2021-04-29 38 views
Happy Friday,放左工同老公去左沙田-越好食晚餐。我最鍾意就係食越南菜,哩間岩晒我口味,叫左二人套餐,包兩個主食、兩個小食、兩杯野飲,晚市二百蚊有找,非常抵食,食物質素高質😋😋豬扒湯河-份量勁大碗,湯底非常濃郁,河粉幼細,豬扒分開碟上,炸得香口野味,啖啖肉。招牌四寶湯河,有牛腩、牛丸、牛肉、牛𦟌,十分豐富。小食方面整得出色,點左炸蝦餅同蝦醬雞翼。炸蝦餅-蝦餅炸漿不厚,外脆內軟,啖啖蝦味。蝦醬雞翼-炸得香脆大件,肉質嫩滑。最後叫左兩杯野飲,蜂蜜柚子茶及桂圓紅棗茶-兩杯溫度夠暖,不燙口,味道清甜。

招牌四寶湯河,有牛腩、牛丸、牛肉、牛𦟌,十分豐富。

小食方面整得出色,點左炸蝦餅同蝦醬雞翼。
炸蝦餅-蝦餅炸漿不厚,外脆內軟,啖啖蝦味。
蝦醬雞翼-炸得香脆大件,肉質嫩滑。

2021-04-29 32 views
放工同老婆食飯,想食下越南野。試下近火車站既越好。首先呢度既裝修都好簡約舒服。,坐得自在。聽講呢度四寶湯河好正,我叫一個試下。所謂四寶,是牛丸,牛肉,牛𦟌,牛腩,一次滿足我呢個牛魔王,湯底鮮味,特別牛丸爽口有牛味,牛𦟌肉味濃厚,一食難忘。老婆就叫左炸豬扒,香口,惹味,賣相吸引,我都忍唔住食左d。小食叫左蝦醬雞翼,同炸蝦餅,雞翼入味又脆,蝦餅咸淡適中,香氣撲鼻,肉汁又多。我地食左蜂蜜柚子茶同桂圓紅棗茶,熱辣辣,好飲!總括,呢度食飯,性價比一流,交通又方便,最合一家人去。

老婆就叫左炸豬扒,香口,惹味,賣相吸引,我都忍唔住食左d。

我地食左蜂蜜柚子茶同桂圓紅棗茶,熱辣辣,好飲!

總括,呢度食飯,性價比一流,交通又方便,最合一家人去。
2021-04-28 33 views
最近天氣濕濕熱熱咁,唔知點解就想食下東南亞嘢食,同朋友經過見到佢叫越好,一於試試佢。我哋叫咗兩份小食,然後不約而同地揀咗食撈檬。越式炸春卷春卷炸得恰到好處,好脆口而且一啲都唔油膩,入面嘅餡味道亦唔錯。炸蝦餅好味!佢係我暫時食過嘅炸蝦餅top 3之一,完全食到咩叫外脆內軟,可能我本身唔鐘意好硬好實個種口感,呢個蝦餅啱晒我口味,而且佢亦唔厚粉,新鮮炸起熱辣辣真係一流。雞絲扎肉撈檬好足料!佢個扎肉好香好味,而且份量比起平時出面食較多;雞絲亦唔錯,其他配菜都食得出好新鮮,配埋撈檬酸汁夠晒開胃。越南豬扒撈檬一食塊豬扒,即時覺得好「越南」呀!豬扒好林好香,口感好好,同平時越南餐廳個種醃香茅豬扒味道唔同,好正。最後我哋叫咗杯美祿同埋檸水,大滿足嘅一餐。

