Restaurant: Sake Bar MURA
Terms & Details:
2024-01-30 85 views
近來愛上飲清酒,最鐘意甜+ fruity既清酒Sake Bar Mura 主打日本酒和各種佐酒小食,並有唎酒師為你提供專業意見佢地每逢星期四有sake flight — 以特價$178享用4款清酒食物都好高質!好適合配清酒小酎啊🤤⭐️和風火炙牛肉片配洋葱沙律 $118 呢款係餐廳推介!一定要點!牛肉好軟嫩,洋蔥少少酸好開胃👍🏼⭐️關東煮 $88超足料大份!白蘿蔔十分入味!暖笠笠💖⭐️串燒:大葱雞肉 $38厚燒牛舌 $68雞肝 $32熟成阿波尾雞翼 $40/一件⭐️燒花魚一夜乾 $168係日本食過好乾… 反正呢度燒得啱啱好,魚肉好滑,佐酒一流呀👍🏼⭐️鮟鱇魚肝 $78平時啲鮟鱇魚肝超腥,呢碟竟然唔太腥喎!入口即溶,有濃郁魚肝味⭐️燒明太子配青瓜 $108又咸又香辣既明太子,配清爽既青瓜,感覺好新奇⭐️雞皮餃子 $58雞皮又軟又彈牙,煎到勁香,一定要試下!當晚我地都飲左唔少酒,唎酒師仲有為我地介紹每款酒既來歷同故事⭐️Sake Flight 45ml X 4gls $178⭐️鳳凰美田 Melon 青玉 $98⭐️仙禽 無垢 生原酒 $80⭐️WAKAZE Classic $98唎酒師為我揀左甜甜地易入口既酒,
近來愛上飲清酒,最鐘意甜+ fruity既清酒

食物都好高質!好適合配清酒小酎啊🤤
⭐️和風火炙牛肉片配洋葱沙律 $118
呢款係餐廳推介!一定要點!牛肉好軟嫩,洋蔥少少酸好開胃👍🏼

⭐️關東煮 $88

熟成阿波尾雞翼 $40/一件

⭐️燒花魚一夜乾 $168

⭐️鮟鱇魚肝 $78
⭐️燒明太子配青瓜 $108
又咸又香辣既明太子,配清爽既青瓜,感覺好新奇

⭐️雞皮餃子 $58
雞皮又軟又彈牙,煎到勁香,一定要試下!

⭐️鳳凰美田 Melon 青玉 $98
⭐️仙禽 無垢 生原酒 $80
⭐️WAKAZE Classic $98
唎酒師為我揀左甜甜地易入口既酒,當中我最愛就係來自新瀉既「村𧙗 常盤 綠」,好fruity又甜,大家不妨去試試,再話我聽你鐘意邊款丫💖
2024-01-15
$750 (Dinner)
2024-01-21 12 views
⬘ 佐酒小菜 ⬙ 銀魚仔漬,甜甜地又咸咸地,好醒胃😋⬘ 原塊雞皮 ⬙ 雞皮塊塊都好香脆,唔會乾爭爭又唔會好油岩岩好,送酒一流☺️⬘ 熟成阿波尾雞翼 ⬙ 雞翼燒得剛好,外皮香脆,裡面肉質仲好嫩滑,簡單少少鹽調味就夠☺️⬘ 厚燒牛舌 ⬙ 牛舌厚切,肉質爽口彈牙完全唔韌😋⬘ 關東煮 ⬙ 有蒟蒻,蛋,魚餅,蘿蔔,索哂啲清甜嘅湯汁☺️⬘ 雞皮餃子 ⬙外層香脆,裡面juicy😋⬘ 雞胸軟骨 ⬙ 軟骨爽脆有咬口☺️⬘ 芝士年糕 ⬙ ⬘ 鱈魚乾 ⬙ ⬘ 日本宮崎縣豬肉腸 ⬙ ⬘ 牛油栗米 ⬙ 呢間sake bar 環境cozy,只有一張吧枱,方便唎酒師同客人交流,氣氛亦都好好☺️ 酒款每星期都會轉換,除左有好出名嘅品牌之外,又有啲比較新奇特別嘅酒,仲有室溫熟成嘅,比較少機會飲到,唎酒師會講解番每一枝酒背景,估唔到食餐飯都可以長知識☺️ 每日都有不同優惠,仲會定期舉辦sake & food pairing tasting😍 以下2款sake比較印象深刻⬘ 山間x山豐x間豐 Set ⬙ 呢個系列比較特別,以同一桶酒釀製,分桶頂,桶中,桶底,味道同層次都好唔同,可以一次過感受☺️⬘ 芳扇 黒糖バナナ TASUKI ⬙ 黑
⬘ 佐酒小菜 ⬙
銀魚仔漬,甜甜地又咸咸地,好醒胃😋
⬘ 原塊雞皮 ⬙
雞皮塊塊都好香脆,唔會乾爭爭又唔會好油岩岩好,送酒一流☺️
⬘ 熟成阿波尾雞翼 ⬙
⬘ 厚燒牛舌 ⬙
牛舌厚切,肉質爽口彈牙完全唔韌😋
⬘ 關東煮 ⬙
有蒟蒻,蛋,魚餅,蘿蔔,索哂啲清甜嘅湯汁☺️
⬘ 雞皮餃子 ⬙
外層香脆,裡面juicy😋
⬘ 雞胸軟骨 ⬙
軟骨爽脆有咬口☺️
⬘ 芝士年糕 ⬙
⬘ 鱈魚乾 ⬙
⬘ 日本宮崎縣豬肉腸 ⬙
⬘ 牛油栗米 ⬙

