2023-07-03 61 views
莆田呢間又系食過好多次嘅餐廳水準一直都好有保證❤️特別系呢排阿爸返嚟,阿爸組籍系福建人🤣都話真系好正宗,有食返家鄉嘅味道~而且而家仲做緊$219/2道海蟶菜式優惠添🤣椒鹽哆頭蟶:我哋嗌咗一個椒鹽哆頭蟶~~都幾香口~而且除咗蟶子之外仲有炸茶樹菇~九層塔海蟶煲:海蟶子炸過之後再配上九層塔一齊燜燒,惹味又鮮甜~興化炒米粉:興化炒米粉面頭好多海鮮,有蝦、蟶子、花生同紫菜等,米粉比起平時嘅米粉會比較幼身,更加索汁,加上酸辣醬解膩又惹味!番茄黃花魚:黃花魚魚肉都算滑,不過個人覺得蕃茄汁唔夠惹味,中規中矩芋香鴨:都幾特別,而且應該幾好師傅嘅工藝~芋頭入邊放左鴨肉,都幾好味😋飲品:-紅毛榴汁

飲品:
-紅毛榴汁

2023-06-26 55 views
之前食過荃灣分店,今次嚟食元朗店,好想再食多次蟶子😋呢度嘅蟶子有成9種食法,$219就食到兩種,所以今次一次過點咗兩道蟶子菜式😃鐵板鹽焗蟶繼續點咗連續6年銷量冠軍嘅鐵板焗蟶,蟶子依然飽滿鮮甜。椒鹽哆頭蟶蟶子炸得酥脆,椒鹽調味,鹹香十足。黃金荷葉包$76黃金荷葉包都係值得再食,酥脆嘅包夾住惹味嘅肉絲😋百秒黃花魚$78/位用100秒蒸熟嘅黃花魚,份量係一人份,我同朋友一人一條😃紅毛榴蓮$38好奇叫咗杯試吓,原來口感係杰杰哋,味道甜甜哋。南煎肝$98豬肝切得幾大舊,味比較重。今次坐梳化位幾舒服好坐。

鐵板鹽焗蟶
繼續點咗連續6年銷量冠軍嘅鐵板焗蟶,蟶子依然飽滿鮮甜。

椒鹽哆頭蟶
蟶子炸得酥脆,椒鹽調味,鹹香十足。

黃金荷葉包$76
黃金荷葉包都係值得再食,酥脆嘅包夾住惹味嘅肉絲😋

百秒黃花魚$78/位
用100秒蒸熟嘅黃花魚,份量係一人份,我同朋友一人一條😃

紅毛榴蓮$38
好奇叫咗杯試吓,原來口感係杰杰哋,味道甜甜哋。

南煎肝$98
豬肝切得幾大舊,味比較重。

今次坐梳化位幾舒服好坐。
2023-06-25 98 views
之前食過呢間餐廳 朋友讚不絕口 又再encore黎食過喎今次餐廳推出左 「莆田哆頭海蟶節」有九種吃法 而家做緊特價$219/2道菜式 價錢親民👍🏻餐廳環境寬敞 坐得很舒適 菜式選擇多元化又有特色職員態度好friendly服務很好 🥰🔸椒鹽哆頭蟶 ($219/2道)哆頭蟶炸至金黄 口感酥脆可口 蟶子上撒上椒鹽 鹹香十足 下面搭配有香炸爽脆茶樹菇 更添嚼勁 🔸九層塔海蟶煲 ($219/2道)鮮甜海蟶子經過炸 再配埋九層塔 淋上特調醬汁燜燒 好惹味啊🔸鮑魚辣椒小炒肉($158)青尖椒 豬腩肉 加埋鮑魚片有微辣 辣度適中 炒得很香又惹味🔸馬來風光($88)用左帶點點微辣醬炒通菜特別香濃惹味🔸酸菜黃花魚($78)黃花魚配上酸菜 味道醒胃香甜 魚湯很鮮香又美味
之前食過呢間餐廳 朋友讚不絕口 又再encore黎食過喎
今次餐廳推出左 「莆田哆頭海蟶節」
有九種吃法 而家做緊特價$219/2道菜式 價錢親民👍🏻
餐廳環境寬敞 坐得很舒適 菜式選擇多元化又有特色
職員態度好friendly服務很好 🥰

