Restaurant: Pataya
Info:

2022-08-28 166 views
今日點左一個咖喱蟹和香茅蝦,記得以前真係幾好,但係真係疫情之後好耐無來吃了,突然覺得退步好多,同埋海鮮極其不新鮮。個蟹我敢講係冰凍左好耐好耐,非常唔新鮮,同樣個蝦都係!點解知道係冰凍左好耐唔係新鮮蟹,因為肉非常鞋,同埋咬落去d肉係一舊一舊痴埋一齊嘅⋯雖然以前係唔錯,但宜家唔會再推薦!呢間野位於大尾篤,係幾間泰國菜其中之一,之前因為去過幾次,從來唔會光顧其他泰國菜,來親淨係揀呢間,估唔到真係咁失望,唔知係咪外賣所以給d冰凍蟹應付。
TakeAway
2022-07-18 306 views
大尾篤玩完水,附近搵地方晚餐,見到呢間舖頭裝修企理,餐牌吸引就入去食。泰國嘢基本上唔會差得去邊,最鐘意啲酸辣爽既美食泰式燒豬頸肉 4.5/5好食,燒得好香,又唔會太乾,配上辣醬食一流。泰式雞肉生菜包 4/5生菜新鮮,雞肉碎份量足夠,由芫荽洋蔥炒乾而成。泰式醉貓豬肉炒河 4.5/5原本以為係肉片,但原來係肉碎,炒得好香,有穫氣,嗰啲豆粒清爽甘甜,寬河粉又爽又滑,辣得過嚟。馬拉盞炒通菜 3/5食泰菜必叫既通菜,煮得太淋,唔夠爽脆,但都好食。芭堤雅煎蠔餅 3/5一上菜就好香既蛋味,但無乜蠔,最好快啲食,凍左就會腥。地理:對面就係泊車咪錶位,方便渣車人士,始終呢到大尾篤得巴士小巴入嚟,好少可突登入嚟食呢啲。環境:乾淨企理,5點半入座,未有太多客人,坐得舒服。價錢:每人160蚊食到呢啲質素算係咁,性價比高,本身以為會比人當遊客咁劏。服務:上菜快,細心,會同客人講咩菜會辣。

泰式燒豬頸肉 4.5/5

好食,燒得好香,又唔會太乾,配上辣醬食一流。

泰式雞肉生菜包 4/5

生菜新鮮,雞肉碎份量足夠,由芫荽洋蔥炒乾而成。

泰式醉貓豬肉炒河 4.5/5

馬拉盞炒通菜 3/5

食泰菜必叫既通菜,煮得太淋,唔夠爽脆,但都好食。

芭堤雅煎蠔餅 3/5

一上菜就好香既蛋味,但無乜蠔,最好快啲食,凍左就會腥。

地理:

環境:

乾淨企理,5點半入座,未有太多客人,坐得舒服。

價錢:

服務:

上菜快,細心,會同客人講咩菜會辣。
泰式燒豬頸肉
泰式雞肉生菜包
泰式醉貓豬肉炒河
馬拉盞炒通菜
芭堤雅煎蠔餅
$160 (Dinner)
泰式燒豬頸肉
泰式雞肉生菜包
泰式醉貓豬肉炒河
2022-06-08 228 views
一個好天既星期四晚...一班新界友踩單車入去大尾篤經過呢間泰國餐廳,,望完餐牌覺得價錢都唔算貴 所以入去坐底左😂😂😂豬手炆得好淋,好好食👍👍👍燒豬頸肉配埋個辣汁更為出色👍青咖哩唔夠辣有啲失望...咸旦黃炒飯某幾啖會覺得過咸(可能炒唔勻)炒粉絲正常發揮無咩特別椰菜苗係最失望,,因為係第一碟擺上枱見到價錢唔平而且細碟,,有少少失望同伏🐷不過味道唔差!但拉上補下 其實成餐飯唔算好貴,而且食物都唔錯 總括而言都好味,比較大尾篤附近餐廳都算便宜合理👍因為佢平日夜晚都係免加一!!!!!!!!!!!!!呢個係加哂分!!!!!🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩所以呢間絕對可以回頭😆
一個好天既星期四晚...
一班新界友踩單車入去大尾篤
經過呢間泰國餐廳,,
望完餐牌覺得價錢都唔算貴 所以入去坐底左😂😂😂
豬手炆得好淋,好好食👍👍👍
燒豬頸肉配埋個辣汁更為出色👍
青咖哩唔夠辣有啲失望...
咸旦黃炒飯某幾啖會覺得過咸(可能炒唔勻)
炒粉絲正常發揮無咩特別
椰菜苗係最失望,,因為係第一碟擺上枱
見到價錢唔平而且細碟,,有少少失望同伏🐷
不過味道唔差!
但拉上補下 其實成餐飯唔算好貴,
而且食物都唔錯 總括而言都好味
,比較大尾篤附近餐廳都算便宜合理👍
因為佢平日夜晚都係免加一!!!!!!!!!!!!!
呢個係加哂分!!!!!🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
所以呢間絕對可以回頭😆

