2024-12-24 44 views
Papa gomes😘😘😘美味 印度菜平安夜、沿半山行人天橋、沿途欣賞聖誕氣芬、比我找到一間隱袐印度小舖、正宗印度人主廚、地道印度味道!Veggie Samosa $48饀料以蔬菜、馬鈴薯、毛豆等調味搞拌成蓉、酥皮包裹著成三角型、炸香金黃、皮很酥香脆口、鬆化、蘸埋印度特色醬、非常味美🤩、有驚喜、必食🍽️印度小食👍🏻Old Della‘s Butter Chicken $98濃郁蕃茄和牛油、攪拌濃醬、伴嫩滑白肉雞片、濃香滑滑creamy、伴Naan、配搭一流👍🏻Lamb Bhuna Gosht$123以巴基斯坦香料烹調、濃厚地道特色味道、燉羊肉好滑嫩、味香濃不帶羶味、灑上炸脆洋葱絲、味道好夾、吃唔不停口、舔舔脷👅🤩Garlic Naan $36/Cheese Naan$40烤餅是印度料理不可或缺的主食,烤餅種類繁多,naan以外皮酥脆、內心鬆厚柔軟、越嚼越香的滋味、再配搭不同配料、變化另一種味道、伴各式印度菜吃更是絕配😘😘Coke$16Fresh Lime Soda $32#味道出色印度菜#Papa gomes半山摩羅廟街31-37號樂欣大廈地舖
Papa gomes
Cheese  Naan
Fresh  Lime  Soda/Coke
2024-12-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Lamb  Bhuna  Gosht
Old  Dell’a  Butter  Chicken
Cheese  Naan
Fresh  Lime  Soda/Coke
  • Garlic  naan
2025-02-21 0 views
估唔到呢間半山嘅印度餐廳有驚喜!🤩嗌左個南印度燴雞,有濃濃嘅椰子香,再加唔辣嘅咖喱,超級好食,無論攞嚟撈飯或者點薄餅,都好完美另外嗌咗兩個薄餅🍕一個係印度芝士烤餅,皮脆唔漏,有啖淡芝士味,唔會食到好滯,另一個嗌咗蒜香印度薄餅,佢哋審咗好多蒜香係薄餅上面,我朋友鍾意食蒜香味薄餅,我自己就比較鍾意食芝士味薄餅最後見到佢哋大力宣傳嘅香羊膝印度炒飯🐑佢結合左印度香料的濃郁香氣和羊肉嘅臊味,再加上炒飯的鑊氣,簡直是天作之合!🤩 羊膝燉煮得非常軟爛,輕輕一撕就骨肉分離,完全唔會有太大羊騷味!🐑🤤 而且,炒飯粒粒分明,每一粒都吸飽了香料和羊肉的精華,每一啖都充滿了層次感,回味無窮!😋
估唔到呢間半山嘅印度餐廳有驚喜!🤩

另外嗌咗兩個薄餅🍕

最後見到佢哋大力宣傳嘅香羊膝印度炒飯🐑
2024-12-25 55 views
🪜大館附近經典特色咖哩🍛餐經典印度烤餅🫓+喀布爾鷹嘴豆瑪撒拉鷹嘴豆獨特的甜味,把Masala 包在烤餅中,味道一流嫩羊肉印度香飯🇮🇳版的煲仔飯,細長的印度香米搭配著嫩滑的羊肉,再加上多種香料,在小煲中慢煮,羊肉入口即融,素印度咖哩角🇮🇳常見小食,很大顆,炸至金黃色,三角形狀,脹卜卜,內有薯仔粒,咖哩味較温和,適合輕口味的朋友甜品:奶豆腐湯圓樣子雪白圓碌碌的,上面灑上少許花生杏仁粒,口感很特別,有點像甜的蜂巢豆腐,很甜
🪜大館附近經典特色咖哩🍛餐

