好吃囉!
以為把雞件吃光就加上湯準備打邊爐?你就錯了,

店員把煲取走然後就送一盤盤的東西入來,

當然少不了大家最喜歡的刺身併盤吧,

我沒份吃就不把它影下了

這個刺身併盤不是可以任吃的,不過朋友說它的新鮮度絕對不錯

好似有生蝦,三文魚等等既刺身.....

除左刺身併盤之外,

仲有一盆我係食得但係唔敢食太多既海鮮併盤,

呢個併盤一上枱大家都嘩嘩嘩…..

原因就係估唔到咁大隻同咁多款

包括有手掌咁大個既帶子啦,蠔品,蝦

鮑魚,蜆,花甲,仲有翠肉鯇同鯇魚等等

由於對於海鮮產品,都不太敢多吃

所以我只盡量吃上脆肉鯇同鯇魚

不得不說的就是脆肉鯇真心好好食,

即使煮耐左都唔會散開之如仲係好脆下

另外個隻大大隻既帶子又真係啖啖肉,超好吃的

可是嗎…其他既海鮮我又唔太敢亂吃,

所以就比唔到D 咩意見大家啦
或者大家以為個湯底一定將個雞煲加上上湯

我當初食個陣都以為係,實際係再有另一個煲

就係蕃茄栗米蟹湯底,真係有一隻蟹係入面架

不過由於我係唔食得,我又唔知個蟹好唔好味啦
打邊爐之前最好就係先食下d 菜打下底先,

咁就唔怕食得太多肉太漏太滯啦

呢個蔬菜籃都係任食既,所以唔洗怕冇菜清清腸胃啦
另外仲有呢d 丸類同餃子類既產品

老老實實平時出去任食既呢d 丸呢

食一轉已經半放棄,但係今次它家既墨魚丸堅係好食

仲有D 雲吞呀,水餃又係極之好食

明明好鬼飽,我都係要再點多一次黎食
或者大家會講打邊爐又點少得有牛呀,

平時我去打邊爐得會狂點牛黎食,

不過呢…任食既牛又真係食兩三碟已經唔想再食

但係係一哥入面你唔會有任食既牛,

但係只需要加$38/碟就可以有以下呢碟牛去食

呢碟本地牛頸脊先可以睇到份量真的唔細份

平時係逐碟點既呢D 肥牛,絕對唔可能有咁多啦

如果有咁大既份量起碼都要百幾兩百碟囉

最重要呢隻牛唔會食到你好滯,仲要係啖啖肉

超級好味,值得叫一碟黎試下既!!
咁或者你地有個疑問就係,點解我明明一開頭講明係任食架?

點解突然間又話呢樣要收錢,個樣又要收錢呢?

係今次我介紹既呢個一哥私房菜呢,

就以$258/位 (兩位起) ,星期五-日就以$268/位

另收加一服務費

就可以吃到一次性既雞煲刺身,海鮮併盤等等

而任食既就有蔬菜籃,丸類餃子類

響玲,炸魚皮,烏冬米線等等…

仲有飲品都係無限量供應架

咁如果覺得以上既食品都唔能夠滿足你既胃既話

絕對可以考慮另外加錢食下不同既海鮮既
老老實實,以大約$300/位既價錢去食任食打邊爐

係唔係真係好抵呢?我唔敢講食

但係只可以講一句就係,以咁既價錢你出面食唔到咁既質素

單單講個個海鮮併盤,我都問朋友究竟呢個老闆點搵錢架呢?

仲有刺身同其他食材呢?所以今次雖然食落好似都唔係平

但係真心講句係值得一試既,由其那個私人空間

起碼打邊爐都聽到朋友講野呀,唔洗次次都好似鬧交一樣咁樣

最重要係我食完佢預先比我既野食已經真心好夠飽

當然你既胃口比較大既,再點回任吃既東西

就絕對物超所值啦,起碼我食完真係飽住番屋企呀!

