呢間餐廳位於西洋菜南街,距離附近地鐵站只有大概5分鐘路程,相當方便。好耐嘅裝飾花咗唔少心思,天花掛咗好多唔同顏色嘅燈籠,成間餐廳都以木為裝飾,仲有好多鯉魚嘅標誌,令到成間舖頭好有日本嘅感覺,好友去咗日本嘅感覺☺️第一碟叫咗海鮮沙律。海鮮嘅種類都唔少,有三文魚粒,吞拿魚粒,飛魚子,油甘魚粒,仲有兩隻蝦。蔬菜新鮮而且甘甜,仲會有配一個沙律醬,非常清新開胃☺️之後叫咗個照燒魷魚筒。份量非常足夠,而且魷魚燒得又唔會好老,好韌,相當有口感。由於面仲會諗想燒汁,識落非常可口。☺️呢啲係一個自家製照燒章魚小丸子。一碟有八粒章魚燒,店舖應該係模仿緊東京風嘅章魚燒,表皮係炸嘅,咬落好脆口,上面放滿左木魚塊同埋加上左頭後嘅醬汁,十分配合☺️打開一半嘅章魚燒入邊有一粒章魚,仲有唔同嘅配料,十分抵食☺️最後叫咗一碟雜錦天婦羅。呢啲天婦羅都有好多材料分別有三隻蝦,茄子塊,南瓜塊,番薯塊。點少少白蘿蔔蓉再點埋醬汁一齊放入口,十分美味☺️食完咁多嘢,飲番一杯清清嘅日本茶,消滯都唔錯☺️

食完咁多嘢,飲番一杯清清嘅日本茶,消滯都唔錯☺️
2022-10-17 30 views
旺角兆萬對面嘅食店選擇愈嚟愈多 早前同朋友去咗大山日本料理 係未去到日本前都止下壽司癮刺身拼盤(松)$248上碟賣相精緻 刺身嘅種類都幾豐富 每種刺身都好厚切 味道不錯無腥味 亦好新鮮三文魚腩油脂平均 味道鮮甜突出海膽味道鮮甜 食落creamy口感不俗另外叫咗少少壽司食吓 整體亦好滿意醬油燒左口魚邊壽司$18/一件燒左口魚油脂豐富 入口溶化 亦好香魚油味 配上醬油同埋蔥好好食火炙黑松露帶子壽司 $22/一件帶子鮮甜爽口 火炙配埋黑松露味道更有層次大吞拿魚腩壽司$52/一件大吞拿魚腩味道唔腥鮮甜 非常厚身牛油果軟殼蟹卷$78軟殼蟹啱啱炸起好香脆 配上creamy嘅牛油果同埋滿滿嘅沙律醬非常之夾黑豚腩肉串$38一串大概有四件豚肉 豚肉亦非常香口 味道突出 肉質啱啱好唔會好韌 肥瘦適中

刺身拼盤(松)$248

大吞拿魚腩味道唔腥鮮甜 非常厚身

牛油果軟殼蟹卷$78

黑豚腩肉串$38

2022-10-10 43 views
旺角大山抵食🍣三色魚生丼定食$58見到宣傳牌,多款刺身定食價錢由$58-78,真係好吸引,仲有壽司加烏冬餐,又有熱食如牛肉壽喜燒、秋刀魚、照燒雞扒等,真係花多眼亂。以為甘平,店內裝修一定會好平實,誰知又唔錯。一踏入門口,掛滿色彩鮮艷既旗,有壁畫、燈籠、門簾等,好有日本居酒屋feel。三色魚生丼有3款魚生,三文魚扭成玫瑰花狀,幾靚,賣相好吸引,如果玉子有「大山」就更好喇。三款刺身都新鮮,份量唔少。麵豉湯夠濃又有油分好飲,沙律&甜品一般般。一個手卷價食到成份定食,又抵又好味😍食日本野麵唔西定好貴,下次再試下其他款式先
旺角大山抵食🍣三色魚生丼定食$58

