Restaurant: Sake Bar MURA
Terms & Details:
忙裡偷閒,某日收工同朋友嚟到呢間Sake Bar小酎一番😌專飲Sake嘅酒吧尤其少見,最特別係有唎酒師駐場,好似我呢啲對清酒無太研究嘅,都可以搵到啱飲嘅清酒😚• 水府自慢 10号BLUE 純米大吟釀 原酒 $78• 寫樂 純米吟釀 $80• 白岳仙 セッド $228• くどき上手Jr. 雪女神 純米大吟釀 $98• 日高見 勝色 葫蘆 純米大吟釀 $198店內嘅清酒款式繁多,我哋就交俾駐場唎酒師發辦~呢到可以逐杯逐杯咁散叫,亦都有一啲出自同酒造Set可以Order,價錢豐儉由人~唎酒師推介咗幾款容易入口嘅清酒,好似山形縣排名第二嘅雪女神,帶有香甜嘅瓜果香氣,又或者米味柔和嘅日高見,整體都好啱我哋口味!而且唎酒師仲會介紹支酒嘅Background同清酒知識,喺飲酒嘅同時都學到好多嘢,係一個好好嘅Experience🥰• 精美前菜 $38/位坐低會好似日本啲居酒屋咁奉上前菜,用餐當日前菜係帆立貝沙律✨• 螢光魷魚沖漬 $38隻隻飽滿有膏,鹹鹹香香,配清酒都好夾🍶• 大蔥雞肉 $38• 雞尾 $36• 雞肝 $32• 雞胸軟骨 $42• 牛油粟米 $32串燒可以話係同清酒係最佳拍檔~大蔥雞肉
忙裡偷閒,某日收工同朋友嚟到呢間Sake Bar小酎一番😌

• 水府自慢 10号BLUE 純米大吟釀 原酒 $78
• 寫樂 純米吟釀 $80
• 白岳仙 セッド $228
• くどき上手Jr. 雪女神 純米大吟釀 $98
• 日高見 勝色 葫蘆 純米大吟釀 $198

• 精美前菜 $38/位

• 螢光魷魚沖漬 $38
隻隻飽滿有膏,鹹鹹香香,配清酒都好夾🍶

• 大蔥雞肉 $38
• 雞尾 $36
• 雞肝 $32
• 雞胸軟骨 $42
• 牛油粟米 $32
串燒可以話係同清酒係最佳拍檔~大蔥雞肉同雞肝用上日式醬燒,味道帶甜。雞尾同雞胸軟骨則以鹽燒,特別喜愛油香十足嘅雞尾!至於牛油粟米都有驚喜,牛油味並非只停留係表面咁簡單,而係滲透喺每一粒粟米裡面,好香😋

• 牛小排 $128
肉質有咬口,慢慢咀嚼牛味越出,配上蒜片更惹味🫶🏻

• 芝士年糕 $38
比較普通,不過不失嘅炸芝士年糕😗

• 慢煮黑豚腩肉腐乳醬 $68
一客四件,腩肉切得較為厚身,肥瘦相間,配搭腐乳醬呢個組合幾特別😆

• 關東煮 $88
包括魚糕、蒟蒻、雞蛋同蘿蔔。吸收曬湯汁嘅蘿蔔絕對係精華所在,食完好暖胃舒服💕

• 明太子忌廉汁烏冬 $72
烏冬煮得偏軟身,明太子亦可以落重手啲,想要填飽肚子嘅話係一個唔錯嘅選擇😌

2023-12-04 13 views
👧🏻平時我好鍾意飲清酒🍶都成日周圍探索唔同嘅居酒屋✨今次來到「Sake Bar Mura」,和風裝潢,座位唔多,但卻更添加一絲溫馨和人間煙火之感🏮✨現場有專業資格唎酒師坐鎮,好有心地分享清酒知識,以及介紹food paring, 就算新手去到都唔使驚🤍✨聽完講解之後,細細品味,每一杯清酒都有獨特的風味,搭配不同的食物,又可以再帶出唔同的層次,實在是味蕾的一場美妙體驗🥰✨下酒菜都好好味😋🍢燒豬皮好香口,海盜芝士充滿風味,仲有原塊雞皮,燒明太子鮟鱇魚乾,仲有好好味嘅關東煮,蘿蔔煮得好入味,飲酒之後暖胃一流~♥️入夜之後,人多了起來,本身零零星星圍坐在吧枱只有數人,後來就漸漸熱鬧起來,陌生人之間也開始傾談交流,我好鍾意呢種氣氛,喺而家呢個社會裏面呢種感覺都實屬難得。好推薦大家過嚟呢度感受一番。✨
👧🏻平時我好鍾意飲清酒🍶都成日周圍探索唔同嘅居酒屋✨

