2020-12-05 147 views
話說要清假,約friend一齊去行街街,然後去食飯。。。因為lcx有白爛貓睇,去尖沙嘴啦。。夜晚食火鍋啦,book左寬巷子,想坐窗邊位,但得兩個人,坐第二行啦,個景一樣靚鍋底就要烏雞湯,盡量每樣叫少少啦擺盤靚就不在話下,嘢食quality都好,但真係要說的話,最唔建議叫個月餅。。其他都好好。。又有景,裝修同d食物都OK,同朋友吹水最適合啦(價錢就見仁見智啦。。)
話說要清假,約friend一齊去行街街,然後去食飯。。。

因為lcx有白爛貓睇,去尖沙嘴啦。。

鍋底就要烏雞湯,盡量每樣叫少少啦

又有景,裝修同d食物都OK,同朋友吹水最適合啦
(價錢就見仁見智啦。。)
2020-11-29 249 views
🐷玫瑰枝香 (1朵) $148- 啫係豬肉砌出嚟嘅玫瑰花 最好食 應該係呢個收費合理😗🥩温體牛(小) $238- 大概有6槐 佢切到好薄 再灘平放 望落好多塊咁仲要肉質麻麻地🥱 好韌😐🐙枝仔冰 (基本款) $98- 啫係豬肉+墨魚滑 出面再有一層唔知咩做嘅啫喱🥴 食落好奇怪🤷🏻‍♀️🐽黑毛肚 $98- 還可以 份量都算多 不過好多碎🥃烏梅汁 $88- 2個人飲唔晒一jar🐽大腸頭 (即食小吃) $78- 肥瘦適中👍🏻🧄洋蔥醬 @$15- 埋單先知收錢 仲要唔好食 我想要番豉油😅🍲湯底 東方美人 (連豆腐+鴨血) $298 - 基本上 湯底包嘅豆腐+鴨血 足夠2-3人食 唔洗再加除非係好鐘意食鴨血幾滑👌🏻比OpenRice fake咗嘅一餐 無可能$201-400一位咁埋單😂 我地每人食咗$600但係仲要唔飽 service一般 野食係精緻嘅 啱晒打卡+節食嘅女仕🙈 不似預期 唔會推介🤪
🐷玫瑰枝香 (1朵) $148

🧄洋蔥醬 @$15
- 埋單先知收錢 仲要唔好食 我想要番豉油😅

🍲湯底 東方美人 (連豆腐+鴨血) $298

不似預期 唔會推介🤪
$600 (Lunch)
-寬巷子🍽-台灣過江龍創意料理火鍋🍲👍記得訂位因為walk-in係一定冇位🤣對住維港打住邊爐真係好浪漫呀📸🌌😍-湯底🍲:鴛鴦鍋(紅泥小染/東方美人) $338呢個火鍋設計中間有個洞放左好多香配會不斷浸入個紅湯度因為隔住左所以食既時候有香麻味但唔會有個d辣子👍白湯推介就咁都可以飲2,3碗🤣個湯好清甜好濃豚骨味👍絕配呢2個湯底😉-創意料理火鍋配料菠菠糖 $98/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️用左菠菜包住豆皮入面有芝麻無論紅湯定白湯都好好食😋-墨條牛軋 $98/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️賣相好似牛軋條其實用左墨魚汁花枝同雞軟骨整成😌非常彈牙!-鳳梨酥🍍$108/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️呢個係香港限定嫁!咁就要試下🤣咬落有D鳳梨汁流出黎甜甜地入面個豬肉就咸兩個味加埋幾特別👍-傳統台式月餅糕 $188/5件🙅🏽‍♂️🙅🏾‍♀️呢個望落個樣好特別月餅都可以打邊爐🤨但唔太推介因為價錢偏貴但冇乜特別而且一淥落個湯到就散哂個年糕連條屍都搵唔反🤣-手握壽司滑🍣牛肉/豚肉 $98/3件賣相好吸引壽司咁😂但淥落個湯度好大機會係會骨肉分離😂咁其實只係一片牛/豚加個花枝滑😂
寬巷子🍽
湯底🍲:鴛鴦鍋(紅泥小染/東方美人) $338

創意料理火鍋配料
菠菠糖 $98/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️
用左菠菜包住豆皮入面有芝麻無論紅湯定白湯都好好食😋

墨條牛軋 $98/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️
賣相好似牛軋條其實用左墨魚汁花枝同雞軟骨整成😌非常彈牙!

