Dinner @ 25 Aug 2023 (Friday)小編經Openrice預約了這間居酒屋,有85折優惠。一坐下店員就送上前菜,有點像蘿蔔滷魯肉,有點肥豬肉又有點鹹香。不過店員沒有說明前菜需要每位$10,去到結帳時才發現,這點令人感覺不太好,可能需要改善一下。店內的裝修很有日式居酒屋的氛圍,也有大量的貓咪擺設,很可愛,帶一種親切的感覺。點了2小時的清酒任飲 (每人$98),小編和友人飲了3瓶清酒,非常抵玩。胡麻蕃茄沙律 $78蕃茄已經切好6件,配上木魚絲,成功把這款沙律營造一種日本的感覺,很開胃。極上刺身三品 $238這個價錢居然有海膽!三款刺身都非常新鮮,厚切。高湯玉子燒 $78玉子燒上檯時熱辣辣,多層的卷蛋吸收了高湯的精華,味道很有層次,讓人想一件接一件地吃下去。南蠻炸雞 $78炸雞粉漿不厚,雞肉不柴,嫩滑有肉汁,南蠻炸雞配上日式酸酸甜甜的醬油,很好吃。唐揚炸雞 $78和南蠻炸雞一樣,只不過唐揚炸雞是配他他醬而非醬油。鹽燒一夜干 $108這個一夜干真的不得了!!絕對要吹奏!!魚身外乾內濕富有彈性,肉香很濃,配上清酒,不知不覺就整條吃掉,還意猶未盡。免治雞肉棒配醬油蛋 $38厚
Dinner @ 25 Aug 2023 (Friday)

胡麻蕃茄沙律 $78

極上刺身三品 $238
這個價錢居然有海膽!三款刺身都非常新鮮,厚切。

高湯玉子燒 $78

南蠻炸雞 $78

唐揚炸雞 $78
和南蠻炸雞一樣,只不過唐揚炸雞是配他他醬而非醬油。

免治雞肉棒配醬油蛋 $38
厚切牛舌芯 $68
鹿兒島一口牛 $58

總括而言這是一間隱世居酒屋,服務很好,環境很有特色,價錢相宜,很適合和朋友聚會。
$500 (Dinner)
  • 鹽燒一夜干
平時去開九龍城都係食泰國嘢,以前都好少會經過打鼓嶺道街尾,唔係男朋友介紹都唔知道有呢間居酒屋喺堆車房後邊,但平日夜晚生意都咁火爆。古早蟹籽沙律🥗 $88有好多吞拿魚嘅蟹籽沙律,菜好新鮮,係食主食前食啲菜打下底先。漬物三點 $88有牛蒡、蒜頭同埋白蘿蔔,漬過好爽脆,解膩一流。高湯玉子燒 $78好滑捋捋嘅玉子燒,咬落蛋味香又juicy。鹿兒島一口牛🍢 $58一口牛粒粒肥瘦分明,燒完之後油脂好香,好快就清晒。厚切牛舌芯 $68一直覺得燒嘅牛舌係最好食,外層夠香口,內裏又保留到肉汁。南蠻炸雞🍗 $78炸雞夠晒crispy,肉質又嫩。豬腸蘿蔔味噌煮🍲 $128好少見到呢道餸,一啲內臟嘅異味都無,蘿蔔同豬腸都非常入味,送飯一流。免治雞肉棒配醬油蛋 @$38雞肉串撈蛋真係一流,生雞蛋將醬油包裹係雞肉面,食落好滑。清酒煮蜆 $88個湯好清甜,飲到蜆嘅鮮味,清清哋可以解返食咗咁多肉嘅膩,蜆肉都好乾淨冇沙。稻庭烏冬 冷食 $78食埋呢個麵食,真係非常滿足,冷食撈埋蘿蔔蓉同Wasabi,凍冰冰好解暑。