一個手卷價食到成份定食,又抵又好味😍
食日本野麵唔西定好貴,下次再試下其他款式先
旺角樓上大山日本料理,平時嚟旺角經常經過呢條街,都留意唔到樓上有間日本料理,好彩經朋友介紹先知道。呢間餐廳食物種類非常多。牛肉壽喜燒鍋,價錢幾十蚊,用嘅牛當然係比較普通質素嘅牛,整體偏甜。鐵板牛油帶子,每粒帶子都相當厚肉大粒,調味偏鹹。原條鰻魚壽司,食鰻魚最鍾意上面嘅醬汁,佢呢間比得毫不吝嗇,可能真係要配返碗飯先得🤣炸蟹鉗,裏面當然就係放蟹柳啦。帶子壽司、甜蝦壽司、蟹棒壽司,樣樣都係正常水準,幾好食😋枝豆,食咗咁多澱粉質同肉類,都冇點吸收纖維,所以特登叫份枝豆。炸三文魚鰭,咁多道菜裏面最鍾意呢道,經過油炸後,魚油香完全喺口腔裏面爆發,好好味呀!雜錦天婦羅梅酒梳打,大大杯兩個人飲一杯啱啱好。
呢間餐廳食物種類非常多。

鐵板牛油帶子,每粒帶子都相當厚肉大粒,調味偏鹹。
炸蟹鉗,裏面當然就係放蟹柳啦。
帶子壽司、甜蝦壽司、蟹棒壽司,樣樣都係正常水準,幾好食😋
雜錦天婦羅
梅酒梳打,大大杯兩個人飲一杯啱啱好。
2022-10-08 30 views
如果喺旺角想揀間平平哋,食嘢都有啲質素嘅日本餐廳,都幾推薦呢間大山!裝修都幾日式,幾有氣氛正價食物如果滿$100可以優惠價$68加購10片三文魚,另外,都仲有好多款特價壽司,好抵食!生蠔幾新鮮,最令人驚喜係厚燒牛舌,好有口感但一啲都唔靭。大家記住得閒黎試吓呢間大山啦,cp值幾高嘅日式餐廳

2022-10-05 1132 views
早陣子與舊同事到來吃午餐,暢談了一個鐘頭,感覺很好。 今晚到來,感覺依然好……倆人膳食要求很簡單及直接,只要是新鮮,好味道,店員貼心有禮及坐的舒服便可以了。當然我們會首選日本料理店……吃魚生、刺身及壽司……🤣🤩🤗😁😋😋😎# 三色魚生飯 :魚生新鮮,一次過可以吃了三種魚生(三文魚,吞拿魚&劍魚腩),配上日本米粒,美味可口。# 刺身拼盤(松) 升級加拿大海膽 :赤蝦、三文魚腩、吞拿魚腩,油甘魚腩及升級加拿大魚膽……新鮮、美味又可口。 夏天沒有胃口,吃魚生刺生之首選。# 刺身拼盤(松) 升級加拿大海膽 : 我們加$20就可以升級吃加拿大海膽,配上紫菜,美味又可口,最愛伴上日本米粒及紫菜一起吃,滿足了口腹。# 牛油果軟殼蟹卷 : 牛油果可以有任何配搭,配上出不同菜式。 牛油果口感很富牛油味,配上脆脆軟蟹加上沙律醬,口感脆又軟綿綿牛油果,美味又健康,老少咸宜。牛油果含有單元及多元不飽和脂肪酸,Vit B, C, E膳食纖維及鉀質,其豐富的營養價值被譽為「幸福果」牛油果是健康食品,養生之道,很習慣食了這幸福果,也有益身體。#重拾拍拖情懷 #兩小口 #溫馨滿載#幸福滿瀉 #幸福感原來是很簡單#th
早陣子與舊同事到來吃午餐,暢談了一個鐘頭,感覺很好。

當然我們會首選日本料理店……吃魚生、刺身壽司……🤣🤩🤗😁😋😋😎

#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#this is a life and not alive in a world