🔸椒鹽哆頭蟶 ($219/2道)
哆頭蟶炸至金黄 口感酥脆可口
蟶子上撒上椒鹽 鹹香十足
下面搭配有香炸爽脆茶樹菇 更添嚼勁

🔸九層塔海蟶煲 ($219/2道)
鮮甜海蟶子經過炸 再配埋九層塔
淋上特調醬汁燜燒 好惹味啊

🔸鮑魚辣椒小炒肉($158)
青尖椒 豬腩肉 加埋鮑魚片
有微辣 辣度適中 炒得很香又惹味

🔸馬來風光($88)
用左帶點點微辣醬炒通菜特別香濃惹味

🔸酸菜黃花魚($78)
黃花魚配上酸菜 味道醒胃香甜 魚湯很鮮香又美味
九層塔海蟶煲
鮑魚辣椒小炒肉
酸菜黃花魚
2023-06-21
酸菜黃花魚
莆田 Putien📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖上次我趁莆田海蠣節試咗唔同特色小菜,今次佢哋搞哆頭蟶節,我又點可以錯過呢!本來打算帶我位愛食中菜嘅老爸嚟試試莆田嘅美食,但情況有變,所以最終由朋友頂上,多謝佢肯百忙中抽就空陪我!不得不提一下,兩次嚟到莆田YOHO分店,都感覺到賓至如歸。着住黑色衫嘅經理非常好客,除咗會主動介紹產品之外,亦會不時同食客傾偈,問問佢哋嘅食後感,服務態度非常抵讚!而因為做緊哆頭蟶節,侍應們都好「應節」,喺上呢啲菜式嘅時候講一句「蟶子到!」,場面都幾得意呀! 💰$219/2道椒鹽哆頭蟶 🐚喺咁多款哆頭蟶菜式當中最吸引我嘅就係呢款椒鹽哆頭蟶!果然我眼光獨到,揀到一款既鮮甜又香口嘅哆頭蟶菜!簡單嚟講呢款椒鹽哆頭蟶嘅味道就好似喺台灣夜市食到嘅鹽酥乜乜乜咁嘅口味,除咗有大大隻嘅炸哆頭蟶外,仲有炸茶樹菇添!我覺得呢道菜係我全餐入面最喜歡嘅,因為除咗可以食到原隻哆頭蟶嘅鮮味,仲可以食到炸得好香口嘅茶樹菇,感覺就好似食緊夜市炸物一樣咁開心!莆田農家蟶溜湯 🍲至於另一款我就交咗俾朋友發辦,佢揀咗莆田農家蟶溜湯,一款當地農家特色做法嘅湯品。廚師用咗蕃茄、椰菜花、哆頭蟶等等
莆田 Putien
📍元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖

💰$219/2道
椒鹽哆頭蟶 🐚

莆田農家蟶溜湯 🍲
至於另一款我就交咗俾朋友發辦,佢揀咗莆田農家蟶溜湯,一款當地農家特色做法嘅湯品。廚師用咗蕃茄、椰菜花、哆頭蟶等等嘅食材,煮咗一個酸酸哋嘅湯,保留每隻哆頭蟶嘅鮮甜。我自己唔算話太鍾意呢度菜式,因為覺得滑溜得濟,而蟶子又有少少滑潺潺嘅感覺;但鍾意食酸味嘅朋友就表示幾喜歡呢一道菜,覺得佢好醒胃之餘非常健康。相信如果鍾意食酸或比較喜歡健康啲、非油炸食品嘅朋友就會比較適合叫呢一個菜式啦。

💰$32/位
莆田扁肉湯 🥟
叫完上面兩款,我心血來潮,想試吓呢款扁肉湯。先講講湯底,微酸但帶有鮮甜味道,見到有用蝦米、芫荽、紫菜等配料熬製。望落好清嘅湯底,原來酸酸地,食落異常開胃!主角扁肉由皮到餡都係用肉做嘅,所以你會食到個皮嘅質感有少少似魚皮餃嘅口感,唔似一般嘅雲吞或扁食,好滑身嘅感覺,係幾特別嘅一個菜式嚟嘅。

💰$88/例牌
鹹香黃花魚 🐟
我第一次食莆田嘅時候,就係食咗佢嘅招牌黃花魚,今次嚟到就試吓以另一種形式烹調嘅鹹香黃花魚。果然名副其實,黃花魚嘅皮煎得非常鹹香酥脆,內裏食到一疏疏嫩滑嘅魚肉,雖然有啲部位係有骨,但食到咁鮮甜嘅魚肉,都算係值得一試!