古早蟹籽沙律🥗 $88

漬物三點 $88
有牛蒡、蒜頭同埋白蘿蔔,漬過好爽脆,解膩一流。

高湯玉子燒 $78
好滑捋捋嘅玉子燒,咬落蛋味香又juicy。

鹿兒島一口牛🍢 $58
一口牛粒粒肥瘦分明,燒完之後油脂好香,好快就清晒。

厚切牛舌芯 $68
一直覺得燒嘅牛舌係最好食,外層夠香口,內裏又保留到肉汁。

南蠻炸雞🍗 $78
炸雞夠晒crispy,肉質又嫩。

豬腸蘿蔔味噌煮🍲 $128

免治雞肉棒配醬油蛋 @$38
雞肉串撈蛋真係一流,生雞蛋將醬油包裹係雞肉面,食落好滑。

清酒煮蜆 $88

稻庭烏冬 冷食 $78

2023-08-28 7 views
呢間居酒屋唔算好大間,但裏面嘅裝修環境都好有日式風味,播住一啲柔和嘅日本音樂,加上昏暗有格調嘅燈光,都幾啱同朋友過嚟慢慢食吹吓水!餐廳裏面主要都係卡位,都夠闊落坐得舒服,菜式方面就主打鮮魚刺身同埋各款嘅日式串燒🍢,選擇都幾多!一坐低,店員就會比一個大根漬牛舌👅做前菜,比顧客墊一墊個胃先,佢個前菜做得都幾出色,煮得夠腍夠清甜!店員一見到顧客用完餐,就會過嚟收走啲碟,然後上下一道菜,務求你串燒送到客人嘅手上都仲係熱辣辣👍🏻!但感覺餐廳嘅通風仲有待改善,食完出嚟成身有一陣燒烤嘅味道😗~------------------------------🥒◖漬物三點◗ $88 有青瓜、牛蒡同蒜頭,醃漬過好爽脆清甜🐟◖唐揚小池魚◗ $58好多居酒屋都有嘅前菜小食,炸得酥脆,可以點佢個沙律醬,加上檸檬汁,幾香口,好適合攞嚟送酒食~🍗◖唐揚炸雞◗ $78有五大件炸雞,幾鍾意佢唔係一嚿肉塊拎去炸,有好幾件帶骨,外皮好香脆,肉質幾鮮嫩,食落一啲都唔乾柴,仲有少少鹹香~🥚◖蟹羔玉子燒◗ $88玉子燒嘅蛋味好香濃,裏面係半流心狀態嘅蟹膏,幾鮮甜,加上上面嘅魚子,仲有啲脆卜卜嘅口感👅◖厚切牛舌芯◗ $68有三大件厚切

🥒◖漬物三點◗ $88
有青瓜、牛蒡同蒜頭,醃漬過好爽脆清甜

🐟◖唐揚小池魚◗ $58

🍗◖唐揚炸雞◗ $78

🥚◖蟹羔玉子燒◗ $88

👅◖厚切牛舌芯◗ $68
有三大件厚切牛舌,咬落去比較韌,牛味都幾濃郁,但就需要費啲勁去咬開佢~

🥟◖日式煎餃子◗ $58
有五大隻煎餃子,用上椰菜豬肉餃,外皮煎得夠乾身,咬落去夠脆有韌勁,點上秘製嘅餃子汁,有啲七味粉喺入面,微辣幾特別!

🐖◖媽媽鹹蛋豬肉棒◗ $48
豬肉棒肥瘦啱啱好,軟腍得嚟充滿肉,咬落去啲肉汁爆曬出嚟,配合埋面頭鋪上嘅鹹蛋沙律醬,味道都有層次!

🍇◖青森青提豚肉卷◗ $48
呢個味道有啲似平時食開嘅荔枝豚肉卷,超過嘅豚肉夾住爽口青提,有啲酸酸甜甜嘅果汁去中和返啲油膩感

🍎◖富士蘋果煙肉卷◗ $48
幾欣賞呢個煙肉卷,煙熏味都幾濃郁,配合裏面爽脆清甜嘅蘋果,又香又juicy!

🧅◖京蔥雞肉串◗ $48
有兩串雞肉串,每件都均勻咁塗上燒汁,火候控制得啱啱好,燒出嚟雞肉都唔會乾柴,有少少炭燒嘅香味~

🍅◖胡麻蕃茄沙律◗ $78
原隻蕃茄去咗皮,清甜多汁,配合鋪喺底嘅麻醬椰菜沙律,食落去好清爽!

🥬◖秋葵◗ $28
呢個秋葵大大條,搽咗牛油先拎去燒,食落去滿滿嘅牛油香,加咗鹽去做一個簡單嘅吊味,都幾好食!