鳳梨酥🍍$108/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️

傳統台式月餅糕 $188/5件🙅🏽‍♂️🙅🏾‍♀️

手握壽司滑🍣牛肉/豚肉 $98/3件
2020-11-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 鴛鴦鍋
2020-11-25 173 views
幾個朋友收工,相約在市區打邊爐,朋友強烈推薦黎依間餐廳,所以原本好有期望。現場裝潢風景一流,食物貌相好,但味道認真一般,價錢不算平宜,始終係海港城。不過要有心理準備係海港城既價錢,菜餐廳既服務。打邊爐前點了兩個前菜,麻辣鴨舌和滷水牛筋。鴨舌太瘦太細,收得$88 一小碟,這個尺寸又真的太那過...味道不辣又不麻....牛筋太淋而不入味😥建議大家可以直接跳過前菜...據聞餐廳火鍋湯底係由台灣師傅主理,所以原先真的很期待。我哋叫左鴛鴦鍋一邊係麻辣一邊係白豬骨湯底,可能市面有太多出色既火鍋湯底,這間湯底實屬正常普通。火鍋料方面這型全部滿分。所有食材都有精美擺盤牛舌會卷成玫瑰花造型,伴在水池造型碟上面,打卡一流。牛舌因為要雪到好硬先可以做到造型,吾可以一舊過,要拆散放落煱,吾係既話會:"花瓣"太熟,"花芯"吾熟。全晚食過最好食既牛就係玫瑰牛舌,依度既日本和牛好淋,竟然可以無牛味。🙈其他特色火鍋料雖然好靚, 都見到有吾少人推薦,不過就真係吾係咁岩我地幾個朋友口味...枝仔冰好似一支墨魚滑比個粉皮包,墨魚滑味道係好,有芫茜既香味,不過個粉皮好似係濕左既粉果皮...好奇怪...🙉台式月餅糕真係吾掂,一

打邊爐前點了兩個前菜,麻辣鴨舌和滷水牛筋。
牛筋太淋而不入味😥
建議大家可以直接跳過前菜...

火鍋料方面這型全部滿分。所有食材都有精美擺盤
牛舌會卷成玫瑰花造型,伴在水池造型碟上面,打卡一流。

台式月餅糕真係吾掂,一舊無餡粉團。😰
等左十幾分鐘先上既邚嚮鈴原來吾係即炸,上枱已經係溢緊油。😣
仲有一個墨條牛軋外型好似黑色嘅牛軋糖,係黑色又硬既墨魚滑。

另外,當日餐廳吾係坐滿,服務員都完全無服務,每一次都係擺低食物就走,要請求先會收碟。我地點了魚生刺身,都不會主動給我們魚生鼓油,吾夠醒目。

所有嘢食以依個價錢認真吾抵食,味道不至於差,喜歡新嘗試既朋友可以黎試下,打卡效果吾錯既。

窗口風景
C實行她的修身計劃已有2個多月,今晚终於肯和我食晚餐,我當然要揀一餐精緻而美味的和她慢慢嘆,“寬巷子”真是一個很好的選擇。店子位於海運大厦面向無敵大海景,樓底高而開揚,裝修古色古香而帶點格調.,紅黑白燈籠高高掛,燈光柔和,坐位寬敞舒適,配合婉轉悠揚, 清脆美妙的音樂,使人心情份外愉快!首先來一瓶寬巷子水果茶(凍)~以台灣高山青茶做底,加入柚子蜜, 少許橙汁,新鮮蘋果,橙和玫瑰花瓣,既有果香,亦有花香味,好清香,好舒服!再來就要揀湯底,共有8款選擇,有麻辣雞鍋,醉雞鍋, 齋湯底,滋潤湯底,花多眼亂,樣樣都想試。鴛鴦鍋$338~C想要茶樹菇湯,而我想要養生白鳳鍋,所以叫鴛鴦鍋就最好不過。養生白鳳鍋~以朝鮮人參,烏雞,杞子,花膠文火熬煮三,四小時,味道甘甜,雞味和人参味很特出,非常滋潤,所以忍不住飲完2碗湯先打邊爐。茶樹菇湯~以 姬松茸,茶樹菇,玉米,紅蘿蔔和腰果等熬製而成的齋湯,雖然無落肉,但味道清甜,菇味超濃郁,好好味。菠菠糖 (彩虹款)$138~以菠菜捲著豆皮,麻醬,芝麻。有芝麻的香,豆皮的煙韌和波菜的清新,索滿湯汁非常juicy美味。鳳梨酥 (基本款)$108~以花枝漿,蝦肉,豬肉,
“寬巷子”真是一個很好的選擇。

首先來一瓶寬巷子水果茶(凍)~
清香,好舒服!

