2019-10-21 53 views
今日同朋友起旺角上完堂次後想食日本拉麵 所以我地就黎到位於旺角既拉麵來去到餐廳一打開餐牌發現拉麵既款色係好多 仲有好多款仲要好特別!好似有金、木、水、火、土分別代表左唔同款色既拉麵今次我同朋友分別揀左土入面既熊本黑蒜油豚骨拉麵同埋極上海老吟釀拉麵 都好特別極上海老吟釀拉麵呢一款拉麵既湯底係超濃郁 暫時係我食過最濃郁既拉麵 好適合想試濃厚湯底既朋友 分別用左甜蝦、海虎蝦、蝦味增同埋日本清酒去烹調 所以每一啖湯底都散發住海蝦嘅鮮味 蝦球鮮甜爽口 最欣賞係拉麵既掛湯程度好好 每一條拉麵都包住濃濃既蝦味 令人一試難忘!起香港真係好少試到熊本黑蒜油豚骨拉麵豚骨湯底入口熬製出濃郁嘅膠原蛋白 奶白色既豚骨湯面再加入味道濃郁嘅黑蒜油 兩者配搭得好唔錯 每一啖都係口感順滑 滿口濃香 拉麵麵質亦好彈牙 好推介呢款拉麵!嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀炸至金黃色香脆可口既墨魚咀配合拉麵食最夾 好欣賞墨魚咀既脆粉好薄 外皮輕輕包住每粒墨魚咀 一啖一粒 令人完全食唔停口 香脆嘅蒜粒亦提升左墨魚咀嘅味道抹茶汽水黎自日本空運到港既抹茶汽水又點可以唔試 一飲就覺得幾特別 因為汽水散發住清清地既抹茶香 但又唔會蓋過汽水既味道 幾特
好似有金、木、水、火、土分別代表左唔同款色既拉麵

抹茶汽水
黎自日本空運到港既抹茶汽水又點可以唔試 一飲就覺得幾特別 因為汽水散發住清清地既抹茶香 但又唔會蓋過汽水既味道 幾特別
2019-09-21 52 views
本人對拉麵都唔係太喜歡,一黎唔鍾意佢個麵既質感,二黎覺得湯底太膩,但係呢間拉麵係令我食完會再想食既店😋😋😋呢個係濃厚魪豚骨湯麵🍜面質同湯底都有得選擇軟硬同濃稀,面質我揀普通硬度,對我黎講岩岩好~湯底真係有魚既味道,所以其實唔太重口味 鍾意重啲口味既可以揀佢,黑蒜既味好出,而食完都唔膩,飲曬碗湯都仲得👍🏻呢個墨魚咀🦑反而麻麻地,佢既蒜味唔太出,令到佢冇咩味,而且墨魚咀都唔太爽口,不過鍾意食炸物既都可以試下
濃厚魪豚骨湯面
熊本黑蒜油豚骨湯面

濃厚魪豚骨湯面
熊本黑蒜油豚骨湯面
2019-09-12 792 views
呢間拉麵來好耐之前已經聽過,但因為佢係大坑開,地鐵站唔經,平時又唔會去開呢到,就從來都未去過。最近先知道原來佢係旺角有分店💩 咁就可以去試下啦我地係平日夜晚去食,雖然都唔係好近旺角地鐵站,但去到又估唔到已經滿座呢到裝修幾特別,成間舖以木為主,其中一面牆就好似多啦A夢入面胖虎舖頭咁樣,牆上面掛咗好多舊時嘅玩具極上海老吟釀拉麵本身都想揀呢碗,但俾男朋友講咗先,咁我唯有試第一碗。點知嚟到超正😤😤😤😱 係超級足料嘅蝦湯,蝦味係我食過全港咁多間入面最濃,完全係搵番係日本食蝦湯沾麵嘅湯底😱因為個湯都好杰,所以係超級掛麵。麵條可以揀軟硬度,我推薦大家揀番硬身啲,因為個湯咁杰會比較易block住啲熱力,啲麵放耐咗會腍咗啲溫泉玉子雞汁拌麵我自己好少去拉麵店食拌麵,但今次唔想食周圍食到嘅豬骨湯同皮膚敏感唔想食牛,所以就叫咗呢個佢有少少湯係碗底,另外俾咗一堆醬汁可以自己揀嚟撈。最鍾意係個麵條😋 係煙韌嘅粗麵條,超好咬,仲用咗我啲麵嚟撈下男朋友嘅蝦湯底嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀個味超級盞鬼,碟嘢size適中,張相食咗幾粒先影🙊 比起平時食雞軟骨,呢樣餸特別啲,而且食落唔油,炸皮厚度適中。如果有得配沙律醬就perfe

嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀
個味超級盞鬼,碟嘢size適中,張相食咗幾粒先影🙊 比起平時食雞軟骨,呢樣餸特別啲,而且食落唔油,炸皮厚度適中。如果有得配沙律醬就perfect啦!