✨下酒菜都好好味😋

2023-11-27 11 views
🍶 難得周未又來小酌幾杯~今次來到Sake Bar Mura一入來就見到一幅放滿灑樽的特色牆Bar枱上仲用左不同的酒樽做裝飾~好靚💛今次呢間清酒bar除左有酒亦都有嘢食~駐場唎酒師好專業,除左會介紹清灑產地由來之外仲會推介返邊類型既清酒可以配搭咩下灑菜~佢哋嘅下酒菜款式都幾多,又好味 😋🉐和風火灸牛肉配洋蔥沙律🉐灑盜芝士 (配酒一流)雞肝、燒雞皮、雞胸軟骨、關東煮、味曾牛小腸💕 任飲嘅好處就系如果唔知自己到底鐘意fruity d 定 dry d 嘅口感~都可以慢慢去試下感受下佢嘅分別~一直以為自己比較鐘意Fruity d 試完先知原來自己鐘意Dry嘢😂如果唔鐘意任飲,亦可以開自己喜歡嘅~慢慢品嘗又得~飲清酒又食下下酒菜~~傾下計又一個好Chill嘅晚上😌🍽️ Sake Bar MURA(尖沙咀)📍 尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈B座地下D號舖

🍶 難得周未又來小酌幾杯~
今次來到Sake Bar Mura

一入來就見到一幅放滿灑樽的特色牆
Bar枱上仲用左不同的酒樽做裝飾~好靚💛

今次呢間清酒bar除左有酒亦都有嘢食~
駐場唎酒師好專業,除左會介紹清灑產地由來之外
仲會推介返邊類型既清酒可以配搭咩下灑菜~

佢哋嘅下酒菜款式都幾多,又好味 😋

🉐和風火灸牛肉配洋蔥沙律

🉐灑盜芝士 (配酒一流)
雞肝、燒雞皮、雞胸軟骨、關東煮、味曾牛小腸

如果唔鐘意任飲,亦可以開自己喜歡嘅~慢慢品嘗又得~

飲清酒又食下下酒菜~~
傾下計又一個好Chill嘅晚上😌

🍽️ Sake Bar MURA(尖沙咀)
📍 尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈B座地下D號舖
  • 酒盜芝士
  • 和風牛肉配洋蔥沙田
2023-11-14 47 views
MURA: 絕對是飲Sake的好去處❤️日本酒款式多之餘 食物款式一樣多 而且味道吾錯店長人非常好 很樂意去分享同講解日本酒的知識 每次黎都學到野 🙌—🥗 三文魚籽帆立貝沙津🫛 枝豆🐟 燒鱈魚乾🐔 唐揚雞軟骨🐮 和風火炙牛肉配洋蔥沙律•🍲 關東煮🍢 厚燒牛舌🍢 大蔥雞肉—送酒小食同主食一樣都有 完全吾怕飲成晚都無野食落肚!尤其是鱈魚乾和雞軟骨送酒一流 關東煮和串燒都非常吾錯☺️Sake部份:🍶 雨降 愛山 純米 水酛仕込 🍶 水府自慢 純米大吟釀 10号酵母 PINK🍶 三諸杉 木桶菩提酛 西木桶壱号 2022🍶 玉川 Ice Breaker 純米吟釀 無濾過生原酒🍶 田酒 彗星 純米吟釀🍶 川中島 辛口特別純米🍶 菊姫 大吟釀🍶 白龍 真—這裡清酒燒酎甚至水果酒都有 大愛完熟もも桃酒!❤️🍑想喝些甚麼就跟店長說 他會根據你的口味來推薦一星期總有幾天在做不同的promotion 保證飲得開心暢心 會再訪🫶
MURA: 絕對是飲Sake的好去處❤️

🍲 關東煮
🍢 厚燒牛舌
🍢 大蔥雞肉

送酒小食同主食一樣都有
完全吾怕飲成晚都無野食落肚!
尤其是鱈魚乾和雞軟骨送酒一流

他會根據你的口味來推薦
一星期總有幾天在做不同的promotion
保證飲得開心暢心 會再訪🫶
2023-09-12
$700 (Dinner)
平時去飲sake好多都係居酒屋入面,自己通常飲開個隻就揀個一隻,之前發掘到原來香港都有唔少sake bar提供sake-pairing嘅服務,可以交畀專業嘅唎酒師就住我哋個人喜好推介清酒,每次都會發掘到一啲新嘅sake🍶呢間店内嘅清酒,果酒,燒酎款式都好多,每杯價錢大約$58-$108,貴嘅去到$2xx都有嘅,大家可以同駐場唎酒師講自己鍾意嘅口味同埋預算,由唎酒師幫你揀~當日試咗8款清酒,包括:⟡くどき上手 雄町44細米大吟醸⟡加茂錦荷札酒雄町純米大吟醸 しぼりたて⟡龍の尾 純米吟醸 MODERN 【ひやおろし限定品】⟡十四代 無濾過 純米⟡自岳仙み空 純米大吟醸生⟡鳳凰美田 Melon 赤玉⟡鳳凰美田 Melon 背玉自己飲勻咁多款最鍾意都係十四代,不愧係sake界嘅hermes 🤣鍾意呢到品酒會畀埋個杯酒嘅資料卡畀你,可以一邊小酌,一邊細味咀嚼文字,自己覺得成個品酒嘅體驗更加深刻同完滿🫶🏻亦都鍾意鳳凰美田 Melon兩款蜜瓜果酒,為呢餐畫上完美嘅句號~除咗主角清酒,呢到仲有好多唔同日式料理、串燒同酒肴畀大家搭配返食物,串燒方面,最滿意係燒牛小排 ($128)同埋燒北海道帆立貝 ($

