Restaurant: Sakara ichi sushi (Kau Yuk Road)
Info:

2022-06-02 631 views
假日中午等候的人沒有想像中多,等了大約15-30分鐘。環境不是很大,有點狹窄和吵,不過還能接受兩個人吃得飽飽的也是人均$150,份量很足,魚生很厚很滿足芝士燒蠔有驚喜,很香很多汁
假日中午等候的人沒有想像中多,等了大約15-30分鐘。
環境不是很大,有點狹窄和吵,不過還能接受
兩個人吃得飽飽的也是人均$150,份量很足,魚生很厚很滿足

芝士燒蠔有驚喜,很香很多汁
Other Info. : 餐廳裡播着日文歌,還有美少女戰士呢
2022-04-17
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2022-06-01 577 views
Lunch Set 平日先有喔✨和風肥牛鍋定食 HKD58🍲跟三文魚麵豉湯 前菜同雪米糍~依個價錢好抵食 肥牛份量多壽喜燒湯底甜甜地唔會好咸💗刺身拼盤(木) HKD118厚切三文魚腩仲有赤貝係我最愛🥹全部都好新鮮(´▽`)蝦都好大隻好鮮甜啊🦐雜錦天婦羅 HKD52有三隻大蝦幾彈牙 炸衣好薄身👍🏻清酒煮蜆 HKD58個湯好好飲 蜆肉無沙好鮮🤤全部都開曬口 差啲想飲曬啲湯✨幾款重點必食壽司🍣(單件)焦糖鵝肝壽司HKD38💗咬落去會食到焦糖脆脆跟住油香爆出黎火炙左口魚邊HKD16火炙三文魚 HKD9芝士火炙三文魚 HKD12
Lunch Set 平日先有喔✨
和風肥牛鍋定食 HKD58🍲
跟三文魚麵豉湯 前菜同雪米糍~
依個價錢好抵食 肥牛份量多
壽喜燒湯底甜甜地唔會好咸💗

刺身拼盤(木) HKD118
厚切三文魚腩仲有赤貝係我最愛🥹
全部都好新鮮(´▽`)
蝦都好大隻好鮮甜啊🦐

雜錦天婦羅 HKD52
有三隻大蝦幾彈牙 炸衣好薄身👍🏻

清酒煮蜆 HKD58
個湯好好飲 蜆肉無沙好鮮🤤
全部都開曬口 差啲想飲曬啲湯✨

幾款重點必食壽司🍣(單件)
焦糖鵝肝壽司HKD38💗
咬落去會食到焦糖脆脆跟住油香爆出黎

火炙左口魚邊HKD16
火炙三文魚 HKD9
芝士火炙三文魚 HKD12
2022-05-14
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 焦糖鵝肝壽司
上次因為太多人等位食唔到,今次特登預早左個幾星期打電話book,終於食到啦!💁🏻‍♀️炸物老實講炸物係有啲失望既,特別係雞軟骨($45),入口唔夠熱,同埋有啲油。軟殼蟹🦀($42)比較細隻,炸到脆卜卜味道都唔錯,兩個人過下口癮岩岩好~值得推介既吉列廣島蠔,外層好脆!蠔都算幾新鮮,同埋佢面頭淋左啲類似大阪燒既醬,好開胃!$34有四隻真係幾抵食。💁🏻‍♀️豬軟骨拉麵(地獄湯)🍜 $68豬軟骨好出色!超級淋超級入味,重點係食落口完全冇渣地獄湯底都幾辣🤤 個湯底就當然唔係正宗拉麵舖好濃郁個種,但如果唔想淨食壽司咁dry,呢個拉麵都係幾唔錯既選擇💁🏻‍♀️最後當然唔少得魚一最出名既壽司️🍣😋😋整體黎講啲壽司都好新鮮,個人私心推介火炙壽司,完全係入口即融😭 食落口有種好滿足好幸福既感覺!👍🏻 火炙左口魚邊($16/ 1件)👍🏻 火炙三文魚 ($9/ 1件)👍🏻 火灸鰻魚($8/ 1件)另外廣島蠔壽司($18/ 1件)真係令我喜出望外🥹 第一次食生蠔壽司,超級足料,中意食蠔既人真係一定要叫呢個!另外仲叫左👍🏻 軟殼蟹卷($38/ 4件)👍🏻 北海道生帶子壽司($14/ 1件)👍🏻 生芥辣八爪魚軍艦($15/