⬘ 山間x山豐x間豐 Set ⬙
⬘ 芳扇 黒糖バナナ TASUKI ⬙
黑糖加香蕉味嘅酒真係好特別,蕉味突出,又帶點黑糖香甜,就好似甜品咁,為呢餐劃上完美句號😍

2024-01-13 153 views
酒吧位於尖沙咀,雖然空間唔大座位唔多,但氣氛非常好,並且有駐場唎酒師講解各款清酒嘅歷史故事,飲醉食飽之餘又可以增長知識,三五知已把酒談歡好地方。酒吧定期有Omakase Sake Set,而星期四更有Sake Flight Set,可以一次品嚐四款清酒。□ 𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘍𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 45𝘮𝘭 𝘹 4𝘨𝘭𝘴▼ 仙禽 無垢 Modern 純米吟釀 しぼりたて 新酒 無濾過生原酒▼ 宝船浪の音 純米大吟醸 浪庵-ろあん-▼ 豊香 純米大吟醸 氷点下寝かせ 一火 日本酒 たかね錦 長野県産▼ 大盃 純米逢星期四嘅Sake Flight,唎酒師會根據客人喜好挑選4款清酒,小編當晚試咗這四款,由淺到濃,味道各有特色,仙禽非常易入口,浪庵聽海浪聲製作,適合搭配壽司刺身,豊香味道比較甜,係小編最喜歡,最後大盃,有澱粉甜,口味偏濃但唔辣。除咗主角清酒之外,當然少不了伴酒食物,餐廳提供非常多選擇,包括串燒、炸物、酒肴等等,◇ 𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳 精美前菜串燒◇ 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘩𝘰𝘳𝘵 𝘙𝘪𝘣𝘴 牛小排◇ 𝘛𝘩𝘪𝘤𝘬 𝘊𝘶𝘵 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 厚燒牛舌◇ 𝘒𝘶𝘳𝘰𝘣𝘶𝘵𝘢 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘉𝘦𝘭𝘭𝘺 黑豚腩肉◇

□ 𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘍𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 45𝘮𝘭 𝘹 4𝘨𝘭𝘴

◇ 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘩𝘰𝘳𝘵 𝘙𝘪𝘣𝘴 牛小排
◇ 𝘛𝘩𝘪𝘤𝘬 𝘊𝘶𝘵 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 厚燒牛舌
◇ 𝘒𝘶𝘳𝘰𝘣𝘶𝘵𝘢 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘉𝘦𝘭𝘭𝘺 黑豚腩肉
◇ 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘬𝘪𝘯 原塊雞皮
◇ 𝘋𝘳𝘺 𝘈𝘨𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨𝘴 熟成阿波尾雞翼
◇ 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘎𝘪𝘻𝘻𝘢𝘳𝘥 雞腎
◇ 𝘊𝘰𝘳𝘯 / 𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳 牛油粟米
炸物
◇ 𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘰𝘧𝘵 𝘉𝘰𝘯𝘦 唐揚炸雞/雞軟骨
酒肴
◇ 𝘋𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘰𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘱𝘴 鱈魚乾
◇ 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 𝘸/ 𝘊𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳 燒明太子配青瓜
◇ 燒花魚一夜乾

▼  小林酒造 鳳凰美田 完熟蜜桃酒
這款蜜桃酒做今餐嘅結尾真係非常適合,除咗有蜜桃嘅甜味,仲有蜜桃嘅果肉,小編真係覺得似食緊甜品,必叫。
𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘍𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 45𝘮𝘭 𝘹 4𝘨𝘭𝘴
𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳 精美前菜
𝘒𝘶𝘳𝘰𝘣𝘶𝘵𝘢 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘉𝘦𝘭𝘭𝘺 黑豚腩肉
𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘩𝘰𝘳𝘵 𝘙𝘪𝘣𝘴 牛小排
𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘰𝘧𝘵 𝘉𝘰𝘯𝘦 雞軟骨
𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 唐揚炸雞
𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘎𝘪𝘻𝘻𝘢𝘳𝘥 雞腎
燒花魚一夜乾
小林酒造 鳳凰美田 完熟蜜桃酒
2024-01-10 12 views
小店位於尖沙嘴,顧名思義主打Sake,地方唔大,得一張吧枱,氣氛十足,適合同朋友仔嚟,呢度有唎酒師提供專業意見,會逐一同你介紹每款酒嘅背景、特色、味道,實有一款啱你飲~ 菊之司酒造位於岩手縣盛岡市,肉之魅惑以米味為主,味道偏輕,上面有三個圖案,原來係因為呢款最適合搭配牛、豬、羊等肉類🤣 唔鍾意飲酒嘅建議試鳳凰美田 Melon青玉,由100%日本產哈蜜瓜製成,香甜清新,5%左右🍈 另外係Sake名牌十四代,價錢偏貴,果香味為主,甜甜地,口感滑身,各有千秋!除咗By Glass仲有Set裝Sake,一Set有三杯,呢款用同一桶酒釀製但分唔同部份,頭/中/尾段,上層薄身,中層較Balance,桶底更濃味同苦,可以按個人喜好選擇,十分有趣😆呢度仲有好多小食可以配住酒飲,個人推介關東煮、雞軟骨、豚肉腸、炸雞同芝士年糕,串燒類都有唔少選擇,主要係雞嘅部份,同時亦有前菜同主食,居酒屋嚟講價錢十分親民化,值得到訪😍