菠菠糖 (彩虹款)$138~

鳳梨酥 (基本款)$108~
以花枝漿,蝦肉,豬肉,手工豆腐, 新鮮菠蘿製成,口感彈牙,味道層次豐富, 滲出淡淡的菠蘿香氣,好滋味!

墨條牛軋(基本款)$108~
以花枝漿, 雞軟骨,咖哩醬,墨魚汁做到好似牛軋糖般,爽口而彈牙,好特別!

玫瑰松板$368~
以本地豬的豬頸肉砌成一朵朵粉紅色的攻瑰花,真是美麗極了,另以洋蔥盛着蛋白,將蛋白加入豬頸肉令肉質更滑嫩和爽脆,味道亦相當鮮甜,好好味呀!

寬巷子水餃皇$98~
水餃好大粒,用料相當豐富,有蝦肉,豬肉; 木耳;冬菇;芹菜和竹筍,皮薄餡嫩,味道鮮美,正呀!

花團錦簇$368~
這個蔬菜拼盤造型優美,尤如一盤鮮花擺設, 美不勝收 ,除了美觀,蔬菜種類豐富而新鲜,有娃娃菜, 日本粟米,甜尖椒,美白菇, 金針菇,冬菇和唐生菜。

店員會把所有蔬菜細心擺放在鍋中,完全切合花團錦簇這個名字,真是美輪美奐,令人心花怒放,全程都吃得好開心!

2020-10-28
Dinner
  • 花團錦簇
  • 寬巷子水餃王
  • 寬巷子水果茶
2020-11-23 137 views
天氣稍為涼少少,心思思打邊爐每次經過這間寬巷子都見人龍 今晚來試試✨鳳梨酥 入口似足鳳梨酥 除了沒有那鬆脆的外皮改以豆皮代替咬下去菠蘿味充斥著整個口腔 手工豆腐包裹著鮮蝦和豬肉層次豐富 值得一試。✨寛巷子水餃王招牌水餃王 貨真價實皮薄餡滿 咬下去啖啖料 ✨牛腱 切得薄薄的一塊,濃郁的味道汁多味美 肉質嫩✨牛筋肉質爽滑,綿軟滑嫩似足一塊塊橡皮糖 晶瑩彈口✨寛巷子水果茶水果茶味道有點像果汁偏甜稍嫌茶味不夠出✨✨✨餐廳地方乾淨 下次要記得book窗邊對著大海打邊爐 定必更盡興而歸
天氣稍為涼少少,心思思打邊爐
每次經過這間寬巷子都見人龍 今晚來試試

✨鳳梨酥
入口似足鳳梨酥 除了沒有那鬆脆的外皮
改以豆皮代替
咬下去菠蘿味充斥著整個口腔
手工豆腐包裹著鮮蝦和豬肉
層次豐富 值得一試。

✨寛巷子水餃王
招牌水餃王
貨真價實皮薄餡滿
咬下去啖啖料

✨牛腱
切得薄薄的一塊,濃郁的味道
汁多味美 肉質嫩

餐廳地方乾淨
下次要記得book窗邊
對著大海打邊爐 定必更盡興而歸

2020-11-23 210 views
難得放假黎到尖沙咀,跟咗我朋友去佢嘅最愛餐廳之一!寬巷子我問佢點解晏晝帶我去打邊爐?佢話呢度唔止打邊爐好食,連lunchset都好食😋餐廳裝修非常復古,每個位都係打卡位呀中午餐牌 一係就唔食,一係就食最貴!牛魔王濃湯麵 $198牛坑腩,崩沙腩,牛筋,牛肚,牛腱牛既份量多得驚人!食極都仲有咁牛坑腩同崩沙腩都幾難係出面食到,而又好食既!湯底試得出係冇味精煲得好濃,濃得黎又感受到份清澈感配流心蛋幾特別麵條Q彈又索到湯既牛汁!正跟餐加$15 玫瑰青茶黎到之後將佢焗一焗再飲,幾香飲落唔苦澀!侍應見我哋飲晒仲問我地添唔添!非常貼心總結,非常之完美既lunch!食物質素高服務態度都好好 可以encore!
難得放假黎到尖沙咀,跟咗我朋友去佢嘅最愛餐廳之一!寬巷子

