2022-03-21 1634 views
之前已經去過堂食好幾次,呢度嘅outdoor座位氣氛唔錯,令人感覺好relax😌⁡晚市無得堂食,外賣自取做緊7折真係超抵‼️初時有少少擔心外賣生蠔嘅包裝,始終生食落肚,衛生程度好緊要🧐⁡幾款熟食同埋蘑菇湯都保持到一貫高質,無論味道同份量都同堂食差無幾👍🏻⁡最值得一讚係佢嘅生蠔🤩開完嘅蠔用真空封口包裝,每pack蠔嘅上下都夾住一大塊冰,仲送埋保溫袋😯食到入口都仲keep到冰凍,喺屋企都食到鮮甜高質嘅生蠔真係好滾動😭個人認為呢個packing係無敵,忍唔住要寫個post讚一讚‼️‼️⁡希望生活快D回復番正常😮‍💨平時欣賞嘅高質小店要撐住呀💪🏻

晚市無得堂食,外賣自取做緊7折真係超抵‼️

最值得一讚係佢嘅生蠔🤩

希望生活快D回復番正常😮‍💨
平時欣賞嘅高質小店要撐住呀💪🏻
真空包裝生蠔
真空包裝生蠔
2022-02-09 1574 views
喺尖東返工多年都未喺呢間餐廳食過lunch ? 原因佢只做晚市,疫情禁晚市,所以罕有見倒佢開午市。餐廳有outdoor 同indoor ,天色麻麻,所以我地決定坐室內,燈光係暗,餐廳主要食蠔,lunch 有50% off , 趕住返工當然唔會考慮到,都係睇返set lunch , 128起,有沙律,湯同main course , 加10蚊有coffee or tea 咖啡唔係milk coffee , 係capsule 另上奶自己mix 湯我揀咗龍蝦湯,濃味,都唔錯。羊架份量好大,三件,好肥,切落去好韌,麻麻。意大利飯個碗好深,好有份量,熱辣辣,面有啲芝士粉,唔錯。

湯我揀咗龍蝦湯,濃味,都唔錯。

羊架份量好大,三件,好肥,切落去好韌,麻麻。

意大利飯個碗好深,好有份量,熱辣辣,面有啲芝士粉,唔錯。
2022-02-08
$151 (Lunch)
2021-12-15 1563 views
The best oyster restaurant in town to me, they have different varieties of oysters, you can get a discounted price of oyster if you order 2 glasses of wine per head (1 bottle = 5 glasses), good deals if you want tons of oysterPersonally like creamy and metallic taste after taste, we had four rounds. Belon and La fleur were the highlight of the meal, amazing after taste. Love their mussels and fired mushrooms, please MUST dip the mussels sauce with bread SO GOOD!Well they are all amazing, just my

Mussels
Fried  mushroom

Well they are all amazing, just my ranking from fav to the least
1. Belon [Size 0000] (King of the oyster 蠔王, Chewy scallop, creamy, and heavy metallic taste after taste, AMAZING!!) $73>$58
Belon

*2. Gold regal (Seasonal)
3. La fleur $47>$32 (法國水中花)
La  fleur

*4. Fine de claire $44>$29
*5. Irish premium $44>$29
6. Korea Gold $51>$36 (First time to have Korean oyster, turned out quite creamy and similar to France one)
*7. White pearl $47>$32 (Safe choice)
*8. Gillardeau $52>$37 (Safe choice)
9. Kumamoto $39>$24 (The smallest one, crunchy texture, interesting!)
Kumamoto