🌟 Encore指數:9/10
2023-08-23 8 views
九龍城除咗出名泰國菜,都好多美食同小店,自從屯馬綫開通我都幾鍾意係九龍城搵食😛今日就同朋友試吓呢間居酒屋🤤•ᴗ• 胡麻蕃茄沙律蕃茄很鮮甜🍅沙律菜好新鮮,配上胡麻醬,十分開胃🤤•ᴗ• 京蔥雞肉串🌟雞肉非常嫩滑彈牙🤤沾滿甜甜嘅燒汁,配上燒香嘅京蔥,美味可口🤤十分推薦🌟•ᴗ• 金菇牛肉卷🌟金針菇爽口多汁, 捲上燒得鹹香惹味嘅牛肉🐃配上特調惹味的照燒汁!金菇同牛肉吸收晒燒準嘅精華🤩好豐富而且口感好有層次•ᴗ• 極上黑豚腩脂肪同瘦肉相間,質感柔軟但口感十分豐富🐷•ᴗ• 富士蘋果煙肉卷🌟煙肉燒到兩面微焦🥓充滿鹹香🍏蘋果好清爽,中和咗煙肉嘅油膩,估唔到煙肉同蘋果會咁match!•ᴗ• 蟹膏玉子燒🌟超滑,微甜但無平時玉子壽司嗰陣甜🤤超香蛋香🍳🥚玉子夾住蟹膏,口感香軟細膩,入口綿密微甜,超級推薦🌟•ᴗ• 燒粟米好鮮甜🤤烤到脆脆地🌽又保留到水份,唔會dry•ᴗ• 黑松露大啡菇靚到好似鵝肝咁🤤大啡菇厚肉多汁,加埋香濃嘅黑松露醬好好味🥹•ᴗ• 清酒煮蜆清酒經過煮熱後味道更加香濃,配上新鮮嘅蜆真係絕配🤤蜆肉好飽滿鮮甜•ᴗ• 南蟹炸雞炸到外脆內軟,雞肉好嫩滑!•ᴗ• 烤秋葵好香濃牛油味🧈烤嘅秋葵唔會有滑滑牽絲嘅感

•ᴗ• 胡麻蕃茄沙律
蕃茄很鮮甜🍅沙律菜好新鮮,配上胡麻醬,十分開胃🤤

•ᴗ• 京蔥雞肉串🌟

•ᴗ• 金菇牛肉卷🌟

•ᴗ• 極上黑豚腩
脂肪同瘦肉相間,質感柔軟但口感十分豐富🐷
•ᴗ• 富士蘋果煙肉卷🌟

•ᴗ• 蟹膏玉子燒🌟

•ᴗ• 燒粟米
好鮮甜🤤烤到脆脆地🌽又保留到水份,唔會dry

•ᴗ• 黑松露大啡菇
靚到好似鵝肝咁🤤大啡菇厚肉多汁,加埋香濃嘅黑松露醬好好味🥹

•ᴗ• 清酒煮蜆

•ᴗ• 南蟹炸雞
炸到外脆內軟,雞肉好嫩滑!

•ᴗ• 烤秋葵
好香濃牛油味🧈烤嘅秋葵唔會有滑滑牽絲嘅感覺,口感清爽,牛油香中和咗秋葵嘅苦味

整體嚟講食物質素唔錯,價錢都合理,幾抵食💺小店座位唔多但都幾有feel🤤蟹膏玉子燒真係好好好好食,鍾意食玉子燒嘅朋友一定要嚟試下

2023-08-21 5 views
呢一間位於九龍城係傳統嘅日本居酒屋環境10分時尚10分良好侍應亦都10分好唔需要等好耐就已經有嘢食呢一間主要都係串燒同埋炸物壽司我哋嗌咗個錢財佢嘅沙律真係好大份兩個人食一啲都唔過分,仲要好入味好鮮甜仲有啊佢哋嘅串燒例如係計全配上佢哋嘅雞蛋十足,日本傳統美食仲有佢哋嘅炸雞都係好好食㗎,唔會太過肥膩亦都唔會太多食得好飽,仲有如果鍾意嘅話都可以揀佢哋唔同嘅飲品都可以俾大家選擇的,我覺得好唔錯,如果大家喜歡食日本嘢都可以去食
☆ 禮九龍城打鼓嶺道79號地舖✦ 串燒• 脆皮風鱔• 厚切牛舌芯• 媽媽鹹蛋豬肉棒• 富士蘋果煙肉卷• 極上黑豚腩• 金菇牛肉卷黎居酒屋就點都要試下串燒,勁鍾意佢個牛舌芯,好彈牙爽口,蘋果煙肉卷都幾得意,蘋果中和左煙肉嘅油膩,鹹蛋豬肉棒都好惹味!✦ 清酒煮蜆蜆肉都算肥美,食落清甜,份量都ok多。✦ 唐揚炸雞熱辣辣好Juicy,仲要大大件,滿足!✦ 胡麻蕃茄沙律蕃茄好新鮮,加埋胡麻醬就一定無死。✦ 牛蒡醬油潰送酒食不錯。✦ 前菜酸酸地,入面仲有d牛舌粒。✦ 2小時啤酒!清酒任飲優惠$98 2個鐘free flow,可以揀啤酒或者清酒,岩晒各位酒鬼!