經典印度烤餅🫓+喀布爾鷹嘴豆瑪撒拉

鷹嘴豆獨特的甜味,把Masala 包在烤餅中,味道一流

嫩羊肉印度香飯

素印度咖哩角
甜品:奶豆腐湯圓
2024-12-17 67 views
首先是著名的Delhi's butter chicken,這道菜的雞肉被醃製後烤製,外皮微焦但內裡保持著鮮嫩多汁。奶油和番茄的混合醬汁濃郁而不膩,帶有一絲微妙的香料味,完美地搭配了溫暖的烤餅。每一口都讓人沉浸在奶油的順滑與香氣中,是這家餐廳的招牌之選。接著是,這道Lamb Bhuna gosht,羊肉被慢火炖煮,肉質柔軟,吸收了豐富的香料與洋蔥的甜美。濃郁的湯汁讓人欲罷不能,這是對喜愛印度香料的食客來說不可錯過的美味。**蒜香烤餅(Garlic Naan)奶油烤餅(Butter Naan)**的質地更加酥軟奶油烤餅比蒜香既薄而大塊D飲品方面,我選擇了Indian Masala Lassi奶香和香料的融合帶來一種獨特的風味,清涼又有些微甜;而Fresh Lime Soda則是一道清新的飲品,酸酸甜甜的口感非常適合作為重口味餐點的搭配。

奶油烤餅比蒜香既薄而大塊D
飲品方面,我選擇了Indian Masala Lassi
奶香和香料的融合帶來一種獨特的風味,清涼又有些微甜;
2024-12-15
2024-12-16 45 views
在香港很多遊客打咭的「中半山區」充滿西方文化特色的建築。不少藝術壁畫和具西方特色酒吧咖啡店等。沿住扶手電梯來到「摩羅廟街」呢間隱世印度小店,由印度人主理,地道的印度咖喱是必吃之一,還有薄餅、印度酸乳酪,不能小視的印度風情。手工印度全麥味薄餅 $20薄餅的外形金黃,全麥增加健康元素。薄餅的原汁原味,不需過多調料,與咖喱是最佳配搭。印式波菜羊肉咖喱 $123波菜羊肉咖喱,羊肉被咖喱包圍,羊肉肉質軟淋,充分吸收了咖喱的香料精華。波菜的加入使整道菜更加健康,同時平衡了咖喱的濃烈。有少少辣味,搭配薄餅非常合適。鹽味印度酸乳酪 $40酸乳酪的質地滑順,鹽味適中,味道香濃,讓整個用餐更加豐富。非常推薦搭配咖喱享用,提升了用餐的滿足感。餐廳門口有錶位。如果運氣好很大機會可以泊到。如果你熱愛印度美食,這裡絕對值得一試。餐廳還有提供午市套餐及全日素食套餐。

手工印度全麥味薄餅 $20

印式波菜羊肉咖喱 $123

鹽味印度酸乳酪 $40

餐廳門口有錶位。如果運氣好很大機會可以泊到。

2024-11-24 63 views
今日去半山發現咗一間隱世印度餐廳,見到佢裝修幾精緻,就入去試吓。入到去之後,發現服務態度非常好,職員都好有禮貌。呢度嘅食物真係令我大開眼界!*素印度咖哩角* 🥟:呢款咖哩角真係好香脆,外皮酥脆,內餡豐富,充滿濃郁嘅印度香料味,素食都可以咁美味。*蒜香印度烤餅* 🍞:呢個烤餅蒜香四溢,外脆內軟,非常好味,單食都已經好正。*蜂蜜鮮蝦咖喱* 🍤:呢款咖喱真係一絕,鮮蝦嫩滑多汁,咖喱味道濃郁,再加上蜂蜜嘅甜味,令整個菜式更添層次。*印式煙燻雞件* 🍗:煙燻雞件香味撲鼻,雞肉嫩滑多汁,每一啖都充滿印度香料嘅味道,非常滋味。*印度奶茶* 🫖:印度奶茶香甜濃郁,奶香同茶味融合得恰到好處•呢間印度餐廳真係值得一試,服務態度定係食物質素都非常高。下次會再嚟試更多唔同嘅菜式!😋