⟡くどき上手 雄町44細米大吟醸
⟡加茂錦荷札酒雄町純米大吟醸 しぼりたて
⟡龍の尾 純米吟醸 MODERN 【ひやおろし限定品】
⟡十四代 無濾過 純米
⟡自岳仙み空 純米大吟醸生
⟡鳳凰美田 Melon 赤玉
⟡鳳凰美田 Melon 背玉

除咗主角清酒,呢到仲有好多唔同日式料理、串燒同酒肴畀大家搭配返食物,串燒方面,最滿意係燒牛小排 ($128)同埋燒北海道帆立貝 ($58),前者肉味濃郁,質地軟稔,後者煎到外面焦香,加埋醬汁幾惹味🙌🏻
大葱雞肉 ($38)同熟成阿波尾雞翼 ($40)都唔錯,雞肉夠嫩滑,外面微微焦脆🤤厚燒牛舌 ($68)都幾爽口,但質素較浮動😛

前菜除咗有每人預設前菜($38),仲嗌咗份螢光魷魚漬($38),勁好送酒🍺
主食方面,個人較鍾意煙三文魚忌廉芝士燒飯團 ($38),入面有超~大嚿忌廉芝士超邪惡🤫
明太子忌廉汁撈烏冬 ($72)個醬汁都幾稠,但烏冬質地比較稔身💁🏻‍♀️

總括嚟講,呢到環境幾chill,仲可以同唎酒師互動,成個vibe同體驗都令人覺得好愉悅,無論係同朋友嚟吹下水定係想搵唎酒師同你吹下水都得,難怪當日全場滿座,如果想到訪嘅都建議訂枱~呢到除咗每日有唔同嘅sake優惠,平時仲會有唔同嘅sake-pairing events,仲有啲係免費㗎,大家都可以留意一下🤣
Sake Bar MURA搜集多款Sake口味、品種、價錢 隨你選擇~平時都比較少機會見專飲Sake的bar 非常推介對Sake有興趣嘅朋友黎試😼🫶🏻唎酒師會詳細生動咁介紹 真心獲益良多!冇特定心水都唔緊要 會跟據你的喜好去推介合適你的Sake整體感覺好chill好relax😎我地就試咗六款Sake ๑ 花邑 純米吟釀🍶 • $80被稱為平民版十四代 尋找易入口Sake的朋友必試!雄町米為原料米 入口順滑 味道較fruity🍎๑ くどき上手 純米大吟釀🍶 • $196山形縣排名第二的清酒秋天時令酒 高香高甜๑ 菊姬🍶 • $98尾韻帶少少鹹味推介配牛舌同酒盜芝士🧀 ๑ 大信州 純米大吟釀🍶 • $98偏酸甜口味帶少量柑橘香味🍊๑ 而今 純米大吟釀🍶 • $258受歡迎的而今價錢比較高 但值得一試💰收尾乾淨利落 單飲很可以😙๑ 悅凱陣 純米吟釀🍶 • $98有驚喜! 帶黑朱古力🍫香氣 口感偏厚實 味道濃醇 推介🌟另外仲有多款酒肴、串燒🍢、日式料理🍲整體高質 配sa

Sake Bar MURA搜集多款Sake
口味、品種、價錢 隨你選擇~
平時都比較少機會見專飲Sake的bar
非常推介對Sake有興趣嘅朋友黎試😼🫶🏻
唎酒師會詳細生動咁介紹 真心獲益良多!
冇特定心水都唔緊要 會跟據你的喜好去推介合適你的Sake
整體感覺好chill好relax😎

