2023-02-22 72 views
放工後約左朋友聚一聚,食晚飯,去左食之前未試過的福建菜。呢間餐廳喺元朗形點一期2樓,好近西鐵站,朋友喺港島區入黎都非常方便。餐廳的門面設計好吸睛,餐廳內的裝潢高貴雅致,座位闊落舒適,坐低同朋友一邊食一邊吹水,盡興無比。一坐低店員隨即遞上熱茶和前菜,仲推介我地食做緊推廣的海蠣菜,服務周到。餐廳剛剛做緊海蠣節🦪食品,$209 可以揀兩道海蠣菜,真係好抵食。🦪福建特色海蠣煎好似我地平時食嘅蚵仔煎,啲蠔大大粒,夠新鮮又夠多,蠔餅香脆可口,味道非常好🌟海蠣煮泗粉泗粉食落好似平時食嘅薯粉,口感軟滑煙韌,索晒啲汁都唔會好咸,加上啲冬菇同埋大大粒嘅海蠣,簡直係一流!🐟百秒黃花魚店員上菜時叮囑我地要將魚和湯一齊食,魚肉好滑,煮得恰到好處,非常好!🌟酥炒芋芯有啲似我地平時食的反沙芋,口感香脆,表面有一層薄薄的糖衣,唔會太甜 ,但芋芯略嫌唔夠粉

🦪福建特色海蠣煎

🌟海蠣煮泗粉

🐟百秒黃花魚

🌟酥炒芋芯
2023-02-13
2023-02-21 925 views
今次又到我帶屋企人去食飯,咁岩遇著莆田海蠣節,$209/2道海蠣菜式,幾抵食咁🤤原來海蠣又叫珠蠣,係福建江口人對本地海蠣既叫法,佢和肥厚的生蠔完全不同,即使足夠成熟既珠蠣,體積亦只有珍珠size,顏色乳白似珍珠,因此得名。👍🏻辣子鮮海蠣🦪香酥外層包住鮮嫩既海蠣,海蠣既鮮味中滲出微微既麻辣,襯熱食真係好邪惡🤤👍🏻福建海蠣煎海蠣煎係福建名菜,肥美鮮甜既海蠣加蛋煎香,點埋有蝦醬既辣椒醬一齊食🤤鮮味咸香,外脆內軟,口感同味道都好豐富😋👍🏻大白菜燉軟豆腐 $128以黃芯大白菜、自家製農家軟豆腐、大骨高湯、蝦乾、蟶子、蠔、豬肉等食材熬八小時,湯水非常鮮甜😍集所有食材既鮮味於一身,每啖都係精華,而且大白菜同軟豆腐吸收晒湯汁,食落Juicy咸鮮😋,係足料無味精既靚湯。👍🏻芋香鴨 $98酥炸芋泥夾住厚切滷鴨肉,咬落無骨啖啖肉,酥糯鹹香😍而且唔油膩,烹調技巧精湛,好識得配搭食材,無論味道定口感都令我印象深刻。👍🏻鹹香黃花魚 $88食落有少少花椒香,鹹香脆嫩😋芥蘭豆皮 $88芥蘭幼嫩無苦味,加埋粟米仔、豆皮一齊炒,食落清爽,咸味適中。