💁🏻‍♀️炸物

炸雞軟骨粒 吉列廣島蠔
軟殼蟹天婦羅

💁🏻‍♀️豬軟骨拉麵(地獄湯)🍜 $68

豬軟骨好出色!超級淋超級入味,重點係食落口完全冇渣

豬軟骨地獄湯拉麵

💁🏻‍♀️最後當然唔少得魚一最出名既壽司️🍣😋😋

👍🏻 火炙左口魚邊($16/ 1件)
👍🏻 火炙三文魚 ($9/ 1件)
👍🏻 火灸鰻魚($8/ 1件)
火炙左口魚邊 鰻魚 三文魚

另外仲叫左
👍🏻 軟殼蟹卷($38/ 4件)
👍🏻 北海道生帶子壽司($14/ 1件)
👍🏻 生芥辣八爪魚軍艦($15/ 2件)
👍🏻 蟹肉蟹膏($22/ 2件)
👍🏻 象拔蚌壽司($14/ 2件)
👍🏻 三文魚壽司($15/ 2件)

基本上叫左既壽司好食,帶子大大隻;芥辣八爪魚好爽口彈牙!
兩個人食埋單$481,唔算貴又食到好滿足!下次一定會再幫襯呀

北海道生帶子 三文魚 廣島蠔 象拔蚌壽司
軟殼蟹卷
蟹肉蟹膏  生芥辣八爪魚軍艦
2022-05-20
$250 (Dinner)
軟殼蟹天婦羅
豬軟骨地獄湯拉麵
火炙左口魚邊 鰻魚 三文魚
北海道生帶子 三文魚 廣島蠔 象拔蚌壽司
軟殼蟹卷
蟹肉蟹膏  生芥辣八爪魚軍艦
2022-05-19 542 views
受到網絡大眾影響,專程黎到元朗試一試預先用apps拎飛,唔會等太耐,門口已有十人左右等緊坐樓上,唔算好逼,還好用apps落order,類別都多刺生幾平,三文魚好肥美火炙三文魚未去到入口即溶壽司偏細,壽司飯一般另外帶子有點腥海膽手卷,唔算甜整體黎講普通,唔需要去到排隊
坐樓上,唔算好逼,還好
用apps落order,類別都多
刺生幾平,三文魚好肥美
火炙三文魚未去到入口即溶
壽司偏細,壽司飯一般
另外帶子有點腥
海膽手卷,唔算甜

整體黎講普通,唔需要去到排隊
2022-05-14
2022-05-16 575 views
食左噤多年👍🏻今次決定豪食😹叫咗個刺身拼盤,仲有我勁勁勁勁鍾意嘅鵝肝壽司,同埋辣辣冷麵,仲有啲小食加串燒,雖然食咗咁多年 ,今次都係第一次捧場佢既串燒 ,個牛舌好鬼好味😋仲有我仔仔最鍾意食佢嘅蕎麥麵,同埋蛋壽司👍🏻👍🏻正丫👍🏻👍🏻期待下次再過嚟食
仲有我仔仔最鍾意食佢嘅蕎麥麵,同埋蛋壽司
👍🏻👍🏻正丫👍🏻👍🏻期待下次再過嚟食
  • 燒牛舌
  • 壽司
2022-05-13 631 views
每次經過魚一都會到一條長人龍在等位,令我都想試一試。今朝一起身就來試一試。比開門早15分鐘,前面已有約10人等位,慶幸可以在第一轉就進店。三文魚腩麵豉湯這是跟餐附送的,日本餐廳一般都只有普通麵豉湯,但魚一的湯有三文魚腩煲成,有魚的鮮甜味。本鮪丼是店內比較貴的丼飯,但一分錢一分貨,用到的赤身和拖羅都是十分新鮮,份量都合理。另外跟餐加$5有罐可樂。粒粒魚生丼價錢不過不失,味道方面一樣,份量可以。牛油果軟殼蟹卷Ok的埋單$242。食了約45分鐘,但門口已有十多人等位。對我而言,味道價錢都算不錯,但如果需要花上半小時或更多時間等位就不了。魚一亦設有外賣服務,等位以外,外賣會是更好的選擇。