我地就試咗六款Sake
๑ 花邑 純米吟釀🍶 • $80
被稱為平民版十四代 尋找易入口Sake的朋友必試!
雄町米為原料米 入口順滑 味道較fruity🍎

收尾乾淨利落 單飲很可以😙

๑ 悅凱陣 純米吟釀🍶 • $98
有驚喜! 帶黑朱古力🍫香氣
口感偏厚實 味道濃醇 推介🌟

另外仲有多款酒肴、串燒🍢、日式料理🍲
整體高質 配sake 讚讚🥳
前菜
๑鱈魚子沙律🥗 • $38

惹味串燒
๑雞腎 • $32
๑厚燒牛舌🐮 • $68
推介! 好厚身、入味😋😋
๑燒北海道帆立貝 • $58

๑燒飯團 • $28
๑關東煮 • $88
清甜蘿蔔 暖胃之選
๑明太子忌廉汁撈烏冬🥢 • $72
尖沙咀Mura Sake自由試之前去過sake chuchu 試佢地sake freestyle 之後,依家就好想再explore 多啲sake 喇🫣😳今次我地再去chu chu 喺尖沙咀既姊妹店Mura ,店入面U型Bar 枱設計位置唔多但勝在同唎酒師有更多互動,佢仲會講好多sake知識你知~~佢哋有好多Sake 選擇,有好多少眾嘅清酒都可以喺度搵到,我地就一共試咗 5 款,依家就簡單點評下📍熟露枯 大吟醸 10年 $188由高知縣的熟露枯酒造所釀造既長期熟成酒,放入防空洞中慢慢熟成 10 年以上。酒體呈琥珀色,有堅果同焦糖香,佢既香氣味道口感會每年改變,每一次都有唔同既味道~📍もえ姫 純米大吟釀 Moe Hime 2023 $118由大胃女王もえのあずき同宮城新澤釀造合作限定酒,今次亦參與當中釀造過程,作品採用宮城產米,精米至50%: 散發清爽香氣及有獨特口感,適合女士及一眾清酒初心者享用。(個樽幾kawaii ~~) 📍風之森 Alpha Dry $78採用秋津穗米既純米酒,以超低溫發酵32日,無濾過無加水既生原酒。咁就帶出佢哋獨有既豐富層次而保留細膩既質感,酒味立體鮮明而優雅柔
尖沙咀Mura Sake自由試

📍熟露枯 大吟醸 10年 $188

📍もえ姫 純米大吟釀 Moe Hime 2023 $118

📍風之森 Alpha Dry $78
採用秋津穗米既純米酒,以超低溫發酵32日,無濾過無加水既生原酒。咁就帶出佢哋獨有既豐富層次而保留細膩既質感,酒味立體鮮明而優雅柔和,最特別既係呢款酒係有氣架~

📍鷹長 菩提酛 純米酒 生酒
鷹長來自於跟釀造風之森同屬既油長酒造,以釀造舊派清酒風味為主。特別之處係用古代喺奈良縣創造既「菩提」釀造法 ,呢枝清酒入口有乳酸、焦糖同香蕉油香氣,幾特別~~

📍飛鸞 Reborn 生酛 貴釀酒 無濾過生原酒,係一款來自長崎縣森酒造場的非公開級別清酒。
呢款清酒有熟果、蜂蜜、花香同乳酸層次感。同埋用咗生酛法釀造,清酒入面既乳酸菌同酵母共存,所以產生咗獨特香氣。佢口感非常柔順,有著濃郁的甘甜同微微酸度,平衡返貴醸酒既濃厚感。

飲完酒,就講埋佢地有咩野食~~

📍佐酒小食
味醂魚乾/ 螢光魷魚/牛小排

📍串燒
大蔥雞肉/梅醬紫蘇雞肉/黑豚腩肉

📍主食
明太子忌廉汁烏冬/煙三文忌廉芝士燒飯團/呢個關東煮係餐廳signature 用大骨湯煮湯底超濃郁再加入魚板蛋大根等材料,食落去好暖胃/味噌煮牛小腸用味噌調味,牛小腸肥美大根煮得夠入味同軟腍。

#大口在尖沙咀#尖沙咀美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#尖沙咀日料#尖沙咀日本餐廳#尖沙咀SAKEBAR
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#photooftheday#foodoftheday#hkfoodkiller
𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗠𝗨𝗥𝗔 🍶好耐無去過𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗠𝘂𝗿𝗮🤣 由佢新開張頭幾日就去過,一直都好鍾意佢哋好𝗰𝗼𝘇𝘆嘅環境。𝗟字形𝗕𝗮𝗿 枱設計,旁邊亦有好多清酒樽做擺設,好有日本清酒吧嘅氣氛。每次去都係小食加清酒。今次係第一次有一個完整嘅 𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 同飲得最多𝘀𝗮𝗸𝗲嘅一次🤣🤣🤣 😜唔知有冇影漏,我哋最少飲咗𝟭𝟬款𝗦𝗮𝗸𝗲同食咗𝟭𝟬款食物😚😚 清酒同食物嘅種類都比之前多咗,食物仲有分酒肴、炸物、串燒、日式料理。除咗清酒,𝗠𝘂𝗿𝗮仲有提供果酒同燒酎等。當日全場女士比較多,見到果酒十分受歡迎🤣🤣 另外,唎酒師會針對唔同客人嘅口味,提供日本酒專業意見。如果想做食物𝗽𝗮𝗶𝗿𝗶𝗻𝗴,唎酒師都可以推介!當日店長𝗡𝗶𝗰好專業,推介咗好多唔同嘅清酒同小食俾我哋。亦都發現咗原來我哋嘅口味都好相似,重口味人士🙌🏻🙌🏻🙌🏻食物方面,一定要食「味噌煮牛小腸 𝗛𝗸$𝟭𝟮𝟴」同「熟成阿波尾手羽先 𝗛𝗸$𝟰𝟬」。牛小腸同裏面嘅蘿蔔煮到入晒味,超正!手羽好大隻而且燒得啱啱好,外脆內軟!「枝豆」好抵食🤣 𝗛𝗸$𝟯𝟴大大盤😮😮 清酒方面,就睇返個人口味🤣 我點嗰啲大部份都係重口味嘅代表😎 「北島」同「特吟東洋美人」都偏
𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗠𝗨𝗥𝗔 🍶