我哋叫咗兩份小食,然後不約而同地揀咗食撈檬。

越式炸春卷

雞絲扎肉撈檬

越南豬扒撈檬

最後我哋叫咗杯美祿同埋檸水,大滿足嘅一餐。
2021-04-28
馬來西亞過江龍「越好Pho Vietz」黎左香港啦!海外首間分店登陸沙田連城廣場,可以食到新鮮又正宗既越南傳統美食~黃色主調好SHARP醒,令人好易認,餐廳環境乾淨企理,店員親切有禮。餐牌選擇甚多,有齊湯河、撈檬、飯、小食等,仲有一人、二人或咖哩套餐,價錢相宜好抵食。第一次黎好多款都想試,最後揀左「招牌四寶湯河」,除左有招牌必試生牛肉,仲有嚴選牛腩、牛丸同牛展!湯底以慢火熬煮12小時,帶濃郁牛香,散發獨特越式風味。招牌生牛肉色澤粉嫩,入口軟滑無比,肥瘦均稱牛腩相當鬆化軟稔、牛腱Q彈入味,牛丸彈牙多汁,配埋滑順爽口河粉,勁滋味。越南豬扒撈檬豬扒煎至金黃色,醃得入味口感軟腍,啖啖肉香脆多汁好juicy。配料份量十足,有齊青瓜、芽菜、蘿蔔絲等,再加入越式香料,酸中帶辣特別開胃。越南炸春卷外皮酥脆鬆化,鮮嫩蝦肉夾雜爽脆蔬菜,再蘸上特製酸辣醬汁,口感清爽不油膩。蝦醬雞中翼脆漿厚薄均勻,入口充滿濃厚蝦醬香,雞肉嫩滑多汁,帶點鹹鮮勁香口。飲品揀左桂圓紅棗茶同菊花薑蜜。店員告知而家上app預訂越好Phovietz $50現金券及「味遊越南」二人套餐禮券可享最抵74折優惠,勁抵!
馬來西亞過江龍「越好Pho Vietz」黎左香港啦!
海外首間分店登陸沙田連城廣場,
可以食到新鮮又正宗既越南傳統美食~

黃色主調好SHARP醒,令人好易認,
餐廳環境乾淨企理,店員親切有禮。

餐牌選擇甚多,有齊湯河、撈檬、飯、小食等,
仲有一人、二人或咖哩套餐,價錢相宜好抵食。

第一次黎好多款都想試,
最後揀左「招牌四寶湯河」,
除左有招牌必試生牛肉,
仲有嚴選牛腩、牛丸同牛展!

湯底以慢火熬煮12小時,
帶濃郁牛香,散發獨特越式風味。
招牌生牛肉色澤粉嫩,入口軟滑無比,
肥瘦均稱牛腩相當鬆化軟稔、
牛腱Q彈入味,牛丸彈牙多汁,
配埋滑順爽口河粉,勁滋味。

越南豬扒撈檬
豬扒煎至金黃色,
醃得入味口感軟腍,
啖啖肉香脆多汁好juicy。
配料份量十足,
有齊青瓜、芽菜、蘿蔔絲等,
再加入越式香料,酸中帶辣特別開胃。

外皮酥脆鬆化,
鮮嫩蝦肉夾雜爽脆蔬菜,
再蘸上特製酸辣醬汁,
口感清爽不油膩。

脆漿厚薄均勻,
入口充滿濃厚蝦醬香,
雞肉嫩滑多汁,
帶點鹹鮮勁香口。

飲品揀左桂圓紅棗茶同菊花薑蜜。

店員告知而家上app
可享最抵74折優惠,勁抵!
2021-04-21
2021-04-23 35 views
一直都唔知有連城廣場😂原來好近地鐵,一上電梯,附近都好多boutique,行完就見到呢間,價錢平民化,入左去試試~咖央多士多士有塊厚厚牛油,甜甜的咖央醬,好好味👍🏻炸蝦餅蝦肉頗彈牙,炸得很香脆,十分邪惡的小食。雙寶飯豬扒加雞扒!雙拼!切到細細件,好貼心!不會好厚,所以好易咀嚼!啲肉醃製過,好入味~滿足曬食肉獸!蝦醬雞中翼飯蝦醬雞翼超香!濃濃的蝦醬真係加不少分。佢啲雞翼不會好油膩。4隻雞翼都好大隻。兩個飯都有隻太陽蛋,好治癒。仲有少少配菜酸蘿蔔幾開胃清新~店舖以黃色為主,colour 好sharp,令人食得特別開心🤪

咖央多士
多士有塊厚厚牛油,甜甜的咖央醬,好好味👍🏻

炸蝦餅
蝦肉頗彈牙,炸得很香脆,十分邪惡的小食。

雙寶飯
滿足曬食肉獸!