餐廳裝修非常復古,每個位都係打卡位呀

中午餐牌

一係就唔食,一係就食最貴!
牛魔王濃湯麵 $198
牛坑腩,崩沙腩,牛筋,牛肚,牛腱
牛既份量多得驚人!食極都仲有咁
牛坑腩同崩沙腩都幾難係出面食到,而又好食既!
湯底試得出係冇味精
煲得好濃,濃得黎又感受到份清澈感
配流心蛋幾特別
麵條Q彈又索到湯既牛汁!正

跟餐加$15 玫瑰青茶
黎到之後將佢焗一焗再飲,幾香飲落唔苦澀!
侍應見我哋飲晒仲問我地添唔添!非常貼心

總結,非常之完美既lunch!食物質素高
服務態度都好好 可以encore!
2020-11-19
Lunch
2020-11-22 146 views
今日lunch time 來到海港城覓食,碰巧來到寬巷子,被餐廳裝潢深深吸引著,從擺設到設計都帶點古典美,十分有格調。晚上餐廳主打火鍋,而午市除了提供火鍋同時都會提供一系列午市定食。最後選擇了店內招牌的牛魔王濃湯麵和紅燒崩沙腩濃湯麵。午市套餐還可以額外加鴨血豆腐湯或其他燉湯和飲品,性價比較高。牛魔王濃湯麵$198呢個牛魔王濃湯麵包含了大部分既配料,有牛坑腩,崩沙腩,牛肚,牛筋,牛腱等,一口氣品嚐曬,湯底很濃郁,吸取曬牛味,麵質偏向粗身,但很有質感,中式麵條本身浸得湯耐容易會糊,但今次呢款麵條好彈牙,而且唔會糊,十分滿意。紅燒崩沙腩濃湯麵$158另外一個午市定食點了紅燒崩沙腩濃湯麵,崩沙腩係我最鍾意既部位之一,徘徊在脂肪和肉的中間,十分「諗」身,而湯底夠濃郁,令人一試難忘。玫瑰高山清茶飲品方面我額外點了玫瑰高山清茶,本來呢個茶係熱飲,店員很好幫我加了冰,感覺很清新,而且帶點玫瑰馥郁香味,十分滿意。下次去海港城食午餐,十分建議到寬巷子嚐嚐看,性價比高午市定食。

牛魔王濃湯麵$198

紅燒崩沙腩濃湯麵$158

玫瑰高山清茶

2020-11-18 3983 views
 古色古香的外觀,陳而不舊的木門上,仍看到橫匾和對聯,通透的玻璃門繪上黄色牡丹。從別樹一格的門面內進,看到結合古雅與時尚的裝潢。古典舊鋼琴,精雕的木刻房門,通往獨立房間。有別於一般的火煱店的熱鬧,這裡有種典雅脱俗的格調。「寬巷子」源於台北士林,是一家融入了藝術色彩,美學元素和品味的火煱店。特式的半破落的磚牆,與瑰麗的花卉彩繪大屏封,卻配搭得極有美感。落地玻璃窗,透出迷人的維港夜色,場景令人陶醉!設計雅緻而獨特,座位寬敞,環境舒適。招牌菜是玫瑰松阪和花團錦簇菜盤,像高級花藝般的擺盤,將鍋物配料和食材藝術化。由於疫情無法出遊,以伴手禮為主題的火煱食材,感覺像去了台灣。火煱用的古銅色鏤空的金屬盆,也與別不同,型格中突顯品味。打開古代大宅門面設計的餐牌,單看照片都已非常吸引。令點菜也變成享受。鴛鴦鍋 (養生白鳳, 茶樹菇)$338~湯底鮮甜,材料豐富, 火喉十足 !菠菠糖 (彩虹款)$138~以菠菜捲著豆皮,麻醬和芝麻,一圈圈的,賣相吸引。菜葉爽嫩,豆皮烟韌,豆香混著麻香,口感豐富。還插上嫩枝,像棒棒糖般,令童心再現。鳳梨酥 (基本款)$108~與鳳梨酥幾可亂真。以花枝漿,鮮蝦彈牙,豬肉姨軟嫩