清酒方面,就睇返個人口味🤣 我點嗰啲大部份都係重口味嘅代表😎 「北島」同「特吟東洋美人」都偏重口味🤣🤣 「而今」同「鍋島」就最適合中段飲,有信心保證😉

𝗠𝗨𝗥𝗔亦會定期舉行不同食物及主題的清酒活動,就好似𝘀𝗮𝗸𝗲 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴,並且每日均有唔同優惠🤫
2023-10-30 14 views
呢間清酒Bar 真係好岩酒量唔算好好既我地每款清酒都可以試少少😎.駐場唎酒師有JSA 資格只要講下想飲邊類型既清酒fruity d 定dry d或者米味重d既清酒都可以一一介紹考到JSA資格既唎酒師基本上已經係學霸mode🤓有咩關於清酒既問題 都解答得超詳細 .今次試左幾款清酒之中我地兩個最鍾意都係來自於三重縣既「而今」($258一杯)雖然有少少奢侈 但只要呷過一口就唔難明白點解佢keep到係日本清酒權威SAKETIME 排名Top 10之一😍入口有一陣清新果香好順滑 唔會灼喉米味慢慢滲出黎 有層次得黎又容易入口.飲清酒又點少得下酒菜味淋魚干 ($48) 同埋串燒厚燒牛舌 ($68)口感味道都唔錯食下少少肉類唔單止唔會咁易醉油脂流係口腔更會令清酒既米味更突出講到底都係為左襯托主角清酒👍🏻.整體呢間清酒Bar氣氛都唔錯🍾特別適合對清酒有興趣又唔係好識點揀清酒既黎呢度試番幾款試岩先之後再搵黎買番屋企
呢間清酒Bar
真係好岩酒量唔算好好既我地
每款清酒都可以試少少😎
駐場唎酒師有JSA 資格
只要講下想飲邊類型既清酒
考到JSA資格既唎酒師基本上已經係學霸mode🤓
有咩關於清酒既問題 都解答得超詳細
今次試左幾款清酒之中
我地兩個最鍾意都係來自於三重縣既「而今」($258一杯)
雖然有少少奢侈 但只要呷過一口
特別適合對清酒有興趣
又唔係好識點揀清酒既黎呢度試番幾款
試岩先之後再搵黎買番屋企
2023-10-28 16 views
喜歡飲Sake但又無乜太大認知嘅我Sake Bar MURA有駐場專業唎酒師又稱行走人肉Sake Menu😆關於Sake 想飲咩想知咩喜歡果味定米味重啲/濃啲/清啲每款酒嘅背景同故事佢一一推薦到解答到態度好又風趣幽默 成件事好吸引真心讚我地四個大約一共試左不少於🔟款大滿足除左清酒,食物一樣好出色酒盗芝士係鮟鱇魚肝佐係送酒必備,尤其前者,唔覺唔覺比我食哂🫢呢度嘅燒飯團成隻糭咁大😂 煙三文魚忌廉芝士做餡好特別,食飽都仲想encore;和風火炙牛肉片,牛肉片好粉嫩,加上洋蔥同蒜片好味;關東煮嘅蘿蔔好有份量超級清甜;鱈魚乾香口有帶點煙韌感;仲有熟成阿波美雞翼/味噌煮牛小腸/雞皮串/黑豚腩肉/秋葵八爪魚⋯開心💜整體質素同個vibe 都係絕對值得回頭
喜歡飲Sake但又無乜太大認知嘅我
佢一一推薦到解答到
態度好又風趣幽默 成件事好吸引真心讚
我地四個大約一共試左不少於🔟款
大滿足

除左清酒,食物一樣好出色
和風火炙牛肉片,牛肉片好粉嫩,加上洋蔥同蒜片好味;
關東煮嘅蘿蔔好有份量超級清甜;
鱈魚乾香口有帶點煙韌感;
開心💜

整體質素同個vibe 都係絕對值得回頭

2023-10-18
$800 (Dinner)
✒懶人先睇總結.❀食物:主角絕對係sake!現場有唎酒師為你推介酒款,可以當係sake omakase🤣 店内亦有唔少下酒菜,有部分期間限定係黑板menu~❀服務:​好熱情專業地推介酒款,成晚真係學到野!❀環境:吧枱形式,店内只有大概10個座位。所以每位客人間同唎酒師距離好近~ 可以傾到偈❀價錢:2人埋單 $1,588.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.之前去過奈良的sake bar,一直都想知香港會唔會有類似形式,終於比我搵到!今次推介的sake bar 清酒迷一定相當喜歡,因為店内除了超多sake酒款,仲有駐場唎酒師。好似我呢種新手都可以揀到飲邊款好😂.🎈Sake店内的sake 都係by glass咁去叫,每杯價錢大約$58-$108,亦有部分會去到二百多元一杯。當中唔少都係seasonal款,話唔定下次再來就已經唔同哂!以下可以參考一下我當晚既酒,但比較建議即場叫唎酒師推介,畢竟店内的sake是沒有menu的🤣👉 風之森 ALPHA DRY ($78)作為opening先試試sparkling sake。之前去奈良sake bar的時候,唎酒

✒懶人先睇總結
❀服務:​好熱情專業地推介酒款,成晚真係學到野!