蝦醬雞中翼飯

兩個飯都有隻太陽蛋,好治癒。仲有少少配菜酸蘿蔔幾開胃清新~

2021-04-23 34 views
-同老婆 👧🏻係沙田shopping完🛍🛒去醫肚行過連城見到有間裝修好特別🤩好eyecatching 黃色為主嘅新越南餐廳 “越好"😍所以入左去試🤭⭐️"越好四寶湯河" $40入面有🐮生牛肉、牛展、牛丸等...好豐富、落嘅香料都好足夠✨⭐️"越好湯河配雞扒" $64🐓雞扒都好大塊、而且煎得好香口☺️老婆大讚❤️🥪加央多士 $28個多士個樣好似普普通通 但好好味🤩勁想encore🦐炸蝦餅 $38好香口 好值得一試❤️So far 呢個越南野覺得唔錯價錢唔太貴,啲嘢食都幾好味值得encore
好eyecatching 黃色為主嘅新越南餐廳 “越好"😍
所以入左去試🤭
⭐️"越好四寶湯河" $40
入面有🐮生牛肉、牛展、牛丸等...
好豐富、落嘅香料都好足夠✨
⭐️"越好湯河配雞扒" $64
🐓雞扒都好大塊、而且煎得好香口☺️
老婆大讚❤️
🥪加央多士 $28
個多士個樣好似普普通通 但好好味🤩勁想encore
🦐炸蝦餅 $38
好香口 好值得一試❤️
So far 呢個越南野覺得唔錯
價錢唔太貴,啲嘢食都幾好味值得encore
《生牛肉湯河》生牛肉份量夠多🥓濕到半生熟的粉嫩就係精粹厚實有質感 配埋洋蔥圈🧅好味.《越南豬扒撈檬粉》食得撈檬當然是為左的越式甜酸汁酸酸地 好開胃 而且唔太辣 岩我豬扒肉質唔會好硬 好易咬.《炸蝦餅》炸蝦餅有驚喜喎 算大塊有厚度炸到熱辣辣上碟🍤外皮香脆 內裏彈牙一人一碟先夠皮.《蝦醬雞中翼》雞翼記緊要趁熱食啊因為外皮都係好脆口咬落去雞油彈哂出黎.《恐龍美祿》冰凍美祿🧊上面加上cream仲有朱古力脆米 加強口感對比

《生牛肉湯河》

咬落去雞油彈哂出黎

《恐龍美祿》
冰凍美祿🧊上面加上cream
仲有朱古力脆米 加強口感對比
搭東鐵綫去沙田轉巴士返屋企嘅時候,諗住係中途站連城廣場食個快餐,因為連城廣場餐廳選擇都算多,人均消費又比新城市較相宜~😏見到有間越南🇻🇳粉麵都幾多人食,好似唔錯喎!就試下啦~😆原來「越好Pho Vietz」係來自馬來西亞嘅過江龍,過江龍咁巴閉梗係要試下啦!除咗可以單點之外,仲有一人或二人套餐,啱晒鍾意食小食嘅小妹。😂二人套餐有指定嘅粉麵或飯,不過加$8亦可以自由配搭~聽聞店家嘅「招牌生牛肉湯河」好出名,每日只限量供應250碗,想試嘅foodie記得早啲黎啦!😆第一次黎食,見到花多眼亂嘅餐牌總會令人三心兩意,😂所以小編就揀左乜都有嘅「招牌四寶湯河」,除了店招牌生牛肉外,仲有牛腩、牛丸和牛展,一次過滿足晒四個願望!☺️生牛肉點解係店招牌?因為店家採用嘅係美國牛胸腹肉,肉質嫩滑,牛香十足,牛丸彈牙,咬落去有爆汁嘅感覺~牛腩爽嫩,入口無渣,牛展炆得軟腍入味,又不失咬口「牛魔王」必試!小妹係食肉獸,所以見到可以雞扒、豬扒雙拼,就諗都唔洗諗,越好雙寶飯,唔該!😂😂雞扒、豬扒都係用馬來西亞秘製醬料和越南香料自家醃製,煎至金黃香脆,外脆內嫰,肉汁滿滿,口感一流!最重要係好入味!重口味嘅小妹大讚!😆原來仲
搭東鐵綫去沙田轉巴士返屋企嘅時候,