2024-11-24
$150 (Lunch)
2024-10-22 90 views
今次來到半山區這裡算是行山吧在中環大館走到Papa Gomes 一間充滿原創的印度小店家庭式又滿帶印式風味。🎀Fresh Green Salad清新的蔬菜很爽口,原片紅蘿蔔的沙律很少見,加上特製醬汁,融合一切令到蔬菜有另一番特色。🎀Lamb Bhuna Gosht咖喱羊肉,叫了少辣肉質嫩滑,配合超多款醬料調味難得食不出羊羶味。🎀Garlic Naan叫咖喱點可以唔配薄餅,蒜香一定是必點之選,鬆軟的餅上加了蒜泥,單單食它已經很滿足,再點上咖喱就為口感加分🎀雞肉烤卷大量蔬菜配上惹味烤雞,雞塊也多,烤卷皮比較厚實店舖裝修很有特色,在香港要找這樣的小店比較難了,下次上半山玩可以再來❤️
今次來到半山區這裡算是行山吧
在中環大館走到Papa Gomes
一間充滿原創的印度小店
家庭式又滿帶印式風味。

🎀Fresh Green Salad

🎀Lamb Bhuna Gosht
咖喱羊肉,叫了少辣
肉質嫩滑,配合超多款醬料調味
難得食不出羊羶味。

🎀Garlic Naan

🎀雞肉烤卷
大量蔬菜配上惹味烤雞,雞塊也多,烤卷皮比較厚實

2024-10-17 160 views
去到半山大館走走,順便附近環境看看,因為都較少機會前去,當然走上一圈看看。沿著扶手電梯,發現小店都不少,如印度菜、韓國菜和墨西哥菜,座位較多,都以西餐為主。剛好朋友說沒吃過印度菜,就決定試試。印度菜都不多吃,一般都會去較大餐廳品嚐,但以小店形式,用上家庭式風味,又確實少吃。Papa Gomes位於半山之上,餐廳地方不大,都有小量座位入座。食物方面,除了用上原有傳統風味,又會推出新fusion菜式,入座都以單身外國人為主,飲下啤酒吃下肉,難怪餐廳外賣訂單都不少。朋友未食過印度菜,所以不打算試fusion菜。食印度菜,當然要食鐵燒板肉、咖哩、薄餅同乳酪飲。Mixed Grill Platter HKD128,串燒羊肉卷、印度燒焗雞件、印式烤腿、印式烤魚塊配生洋蔥沙律,每款各一件,附上自家製薄荷乳酪醬。魚塊啖啖肉都不錯。雞肉一點都不乾,還有醃製味道。羊肉卷一點都不羶。洋蔥沙律經過鐵板,又多份香味。最重要自家製乳酪醬帶點微辣,配上肉好好味,相比大餐館,更覺體會到印度香料的味道。Old Delhi' Butter Chicken HKD98,標榜舊德里風味牛油雞,用上濃郁蕃茄和牛油醬製成,有蕃茄

Old Delhi' Butter Chicken HKD98,標榜舊德里風味牛油雞,用上濃郁蕃茄和牛油醬製成,有蕃茄酸味又有牛油香。雞肉切件,肉質不錯,看似細碗,但雞肉份量都不少。

Garlic Naan HKD36,一客4件都幾大件,薄餅口感鬆軟,有清淡蒜蓉香,配上牛油蕃茄汁吃很滿足又飽肚。

Tandoori Paratha HKD28,一個大圓形薄身餅,相對千層薄餅較薄身,又沒有Naan鬆軟,同樣配牛油蕃茄汁一樣好吃。

Mango Lassi HKD40,芒果味帶點酸,不像平常所飲到的甜,又幾開胃。Indian Masala Lassi HKD40,帶點香草味乳酪,唔會好酸,又不會好甜,啖啖Masala味道幾特別。

