2015-05-24 1479 views
經過河畔,有好多餐廳選擇,呢間係經朋友介紹,鮑魚雞粥最出名,於是黎試下。呢度宵夜幾平,一個雞粥都係$18,其他宵夜炒粉麵嘅都係$40-50左右。嗌左一個雞粥同乾炒牛河。雞粥啲雞有3、4件,鮑片就有2塊,個粥有啲稀,加啲胡椒粉又幾好味,鮑片幾彈牙,雞就好彩佢比雞比肉,幾鮮嫩,不過不失啦。乾炒牛河幾有獲氣,炒得好香,配料都幾多,炒河恰到好處,夠味之餘唔會太咸,連埋芽菜洋蔥食富有口感,牛肉幾多,又入味,幾有嚼口,值得一試喔!
鮑魚雞粥
乾炒牛河

$50 (Last Night Supper)
鮑魚雞粥
乾炒牛河
2015-05-01 1243 views
今天五一勞動節,難得有假期,我們一家人來這裡吃午餐,點了菜式如下:1.老火湯:湯很熱很甜,十分足料,有白菜、紅蘿蔔、陳皮、黃豆、瘦肉等。2.西蘭花帶子花姿:西蘭花軟硬適中,帶子爽囗軟滑,花姿片很薄滑美味,有蝦醬作調味,味道不錯!3.薑蔥焗鮮蟹:蟹肉極少,吃不清楚味道4.豆䜴爆雞:有多片洋蔥青椒伴碟,雞的味道很好,可是肉質不太統一,有些軟,有些「鞋」。5.咖哩炆牛腩:咖哩香甜,牛腩軟滑,十分醒胃。6.清蒸海上鮮:是新鮮剛熟的𩶘魚,魚質軟嫩味美7.馳名雞粥:粥的質感適中,不浠也不杰,雞肉美味軟嫩,可惜有雞骨碎由於今次負責把食物放上枱的女侍應很有禮貌,食物味道不錯,大致上我們也算滿意。
老火湯

西蘭花帶子花姿

3.薑蔥焗鮮蟹:蟹肉極少,吃不清楚味道

薑蔥焗鮮蟹

豆䜴爆雞

5.咖哩炆牛腩:咖哩香甜,牛腩軟滑,十分醒胃。

咖哩炆牛腩

6.清蒸海上鮮:是新鮮剛熟的𩶘魚,魚質軟嫩味美

馳名雞粥

2015-05-01
$85 (Lunch)
老火湯
西蘭花帶子花姿
咖哩炆牛腩
2015-04-07 1221 views
今天我和家人來強記吃午餐,可能是復活節最後一天假期,餐廳不太多人,環境頗寧靜,吃得很舒服。首先我們點了豬膶田雞粥,雞粥香噴噴,熱辣辣,粥較浠,豬膶偏硬,田雞多骨少肉 ,有薑絲蔥粒點綴,算是不錯!接著我們吃蠔仔煎蛋,蠔仔煎蛋味道香囗,但質地較濕,如乾身一點較好。然後我們吃清蒸海上鮮,魚的肉質嫩滑鮮味,煮得非常好!正當我們等下一味菜來時,侍應突然收去我們其中三人的湯匙和碗,我們十分愕然!於是請他再給我們湯匙和碗,他説以為我們食飽。其實他是否應該先問我們D食物來齊未才收會好些呢!跟著我們吃咕嚕石斑球,石斑球香味撲鼻,甜酸味適中,十分美味!然後我們吃涼瓜肉片加一碗白飯,十分熱辣,但肉片不太軟。然後我們吃枝竹牛腩煲,很熱辣美味,牛腩很軟。跟著我們吃海味雜菜煲,材料豐富,菜很新鮮。最後我們喝例湯--青紅蘿蔔粟米合掌瓜湯,湯的味道很甜很不錯!
豬膶田雞粥

蠔仔煎蛋
然後我們吃清蒸海上鮮,魚的肉質嫩滑鮮味,煮得非常好!