👍🏻辣子鮮海蠣🦪

👍🏻福建海蠣煎

👍🏻大白菜燉軟豆腐 $128

👍🏻芋香鴨 $98

👍🏻鹹香黃花魚 $88
食落有少少花椒香,鹹香脆嫩😋

芥蘭豆皮 $88
2023-02-19 215 views
有日同朋友傾計講飲講食 就講開食蠔🦪原來大家都超鐘意食蠔 佢話莆田最近做緊「海蠣節」喎嘩 😍正呀 岩晒我地去啦 即刻約返日去食個晚餐先餐廳環境寬敞 坐得很舒適 菜式選擇多元化又有特色職員態度好friendly服務很好 而家做緊海蠣節有6種吃法 🦪$209可以揀2款菜式 價錢好抵食👍🏻🦪「莆田海蠣節」($209/2道)▪️福建海蠣煎 上枱賣相好吸引 有好多海蠣 每口咬落去都係滿滿既蠔仔 粒粒都有蠔味而且粉漿唔會太厚 煙煙韌韌既囗感 又煎得好香口 ▪️海蠣煮泗汾泗粉係番薯粉 滑嘟嘟又彈牙有超多海蠣 粒粒都有蠔味 好鮮味配料還有冬菇 豬肉片等 份量十足湯有鮮魚味 泗粉索晒湯既精華 好正呀🔸百秒黃花魚 而家做緊半價優惠$39咋 真係超抵食呀🤗莆田100秒黃花魚係莆田既人氣菜式黃花魚好鮮甜 魚肉滑溜鮮味十足🔸酥炒芋芯($98)芋芯外層炸得焦香 口感又軟又綿外脆內軟 食落甜甜地 好特別呀🔸馬來風光 ($88)用左馬來西亞好出名既三巴醬炒醬好香有d微辣 仲有d咸香味 好惹味🔹冬瓜薏米水(凍)($28)冬瓜薏米下火又去濕 質地比較杰身但口感仍然好滑 🔹紅毛榴槤汁($38)味道帶點酸甜 飲落感覺很清新香
有日同朋友傾計講飲講食 就講開食蠔🦪
原來大家都超鐘意食蠔 佢話莆田最近做緊「海蠣節」喎
嘩 😍正呀 岩晒我地去啦 即刻約返日去食個晚餐先
餐廳環境寬敞 坐得很舒適 菜式選擇多元化又有特色
職員態度好friendly服務很好
而家做緊海蠣節有6種吃法 🦪
$209可以揀2款菜式 價錢好抵食👍🏻

🦪「莆田海蠣節」($209/2道)
▪️福建海蠣煎

🔸百秒黃花魚
而家做緊半價優惠$39咋 真係超抵食呀🤗
莆田100秒黃花魚係莆田既人氣菜式
黃花魚好鮮甜 魚肉滑溜鮮味十足

🔸酥炒芋芯($98)
芋芯外層炸得焦香 口感又軟又綿
外脆內軟 食落甜甜地 好特別呀

🔸馬來風光 ($88)
用左馬來西亞好出名既三巴醬炒
醬好香有d微辣 仲有d咸香味 好惹味

🔹冬瓜薏米水(凍)($28)
冬瓜薏米下火又去濕 質地比較杰身
但口感仍然好滑

🔹紅毛榴槤汁($38)
味道帶點酸甜 飲落感覺很清新香甜

酥炒芋芯
馬來風光
冬瓜薏米水 紅毛榴槤汁
2023-02-19 46 views
形點呢間地道鄉間風味福建菜幾特別,入面環境寬躺舒適,一坐低店員隨即奉上熱杞子野生菊花茶及前菜木耳,服務殷勤有禮😊依家最新推出嘅【莆田海蠣節】巡禮,$209就有兩款海蠣菜式😋 ❣️海蠣煮泗粉~除咗鮮美海蠣,配料豐富,泗粉夠曬入味😋❣️福建海蠣煎~蛋煎得香脆,啖啖蠔仔好鮮美❤️❣️莆田荔枝肉 ~褔建傳統名菜,豬肉炸得香脆鬆化,酸酸甜甜好開胃😊 ❣️百秒黃花魚~魚肉嫩滑,現在半價$39抵食❤️