今日空閒既午餐時間 陽光普照之際專程前往大尾篤食個泰菜 感受下陽光與海灘 份外有感覺🤡#馬拉盞炒通菜 呢款馬拉盞味道出眾 香料十足 爽口既通菜味道一流#泰式辣肉生菜包(豬)酸酸甜甜好重白醋味 再配合洋蔥爽口既口感 炒埋肉加辣椒包埋生菜 完美既開胃小菜#芭堤雅冬陰功(小)冬陰公略為失望 價錢貴份量少 重要係香料完全唔足夠 唔夠酸唔夠辣 略為有點失望#芭堤雅喇沙(肥牛) 喇沙湯底香料充足 味道甚濃 配合埋吸湯既豆卜魚腐 再加埋肥牛一個完美既配搭#泰式酸辣鳳爪酸辣鳳爪都比較失望 可以用冇味黎形容 唔酸唔辣 但無骨口感都幾爽口 調味要比較多啲#菠蘿炒飯原隻菠蘿殼既炒飯真係買少見少 有菠蘿粒既真係算有誠意 粒粒飯粒都黃金色澤 不過都係一樣味道偏淡總體黎講中中平平 價錢係大尾篤遊客區都算合理 不過不失入到黎都值得一試

#馬拉盞炒通菜
呢款馬拉盞味道出眾 香料十足 爽口既通菜味道一流

#泰式辣肉生菜包(豬)

#芭堤雅冬陰功(小)

#芭堤雅喇沙(肥牛)

#泰式酸辣鳳爪

#菠蘿炒飯

2022-04-27
$120 (Lunch)
2022-04-18 214 views
平日的大尾督估唔到那麼多人,好多餐廳都坐滿人還要等位。午市套餐有成10款選擇✌️我就散叫咗少少嘢。泰式咸魚芥蘭,可能煮好了沒人拎出嚟,到枱時只是微暖😒。味道ok,好有咸魚香味,及有咸魚肉粒,可惜d芥蘭比較老及硬。泰式海鮮濕炒河,河粉是一塊塊的不是一條條,口感很滑。海鮮一定是急凍的,無海鮮的鮮味😅,味道是靠個芡汁,味道都唔錯,芡汁就煮得不平均,有些好‘’杰‘’,完全啫喱狀,十分影响賣相。串燒沙嗲牛,沙嗲汁👍,牛肉ok,燒得耐咗少少啫,無咩肉汁☹️咸檸七$30,如果跟午市套餐就半價$15。咸檸有1粒半😁,好飲😋飲品偏貴,好彩平日不收加一,只有星期六、日及公眾假期才收加一😬😬
平日的大尾督估唔到那麼多人,好多餐廳都坐滿人還要等位。