💰$98/例
石鍋滑豆腐 🍲
呢個石鍋滑豆腐俾多我哋兩重驚喜,首先講下佢嘅豆腐磚,望落同一般嘅紅燒豆腐無咩大分別,但咬開先知道原來係玉子豆腐做嘅,比起一般嘅豆腐更加滑溜,愛朝內亂嘅口感,配埋微辣嘅醬汁,送飯一流!第二個驚喜就係食食吓豆腐,我哋先發現原來個石鍋底鋪咗一層蛋,味道同口感都好似用砵仔焗嘅焗蛋咁,係意外嘅收穫!

💰$118
興化炒米粉 🍜
呢種興化炒米粉口感好特別,睇落比新竹米粉仲要幼身,但食落更索汁更彈牙!炒米粉好有農家味道,除咗放眼望去就見到嘅蜆同蟶子外,仲有大蝦、各種蔬菜、花生同紫菜,材料非常豐富。我鍾意佢將米粉炒得好乾身,而且調味唔會過重,客人可以自己按喜好加入「辣媽辣椒醬」調味,酸酸辣辣嘅口味仲可以減低飽膩感,大家必定要試下。
  • 前菜
  • 興化炒米粉
  • 莆田扁肉湯
  • 興化米粉
  • 辣媽醬
2023-06-24 54 views
莆田係一間坐得好舒服嘅餐廳,服務好好,價錢合理。佢哋提供嘅茶係菊花杞子茶,好好飲🤤餐前小食好開胃呀😋莆田最近推出咗蟶子menu😍9種唔同煮法 任選兩款$219我揀咗椒鹽哆頭蟶同蒜蓉蒸海蟶椒鹽哆頭蟶炸得好酥脆,椒鹽味道恰到好處,帶鹹香但又唔會太鹹仲搭配咗炸嘅茶樹菇好好食😋蒜蓉蒜海蟶加咗好多蒜蓉喺面頭蟶子好飽滿😋另外我再叫咗白切羊肉同阿元香草雞,白切羊肉口感鮮嫩,完全冇羊腥味。而家天氣咁熱最啱食呢啲冷盤😁阿元香草雞都整得好好食,雞肉好香軟,保持到水份同口感。最後我哋叫咗個金湯時蔬,個湯底好唔錯,健康之選👍🏽