❣️九轉小腸~一層一層咬落爽口彈牙😋
❣️阿留土筍凍~福建家鄉小食入口滑溜,幾特別❣️建蓮雪耳湯~飯後甜品好滋潤❤️👍

❣️海蠣煮泗粉~除咗鮮美海蠣,配料豐富,泗粉夠曬入味😋

❣️福建海蠣煎~蛋煎得香脆,啖啖蠔仔好鮮美❤️

❣️百秒黃花魚~魚肉嫩滑,現在半價$39抵食❤️

❣️九轉小腸~一層一層咬落爽口彈牙😋

❣️阿留土筍凍~福建家鄉小食入口滑溜,幾特別

❣️建蓮雪耳湯~飯後甜品好滋潤❤️👍

2023-02-18
Lunch
  • 九轉小腸
2023-02-13 59 views
位於元朗形點一期的「莆田」中式餐廳,內裏裝修富麗堂皇優雅,燈光柔和座位舒適,這是我第一次品嘗感覺很滿意。📍「福建海蠣煎」簡單來說是煎蠔餅;主要是雞蛋和蠔仔混在一起煎,很吃前點一點酸辣醬就超級好味,蠔仔也十分新鮮😋📍「海蠣煮泗粉」主要有蠔仔、瘦肉、冬菇及薯粉,冬菇夠淋,蠔仔新鮮不用講,薯粉十分依韌,吃極不夠😋📍「酥炒芋芯」簡單講是炸芋頭,外表有一層甜汁,咬下去十分香脆,有外脆內軟嘅感覺,讚不絕口😋😋📍「馬來風光」是一個馬拉盞炒通菜,鹹度適中不會太鹹,馬拉盞帶有少少辣很惹味,份量足夠😋📍冬瓜薏米水🥤主要功能下火🔥去濕💦,但這杯薏米水特別之處就係冬瓜和薏米攪混之後比較杰,有凍飲和熱飲選擇😋總括來說食物份量適中,食物溫度夠熱,上檯速度亦很快,給他一個讚👍

📍「福建海蠣煎」

📍「海蠣煮泗粉」

📍「酥炒芋芯」

📍「馬來風光」

📍冬瓜薏米水🥤

2023-02-13
Dinner
今次食食食之旅黎到元朗😌莆田成日都有季節限定嘅菜式,今次見到佢哋推出咗「海蠣節🦪」,梗係唔可以錯過啦😗📷餐廳位於Yoho Mall 1期2樓,店面好大,座位夠闊落,坐得好舒服😇裝修走現代風,整體燈光光猛,岩哂同屋企人、朋友食吓中菜吹下水🥰職員服務態度又好又體貼,而且上菜速度都好快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🍴福建海蠣煎💰HK$128✨推薦指數:7.5/10呢款係福建名菜,又點可以唔嗌呢😎本身以為呢款同蠔餅唔多,但食落原來好唔同❗️肥美嘅海蠣同蛋餅一齊煎香,食落蛋餅軟糯充滿蛋香,海蠣份量都唔少,粒粒肥美鮮甜😝,不過就咁食就清淡咗,一定要配埋佢哋嘅蝦醬辣椒醬,就會更加惹味😋🍴蝦苗頭水紫菜💰HK$58✨推薦指數:9.5/10呢道用青瓜片包住頭水紫菜,中間夾住啲蝦苗,賣相特別🤗頭水紫菜係每年第一批收割嘅紫菜,產量稀少,特別珍貴🤩頭水紫菜食落酸酸甜甜有咬口,連埋青瓜片食更清楚爽口,非常開胃🤩😋🍴莆田荔枝肉💰HK$98✨推薦指數:8/10呢款都係好出名嘅福建名菜之一🤩食落酸酸甜甜充滿荔枝香,肉質彈牙唔會太硬,而且炸粉一啲都唔厚,啖啖肉夠哂入味,仲有荔枝肉添,不知不覺間就食哂成碟🤤🍴福建紅菇海鮮滷麵💰HK$1

今次食食食之旅黎到元朗😌

🍴福建海蠣煎
💰HK$128
✨推薦指數:7.5/10
呢款係福建名菜,又點可以唔嗌呢😎

🍴蝦苗頭水紫菜

🍴福建紅菇海鮮滷麵
💰HK$138
✨推薦指數:9/10
今次點咗例牌,份量都唔少,最岩2-3人食🤗
呢份滷麵係粉紅色嘅原因就係因為用咗紅菇,顏色夠哂特別💓除咗紅菇,仲落咗蝦、蜆、蟶子、蝦米、豬肉、豆卜、菜等配料,材料豐富😋滷麵食落煙煙韌韌,吸哂啲湯汁超入味,配料亦都好新鮮,份量十足,必嗌‼️‼️‼️