Fried  mushroom
La  fleur
Kumamoto
2021-11-27 1278 views
.尖沙咀蠔吧Open Oyster食左20隻生蠔🦪😌😌有多達20款生蠔🦪選擇😲叫一支酒可以優惠價食🦪計返只係~$30/🦪……….主打生蠔🦪熱食無咩驚喜🤔……….但服務真係好好!因為叫支酒食蠔會抵好多,因為同朋友又會食好多,叫支酒會平好多😉😉但我酒量又唔太好,飲完食完蠔,食埋熱食,準備埋單就好想嘔,又企唔穩🤣🤣職員仲好好比幾舊檸檬我,仲比支水我☺️☺️好貼心🥰……….抵食:🦪🦪🦪🦪4/5衛生:🦪🦪🦪🦪4/5選擇種類:🦪🦪🦪🦪🦪5/5服務:🦪🦪🦪🦪🦪5/5🥰🥰🥰🥰……….
尖沙咀蠔吧Open Oyster
選擇種類:🦪🦪🦪🦪🦪5/5
服務:🦪🦪🦪🦪🦪5/5
🥰🥰🥰🥰
……….
$500 (Dinner)
  • Gillardeau
2021-11-06 1241 views
唔止蠔!所有海鮮都勁正! 同男朋友慶祝,佢鐘意食蠔。搵咗幾間餐廳之後,決定嚟呢一間Open Oyster試吓。本來見無太多食評都有啲擔心,但係一坐低我哋就冇咗呢種疑慮! 店員喺我哋一坐低已經好Nice咁介紹各種蠔嘅特質,會好細心咁問我哋呢一round想食幾多隻,然後再就住我哋嘅口味推介返相應嘅品種。我本身唔係太食蠔,所以我哋第一round只係叫咗每人三隻,而都請教店員去推介一啲比較甜身嘅。一試果然覺得佢冇介紹錯!勁鮮甜!cocktail sauce, tabasco都唔洗落!食完第一round, 我哋再叫咗忌廉香草煮青口同埋海鮮risotto。青口新鮮到不得了🤤個sauce好香,搞到我哋忍唔住叫咗法包去點個sauce🤭另外個risotto都一樣咁正!虎蝦,海膽,帶子都勁新鮮,而個飯雖然落咗好多芝士,但係一啲都唔膩口!唯一美中不足之處,就係個risotto個擺盤唔係十分精美。不過最重要嘅都係味道嘛🤤本來諗住食完可以叫多一round蠔,但係實在係太飽。所以我同男朋友決定下個月再黎多次😆
唔止蠔!所有海鮮都勁正!

2021-11-04
$600 (Dinner)
  • Gillardeau
2021-11-02 753 views
Restaurant Review📋Duck🦆Confit- Crispy Skin, Tender Meat, not in a Strong taste of duck- Savoury, sweet & sour sauce. A nice matchOysters🦪- Fresh & Umami- the blue light platting was a bit weird. Maybe the concept was having an ocean🌊touch, however, according to colour psychology, blue💠may suppress appetite. As last, we didn't eat much as usual Ambience💗- Pleasant place with outdoor seats
Restaurant Review📋

Duck🦆Confit

Oysters🦪
- Fresh & Umami

Ambience💗

2021-09-08 1646 views
兩位waiter King,高佬都非常好service我地幾位女仔好食飯都會有suggest食啲咩嘢配咩咩嘢飲好細心照顧客人需要提供專業又貼心嘅餐飲服務非常讚!!!