莆田係一間坐得好舒服嘅餐廳,
服務好好,價錢合理。
佢哋提供嘅茶係菊花杞子茶,好好飲🤤
餐前小食好開胃呀😋

莆田最近推出咗蟶子menu😍
9種唔同煮法 任選兩款$219
我揀咗椒鹽哆頭蟶同蒜蓉蒸海蟶

椒鹽哆頭蟶炸得好酥脆,
椒鹽味道恰到好處,帶鹹香但又唔會太鹹
仲搭配咗炸嘅茶樹菇好好食😋
蒜蓉蒜海蟶加咗好多蒜蓉喺面頭
蟶子好飽滿😋

另外我再叫咗白切羊肉同阿元香草雞,

白切羊肉口感鮮嫩,完全冇羊腥味。
而家天氣咁熱最啱食呢啲冷盤😁

阿元香草雞都整得好好食,
雞肉好香軟,保持到水份同口感。

最後我哋叫咗個金湯時蔬,
個湯底好唔錯,健康之選👍🏽
2023-06-20 51 views
成日行Yoho 經過都想試,6年榮獲米芝蓮一星餐廳😍呢晚終於同老公抽到時間來食,菜式真的滿特別,係新加坡福建菜,真係第一次食!環境舒服地方闊落,姐姐人都好好👍🏻.莆田荔枝肉 $98九層塔海蟶煲 $219椒鹽哆頭蟶芋香鴨 $98石鍋滑豆腐 $98酥炸冰心榴蓮 $58.Menu太多菜式揀左好耐🤣必試蟶子,有9種食法😍做緊推廣 $219有兩碟勁抵👍🏻jo最愛椒鹽哆頭蟶,椒鹽口味又脆口,蟶子大大隻好鮮味!另一款海蟶煲滿滿九層塔清香,第一次呢個食法!好好食😋.莆田荔枝肉食落似咕嚕肉,甜甜酸酸送飯一流,加左荔枝多了一份清新😌 芋香鴨又係第一次食,入面芋泥好淋身,竟然有入口即溶feel!!!!同鴨相當夾味👍🏻 豆腐一樣正,石鍋上熱到出哂煙🤣入口滑身加堆肉碎和蛋,非常香滑超送飯👍🏻.最後甜品又係超驚喜😋 出面係炸皮,入面係冰凍嘅榴槤,超級好食!愛榴槤嘅朋友必點!.價錢滿親民,服務好食物質素又高菜式又滿特別,父親節帶咗阿媽嚟食都讚好👍🏻有highchair又會俾空間放bb車,好岩一家人
莆田荔枝肉 $98
九層塔海蟶煲 $219
芋香鴨 $98
石鍋滑豆腐 $98
酥炸冰心榴蓮 $58

2023-06-06 110 views
🫖今日帶爸媽食個非常豐富午餐🥢餐廳環境明亮舒適,員工服務殷勤有禮,食物又高質食完爸媽都讚好👍🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️◾️蒜鹽哆頭蟶子肥嫩蟶子外表膽身口感彈牙肉質鮮甜,配上惹味蒜鹽味道一流🤤◽️九層塔海蟶煲蟶子外表煎香肉質較厚實,香濃九層塔加上適量調味令蟶子更鮮◾️黃金荷葉包新鮮熱辣荷葉包非常香脆又充滿香濃芝麻,夾上洋蔥跟肉絲有驚喜又不太油膩👍🏻◽️福建特色蠣煎煎餅足料雞蛋又香,肥美海蠣味道鮮甜無沙不腥◾️石鍋滑豆腐煎香的玉子豆腐淋上味濃咸道適中芡汁,口感嫩滑蛋味清香🥰◽️興化炒米粉蜆、蝦、香菇等配料鮮香味美,米粉幼細又香,必食菜式之一🤍
🫖
今日帶爸媽食個非常豐富午餐🥢
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

◾️蒜鹽哆頭蟶子
肥嫩蟶子外表膽身口感彈牙肉質鮮甜,配上惹味蒜鹽味道一流🤤

◽️九層塔海蟶煲
蟶子外表煎香肉質較厚實,香濃九層塔加上適量調味令蟶子更鮮

◾️黃金荷葉包

◽️福建特色蠣煎
煎餅足料雞蛋又香,肥美海蠣味道鮮甜無沙不腥

◾️石鍋滑豆腐
煎香的玉子豆腐淋上味濃咸道適中芡汁,口感嫩滑蛋味清香🥰

◽️興化炒米粉
蜆、蝦、香菇等配料鮮香味美,米粉幼細又香,必食菜式之一🤍
  • 興化炒米粉
2023-05-26 88 views
母親節到莆田慶祝,全因媽媽喜歡吃莆田的蟶子,特地一早訂枱!餐廳安排的母親節驚喜小禮物!甚為貼心。莆田餐廳的環境漂亮,氣氛舒適。裝修以中國傳統風格為主,擺設非常精美,給人一種高雅脫俗的感覺。環境企理新簇,加上鐵路上蓋商場,超方便!是夜的豐富晚餐!😍😍😍蒜蓉蒸蟶子 $129,蒜蓉香,蟶子柔軟唔韌,好食!是招牌推介菜式。蟶子新鮮,加上濃郁的蒜香味,讓人垂涎。蟶炒金黃蛋 $129,蟶子同樣軟腍唔韌,啖啖肉。搭配著金黃色的炒蛋,又靚又好食。鮑魚紅燒肉 $188,紅燒肉醬汁甜味,香氣四溢,是媽媽慣常煮出來的味道,特別喜歡!鮑魚新鮮,賣相靚仔!雖然價格較高,但是物有所值。鮮貝燴絲瓜 $88,鮮貝軟熟,火候剛剛好;絲瓜清甜,煮得恰到好處。偏向家常的菜式,親切感濃!芋香鴨 $98,芋泥加了五香粉,味道好!外層脆口,鴨肉有咬口,跟芋泥的軟綿口感,落差很大!在這裡,你可以品嚐到來自福建的特色菜式,同時享受到一個舒適、優雅的用餐環境,令人滿意。