古典舊鋼琴,精雕的木刻房門,通往獨立房間。

設計雅緻而獨特,座位寬敞,環境舒適。
火煱用的古銅色鏤空的金屬盆,也與別不同,型格中突顯品味。

鴛鴦鍋 (養生白鳳, 茶樹菇)$338~
湯底鮮甜,材料豐富, 火喉十足 !

菠菠糖 (彩虹款)$138~
鳳梨酥 (基本款)$108~
與鳳梨酥幾可亂真。以花枝漿,鮮蝦彈牙,豬肉姨軟嫩,材料新鮮。手工豆腐香滑,配流心的菠蘿肉,味道層次非常豐富。

墨條牛軋(基本款)$108~
花枝漿和雞軟骨,烟韌有嚼勁。加了墨魚汁,活像牛軋糖,配咖哩醬,更添惹味!

玫瑰松阪 $368~
以豬頸肉捲成玫瑰花,美感澎湃,是超水準之作。加入以洋葱盛戴的蛋清,肉質更嫩滑,添上辛香。將玫瑰連綠葉一併放進鍋中,在水中央綻放瑰麗,令人愉悦,不一樣的手工火煱!

花團錦簇 $368~
Signature 花團錦簇,精湛而一絲不苟的花藝,賞心悦目,置身其中充滿幸福感。 娃娃菜、日本粟米、甜尖椒、美白菇, 金針菇,冬菇,唐生菜。 美得......怎捨得吃掉?

寬巷子水餃皇$98~
水餃皇很大隻,饀料爽彈,肉汁充沛。蝦肉,豬肉, 木耳,冬菇,芹菜,竹筍,材料豐富又美味。
寬巷子水果茶凍~
台灣高山青茶加柚子蜜,配少許橙汁、雜果、玫瑰花瓣。清新低甜果香飄溢,好茶!

寬巷子
地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖
電話: 31882840
Dinner
  • 花團錦簇
  • 玫瑰松阪
  • 鴛鴦鍋
2020-11-18 194 views
記得上年喺度同朋友食過覺得好好食,當時雖然覺得有少少貴,但係覺得好值得 因為好食,今日同朋友慶祝生日,我哋一共四個人,叫咗個鴛鴦鍋(元珠小染+茶樹菇湯)$338首先元珠小染 唔係好知咩黎,睇落去啲顏色紅紅地初時以為係麻辣之類,食落又冇咩味,另外一半係茶樹菇湯係藥膳湯之類 味道好淡,玫瑰松板 $368海鮮拼盤 $888 + 桂花蚌$148壽司滑盛合$238鮮鵝腸 $188手工蛋餃 $88技仔冰 $98呢一個我真係好想講吓,食完都唔知咩嚟,食落去類似魚滑、蝦滑之類,但又有啲好似啫喱嘅嘢包住佢,如果佢只係三舊魚滑 收$98真係幾貴總括嚟講,呢度食物嘅賣相真係好靚,你睇到個Menu你會想每樣野都叫,因為佢嘅外型真係做得好特別,不過佢比起以前真係差咗好多,感覺上佢而家所有嘢都淡咗好多,記得上次食味道係比較濃,今次無論個湯底甚至乎佢嘅秘製豉油都好淡,如果以呢個價錢但味道如此 應該唔會再去下次了!😞