柚子雪葩
比較少係出面食到,口感好清新,正好食完濃味嘅拉麵之後refresh下🤩 同埋入面仲有少少柚子肉!

總結:由食海老拉麵,飲咗第一啖湯已經知道呢間舖可以翻兜再食🤤😋 十分滿分我比十一分
2019-08-15
Type of Meal
Dinner
  • 極上海老吟釀湯麵
2019-09-04 491 views
跟女友到充滿日本懷舊風的拉麵來。店內的舊式玩具令 L 著迷,腦海出現很多動畫的片段。先來小食嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀,粒粒都惹味又香口,裡面又彈牙。章魚小丸子的木魚上桌時在跳動。 佐酒小吃配一支白愛爾蘭啤酒就最夾,香甜純正。多種調味有生蒜、芝麻及昆布醋等品嘗一碗拉麵除了先湯底,再吃麵其實還有伴麵的筍。筍乾的纖維很脆、爽口,能夠中和一下濃湯的口感和味道。中華麵由日本發揚光大及保留拉麵麵條的製作技術,實在感恩。女友選木 : 白松露野菌豚骨湯配軟麵、香筍、蒜香、香味油及一隻日本溏心蛋。紫椰菜令整體顏色,豐富白松露野菌一上桌經已香氣撲鼻、加上湯底真正做到色香味俱全。L 選了一碗 金 : 濃厚豚骨湯,硬麵配濃湯加蔥、蒜香、香味油及一隻日本溏心蛋。 濃湯超正, 又沒有令人感到油膩及口渴的感覺。 有日本叉燒兩片、木耳、青蔥及紫菜。日本叉燒很腍,木耳爽口。麵底出色,入口爽咬口彈牙,伴着濃湯吃。紅豆雪糕配柚子雪葩,紅豆結實香濃,柚子雪葩清新。
跟女友到充滿日本懷舊風的拉麵來。

店內的舊式玩具令 L 著迷,腦海出現很多動畫的片段。

章魚小丸子的木魚上桌時在跳動。

佐酒小吃配一支白愛爾蘭啤酒就最夾,香甜純正。

多種調味有生蒜、芝麻及昆布醋等

麵底出色,入口爽咬口彈牙,伴着濃湯吃。

紅豆雪糕配柚子雪葩,紅豆結實香濃,柚子雪葩清新。

2019-08-22
$200 (Dinner)
  • 白松露豚骨湯麵
2019-08-31 417 views
行完波鞋街, 到附近的拉麵來吃晚餐, 店舖的裝修風格與日本的拉麵店很相似, 店內氣氛也比人好似去咗日本食拉麵嘅感覺。 餐牌菜式都幾多, 當晚很肚餓除了點拉麵之外, 又點了幾款小食和甜品。木: 白松露野菌豚骨湯$110,粟米$12, 蕃石榴味啤酒$45, 金:濃厚豚骨湯$82, 山葵薑味汽水$25,章魚小丸子$42, 炭燒雞翼拌薯仔沙律$39, 紅豆雪糕$22,番薯雪糕$22木: 白松露野菌豚骨湯~ 食拉麵首先第一啖一定係飲湯, 味道非常濃郁, 配菜有野菌,白松露,木耳&紫椰菜, 份量特別多。 有兩大塊日本叉燒,肥瘦適中, 拉麵的口感煙韌,軟硬度適中。金:濃厚豚骨湯~ 豚骨湯味道濃厚,正!章魚小丸子~ 每次到日本都會食章魚小丸子,見到餐牌上有立即點來吃, 這一款味道普通, 沒有特別。粟米~ 估唔到有咁大碗, 牛油粟米非常好味。炭燒雞翼拌薯仔沙律~ 炭燒雞翼好惹味, 一啖入口冇骨的, 食得非常方便。蕃石榴味啤酒~ 啤酒味道偏苦澀山葵薑味汽水~ 甜度適中, 有微微的薑味。蕃薯雪糕~ 有香甜的番薯味道, 雪糕軟滑。紅豆雪糕~ 裏面有粒粒紅豆, 質感都係軟滑的。之前已經食過拉麵來, 店內長期有很

