2018-11-28 1904 views
最近很少過來中環附近,這天是為了參加活動而來。得知附近有霸嗎拉麵的分店,為了那碗限量受好評的檸檬豚肉拉麵便過來了。也許是太耐沒有來了,原來那是二月時期的限量版,限量版早已轉成另一款麵。限量版早已轉成極上原隻龍蝦味玉拉麵($128)。原隻加拿大龍蝦,加入櫻花蝦豬骨濃蝦湯,蝦味突出。平時吃櫻花蝦多,喝櫻花蝦湯還是第一次。雖看不到櫻花蝦,但從湯底嚐到濃郁的櫻花蝦味道,而豬骨味則與其它霸嗎系列的豬骨湯味道一樣。加拿大龍蝦肉質結實,一對螯龍蝦鉗肥大多肉,非常有嚼勁。點了一杯粒粒橙汁($20),以解拉麵的飽滯感。酸酸甜甜的橙汁令人胃口大開。最近一直乾咳,盡量不喝有氣汽水,以免刺激喉嚨。但拉麵總與凍飲搭配最好,冰冷的凍飲才能襯托出拉麵的爽滑。店舖提供檸檬冰水,但我還是喜歡更酸的飲品,不計各式有氣汽水,只有橙汁可選。又點了一個味玉($10)。看餐牌時被大大的龍蝦圖片吸引,竟看不到味玉。拉麵上桌時才知道本身有味玉的。味玉做得不錯,如果是熱的更好,這個是凍的。味荀($10)幾乎是每次必點,不是有甚麼特別好吃之處,只是個人喜歡吃荀,加入拉麵換些爽脆口感而已。以這個份量來說,這個價錢可以接受。最後不少得日本抹

極上原隻龍蝦味玉拉麵

加拿大龍蝦
螯龍蝦鉗

加拿大龍蝦肉質結實,一對螯龍蝦鉗肥大多肉,非常有嚼勁。

味玉

味荀

日本抹茶雪糕

最後不少得日本抹茶雪糕($28),雪榚右邊加了紅豆。軟稔的紅豆甜度適中,與味道濃郁的抹茶雪糕拌著吃,不論賣相和味道都不錯的甜品
另,店員服務很好,值得一讚。
2018-11-24
$196 (Lunch)
極上原隻龍蝦味玉拉麵
味玉
味荀
2018-11-26 1230 views
去開港島區做野,午餐時間同埋同事落去蘭貴坊嗰邊既霸皇拉麵,食過快拉麵,再返去做野!2點幾去到剛剛好仲有有位坐,拉麵店裝修同格局都好日式風味,位置大約有20多個,適合獨食快閃同3,2知食下野!餐廳好似日本在地拉麵店一樣,提供凍水任裝,唔駛叫待應幫忙加水,檯上既調味料都一應俱全!落單以點心紙型式,食物選擇都算多,可根據自己喜好選擇配料多寡,麵既軟硬度,非常貼心落單無耐羽根燒餃子首先嚟到,賣相唔錯,外皮煎得香脆,唔會過左火,入面既餡料都一樣仲有少少肉汁唔會太乾我覺得本身肉汁都夠,唔駛點餃子汁都幾好食!拉麵都好快送到!先嚟既係招牌濃厚豬骨豚肉玉子拉麵,由於呢碗麵係我同事叫,我只係輕輕飲左啖好濃味既豬骨湯同食左少少肥而不膩既!而我就食醬燜雞叉燒味玉拉麵,因為俾佢個雞叉燒吸引左,平時食日式豚肉叉燒就食得多,雞叉燒都係第一次見,就叫嚟食,另外好驚喜既係佢跟足日本拉麵鋪咁有得加飯,我都叫左碗準備食晒d麵先加埋落去食!雞叉燒原來係用雞肉壓成圓型,再切片,雞叉燒肉汁豐富,外皮應該經過烤焗,肉質幾有咬口!而個麵底就幾煙韌,雞湯味幾突出,唔太油膩!跟麵既流心蛋真係幾爆,一咬落去蛋汁出晒嚟!如果可以再暖少少就一

我覺得本身肉汁都夠,唔駛點餃子汁都幾好食!

跟麵既流心蛋真係幾爆,一咬落去蛋汁出晒嚟!如果可以再暖少少就一流!