環境企理新簇,加上鐵路上蓋商場,超方便!

是夜的豐富晚餐!😍😍😍

莆田成日都會做唔同既料理節今次到海蟶節~個人好鐘意食蟶子,就試下依款明星蟶子❣️哆頭蟶❣️有咩特別椒鹽哆頭蟶哆頭蟶比一般既厚身同粗身但質地同樣都幾爽口彈牙椒鹽味唔算濃外皮炸得金黃香脆,忍唔住食完一啖又一啖冰鎮南日鮑鮑魚好大隻,口感彈牙隻醬汁好入味,好食!酒香竹筒蝦大蝦熟度岩岩好,仍然好彈牙而且個湯底似係藥材湯,夠哂補砂鍋黃花魚湯真係成氣黃花魚先炸香再煮湯所以個湯好夠魚味~條魚又炸得夠脆,入面d 魚肉又滑嫩我地都清左條魚馬來風光個汁唔會太鹹,通菜仍然爽脆桂花陳皮燉雪梨最後梗係要食埋甜品成隻雪梨夠哂潤仲有埋雪耳爽口,多種口感酥炸冰心榴槤入面既榴槤雪到冰哂再拎去炸一切開,榴槤味就衝出黎再配搭個甜味汁,唔錯
莆田成日都會做唔同既料理節

今次到海蟶節~

個人好鐘意食蟶子,就試下依款明星蟶子❣️哆頭蟶❣️有咩特別

哆頭蟶比一般既厚身同粗身
但質地同樣都幾爽口彈牙
椒鹽味唔算濃
外皮炸得金黃香脆,忍唔住食完一啖又一啖

冰鎮南日鮑
鮑魚好大隻,口感彈牙
隻醬汁好入味,好食!

酒香竹筒蝦
大蝦熟度岩岩好,仍然好彈牙
而且個湯底似係藥材湯,夠哂補

砂鍋黃花魚湯
真係成氣黃花魚先炸香再煮湯
所以個湯好夠魚味~
條魚又炸得夠脆,入面d 魚肉又滑嫩
我地都清左條魚

馬來風光
個汁唔會太鹹,通菜仍然爽脆

桂花陳皮燉雪梨
最後梗係要食埋甜品
成隻雪梨夠哂潤
仲有埋雪耳爽口,多種口感

入面既榴槤雪到冰哂再拎去炸
一切開,榴槤味就衝出黎
再配搭個甜味汁,唔錯

2023-05-16
2023-05-18 86 views
食個set lunch 炒米粉、3味前菜、一個例湯本來應該好快每日例湯早應煲好啦前菜都係早煮好晒啦,都係執現成…理應好似車仔面咁執但反而主食好快來例湯和前菜好似失蹤咗!?等個例湯同前菜要差唔多成個鐘?期間追咗好幾次但是餐廳混亂到不得了追極都幫唔到你隔離枱都係咁….仲要最後是但比前菜人哋就算…我枱兩套前菜,等到天長地久都只來一set真係OMG仲要只聽到佢入面好似在鬧交….唔快快攪掂啲單,仲浪費時間在鬧交四
食個set lunch
炒米粉、3味前菜、一個例湯
本來應該好快
每日例湯早應煲好啦
前菜都係早煮好晒啦,都係執現成…
理應好似車仔面咁執