木: 白松露野菌豚骨湯

金:濃厚豚骨湯~ 豚骨湯味道濃厚,正!
金濃厚豚骨湯

章魚小丸子

章魚小丸子

粟米~ 估唔到有咁大碗, 牛油粟米非常好味。
粟米

炭燒雞翼拌薯仔沙律

蕃石榴味啤酒~ 啤酒味道偏苦澀
山葵薑味汽水~ 甜度適中, 有微微的薑味。
蕃石榴味啤酒$45,山葵薑味汽水$25

蕃薯雪糕~ 有香甜的番薯味道, 雪糕軟滑。
番薯雪糕

紅豆雪糕~ 裏面有粒粒紅豆, 質感都係軟滑的。
紅豆雪糕

之前已經食過拉麵來, 店內長期有很多客人, 所以今次經過店舖門口見到有位即興入去, 個人感覺這裏的拉麵質素唔錯,又有多款小食選擇,是旺角區我比較喜歡的拉麵店。

2019-08-28
$200 (Dinner)
木: 白松露野菌豚骨湯
番薯雪糕
紅豆雪糕
  • 木:白松露野菌豚骨湯
2019-08-30 88 views
拉麵來一向出名,當時興起拉麵熱潮嘅時候已經係數一數二嘅拉麵店。旺角分店非常方便,夜晚七點左右去剛好有位。入邊富有日本風格嘅裝修,帶有少少懷舊風味。我哋每人叫咗一個拉麵,一個叫咗白松露拉麵、一個海老拉麵。白松露好香,湯底揀咗濃味因為我比較鍾意食濃味嘅拉麵。麵質揀咗適中,爽口幾好食,唔會因為啲湯而變林,而且叉燒都夠林。另外我仲加咗糖心蛋,糖心蛋整得非常好,好食。另外叫咗海老拉麵海老湯好香,有蝦嘅鮮味。我相對地鍾意海老拉麵,但係其實兩個都咁出色。飲品叫咗蘋果梳打及抹茶波子汽水,抹茶波子汽水好特別,充滿茶味。小食叫咗章魚小丸子,章魚小丸子唔係圓波波咁,略為有點扁,係以炸嘅方式煮;墨魚咀就稍為淡味,要加多啲鹽先至調出味。呢度真係必食拉麵!

呢度真係必食拉麵!
前日,同朋友去旺角行街,朋友話想食拉麵,所以上openrice睇下,見到黑布街有間拉麵來好似都唔錯,之後再去舖頭門口睇下啱唔啱食,入坐後睇到menu好多樣嘢都想食,最後揀左黑蒜油豚骨拉麵。我自己都幾鍾意食黑蒜油味的食物,最主要令我愛上的係出前丁丁,所以有好多時有得揀,我都會想食黑蒜油拉麵,拉麵來可以滿足到我的需求,而且拉麵來係可以比客人揀麵身軟硬度,甚至蔥自多少等都係有得比客人揀,可以比我地食到一碗自己鍾意的拉麵。我覺得佢的豚骨湯底都ok,係黑蒜油味未算好突出,叉燒我就覺得都ok,屬於正常,味道ok,面有少少乾身和脆脆地,浸左係湯入面就令成件事perfect池啦。
2019-08-13 435 views
好耐冇行旺角黑布街果邊…驚覺多左好多餐廳~ 發現呢間拉麵店之前成日大排長龍,但今日竟然唔太多人就即刻入去食喇! 店鋪裝修有小懷舊, 不論咩既懷舊風都好得我歡心 哈哈~Menu選擇都算多下~ 我本身想食<<濃厚魚介豚骨湯麵>>, 因為唔係好多拉麵店都有呢個湯底嘛… 但我本人極愛食辣…所以最後都揀左食個<<激辛豚骨湯麵>> $96店員好細心咁叫我試下上面個辣醤既味道再加落個湯到… 第一啖輕試佢覺得OK…但後勁有D凌厲… HAHAHA! 麵既硬度我揀左普通~ 個質感都幾唔錯…佢地用既係細麵, 所以湯汁可以掛到上麵上面~ 入口唔會感覺單一~麵入面配果2片叉燒味道OK, 但瘦肉過於多 唔夠香~<<香濃雞白湯麵>> $92本身黎到已經聞到好香既雞湯味~ 試一啖果然唔錯! 之後再加附上既骨膠原啫喱~ 湯頭之後變得更濃厚!!之後講下加左咩配料啦:<<木耳絲>>$7 大盤到不得了!!!好抵!!!<<火藥玉>> $25 Hmm…我開頭以為係辣既玉
店鋪裝修有小懷舊, 不論咩既懷舊風都好得我歡心 哈哈~

Menu選擇都算多下~

麵入面配果2片叉燒味道OK, 但瘦肉過於多
唔夠香~

<<香濃雞白湯麵>> $92
本身黎到已經聞到好香既雞湯味~ 試一啖果然唔錯!
之後再加附上既骨膠原啫喱~ 湯頭之後變得更濃厚!!