☆ 禮

• 富士蘋果煙肉卷
• 極上黑豚腩
• 金菇牛肉卷

✦ 清酒煮蜆
蜆肉都算肥美,食落清甜,份量都ok多。

✦ 唐揚炸雞
熱辣辣好Juicy,仲要大大件,滿足!

✦ 胡麻蕃茄沙律
蕃茄好新鮮,加埋胡麻醬就一定無死。

✦ 牛蒡醬油潰
送酒食不錯。

✦ 前菜
酸酸地,入面仲有d牛舌粒。

✦ 2小時啤酒!清酒任飲優惠
  • 厚切牛舌
2023-08-17 6 views
去九龍城,除咗食泰國菜之外,仲可以食日式居酒屋!首先一入坐,就有一份前菜($10),好開胃,我哋仲覺得前菜唔夠,叫咗一個漬物三點,滿足自己等菜嘅胃。首先我哋叫咗幾份串燒,包括極上黑豚腩,育森青提豚肉卷同富士蘋果煙肉卷。黑豚腩肥而唔膩,而煙肉卷同豚肉卷嘅口感好有趣,豐富咗口感同層次感,帶嚟一種獨特嘅風味,值得一試。漬物三點係另一道唔可以錯過嘅前菜。呢道菜以多種蔬菜同海帶製成,色彩繽紛,口感爽脆,帶嚟一絲微酸嘅味道,可以為整餐帶嚟一點清新嘅感覺。南蠻炸雞同姊妹芝麻雞翼係兩道好受歡迎嘅炸雞菜式。南蠻炸雞嘅外層酥脆,內裡多汁嫩滑,好開胃。姊妹芝麻雞翼則以芝麻為主要調味料,搭配上炸得香脆嘅雞翼,加埋檸檬汁,香氣四溢。另外叫咗油甘魚鮫同清酒煮蜆。超級推薦油甘魚鮫!鮮美嘅口感令人回味無窮。清酒煮蜆則以蜆肉煮製而成,蜆肉鮮甜多汁,帶有一絲清酒嘅香氣,好開胃。最後仲叫咗個芝士玉子燒同燒粟米。玉子燒嘅蛋煎得恰到好處,外層金黃酥脆,內裡濕潤軟綿,搭配上芝士嘅濃郁香味,簡直係美味嘅絕配。
去九龍城,除咗食泰國菜之外,仲可以食日式居酒屋!

2023-08-17 115 views
👌🏻途經呢間黑色型格門面既日餐廳,比玻璃窗位前既一排可愛別緻既招財貓吸睛,睇返 Menu 原來係居酒屋,晚餐時間同朋友入去一試無妨~👅 漬物三點 ( $ 20 )三款清爽漬物,蔔蔔脆、辣蒜、牛蒡,作為前菜酸甜開胃正合適~👅 日本枝豆 ( $ 88 )一碟份量頗大既枝豆,朋友超鍾意既小食,一路啜唔停 🐻👅 蟹羔玉子燒 ( $ 38 )美味既玉子燒,蛋香味濃郁,中間夾附蟹羔醬 🦀🦀👅 免治雞肉棒 配醬油蛋 ( $ 38 )軟綿雞肉棒本身已具些許咸味,加上雞蛋更添滑溜之口感,不過點哂醬油的話會好咸,小點怡情 🙃👅 雞頸肉 ( $ 38 )焦脆可口 .👅 脆炸雞軟骨( $ 58 )食完個雞軟骨串燒之後,仲係意猶未盡,係 Menu 點多一份雞軟骨粒粒拼盤,送酒飲 so nice✨.👅 鹹蛋豬肉棒 ( $ 58 )鹹蛋汁 Coating 既豬肉棒,香口美味 😛.👅 富士蘋果煙肉卷 ( $ 48 )頗出色既串燒,以焦咸煙肉包裹住切粒既爽甜脆身富士蘋果,以咸帶甜,清新不油膩 👍🏻👅 日式薯餅 ( $ 88 )口感極有趣既薯餅,外層炸後薄脆滾燙,內裡有豐富而 Creamy 既蟹肉忌廉漿,唔洗點醬都Ok,
👌🏻

👅 漬物三點 ( $ 20 )
三款清爽漬物,蔔蔔脆、辣蒜、牛蒡,作為前菜酸甜開胃正合適~

👅 日本枝豆 ( $ 88 )
一碟份量頗大既枝豆,朋友超鍾意既小食,一路啜唔停 🐻

👅 蟹羔玉子燒 ( $ 38 )
美味既玉子燒,蛋香味濃郁,中間夾附蟹羔醬 🦀🦀

👅 免治雞肉棒 配醬油蛋 ( $ 38 )