2024-01-03 127 views
清酒迷之地「SakeBar MURA 」位尖沙咀金巴利街,店名顧名思義就係一個飲清酒嘅好地方,環境佈置全店舖就係清酒樽,地方不大就只有一張吧抬,完全方便唎酒師和每一位客人溝通,氛圍超好,這𥚃提供多款日本清酒,果酒,燒酎等等,唎酒師因應不同客人的喜好,精選日本酒為提供專業意見👍🏻👍🏻美酒當然要美食,這裡亦提供多款串燒、燒物、炸物、佐酒小食、飯團、另外店內有一塊黑板寫上當日是令食材推介,每日都有機會不同,可以邊飲邊食,非常開心🍶🍶清酒多餘天上繁星究竟如何選擇?請放心,專業嘅唎酒師一定可以幫到你,另外每逢星期一至星期四有不同嘅推廣,好似今日星期四就係特選清酒flight之夜,$ 178就可以飲到四杯精選清酒,會因應你的喜好作安排🍶▪️Sake Flight $ 178 🍶榮光富士純米吟釀🍶三重縣寒紅梅🍶群馬縣本釀造酒🍶澤之花辛口純米▪️Tasting Set $ 168這款一套三杯的清酒很特別,以同一桶酒釀製,分桶頂、桶中、桶底,味道和層次感在同一桶酒裏面完全不同,非常有趣🍶山豐荒走🍶山間中採🍶間豐仍然飲唔夠,亦可以散叫,講出自己心頭好就可以,在這裏要我解釋清酒的知識,我真的不夠專業,去到交俾

🍶清酒多餘天上繁星究竟如何選擇?

▪️Sake Flight $ 178

▪️Tasting Set $ 168
🍶山豐荒走
🍶山間中採
🍶間豐

仍然飲唔夠,亦可以散叫,講出自己心頭好就可以,在這裏要我解釋清酒的知識,我真的不夠專業,去到交俾唎酒師,放心享受清酒之夜就可以
🍶長良川吟釀酒 $ 80
🍶豐盃純米大吟釀 $ 88
🍶初櫻山田吟次郎 熟成2017 $ 78

這裏美食選擇眾多,可以一邊飲一邊慢慢點,以下基本上都是店員和廚師推介,每款都是送酒佳品,特別係雞類嘅串燒、牛小排、牛舌、飯團、撈烏冬,仲有我哋今日遇上嘅燒花魚一夜乾,都係我嘅必食推介 😋

▪️精美前菜~日本蕃茄沙律 $ 76

• 熟成阿波尾雞翼
  • 燒花魚一夜乾
  • 煙三文魚忌廉芝士燒飯團
2024-01-01 20 views
今日開完聖誕party 直落同朋友去左尖沙咀嘅Sake bar到食飯慶祝聖誕🎄🍾呢間bar嘅負責人超級熟悉唔同嘅清酒,介紹左十幾款酒比我地都好中我地鍾意飲咁類型😍成晚都好開心🥰我地比左個價錢比負責人幫我地發辦,佢就幫我地揀好晒食物同飲品嘅pairing🍶,超貼心呀🥰我話鍾意甘口嘅清酒,佢幫我揀嘅大部分酒酒都係偏甘口,而且由甘口慢慢上到微辛口,仲試到有微炭酸嘅添😋*****🥙酒肴和風火炙牛肉片配洋蔥沙律 $118酒盜芝士 $48燒明太子配青瓜 $108關冬煮 $88🔥串燒大蔥雞肉 $38雞肝 $32原塊雞皮 $42牛小排 $128 / 80g黑豚腩肉 $48🍶清酒萩の鶴 日本酒大信州 純米大吟釀十九 刺蝟Riccio ucriaco純米吟釀寫樂 純米吟釀飛鸞 無過濾生原酒加茂錦 酒未來 純米大吟釀無窮天穏天頂 生酛純米大吟醸神龜 ひこ孫 純米吟醸鳳凰美田 赤玉蜜瓜酒菊姫 速釀純米酒*****