玫瑰松板 $368

海鮮拼盤 $888 + 桂花蚌$148

壽司滑盛合$238
鮮鵝腸 $188
手工蛋餃 $88
技仔冰 $98

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$1000 (Dinner)
Celebration
Birthday
天氣開始變冷又係時候打邊爐🍲😂 友人深知我最怕打完邊爐一身油煙味的感覺💨知道這間餐廳夠通風,特地約了我去海港城這間寬巷子齊齊打邊爐🔥•選了鴛鴦鍋: 東方美人和養生白鳳 🐖東方美人主要材料是豬骨豬手熬製而成。🐔養生白鳳則主要由人參春雞花膠煮三四個鐘。味道濃郁,材料豐富,足料煮成,欣賞湯底不會食完口乾乾湯底是打邊爐的靈魂,落足心機的湯底!•菠菠糖 🍭 $98 三顆賣相精緻的創意料理 味道有驚喜!一層一層味道口感各有不同。菠菜軟腍中夾著芝麻的卜脆,和豆皮的香滑口感,有創意味道匹配,讚!•玫瑰松阪 $368 三朵 🌸嘩!這碟一送上枱大家都心心眼精緻吸睛的賣相,無得嘆!未知味道如何但賣相首先已深得我心 😂洋蔥中盛著蘋果蛋白,煮前先用蘋果蛋白塗滿豬肉再放入湯底滾🥘松阪豬是豬的下巴位置 珍貴在於它豐富的油脂 這碟有油花但油脂不多,絕不會膩口感軟腍,配上餐廳調配的洋蔥醬,清新酸咸,不錯•餐廳坐得舒服,大大張枱,侍應親切有禮最難得食完不會口乾肉質新鮮,一分錢一分貨 菠菠糖有新鮮感,推介!
天氣開始變冷又係時候打邊爐🍲😂
友人深知我最怕打完邊爐一身油煙味的感覺💨

選了鴛鴦鍋: 東方美人和養生白鳳
🐖東方美人主要材料是豬骨豬手熬製而成。
🐔養生白鳳則主要由人參春雞花膠煮三四個鐘。
味道濃郁,材料豐富,足料煮成,
欣賞湯底不會食完口乾乾
湯底是打邊爐的靈魂,落足心機的湯底!

菠菠糖 🍭 $98 三顆
賣相精緻的創意料理

味道有驚喜!一層一層味道口感各有不同。

菠菠糖

玫瑰松阪 $368 三朵 🌸
嘩!這碟一送上枱大家都心心眼

精緻吸睛的賣相,無得嘆!
未知味道如何但賣相首先已深得我心 😂
洋蔥中盛著蘋果蛋白,
煮前先用蘋果蛋白塗滿豬肉
再放入湯底滾🥘
松阪豬是豬的下巴位置
珍貴在於它豐富的油脂
這碟有油花但油脂不多,絕不會膩
口感軟腍,配上餐廳調配的洋蔥醬,清新酸咸,不錯

玫瑰松阪

餐廳坐得舒服,大大張枱,侍應親切有禮
最難得食完不會口乾
肉質新鮮,一分錢一分貨
菠菠糖有新鮮感,推介!
菠菠糖
玫瑰松阪
2020-11-13 641 views
喺香港台式火鍋都有好多呢間係尖沙咀海港城地下環境唔錯店裏面嘅裝修都好有台式嘅風味👍🏻首先講吓餐前小食佢嘅滷水麻辣野相當出色豬耳仔勁爽仲有牛肚同牛筋都勁入味火鍋湯底我哋叫左鴛鴦鍋一邊係麻辣一邊係白豬骨湯底火鍋料方面玫瑰花造型既牛舌正呀😋仲有一個枝仔冰都係要試下好似一支墨魚滑比個粉皮包住左咁幾得意嫁☺️仲有一個墨條牛軋外型好似黑色嘅牛軋糖所有嘢食都不過不失,價錢方面唔會係抵食始終係海港城內面同埋環境真係唔錯食物方面都係食賣相多影相打卡一流🥴
喺香港台式火鍋都有好多
首先講吓餐前小食佢嘅滷水麻辣野相當出色
豬耳仔勁爽仲有牛肚同牛筋都勁入味
火鍋湯底我哋叫左鴛鴦鍋一邊係麻辣一邊係白豬骨湯底
火鍋料方面玫瑰花造型既牛舌正呀😋
仲有一個墨條牛軋外型好似黑色嘅牛軋糖
所有嘢食都不過不失,價錢方面唔會係抵食
始終係海港城內面同埋環境真係唔錯
海蜇頭
滷水大腸
麻辣豬耳
2020-11-13 3269 views
偶然在網上看到該店各種菜式的擺放都很精美,就像花海一樣,便相約朋友前來一試😂👉 鴛鴦鍋底 選擇鴛鴦鍋底似乎是和朋友出來吃火鍋的必然之選,喜歡吃辣與否都能解決問題。這次我們選了滋補養生的「東方美人」,濃郁的豬骨湯,開始時可先飲一碗湯;再配以麻辣的「元珠小染」,出奇地雖然麻但不會好辣。👉 玫瑰松板想必是該店的招牌菜,三朵精緻的玫瑰花特別吸引人的眼球,感官上已加分。侍應亦會特別告之它的吃法:先要把蛋白汁均衡地淋在玫瑰上,然後再把一朵玫瑰花放入鍋中至熟,原來加入蛋白的豬肉會更加爽口。👉 美國牛小排油脂不多,味道正正常常👉 枝仔冰蝦、豬肉、花枝等組成的肉團,再用水晶皮包住,應該是在模仿冰條。可惜吃起來沒有太大的驚喜...👉 杏香野菊花芯是以蝦滑組成,花瓣則以以杏仁圍繞,看上去也別出心裁,但味道一般...👉 花團錦簇多款疏菜拼成,賣相很好,當然菜亦新鮮。但如果兩人進食的話,份量會有點多...該店的裝修很古色古香,與現代化的海港城有點格格不入,但進入餐廳裡別有一番風味。走到最入的位置可以飽覽維港景色,環境一流侍應會好有耐心地向的我們介紹食物的特別和吃法👍