2022-09-27
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
  • 牛油果軟殼蟹卷
2022-10-02 55 views
今日喺旺角行街,唔知食咩好,喺兆萬中心見到對面有間日本野幾靚,叫 大山日本料理,就去試下。入到去,好有日本古早味的感覺呀!有d舊式日本的海報同埋好多色彩繽紛嘅燈籠,一樽樽酒擺出嚟好有日式風,好懷舊,好正。叫左三文魚海膽刺身飯,刺身厚重有口感,啖啖肉,配呢個易入口的wasabi同鼓油,好好味呀。海膽份量都幾多,好鮮甜。網燒美國穀飼牛扒,燒得好juicy, 肉都係厚身有口感的,切得細細條,方便入口。燒出嚟,好香口。配左個沙律,好清新,幾夾。泡菜豚肉鍋,泡菜好開胃,唔算太辣果種,啱我呢d唔食得辣的朋友仔。豚肉片薄薄地,吸收晒泡菜湯味,好入味。鋪頭準備左茶,都好好飲,可以唔叫野飲,只叫自己鍾意食嘅東西。呢間日本鋪頭好有回頭率,性價比好高,下次一定會再黎幫襯!

呢間日本鋪頭好有回頭率,性價比好高,下次一定會再黎幫襯!
2022-10-01 47 views
Ooo旺角親民價日本料理ooO呢間位置好方便,店內日式設計⛩紅白燈籠,店內有4人卡位,坐得算闊落。OooooO鹽燒鯖魚 $58日本料理我多數會叫燒鯖魚,呢度價錢合理,鯖魚鹽味夠,不用加醬油都ok!OooooO特盛海鮮丼 $88有4款海鮮偏薄片,配搭印有大山既甜蛋,想提既係佢配既👉🏻味噌湯足料👀有三文魚在湯內供客人享用!OooooO牛肉壽喜鍋 $58壽喜鍋內有牛肉、蛋、豆腐、冬菇、芋絲,呢個價錢合理質素😊OooooO火炙黑松露帶子壽司 $22火炙黑松露帶子壽司🍣😍推介,兩件火炙帶子大大粒加上黑松露,味道有驚喜的幾襯!
Ooo旺角親民價日本料理ooO

鹽燒鯖魚 $58

特盛海鮮丼 $88

牛肉壽喜鍋 $58
壽喜鍋內有牛肉、蛋、豆腐、冬菇、芋絲,呢個價錢合理質素😊

火炙黑松露帶子壽司 $22
今次同朋友去,我地兩個人見到咁多選擇,忍唔住叫咗十款菜式🫢。本身以為叫咁多有排等,但呢度上菜好有效率🥹,唔洗捱餓,啱曬我呢啲無耐性嘅人🤣。*必食*私心同大家推介燒三文魚腩🤤三文魚腩燒得啱啱好,一送上黎已經聞到魚腩嘅油香味,食落魚腩唔會乾,入口即溶,我習慣夾埋蘿蔔蓉一齊食,perfect match❤️🫡 !*壽司*呢度嘅壽司都新鮮,絕對唔喺薄切,喺有口感嘅😆啲飯唔算太散,都唔會捏得過實😆。*揚物*揚物唔錯😋🍤天婦羅麵糊唔會過厚,蟹肉薯餅都唔會炸過頭,喺鬆脆嘅。*料理*🤣豆腐牛肉鍋喺我鍾意嘅壽喜燒湯,如果有生蛋🥚就好。牛油帶子都大大粒😉,但唔會咬唔開。如果去開呢頭,我覺得大家都可以去試試🥳

*必食*

*壽司*

*揚物*

*料理*

如果去開呢頭,我覺得大家都可以去試試🥳
2022-09-29 42 views
好耐冇食日本嘢啦,見就腳就喺旺角搵咗間樓上店試試佢~好彩冇中伏,仲好似幾正添!三文魚腩刺身(4片) $68刺身好新鮮,有三文魚嘅鮮味;仲要係厚切,入口即融兼啖啖肉,滿足!大吞拿魚腩壽司 $52終於知咩叫「油脂豐腴」,必須用呢個四字詞嚟形容佢!超柔嫩,好似要同個口融埋一齊咁,貴啲都係有道理,推薦!海膽軍艦 $44呢碟真心抵,2件上,仲要多海膽!入口充滿海膽嘅腥甜味,係海洋嘅氣息呀!帶子壽司 $32帶子好鮮甜,好厚肉,正常發揮,推!油甘魚腩壽司 $20呢款比較有咬勁,較柔韌;魚味較重,但都ok!醬皇燒皇帝蟹棒壽司 $16呢款幾滋味,甜甜地,蟹棒啖啖肉,啲小朋友最鍾意!鹽燒厚切牛舌串 $38因為係鹽燒,所以夠哂惹味,唧幾滴檸檬汁,又清新啲!牛舌好柔軟,好好𡁻!推薦呢度嘅壽司!掃QR Code自助落單