食晒d拉麵就唔好浪費左咁好味既雞湯,我專程叫左碗飯加埋落去撈湯食,軟棉棉既珍珠米索埋d雞湯汁,非常開胃!

唔駛幾耐我就清晒成碗撈飯!呢餐非常滿足!

• 醬燜雞叉燒味玉拉麵
2018-11-12 578 views
哩日過來中環有事幹 出到來又未夠鐘又未食野就搵左哩間之前mark開想試嘅拉麵店試過好多間 好似得哩間有 雞叉燒因為不太鍾情於日式叉燒 哩度有另類叉燒揀實在太好點左個小辣雞叉麵 硬麵 少油因第一次食哩間所以點小辣 但真係好似唔辣咁早知點大辣不過唔計辣 個湯底好好味 又冇太鹹少油 你見到其實都好油 唔知唔點少油會點硬麵 我比較喜歡吃較硬的 質感他們做到了不過可惜嘅一點係 作地係用白色似米線嘅拉麵款這比較不愛坐嘅空間迫迫地咁啦不過 剔除自身不愛的麵款 整體來說 係幾好味
哩日過來中環有事幹 出到來又未夠鐘又未食野

這比較不愛
坐嘅空間迫迫地咁啦

不過 剔除自身不愛的麵款 整體來說 係幾好味
辛辣雞叉燒白雞湯拉麵
Bari Uma offers a simple preposition - chicken or pork ramen; with spicy or tonkotsu broth. While it does this pretty well, it would be far fetched to claim superiority among the many ramen chains here and Michelin-starred Ichiran looming behind. Its a good ramen joint but if you want the best, visit the rest.
  • 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
2018-10-23 672 views
今天難得經過中環, 便選了這個拉面店。由於這個店人都很多, 所以未齊人是不能內進的。而且你食完好快就有人催你交枱。我一向最懶的了,點了第一頁第一個選項, 就是义燒玉子拉面。义燒很厚, 雖然都燒得挺香, 但是由於佢燒得有點老了, 所以覺得一般,如果將個义燒切薄點會更好。個溫泉蛋是原隻上的,食得很滿足。個湯弄得很香濃,用料十分,不但有很多葱,荀去調味,而且飲得到佢個湯係用料很新鮮,雖然我不太習慣喝拉面的湯底,還是忍不住喝了幾口。食完個口仲一D都唔學得咸。面身硬度我選了適中, 食起來我口感不怎麼特別, 不過掛埋D湯就好好味。我還點了個絞子,味道OK既,不過唔算很有特色。
我一向最懶的了,點了第一頁第一個選項, 就是义燒玉子拉面。

我還點了個絞子,味道OK既,不過唔算很有特色。
$110 (Lunch)
2018-10-14 609 views
係蘭桂坊附近行到餓,又未等到朋友放工,一個人食拉麵就真係最好不過,唔係繁忙時間,唔使等位就入得啦一個人食拉麵都唔太孤單既叫左杯橙汁解下渴叫左碗辛辣拉麵,今次挑戰中辣,食落都仲接受到,但頭頂就係咁出汗呢份就係中辣既辣醬份量,而肉就同平時既拉麵店唔同,肉係非常厚身,而且肥瘦分明另外仲加錢要左栗米仲要多左隻蛋入面係呈金黃色,如果再流心d會更好我又忍唔住加多碟炸雞,鍾意食辣既我緊係要辛辣味道刺激一下,炸雞有五大舊,上面加左d辣粉咬落皮脆肉厚,鮮嫩多汁我竟然叫到成枱都係最後個雪糕都幾重奶味,d紅豆仲好甜添
一個人食拉麵都唔太孤單既
叫左杯橙汁解下渴
另外仲加錢要左栗米
仲要多左隻蛋
入面係呈金黃色,如果再流心d會更好
辣汁唐揚炸雞
咬落皮脆肉厚,鮮嫩多汁
我竟然叫到成枱都係
最後個雪糕都幾重奶味,d紅豆仲好甜添
2018-10-12
$199 (Tea)
辣汁唐揚炸雞
2018-10-06 475 views
昨天活動完畢後的我們,去了德己立街斜路上的😋Bari-Uma霸嗎拉麵🍜醫肚湯底🥣好濃郁,味料都好夾。但不知是否湯濃的關係,竟覺得半熟蛋有點淡😅 而叉燒半肥瘦的位置口感不錯,但食到炙燒的一邊就硬得像食肉乾😂希望有待加強肉質的處理哦! 價錢方面HKD$83-89/碗,但如果以呢個質素就稍微偏貴少少。朋友說試過元朗的分店覺得一般,大家有吃過嗎? 感覺如何? 可以分享一下☺️ #不是每次都打廣告哦#還是一蘭比較好吃😋#不過我就是喜歡周圍試食😜

湯底🥣好濃郁,味料都好夾。

希望有待加強肉質的處理哦!