🍴興化炒米粉(例)
💰HK$98
✨推薦指數:7.5/10
呢款用海鮮、豬肉同蔬菜炒興化米粉,首先配料都有好多,包括蝦、蜆肉、魷魚、蝦米、豬肉片、娃娃菜、炸花生等等,夠哂豐富😙米粉食落超幼身,濕嘅程度岩岩好,唔會太乾身又唔會太濕,唔會痴埋一pat pat 咁,口感乾爽唔油膩,可惜今次嘅調味唔夠,食落無咩味咁,同之前食好大分別,唔知係咪今次唔小心失咗水準🥹

🍴風味燜苦瓜
💰HK$78
✨推薦指數:7.5/10
本身👧🏻唔多食苦瓜,但係朋友話好食唔苦,所以就嗌咗份試吓😆
呢款個調味都幾好,食落唔會太苦,就算唔中意食苦瓜嘅👧🏻都接受到😗

🍴前菜
💰HK$0
✨推薦指數:8/10
呢款係醃蘿蔔,食落酸酸甜甜好開胃😋
  • 蝦苗拌頭水紫菜
2023-02-12 65 views
今日去YOHO諗住買衫,最後冇野啱買,但就比我搵到間好好食嘅餐廳😀😀門口見到$209/2道海蠣菜😍好抵呀😍好多人見到都入咗去食餐廳都幾乎坐滿晒人😋一入去首先提供菊花茶同雲耳前菜茶好香,雲耳加啲醋酸酸地咁好開胃好好食😋我哋點咗兩道夾埋$209❤️福建海蠣煎(單點$128)❤️江口家鄉海蠣湯(單點$119)海蠣煎即係蠔餅,蠔🦪嘅數量一啲都唔少,仲煎得好靚,配埋個醬真係一流😋蠔仔湯好好飲,有大量蠔仔,仲有啲菜同蕃茄,好正!❤️家常豬蹄凍$68本身我唔知係咩,冇諗住叫,屋企人話呢個好食就叫咗,點知好好食😋豬手雪凍切粒,好特別😋😋❤️芋香鴨$98芋泥超香!同鴨好夾!大滿足!鍾意食芋頭/芋泥嘅朋友一定要試😍😍😍❤️莆田荔枝肉$98呢個好好食,酸酸甜甜,但唔會太酸,荔枝肉去咗核好清甜好好食呀!❤️暖-冬瓜薏米水❤️桂花陳皮燉雪梨$48❤️建蓮雪耳湯$48好清甜滋潤,職員話飲咗皮膚靚靚🤭🤭🤭
今日去YOHO諗住買衫,最後冇野啱買,
但就比我搵到間好好食嘅餐廳😀😀

門口見到$209/2道海蠣菜😍好抵呀😍
好多人見到都入咗去食
餐廳都幾乎坐滿晒人😋

一入去首先提供菊花茶同雲耳前菜
茶好香,雲耳加啲醋酸酸地咁好開胃好好食😋

我哋點咗兩道夾埋$209
❤️福建海蠣煎(單點$128)
❤️江口家鄉海蠣湯(單點$119)

蠔仔湯好好飲,有大量蠔仔,
仲有啲菜同蕃茄,好正!

❤️家常豬蹄凍$68
本身我唔知係咩,冇諗住叫,
屋企人話呢個好食就叫咗,
點知好好食😋
豬手雪凍切粒,好特別😋😋

❤️芋香鴨$98
芋泥超香!同鴨好夾!大滿足!
鍾意食芋頭/芋泥嘅朋友一定要試😍😍😍

❤️莆田荔枝肉$98
呢個好好食,酸酸甜甜,但唔會太酸,
荔枝肉去咗核好清甜好好食呀!

❤️暖-冬瓜薏米水

❤️桂花陳皮燉雪梨$48

❤️建蓮雪耳湯$48
好清甜滋潤,職員話飲咗皮膚靚靚🤭🤭🤭
2023-02-06 93 views
朋友話莆田好抵食,我都係半信半疑。因為平時覺得莆田係大班人食嘅,唔知道原來都有午市套餐。今日就嚟試佢個$78午市套餐,一個人可以嗌三款頭盤小食、一個主菜、同埋包一個中湯。先來小食,其實份量很少,但是都很精緻。比較有印象係個涼拌苦瓜很清新。主菜揀咗炒米粉。其實炒米粉一向係莆田嘅殺手鐧,米粉細條又有口感。呢盆米粉都有幾多海鮮,加上蔥、炸紫菜等等嘅香料撈埋一齊,其實真係好香口好容易食晒。朋友叫咗個海鮮鹵麵。送上嚟仲以為係有南乳做湯底,因為個顏色好似。但識落又唔係南乳味道:甜甜地、好難形容嘅一種味。麵條都好卦汁,都係出色嘅一味菜式。最精彩係佢而家做緊黃花魚特價,$40有找就有一條好靚嘅魚。綜合性餐,水準高之餘,仲應該平過買餸煮!值得推介。

