2018-08-12
慶祝老公生日,去酒店食意大利餐~預早訂位可以要求甜品加朱古力牌寫名。又可以要求窗邊位置。雖然無景睇但可以增加私隱度唔駛俾咁多張枱圍住。餐廳幾好情調,但當晚有枱一家十口有大有細,比較嘈。而且酒店來講枱與枱之間有啲近。值得一提係餐廳員工服務殷勤,笑容可掬。因為第一次幫襯,好懶咁叫咗個Tasting Menu($1380一位)。我無飲酒,淨係飲暖水,老公叫咗杯紅酒。餐廳有幾款麵包俾你選擇,仲有三款醬(橄欖,蕃茄,香草醬)同橄欖油加醋俾你點(唯獨是無牛油)。三款我最鍾意蕃茄醬。頭盤。煙燻帝王魚伴意大利青瓜配香草檸檬乳酪,特級魚子醬。青瓜脆口,魚肉嫩滑,加少少咸香魚子醬,成碟好清新。玉米濃湯配八爪魚。八爪魚刺身響湯入面,彈牙鮮味。湯杰身到覺得自己食緊成條粟米。日本北海道海膽蟹肉意大利麵。海鮮食得出係靚嘢,但配搭及味道未見驚喜。麵比普通意粉粗少少,但仍然煮得啱啱好,彈牙得黎唔會有骨。甘鯛魚柳伴菠菜配蕃紅花汁。值得一讚係魚肉上面嘅魚皮,脆到可以連魚鱗一齊食。香脆乳豬伴茄子蓉配芥末汁。乳豬juicy唔鞋口,茄子蓉估唔到咁好食。車厘子芝士撻配檸檬酒汁。淡淡嘅芝士味加去核車厘子剛剛好。最後仲有蝴蝶餅,朱古
車厘子芝士撻配檸檬酒汁。淡淡嘅芝士味加去核車厘子剛剛好。
最後仲有蝴蝶餅,朱古力同餐茶。
樂隊去到我地枱時知道有人生日會唱意大利文生日歌,仲可以點唱,氣氛一流。大家可以點男女合唱歌,更好聽架~
總結係,整體用餐過程良好,食物質素中上,加埋現場音樂真係無得輸。