諗住係中途站連城廣場食個快餐,

因為連城廣場餐廳選擇都算多,人均消費又比新城市較相宜~😏

見到有間越南🇻🇳粉麵都幾多人食,好似唔錯喎!就試下啦~😆

原來「越好Pho Vietz」係來自馬來西亞嘅過江龍,

過江龍咁巴閉梗係要試下啦!
除咗可以單點之外,

仲有一人或二人套餐,

啱晒鍾意食小食嘅小妹。😂

二人套餐有指定嘅粉麵或飯,

不過加$8亦可以自由配搭~
聽聞店家嘅「招牌生牛肉湯河」好出名,

每日只限量供應250碗,

想試嘅foodie記得早啲黎啦!😆

第一次黎食,

見到花多眼亂嘅餐牌總會令人三心兩意,😂

所以小編就揀左乜都有嘅「招牌四寶湯河」,

除了店招牌生牛肉外,

仲有牛腩、牛丸和牛展,

一次過滿足晒四個願望!☺️

生牛肉點解係店招牌?

因為店家採用嘅係美國牛胸腹肉,

肉質嫩滑,牛香十足,

牛丸彈牙,咬落去有爆汁嘅感覺~

牛腩爽嫩,入口無渣,

牛展炆得軟腍入味,又不失咬口

「牛魔王」必試!
小妹係食肉獸,

所以見到可以雞扒、豬扒雙拼,就諗都唔洗諗,

越好雙寶飯,唔該!😂😂

雞扒、豬扒都係用馬來西亞秘製醬料和越南香料自家醃製,

煎至金黃香脆,外脆內嫰,肉汁滿滿,口感一流!

最重要係好入味!重口味嘅小妹大讚!😆

原來仲有荷包蛋配飯,撈飯一流!😋
越好雙寶飯
跟餐可自選兩款小食,

炸蝦餅

即叫即炸,新鮮熱辣,

口感爽彈,好食喎!
蝦醬雞中翼

炸皮唔算厚,雞翼幾大隻,蝦醬味道鹹香~
套餐仲包兩杯飲品,

食越南🇻🇳菜,梗係要飲返杯恐龍美祿(+$3)~

其實美祿係幾濃嘅!

不過冇諗過佢係有忌廉係面,仲要配嘅係燕麥脆脆,而唔係我食開嘅美祿脆脆,係幾健康嘅,

不過唔係小編杯茶。😃
恐龍美祿
整體嚟講,

食物都算有質素,價錢親民,性價比都算高,值得一試!

越好雙寶飯
2021-04-18 36 views
今日試咗沙田新登場嘅越式菜 性價比高嘅餐廳👍🏻👍🏻炸春卷春卷size剛剛好係一口size 炸得超級脆口 入面嘅餡料仲好惹味 炸蝦餅傳統越式小食 唔錯唔錯☺️我哋試咗兩個湯河 佢哋嘅越南河粉湯底好清澈 喝一啖都覺得有好濃郁嘅牛骨洧出嚟嘅味道 唔係味精湯底 河粉上面灑咗啲九層塔 個湯飲落都有九層塔獨有嘅香味😍😍四寶湯河四寶係有牛丸、牛腩、牛𦟌同牛肉片 牛肉片仲好厚 好濃香嘅牛肉味 牛丸仲好彈牙多汁😆😆湯粉配雞扒煎好嘅雞扒係會另上 雞扒嘅份量好大 煎得好脆口、唔油膩 好抵食👍🏻👍🏻美祿恐龍咸檸七值得一讚嘅係佢哋嘅小食係用啲靚靚碟裝 食物放上去之後嘅色彩好繽紛 仲有擺碟都好靚 令我好有食慾🥰🥰
今日試咗沙田新登場嘅越式菜 性價比高嘅餐廳👍🏻👍🏻