午市套餐有成10款選擇✌️

泰式鹹魚芥蘭

泰式海鮮濕炒河粉

泰式沙嗲串~牛

咸檸七

2022-04-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
泰式海鮮濕炒河粉
泰式沙嗲串~牛
咸檸七
2022-01-04 278 views
平日過咗午飯時間,夠鐘醫肚仔。同區附近唔見有好多餐廳選擇。-餐廳位於大美督附近,完全唔近地鐵站,鄰近熱門踩單車路線,附近有單車店,有停車場,自駕算方便。-餐廳以深木色設計,唔特別,入座率大概四成,午餐餐牌選擇唔多,飯麵俱全,港式泰式兼有,侍應係泰國裔,服務態度一般。-芭堤雅喇沙(雞絲) 配咖啡 (冷)$58 +$5麵底係米線同油面,有頗多芽菜、少量魚片、豆卜、半隻熟蛋、雞絲係雞肉切條,份量正常。湯底微辣,有椰香,味道唔錯,雞絲唔香,份量算多。整體而言,湯底唔錯,差少少蝦米香,配料齊,主餸一般。凍咖啡冇叫少甜但甜度低,帶微酸,味道一般。-友人唔推薦食港式咖喱牛腩同芭堤雅船麵。-整體而言,味道、服務、性價比正常,偏遠地區嚟講係唔錯嘅選擇。
平日過咗午飯時間,夠鐘醫肚仔。同區附近唔見有好多餐廳選擇。
芭堤雅喇沙(雞絲) 配咖啡 (冷)$58 +$5
凍咖啡冇叫少甜但甜度低,帶微酸,味道一般。
友人唔推薦食港式咖喱牛腩同芭堤雅船麵。
Type of Meal
Lunch
2021-11-07 383 views
🇹🇭𝕋𝕙𝕒𝕚 𝕤𝕥𝕪𝕝𝕖🇹🇭入大埔除咗諗起BBQ同踩單車🚴其實仲可以去吓新嘅人工沙灘🏖️霸個靚位睇日落🌄之後再食地道泰國菜😋味道都幾正宗架🤤🤤最好早少少排隊六點幾等 20分鐘左右就可以入👌🏻⭐️必食推介⭐️👉🏻 泰式豬肉生菜包🥬👉🏻 芭堤雅冬蔭功🌶(味道稍偏酸,隨後都夠辣)👉🏻 泰式海南雞🐔(半隻)全部肉都好嫩滑 就算好飽都會想完成佢✅二人分量夠唒數👆🏻另外見好多人點咖喱加薄餅相信質素都有保證😋
🇹🇭𝕋𝕙𝕒𝕚 𝕤𝕥𝕪𝕝𝕖🇹🇭

六點幾等 20分鐘左右就可以入👌🏻

⭐️必食推介⭐️
👉🏻 泰式豬肉生菜包🥬
泰式豬肉生菜包

👉🏻 芭堤雅冬蔭功🌶(味道稍偏酸,隨後都夠辣)
冬蔭功

👉🏻 泰式海南雞🐔(半隻)
全部肉都好嫩滑 就算好飽都會想完成佢✅
泰式海南雞(半隻)

二人分量夠唒數👆🏻
另外見好多人點咖喱加薄餅
相信質素都有保證😋
泰式豬肉生菜包
冬蔭功
泰式海南雞(半隻)
2021-11-01 229 views
野食唔太好食,個冬陰功湯超難飲,格硬調到好酸好辣咁就當係,炒金邊粉有鋼絲刷的鋼絲係入邊,同職員反映返,重意為我地要屈佢的咩咁,我只係要求換其他野食,無咩必要都唔好幫襯呢間。希望餐廳可以改善一下整體衛生和服務水平,雖然覺得機會唔大,因為當晚餐廳決策人士都坐係我格離張台,都無任何反應,所以唔會再幫襯呢間餐廳。值得一提係當日係星期六晚,西貢其他餐廳都爆棚的時候,得呢間一入就有位。證明問題一早都有,無人去正視。食物質素:2環境:3服務態度:2

食物質素:2
環境:3
服務態度:2

2021-10-30
$280 (Dinner)
  • 炸蝦餅
2021-10-28 207 views
原來我好耐無入大美督了,放日假去郊遊下,星期三嘅日子唔多人,10月嘅天氣好靚,蝴蝶好多,想起一句,花若盛開,蝴蝶自來🦋。欣賞完超靚嘅日落,去食泰國菜,天氣靚好多人都坐outdoor, 不過我地怕蚊坐indoor 併盤有春卷,魚餅……蝦餅好好食好彈牙💗💗💗雞一隻,不過分兩碟,因為人多。肉質麻麻,唔太新鮮😣炒雜菜有菇,西蘭花,椰菜,芥蘭……都幾新鮮😌椰青好耐無飲,好好味😌燒魷魚🐙好香,好大隻,啖啖肉又彈牙。菠蘿炒飯賣相好靚,味道不過不失😅共6個人,食咗9xx ,勁飽,weekday 唔使加一👍

