Restaurant: Sake Bar MURA
Terms & Details:
2023-09-07 134 views
呢間Sake Bar有多達上百款唔同種類既Sake,有口感辛香既、有果香既、有清甜易入口既、甚至有氣既都應有盡有,配合唔同既菜式。今次叫左師傅推介幾款Sake比我,其中十四代係堪稱Sake 界既Hermes,佢帶有清新香氣以及白桃果香,非常易入口,配搭呢度出名既燒物同熱食,真係好夾。食物方面,大大推介關東煮,蘿蔔需要經過徹夜嘅慢煮,所以係限量菜式,入口清甜軟腍,超入味。呢度既燒油甘魚餃同其他串燒都超惹味。大大舊既燒飯團!仲有一啲好特別既sake。

呢度既燒油甘魚餃同其他串燒都超惹味。
大大舊既燒飯團!
仲有一啲好特別既sake。
🔅MURA🔅尖沙咀🔅清酒吧🔅呢間係尖沙咀山林道附近,是大坑角川姊妹店,主攻專業飲Sake 清酒,配上日本料理,極推介!我地一去到,餐廳先上沙律開胃,由三文魚籽帶子wasabi沙律,再逐一詢問喜愛sake口味~我地一行六人,二人中意甜度較高,二人中意辛口同米味重,一人中意果酒,一人大概咩都飲,餐廳都有推介,哥哥又專業又詳細咁解答我地對sake的所有問題,好舒服嘅體驗~一開始餐廳先俾我哋試四杯,測試下大家選擇,然後就根據喜好,再推介正野俾我地續杯~🍶 燕子花 純米大吟釀🍶 松之壽 純米吟釀 夏之酒🍶 水府自慢 10號 純米大吟釀 (本人全晚最喜歡)🍶 光榮菊 無濾過生原酒🍶 新潟 村祐生酒🍶 陣屋大吟釀(平衡之選)辛口推介有:🍶 日高見 山田錦の母親 山田穗 純米 (推介!入口更舒服)🍶 日高見 純米酒 短稈渡船🍶 長珍酒造出的令和5BY由於我哋每人對清酒嘅口味不同,所以我哋逐杯叫,每杯80-100左右,價錢合理~ 如果開一枝,就8杯計不得不推介佢嘅料理,極高質!我地試左:慢煮紫蘇雞肉、味噌牛小腸、味噌牛仔骨、鱈魚乾、炸番薯片、唐揚雞軟骨、牛蒡、青椒仔、;後來因為試過蘿蔔真係好好食,再加點
🔅MURA🔅尖沙咀🔅清酒吧🔅

🍶 燕子花 純米大吟釀
🍶 松之壽 純米吟釀 夏之酒
🍶 水府自慢 10號 純米大吟釀 (本人全晚最喜歡)
🍶 光榮菊 無濾過生原酒
🍶 新潟 村祐生酒
🍶 陣屋大吟釀(平衡之選)

辛口推介有:
🍶 日高見 純米酒 短稈渡船
🍶 長珍酒造出的令和5BY

不得不推介佢嘅料理,極高質!
我地試左:慢煮紫蘇雞肉
、味噌牛小腸、味噌牛仔骨、鱈魚乾、炸番薯片、唐揚雞軟骨、牛蒡、青椒仔、;後來因為試過蘿蔔真係好好食,再加點關東煮🤍 基本上喺店長調理一行揀,都非常好食

真係極度推介牛仔骨,同埋紫蘇雞肉,每啖好食入味,我哋後來encore左牛仔骨,不過好似無黎到(醉醉地唔記得😂)炸番薯片亦都有驚喜,每一片都脆口!

氣氛一流,品酒師專業又善良,而且店內位置唔多於10人,感覺非常cozy and sweet!