#不是每次都打廣告哦
#還是一蘭比較好吃😋
#不過我就是喜歡周圍試食😜
炙燒豚肉味玉拉麵
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2018-10-03 322 views
這家位於中環,跟好姐妹喝幾杯前,當然需要先墊墊胃,拉麵就是最好的選擇!!因為快又可以墊墊肚子先❤️❤️這家挺小的,當然位於中環,地租貴,開心的是我被安排靠近窗口,還能看到外面街道!!ㄧ坐下來我就點了雞叉燒雞拉麵😘😘因爲我不太吃豬肉,果然熱騰騰的拉麵🤤🤤雞肉不會太老,湯非常的濃郁,濃濃的湯,真希望能加湯😁😁麵條非常的有嚼勁,好棒!!當然能選擇麵的軟硬度😃😃 我10分鐘就解決了這碗麵🤣 下次再來試試別的口味👍👍
2018-09-09 856 views
今日去中環周圍行 係蘭桂坊行過搵晚餐吃於是搵間平平地又有新野食既拉麵試試呢個係新出檸檬豚肉拉麵 佢free 三塊檸檬 🍋桔穿佢落晒d味落個湯度 會令個湯底味道提升 淡淡檸檬香 係一個幾fresh 既拉麵湯底同口味 但塊豚肉未免太油膩 太多豬膏啦 同埋無蔥 不過好彩有櫻花蝦搭夠😂👍🏻叫個豚肉濃湯拉麵 呢款就typical d 同普遍拉麵一樣 濃濃湯底配襯 多蔥 夠蔥味 不過不失 呢塊豚肉就無甘多豬膏 正常多了 可以試倒豚肉香 夠入味 加多碟沙拉醬炸雞 多蔥 同醬料 好夾味 d雞炸得唔乾 肉質幾嫩 好難得 幾好食
今日去中環周圍行 係蘭桂坊行過搵晚餐吃
於是搵間平平地又有新野食既拉麵試試

2018-09-08
$100 (Dinner)
2018-09-04 467 views
週六到了中環大館上盆景workshop 、心想終於有機會到大館參觀、看一下歷史建築、豈料竟下起傍佗大雨。隨便走了兩圈已經全身濕透、唯有打道回府改天再去。記起蘭桂芳的霸嗎拉麵一直想試、但平日太多人排隊、就趁這個機會去試試吧。我們都點了招牌的濃厚豬骨豚肉玉子拉麵 $88先呷一口湯、豬骨湯味重、口感較平常吃到的濃稠。麵條軟硬適中、足夠掛湯。豚肉微微炙過、有點焦香、肉質算軟稔。吃拉麵最愛還是吃那半熟而又沾滿拉麵濃湯的玉子、軟線滑滑的~羽根燒餃子$35 一客有五隻、煎得香脆、味道不錯。

我們都點了招牌的濃厚豬骨豚肉玉子拉麵 $88

羽根燒餃子$35 一客有五隻、煎得香脆、味道不錯。
2018-08-21 422 views
呢個特濃魚介魚乾䐁肉拉麵係佢新出嘅期間限定,樣子睇落豐富,有半肥瘦叉燒,紫菜,荀絲,仲有魚乾仔同埋魚粉。D 湯其實幾膠下,應該煲左好耐。試一啖湯,味道超濃魚味😯👍🏻。試一啖個叉燒,塊豬肉好靚,肥瘦均勻,入口即化,但係調味唔夠入味,所以差一點,勝在豬味幾濃係新鮮嘅。但呢個麵由第二啖開始就幾鹹下😅如果佢整淡d,咁呢個拉麵應該算係香港食過唔錯嘅一碗