❀價錢:2人埋單 $1,588
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈Sake

👉 風之森 ALPHA DRY ($78)
作為opening先試試sparkling sake。之前去奈良sake bar的時候,唎酒師不約而同地都推介了風之森的sparkling sake,不愧係大牌子。有微微的果香味,同氣泡帶來的碳酸感!
👉 英君EIKUNholic ($108)

我會話係當晚我最愛的no.3😈 特別版Crossover的一款sake,我中意佢果味非常突出,但又唔算好甜~
👉 而今純米大吟釀 ($258)
No. 1 最愛(雖然最貴😂)!而今都係大牌子,我理解佢為sake界的chanel應該無錯🧐?味道好清純,各方面都覺得好balance~
👉 仙禽 線香花火($80)
Seasonal sake,為了迎合日本的花火大會🎆 係我心目中當晚的 No. 2! 呢一款酸度高,入口會覺得條唎吉吉地,但佢又唔係sparkling🧐 我試過的sake來說,第一款比到呢個感覺我!
👉 熟露枯 3年熟古酒 大吟釀 ($138)

唎酒師介紹呢一款sake係擺防空洞入面3年去熟成,味道帶有醬油味、成熟、冬菇等。明顯feel到咸香既味道,如果你追求特別口感的話可能會喜歡呢款~
👉 秋鹿 山廃純米生原酒 ($108)
最後的最後,我會叫佢做甜酒😂 其實係一款「酒母酒」,唔知原理的朋友留返個機會比你即場問下唎酒師!總結就係高酸高糖的一款sake~
🎈精美前菜 @$38/pp

落座就會上前菜沙律,算係幾有誠意仲有半粒帆立貝🐚
🎈熊本番茄沙律($58)

黑板menu item!一整個番茄加沙律墊底,醬汁甜甜酸酸
🎈燒喜之次一夜干 ($168)

黑板menu item!加檸檬一起食,咸香味道適合做下酒菜
🎈關東煮($88)

推薦~ 飲完酒酒會想飲d暖湯類,一碗有蒟蒻、蘿蔔、蛋等等~
🎈串燒
推薦~~~ 好適合做下酒菜,特別係腩肉燒出來好好好香!

👉 雞胸軟骨($42)
👉 黑豚腩肉($48)
👉 熟成阿波尾雞翼($40)

🎈螢光魷魚漬($38)

🎈味醂魚乾($78)

🎈枝豆($38)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking
👉優惠:🈚️
2023-10-26 20 views
🍶Sake Bar Mura @sakebarmura 最近有留意到香港好像開始流行起些這種Sake酒吧,就約了的三個認識了廿九幾年的老朋友去喝一杯,摸摸酒杯底。感謝他們那天跟一直以來的陪伴🫶🏻 @maju.share @ocean_sung @benson_yee 店面就切切實實是酒吧格局,大約10-12個位置左右,然後這裡可沒有酒的Menu哦,因為有一位專門負責介紹行走的人肉酒Menu,想喝什麼問他就對了😂點酒也會覺得出每人的個性,可以像我三位朋友按自己喜歡口味然後請人肉Menu先生介紹,而我則是以直覺喜歡哪個酒的名字來點(有夠任性?🤷🏻‍♀️)可是名字真的美嘛~有瑠璃色之海、雨降、酒都點完了,當然還有下酒美食,原本這種有主題的店都不會很期待食物,沒想到水準也還算可以呢,阿波尾雞翅、鮟鱇魚肝、酒盜起司👈🏻這兩個真的很看個人口味,偏向像榴槤的概念有點非喜即惡。牛類還在忌口中,所以不知道味道,但由照片看得到是粉色粉紅,應該是滿嫩的~*店內還有一牌黑板會寫著當日廚師限定,就是今天吃了好吃,下次來不一定還有的期間限定*🔸小後感:覺得這地方很不錯很大功勞歸功在行走的人肉酒Menu先生,除了專業
🍶Sake Bar Mura @sakebarmura

🔸小後感:覺得這地方很不錯很大功勞歸功在行走的人肉酒Menu先生,除了專業會介紹之外,邊講還會活絡氣氛,整頓下來邊喝邊笑,會讓你覺得好像下次想再找喝酒的地方時會想起這裡

💲800@人 (每人約4杯90ml清酒)