兩位waiter King,高佬都非常好service
我地幾位女仔好食飯
都會有suggest食啲咩嘢
配咩咩嘢飲
好細心照顧客人需要
提供專業又貼心嘅餐飲服務
非常讚!!!
2021-08-21 1392 views
同朋友慶祝,揀咗嚟到,真係無揀錯!1. 蠔款選擇多,總有幾款實啱你口味2. 員工服務好,如果唔知點揀蠔,佢哋會耐心詳細介紹比你,員工阿 Dan 服務實在太好了,主動換冰桶加冰,笑容又親切,主動換碟又加酒!讚讚讚!3. 蠔嘅價錢合理!叫酒有優惠,由 $29 - $55 不等,同自己網店叫嘅價錢貴少少4. 蠔嘅質素唔差!起碼當晚食嘅蠔隻隻新鮮5. 除了蠔外,其他小食或主食價錢都唔貴兼好味!當晚叫咗一枝 house white($299), 炸魚柳 (好脆兼啖啖魚肉), 18隻蠔,蟹肉帶子意粉 (意粉好煙韌,帶子又大粒,正!價錢都係佰頭到), 最後叫咗 tiramisu, 不太甜但有濃濃咖啡味)埋單 $1400, 合理,連朋友都話今餐好味!會返兜餐廳之一!
同朋友慶祝,揀咗嚟到,真係無揀錯!
1. 蠔款選擇多,總有幾款實啱你口味
4. 蠔嘅質素唔差!起碼當晚食嘅蠔隻隻新鮮
5. 除了蠔外,其他小食或主食價錢都唔貴兼好味!
2021-07-09 1701 views
高生一定係超等蠔迷高太甘岩又係海鮮怪我同高太黎過open oyster 已經好多次唔好講高太,淨係我自已都係度食過三十次以上可以講係依度既粉絲我自已都有幫襯過其他蠔吧不過依度真係我cp值既首選咩叫抵食?原諒我膚淺其實個蠔既價錢,跟得貼我自已上網嗌反黎既又差不多,我就覺得抵食架啦當然餐廳食一定会貴少少我会有小小自已既準則既例如永不減價既 gillardeau 上網嗌的話,格價後最平都no. 2都要$30蚊隻,仲要攞一定數量😀依家wine lover$ 37蚊隻,我自已就覺得好抵食所以我平衡一間蠔吧抵唔抵食,我就会用一啲網上嗌到又多人食,又普遍蠔吧会有既生蠔去計算生蠔会由淡到濃開始排列好侍應会遁例介紹反由邊度食起先蠔既質素黎講,我食過甘多次就真係無食過壞既,同埋我自已有個小隻惯食生蠔之前会用隻叉店下個生蠔裙邊睇下距陏唔陏(其實唔陏我都係照擺入口先算,味覺享受左,有咩就留反腸道去埋單)周打蠔湯食完生冷野,依個係我覺得必飲推介,推介原因好簡單,出面飲唔到其實我個人仲有一樣推介,不過今日無食,因為两個橕枱腳,食唔到甘多野依度既什菌意大利飯係好好食,好食過我自已煮依個帶子扁意粉我高太都話好食既甜品
高生一定係超等蠔迷
高太甘岩又係海鮮怪

我同高太黎過open oyster 已經好多次
唔好講高太,淨係我自已都係度食過三十次以上
可以講係依度既粉絲

侍應会遁例介紹反由邊度食起先

食生蠔之前会用隻叉店下個生蠔裙邊
睇下距陏唔陏

周打蠔湯

依度既什菌意大利飯係好好食,好食過我自已煮

依個帶子扁意粉我高太都話好食既

甜品我唔識欣賞,不過高太餵左我幾啖
甘我又覺得特別甜

最後高太問依個風扇點解唔識噴水

我只能夠答距依樣野唔係個個都識架

食蠔依度真係抵食,比起自已買黎開都係貴少少
其他食物質素都好好,我食過既,除左豬扒鞋啲之外,全部都水準之上

2021-05-07 1365 views
今日收工係尖東附近 醒起同事介紹呢到有間專食生蠔好出名既餐廳 加上疫情無得去外國食生蠔🦪於是即刻去食坐低左 店員會主動介紹唔同地方既蠔既味道分別女仔都一般來講鍾意食甜d creamy d男仔就一般係重口味少少 咁聽完店員介紹 講左自己鍾意既口味 佢地就簡左幾款果然 係中哂我既口味 食既時候 會講埋邊隻食先 食個層次食左一打之後 點埋個意粉就岩岩好Spicy茄汁大蝦🍤意粉味道都唔錯 辣得幾過癮以下係店員介紹既生蠔🦪我最鍾意都係White Pearl同Ancelin

加上疫情無得去外國食生蠔🦪

味道都唔錯 辣得幾過癮

以下係店員介紹既生蠔🦪
我最鍾意都係White Pearl同Ancelin

2021-05-06
$600 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • Ancelin
期待呢一日好耐啦,終於約到幾個朋友,生蠔愛好者都來吃飯,我哋特登揀咗出邊楚,親仲未好熱嘅時候坐喺outdoor chill下!叫咗個cheese platter,有最鍾意blue cheese 同cheddar cheese第一round order伴pinot GrigioArousa : 蠔味較淡,但大隻Irish preemium :爽甜有海水味,after taste悠長,love this one!Nomandie :富礦物味而且多汁gillardeau:蠔肉肥美香甜且帶淡淡的榛果香跟住叫咗份頂級法國藍青口(香草忌廉汁)見網上好多人話好食 ,點知啲青口三份二都唔新鮮,用忌廉汁蓋過咗。。。呢個。。。應該唔會有下次北海道生帶子簿片伴魚子醬依個入口Refreshing ,而且柚子醋汁令成個菜提升鮮味又黎多個round先伴 sauvignon blanc最尾叫返個carbonara做結尾,佢偏甜所以我哋都麻麻Overall佢啲冷盤同生蠔係正!熱盤可能要再試多啲不過相信有生蠔,白酒同朋友已經可以渡過一個好開心嘅晚上

