2018-02-04
一直都想光顧霸嗎拉麵,但每次經過尖沙咀及銅鑼灣分店時,見到那長長的人龍,實在沒有耐性等待,總是錯過了。今日難得放假,來到中環shopping, 試着碰碰運氣,來到霸嗎拉麵中環分店,希望人流較少,能食到我的至愛 ~ 豚肉拉麵。今晚幸運之神降臨我身上,這個時段剛巧客人不算多,我同老公很快便可入坐。店内既装修,好有日本既感覺,一人一座位,係日本拉麵店既格局。看看餐牌, 拉麵款式不算多,主要係濃厚豚骨湯、雞白湯和辛辣味湯底,也有期間限定,今期係檸檬豚肉拉麵及辛辣檸檬豚肉拉麵,而跟大部分拉麵店一樣,麵質軟硬度、配料添加等都可以自由選擇,另外還有餃子、炸雞、啤酒、日本飲品及甜品等供應, 甚至連石鍋飯也有得吃。只要根據個人喜好, 在餐紙上揀選及遞給非常有效率、服務又好嘅侍應就可以了。我和老公都揀了炙燒豚肉味玉拉麵($88x2), 身為主角嘅豚骨湯底,的確夠濃香豬骨味, 湯色呈亮麗既淡啡色,口感濃稠, 面層更泛有一層薄薄的油分, 油香適當地增加了湯汁的香醇,不會過油但豐富了湯底的層次味道 ; 而自家製的麵條質感滑身爽口,掛湯能力不錯。 而另一個主角炙燒豚肉, 拉麵店特別註明"秘製叉燒用上等豚肉,低溫慢
我和老公都揀了炙燒豚肉味玉拉麵($88x2), 身為主角嘅豚骨湯底,的確夠濃香豬骨味, 湯色呈亮麗既淡啡色,口感濃稠, 面層更泛有一層薄薄的油分, 油香適當地增加了湯汁的香醇,不會過油但豐富了湯底的層次味道 ; 而自家製的麵條質感滑身爽口,掛湯能力不錯。 而另一個主角炙燒豚肉, 拉麵店特別註明"秘製叉燒用上等豚肉,低溫慢火浸煮超過十小時,最後以明火灼燒增添脂香"
當我品嚐第一啖豚肉時, 入口鬆化即溶,肉質嫩滑多汁,帶有油脂的甘香, 調味不太搶, 突出了肉味嘅濃郁,另外拉麵上放了少許嘅日本豆瓣醬, 醬香亦有助帶起了整碗湯麵的美味, 真的滋味無窮。
味玉即溏心蛋原隻上, 一口咬開滑溜蛋白與流心蛋黃洶湧而出, 濃郁甘香,令人回味。
信州蘋果梳打($28),味道香甜又清香, 唔怪之得坐我和老公兩側既客人都有叫這款飲品。
日式抹茶雪糕($28),抹茶味香濃,充滿奶香 ; 紅豆軟綿,甜度適中,同綠茶雪糕係完美嘅配搭。