之後講下加左咩配料啦:
<<木耳絲>>$7 大盤到不得了!!!好抵!!!
<<火藥玉>> $25 Hmm…我開頭以為係辣既玉子…點知又係辣拉麵上面舊肉醤!!!ORZ…
<<火灸叉燒>> $25 我覺得可以唔使order~ 因為本身配果2塊好食D hahaha!!
<<自家製餃子>> $38 味道唔錯~而且皮好薄入面又有肉汁GOOD.. 佢地配左個醤汁應該係店方自己調配過既! 有D豉油+餃子醋既味道~ 唔錯呀! 幾開胃酸
2019-08-07
$198.5 (Dinner)
  • 煎餃子
2019-08-02 136 views
本來大坑嗰間close咗我仲有啲失望,今日發現原來尖沙嘴都有分店,即刻入咗去食番碗。平時叫開豚骨拉麵,今日叫咗海老大吟釀,蝦味好濃好好食,湯嘅味入晒麵裡面,因為寫餐牌嘅時候指名咗要濃湯,麵線要普通硬度。開頭仲諗緊叫濃湯會唔會太多味,原來濃湯X普通硬度先係最佳選擇。另外加咗一碟叉燒,叉燒搭蝦湯味道幾唔錯,不過唔夠加隻溫泉蛋好味:蛋黃同蝦湯混埋真係冇得輸!拉麵來嘅飲品除咗可樂仲有還多特色玻璃樽裝住嘅梳打、汽水等等,我就叫番蘋果波子汽水,感覺夠日式地道,同間店嘅擺設好夾㗎。呢個拉麵+飲品+小食menu埋單先$100上下,一定再食!
2019-08-02
$120 (Lunch)
  • 海老大吟釀
2019-07-15 194 views
睇戲前食個晚飯先六點幾嘅時間黎試下拉麵來暫時舖內只有兩位食客餐牌好有趣係手繪的比呢個拉麵吸引左男友嘅白松露豚骨拉麵 一放落黎就好香望落好豐富有木耳 菇菌 紫椰菜佢覺得幾好食於是我好期待我嗰碗我嗰碗好明顯比較失色😂😂只有荀 牛舌兩塊(我走左蔥)湯底都比較油膩飲左一啖湯牛味係幾濃但唔係十分特別牛舌係厚身嘅牛舌 好稔 同我expect嘅有d唔同麵條係幼身嘅麵條食完呢個麵嘅感覺係唔夠飽 單調 同口渴我諗唔會再叫呢碗了
睇戲前食個晚飯先

唔夠飽 單調 同口渴

我諗唔會再叫呢碗了
白松露豚骨湯麵
2019-07-08 125 views
日本拉麵店在香港開得越來越多,但好吃還要再吃下一次的拉麵店卻不多。香濃豚骨湯拉麵的豬骨湯味道濃郁,不是味精湯的豚骨味。有別於其他一般的拉麵店,這家的拉麵配有用牛油炒的小蘑菇,非常特別。而另外一個辛味拉麵,辣味屬於中辣,不用說麵質非常彈牙。值得一提的是店鋪的裝潢,屬於古舊的日本風格,像是在日本街頭那些橫街窄巷裡的拉麵店。

而另外一個辛味拉麵,辣味屬於中辣,不用說麵質非常彈牙。

香濃豚骨湯拉麵
激辛豚骨湯拉麵
香濃豚骨湯拉麵
激辛豚骨湯拉麵
2019-07-07 124 views
仲記得N年前鍾意去大坑食拉麵來,當時香港日本地道拉麵唔算多,所以記憶中佢嘅拉麵都ok。今日咁啱經過旺角嘅拉麵來,所以入去再尋回當年嘅滋味。旺角鋪同大坑鋪一樣,充滿咗日本嘅特色,有好多日本玩具作為裝飾。打開Menu,發現有幾多唔同款嘅拉麵,太多創新嘅拉麵令人覺得反而失去咗日本地道拉麵嘅感覺。金 - 原味豚骨湯麵 $82第一啖湯有一陣好濃厚同好重鰹魚味,之後再飲個湯就巳經好咸好澀 (普通濃度) 。拉麵麵條偏幼,無咩口感,至於豚肉,細塊得黎豚肉亦不算淋。拉麵、豚肉、木耳...基本上全部都唔係好入味。土 - 濃厚魚介豚骨湯面 $98湯 (濃湯)- 湯底無咁咸,不過都係咸同澀,連平日好食得咸同好鍾意飲湯嘅我都無辦法飲。餃子 $38/5pcs 另外,本身個拉麵係無蛋無筍,要另外比錢加,仲要唔平 (蛋要$17!!)。埋單一碗要成$120,價錢偏貴而且拉麵水準麻麻。經過今次經驗,相信我都唔會再黎。