炸春卷

傳統越式小食 唔錯唔錯☺️

四寶湯河

湯粉配雞扒

美祿恐龍

咸檸七

2021-04-18 41 views
越南,愛玩小生就沒去過,但越南菜算是我其中一道喜愛的菜式;位於沙田火車站上蓋的越好,算是商場內較為新開的店舖,今次就一於放學之後試試!愛玩小生見佢有一人套餐,包一個主食、一份小食和一杯飲品!我點選的越南豬扒飯套餐,切塊的豬扒口感香脆、件數都很多,算飽肚之選!至於那一碟自選小菜,我就選擇越式春卷,炸得爽脆,雖然有啲油膩和熱食,但味道都唔算差,份量都算多呀!岩岩天氣熱,飲埋清涼多氣嘅薄荷梳打!就最爽不過呀!愛玩小生食評餐廳:越好地址:沙田站連城廣場一樓

岩岩天氣熱,飲埋清涼多氣嘅薄荷梳打!就最爽不過呀!

愛玩小生食評
餐廳:越好
地址:沙田站連城廣場一樓

2021-04-17 85 views
我本身家住沙田,所以經常會去沙田新城市廣場行街,最鐘意係佢連住幾個商場,shopping完架要搵野食以下個肚,就去左位於連城廣場嘅「越好」食下越南🇻🇳粉啦!蝦醬雞中翼平時去越南餐廳常常見到餐牌有蒜蓉牛油雞翼,一見到呢個蝦醫雞翼架要試下,蝦🦐醫味香,而外皮香脆,咬落仲有肉汁㗎,正👍🏻👍🏻越南炸春卷我最鍾意係個春卷皮,係類似威化紙,所以落落口比平常用米紙更鬆脆😋越好四寶湯河內有牛腩、牛丸、牛展、牛板鍵,湯底勁重牛味👍🏻越好湯河配豬扒豬扒係用香茅來要醃製,而豬肉質感一啲都唔鞋。

越好四寶湯河
內有牛腩、牛丸、牛展、牛板鍵,湯底勁重牛味👍🏻

越好湯河配豬扒
豬扒係用香茅來要醃製,而豬肉質感一啲都唔鞋。
約好湯河配豬扒

恐龍美祿
約好湯河配豬扒
2021-04-16 27 views
作為沙田友嘅我有新嘢就梗係要去試啦😉今次就去咗咧間過江龍🐲聽甲聞佢起馬拉好出名仲要排隊先得食🧐- 招牌熟牛腩湯河 - $56 呢碗河粉都係熱賣款式嚟架牛腩片係用慢煮嘅方法嚟烹調口感軟腍😋感覺同平時食嘅牛腩片唔同至於個湯底我就覺到超級好飲飲落有好濃烈嘅牛🐮味同埋佢個湯底好清果然真係材實料點解咁講?因為一定係用咗牛骨落去煲個湯先會有咁嘅質感-香茅豬扒撈檬-$56-酥炸牛油雞翼- $38總括來講我覺得好好食仲要價錢又平又抵份量又夠👍🏻
作為沙田友嘅我