清酒吧 MURA, 以木質調為主,居酒屋格局,讓酒鬼們可以隨時和店長暢談美酒,天花上掛滿的酒瓶燈🎆,座位後也是一面墻酒瓶,營造柔和鬆弛的氛圍。餐廳匯聚來自不同出產地的精選清酒, 店長會根據顧客的口味偏好,推薦合適的清酒,專業地講解豐富資訊👍🏻,同時食物亦很下酒美味。 🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 ✦仙禽·線香花火 $80 「線香花火」是栃木縣人氣清酒「仙禽」的夏季酒款,開瓶散發淡淡優雅如檸檬草和荔枝的吟釀香氣,口感滑順,米旨味溫和帶舒適的酸度,後味輕盈,餘韻悠長。✦加茂錦·荷札酒·備前雄町·純米大吟釀 $98 來自清酒王國新澙縣的『加茂錦酒造』,由年輕一代打造,將鮮榨的酒直接入瓶,富含醇厚花果香氣,充滿新鮮感,味道甜酸平衡不膩口。✦屋守·純米直汲み 生來自東京,鮮榨純米酒無過濾,散發水梨和白花的淡雅香氣,口感清新,味道平衡,五味雜陳的感覺。✦鳳凰美田·柚子酒 $90嚴選酒造所在地栃木縣的高級柚子、以吟釀製作的奢侈柚子酒,刻意在成品中保留果肉與沉澱物,使口感華美豐富、飽含柚子爽口醒神的酸香。店長加入梳打,令口感更清新解膩,減低濃度。✦前菜 $38:帆立貝刺身沙律✦慢煮紫蘇酸梅雞肉 $88:酸微微好開

🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔
✦仙禽·線香花火 $80

✦加茂錦·荷札酒·備前雄町·純米大吟釀 $98

✦屋守·純米直汲み 生

✦鳳凰美田·柚子酒 $90

✦前菜 $38:帆立貝刺身沙律
✦慢煮紫蘇酸梅雞肉 $88:酸微微好開胃,慢煮令肉質保持滑嫩。
✦慢煮黑豚肉腐乳醬 $68:必食!極推!肥瘦相間,外層炸的香口,內裡幼嫩。🤩
✦鮟鱇魚肝 $78:綿糯鮮美
✦油甘魚鮫 $108:外層略略煎炸過,鎖住脂香肉嫩。🤤
✦熟成阿波尾雞翼 $80:雞皮烤得夠乾身,大隻足肉~
✦燒白飯魚乾 $68:壓成一片烘乾,佐酒一流
✦日本宮崎縣豬肉腸 $48:肉汁多而香
✦燒牛舌:外層微焦、爽口彈牙
✦雞皮餃子 $58
✦大蔥雞肉 $76
✦燒北海道帆立貝 $58
✦燒牛肉串 (Combo B)$148
✦熊本番茄沙律 $58
✦枝豆 $38
✦日本小青椒 $28
🥡 < < 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐲𝐨𝐫𝐢 > > [ 磯煮鮑魚 | 𝐇𝐊$𝟓𝟖 ][ 味醂魚乾 | 𝐇𝐊$𝟕𝟖 ][ 關東煮 | 𝐇𝐊$𝟖𝟖 ][ 和風火炙牛肉片配洋蔥沙律 | 𝐇𝐊$𝟏𝟏𝟖 ] [ 味噌煮牛小腸 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ]🤎 比較有特色就係碳素鮑魚,凍鮑魚嘅形式,所以保持到鮑魚嘅咬口。用上日式醬油同和昆布調味,有味道得黎唔會好重口味,前菜選擇不失為一個好嘅開始。🖤 比較驚喜就係牛小腸,清得好乾淨,脂肪感得黎有咬口。味噌調味唔重,但牛小腸食起黎完全無異味,感覺到本身簡單鮮味嘅感覺。🩶 關東煮,極大蘿蔔清甜入口淋,配上玉子、蒟蒻、魚餅,簡單的美味。❤️ 牛肉沙律,肉比例比想像中多,三成熟嘅狀態,所以唔會好乾,配上開胃沙律都幾夾。--🍢 < < 𝐘𝐚𝐤𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 > > [ 雞肝 / 雞皮串 | 𝐇𝐊$𝟑𝟐 ] [ 黑豚腩肉 / 芝士年糕 (兩件) / 支豆 | 𝐇𝐊$𝟑𝟖 ][ 鹽燒香草鵪鶉腿 | 𝐇𝐊$𝟓𝟐 ][ 鹽燒牛舌 | 𝐇𝐊$𝟓𝟖 ][ 牛小排 | 𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟖 ]居酒屋黎講,串燒定價唔會太高。新鮮熱辣,送

磯煮鮑魚

[ 雞肝 / 雞皮串 | 𝐇𝐊$𝟑𝟐 ]
[ 鹽燒香草鵪鶉腿 | 𝐇𝐊$𝟓𝟐 ]
[ 鹽燒牛舌 | 𝐇𝐊$𝟓𝟖 ]
[ 牛小排 | 𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟖 ]

居酒屋黎講,串燒定價唔會太高。新鮮熱辣,送酒就啱曬。🌟 比較有特色嘅鵪鶉腿,好似雞髀仔咁,外皮帶點脆,而且口感幾嫩滑。😋 牛舌有驚喜,有咬口,幾有肉味得黎唔騷。🤩 牛小排一份100G,肉量都幾足,而且燒得剛好,仍然帶肉汁,唔會太乾。