2023-02-03 58 views
㊗️新春想拿個好意頭,同朋友家人食飯點少得盆菜呢!莆田既新年鴻運套餐,就最啱一家大細分享啦!有二至十人份量選擇,有多個開運意頭菜式,希望大家開個好年,全年都豐衣足食!🌸新春鴻運二人套餐($988)🥢鴻運發財鮑魚撈起匯集鮑魚、甘筍絲、紅薑絲、菜瓜絲等,十二種材料再配以秘製醬汁,七彩繽紛,口感雙脆。味道酸酸甜甜,夠晒開胃呀!🧨盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜二人份量嘅盆菜同樣豐富,用料十足!有鮑魚、海參、花膠、大蝦、蟶乾、瑤柱、發菜、花菇、炸芋芯、福州魚丸、燒肉、雞翼,醬汁入味香濃,滋味又滿足!🌟蘆筍XO醬帶子帶子味道鮮甜,份量很足!蘆筍爽脆帶少少辣,好惹味有鑊氣!🦆黑蒜番鴨湯湯頭濃郁香醇,入口係黑蒜同鴨肉既原味道,滋補養生!🍜媽祖平安麵麵條吸收左湯汁,口感細滑香甜,配搭鮮蝦、五花肉片、雞蛋、荷蘭豆、紫菜等,豐富又特式!🍡芋圓花生湯花生煲得軟腍香糯,加埋三色芋圓,煙靭好滿足呀!

㊗️

🌸
新春鴻運二人套餐($988)

🥢

🧨

🌟
蘆筍XO醬帶子
帶子味道鮮甜,份量很足!蘆筍爽脆帶少少辣,好惹味有鑊氣!

🦆
黑蒜番鴨湯
湯頭濃郁香醇,入口係黑蒜同鴨肉既原味道,滋補養生!

🍜

🍡
芋圓花生湯
花生煲得軟腍香糯,加埋三色芋圓,煙靭好滿足呀!
2023-01-29 69 views
📍莆田 兩次吃過都覺得味道不錯,除了有些是有驚喜以外,基本上味道都在中級的水平,今天就去吃吃看他們的新年套餐囉~~🧧新春鴻運2人餐 🦪鴻運發財鮑魚撈起店員超可愛的,會一邊加料跟醬進去時一邊說新年的吉祥說話,感覺服務訓練這方面都做得很周到,整盆都色彩繽紛~🐚盤滿砵滿鮑魚大蝦盆菜其實這個套餐應該3個人吃都很足夠,有鮑魚、海參、蟶子、瑤柱、髮菜、豬腩肉、雞翅、福洲魚蛋、大蝦、炸芋條🌵蘆筍XO醬帶子好像XO醬是不用錢一樣才加爆😂😂,剛好全部都是我跟吳先森喜歡的 ,所以第一道被清光🦆黑蒜番鴨湯因為太香也很清甜,所以我這個不能吃鴨鴨也忍不住偷喝了一半,然後剩下的就只好讓他喝完,還好沒有過敏...((這樣我以後484可以偶然偷吃一點點?我有點想台灣的咸酥鴨了😂🍜媽祖平安麵這款的麵煮得比較爛爛的,但因為湯頭很香,有蝦又有蟶子,所以都吃了不少🥜芋圓花生湯本來以為我會不喜歡,但它的甜度不會很高,而且花生味不過重💲約HKD 988
📍莆田