非常推介🤍🍶

Sake Bar MURA

網址: https://s.openrice.com/QrbS0Dc8B00~uZ5MGAA
地址: 尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈B座地下D號舖
電話: 37976146
=====================
#清酒 #黃店 #良心小店 #清酒🍶 #清酒吧 #清酒文化 #清酒香港 #sakebar #sakebarhongkong #角川 #純米大吟醸 #果香 #米香 #辛口 #清酒品嚐 #特別餐廳 #推介美食
@sakebarmura
2023-08-16 100 views
平時鐘意在屋企飲sake,經朋友介紹去左呢間sake bar首先佢地會問你鐘意飲咩口味,然後佢地又真係可以配合得到最過癮係, 本身都鐘意問問題!佢地又真係好肯答, 仲要果日都坐爆, 都算係甘喇真係雖然個職員有時會出去食枝煙,不過ok la, 其實都影響唔大,飲左10幾杯, 又食左d 串燒串燒都ok 的, 當送下酒。值得一試的係味噌煮牛小腸,配杯sparking sake 真係一流!不過,位就有d 逼, 一張L 枱不過有時逼逼地就close d la,吹下水都幾好的!下次會再來!
平時鐘意在屋企飲sake,
經朋友介紹去左呢間sake bar

首先佢地會問你鐘意飲咩口味,
然後佢地又真係可以配合得到

最過癮係, 本身都鐘意問問題!
佢地又真係好肯答,
仲要果日都坐爆, 都算係甘喇真係
雖然個職員有時會出去食枝煙,
不過ok la, 其實都影響唔大,
飲左10幾杯, 又食左d 串燒
串燒都ok 的, 當送下酒。
值得一試的係味噌煮牛小腸,
配杯sparking sake 真係一流!

不過,位就有d 逼, 一張L 枱
不過有時逼逼地就close d la,
吹下水都幾好的!

下次會再來!
2023-08-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
2023-08-04 139 views
我和朋友想去sake bar 試唔同嘅清酒,見這間有好評便試吓,可惜失望收場。整間bar 只有十多個bar 枱位,比較迫,整個場主要由bartender 招呼客人。可是這位bartender非常不專業,落座後對我們來理不理,無問我們喜歡什麼口味的清酒,亦無介紹清酒。不停同自己的朋友(或熟客)傾計,一邊傾計一邊食嘢,其間更走出門口食煙,留低成個bar 枱無人serve, 非常不專業。整體價錢偏貴,但這樣的服務質素便不值了。應該唔會再光顧。
整體價錢偏貴,但這樣的服務質素便不值了。應該唔會再光顧。
2023-02-18
呢個係一間位於尖沙咀韓國街嘅Sakebar 清酒選擇大概有40-50款❗️價錢$68起,有90ml一杯!野食都有唔少選擇,串燒、煮物等都有!裝修一流!用酒樽砌嘅牆!十分美觀!仲有signature 既酒樽吊飾😍雖然喺個吧入面,但想打卡嘅唔好怕醜同店員講你想影,佢地好樂意比你影架!牛舌非常Juicy😍評分:5/5酒款齊全!有唔少潮流酒款農口尚彥!田酒!呢次仲揀咗呢款「田酒特別純米」店舖仲好細心咁,每支都寫晒酒評就算客人味蕾不好,都可以跟從指引感受到味道😂店員仲會介紹每款酒嘅資料,有時係有趣既酒廠故事,有時係個酒名嘅由來,氣氛十分好🥳
呢個係一間位於尖沙咀韓國街嘅Sakebar
清酒選擇大概有40-50款❗️
價錢$68起,有90ml一杯!
野食都有唔少選擇,串燒、煮物等都有!

裝修一流!
用酒樽砌嘅牆!
十分美觀!

仲有signature 既酒樽吊飾😍

牛舌非常Juicy😍
評分:5/5

酒款齊全!
有唔少潮流酒款
農口尚彥!田酒!