$200 (Dinner)
  • Mixed Grill Platter
  • Old Delhi' Butter Chicken
  • Garlic  naan
  • Mango  lassi
2024-10-10 97 views
咁啱今天工作要上半山那邊,午餐又想吃印度餐,響中環自動行人梯、摩羅廟街旁正好有間印度餐廳,一於試下!餐廳空間不大,但餐牌食物款式都算唔少!  見到餐牌有"阿富汗咖哩羊肉" 套餐,一於試下! 套餐以類似快餐的三格餐盤盛載,有沙律同埋咖哩角,沙律主要由椰菜、洋蔥等配菜,加上甜醋,味道清新醒胃!咖哩角大大件,皮脆餡足,裡邊係美味的薯仔。平時Masala Lamb就食得多,而今次呢個阿富汗羊肉相對比Masala的味道辛辣一點,而羊肉已被香料醬汁醮到嫩而不羶,肉質充實。薄餅大概有四五塊,但相當飽肚,絕對足夠。一啖咖哩汁加薄餅,一啖羊肉,正正是印度餐的滋味所在!飲品方面有鹽味乳酪。平時芒果lassi飲得多,今次試下飲咸乳酪。第一啖入口會覺得咸咸的,但之後再呷一啖就覺得幾好味。
餐廳空間不大,但餐牌食物款式都算唔少!

見到餐牌有"阿富汗咖哩羊肉" 套餐,一於試下!
阿富汗咖哩羊肉套餐 + 鹽味乳酪

阿富汗咖哩羊肉

咖哩角大大件,皮脆餡足,裡邊係美味的薯仔。

2024-10-10
$145 (Lunch)
阿富汗咖哩羊肉套餐 + 鹽味乳酪
  • 阿富汗咖哩羊肉
一向都覺得半山係啲高尚住宅區啲嘢食一定貴到好離地🧐今次嚟到中環半山捲窿捐罅搵嘢食打破咗我嘅諗法!搵到呢間勁隱蔽嘅印度菜嚟到見到簡單嘅裝修得僅如嘅三張枱都冇客人 放滿外賣都抱住半信半疑係中伏嘅心態最後同朋友決定都係鼓起勇氣入去🤫好有家庭式經營感覺入到去仲好熱情咁招呼我地😝見到得一個廚師煮嘢但外賣單就不斷店舖雖小估佢唔到菜式選擇都幾多價錢亦唔貴!Chicken Dum Claypot Biryani平時食開港式嘅煲仔飯估唔到印度菜都會有煲仔飯食!呢個係店家極力推介就試下😆用瓦煲上枱時仲熱辣辣真係好大份量印度米幼長 質感帶硬身本身加入香料一齊煮已經好惹味 帶少少辣仲有啲雞肉質感亦比想像中軟嫩米飯吸收咗香料同雞肉嘅味道好濃味好正🥰🥰Veggie Samosa咖喱角有雞肉同蔬菜兩款揀咗蔬菜咖喱角 冇肉都好出色‼️外皮好酥脆鬆化唔誇張真係好似酥皮咁咬落係軟滑嘅薯蓉好有咖喱香 食到薯仔粒粒同青豆就算淨係蔬菜都好正‼️Old Delhi's Butter Chicken印度菜其中一個常見菜式就係牛油雞以蕃茄醬汁加入牛油煮成入口好濃郁蕃茄味但都不失咖喱香味道甜甜地帶少少辣裡面雞肉嘅份量唔少呢款雞肉嘅肉質好嫩
一向都覺得半山係啲高尚住宅區
啲嘢食一定貴到好離地🧐
今次嚟到中環半山捲窿捐罅搵嘢食
打破咗我嘅諗法!

搵到呢間勁隱蔽嘅印度菜

店舖雖小
估佢唔到菜式選擇都幾多
價錢亦唔貴!

平時食開港式嘅煲仔飯
估唔到印度菜都會有煲仔飯食!
呢個係店家極力推介就試下😆

裡面雞肉嘅份量唔少
呢款雞肉嘅肉質好嫩滑
煮得好腍身
吸哂醬汁嘅味道
配Naan食好正!