🧧新春鴻運2人餐

🦪鴻運發財鮑魚撈起

🐚盤滿砵滿鮑魚大蝦盆菜

🌵蘆筍XO醬帶子

🦆黑蒜番鴨湯

🍜媽祖平安麵

🥜芋圓花生湯
本來以為我會不喜歡,但它的甜度不會很高,而且花生味不過重

💲約HKD 988
2023-01-24 48 views
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 元朗 - 莆田 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 新春撈起 撈起新年期間 緊要食下賀年菜最有特色嘅莫過於撈起今次嚟咗莆田食新春套餐新年有莆田 萬事好開始🔹撈起一齊嗌撈起 同埋新年祝賀語好有氣氛呀~ 而且仲有鮑魚 甜甜嘅齋菜🔹鮑魚海參大蝦盆菜盆滿缽滿 包羅萬有嘅盆菜海參 鮑魚 瑤柱 燒肉 花膠 發菜 蝦 雞翼 蟶子 花菇 炸芋芯 福州魚丸福州魚丸好有驚喜 竟然有餡仲有彈牙蟶子 係莆田特色成煲夠曬鮮味 而且超足料🔹XO 醬蘆筍帶子夠惹味嘅蘆筍帶子少少辣又爽口健康過新年🔹黑蒜番鴨湯燉盅燉湯飲落好滋補食埋鴨補上加補 肉亦唔韌 飲完成個人暖曬🔹媽祖平安面望落簡單 帶出家鄉嘅感覺加埋辣媽醬 食完一碗再一碗🔹花生湯芋圓米白花生湯糖水配上七彩繽紛嘅芋圓用上冰糖唔太甜 仲有種暖心感覺食落好滋潤呀~◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍莆田 (形點) (元朗)元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee元朗🔎發掘同類美食:#ee中式#hkfoodie

新春撈起 撈起

🔹花生湯芋圓
米白花生湯糖水配上七彩繽紛嘅芋圓
用上冰糖唔太甜 仲有種暖心感覺
食落好滋潤呀~

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍莆田 (形點) (元朗)
元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee元朗
🔎發掘同類美食:#ee中式

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol #莆田
2023-01-20 52 views
👍🏻 鴻運套餐2人餐年三十晚因為男朋友要開工 所以我哋決定提早食團年飯慶祝吓❣️為咗儀式感 兩個人又想食盆菜 就嚟幫襯鴻運套餐二人餐🙌🏻✅ 鴻運發財鮑魚撈起 撈起 撈到風生水起🙌🏻用咗多種食材 加上特製醬汁 配埋鮑魚一齊食 夠晒睇頭 希望新一年鴻運發財😎✅ 盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜過年過節 12種食材 盤滿缽滿 包羅萬有 樣樣入味💕材料有海參、鮑魚、瑤柱、燒肉、花膠、海發菜、大蝦、雞翼、蟶乾、花菇、炸芋芯、福州魚丸 難得全部食材都做得恰到好處 炆得夠時間 腍滑入味👯‍♀️✅ 蘆筍XO醬帶子經典配搭 一定好味🤤帶子粒粒厚身 保持到嫩滑嘅質感 而佢哋選擇嘅蘆筍都係偏向後生 食落好爽脆 XO醬味道好出❤️辣辣地幾惹味✅ 黑蒜番鴨湯🐣湯走清甜路線 鴨用份量巨多 碗一碗都有四至五舊 真材實料🙌🏻黑蒜味道唔會過份濃烈 飲落舒服、滋補✅ 媽祖平安麵之前未聽說過呢款菜式 湯頭鮮甜 搭配幼麵 一啖湯一啖麵好療癒💋上面仲有好多配料 炸鵪鶉蛋好有驚喜 蝦🦐好甜!✅ 芋圓花生湯一個套餐一定要用甜品作結 花生湯偏濃稠 花生滿滿🥜熬煮過後入口綿密 芋圓煙靭 增加口感注意事項⚠️- 佢哋推出多款新年套餐/菜式 根據人數 份量會
👍🏻 鴻運套餐2人餐