特濃魚介魚乾䐁肉拉麵
2018-08-21 319 views
如果你經過尖沙咀會長期見到霸嗎拉麵有條隊香港人真係好鐘意食拉麵吧我見到咁長龍一直都好想試但又唔想排隊今日經過中環分店岩岩過左食飯時間唔算太多人既時候 我終於試到了!佢係用紙自己落單 方便快捷要讚既係拉麵可以選硬麵對我依d鐘意食口感既人真係太正了天氣好熱 要食番d辣野刺激一下辛辣灸燒豚肉味玉拉麵加沙拉唐揚炸雞佢係本身有加葱同荀黎到既蛋係原粒未切既當我用筷子介開佢時入面既流心蛋黃係岩岩好慢慢湧出黎#真係堅好味 #炸雞真係外脆内軟架
如果你經過尖沙咀會長期見到霸嗎拉麵有條隊
香港人真係好鐘意食拉麵吧
我見到咁長龍一直都好想試但又唔想排隊
今日經過中環分店
岩岩過左食飯時間
唔算太多人既時候 我終於試到了!

佢係用紙自己落單 方便快捷

入面既流心蛋黃係岩岩好
慢慢湧出黎

#真係堅好味 #炸雞真係外脆内軟架

2018-08-20 262 views
同朋友係老蘭飲完一杯,餓餓地,但三更半夜選擇唔多,咁不妨去霸嗎拉麵食個麵醫肚店內裝修幾似日本拉麵店,叫咗餐牌第一個拉麵:炙燒豚肉味玉拉麵,個湯底好香濃、半肥瘦豚肉煮得啱啱好,咬落去會有少少痴牙、麵條又打得夠彈牙,唯一差在隻味玉(半生熟蛋)太熟,無晒流心另外叫咗個枝豆,一咬落口就有驚喜,因為佢面頭落咗胡椒同椒鹽,好惹味,食完一件會繼續想食第二件,正而個羽根餃子,最好食既竟然係佢層米醬。。。煎得啱啱好,脆得黎煙靱,如果有淨煎米醬,我一定會order! 餐廳整體食物水準優良,又開得夜,係老蘭宵夜一個很好既選擇!

炙燒豚肉味玉拉麵,枝豆

餐廳整體食物水準優良,又開得夜,係老蘭宵夜一個很好既選擇!

羽根燒餃子

2018-08-18
Type of Meal
Last Night Supper
炙燒豚肉味玉拉麵,枝豆
羽根燒餃子
難得今日去蘭桂坊,見到這間著名的拉麵舖不用等位,當然入去試試他它的期間限定拉麵。平時中午的時候最少要排半個鐘才入到去呢。坐低之後,貫徹我一貫的作風,睇睇有冇期間限定的美食。所以我叫咗” 特濃魚介魚乾豚骨拉麵 Niboshi-Ramen”。面的質地我揀咗適中,咁樣會比較容易入口。落完單之後5分鐘之內,美食就送到手中。這個期間限定拉麵的湯底跟平時沒有多大的區別,唯一的是他的魚竿比較彈牙和新鮮,果然沒有令我失望。期待下一次另一個期間限定拉麵!
期待下一次另一個期間限定拉麵!
特濃魚介魚乾豚骨拉麵 Niboshi-Ramen
煎餃子
特濃魚介魚乾豚骨拉麵 Niboshi-Ramen
煎餃子
2018-08-09 115 views
好想試呢間拉麵好耐,機會終於嚟啦!店舖門口有立食,心諗天氣咁熱,有無人咁好興致呢?!店內有一排位置是high chair ,其余的是普通坐位。點了「炙燒豚肉味玉拉麵」,好期待吖!賣相不錯,但我選了較軟身麵,但一啖咬下去覺得麵仲好硬!豚肉好大件,有些燒焦的香味,好香囗,但太油膩,整件豚肉2/3都是肥膏,對我來說真的受不了吧!湯很濃郁亦非常之油,可能塊豚肉作怪掛!湯的味道有點偏咸,雞蛋是原只上,沒有切開的。當我咬開時,咦!不是流心,雞蛋幾乎是全熟,好失望呢!這店子不是我預期中的出色,可能不是杯茶。
好想試呢間拉麵好耐,機會終於嚟啦!

這店子不是我預期中的出色,可能不是杯茶。
炙燒豚肉味玉拉