呢次仲揀咗呢款「田酒特別純米」
店舖仲好細心咁,每支都寫晒酒評
就算客人味蕾不好,都可以跟從指引感受到味道😂
$300 (Dinner)
  • 燒牛舌
  • 清酒
2022-07-05 1284 views
真係等到頸都長🦒 MURA 終於搞sake pairing dinner之前剛開店時黎食過串燒今次食個較完整嘅晚餐😎選酒同食材同樣高質係回味嘅一餐💗✨✨🌬店內有一個容納到10個人嘅U型bar枱走暗黑型格路線,中間用清酒樽當係燈膽罩前面一字排開嘅清酒櫃,一目了然😻為免太光燦到客人,店員特意貼上橙色玻璃紙變相成為呢度嘅signatureఌ.🌬今次嘅唎酒師💯佢嘅講解非常生動由酒莊、酒體、香氣以至味道都可以化抽象為具體😎❕.🌬 呢度嘅師傅善長燒物✨食燒物前來一些前菜♡︎厚切帶子外面炙燒一下能保持鮮味又有陣木炭香氣😋♡︎蟹腳碳燒後連同蟹膏餘韻,齒頰留香😚😙♡︎墊底嘅蟹子牛油果沙律好食到要encore多份🤣.♡︎避風塘鮑魚軟腍又惹味🤝🏻♡︎海膽新鮮唔會有得輸✨✨♡︎燒飯團最正就係被飯焦包圍🤭👍🏻🌬性價比呢個套餐雖然份量偏少大食嘅朋友可能要加單😁但有清酒界名酒莊十四代飲仲可以一次過試晒千葉麻里繪三大酒莊聯乘出品整體上對得起價錢🤝🏻☺️.🌬後記食完七八成飽、微醺狀態🫶🏻感覺良好鍾意呢度店員同客人可以打成一片話說尋晚有個客人生日大家一齊唱起生日歌🥳壽星女仲同我地分享佢個蛋糕呢種親和力可遇不可求👏🏻😻♔————————

真係等到頸都長🦒
MURA 終於搞sake pairing dinner
之前剛開店時黎食過串燒
今次食個較完整嘅晚餐😎
選酒同食材同樣高質
係回味嘅一餐💗✨✨

🌬店內有一個容納到10個人嘅U型bar枱
走暗黑型格路線,中間用清酒樽當係燈膽罩
前面一字排開嘅清酒櫃,一目了然😻
為免太光燦到客人,店員特意貼上橙色玻璃紙
變相成為呢度嘅signatureఌ
🌬今次嘅唎酒師💯
佢嘅講解非常生動
由酒莊、酒體、香氣以至味道
都可以化抽象為具體😎❕

🌬 呢度嘅師傅善長燒物✨
食燒物前來一些前菜

♡︎厚切帶子外面炙燒一下

能保持鮮味又有陣木炭香氣😋

♡︎蟹腳碳燒後連同蟹膏餘韻,齒頰留香😚😙

♡︎墊底嘅蟹子牛油果沙律

仲可以一次過試晒
千葉麻里繪三大酒莊聯乘出品
整體上對得起價錢🤝🏻☺️
🌬後記
食完七八成飽、微醺狀態🫶🏻感覺良好
鍾意呢度店員同客人可以打成一片

2022-06-28
Type of Meal
Dinner
1K
讚1 清酒款式多,價錢唔貴,tasting flight既清酒質素無乜點變到質,以今時今日客咁少既情況係好難得2 串燒既油份保留得唔錯,雞肝唔會過老,仲食到啲燒汁香彈1 介紹清酒既力度係弱左啲,好似唔太識同客sell酒咁2 關東煮,有啲淡

2 串燒既油份保留得唔錯,雞肝唔會過老,仲食到啲燒汁香

1 介紹清酒既力度係弱左啲,好似唔太識同客sell酒咁
2 關東煮,有啲淡
2022-03-17 734 views
超多清酒選擇,有見過嘅未見過嘅,未飲過嘅更多想試新野,不同類型嘅清酒,lee道就岩晒喇仲有唎酒師一齊品飲👍🏼👍🏼👍🏼疫情期間仲有丼飯堂食或外賣🤤🤤🤤下次再黎過食下野先得
超多清酒選擇,有見過嘅未見過嘅,未飲過嘅更多
想試新野,不同類型嘅清酒,lee道就岩晒喇
仲有唎酒師一齊品飲👍🏼👍🏼👍🏼
疫情期間仲有丼飯堂食或外賣🤤🤤🤤