三文魚腩麵豉湯

本鮪丼

粒粒魚生丼
價錢不過不失,味道方面一樣,份量可以。

牛油果軟殼蟹卷
Ok的

埋單$242。食了約45分鐘,但門口已有十多人等位。

2022-05-01
$120 (Lunch)
  • 本鮪丼
2022-05-13 518 views
今日咁啱經過魚一呢間壽司舖頭,見到好多人排隊就覺得都應該唔錯,所以諗住等一陣都唔緊要。最後等咗35分鐘就可以入座。入座前已經諗好想叫一個丼飯,一啲特別嘅壽司同小食。我點咗一個自選丼飯: 三文魚腩、吞拿魚腩、油甘魚、北寄貝,刺身質量真係唔話得👍🏻,冇諗過會喺舖頭食到咁樣嘅質素,油分充足之餘又新鮮😋 點丼飯送嘅三文魚湯真係值得一讚,真係幾入味而且唔會太油。希靈魚、芝士三文魚壽司都不錯,但軟殼蟹手卷就有啲失望,軟殼蟹份量好少,而且好似攤凍咗咁☹️雞泡魚乾同平時食嘅差唔多,都唔錯嘅。

雞泡魚乾同平時食嘅差唔多,都唔錯嘅。

2022-05-13 384 views
食壽司最緊要新鮮 呢間係元朗嘅人氣壽司店週末成日大排長龍 除咗性價比高之外 仲有多款特色刺身同埋壽司 Weekend 都有lunch set!良心價 推介大家一定要試🥰☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼📌分類#couple_food💛元朗 #couple_fooddiary_日本菜🇯🇵 #couple_fooddiary回頭吃系列🤤 ✍︎︎🦪廣島蠔壽司 $15上網睇好多人推介 一於試試佢Ꙭ嚟到真係有驚喜 大大隻廣島蠔 隻隻都好飽滿 creamy得嚟 面頭塊檸檬片 令成隻蠔都好fresh帶少少鮮甜 感覺仲滿足過食細隻嘅即開生蠔(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟳/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬𖣘火龍卷 •軟殼蟹紫菜蟹子飯卷• $786舊 呢個組合其實都唔會衰得去邊軟殼蟹炸得鬆脆 頭尾都有特長加埋卜卜蟹子 好正🥹不過味道未去到驚喜 合乎預期啦シ☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳/𝟭𝟬 ⍟ 壽司 竹 (火炙壽司)$98Total 10件壽司 火炙三文魚x2 • 火炙蟹柳 •火炙帶子•火炙左口魚•火炙和牛•火炙蝦•加州卷x2•穴子呢個lunch set仲要附送
壽司最緊要新鮮 呢間係元朗嘅人氣壽司
週末成日大排長龍 除咗性價比高之外
仲有多款特色刺身同埋壽司
Weekend 都有lunch set!
良心價 推介大家一定要試🥰

呢個lunch set仲要附送沙律 蒸蛋 三文魚麵豉湯
三文魚麵豉湯超足料 有幾舊三文魚 好入味♡︎
蒸蛋比較鞋 不過味道正常
壽司方面全部都新鮮火炙嘅大部份都入口即溶❣︎

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬
廣島蠔壽司
三文魚湯
壽司  竹
火龍卷
廣島蠔壽司
三文魚湯
壽司  竹
火龍卷
@sakaraichisushi 自從 @arhosunny Sunny&Creamy介紹完之後勁勁勁多人黎食😱對餐廳黎講梗係好啦🥰對我地兩個黎講就要排多咗時間啦🥲🥲好彩佢地都有用The Gulu app可以拎定飛🎫🤘🏽🤘🏽次次食都好似叫放題咁,因為全部壽司都好食,又唔貴,我地喪叫都係食咗$800左右🥰睇下叫咗咩先啦: 加拿大海膽刺身(半板)$128睇落得幾塊,其實我地每人都食咗3-4件,最鍾意連埋紫菜一齊食🥰🥰魚一焦糖鵝肝壽司 $38/件試下新野,鵝肝味道都中上啊,係麻麻地個焦糖🥲因為太甜有D唔夾 🍣🍣🍣🍣🍣其餘壽司Encore又encore😯😎😎📍 魚一壽司 (元朗)元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖

@sakaraichisushi

加拿大海膽刺身(半板)$128

魚一焦糖鵝肝壽司 $38/件

🍣🍣🍣🍣🍣其餘壽司Encore又encore😯😎😎

📍 魚一壽司 (元朗)
元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
2022-05-06 336 views
睇完YouTube推介之後決定試吓呢一間人氣好高嘅平民壽司店本身抱住滿懷希望嘅心情入去食,點知食物質素真係強差人意一入到店舖之後店員就安排咗我哋坐接近窗口嘅位置一坐低已經摸到張枱有少少笠笠地加上佢所提供嘅綠茶茶味欠奉有少少失色但係接下落嚟嘅食品質素就真係令我大失所望首先一間日本壽司店最應該同埋基本要做好嘅一道餸係茶碗蒸如果連一碗茶碗蒸都蒸到炒晒咁師傅嘅功力都可見一斑不過好彩食落味道就唔太大分別係冇咁滑嫩姐之後服務員都陸續遞上我哋所叫嘅壽司老老實實尤其係魚生真係唔係太新鮮而三文魚仲比我食到一浸怪味添不過反而刺身就冇咁誇張個新鮮程度比起壽司上面嘅魚生好但係亦都算唔上新鮮除此之外令我有少少失望嘅仲有佢嘅芝士年糕首先賣相麻麻加上一睇就知道係平時喺超級市場買到嘅氣炸鍋料理令我諗唔到有咩理由要去一間日本餐廳特登俾錢食佢不過有彈就有讚我覺得佢嘅油炸豆腐做得唔錯尤其是係上面嘅蘿蔔蓉配搭起嚟個味道都幾好食令人感覺清新加上個鵝肝壽司亦都真係值得推薦個鵝肝脆得來上面嗰層焦糖亦都為呢個壽司加咗唔少層次係我成餐飯覺得最好食嘅兩道餸叫做挽回返少少印象分咁啦話說成餐飯都食咗400幾蚊老老豆豆就唔係好抵啦其實我都10
睇完YouTube推介之後
決定試吓呢一間人氣好高嘅平民壽司
本身抱住滿懷希望嘅心情入去食,點知食物質素真係強差人意

一入到店舖之後

老老豆豆就唔係好抵啦

其實我都10分支持💛食肆
只不過希望我呢一篇食評可以鞭策到佢哋提高返食品嘅質素
唔好食老本
咁樣先至唔好遭人話柄話💛店就唔好食㗎嘛!
希望下次來可以好食啲

$200 (Dinner)
  • 鵝肝壽司
呢間良心店夜晚成日排到成街都係人,今日午市嚟買外賣,睇吓佢係咪進步咗咁多,搬咗呢間舖好食咗咁多。落單叫咗三個餐,兩個熟食一個魚生飯,餐廳人唔算多,得我同另一位太太落單,我落完單俾埋錢之後,個員工先同我講話而家廚房好忙,啲熟食要等起碼半個鐘先有,然後即刻轉身射個3分波。我好開心佢有同我講,但單已經落咗,錢亦俾埋,佢亦走咗,我亦只可以等。我食飯嘅一個鐘,就有半個鐘就俾咗呢間餐廳。你哋可以話,我落單前唔問清楚,但我點諗到一間未滿座嘅餐廳,外賣得我同另一個師奶,都要等半個鐘先攞到我個親子丼。個飯冇乜嘢,個麵豉湯好出色,入面加埋啲三文魚肉同骨,唔腥仲好好飲。但係經一事蔡一智,我下次會問清楚先再落單,我唔想等30min 攞個飯,再跑返Office食過15min 既飯,多謝

2022-05-01 584 views
新手食評估唔到睇完Youtuber 介紹老遠入元朗食日本嘢就食咁垃圾的食物.....手打冷烏冬就算只係一個普通烏冬都難食到食唔落一放上枱,個隻鵪鶉蛋倒瀉咗都唔諗住換, 因為阿女唔食鵪鶉蛋咁所以算啦, 咁就開始食烏冬, 烏冬嘅只係擺咗喺雪櫃好耐,然之後攞出嚟硬掘掘咁。刺身拼盤~木店員來到放低 的冰溶了一半 滴到成枱都係水同店員講話會唔會肚痾嫁 佢就用抹碗布 墊住啲水就咁😱 再講多聲佢先話換比我 但唔使1分鐘換到😑, 咁紋曬身知咩事啦。。。鵝肝壽司👍都唔係全部都差, 維一驚喜就係佢外脆內軟 係幾好食,不過我老婆唔食 佢食都係唔好食,所以嬲到震 其他都好一般,完。
新手食評