Other Info. : 一定要book 枱,walk in未必有得食
2016-03-08
  • 脆肉鯇
  • 帶子
  • 墨魚丸
  • 雲吞
  • 本地牛頸脊
1K
2016-03-19 1091 views
話說是晚導遊朋友帶我們見識一下佐敦的新玩意,於是帶我們來到這棟4樓是足浴洗澡乜乜乜的大廈,看見琳瑯滿目的海報,本來滿心歡喜的我看到他竟按了2樓,what?! 原來是吃私房火鍋啊。。。不過很快我又打起精神來,一個個小房間私隱度很高,$258任食可以吃到什麼?找了很久才拍到這張比較"正經"的相片,因為旁邊的招牌真的很敏感XD小店主打雞煲+火鍋,其實四周都有這樣的配搭,$258其實也不是很便宜啊因為店內主要都是分開一個個小房間,所以安排了叫人鐘,小孩們覺得很有趣,搶著要玩要按~每個房間都有一個廁所,不用外出,不怕有人弄髒先來個頭盤,泰式生蝦的肉質非常彈牙,檸檬把刺身的獨有腥味完全帶走,蝦香味甘,加入泰式酸辣汁醒胃得很!焗5分鐘後就可以吃,雞肉的鮮嫰度證明5分鐘剛剛好。焗的時間已經香氣四溢,醃料中的乾蔥、蒜子、薑扮演了很重要的角色,打開後還看見紫洋蔥、大蒜、芫茜等基本醃料,但為什麼會比外間的雞煲香那麼多?相信是麻辣醬發揮功效了吧!不一會就把雞件吃完,這是我第一次看見雞煲的雞可以消失得那麼快!吃過了雞,下了湯就看見一大個不用額外加錢的海鮮拼盤,按人頭計每樣都會給你一隻。看見那些海鮮驚人的SIZE
小店主打雞煲火鍋,其實四周都有這樣的配搭,$258其實也不是很便宜啊
每個房間都有一個廁所,不用外出,不怕有人弄髒
吃過了雞,下了湯就看見一大個不用額外加錢的海鮮拼盤,按人頭計每樣都會給你一隻。看見那些海鮮驚人的SIZE嗎!

青殼帶子的殼大得離譜!把幾隻放進鍋內就已經完全沒有空間放其他東西了,把湯底的其他材料都頂了起來!

另外值得一讚的是蟶子和馬刀貝非常新鮮,看著少少動了一下的馬刀貝,我確定今晚的火鍋湯底必然十分驚人!那種彈牙煙韌的口感讓我幾乎誤會了它是刺身

鲩魚片呈半透明狀,同樣超彈牙而且無骨,很適合我這種懶人。
誰說本地牛頸脊只能吃牛香?他們的牛頸脊居然有雪花,而且保持濃郁的牛香味,5秒的燙煮就足夠把這入口即溶的傢伙煮成可吃的7成熟,牛魔王又得到滿足了!
熱氣就該喝點菊花茶下下火,他們的菊花茶很濃稠亦很甜,小心別喝飽了啊!
$300 (Dinner)
愛打邊爐的友人, 帶我地去了個好地方食飯, 那是位於佐敦的一哥私房菜. 這裡與平日火鍋最大分別的地方是設有獨立房間, 可以相約三五知己一邊打邊爐, 一邊傾計, 但又擁有私人空間, 對於我來講, 這是一個吸引之處.另一個吸引之處便是價錢相宜. 以下詳細列出收費. 這裡是任點任食火鍋, 而且食火鍋前, 仲有刺身和雞煲食. 辣度由bb辣到大辣, 任君選擇, 由於我不食得辣, 友人就我選了bb辣.我本身不食生嘢, 所以無食刺身. 雞煲上枱已香聞撲鼻.對於不食得辣的我, bb辣剛剛好, 醬汁夠惹味, 而雞肉也算嫩滑.食完雞煲, 我地就打邊爐, 湯底是鮮茄花甲野菌蟹鍋.也要混醬, 用來點嘢食.打邊爐比較熱氣, 我地點了能清熱氣的飲品, 就是自家制菊花茶.對於我來講, 甜度適中, 又能潤喉.愛食海鮮的我當然最鍾意海鮮拼盤. 材料相當豐富, 當中包括八至十一款的海鮮, 每日的海鮮款式不同, 選取當日最新鮮的款式.我先食了巨型帶子和聖子皇.兩款都好大隻, 又夠鮮甜. 帶子肉質彈牙, 聖子皇肉質爽口. 鮑魚仔帶點咬口, 本身較淡口, 我會點一些醬汁好味些.而生蠔的蠔味也相當濃味.蝦夠新鮮, 幾彈牙.除了海

另一個吸引之處便是價錢相宜.

以下詳細列出收費.
這裡是任點任食火鍋, 而且食火鍋前, 仲有刺身雞煲食. 辣度由bb辣到大辣, 任君選擇, 由於我不食得辣, 友人就我選了bb辣.

我本身不食生嘢, 所以無食刺身.
雞煲上枱已香聞撲鼻.
雞煲
食完雞煲, 我地就打邊爐, 湯底是鮮茄花甲野菌蟹鍋.
也要混醬, 用來點嘢食.
對於我來講, 甜度適中, 又能潤喉.

愛食海鮮的我當然最鍾意海鮮拼盤.

海鮮拼盤
我先食了巨型帶子和聖子皇.

鮑魚仔帶點咬口, 本身較淡口, 我會點一些醬汁好味些.

而生蠔的蠔味也相當濃味.
蝦夠新鮮, 幾彈牙.
除了海鮮, 我也是牛魔王, 牛肉當然不少得.

手切本地牛頸布脊色澤鮮紅, 脂肪分怖均勻.
食全熟的我, 牛肉仍然夠腍身, 也不覺得乾和硬, 而且牛肉味相當濃郁.
我也試了鮮蝦雲吞和水鮫.