Garlic Naan

食咖喱當然要配印度薄餅!
薄餅屬於厚實型

絕對值得為佢爬上半山😍
  • Veggie  Samosa
1K
2020-05-06 1989 views
Papa Gomes #半山 ❗️隱蔽高質傳統地道印度菜❗️喺半山見到呢間地道印度菜🇮🇳細細間但人流都幾多,由一個印度家庭打理,餐牌食物望落正宗!一試果然冇錯👍🏻服務態度超好,食物平得來又高質,絕對係平價高質印度菜!Mixed grilled platter🥩$98Chicken tikka, lamb seekh kebab, tandoori leg, fish tikka叫咗一個印度烤肉拼盤,一次過可以食到雞🐔羊🐑魚🐟!啲肉擺喺鐵板度咋渣聲,超大煙。所有肉都醃得非常入味,夠晒香,配埋佢哋嘅薄荷乳酪醬味道簡直一流😍肉質瘦得來又唔會鞋,啖啖肉,確實好食。味道: 4.4/5性價比: 4.4/5Kashmir’s rogan Josh🍛$98Aromatic lamb from kashmir traditionally flavoured curry by kashimir spices 第一次見呢一款印度咖喱, 香料味道豐富,混合晒甜鹹辣,配上一舊舊煮到好淋嘅晒嘅羊肉,細細兜但好滿足!剩低嘅咖喱用嚟點naan簡直一流🥰!唔食羊嘅佢哋仲有其他肉類選擇,甚至連素菜咖喱都有,而且仲有多種咖喱選
Papa Gomes #半山
❗️隱蔽高質傳統地道印度菜❗️

Mixed grilled platter🥩$98
味道: 4.4/5
性價比: 4.4/5

Kashmir’s rogan Josh🍛$98
第一次見呢一款印度咖喱, 香料味道豐富,混合晒甜鹹辣,配上一舊舊煮到好淋嘅晒嘅羊肉,細細兜但好滿足!剩低嘅咖喱用嚟點naan簡直一流🥰!唔食羊嘅佢哋仲有其他肉類選擇,甚至連素菜咖喱都有,而且仲有多種咖喱選擇,總有一款啱你!
味道: 4.4/5
性價比: 4.3/5

Cheese naan🍞$30
Naan口感算厚實,但勝在中間包住左大量芝士🧀🧀🧀芝士味超香濃!即使凍咗都依然好味,整埋咖喱簡直冇得頂!
味道: 4.2/5
性價比: 4.4/5

Indian masala flavoured lassi🥛$22
Mango lassi就飲得多,第一次試masala lassi,味道較為似鹹乳酪,再有一粒粒masala香料喺入面,味道獨特,但未必個個飲得慣,衝擊都幾大㗎🙈!
味道: 3.5/5
性價比: 4/5

整體來講呢間印度菜的確冇令我失望,選擇豐富,味道正宗👍🏻仲要係由印度人主理,佢哋態度超有善,同佢地有講有笑食得好開心😆間中食下印度菜的確幾好!

Opened by the kind and warm welcoming Gomes’s family, Papa Gomes provides the most traditional and delicious Indian food at a reasonable price! You should not miss out their mouth-watering lamb curry and grilled platter! Of course, adding extra naan would be it even more perfect!
Kashmir’s rogan Josh
Kashmir’s rogan Josh
2020-04-25 1537 views
疫情期間幾個友人也加入失業大軍。時間多了,大家一齊四處發掘香港小店。今次來到半山區發現好多異國風情的餐廳。其中一間是印度菜,疫情期間吃吃咖哩增強免疫力😉。-HK$48 Veggie Samosa~印度傳統小吃之一的蔬菜角仔,外型像一個被太陽照射至閃耀光芒的金字塔。一咬下去便感到鬆脆瞬間吃到軟綿綿又香口的薯泥。外脆內軟熟,每人吃兩件也不満足😆-HK$98 Kashmir’s Lamb Rogan Josh ~是北印度喀什米爾的著名菜餚,內含番茄、辣椒、薑、丁香、月桂葉、小豆蔻與肉桂等做成的醬汁,又辣又香又惹味令朋友冒著汗水也要吃清光。-HK$25 Garlic Naan ~吃咖哩怎麼可能不會吃Naan。即叫即烤,上檯仍熱哄哄喔。軟熟又不太油。蘸著Rogan Josh吃,滋味在心頭。-HK$28 Mango Lassi~每次吃印度料理我必點的飲料。酸微微非常開胃,帶有特色香料的味道,解辣一流。-這次份量2人剛剛好,不會過飽也不會肚餓。意想不到是半山區有價錢大眾化的印度菜,味道比重慶大廈更傳統👍🏻。下次要帶愛吃印度菜的爸爸品嚐一下🥰

