2021-12-13
過咗生日都仲有生日飯聚!老友特登入元朗同我補食生日飯,俾咗幾個選擇佢,佢就揀咗莆田,平日我哋中午12:15pm左右到,唔使等位人唔多,一早上網睇過Menu,今日再睇下二人餐,但幾款都有魚,我唔食魚所以最後我哋都係揀一人嘅下午頭等餐,主食四選一(小份),小菜六選一,另加指定當日燉湯。我哋都係揀咗紅茹海鮮滷麵,小菜兩個人可以揀晒六款,是日燉湯就係冬瓜湯,之前上網睇過話芋頭鴨好似幾好食,所以最後都叫埋。枱上面已經有一大瓶菊花茶,侍應亦有講,啲嘢食都嚟得好快,之前上網見好多人話要等好耐,但係唔知係咪因為平日我哋又比較早,所以上菜速度好正常算叫做快添,侍應嘅服務態度亦正常同友善,冇咩問題。入返主題先,主菜同小菜都幾精緻,果然係有星嘅餐廳,另外加個芋頭鴨果然係幾好食,完全唔肥膩,真係值得一試,不過今日個燉湯係冬瓜湯就比較普通咗少少。主菜份量真係唔多(但人哋講咗係小份)食晒成個餐如果係男士或者比較大食少少嘅就真係唔多夠喉,不過我哋叫咗個芋頭鴨,食晒就覺得啱啱好。如果唔另外加嘢,呢個價錢好合理亦都係水準之上值得一試,其實係想試二人餐嘅,不過選擇真係太少,而且幾款都有魚,希望可以改善一下。