雲吞和水鮫皮夠薄身, 而內裡的餡料也足料, 蝦夠彈牙.
一口氣食了多款的肉類和海鮮, 我地點了響鈴.
響鈴吸收晒湯的精華, 所以特別好味.
最後, 我地點了烏冬.
烏冬夠彈牙又有咬口.
這一餐非常滿足, 而且價錢相宜, 值得再來光顧.

Type of Meal
Dinner
雞煲
2016-03-18 522 views
近日天氣反常,乍暖還寒,今日日間還是幾熱的,但是一入夜就開始漸涼,於是今晚與好友一起去佐敦食個火鍋,暖暖身體。一哥私房菜位於佐敦道,前身為雀會,後來變身成了火鍋店,而且還有獨立房間,絕對擁有私人空間,一班朋友打邊爐,不怕被煩擾。今晚的火鍋先由雞煲開始,雞煲屬於最低級別的辛辣雞煲,上桌時只有九成熟,於是需要在爐上攪拌至全熟。雞件辛辣度不高,配料還有其他香料,包括蒽及蒜,因此吃下還是幾惹味和辛香。吃過雞煲,就換上湯底鍋,是一個海鮮海底,食材包括了蟹、大蜆、磨菇冬菇和粟米等,未食都知道有其海鮮的鮮味,當中蟹殼當然沒吃,而大蜆則幾鮮。刺身方面,只有兩款,分別為泰國生蝦及三文魚,生蝦味道柔軟而黏糯,蝦肉潺潺的沾上檸檬汁,令味道更鮮。三文魚豐膄,又夠鮮味,一向都是最愛的。除了刺身外,還有一個海鮮併盤,有蟶子、鮑魚、大蝦、帶子、花甲、生蠔及鯇魚腩等,咱們逐一把海鮮放進鍋裡,當中鮑魚煙靱十足,蟶子花甲味道鮮甜,帶子的柔糯,生蠔的濃郁,實是每款都有其獨特鮮味。火鍋不會離開牛肉,今餐牛肉為手切牛頸脊,其油脂分佈均為幼細,但亦平均分佈。在火鍋中一小時間就舀起來吃,不靱而柔軟,而且肉味都幾濃郁。響鈴只需泡浸一

響鈴只需泡浸一下,便可進食,浸得太久就會失去了其原有鬆脆。還有蔬菜及丸類,亦是火鍋常見的配料。
今晚的配料很豐富,除了加追麵食食外,再沒再添其他配料呢!
2016-03-08
2016-03-18 401 views
上星期跟一班姐妹淘聚會,朋友選了佐敦一哥私房菜吃火鍋,$258一位,店內的環境樸實不華,有獨立房間坐起來感覺挺舒服的,好適合我們一班姐妹大吃大笑。附送刺身,有生蝦及三文魚,兩款都好新鮮肉質紮實,夠鮮味。先上枱的是四川麻辣雞煲,因朋友不能吃辣,所以我們先由小辣開始試,辣度很輕微,帶淡淡麻香,好香口惹味,怕辣的朋友應該也能接受。而雞件有半隻或全隻選選,不夠吃更能再添食,好正。吃完雞煲店員就為我們換上鮮茄野菌花甲鮮蟹鍋及其他火鍋配料,豐富!火鍋湯底有蟹、花甲、野菌及蔬菜等,真材實料,湯頭非常鮮甜。 火鍋我最重視牛肉,這裡的手切本地牛頸脊,雪花平均肉質鮮嫩,一看就知是新鮮貨。牛味好香濃嫩滑,如果一碟不夠吃,再添加一碟只需$38,超抵食。主角海鮮拼盤真的非常誇張,有帶子、大花甲、鮑魚、蟶子皇、象拔蚌、龍躉片及蝦等等,這麼豪華級的海鮮陣容,單看已經感覺到滿滿的誠意。脆彈帶子肉的鮮甜度毋庸置疑,淡淡肉好好味!蟶子皇超大隻,口感彈牙鮮味,大家邊吃邊讚。丸類、鮮蝦雲吞及水餃都是任點的,當中我覺得牛丸紮實得來帶點微微彈牙口感,蠻好吃,而鮮蝦雲吞及水餃都是餐廳自家製作,超新鮮,皮薄餡靚。蔬菜拼盤都是新鮮靚菜
附送刺身,有生蝦及三文魚,兩款都好新鮮肉質紮實,夠鮮味。
火鍋湯底有蟹、花甲、野菌及蔬菜等,真材實料,湯頭非常鮮甜。
脆彈帶子肉的鮮甜度毋庸置疑,淡淡肉好好味!
蟶子皇超大隻,口感彈牙鮮味,大家邊吃邊讚。
蔬菜拼盤都是新鮮靚菜及菇類。
嚮鈴及山根是一般正常貨式。
最後是日本靚烏冬,好彈牙,吸收了湯底精華非常美味。
這一餐真的非一般抵食,下次要再約家人再來!!

• 四川麻辣雞煲
  • 手切本地牛頸脊