Kashmir’s Lamb Rogan Josh

Garlic  naan

Mango  lassi
2020-04-24
$114 (Dinner)
Kashmir’s Lamb Rogan Josh
Garlic  naan
Mango  lassi
  • Veggie  Samosa
  • Garlic  Naan
朋友約收工食呢間餐廳,傳聞係幾正宗嘅印度嘢一路經半山扶手電梯一路上到過埋堅道,轉一轉右就會見到麻雀雖小 五臟俱全💪🏻我同朋友叫咗一碗雞肉咖喱、一碗羊肉菠菜蓉、三份薄餅同一人一杯飲品,埋單都只係每人$150,仲好好食又好飽🤤呢碗係Old Delhi’s Butter Chicken ($88) 好好食,佢嘅蕃茄味好濃郁同鮮甜,咖哩其實都有明顯辣度,但更添惹味❤️ 雞肉都好多同大件,仲keep到濕潤同唔嚡點naan食都好好味,如果再嚟我會嗌飯或者叫外賣返屋企送飯🤪 Lamb saagwala ($88) 呢個係唔辣嘅,saagwala係茅屋芝士加其他香料煮成嘅菠菜蓉,呢個係加羊肉嘅變奏版菠菜味好濃,好健康呀 雖然有芝士,但並唔係韓式芝士嗰種中風食法,而係隱約食到有少少乳製品嘅香味,好優秀,呢個點naan係超級夾👏🏻好食到要加叫第三份薄餅嚟點啲butter chicken🤡雖然行上呢間餐廳係好用腳骨力,但食物嘅質素、店員嘅友善、抵食程度都值得喺我地食飯期間都不停有外賣車手嚟取餐,可見佢嘅受歡迎程度,喺中環上環出沒嘅讀者真係可以試一試👏🏻👏🏻👏🏻
朋友約收工食呢間餐廳,傳聞係幾正宗嘅印度嘢
一路經半山扶手電梯一路上到過埋堅道,轉一轉右就會見到

麻雀雖小 五臟俱全💪🏻

Old  Delhi’s  Butter  Chicken

雞肉都好多同大件,仲keep到濕潤同唔嚡

Lamb  Saagwala
Lamb saagwala ($88)
菠菜味好濃,好健康呀

好食到要加叫第三份薄餅嚟點啲butter chicken🤡

Classic  Naan
2020-04-14
$150 (Dinner)
Classic  Naan
2020-04-20 732 views
沿住中環天梯上行,發現驚喜印度菜🥰小小嘅店面藏住大大嘅美味,同同行友人叫左2款咖哩、3款印度餅同2杯飲品,分別係🥘Old Delhi’s Butter Chicken-里道真係非常驚喜,超級好味,醬汁混合甜、酸、辣嘅原素,同時亦好濃厚~之後同老闆傾開,有客人食過里個butter chicken就每次都只點同一款🤣可想而知有幾正😋🥘Lamb Saagwala-係波菜羊肉嘅組合,其貌不揚,但味道一流,波菜加入芝士烹煮,帶入淡淡嘅奶香味,羊肉以bite size粒狀加入,份量相當慷慨🍖🧈Butter Naan-Naan外面焦脆內裡鬆軟,尤其撕開時會有輕微拉絲似嘅韌感,薄薄搽上牛油,香氣十足🤤🌿Mint Parantha-Parantha係除卻naan嘅另一款餅,根據小編嘅理解(錯可糾正🤪),Parantha同Naan係取材不同,前者為全麥麵粉,後者則為白麵粉,質感上前者偏向薄身帶酥感,後者則似麵包🧄Garlic Naan-一上枱,香噴噴🤤蒜味四溢☕️Indian Masala Tea-識我嘅人都知我好鍾意飲chai/masala,去得印度舖,更加要試試😛本身冇加糖,只有濃郁嘅香料混合牛奶,個人
沿住中環天梯上行,發現驚喜印度菜🥰
Old  Delhi’s  Butter  Chicken
Butter  Naan•Old  Delhi’s  Butter  Chicken