併盤
有春卷,魚餅……
蝦餅好好食好彈牙💗💗💗

併盤

一隻,不過分兩碟,因為人多。
肉質麻麻,唔太新鮮😣

半隻雞

炒雜菜
有菇,西蘭花,椰菜,芥蘭……都幾新鮮😌

炒雜菜

椰青
好耐無飲,好好味😌

燒魷魚🐙
好香,好大隻,啖啖肉又彈牙。
菠蘿炒飯
賣相好靚,味道不過不失😅

菠蘿炒飯

共6個人,食咗9xx ,勁飽,weekday 唔使加一👍

2021-10-27
Type of Meal
Dinner
2021-09-21 258 views
泰國真味道phad thai$78每次去泰國必食嘅phad thai 泰式炒金邊粉,香港好難食到咁足料嘅phad thai, 通常都hea你,少咁幾樣配料。呢間我真係好欣賞,除咗佢個賣相靚之外佢真係超好食, 完全係食返泰國嘅風味。 絕無hea底。 配粉如硬豆腐,花生碎絕對唔吝嗇。 有砂糖 on the side ,如果覺得唔夠辣呀,仲可以自己加啲辣椒粉。 芽菜好新鮮,咬落好爽脆。 韭菜都好多。 菜脯好食。金邊粉炒得啱啱好,唔會過淋或太硬。而且最perfect係佢個汁, 唔會濕糴糴 。個汁做到鹹、酸、甜,乜都有齊。再擠啲 lime juice 好清新, 可以去掉用油炒的肥膩感。我真心推介來呢度食呢個phad thai,因為真係好有誠意💕
泰國真味道phad thai$78

泰式金邊粉
今日嗌咗一碟泰式蝦醬肉碎炒飯,嗰碟飯嚟到, 我摷嚟摷去都摷唔到肉碎,跟住同個男侍應講呢個問題, 「我哋呢度係咁嘅,同出面可能有啲唔同」 大佬丫55蚊一碟炒飯呀,我唔叫白飯呀, 跟住真係頂唔順,我覺得唔值,叫多一個高級少少嘅職員嚟,同佢講多次,佢就話同廚房反映返,但係佢都唔係幫我解決個問題,譬如幫我換個碟或者叫我轉其他食物,最後最後 食完成碟炒飯,搵到三粒綠豆大細嘅肉碎,嗰三粒我冇食落肚,留喺隻碟嗰度,畀佢哋睇多次,跟住佢就話唔收我錢,但我話唔好,你照收, 你哋咁嘅態度我最多冇下次嘅啫……失手啲料落得唔足,咪認囉,但係死撐冇問題! 冇肉碎嘅都可以叫做肉碎炒飯,我真係服咗佢哋
泰式蝦醬肉碎炒飯
2021-04-18 497 views
周末行山是常識吧 喺大尾督行完家樂徑之後就係時候睇吓有咩下午茶食,行過俾佢門口個餐牌吸引咗(因為想飲珍多冰)所以就入咗去,揀咗呢間泰國菜我哋坐低就嗌左一個雞絲喇沙同埋一個香茅豬扒金邊粉,當然唔少得冰凍嘅珍多冰同埋試吓紅豆冰.... 佢個喇沙湯底係正嘅椰香味好濃,仲有喇沙必備嘅豆卜同魚片,如果煮耐啲豆卜入味啲就更好,搵金邊粉就麻麻哋啦... 不過塊香茅豬扒就好入味仲有少少燒烤味唔錯。到兩杯要加$12 嘅特飲,珍多冰同平時一樣都係咁香椰汁椰奶同埋啲綠色珍多都好滑溜溜,一啲都唔硬,仲有重點佢會有幾粒大樹菠蘿喺裏面好有泰國風味而杯紅豆冰就... 下次都係揀番啲泰式飲品
周末行山是常識吧