咕嚕石斑球
然後我們吃涼瓜肉片加一碗白飯,十分熱辣,但肉片不太軟。
涼瓜肉片加白飯
然後我們吃枝竹牛腩煲,很熱辣美味,牛腩很軟。
枝竹牛腩煲
跟著我們吃海味雜菜煲,材料豐富,菜很新鮮。
海味雜菜煲
例湯
2015-04-07
$100 (Lunch)
咕嚕石斑球
枝竹牛腩煲
海味雜菜煲
訂好晒枱去到,仲要成12個人等成半個鐘,價錢就貴、啲菜碟頭又細,蒸條紅尤又蒸到過火成條魚鞋晒,啲雞粥又唔掂雪味濃到死粥底又味精多,最差就係啲待應好似名店啲sales咁,做慣大陸豪客生意咁,唔願招呼我地啲港燦,唔使指意有下次!
2014-11-11
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2014-09-03 1845 views
以前都會成日去食,自從間野成日服侍自由行及又要加價又要越黎越細碟後都冇去過,由於友人話要食沙田雞粥,咁..又中左招 辣酒煮花螺,全部霉既 仲叫左白焯蝦,又係唔新鮮,都係霉既 雞粥?係冇味,係白粥水(仲要勁浠果隻)加兩舊雞,好難食,明顯唔係一齊煲出黎,d粥少少雞味都冇,四個人冇人可以啃得落呢碗野! 炒面,係最正常,但其他野全部都咁難食,去隔離粥鋪買左炒面都係幾蚊,洗鬼食你咩

辣酒煮花螺,全部霉既

仲叫左白焯蝦,又係唔新鮮,都係霉既

2014-07-14 2118 views
今晚諗住食雞粥,第一時間諗道既地方就係沙田雞粥。去到大圍強記話休息咪上openrice揾到河畔強記咪立即去,去到一攞餐牌$18鮑魚滑雞粥……咁x平,腦諗平嘢無好好嘢無平,鲍魚……(腦說不口叫得咪叫碗試下)等一陣間碗粥到,鮑魚=2大片彷鮑片一早估到,滑雞=3件雞,粥就少绵。味到就雞無雞味粥似水。小弟再有機會有人請都唔會再去。註:其他食物就不過不失
咪上openrice揾到河畔強記咪立即去,去到一攞餐牌
一早估到,滑雞=3件雞,粥就少绵。味到就雞無雞味粥似水
。小弟再有機會有人請都唔會再去。
註:其他食物就不過不失
2014-07-13
  • 鮑魚雞粥
2014-05-30 2127 views
親戚從遠方來,16人訂左呢間,到即有位,係12人圓枱,只可坐圓櫈前後坐。超迫河畔有時租車位,$10/hr. 強記冇泊車優惠。叫左大量餸,全部不錯,㨂三樣寫黃金魷魚--用咸蛋王包面炸,魷魚新鮮,香囗野味,大大碟乳鴿--太乾身,味淡,肉實,感覺一般京都骨--大碟,粉不厚,吾靱,鑊氣夠,正整體--家常小菜不錯,價錢公道,16人頭埋單$1700

