2022-04-16
去開元朗想食壽司,就搵到呢間好多好評既鋪頭,份量夠價錢又平,食完一次已經再想encore😎(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌑燒汁牛柳飯配溫泉蛋($52)午市抵食套餐,份量好多,似有兩碗飯既份量😂牛柳算入味但少少韌,不過都係可接受既,加埋隻溫泉蛋無得輸😆😎壽司梅($78)十件壽司既套餐,款式大部份都幾正路同新鮮,仲包埋一個茶碗蒸,非常抵食,岩曬有選擇困難症既人,因為叫一個餐就可以食曬大部分你想食既野🥰😆唯獨略嫌啲飯唔係好夠醋同唔係用日本米既感覺,但魚生部分是幾好的😍😍黃金魷魚軍艦/海膽魷魚軍艦芥辣八爪魚軍艦/蟹子軍艦(以上全部 $12/2件)小編最鍾意就係食軍艦,而叫度就有齊是小編最愛既4種🤤🤤仲要唔係度度都有得食黃金魷魚同海膽魷魚🦑我覺得呢度啲軍艦有中上水平,不過啲紫菜就唔係好脆😮💨🙈日本甲紋魷魚壽司($15/2件)馬刀貝壽司($12/2件)再散叫多兩款壽司,都係無失望,魷魚夠厚切亦唔韌,馬刀貝魚生都好爽口😎價錢:🌕🌕🌕🌕🌗非常親民抵食既小店,壽司散叫都係1x-2x蚊兩件,就算瞇埋眼狂嗌都唔會肉赤🦑我地叫左一大埋野都係$200頭,如果出面其他日本餐廳叫,應該都$300-350走唔甩🤣
(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
燒汁牛柳飯配溫泉蛋($52)
壽司梅($78)
黃金魷魚軍艦/海膽魷魚軍艦
芥辣八爪魚軍艦/蟹子軍艦
(以上全部 $12/2件)
小編最鍾意就係食軍艦,而叫度就有齊是小編最愛既4種🤤🤤
仲要唔係度度都有得食黃金魷魚同海膽魷魚🦑
我覺得呢度啲軍艦有中上水平,不過啲紫菜就唔係好脆😮💨🙈
日本甲紋魷魚壽司($15/2件)
馬刀貝壽司($12/2件)
價錢:🌕🌕🌕🌕🌗
非常親民抵食既小店,壽司散叫都係1x-2x蚊兩件,就算瞇埋眼狂嗌都唔會肉赤🦑我地叫左一大埋野都係$200頭,如果出面其他日本餐廳叫,應該都$300-350走唔甩🤣🤣
交通:🌕🌕🌕🌗🌑
自從有左車之後多左去元朗🤣而且好多時都好好彩比我地搵到咪錶,魚一壽司位於教育路大街,個日我地揸車咁岩有運動場個邊搵到咪錶😎如果搭地鐵,可以係朗屏站行5-10分鐘都會過到黎好方便😎😎
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
小店整體上乾淨整潔,位同位之間唔會好逼,員工都非常有禮貌,個日天氣好熱都叫我地入黎門口等唔係會係出邊熱親😆當日最搞笑係見到我地另一愛店「喬木」既員工都過左黎食🤣🤣🤣
性價比:🌕🌕🌕🌕🌗
呢間算係其中一間幾抵食既日式壽司店,雖然啲飯唔係咁有日本米感覺,但魚生方面都做得幾出色,經過開/住係元朗既朋友絕對可以去一戰架🤪