但反而主食好快來
例湯和前菜好似失蹤咗!?
等個例湯同前菜要差唔多成個鐘?
期間追咗好幾次
但是餐廳混亂到不得了
追極都幫唔到你
隔離枱都係咁….仲要最後是但比前菜人哋就算…
我枱兩套前菜,等到天長地久都只來一set
真係OMG

仲要只聽到佢入面好似在鬧交….
唔快快攪掂啲單,仲浪費時間在鬧交四

2023-05-16 71 views
又到左莆田海蟶節啦❤️今年慶祝母親節😘揀左黎食飯,撞正有海蟶食,成間餐廳人山人海,係門口已經揀定食邊款😍叫2個海蟶菜品,仲有優惠價👍🏻真係好抵 叫多幾個小菜❤️夠曬豐富九層塔海蟶煲:好香ge九層塔香味,加上每一粒炸過嘅肥美海蟶❤️沾上香料醬汁,咬落去海蟶爆汁juicy 👍🏻正 椒鹽哆頭蟶:呢個真係食唔停口🤤哆頭蟶炸到金黃香脆,加上炸物最好嘅配搭 椒鹽 ,又香又脆👍🏻食上癮🤤鮑魚紅燒肉:呢味菜我去親莆田必食,因為性價比好高👍🏻大大粒鮑魚,吸曬D汁,美味❤️加上肥厚嘅腩肉👍🏻必食 今次仲叫左2個冷盤,一樣咁高質!水晶豬蹄凍:粒粒豬蹄凍都晶凝通透😍咬落Q彈,加上少少辣汁拌勻,幾惹味👍🏻滷水豆腐:豆腐皮軟滑,吸曬D滷水汁嘅味道👍🏻都好味😋

今次仲叫左2個冷盤,一樣咁高質!

滷水豆腐:豆腐皮軟滑,吸曬D滷水汁嘅味道👍🏻都好味😋
📍「莆田」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌莆田成日都有季節限定嘅菜式,今次見到佢哋推出咗「蟶子節」,而且HK$219就可以試兩款特色蟶子菜式,梗係要去試吓😎📷餐廳位於Yoho Mall 1期2樓,店面好大,座位夠闊落,坐得好舒服😇裝修走現代風,整體燈光光猛,岩哂同屋企人、朋友食吓中菜吹下水🥰職員服務態度又好又體貼,而且上菜速度都好快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🍴鐵板鹽焗蟶子💰HK$128✨推薦指數:8.5/10呢款鐵板上夠哂熱辣辣,鹽焗可以食到蟶子最原始嘅鮮甜味,蟶子粒粒肥美飽滿,咬落去仲爆汁添!必嗌😍🍴蒜蓉蒸蟶子💰HK$128✨推薦指數:8/10呢款用咗爆香咗蒜蓉同熱油淋上蟶子度,每隻蟶子都吸收咗蒜蓉香味,係最愛嘅海鮮食法之一😋🍴精美四小拼💰HK$138✨推薦指數:7.5/10四小拼分別係蝦苗拌頭水紫菜、九轉小腸、水晶豬蹄凍同家鄉燜荀干,一次過可以試哂四款特色福建小食😚👧🏻最中意頭水紫菜,食落酸酸甜甜有咬口,非常開胃🤩😋九轉小腸係一度超考廚師功夫嘅菜式,小腸去咗肥膩位,用傳統「九摺式」穿套滷製好嘅豬腸,食落好彈牙入味😆水晶豬蹄凍滑嘟嘟,口感幾得意😗燜荀干好爽口,而且夠入味,做前菜最岩👍🏻🍴福
📍「莆田」- 元朗

✨推薦指數:8/10

🍴精美四小拼
💰HK$138
✨推薦指數:7.5/10
👧🏻最中意頭水紫菜,食落酸酸甜甜有咬口,非常開胃🤩😋
水晶豬蹄凍滑嘟嘟,口感幾得意😗
燜荀干好爽口,而且夠入味,做前菜最岩👍🏻

🍴福洲風味紅糟雞
💰HK$98
✨推薦指數:9/10
呢款超有驚喜‼️
紅糟雞先醃後用煲焗熟,一嚟到就聞到香濃嘅紅糟味,而且每件雞肉都醃得好入味,而且大十舊啖啖肉咁,口感嫩滑,再加上爽口嘅木耳,送飯一流🤤🤤🤤