河畔有時租車位,$10/hr. 強記冇泊車優惠。

叫左大量餸,全部不錯,㨂三樣寫
黃金魷魚--用咸蛋王包面炸,魷魚新鮮,香囗野味,大大碟

乳鴿--太乾身,味淡,肉實,感覺一般

京都骨--大碟,粉不厚,吾靱,鑊氣夠,正

整體--家常小菜不錯,價錢公道,16人頭埋單$1700
2014-05-29
$105 (Dinner)
弼仔送到@沙田強記雞粥 Shatin Chicken Congee大圍積存街12號地下還是小孩子時爸媽會帶同我及細佬妹入沙田食雞粥,那年代還是大排檔, 在空地排滿了摺臺摺椅,夏天那住把比我們還高的巨型風扇,我們喜歡對住說話因出來的聲音很機械人,這樣子爭住玩就是童年生活了。相距十多年了, 再沒有daddy帶我來,倒有個好似daddy咁長氣老積的朋友陪我。雞粥($30)同蟹膏粥(時價)各一碗,白粥底米粒煮得起花, 軟綿香滑,白切雞令粥底帶鹹味及有雞的油脂,披了層粥雞肉更嫩滑, 肉中有米香,吃掉一半再等上菜,放了一陣都沒有出水。蟹膏令粥底橙橙黃黃, 比雞粥為稠,蟹蓋上確實是有很多鹹蛋黃色澤般的膏塊,未算鮮甜因蟹肉發霉~oh~肉不是一絲絲而是"淋"身。燒乳鴿($68一隻), 中型鴿不是bb鴿了,醬油醃皮帶啡黑色,吃下卻沒甚醬油味,預先製作好再翻熱, 皮肉都稍為乾身,皮唔脆紮實的肉質不是喜愛食乳鴿嫩的人杯茶,食肉怪倒是可以一叫因肉多。椒鹽瀨尿蝦($100)炸香了的蒜, 約有十來隻細SIZE瀨尿蝦,過了油,肉不多卻鮮甜, 只是要留心殼刺手,起勢拆殼時都插到入肉超痛。煎蠔餅 ($80)見到鄰桌點了份
大圍積存街12號地下
還是小孩子時爸媽會帶同我及細佬妹入沙田食雞粥,
那年代還是大排檔, 在空地排滿了摺臺摺椅,
夏天那住把比我們還高的巨型風扇,
我們喜歡對住說話因出來的聲音很機械人,
這樣子爭住玩就是童年生活了。
相距十多年了, 再沒有daddy帶我來,
倒有個好似daddy咁長氣老積的朋友陪我。
雞粥($30)同蟹膏粥(時價)各一碗,
白粥底米粒煮得起花, 軟綿香滑,
白切雞令粥底帶鹹味及有雞的油脂,
披了層粥雞肉更嫩滑, 肉中有米香,
吃掉一半再等上菜,放了一陣都沒有出水。
蟹膏令粥底橙橙黃黃, 比雞粥為稠,
蟹蓋上確實是有很多鹹蛋黃色澤般的膏塊,
未算鮮甜因蟹肉發霉~oh~
肉不是一絲絲而是"淋"身。
燒乳鴿($68一隻), 中型鴿不是bb鴿了,
醬油醃皮帶啡黑色,吃下卻沒甚醬油味,
預先製作好再翻熱, 皮肉都稍為乾身,皮唔脆
紮實的肉質不是喜愛食乳鴿嫩的人杯茶,
食肉怪倒是可以一叫因肉多。
椒鹽瀨尿蝦($100)
炸香了的蒜, 約有十來隻細SIZE瀨尿蝦,
過了油,肉不多卻鮮甜, 只是要留心殼刺手,
起勢拆殼時都插到入肉超痛。
煎蠔餅 ($80)
見到鄰桌點了份,壯觀的份量也跟著加點,
即叫即做, 等上10分鐘的炸蠔餅,
蠔肉肥美而不腥, 外面炸至今黃色的,
外面脆身又有空氣感, 而內裡粉漿軟綿,
應一早叫的, 吃粥伴上脆口的東西是常識吧!

$180 (Dinner)
2014-02-04 1797 views
平日都好中意來呢度食飯~又好味又抵新年都開梗係諗都唔諗就來啦。可惜。。價錢貴少少都預左,但味道有點強差人意雞粥必食啦,但好重口味,咸啊!蒜炒豆苗~大碟抵食黑椒牛仔骨~又係大贈送好大堆頭紅燒班腩就普普通通啦個蒸元貝。。好經典,好老好"tempo"個冰鎮鮑魚就好好食~同"wa沙bi"好夾~~失望,希望下次有改善啦
平日都好中意來呢度食飯~又好味又抵
新年都開梗係諗都唔諗就來啦。可惜。。
價錢貴少少都預左,但味道有點強差人意
雞粥必食啦,但好重口味,咸啊!
蒜炒豆苗~大碟抵食
黑椒牛仔骨~又係大贈送好大堆頭
紅燒班腩就普普通通啦
個蒸元貝。。好經典,好老好"tempo"
個冰鎮鮑魚就好好食~同"wa沙bi"好夾~~
失望,希望下次有改善啦
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
  • 冰鎮鮑魚
2014-01-23 1575 views
今日等登放假還亞爸心願去沙田食雞粥做午餐, 一行三人轉車又轉車終於去到, 坐底第一時間就叫咗一鍋"招牌雞粥", 之後再叫咗"棉花雞"同"鴨腳扎", 結果...招牌雞粥 $78/鍋粥底好棉, 好香, 無味精.  雞件有咸味, 好滑.  兩者分開食係好食既, 但夾埋之後就似係熱粥+燒味白切雞. 佢係用瓦煲上枱的, 但粥並無滾緊, 個煲耳亦唔熱, 絶對唔會燙親.棉花雞及鴨腳扎 (特點)兩樣都應該係即叫即蒸, 因為都等咗一段時間先有, 食落都好熱. 棉花雞既棉花係一片片既, 有D似豬皮, 哈... 鴨腳扎就...外面既腐竹有雪味, 鴨腳就唔够爽, 諗諗地, 而芋頭就唔够粉同唔够香.呢間嘢有兩樣嘢係好值得讚, 第一係服務, 非常殷勤同好醒, 只要你有小小"頭鱷鱷", 或者想鱷起頭, 佢地已經知道你想點, 好快咁行埋嚟.  比額外碗仔仲幫你用熱水洗埋, 攞上手既濕又暖. 你張枱放到一枱都係餐牌或者order紙, 佢就會走埋嚟執返好, 張枱繼續整齊.  第二係就係碟頭飯, 真係好大碟飯架, 所以我見食客好多都係男仕, 個個都係入嚟食碟頭飯.  我見到隔離枱個碟燒鴨/鵝飯, 我諗我要食兩餐先食得晒佢,