*****

鳳凰美田 赤玉蜜瓜酒
菊姫 速釀純米酒

*****
2023-12-18
$800 (Dinner)
  • 關東煮
上星期食完另一間Sakebar ,今次去左佢地姊妹店,試下唔同類型嘅清酒呢度嘅清酒都係每期唔同,入左咩貨就供應咩酒😋可以試到唔同嘅品牌🪭Sake Fighter🍸 $178唎酒師推薦我地揀Sake Fighter,一次過試4杯,由左至右飲(文字上至下)▪️十九包裝上面有隻小刺蝟,超可愛😍口感水潤,味道溫和,容易入口,帶輕米味,作為第一杯清酒好適合▪️川中島幻舞味道溫和而辛口,帶馥郁果香▪️ 生粋左馬 純米吟醸順滑易入口,米酒味相對較重,帶微苦味道▪️菊の司微酸,清爽口感,非常之適合配串燒肉類食,仲可以減低油膩感🪭華 HANA🌸$498▪️牛小排🐂牛小排值得叫😚師傅火侯拿捏到位,肉質軟嫩,牛肉味香▪️熟成阿波尾手羽先🐓雞翼皮燒得好脆,少少鹽調味已經好啱送酒▪️原塊雞皮🐓雞皮估佢唔到有成4-5塊,脆得黎帶少少嫩位,口感唔錯,仲有油脂香▪️厚燒牛舌👅牛舌都偏大件,肉汁飽滿,口感爽口▪️黑豚腩肉🐖腩肉厚切,肥瘦分明,加上黑胡椒調味套餐包3杯清酒,唎酒師推薦左江戶開城同榮光富士 森のくまさん 熊太郎 純米大吟釀,我自己另外就揀左一杯果酒鳳凰美田▪️江戶開城帶微炭酸感,入口清爽,聞落淡淡果香▪️榮光富士 森のくまさん