總括來講我覺得好好食
仲要價錢又平又抵
份量又夠👍🏻
2020-10-26
$70 (Lunch)
  • 越好生牛肉河
2021-04-15 634 views
今晚收工之後專登入咗沙田搵個朋友食飯,佢收七點我過到去就岩岩好😀佢話呢度有間黎自馬拉既海外首間分店正宗越南菜想試,我當然有興趣啦!😆朋友叫咗生牛肉湯河同咸檸七,我叫左豬扒撈檬扣底同熱菊花薑蜜,另外加左碟清湯蛙蛙菜share~生牛肉河湯底非常濃郁,飲得出係真材實料淆制好多個鐘而成👍配埋嫰滑既牛肉一齊食,滿滿既牛味超正🤤🤤我既撈檬有超多配料😁 包括醃製過既紅蘿蔔同白蘿蔔,青瓜,生菜,芽菜,酸菜,樣樣都好爽口令人特別開胃🙊豬扒煎到金黃色好靚仔👏 完全唔會覺得油膩,肉質偏瘦但一啲都唔鞋口,食落帶啲香料香味,調味適中👍呢度撈檬既汁比起連鎖越式餐廳更濃郁,連鎖果種係無乜料偏酸,但呢度係偏多蒜同辣椒,所以食落會更加香辣惹味😋 清湯蛙蛙菜水準正常份量合理~熱菊花薑蜜既薑味比較突出但唔會話太辣,加左蜜糖同帶啲菊花香味就更加易入口😊除左檬粉同河粉呢度仲有飯類提供,我見附近幾檯都有唔少男士叫飯食,賣相仲幾吸引,下次可以再試😂

清湯蛙蛙菜

清湯蛙蛙菜水準正常份量合理~
菊花薑蜜

咸檸七
2021-04-14
清湯蛙蛙菜
  • 菊花薑蜜
2021-04-14 36 views
喺app見到 ✨越好Phovietz「味遊越南」二人套餐禮券有74折優惠,喺沙田咁近我即刻買嚟試~(餐廳歡迎自備外賣餐具,走塑)蝦醬炸雞翼 & 越南炸春卷 : 雞翼唔會炸到乾爭爭,仲好juicy,惹味香口;春卷唔油膩,脆卜卜,正😋生牛肉湯河 & 香茅雞扒飯 : 牛河湯底鮮甜,牛肉嫩滑有牛味,河粉滑嘟嘟;雞扒好入味,加上酸酸哋嘅配菜,開胃 👅菊花薑蜜 & 恐龍美祿 : 菊花味同薑味偏淡,成餐咁濃味最啱refresh一下;恐龍美祿夠creamy,唔洗講都知好飲 👍🏻依家上app預訂越好Phovietz $50現金券及「味遊越南」二人套餐禮券可享最抵74折優惠,歎盡高質越南美食,網上預訂連結📍沙田車站圍1號連城廣場1樓109號舖
(餐廳歡迎自備外賣餐具,走塑)

📍沙田車站圍1號連城廣場1樓109號舖
2021-04-11 36 views
早幾日放工同謙謙去左沙田新城市廣場5樓(躍動悠園)到玩,玩完太餓了,諗住係附近食完晚餐直接返荃灣,記得阿哥講過呢到有間食檬粉ok 的,就同謙謙來了。來到連城廣場的“越好Phovietz”,玩完餓到叫救命的謙謙拿拿聲order 以下野食:⚛ 越南豬扒撈檬 ~ 煎大大塊豬扒送來時已切件, 夠軟腍謙謙大讚,呢到的魚露味道唔咸,酸酸辣辣超開胃。⚛ 沙嗲串燒撈檬 ~ 3串燒惹味得來帶一點辣岩哂我呢d 鍾意重口味的人, 個檬粉又帶點酸岩哂熱天唔鍾意食飯的人。⚛ 炸蝦餅 ~ 4件即炸彈牙蝦餅都係$38 好抵喎。⚛ 蝦醬雞中翼 ~ 4件即炸雞中翼都係$38, 淡淡蝦醬味咬落外脆內滑幾滋味。最後飲返杯🥤 恐龍美祿和🥤 桂圓紅棗茶 完結呢餐。

⚛ 炸蝦餅 ~ 4件即炸彈牙蝦餅都係$38 好抵喎。

最後飲返杯🥤 恐龍美祿和

🥤 桂圓紅棗茶 完結呢餐。