👉🏻盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜 - 4/6/8/10人份
👉🏻鴻運發財鮑魚撈起 - 小/中/大份
- 環境舒服 姐姐好熱心好friendly💁🏻‍♂️
2023-01-19 82 views
莆田主打的福建菜,餐廳以中式佈置,風格簡潔明亮,舒適寬敞,是與朋友及一家人聚餐的好地方。新春鴻運2人套餐 $988 (免菜、芥及 加一)鴻運發財鮑魚撈起撈起是新春意頭菜式,配搭七彩材料,有生菜絲、西芹絲、紅蘿蔔絲、黃瓜絲、紅菜絲、薄脆及粉絲等,配上鮑魚,寓意包羅萬有,更添豪氣 。醬料甜甜酸酸,代表來年甜甜蜜蜜,撈起的時候,要講出一些吉利及祝賀語,象徵新一年風山水起 ! 鮑魚滑溜鮮香,配合煙韌粉絲,十分滋味。盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜新春必食人氣盆菜,寓意盤滿缽滿,肥美的鮑魚及海參,鮮味香濃,口感帶嚼勁。大蝦新鮮爽彈,鮮味十足,燒肉口感鬆軟,充滿彈性,肥膏香而不膩。大粒圓潤瑤柱,鮮味軟嫩。魚蛋Q彈,內裏肉汁鮮嫩。冬菇滑溜,還有掛湯力強的芋頭等,芋頭粉糯清甜, 吸收盆菜精華, 美味滿分。蘆筍XO醬帶子翠綠的的蘆筍,入口爽脆,配上厚身帶子,充滿鑊氣。還有脆玉瓜、香芹及紅黃椒絲,清脆爽口。黑蒜番鴨湯打開蓋鮮香撲鼻,先嚐一口湯,香濃鮮味,啖啖醉人的黑蒜香氣,浸泡在湯中鴨件,香滑細膩,感覺滋補順喉。媽祖平安麵幼細的平安麵,掛汁力強,吸收了鮮味奶白湯底,加上豐富的配料:香芹絲、荷蘭豆、滑溜冬菇、爽彈

新春鴻運2人套餐 $988
(免菜、芥及 加一)

蘆筍XO醬帶子

媽祖平安麵
幼細的平安麵,掛汁力強,吸收了鮮味奶白湯底,加上豐富的配料:香芹絲、荷蘭豆、滑溜冬菇、爽彈蝦肉及惹味蒜粒等, 口感相當豐富,令人喜歡。
芋圓花生湯
口感煙韌的芋圓,夾合綿糯花生粒,甜度適中,滋潤喉嚨。
1K
2023-01-15 145 views
# #元朗 @hkputien🧨上次去 #莆田 食晚飯, 店員表示新年前會有新春套餐推出, 我們期待以久呢…🧧2人鴻運套餐包括6道菜品, 有主食、盤菜、甜湯, 最重要是 ”撈起”, 撈起撈起、撈得風生水起!🎉鴻運發財魚生 (鮑魚) ~ 多款食材, 配以特製酸甜醬汁, 店員每放一種配菜、醬汁, 均會說喜慶祝賀說話, 聽得開心, 看得悅目, 食得更開心! 店員不時提醒, 撈起要撈得高高的, 越高越旺, 好貼心! 🦐盆滿缽滿鮑魚大蝦盆菜 ~ 大蝦, 笑哈哈! 大元貝, 金銀滿屋! 豬手, 橫財就手!髮菜、聖子乾, 發財好市! 鮑魚, 年年包有餘! 另外還有海參、花膠、冬菇、雞翼、芋頭、包心魚丸等! 份量多到4人都夠食! 蘆筍XO醬帶子 ~ 配色很好看, 蘆筍沒有渣, 帶子爽甜, 份量很足! 黑蒜番鴨湯 ~ 很香的味道, 鴨肉份量多, 填滿整個湯盅! 飲落有黑蒜特有的香甜味, 鴨肉結實, 不肥膩! 🍜媽祖平安麵 ~ 是我很喜愛的麵食, 大量海鮮, 湯底濃厚鮮甜, 最特別是有炸過的鵪鶉蛋及扁肉, 讚! 🥜芋圓花生湯 ~ 芋圓煙靭, 花生香甜, 新一年一定甜甜蜜蜜! 2人餐份量也太多了吧, 完美演
# #元朗 @hkputien

2人餐份量也太多了吧, 完美演繹 “年年有餘”

鴻運發財魚生 (鮑魚) 撈起, 另有分大、中、小份, 價錢由 $198 - $398, 真心抵!  還送我們利是封!