🍴石鍋滑豆腐
💰HK$98
✨推薦指數:8.5/10
滑豆腐煲送到嚟新鮮滾熱辣,放上枱面仲係「咋咋」聲,豆腐淋上芡汁,下層鋪咗層煎蛋,面頭仲有幾粒蝦仁🍤,夠哂豐富🤩
食落豆腐外層皮薄,內裡超嫩滑,而且充分吸收咗芡汁,非常入味,連埋底層嘅煎蛋一齊食,蛋香加上滑豆腐,蛋白質超夠😚😋

🍴莆田扁肉湯
💰HK$32
✨推薦指數:7/10
呢款係清清哋嘅紫菜扁肉湯,扁肉粒用咗嫩滑豬肉,用好薄嘅皮包住,食落似小雲吞咁😗

• 鐵板鹽焗蟶子
  • 蒜蓉蒸海蟶
  • 福洲風味紅糟雞
2023-05-14 59 views
媽媽節想食得簡單一點我們是小家庭 人數不多🫢也不想去酒樓同人迫, 選了福建菜來吃而且有蟶子主題 正合媽媽心意.🔸蟶子節$219/2道菜我們揀了蟶炒黃蛋 & 莆田農家蟶溜湯肥嘟嘟的蟶子粉蛋 濃香又健康蟶溜湯好驚喜 本身都怕會腥的 相反地是勁清甜還有蕃茄 椰菜 等煮出來的湯 什是美味.🔸家常豬蹄凍 $68切到一粒粒的凍豬蹄再與麻辣醬油撈來吃不會太辣但好惹味.🔸金湯時蔬 $88咸蛋和皮蛋湯煮出來的菜 每條都沾上蛋汁香濃好吃.🔸芋香鴨 $98芋頭包著鴨肉外皮脆脆香香 軟糯的好味.🔸黃金荷葉包 $38@ (要叫2件起)黃金荷包意頭好之外還好好吃 脆脆的 有點像炸饅頭切開後再包起所有菜和肉入去吃肉香又不會太咸 我喜歡🫰🏻.📍莆田📌元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖分店: 將軍澳/銅鑼灣/荃灣/鑽石山/尖沙咀/機場
媽媽節想食得簡單一點
我們是小家庭 人數不多🫢
也不想去酒樓同人迫, 選了福建菜來吃
而且有蟶子主題 正合媽媽心意
香濃好吃
🔸芋香鴨 $98
芋頭包著鴨肉
外皮脆脆香香 軟糯的好味
🔸黃金荷葉包 $38@ (要叫2件起)
黃金荷包意頭好之外
還好好吃 脆脆的 有點像炸饅頭
切開後再包起所有菜和肉入去吃
肉香又不會太咸 我喜歡🫰🏻
📍莆田
📌元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖
分店: 將軍澳/銅鑼灣/荃灣/鑽石山/尖沙咀/機場
2023-05-11 73 views
拎左消費券,梗係要同媽媽食返餐好順便當慶祝母親節諗住早少少食吾洗等位,所以早食就最方便職員推介左最新餐牌有蟶子節而且款式口味都有好多選擇有傳統蒜蓉粉絲蒸,亦有鐵板鹽焗蟶子簡單既鹽焗方法帶出蟶子既原汁鮮味味道就最鮮甜同岩曬我蝦苗頭水紫菜酸酸甜甜好開胃,口感又爽又滑扁肉湯湯頭有少量嘅紫菜,飲落幾清,扁肉似細細粒晚雲吞咁,調味適中爆炒豬肝豬肝經爆炒之後比較亁身,味道比較濃郁。興化炒米粉米粉好似銀絲咁,炒得好夠火喉同夠乾身
拎左消費券,梗係要同媽媽食返餐好