手打冷烏冬

就算只係一個普通烏冬都難食到食唔落

刺身拼盤~木

店員來到放低 的冰溶了一半 滴到成枱都係水
同店員講話會唔會肚痾嫁

鵝肝壽司👍
都唔係全部都差, 維一驚喜就係佢
外脆內軟 係幾好食
,不過我老婆唔食 佢食都係唔好食,所以嬲到震

其他都好一般,完。

• 鵝肝壽司
明明減緊肥 但發現自己對住日本嘢食真係忍唔到口( Ꙭ) 晏就睇完Sunny同Creamy條片 夜晚就嚟排隊嚟食´༥` 雖然排咗兩個鐘 但真係性價比高 係值得一試嘅(。•ᴗ-) 揀幾款必食推介介紹比大家💛海膽手卷 $68原先想食一板海膽但無曬了(;´༎ຶД༎ຶ`)不過唔緊要 見到有手卷都即刻🐶衝Btw呢個價錢食到馬糞海膽真心超抵呢 認真賺到♪(´ε` )味道同口感都無得輸 入口好creamy 仲好甜😍仲要食到最後都食到有海膽 真係好足料💛日本生蠔240g(令和之怪物) $78自從之前Omakase食完就一直念念不忘 點知呢度竟然有就即刻order咗兩隻♪( ´θ`)ノ 仲要係新鮮嘅蠔😍一啲都唔腥 仲要好鮮甜 omg😋魚一焦糖鵝肝壽司 $38鵝肝上面有一粒粒嘅焦糖 食落甜甜地又有鵝肝嘅油脂香😳呢個價錢食到咁高質真係好驚喜(*¯︶¯*)土佐豆腐 $38出面係炸過嘅豆腐皮 入面好嫩滑食嗰陣要小心熱呀ॱଳॱ其他食材都好好食 好新鮮😳ฺ 10% Service Chargeฺ 想食海膽記得要預訂(一板嗰啲💛)👾味道:8/10🔙回頭率:9/10(10分最高)

海膽手卷 $68
原先想食一板海膽但無曬了(;´༎ຶД༎ຶ`)
不過唔緊要 見到有手卷都即刻🐶衝

就即刻order咗兩隻♪( ´θ`)ノ 仲要係新鮮嘅蠔😍
一啲都唔腥 仲要好鮮甜 omg😋

魚一焦糖鵝肝壽司 $38
鵝肝上面有一粒粒嘅焦糖 食落甜甜地又有鵝肝嘅油脂香😳
呢個價錢食到咁高質真係好驚喜(*¯︶¯*)

土佐豆腐 $38
出面係炸過嘅豆腐皮 入面好嫩滑
食嗰陣要小心熱呀ॱଳॱ

其他食材都好好食 好新鮮😳

ฺ 10% Service Charge
ฺ 想食海膽記得要預訂(一板嗰啲💛)

👾味道:8/10
🔙回頭率:9/10
(10分最高)
之前講到小編好鍾意食日本菜🤤所以成日都去食唔同嘅日式料理,同小編一樣鍾意食日本嘢嘅您、您、同您記得follow iFood_ProMax喇💛好!講返正題!餐廳位置唔算非常方便,落咗西鐵要行大約10-15分鐘先到!店舖唔大,雖然有兩層,但都喺只得幾枱😆如果要等位,應該都有排等魚一嘅性價比好高,單價一啲都唔貴👍🏽質素亦對得住哩個價錢當日叫咗約20件壽司、赤貝刺身、辣冷麵🤤壽司新鮮、赤貝爽口、冷麵香辣,簡直回味無窮!哩間壽司鋪絕對會「翻焯」!(如果冇咁多人等位的話)兩個人食都好夠飽,因為件件都好大件,刺生亦唔會薄切切👍🏽唔會因為價錢平就偷工減料 抵佢咁多人排隊🤣📍 元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖

好!講返正題!

魚一嘅性價比好高,單價一啲都唔貴👍🏽質素亦對得住哩個價錢

📍 元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖
2022-04-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-04-27 374 views
當日夜晚,食鰻魚壽司,個味道已經有d奇怪,食完之後,發現個碟有一隻2cm 的死曱甴。立即同經理講,經理解釋早一日做完清潔工程,並提岀免單。雖然經理的處理態度很好,但這次的經驗造成心理陰影。建議大家食之前睇清楚,價錢合理,味道都可以,但衛生情況惡劣。牛柳飯有驚喜,牛肉份量很多。三文魚刺身質素亦很好,很厚。軟殼蟹卷則普通。看見餐廳內其他客人的刺身拼盤都很新鮮,但很多食物都售罄。希望餐廳的衛生情況能有所改善。
立即同經理講,經理解釋早一日做完清潔工程,並提岀免單。
雖然經理的處理態度很好,但這次的經驗造成心理陰影。
建議大家食之前睇清楚,
價錢合理,味道都可以,但衛生情況惡劣。
牛柳飯有驚喜,牛肉份量很多。
三文魚刺身質素亦很好,很厚。
軟殼蟹卷則普通。
看見餐廳內其他客人的刺身拼盤都很新鮮,但很多食物都售罄。
希望餐廳的衛生情況能有所改善。