👉 鴛鴦鍋底

👉 玫瑰松板

👉 美國牛小排
油脂不多,味道正正常常

👉 枝仔冰

👉 杏香野菊

👉 花團錦簇

侍應會好有耐心地向的我們介紹食物的特別和吃法👍
2020-11-12 1823 views
Lunch @ 寬巷子 ~由台灣來港的過江龍 "寬巷子" 以提供精巧台式火鍋以及台式料理而聞名 , 名字響噹噹 , 應該不需多作介紹 ~由餐廳的門面到內部裝修 , 全都是復古風格 , 每一處都是打卡位 , 非常讚 ~桂花高山烏龍茶 : 茶味道濃郁芳香 , 滿有甘香的餘韻 ~紅燒牛筋濃湯麵 : 湯麵除了主打的牛筋之外 , 其他食材還有鹵水蛋、紅蘿白、蔬菜 , 份量很足而且豐富 , 湯底的味道濃郁鮮香又美味 , 牛筋煮得軟綿入味 , 同時亦不失咬口感 , 鹵水蛋勁入味又帶少少流心 , 麵是曲曲的 , 質感Q彈且掛湯力強 , 超讚 ~麻辣鴨血、綿綢豆腐湯 : 湯頭紅紅的 , 但飲落並不是很辣 , 味道大約是7分麻 , 3分辣 , 味道就是很有活力的麻香味 , 不論是鴨血和豆腐都很入味 , 口感QQ的 , 吃連喝也停不了口 ~本篇完 ~
Lunch @ 寬巷子 ~

桂花高山烏龍茶 : 茶味道濃郁芳香 , 滿有甘香的餘韻 ~

本篇完 ~
2020-11-09 413 views
一直好奇這家店的真面目是怎樣的門外有別一般餐廳的開明裝潢寬巷子 內裡確是非常舒適寬闊紅色白色的燈籠 偏暗的店裡燈火搖曳現代感十足的金色大盤雖然不知道作用是甚麼還是覺得作為一般裝置藝術也很特別因為朋友選的店也沒有想到要吃甚麼只知道是台式餐廳午市的餐牌也有4-5頁主要是湯麵,也有米飯類沒想到餐牌內容價錢頗實惠以海港城的餐廳來講算是便宜牛肉牛筋濃湯麵好像晚市在做火鍋的我猜湯底也不錯我點的牛筋濃湯麵湯底湯底不是很濃厚的牛肉湯但味道很鮮甜湯也很清牛筋很美味 也很腍 麵比例上有點多會得非常飽呢朋友點的是牛坑腩濃湯麵牛坑腩也是吸滿了牛肉湯的鮮味麵本身比較軟身不要放太耐不過實在有很大的空間檯之間也有一定距離也有漂亮的屏風作間隔
一直好奇這家店的真面目是怎樣的

還是覺得作為一般裝置藝術也很特別

因為朋友選的店也沒有想到要吃甚麼
只知道是台式餐廳
午市的餐牌也有4-5頁
主要是湯麵,也有米飯類

沒想到餐牌內容價錢頗實惠
以海港城的餐廳來講算是便宜