2021-04-05
諗返起自己對上一次食車順麵都差唔多係一年前既事,今日經過充滿美食既佐敦見到間新開既車仔麵店就入左去試下.車仔麵餸既選擇種類相當豐富,佈滿整頁點餐紙.調味醬汁除左常見既牛腩,沙嗲汁外亦有特別既麻辣湯底.麵款選擇亦夠多元化.自家炸韭菜餃睇餐牌即時候已然見到好吸引,韭菜餃即叫即炸,夠晒新鮮熱辣.炸成金黃色既韭菜餃外皮完完唔油膩,炸得乾身得黎入口十分香脆.內裏充滿韭菜及豬肉香,同時充滿湯汁,入口啖啖幸福感.魅味炸豬扒豬扒厚身炸得唔會過油酥,入口肉質軟腍又唔會過韌,咬入口肉質具嚼口,唔會感覺用鬆肉粉而變得毫無口感.豬扒醃得夠鹹香,鎖住肉汁令豬扒咬落一d都唔覺得柴.蘿蔔蘿蔔香甜無渣,煮得夠軟腍但又唔會一咬開就散晒.沾上沙嗲汁令味道更香濃.滷水蛋滷水汁滷得夠入味,咬開見到內蛋白都染上淺啡色既滷水汁.最欣賞係滷水香,入味而不過鹹.墨魚丸爽彈既墨魚丸切半,見到內裏充滿墨魚粒令口感大增.入口唔會感覺充滿麵粉,啖啖墨魚鮮香.
自家炸韭菜餃
魅味炸豬扒