三文魚腩刺身(4片) $68

大吞拿魚腩壽司 $52

海膽軍艦 $44

帶子壽司 $32
帶子好鮮甜,好厚肉,正常發揮,推!

油甘魚腩壽司 $20
呢款比較有咬勁,較柔韌;魚味較重,但都ok!

醬皇燒皇帝蟹棒壽司 $16
呢款幾滋味,甜甜地,蟹棒啖啖肉,啲小朋友最鍾意!

鹽燒厚切牛舌串 $38

推薦呢度嘅壽司

掃QR Code自助落單

2022-09-29
$297 (Dinner)
2022-09-29 100 views
⭐️大山日本料理⭐️📍: 旺角西洋菜南街2W-2X號2樓⏰:12-00nn-11:30pm今日放假同好朋友一齊去做facial relax下,美容師推介我試下呢間樓上居酒屋食日本菜,CP值超高,一於同朋友試下先~🦪室津生蠔 ($38/隻)店員推介我地試下近排當造既室津蠔,生蠔非常肥美,肉質鮮嫩,海水味濃郁😍😍😍🍣鵝肝壽司 ($40)好少見到出面有鵝肝壽司,煎香左既鵝肝油香滲透至壽司飯內,入口即溶既鵝肝好正😌🍣花之戀壽司 ($40)私心推介大家一定要叫花之戀壽司,三文魚好肥美,包住壽司飯好似朵花咁,上面仲有脆卜卜既蟹籽鮮味十足😄😄🥩牛肉壽喜鍋 ($58)食左幾款生野都咁高質又超抵,佢地既熟食都好出色,牛肉壽喜鍋好多肥牛片,湯底鮮甜,有蔬菜做配料吸收哂湯底既精華,食嗰陣將上面既生雞蛋撈埋一齊食就得,好滿足😘😘🍗明太子雞翼 ($48)食左咁多款其實都飽飽地,見到隔離枱叫左明太子雞翼好吸引,口痕又想試下,雞皮煎到好香脆,一咬開見到粉嫩既明太子,鹹香十足👍🏻👍🏻👍🏻
⭐️大山日本料理⭐️
📍: 旺角西洋菜南街2W-2X號2樓
⏰:12-00nn-11:30pm

🦪室津生蠔 ($38/隻)

🍣鵝肝壽司 ($40)

🍣花之戀壽司 ($40)

🥩牛肉壽喜鍋 ($58)

🍗明太子雞翼 ($48)

2022-09-28
$150 (Lunch)
  • 牛肉壽喜燒鍋
2022-09-28 30 views
收工同朋友想食日本菜,大山喺旺角,地點又方便就試一試佢啦!我哋叫左黑松露三文魚沙律,黑松露味夠出,三文魚幾正幾新鮮同份量都好多,沙律整體幾好食同開胃喎另外有叫到牛肉壽喜燒,湯底入味夠哂多料,有菜又有爆汁蛋再叫左芝士鰻魚卷,份量超多好食😋另外又有叫燒雞軟骨串同牛舌,牛舌好爽口彈牙,兩樣都好食!牛舌愛好者要試下啦!位置都坐得舒服,晚市都好多人食下次會再試下剌身飯,賣相幾吸引要食日本野下次都會揀依間番啅
收工同朋友想食日本菜,
大山喺旺角,地點又方便就試一試佢啦!
我哋叫左黑松露三文魚沙律,