順便當慶祝母親節

諗住早少少食吾洗等位,所以早食就最方便

職員推介左最新餐牌有蟶子節

而且款式口味都有好多選擇

有傳統蒜蓉粉絲蒸,亦有鐵板鹽焗蟶子
簡單既鹽焗方法帶出蟶子既原汁鮮味

味道就最鮮甜同岩曬我

蝦苗頭水紫菜

酸酸甜甜好開胃,口感又爽又滑

扁肉湯

湯頭有少量嘅紫菜,飲落幾清,扁肉似細細粒晚雲吞咁,調味適中

爆炒豬肝

豬肝經爆炒之後比較亁身,味道比較濃郁。

興化炒米粉

米粉好似銀絲咁,炒得好夠火喉同夠乾身
2023-05-09 134 views
定期都會黎依到開餐🥢因為每隔一排就會轉𝐌𝐞𝐧𝐮,轉當造主題野食🌟而今次又黎既係一年一度既哆頭蟶節🙆🏻‍♀️~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪前菜 • 醃木耳 (有少少辣香味🌶,店員放低時仲話可通血管) ▪茶 • 菊花杞子 (明目安神 • 清熱解毒)🌼.▪精美四小拼 ($138)(九轉小腸 • 紫菜 • 筍乾 • 土筍凍)先黎個乜都有既前菜先💃🏻其中九轉小腸仲係🎖推介菜式之一,冇晒中間個𝐝肥膏,係手工菜👨🏻‍🍳蝦苗拌頭水紫菜酸酸地,幾開胃🦐.▪海蟶菜式 (𝟗種食法 • $99 - $139/款)如果𝟏次過揀𝟐款,仲有優惠價$𝟐𝟏𝟗 / 𝟐款🍽當造季節,真係唔同𝐝,海蟶隻隻都肥美脹卜卜🤲🏻▫️蒜蓉蒸海蟶爆滿嘅蒜蓉,依種煮法,一定唔會揀錯🧄▫️莆田農家蟶溜湯用農家既做法保持鮮甜味,湯底仲加左蕃茄 • 椰菜花......🍲海蟶份量好多,湯羹隨手舀起都滿滿🥄.▪椒鹽豬手 ($48/片)經過𝟖𝐡𝐫𝐬既烹調工序🔥,食落已冇晒肥肉,得黎膠原蛋白🧏🏻‍♀️炸得夠香口脆卜卜💥,帶鹹香🧂(*餐廳仲有即棄手套提供,方便我地食).▪鮮貝燴絲瓜 ($88/例)小鮮貝份量都好多
定期都會黎依到開餐🥢
因為每隔一排就會轉𝐌𝐞𝐧𝐮,轉當造主題野食🌟
而今次又黎既係一年一度既哆頭蟶節🙆🏻‍♀️

▪茶 • 菊花杞子 (明目安神 • 清熱解毒)🌼
前菜

▪精美四小拼 ($138)
(九轉小腸 • 紫菜 • 筍乾 • 土筍凍)
先黎個乜都有既前菜先💃🏻
蝦苗拌頭水紫菜酸酸地,幾開胃🦐
精美四小拼
精美四小拼

▪海蟶菜式 (𝟗種食法 • $99 - $139/款)
如果𝟏次過揀𝟐款,仲有優惠價$𝟐𝟏𝟗 / 𝟐款🍽
當造季節,真係唔同𝐝,海蟶隻隻都肥美脹卜卜🤲🏻

▫️蒜蓉蒸海蟶
爆滿嘅蒜蓉,依種煮法,一定唔會揀錯🧄
蒜蓉蒸海蟶

▫️莆田農家蟶溜湯
海蟶份量好多,湯羹隨手舀起都滿滿🥄
莆田農家蟶溜湯

▪椒鹽豬手 ($48/片)
炸得夠香口脆卜卜💥,帶鹹香🧂
(*餐廳仲有即棄手套提供,方便我地食)
椒鹽豬手

▪鮮貝燴絲瓜 ($88/例)
小鮮貝份量都好多粒,絲瓜甜甜🥒
食落仲有少少爽口,冇過淋。
埋左個芡汁睇落令立立💎
鮮貝燴絲瓜

▪酥炸冰心榴槤 ($58)
一舀開個陣榴槤味即攻出黎🥄
食落外脆內綿,外熱內冰💛
酥炸冰心榴槤

🔺店員們服務好好,主動幫我地換骨碟🍽
🔺餐廳夠光猛,樓底高又夠闊落,坐得舒服😌