2020-09-26
今天選擇平日到Sabatini食午餐, 準時十二時入座. 餐廳裝修classic, 深木色橫樑, 牆身有手繪圖案&擺設, 天花有吊燈, 牆身有壁燈, 燈光較暗, 唯一缺點是樓底較低, 到用餐高峰期, 人多聲音較響當服務員安排入座後, 隨即熱情招呼, 奉上餐桌水&介紹午餐食物內容, 自己可自由配搭食多少道菜🍴:-頭盤+意粉+甜品+飲品-頭盤+主菜+甜品+飲品-頭盤+意粉+主菜+甜品+飲品我們選擇四道菜🍴😬😬麵包籃: 內有三款麵包🍞🥖, 外脆內軟, 配上意大利醋&橄欖油點食頭盤: 意式頭盤, 有齊下列食物, 食完亦可免費添食. 風乾火腿蜜瓜最為出色, 其他食物亦很新鮮朋友選擇鵝肝配多士&風乾火腿配蜜瓜(忘記影相😅)鵝肝煎得好乾身, 脆多士墊底, 風乾火腿甘香 配甜美蜜瓜🍈意粉: 看似一個普通鮮蕃茄意粉🍝. 當服務員介紹完, 即時心想是否咁勁?! 🤔 (原因是蕃茄醬汁是用幾種食材煮成, 不過聽完只記得有魚,上湯......等等😅). 實質味道非常鮮美&濃味, 有一種估不到的味道😋👍另外意粉質地有咬口主菜: 燉煮牛小排骨配薯蓉, 紅酒汁. 肉質嫩口, 牛味較重, 亦有騷味主菜: 煎鱈魚, 洋蔥
-頭盤+意粉+甜品+飲品
-頭盤+主菜+甜品+飲品
-頭盤+意粉+主菜+甜品+飲品
我們選擇四道菜🍴😬😬
朋友選擇鵝肝配多士&風乾火腿配蜜瓜(忘記影相😅)
鵝肝煎得好乾身, 脆多士墊底, 風乾火腿甘香 配甜美蜜瓜🍈
主菜: 燉煮牛小排骨配薯蓉, 紅酒汁.
肉質嫩口, 牛味較重, 亦有騷味
主菜: 煎鱈魚, 洋蔥忌廉汁
脆口魚皮, 魚肉滑滑, 忌廉汁較膩
甜品: 服務員會推甜品車去到你眼前😍, 每人可自由選擇兩件甜品🍰. 必食出名之選- 聖安娜餅, 士多啤梨藍莓拿破崙&意大利芝士餅😋😋
最後送上餐飲&飯後餅點作完美句號
整體飯局完美, 令你有賓至如歸的感覺😚☺️. 因環境&食物都不錯. 最讚賞是服務一流, 每一位服務員笑容滿面, 態度良好👍👍👍