🪭Sake Fighter🍸 $178

▪️十九

▪️川中島幻舞
味道溫和而辛口,帶馥郁果香

▪️ 生粋左馬 純米吟醸
順滑易入口,米酒味相對較重,帶微苦味道

▪️菊の司
微酸,清爽口感,非常之適合配串燒肉類食,仲可以減低油膩感

🪭華 HANA🌸$498

▪️牛小排🐂
牛小排值得叫😚師傅火侯拿捏到位,肉質軟嫩,牛肉味香

▪️熟成阿波尾手羽先🐓
雞翼皮燒得好脆,少少鹽調味已經好啱送酒

▪️原塊雞皮🐓

▪️厚燒牛舌👅
牛舌都偏大件,肉汁飽滿,口感爽口

▪️黑豚腩肉🐖
腩肉厚切,肥瘦分明,加上黑胡椒調味

▪️江戶開城
帶微炭酸感,入口清爽,聞落淡淡果香

▪️榮光富士 森のくまさん 熊太郎 純米大吟釀
飲落有水果酸甜味,同米嘅香氣

▪️鳳凰美田 メロン赤玉🍈
非常適合女士口味,味道甘口,帶哈蜜瓜味,果香味濃郁,酒味相對較輕

其他串燒調味都唔錯,價錢正路👍🏻

🪭味淋魚乾$78
🪭唐揚雞軟骨$45

🪭煙三文魚忌廉芝士燒飯團🍙$38
飯團成個拳頭咁大,表面燒到微焦,餡料唔算太多,$38算抵食

🪭明太子忌廉汁烏冬🍜$72
明太子忌廉汁做得幾入味,但又唔日好鹹,烏冬爽滑彈牙

🪭關東煮🍢$88
呢個關東煮都幾大份,有齊蘿蔔、蒟蒻、雞蛋、魚餅,冬天食暖笠笠😆

2023-12-25 16 views
尖沙咀 Sake Bar MURA 精選多款日本酒佳作唎酒師按客人的喜好 推介清酒 果酒 燒酎等並分享當中的歷史 氣氛好輕鬆🏮以酒會友餐廳提供佐酒小食 舉行不同主題的清酒活動⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯【美酒】◎ ◎ ◎ 郷宝TASTING SET ◎ ◎ ◎嚴選北海道南部產大米 係函館的地酒精米率:35%💠郷宝 純米大吟醸 壱火 きたしずく中文稱「北雫」整體酒體很輕盈清澈且易於入口 較芳醇的清酒💠郷宝 純米大吟醸 壱火 彗星酒味同米香調得恰到好處 整體平衡酒香比前者濃 辛口 享受餘味綿長💠郷宝 純米大吟醸 壱火 吟風酒比前兩者都較醇厚 酒體較豐富喜歡酒味重的人會比較喜愛這一款💠郷宝 生酛造り 吟風使用了生酛釀造法釀製 與前面三款不同酒體更加醇厚濃郁 還帶有濃厚乳酸感·💎和可娘わかむすめ 瑠璃唐草山口縣的新谷酒造 純米吟醸 無濾過生原酒溫柔優雅的香氣 在濃郁的甜味中帶淡淡酸味·🍑鳳凰美田 完熟桃酒桃酒界中的終極大Boss 聞香是桃子的幽香
果肉與酒接近1:1 令人有在咀嚼水蜜桃之感受⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯【佳餚】🍲料理長おすすめ- 關東煮- 味噌煮牛小腸- 明
尖沙咀 Sake Bar MURA 精選多款日本酒佳作
飯團巨型得誇張🍙滿滿芝士和三文魚內餡
📍 Sake Bar MURA
尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈B座地下D號舖
2023-12-13 122 views
朋友知我鍾意飲清酒🍶,所以專登推介左呢間位於尖沙咀嘅隱世清酒小店比我去試下😊 推介小店有提供好多款日本清酒,果酒,燒酎等,話一定啱晒貪心嘅我🤭小店舖頭地方細細,但設計極具心思,吧台上面滿布五顏六色嘅清酒酒樽做裝飾,非常搶眼,而且環境都舒服。我同朋友一坐低 ,唎酒師就好用心推介左佢精選嘅日本酒、日式料理、串燒同酒肴比我地,啱哂我哩個選擇困難症嘅人🤗⭐Omakase🍶清酒三杯 油甘魚餃/ 串燒四串🍶山間×山豐x間豐 Set(60ml)串燒就揀左🍢黑豚腩肉、油甘魚鮫、雞皮餃子、牛油粟米、大蔥雞肉、雞肝同原塊雞皮主食就有⭐關東煮⭐油甘魚鮫🍶🍶🍶🧊白岳仙み空純米大吟釀生🧊天穩 生配純米酒🧊菊の司 肉の魅惑🧊鳳凰美田 Melon 青玉我地一路用餐,唎酒師仲同我地傾計,介紹左好多關於日本酒專業意見俾我地,真係上咗一課👍🏻。整體小店氣氛好好,串燒同煮食都好美味,配合埋唎酒師推介嘅清酒一齊進食,真係絕配👍最後唎酒師仲同我地講小店定期會舉行不同食物及主題的清酒活動如sake tasting 同每日均有不同優惠。我地會留意詳情,下次有機會一定參加🥳

⭐Omakase
🍶清酒三杯 油甘魚餃/ 串燒四串
🍶山間×山豐x間豐 Set(60ml)

串燒就揀左

🧊天穩 生配純米酒
🧊菊の司 肉の魅惑
🧊鳳凰美田 Melon 青玉

2023-12-11
$600 (Dinner)
最近有朋友返咗嚟香港,約咗去尖沙咀Sake Bar 一齊飲番杯🍶聚下舊🫶🏻我哋係星期四去,酒吧做緊Sake Fight~一次過可以飲4杯清酒,啱晒想試多啲嘅我哋😆唔識揀都唔緊要,酒吧有唎酒師可以提供專業意見👍🏻佢會介紹每款酒嘅味道、特色和背景~由帶乳酸感較易入口嘅白岳仙🪽,到熟成半年有水果酸甜味,較為圓潤嘅村祐茜秋🍊,再到酒樽有一隻鯨魚好搶眼嘅十九Breaching🐋,到最後滑順醇厚、米香清甜嘅龍之尾純米吟釀🍚~每一杯都各具特色,我亦都搵到我最鍾意嘅❤️(估下係邊杯😂)另外我地再叫咗杯萩之鶴,以酸甜味為主~最得意係唎酒師分享呢間酒藏嘅人都係戴眼鏡🤓所以酒樽都以眼鏡仔做酒標,買酒仲會送眼鏡布添😂如果唔太飲得嘅可以揀水果酒🍹我哋揀咗鳳凰美田青玉,係採用100%日本產蜜瓜🍈釀造,飲嘅時候會食到果肉,完全感受到蜜瓜嘅清甜啊😋有時去酒吧飲酒為主🍶食物為副,但呢度嘅食物真心高質👍🏻👍🏻每樣都好好味🤤我特別推薦火炙牛肉片配洋蔥沙律🥗牛肉片熟度剛剛好❣️細嫩又有口感👍🏻另外燒牛舌🐂厚切又爽口,d肉汁多到滴出嚟🤤原塊雞皮和酒盜芝士🧀送酒一流💞我見酒吧仲會定期舉行唔同主題嘅清酒活動或優惠,例如sake tas

另外燒牛舌🐂厚切又爽口,d肉汁多到滴出嚟🤤

原塊雞皮和酒盜芝士🧀送酒一流💞

我見酒吧仲會定期舉行唔同主題嘅清酒活動或優惠,例如sake tasting🎉黎緊聖誕和除夕都有特別活動啊🎄

#尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀酒吧 #尖沙咀sakebar #尖沙咀清酒酒吧 #尖沙咀清酒 #清酒 #sake