而杯紅豆冰就... 下次都係揀番啲泰式飲品

2021-04-17
$60 (Tea)
  • 珍多冰
難得假日就黎到沙田踩單車入大尾督(溫馨提示:如果想踩單車嘅朋友建議喺大尾督出發出返沙田,租單車錢會平好多,沙田去大尾督$100,大美督去沙田$40)。以前去親大尾督都係燒烤,今次就試吓新野食泰國餐廳。因為我哋好早就入座所以唔使等位,但後尾七點之後開始爆場,出邊仲有幾枱人要等。不過應該係因為假日所以先咁多人,所以如果大家想試嘅話,平日嚟應該會比較方便,假日仲會收加1服務費。呢間泰國餐廳嘅辣椒仔標準偏唔辣,即係有啲如果佢剩係得一條辣椒仔🌶,就真係一啲都唔辣。我哋嗌左個黃咖喱雞,佢食落去就好似葡汁咁樣,所以食得辣嘅朋友下次可以試吓多辣椒嘅菜式,例如青咖喱,記得要嗌返個薄餅。至於個冬陰功就味道正常,我自己鍾意偏酸嘅就會覺得佢唔夠酸,而辣度我諗都應該係得一條辣椒仔,啱晒唔可以食辣嘅人。個泰式拼盤最好食嘅就係嗰炸蝦餅,炸得好香口。春卷裏面係包住一啲粉絲,味道正常,不過好飽肚。嗰塊葉包住嘅係燒雞,炸得有少少乾身,不過味道可以嘅。至於個魚餅,我本人就覺得佢冇乜味,食落仲有少少腥,怕腥味嘅人要三思。成餐飯最好食最出色嘅係炒菜同泰式豬頸肉!馬拉盞通菜炒到啱啱好唔會過老,個汁又唔會太鹹唔會太辣,蒜蓉椰菜苗都
成餐飯最好食最出色嘅係炒菜同泰式豬頸肉!馬拉盞通菜炒到啱啱好唔會過老,個汁又唔會太鹹唔會太辣,蒜蓉椰菜苗都炒得好夠火喉!泰式豬頸肉夠薄唔會太肥膩,出邊有好香脆,記得一定要點咖喱辣汁,個辣汁先係精華,不過辣椒仔指數偏高,我自己會俾佢三條辣椒仔🌶🌶🌶。
整體來講上菜速度都可以,服務態度幾好,食物嘅份量就正常。

泰式豬頸肉
芭堤雅小食拼盤(大)
菠蘿海鮮炒飯
冬陰功湯(大)
泰式豬頸肉
芭堤雅小食拼盤(大)
菠蘿海鮮炒飯
冬陰功湯(大)
  • 泰式燒豬頸肉
  • 椰菜苗
  • 馬拉盞通菜
與家人叫左碗豬頸肉米線湯,40蚊 ,米線要俾心機夾 ,先可搵到廖廖無幾的幾條 ,肉片亦得幾塊,自認不是大食之人 ,但份量實在令人滴汗 ,呢個餐 我估 原意是叫人飲湯 不是醫肚。想upload張米線相與大家分享,奈何第一次寫食評,唔熟操作。另外叫左個海南雞飯 ,無油飯 ,得白飯就算 雞肉鞋 ,雖則圖片只供參考 ,但相當失望 ,與招攬生意的宣傳圖片完全兩回事。令人失望 O嘴的豬頸肉米線 ,black list!
令人失望 O嘴的豬頸肉米線 ,black list!
2021-02-24 358 views
諗住未夠鐘去慈山寺,就去芭提雅小廚吃泰菜,我哋三個人去叫了兩個午餐加一個生菜包,味道一般冇乜特別,但侍應的服務態度真的不敢恭維。開頭先來了兩個套餐,之後個女侍應不太好的語氣問我你地叫了幾多個餐呀?我話兩個加生菜包,我都不為意,我朋友同我講,係咪一人要叫一個餐呀!她先咁問,之後又有另一個女侍應又問我地重有什麼未黎,好似好趕咁,但餐廳內重大把位,加上你哋煮唔切不關我事,之後她終於煮好生菜包黎,我哋都未夾,她又話不是我地,係出面叫㗎,吓!又我哋錯,我地嗰兩份餐都吃完,生菜包重未黎,嗰個黑口面的女侍應又講之前整錯左,現在廚房整緊㗎喇,最後等左45 分鐘才來,下次我哋不會再來。其實漏單好平常,講句唔好意思,冇乜大不了,你哋做服務性行業,既然唔開心咪唔好做囉!做錯左重好似人哋唔啱,(芭提雅小廚)請這些侍應做野,真的要檢討下啦😡😡😡😡😡