招牌雞粥 $78/鍋
粥底好棉, 好香, 無味精
.  雞件有咸味, 好滑
. 佢係用瓦煲上枱的, 但粥並無滾緊
, 個煲耳亦唔熱, 絶對唔會燙親.

棉花雞及鴨腳扎 (特點)
, 鴨腳就唔够爽, 諗諗地, 而芋頭就唔够粉同唔够香.

呢間嘢有兩樣嘢係好值得讚
, 所以我見食客好多都係男仕, 個個都係入嚟食碟頭飯.  我見到隔離枱個碟燒鴨/鵝飯, 我諗我要食兩餐先食得晒佢, 仲要兩餐都好飽添, 呢個幾錢就唔知, 但客飯好似係$36仲有湯跟添.

因為比人鬧成日都係相機食先, 所以都唔敢影相, 就係咁無相睇喇.
2014-01-23
$50 (Lunch)
2013-09-16 1146 views
9點半到, 由於訂左位, 所以唔駛等位, 首先覺得侍應D服務幾好, 見我地凍, 都主動幫我地熄左其中一部冷氣.我地叫左3寶:鮮竹銀杏浸聖子 - OK丫, 個湯幾鮮, 聖子都正常京式賽螃蟹 - 味道淡過杯水, 就算加了醋同胡椒粉, 都係帶唔到個味出來, 個侍應仲要話佢地個賽螃蟹係淡味, 我心諗, 係完全無味囉.金蒜蒸元貝 - OK啦, 一般貨式加2碟菜:芝士焗龍蝦 - 芝士汁底無芝士味椒鹽賴尿蝦 - 賴尿蝦既肉梅呀總括, 唔會有下次啦.

我地叫左3寶:
鮮竹銀杏浸聖子 - OK丫, 個湯幾鮮, 聖子都正常
金蒜蒸元貝 - OK啦, 一般貨式

加2碟菜:
芝士焗龍蝦 - 芝士汁底無芝士味
椒鹽賴尿蝦 - 賴尿蝦既肉梅呀

總括, 唔會有下次啦.
2013-09-13
$150 (Last Night Supper)
  • 無野好推介
2013-03-04 945 views
過往幫襯強記多數是宵夜外賣,反而堂食就係第一次,呢度晚市時段有特價套餐,$148有三款餸,週末假期加$10,有二十零三十款選擇,今次點了西蘭花帶子花姿片、蒸魚同埋黃金炒鮮魷,另外加了一碗雞粥$18。1. 西蘭花帶子花姿片,細碟,味道偏淡,帶子好碎。2. 蒸魚,雖然唔清楚條魚係咩品種,不過肉質鮮甜同好滑,可惜係豉油出事,偏淡。3. 黃金炒鮮魷,鮮魷炸起用鹹蛋回鑊,蛋黃鹹香惹味,份量唔算少。4. 雞粥,有兩片仿鮑魚及幾件雞,雞肉好鹹。埋單$213,晚飯未算出色,宵夜外賣乳鴿+雞粥$52反而抵啲。