第一round order
伴pinot Grigio
Arousa : 蠔味較淡,但大隻
Nomandie :富礦物味而且多汁
gillardeau:蠔肉肥美香甜且帶淡淡的榛果香

跟住叫咗份頂級法國藍青口(香草忌廉汁)

北海道生帶子簿片伴魚子醬

又黎多個round先
伴 sauvignon blanc

最尾叫返個carbonara做結尾,佢偏甜所以我哋都麻麻

Overall佢啲冷盤同生蠔係正!
熱盤可能要再試多啲
不過相信有生蠔,白酒同朋友已經可以渡過一個好開心嘅晚上
2021-03-14 913 views
第一次嚟呢間餐廳,因為好想食蠔所以黎試吓。蠔嘅選擇都算好多,有好多唔同國家嘅蠔可以揀,例如美國,法國,西班牙,韓國等等)。如果每人叫兩杯酒或以上,就可以每隻蠔減$15。服務員都算幾細心介紹點樣揀蠔,質素都唔錯。熟食方面嘅選擇都幾多。野菌意大利飯份量都好多,有好多種野菌,配埋芝士粉,所以個味好creamy, 又好香菇味。鴨胸

野菌意大利飯

鴨胸
2021-02-21 3073 views
被困家中晚餐2個月😂今晚終於可以外出用膳 揀咗好耐無食過嘅主打食蠔嘅open oyster 3年前食過當時都幾好印象不過記得嗰次食有一隻蠔係壞嘅但即刻換過隻俾我哋就都係好好食嘅今次久別重逢表現反而更見出色(利伸:非打手,全自費項目😂)枝酒都幾甜未有蠔嘅時候飲有少少偏酸配埋蠔就啱啱好,好fruity 第一轉蠔每人8隻,由淡口味食到重口味:1.Willapa Bay爽身,重海水味2. Irish Premium 重海水味,creamy3Fine de Claire大隻,但蠔味較淡4.Ancelin脆身,甜嘅,海水味介乎2及3之間5.Gillardeau最受香港人歡迎嘅一款蠔,所有野都好平均6.Ostra Regal去到較重口味嘅蠔海水味同蠔都比起之前嗰5款重7.L’Etolie味道同之前嗰啲完全唔同非常甜,海水味濃得嚟唔會蓋過個甜味8.Roland Lambert L’Etolie 稍遜係L’Etolie嘅淡小小版最後我encore 咗Irish Premium 同Ostra Regal,最後是夜冠軍為愛爾蘭種,法國養嘅Ostra Regal😂(侍應姐姐講嘅,我真係有聽書)小女子其實真係好
被困家中晚餐2個月😂
不過記得嗰次食有一隻蠔係壞嘅
但即刻換過隻俾我哋就都係好好食嘅
今次久別重逢
表現反而更見出色
(利伸:非打手,全自費項目😂)

枝酒都幾甜
未有蠔嘅時候飲有少少偏酸
配埋蠔就啱啱好,好fruity

第一轉蠔每人8隻,由淡口味食到重口味:
1.Willapa Bay
爽身,重海水味
2. Irish Premium
重海水味,creamy
3Fine de Claire
大隻,但蠔味較淡
4.Ancelin
脆身,甜嘅,海水味介乎2及3之間
5.Gillardeau
最受香港人歡迎嘅一款蠔,所有野都好平均
6.Ostra Regal
去到較重口味嘅蠔
海水味同蠔都比起之前嗰5款重
7.L’Etolie
味道同之前嗰啲完全唔同
非常甜,海水味濃得嚟唔會蓋過個甜味
8.Roland Lambert L’Etolie 稍遜
係L’Etolie嘅淡小小版