• 火炙牛肉片配洋蔥沙律
  • 厚燒牛舌
2023-12-11 64 views
前日為大家介紹左嘅sakebar CHUCHU大家仲有印象嗎?其實係尖沙咀佢地仲有間姊妹店Sakebar mura雖然地方無CHUCHU咁大但同其他食客距離更近之餘亦可以交流下 感覺更有氣氛同熱鬧MURA每個月嘅指定日子都會有唔同PROMOYION咁啱當日星期4去就撞正SAKE FIGHT以hkd$178 enjoy 4款特選sake除左sake fight外 店內亦有各款sake可以自己選擇精美前菜先送丄上酒前菜日式魚乾仔鹹香惹味和風火炙牛肉片配洋蔥沙律3成熟風味嘅火炙牛肉片賣相好吸引牛肉片中間呈粉嫩色 肉質嫩腍又充滿肉汁配上沙律更清爽鰹魚乾鰹魚乾燒得香脆鹹香得黎味道又帶點甘甜用黎佐酒perfect !唐揚雞軟骨雞軟骨炸得脆卜卜又唔會太油膩軟骨唔會過乾 伴上蛋黃醬更香口惹味枝豆枝頭自己帶一陣甜味外層輕輕以鹽做調味已經好香日式居酒屋送酒必食之一大葱雞肉雞肉嫩滑又飽滿外層加上帶點甘甜燒汁再配搭大蔥令整個味道更香甜厚燒牛舌牛舌好嫩又爽彈入口充滿牛脂香黑豚腩肉腩肉燒得好香一層肥肉一層瘦肉入口都唔會感覺好肥膩關東煮店內名物!!關東煮湯底好清甜大根香甜無渣 索晒關東煮湯每啖都充滿水份日本宮崎縣豬
其實係尖沙咀佢地仲有間姊妹店Sakebar mura

配上沙律更清爽

鰹魚乾
鰹魚乾燒得香脆
鹹香得黎味道又帶點甘甜
用黎佐酒perfect !

唐揚雞軟骨

香脆紫菜夾住脆卜卜飯團
帶出雙重香脆感
內裏餡料好豐富 味道鹹鹹香香

關東煮
位於尖沙咀的Sake Bar MURA精選多款日本清酒、燒酎等,並提供佐酒小食、串燒、炸物和日式料理,旨在為大家帶來真正的居酒屋體驗🏮🍶餐廳最令人難忘的是健談且專業的唎酒師!他們會根據客人的喜好和食物,建議配襯某款清酒,並會分享當中的歷史等等,非常有趣😆 雖然餐廳主打酒類,但食物質素亦非常高,整個體驗真的超好呢✨.關東煮 $88.慢煮紫蘇酸梅雞肉 $88.和風火炙牛肉片配洋蔥沙律 $118推介以上三款料理!關東煮的湯底滿滿清甜蘿蔔味超好吃,雞肉份量十足,而牛肉沙律非常juicy有嚼勁🐮 .厚燒牛舌 $68.芝士年糕 $38.煙三文忌廉芝士燒飯團 $38然後串燒性價比超高的🍢 芝士年糕$38有兩件,而且非常軟糯!飯團更是巨型得誇張😳 裏面的芝士和三文魚都很足料,整個配搭新穎又好吃🍙.水府自慢10號Blue .明鏡止水 純米 鬼辛.十四代 酒未來 大吟釀.手取川 Sparkling SLASH .龍之尾 特別純米CLASSIC我們這晚試了五款清酒,當中更有被稱為日本清酒界王者的十四代!👑 一枝十四代要五、六千元,現在可以單杯叫真好!十四代喝時保持着一貫的風味,沒有任何雜質,味道偏重果香甜味

.關東煮 $88

.明鏡止水 純米 鬼辛
.十四代 酒未來 大吟釀
.手取川 Sparkling SLASH
.龍之尾 特別純米CLASSIC

我們這晚試了五款清酒,當中更有被稱為日本清酒界王者的十四代!👑 一枝十四代要五、六千元,現在可以單杯叫真好!十四代喝時保持着一貫的風味,沒有任何雜質,味道偏重果香甜味✨ 喜歡sparkling的我也挺推介手取川這款,味道清甜而喝到最後又有一點回甘~ 喜歡dry的可以一戰明鏡止水!
Dinner
第一飲清酒係先向唎酒師講出自己對酒嘅要求,然後完全由唎酒師親自拍板揀酒,而且完全係無menu,價錢亦唔係一支支計係逐杯計,配搭佢哋出色嘅食物,係非常之特別嘅一餐。Sake Flight 45ml*4 $178Sake Flight係由唎酒師選擇的4款不同產地嘅清酒組成,希望品嘗到唔同日本不同產地嘅清酒風格,而今次嘅代表分別係:1.枥木 仙禽第一款係味道較溫和,飲落伴隨少少香氣同輕輕嘅酸味,酒香同酸味會殘留係口腔比較長時間。2.茨城 水府自慢第二款同樣係口味較溫和,但多咗份果香味增強咗層次感,酸度唔高飲落清爽易入口。3.山口 龍之尾第三款就明顯米香味濃郁好多,同樣帶有水果香味,但就多咗微微嘅辛口感覺,味道混合得相對較平衡。4.岩手 菊之司第四款味道同樣較豐富,就口感相對較滑,甜味同酸味都較柔,帶少少辛口。鳳凰美田 Melon青玉 $98本人最愛嘅一款,由100%日本產哈蜜瓜製成,飲落夠晒香甜又清新,酒味非常之淡,飲到底仲有哈蜜瓜果肉,啱晒女仔飲👍🏻。寶船浪之音 純米大吟釀 浪庵 $78果香味最濃嘅一款,仲多咗陣花香味,口感有層次,唔算太辛口,飲落好舒服。無窮天穩 水母 水酛 純米吟釀 $