• 興化炒米粉
  • 鐵板鹽焗蟶子
  • 莆田扁肉湯
  • 九轉小腸
  • 蝦苗拌頭水紫菜
  • 椒鹽豬手
  • 鴻運發財撈起
  • 媽祖麵線
臨近新年🧧個種氣氛越黎越強🥳連平時好少主動嗌食中菜既我🥢都忍唔住去食番餐🍀好易頭既開運餐🍀未到新年,已經要開始旺定先🧨~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪新春鴻運𝟐人套餐 ($988) ▫️鴻運發財鮑魚撈起有鮑魚既撈起,”鮑”你撈起,夠晒好意頭🤭店員姐姐💁🏻‍♀️會幫我地加配料 • 調味🧂而且每落一樣料都會先講係咩 • 又會講好易頭既說話,再講寓意係咩🌟落齊晒,仲叫我地一定要一齊拎起筷子🥢一齊撈 • 一齊大嗌撈起 • 𝟐𝟎𝟐𝟑撈到風生水起🌊💕真係衷心感謝店員姐姐既用心💕外圍配搭左唔同顏色,夠𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥🌈加既特製酸甜醬汁,甜味較出😙.▫️盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜可以用包羅萬有黎形容,真係好豐富🤩最緊要❣️個底唔係平時常見個種油浸豬皮蘿蔔墊起😎面層(重點) : 彈牙易咬鮑魚 • 勁大粒瑤柱 • 大蝦🦐 • 海參 • 花膠 • 發菜 • 蟶子仲有皮𝐐𝐐 炆得夠淋又入味既豬手🐷 • 燒肉 • 有餡既福州魚丸 • 雞翼🐥 • 炸芋芯 • 勁厚身花菇🍄.......題外話💁🏻‍♀️👆🏻以上𝟐樣菜式係有提供外賣🥡,仲有唔同份量,大家可以買番屋企過節食🏠✨鴻運發財鮑
臨近新年🧧個種氣氛越黎越強🥳
連平時好少主動嗌食中菜既我🥢
都忍唔住去食番餐🍀好易頭既開運餐🍀
未到新年,已經要開始旺定先🧨

▪新春鴻運𝟐人套餐 ($988)
▫️鴻運發財鮑魚撈起
有鮑魚既撈起,”鮑”你撈起,夠晒好意頭🤭
店員姐姐💁🏻‍♀️會幫我地加配料 • 調味🧂
💕真係衷心感謝店員姐姐既用心💕
外圍配搭左唔同顏色,夠𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥🌈
加既特製酸甜醬汁,甜味較出😙

▫️盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜
可以用包羅萬有黎形容,真係好豐富🤩
最緊要❣️個底唔係平時常見個種油浸豬皮蘿蔔墊起😎

題外話💁🏻‍♀️
✨鴻運發財鮑魚撈起 - 小 / 中 / 大份
✨盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜 - 𝟒 / 𝟔 / 𝟖 / 𝟏𝟎人份
▫️蘆筍𝐗𝐎醬帶子
帶子都大粒,炒完都冇縮晒水😛
除左蘆筍,仲有紅❤️ • 黃💛椒,睇落顏色更豐富😏
蘆筍𝐗𝐎醬帶子

▫️黑蒜番鴨湯
一人一盅,落足湯料🍲
每盅入面都有鴨肉件,唔會有羶味🦆
加左黑蒜飲落帶香甜🖤

▫️媽祖平安麵
麵細細長長,湯底濃稠🍜
有蝦🦐 • 紫菜絲 • 鵪鶉蛋 • 鹹肉🐖 • 冬菇 • 荷蘭豆 • 脆花生🥜……

▫️芋圓花生湯
食埋甜品夠晒滿足,𝐐𝐐既𝟑色芋圓💛💚💜
花生🥜煮到綿綿,湯唔係水𝐍𝐞𝐥𝐍𝐞𝐥🥄

▫️茶芥 ($18/位) 明目杞子菊花茶👀
▫️餐前小食 ($12/位) 酸甜菜