小女子其實真係好鐘意食蠔🤫
全晚食咗10隻🤣
叫咗支酒啲蠔就有wine lover優惠6折🤩
如果自己帶酒就會收300蚊開瓶費
但都可以有wine lover價食蠔
長棍法包:
麵包中規中矩水準,但個香草醬就好味

周打蠔湯:
真係有隻蠔喺入面😂
好重parsley味
但如果你唔鐘意食芹菜同parsley味就未必啱

酥炸洋蔥圈:
即叫即炸嘅,所以嘅所以點都好食😂
侍應姐姐擺低嘅時候仲好貼心提醒好熱
細心位加分!
好貼心🥰

炒雜菜:
為健康著想所以叫碟菜😂
味道正常無乜特別

海鮮墨汁意大利麵:
溫度非常熱!
意粉軟硬度啱啱好Al Dente!
個白汁creamy得嚟唔會太膩
海鮮量足,隻帶子超大隻!

Blueberry cheesecake:
唔係特別滑
但都幾有芝士味
純粹食完一餐飯要用甜品作結😂

-總結全晚服務態度非常良好!
人手足 所以絕無怠慢

埋單$1500 又開酒又食咗咁多嘢
其實真心唔貴
支持小店❤️
2021-02-21 1027 views
OMG!! 呢間簡直就系食生蠔🦪必去既店鋪!有N款生蠔比你選擇之飲!仲要每一款都超級新鮮!肥美!!由清爽至CREAMY!🥰🥰都絕對滿足到你既慾望!!如果唔太清楚每一隻蠔既味道,職員亦會介紹唔同款既生蠔比你!慕求滿足到你所有既願意!上菜既時候!!職員仲會將d蠔整齊排列好!☺️☺️由淡口味既蠔至濃味既蠔!可以食到超有有層次既口感!!如果每人order 2杯酒或以上!生蠔仲有優惠價!!😻👍🏻👍🏻———✨頂級荷蘭藍青口配香草忌廉汁🌟🌟🌟🌟🌟青口份量超級足夠!👍🏻👍🏻最少起碼有20至30只以上既青口!每一隻都肥肥,漲卜卜咁,食落去好有吃感!忌廉汁亦唔會吝嗇!超級多忌廉汁!😚😚職員推介我地order多一個法包點汁食,但我地都幾飽,所以無食到☺️———✨海洋墨汁意大利面🌟🌟🌟🌟🌟驚唔夠飽,又想食少少熱食,所以就叫左個意粉!面質比較硬!意粉系黑色既墨魚意粉!好有新鮮感!個意粉汁好有濃郁既海鮮味!🐙🐙🐙
生蠔

海洋墨汁意大利面
Celebration
Birthday
2021-02-19 459 views
今次餐飯係朋友點餸,所以我唔知啲嘢食嘅名°你喺度當然要食生蠔啦,佢生蠔有兩set價錢,一個係正價一個係點酒價°如果張枱每個人都有點兩杯酒,就可以用平啲嘅點酒價°一支酒已經當五杯,我哋四個人點咗兩支酒已經可以用平價買生蠔°其實即係兩個人食飯呀一支就已經夠!會有個waitress埋嚟問你鍾意食邊type生蠔,海水味重啲creamy啲定清甜啲?!個waitress好耐心咁教我揀,又話畀我哋聽邊隻蠔攞獎又講畀我哋聽個人推介°唔使驚太多選擇揀唔到 !最後碟生蠔嚟到真係冇令到我哋失望!跟住有啲mussels ,啲汁又好味細細隻咁,好食到我覺得唔夠食!跟住個risotto我就覺得冇乜特別,個樣又海膽同埋魚子醬感覺好矜貴 ,但係個飯冇乜味普通少少°跟住個蝦意粉,係帶我哋嚟食呢間餐廳朋友嘅重點推介°我記得好似148蚊唔算貴,個意粉辣辣地好好味呀!作為一間開咗好多年嘅香港人小店,有outdoor indoor seating其實不錯°不過outdoor都好大油煙味同埋有人食煙,我建議大家都係坐indoor好啲!indoor迫少少但無大煙味°我會再幫襯!
最後碟生蠔嚟到真係冇令到我哋失望!

我會再幫襯!

2021-02-19