Sake Flight 45ml*4 $178

1.枥木 仙禽

2.茨城 水府自慢

3.山口 龍之尾

4.岩手 菊之司

鳳凰美田 Melon青玉 $98

寶船浪之音 純米大吟釀 浪庵 $78

無窮天穩 水母 水酛 純米吟釀 $90
最後一款都係最特別嘅一款,帶有乳酸香味,入口果刻好清爽,隨之而嚟係甜酸果香同埋一陣辛口口感,最過癮係一吞落喉嚨後所有味道都隨之消散,類似口腔俾水母螯咗一下咁嘅感覺😂。

精美前菜 $38/每人
前菜係一碟小魚乾,望落無乜特別但味道十分之香甜,一口一條食得好過癮。

關東煮 $88
食材有魚糕、蒟蒻、雞蛋同蘿蔔,個人最鍾意佢嘅蘿蔔同魚糕,湯汁入晒味,仲可以點埋佢個秘製芥末醬一齊食,夠晒惹味。

熊本番茄沙律 $58
番茄本身已經十分清甜爽口,配埋甜甜嘅沙律醬汁同沙律菜,越食越開胃。

牛小排 $128
煮得啱啱好唔會過分熟嘅牛小排,肉味十分濃郁美味,肉汁亦鎖得十分足,無需點醬都好好味。

大蔥雞肉 $38
呢串嘅醬汁非常之惹味濃郁,雞肉本身都夠嫩滑,配合一齊好好味。

雞胸軟骨 $42
唔講其實都唔知係雞軟骨,事關已經係軟腍到好似食緊肉咁,送酒非常一流。

熟成阿波尾雞翼 $80
味道好出色嘅雞翼,上面鋪滿味粉,咬落又香甜又惹味,個人非常推薦🐻👍🏻,

原塊雞皮 $42
炸到香脆又香口嘅雞皮,最啱食幾塊就飲啖清酒。

其實開心定唔開心,酒都係要飲,只不過係你唔同心情飲既味道都會唔同,但點樣都好,就咁飲既酒我永遠都覺得係差咁d野,差咁d咩?就係到佐酒小食!有d咩用黎送酒最岩?問得好,我個人認為串燒絕對係SAKE既伯樂,食到個口油淋淋既時侯,整啖最清爽既Sake,基本野啦!👇🏻📌廚 師 推 介 -▪️ 酒 肴 - ▫️「銀魚仔漬」屬於前菜,每人一份,酸酸甜甜,幾開胃。▫️「酒盜芝士」將芝士同埋酒撈埋一齊,食落明顯奶香之餘再一層酒香,淨係送酒都已經無敵。▫️「蕃茄沙律」夠哂清新開胃,作為前菜呢個幾出色。▪️ 料理長おすすめ - ▫️「關東煮」一次過食包雞蛋、大根、山藥、魚糕包辨,再以白昆布調味,整體鹹香十足,可以配搭芥辣一齊食,份外惹味。▫️「炸雞皮」塊塊雞皮油香十足,極度脆口,必食!▫️「雞皮餃子」雞皮外層煙韌,好有咬口,唔會炸到太油膩,唔錯。▪️ 串 焼 き - ▫️「牛油粟米」燒到帶少少焦香,食落粟米香甜入味,正!▫️「牛小排」牛味濃郁,一啖牛一啖酒,爽!▫️「雞胸軟骨串」雞肉夾雜d雞軟骨,肉質當中又有d脆口,幾好食。▪️ 清 酒 - ▫️ 佢地逢星期四做Sake Flight,$178四杯,由專業唎酒師發板,保證一定岩你口味
其實開心定唔開心,酒都係要飲,只不過係你唔同心情飲既