金 - 原味豚骨湯麵 $82

土 - 濃厚魚介豚骨湯面 $98

餃子 $38/5pcs

2019-06-28 171 views
好耐之前已經試過大坑嘅拉麵來,一直都覺得好好味,今日就黎旺角呢一間試下固定既口味有八款,仲有限定,會按季節轉變,而我一向都好鍾意黑蒜油,所以就試吓佢嘅”土3”,即係熊本黑蒜油豚骨湯面($92)!另外再叫咗餃子($38/5隻)同炭燒雞翼伴薯仔沙律($39)拉麵一嚟到就覺得黑蒜油嘅味好香,遠遠已經聞到拉麵我叫咗偏硬,因為我本身鍾意食硬身嘅面底,仲追加左一隻糖心蛋,雖然$17有啲貴,但係食拉麵又點可以少得糖心蛋呢湯底好濃郁,食完又唔會口乾餃子都煎得好香,唔會太燶,可以一試至於雞翼伴薯仔沙律,我就覺得個薯仔沙律吸引啲,可能夏天都係需要食啲涼菜總括嚟講,下次經過旺角都會再嚟食唔錯唔錯,同埋值得一讚嘅係佢哋嘅服務態度,侍應會好細心咁提你拎返籃裏面嘅嘢走

熊本黑蒜油豚骨拉麵

拉麵一嚟到就覺得黑蒜油嘅味好香,遠遠已經聞到
湯底好濃郁,食完又唔會口乾

自家製餃子

炭燒雞翼伴薯仔沙律

餃子都煎得好香,唔會太燶,可以一試

總括嚟講,下次經過旺角都會再嚟食
自家製餃子
炭燒雞翼伴薯仔沙律
看到餐廳裝修得非常日式,全家店都用木造枱木弓人設計,絕對有回了日本的感覺,於是便進去了。餐廳連餐牌都非常用心,每一張都是畫的,非常賞心悅目,看了絕對會增加一定的食慾~午市 拉麵+小食 $89 |點了熊本黑蒜油豚骨湯拉麵,賣相很不錯。叉燒不算是太厚切,但勝在肉和脂肪的分佈均勻,而且挺香的。表面也有很多炸蒜粒,令整個湯都很香。黑蒜湯偏鹹和重味,但還過得去。最可惜的係,點了普通程度的麵質,但拉麵實在太軟了,而且湯也沒有特別好飲,食食下好濟而且會唔想食。小食的炸蝦反而比拉麵好,外脆內彈牙,而且感覺挺新鮮。旁邊的牛油粟米也很出色。信州蘋果梳打 另加$18 |一向有吃拉麵飲汽水的習慣,沖淡湯的濃味。點了這個信州蘋果梳打味道一般,和普通蘋果汁差不多,建議點野飲都唔好叫呢個。

午市 拉麵+小食 $89 |

信州蘋果梳打 另加$18 |

2019-06-25 86 views
><未有得去日本住 唯有係咁食拉麵頂下癮有機豆乳擔擔拉麵($92)想食清涼d嘅拉麵 可以揀呢款湯底似係芝麻醬加咗少少辣咁幾開胃 仲有青瓜 豆腐 京蔥 感覺好refreshing可以走肉碎 for素食者享用食拉麵點可以冇溏沁蛋(+$17)濃厚魚介豚骨湯麵($98)試咗啖湯 好濃味再追加火炙叉燒(+$25)用火輕輕燒過 多咗份油脂香綠茶可樂($22)/芬達($15)唔知點解 總係覺得枝裝汽水會好飲d><><><><><><><><><><拉麵來旺角黑布街23號地下
未有得去日本住 唯有係咁食拉麵頂下癮
有機豆乳擔擔拉麵($92)
想食清涼d嘅拉麵 可以揀呢款
湯底似係芝麻醬加咗少少辣咁
幾開胃 仲有青瓜 豆腐 京蔥 感覺好refreshing
可以走肉碎 for素食者享用
食拉麵點可以冇溏沁蛋(+$17)
濃厚魚介豚骨湯麵($98)
試咗啖湯 好濃味
再追加火炙叉燒(+$25)
用火輕輕燒過 多咗份油脂香
綠茶可樂($22)/芬達($15)
唔知點解 總係覺得枝裝汽水會好飲d
><><><><><><><><><><