另外有叫到牛肉壽喜燒,湯底入味夠哂多料,有菜又有爆汁蛋

再叫左芝士鰻魚卷,份量超多好食😋
另外又有叫燒雞軟骨串同牛舌,
牛舌好爽口彈牙,兩樣都好食!
牛舌愛好者要試下啦!
位置都坐得舒服,晚市都好多人食

下次會再試下剌身飯,賣相幾吸引

要食日本野下次都會揀依間番啅
Type of Meal
Dinner
  • 黑松露三文魚沙律
  • 牛肉壽喜燒鍋
2022-09-28 62 views
平時講開旺角高性價比日本餐廳,就會諗起好平但唔好食嘅餐廳。但今次嚟到呢一間餐廳價格就相對地高少少,但係食物質素就有大大嘅提升,係真正嘅性價比。我哋被安排到坐窗邊望出街景,少咗一份侷促嘅感覺。打開餐牌,種類比較多,叫左刺身拼盤,和牛串燒,牛舌串燒,牛肉壽喜燒,燒三文魚鮫,冷烏冬。整體性食物水平偏高,更上一題嘅係個刺身拼盤上海膽嘅時候都擔心海膽唔新鮮,但我嘅擔心睇嚟多餘,海膽不但正常,亦好鮮甜,好多時候有餐廳刺身拼盤有海膽冇跟紫菜,搞到好難去食用。係一個唔貴嘅價錢喺旺角食一個有質素嘅日本餐廳,我覺得呢間值得翻食。

我哋被安排到坐窗邊望出街景,少咗一份侷促嘅感覺。

2022-09-28 35 views
今日收工遲左,為左補償心靈上嘅缺失,決定去食壽司,開心一下。係旺角搵左呢間大山日本料理,幾抵食。好,坐低睇下有咩好食先。叫左啲單點壽司,壽司色澤光亮,幾新鮮。醬油七味燒左口魚邊壽司,燒完迫左啲油份岀黎,食落油脂感係口,好好味!帶子壽司,好肥美又鮮甜。芥末八爪魚壽司,係我成日會點嘅,芥末果種辣同八爪魚爽,真係好正!明太子雞翼,明太子釀到雞翼脹卜卜,咬落啖啖肉。清酒牛油煮蜆,個份量都好足,輕輕酒味帶岀蜆嘅鮮味。
係旺角搵左呢間大山日本料理,幾抵食。

好,坐低睇下有咩好食先。

叫左啲單點壽司壽司色澤光亮,幾新鮮。

明太子雞翼,明太子釀到雞翼脹卜卜,咬落啖啖肉。

清酒牛油煮蜆,個份量都好足,輕輕酒味帶岀蜆嘅鮮味。
2022-09-24 803 views
🌃 餐廳位於旺角樓上舖,新開不久, 與日式和風設計, 木色為主調, 以二至四人枱為主 , 食客氣氛比較熱鬧, 價格定位屬於平民價。.🐠🐡🐟🦑🐙刺身拼盤(松)💲 248👉 包括 赤蝦兩隻, 吞拿魚三片, 三文魚腩三片, 劍魚腩三片, 海膽半板, 呢個價錢食到咁多樣刺身, cp值幾高, 刺身新鮮同埋都算鮮甜。.🐠🐡🐟🦑🐙極上北海道帶子丼💲 128👉 包括 帶子三隻,赤蝦一隻, 三文魚兩片, 三文魚籽少量, 玉子一片, 帶子大隻肥美, 其他刺身都新鮮,食落幾鮮甜,壽司飯醋嘅比例恰當。.🦪日本室津蠔兩隻💲 78 👉 日本室津蠔size都唔細, 食落都幾爽甜, 有啲海水味。.🍝 手打冷烏冬配日本醬油💲 58👉 手打冷烏冬口感幾彈牙, 仲有一隻鵪鶉蛋可以撈烏冬, 再配以日本醬油, 十分滿足。.🍺 西班牙檸檬啤酒💲 48👉 酒精濃度只有3.2個percent, 啤酒同檸檬果汁嘅比例係6比4, 所以非常易入口, 同埋飲到酸甜嘅檸檬味, 感覺幾開胃。.📍 大山日本料理旺角西洋菜南街2W-2X號2樓.=====================.*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。-

🐠🐡🐟🦑🐙刺身拼盤(松)
💲 248

🐠🐡🐟🦑🐙極上北海道帶子丼