差咁d咩?就係到佐酒小食!有d咩用黎送酒最岩?問得好,

我個人認為串燒絕對係SAKE既伯樂,食到個口油淋淋既時侯,

整啖最清爽既Sake,基本野啦!👇🏻

📌廚 師 推 介 -
▪️ 酒 肴 -
▫️「銀魚仔漬」屬於前菜,每人一份,酸酸甜甜,幾開胃。
銀魚仔漬

▫️「酒盜芝士」將芝士同埋撈埋一齊,食落明顯奶香之餘
再一層酒香,淨係送酒都已經無敵。
酒盜芝士

▫️「蕃茄沙律」夠哂清新開胃,作為前菜呢個幾出色。
蕃茄沙律

▪️ 料理長おすすめ -
▫️「關東煮」一次過食包雞蛋大根山藥魚糕包辨,

關東煮

▫️「炸雞」塊塊雞皮油香十足,極度脆口,必食!
炸雞皮

▫️「雞皮餃子雞皮外層煙韌,好有咬口,唔會炸到太油膩,唔錯。
雞皮餃子

▪️ 串 焼 き -
▫️「牛油粟米」燒到帶少少焦香,食落粟米香甜入味,正!
牛油粟米

▫️「牛小排」牛味濃郁,一啖牛一啖酒,爽!
牛小排

▫️「雞胸軟骨串雞肉夾雜d雞軟骨,肉質當中又有d脆口,幾好食。
雞胸軟骨串

▪️ 清 酒 -
Sake Flight

▫️ 佢地逢星期四Sake Flight$178四杯,由專業唎酒師發板,
山豊·荒走·特別純米酒

保證一定岩你口味。我朋友就試左一系列「山豊·荒走·特別純米酒」、
山間·中將·特別純米酒」、「間豐·責·特別純米酒」,以同一桶酒釀製,
山間·中將·特別純米酒

桶頂桶中桶底,分別以唔同層次感,桶頂就濃味,nutty d,
桶中較balance,桶底米調最出,層次感分明,值得一試。
間豐·責·特別純米酒

▫️「福井縣·白岳仙·純米大吟釀」入口酸度較高,屬於微炭酸果種,配前菜一流。
福井縣·白岳仙·純米大吟釀

▫️「村祐·亀口取り·秋季專用酒」body較圓潤厚實,帶少少甜身極易入口。
村祐·亀口取り·秋季專用酒

▫️「長野縣·19·純米大吟釀」用出羽燦製成,入口輕身,果味濃郁,香味Balance。
長野縣·19·純米大吟釀

▫️「平井六右衛門·遊山·純米酒」來自岩手縣,米香味道好出,去油膩感,岩哂配串燒用。
平井六右衛門·遊山·純米酒
2023-12-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$600 (Dinner)
銀魚仔漬
福井縣·白岳仙·純米大吟釀
村祐·亀口取り·秋季專用酒
長野縣·19·純米大吟釀
平井六右衛門·遊山·純米酒
忙裡偷閒,某日收工同朋友嚟到呢間Sake Bar小酎一番😌專飲Sake嘅酒吧尤其少見,最特別係有唎酒師駐場,好似我呢啲對清酒無太研究嘅,都可以搵到啱飲嘅清酒😚• 水府自慢 10号BLUE 純米大吟釀 原酒 $78• 寫樂 純米吟釀 $80• 白岳仙 セッド $228• くどき上手Jr. 雪女神 純米大吟釀 $98• 日高見 勝色 葫蘆 純米大吟釀 $198店內嘅清酒款式繁多,我哋就交俾駐場唎酒師發辦~呢到可以逐杯逐杯咁散叫,亦都有一啲出自同酒造Set可以Order,價錢豐儉由人~唎酒師推介咗幾款容易入口嘅清酒,好似山形縣排名第二嘅雪女神,帶有香甜嘅瓜果香氣,又或者米味柔和嘅日高見,整體都好啱我哋口味!而且唎酒師仲會介紹支酒嘅Background同清酒知識,喺飲酒嘅同時都學到好多嘢,係一個好好嘅Experience🥰• 精美前菜 $38/位坐低會好似日本啲居酒屋咁奉上前菜,用餐當日前菜係帆立貝沙律✨• 螢光魷魚沖漬 $38隻隻飽滿有膏,鹹鹹香香,配清酒都好夾🍶• 大蔥雞肉 $38• 雞尾 $36• 雞肝 $32• 雞胸軟骨 $42• 牛油粟米 $32串燒可以話係同清酒係最佳拍檔~大蔥雞肉
忙裡偷閒,某日收工同朋友嚟到呢間Sake Bar小酎一番😌

• 水府自慢 10号BLUE 純米大吟釀 原酒 $78
• 寫樂 純米吟釀 $80
• 白岳仙 セッド $228
• くどき上手Jr. 雪女神 純米大吟釀 $98
• 日高見 勝色 葫蘆 純米大吟釀 $198

• 精美前菜 $38/位

• 螢光魷魚沖漬 $38
隻隻飽滿有膏,鹹鹹香香,配清酒都好夾🍶

• 大蔥雞肉 $38
• 雞尾 $36
• 雞肝 $32
• 雞胸軟骨 $42
• 牛油粟米 $32
串燒可以話係同清酒係最佳拍檔~大蔥雞肉同雞肝用上日式醬燒,味道帶甜。雞尾同雞胸軟骨則以鹽燒,特別喜愛油香十足嘅雞尾!至於牛油粟米都有驚喜,牛油味並非只停留係表面咁簡單,而係滲透喺每一粒粟米裡面,好香😋

• 牛小排 $128
肉質有咬口,慢慢咀嚼牛味越出,配上蒜片更惹味🫶🏻

• 芝士年糕 $38
比較普通,不過不失嘅炸芝士年糕😗

• 慢煮黑豚腩肉腐乳醬 $68
一客四件,腩肉切得較為厚身,肥瘦相間,配搭腐乳醬呢個組合幾特別😆

• 關東煮 $88
包括魚糕、蒟蒻、雞蛋同蘿蔔。吸收曬湯汁嘅蘿蔔絕對係精華所在,食完好暖胃舒服💕

• 明太子忌廉汁烏冬 $72
烏冬煮得偏軟身,明太子亦可以落重手啲,想要填飽肚子嘅話係一個唔錯嘅選擇😌