🍶 < < 𝐒𝐚𝐤𝐞 - 𝐒𝐞𝐫v𝐞 𝐏𝐞𝐫 𝐇𝐞𝐚𝐝 > >

[ 十四代 吟撰 | 𝟏𝟓% | 𝐇𝐊$𝟐𝟓𝟖 ]
[ 水府自𝟏𝟎號 純米大吟釀 原酒 | 𝟏𝟔% | 𝐇𝐊$𝟕𝟖 ]
[ 三千盛 𝐊𝐢𝐫𝐢𝐭𝐭𝐢𝟒𝟓 大吟釀 | 𝟏𝟓-𝟏𝟔% | 𝐇𝐊$𝟕𝟖 ]
[ 日高見 山田穗 純米 | 𝟏𝟔-𝟏𝟕% | 𝐇𝐊$𝟕𝟖 ]
[ 鳳凰美田 完熟もも 桃酒 | 𝟓-𝟔% | 𝐇𝐊$𝟗𝟖 ]

撞正九月逢星期一去Premium Sake 七折。🌟 即刻要試試十四代,冷飲酒體清爽,容易入口,帶余韻嘅感覺,微辛口。

🧀 記憶點比較多就係,水府自10號。用上古法,小川酵母去處理。無論聞起黎嘅酒香,定入口嘅余韻都帶芝士香味。配上鹹食特別有趣。幾有特色都記憶點嘅酒,個人特別喜歡。

最後飲番個桃酒,作為晚餐嘅完結,好有驚喜嘅果酒。專利技術做。🍑 做到原封保存新鮮蜜桃肉,飲嘅時候帶啖啖果肉。
磯煮鮑魚
和風火炙牛肉片配洋蔥沙律
味噌煮牛小腸
好多人都問我去開邊度飲野🫧首選MURA❤️高峰時期差唔多個個星期都去一次近期入坑先發現原來香港都有唔少by glass嘅清酒吧,呢間勁有feel,環境靚,上面酒樽燈位係我最欣賞嘅💯。貓店長超強大腦記憶好熟清酒,最鍾意你坐低就問你飲咩,你可以俾啲特徵佢,例如:想要芝士味、多碳酸、蘋果味之類,次次都勁貼題😱🤩,不過我次次都會話:推介你覺得唔可以錯過嘅清酒😂btw貓店長好識幫人影相😱👏🏻🧀酒盗芝士好邪惡但配酒一流,大家都係啲發酵野,面頭仲有啲咸咸地嘅醃漬魚腸,撈埋芝士好解漏🐟鮟鱇魚肝又係必食,鮮甜,唔洗點咬就化🍢關東煮蘿蔔夠淋,不過我通常都係為咗飲佢個啖湯🐙芥末八爪魚少嗆好有咬口🌽白粟米好鮮甜原來係生食粟米聽講最近當造🐓雞肝雲吞都要試,我以為可能係豬肉撈埋肝,估唔到成個餡都係雞肝,口感好得意▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️1️⃣產土 山田錦 三農釀 生酒🍶 由古波斯的佩斯利Paislev漩渦腰果花紋組成,產土的英文Ubusuna 就是熨金銅色的文字嵌在圖案中,非常吸睛,而區分產土的分別可以在背後圖標得出結論。此款是三農釀,符合「菊池川流域」,「生もと」,「木桶仕込み」,3種特別條件釀造而成。倒入瓶內已
好多人都問我去開邊度飲野🫧
首選MURA❤️高峰時期差唔多個個星期都去一次

酒盗芝士

🐟鮟鱇魚肝又係必食,鮮甜,唔洗點咬就化

🍢關東煮蘿蔔夠淋,不過我通常都係為咗飲佢個啖湯

🐙芥末八爪魚少嗆好有咬口

🌽白粟米好鮮甜原來係生食粟米聽講最近當造

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

1️⃣產土 山田錦 三農釀 生酒

🍶 由古波斯的佩斯利Paislev漩渦腰果花紋組成,產土的英文Ubusuna 就是熨金銅色的文字嵌在圖案中,非常吸睛,而區分產土的分別可以在背後圖標得出結論。此款是三農釀,符合「菊池川流域」,「生もと」,「木桶仕込み」,3種特別條件釀造而成。倒入瓶內已看到大量的汽泡在上升,在繁喧的氣氛中相映成趣,香氣亦順之爆發,入口驚艷,碳酸感活潑什至媲美香檳,酒體爽脆而清澈帶甜,是一款令人沉醉的清酒。

▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️

2️⃣ 悦凱陣 純米吟釀 金比羅大芝居

🍶又是一瓶有50%精米步合但稱自己為純米吟釀的酒,有輕量悅凱陣的質感,聞香都係偏清爽點,而凍飲關係比印象中的悅凱陣更偏輕身和壓低。了米旨味,整體變得清爽易入口,溫度上升會明顯醇厚同米旨味提高,這瓶在悅凱陣中是相對柔和輕盈,但悅凱的醇滑米旨特色都仍然會有點,是可以慢慢喝待它慢慢變化的酒。

酒盗芝士
  • 酒盜芝士