Mint  Parantha •Lamb  Saagwala

Butter  Naan

🧄Garlic Naan-一上枱,香噴噴🤤蒜味四溢
Garlic  Naan

☕️Indian Masala Tea-識我嘅人都知我好鍾意飲chai/masala,去得印度舖,更加要試試😛本身冇加糖,只有濃郁嘅香料混合牛奶,個人非常欣賞😜
Indian  Masala  Tea

🥭Mango Lassi-係朋友嘅飲品,朋友話非常surprise佢走酸而非甜嘅路線,飲得岀以plain greek yogurt為主材料,好厚身用料足~
Mango  Lassi

剛剛都提到店面不大,我認為更適合外賣回家/公司細嘗,係我地用餐之際,都有網上外賣平台 網上外賣平台 等嘅送餐員黎pick up order~不妨為一個不錯嘅外賣option🥰
年輕嘅老闆非常友好,我地唔明menu嘅時候有作出解釋,亦有跟進我地對菜色嘅評價同睇法👍🏻👍🏻
2020-04-14
$150 (Dinner)
Butter  Naan
Indian  Masala  Tea
  • Lamb  Saagwala
2020-04-18 419 views
韻兒在西摩道工作,今天下班後想找一點特別的菜式吃跟朋友走到摩羅廟街看見一間不起眼的餐廳-PaPa gomes------------------------------這間餐廳光顧的是外國人居多,感覺不像香港老闆是印度人-Alex,他十分健談我們兩個女生不知道吃什麼好( ꈍᴗꈍ)他介紹两道菜------------------------------Old Delhi' butter chicken curry $88老闆說這是來自北部印度菜,醬汁帶著蕃茄陣陣鮮甜雞肉肉質嫩滑去骨(≧▽≦)辣度属於微辣~有醒胃作用Honey -touch prawns curry $98醬汁酸酸甜甜的味道。◕‿◕。令人不自覺吃多幾口第一次吃咖哩味的虾唷。虾是已經去殼了,整個虾肉是沾滿醬汁十分入味(≧▽≦)我和友人覺得光是咖哩太單調了,於是點了一個飯和薄餅Garlic Naan $25這個印度芝士薄餅用料也不吝嗇^_________^芝士味十分濃郁(☆▽☆)單吃薄餅也好味沾咖哩醬也是另一種口感Saffron rice $55本來想叫一個印度煲仔飯-可惜朋友不喜歡吃羊肉我們便轉見了這個純飯(人 •͈ᴗ•͈)但是

韻兒在西摩道工作,今天下班後想找一點特別的菜式吃

這間餐廳光顧的是外國人居多,感覺不像香港
老闆是印度人-Alex,他十分健談
我們兩個女生不知道吃什麼好( ꈍᴗꈍ)他介紹两道菜

老闆說這是來自北部印度菜,醬汁帶著蕃茄陣陣鮮甜
雞肉肉質嫩滑去骨(≧▽≦)
辣度属於微辣~有醒胃作用

Honey -touch prawns curry $98

醬汁酸酸甜甜的味道。◕‿◕。令人不自覺吃多幾口
第一次吃咖哩味的虾唷。
虾是已經去殼了,整個虾肉是沾滿醬汁十分入味(≧▽≦)

我和友人覺得光是咖哩太單調了,於是點了一個飯和薄餅

Garlic Naan $25

這個印度芝士薄餅用料也不吝嗇^_________^
芝士味十分濃郁(☆▽☆)單吃薄餅也好味
沾咖哩醬也是另一種口感

Saffron rice $55

本來想叫一個印度煲仔飯-可惜朋友不喜歡吃羊肉
我們便轉見了這個純飯(人 •͈ᴗ•͈)
但是不能看小這個飯,這個飯炒至金黃色
粒粒分明而且香口(◠‿◕)有飯的感覺

這間印度餐廳只是開了四個月
而且在中環這個地區入面只有這一間是做印度菜
其他一般餐廳多數以西餐為主~所以吸引了不少歐洲人前來~再者別看這間餐廳小小的
他五臟俱全~絕對拍得上其他大餐廳

Papa Gomes