1. 西蘭花帶子花姿片,細碟,味道偏淡,帶子好碎。
4. 雞粥,有兩片仿鮑魚及幾件雞,雞肉好鹹。

2013-03-02
2012-09-21 750 views
仰慕已久的强记鸡粥和乳鸽,搬来沙田一个月后才有机会品尝。和太太两人点了一窝鲍鱼鸡粥,一只乳鸽,两只避风塘炒蟹和一条灿斑,才310hkd!饱到上颈啊啊。乳鸽肥瘦适中,咬下去香脆渗油但不会满嘴油腻感。好吃!鸡粥够滑,但是略咸,吃多两口觉得口渴,估计也是落了味精类调味。海鲜好新鲜,条鱼蒸得好靓,吃到一半侍应问要不要碗饭,我思想斗争了一阵觉得蒸鱼不用来送饭简直暴颤天物,所以最后结果就是饱到郁唔到。。总结:平靓正
仰慕已久的强记鸡粥和乳鸽,搬来沙田一个月后才有机会品尝。

乳鸽肥瘦适中,咬下去香脆渗油但不会满嘴油腻感。好吃!

总结:平靓正
$150 (Dinner)
  • 乳鸽,海鲜
2012-08-26 613 views
耐唔耐都會同朋友入嚟食飯..雞粥..乳鴿好似同沙田扯上咗關係 除咗呢2樣..呢間強記每日都有唔同嘅特價精選..今日好好彩..有龍蝦喎.. ~$138芝士龍蝦伊麵--雖然係特價菜..但絕無欺場..啖啖龍蝦肉..芝士味剛好..唔太淡又唔太濃..好味!~辣酒煮花螺--今日D螺太細粒..唔過癮..但辣酒味道OK..~鮑魚雞粥--粥底好綿..但D粥就無咩雞味..~乳鴿--雖然不及龍華D乳鴿肥美..但都算好肉地..皮香肉嫩..正!~白灼鵝腸--好爽啊!!!..加埋辣椒豉油/蔥/薑一齊食..好正!

~鮑魚雞粥--粥底好綿..但D粥就無咩雞味..
  • 乳鴿
2012-08-12 493 views
近來家中裝修每事忙,往往執拾到很晚。晚上九時,一行四人駕車去附近的河畔花園,嘗嘗沙田雞粥。這裡好像愈夜愈旺,駕駛人士佔多。四人海鮮套餐只是 $398,但家人擔心不新鮮,所以自行到魚缸揀海鮮,然後散叫。一窩沙田雞粥,四人分剛剛好。新鮮雞件頗多,可是有點骨碎,吃粥時要小心。粥底滿有米香,吃下去略咸,但咸味是出自雞的。兩隻紅燒乳鴿,新鮮燒起,乳鴿皮卜卜脆。肉質鮮嫩,但每咬一口都滿是油光。沒法子,去那裡吃燒乳鴿都無可避免大量的油吧。豉油皇大蝦八隻,蝦殼香脆入味,但味道不太能滲入蝦肉。蝦肉新鮮,沒有霉,相信蒜蓉開邊就更好吃。豉汁炒聖子,醬汁偏咸,我們要把醬汁分開才吃。聖子新鮮,很大片連在一起,要用點牙力把它分開。薑汁芥蘭,家常小菜。炒得有獲氣,芥蘭仍然保持翠綠色澤。清蒸老虎杉斑,是老虎斑 mix 杉斑的混血兒 清蒸的時間剛剛好,沒有過火。意想不到肉質鮮嫩,而且非常滑溜,家人對此讚不絕口。約二百多一條的老虎杉斑,如此中上質素,還真算抵吃啊。吃雞粥 / 海鮮同樣出色,價格合理。可能我們不是熟客,所以服務一般,老伙記的態度敷衍。
薑汁芥蘭,家常小菜。炒得有獲氣,芥蘭仍然保持翠綠色澤。
清蒸老虎杉斑,是老虎斑 mix 杉斑的混血兒

$200 (Dinner)