2023-02-22
放工後約左朋友聚一聚,食晚飯,去左食之前未試過的福建菜。呢間餐廳喺元朗形點一期2樓,好近西鐵站,朋友喺港島區入黎都非常方便。餐廳的門面設計好吸睛,餐廳內的裝潢高貴雅致,座位闊落舒適,坐低同朋友一邊食一邊吹水,盡興無比。一坐低店員隨即遞上熱茶和前菜,仲推介我地食做緊推廣的海蠣菜,服務周到。餐廳剛剛做緊海蠣節🦪食品,$209 可以揀兩道海蠣菜,真係好抵食。🦪福建特色海蠣煎好似我地平時食嘅蚵仔煎,啲蠔大大粒,夠新鮮又夠多,蠔餅香脆可口,味道非常好🌟海蠣煮泗粉泗粉食落好似平時食嘅薯粉,口感軟滑煙韌,索晒啲汁都唔會好咸,加上啲冬菇同埋大大粒嘅海蠣,簡直係一流!🐟百秒黃花魚店員上菜時叮囑我地要將魚和湯一齊食,魚肉好滑,煮得恰到好處,非常好!🌟酥炒芋芯有啲似我地平時食的反沙芋,口感香脆,表面有一層薄薄的糖衣,唔會太甜 ,但芋芯略嫌唔夠粉
🦪福建特色海蠣煎
🌟海蠣煮泗粉