👅 雞頸肉 ( $ 38 )
焦脆可口
👅 脆炸雞軟骨( $ 58 )
👅 鹹蛋豬肉棒 ( $ 58 )
鹹蛋汁 Coating 既豬肉棒,香口美味 😛
👅 富士蘋果煙肉卷 ( $ 48 )

👅 日式薯餅 ( $ 88 )
口感極有趣既薯餅,外層炸後薄脆滾燙,內裡有豐富而 Creamy 既蟹肉忌廉漿,唔洗點醬都Ok,甜咸相宜
👅 雞軟骨 ( $ 38)
一串烤炸過既雞軟骨,好咬而嚼感十足,唔會好似普通餐廳既雞軟骨咁骨感又難咬

👅 胡麻蕃茄沙律 ( $ 78 )
清新美味既沙律,胡麻醬汁拌生菜香甜,蕃茄新鮮汁多,甜而不酸,一食就知係日本貨 🍅

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
禮 (打鼓嶺道) (九龍城)
📍九龍城打鼓嶺道79號地舖

2023-08-12
$300 (Dinner)
2023-08-14 82 views
今日同朋友慶祝生日約咗她到居酒屋餐廳環境好別緻食物質素高款式配搭夠特別我同朋友對全部菜式都好滿意絕對是隱世高質居酒屋我同朋友都非常滿意前菜x2 $20前菜有牛肉粒、白蘿蔔、青瓜 好入味又爽口 牛蒡醬油漬 $38元氣蒜頭漬 $38牛蒡、蒜頭漬物好入味 開胃菜蟹羔玉子燒x2 $76好特別玉子燒,用左蟹膏做餡料,味道好夾,非常好味道極上黑豚腩48黑豚腩既厚身又夠Juice富士蘋果煙肉卷 $48用富士蘋果做串燒,減低油膩感 燒肉帶有蘋果香 好特別京蔥雞肉串x2 $96京蔥雞肉串好香口,雞肉夠嫩滑雞軟骨x2 $76雞軟骨燒得剛剛好,香脆爽口淸酒煮蜆 $88清酒湯底非常清甜 帶點酒香,蜆肉好鮮甜金菇肥牛卷 $58金菇肥牛配特製醬料 微甜 好味道古早蟹籽沙律 $88蟹子沙律份量足夠,沙律菜好新鮮,配上甜甜酸酸醬汁 整體來說,充滿日本風味,食物款式、配搭 有驚喜,非常滿意
今日同朋友慶祝生日

我同朋友對全部菜式都好滿意

絕對是隱世高質居酒屋
我同朋友都非常滿意

前菜x2 $20
前菜有牛肉粒、白蘿蔔、青瓜 好入味又爽口

牛蒡醬油漬 $38
元氣蒜頭漬 $38
牛蒡、蒜頭漬物好入味 開胃菜

蟹羔玉子燒x2 $76
好特別玉子燒,用左蟹膏做餡料,味道好夾,非常好味道

極上黑豚腩48
黑豚腩既厚身又夠Juice

富士蘋果煙肉卷 $48
用富士蘋果做串燒,減低油膩感 燒肉帶有蘋果香 好特別

京蔥雞肉串x2 $96
京蔥雞肉串好香口,雞肉夠嫩滑

雞軟骨x2 $76
雞軟骨燒得剛剛好,香脆爽口

淸酒煮蜆 $88
清酒湯底非常清甜 帶點酒香,蜆肉好鮮甜

金菇肥牛卷 $58
金菇肥牛配特製醬料 微甜 好味道

古早蟹籽沙律 $88
蟹子沙律份量足夠,沙律菜好新鮮,配上甜甜酸酸醬汁

整體來說,充滿日本風味,食物款式、配搭 有驚喜,非常滿意

2023-08-09
$280 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 清酒煮蜆
  • 蟹羔玉子燒
  • 富士蘋果煙肉卷
2023-08-14 8 views
📍九龍城高質日式居酒屋🏮 @sakebarpresent 【禮】特別優惠: 星期日至四【🍶🍺$98啤酒清酒任飲2小時】環境裝修有如置身於日本居洒屋,以不同的清酒樽裝飾牆身,內裏仲有好多招財貓做擺設,非常有特色。主打手作日式料理及串燒,配撘多款清酒及日式飲料,是消閒飯聚的好地方。🦀蟹羔玉子燒 $88平時玉子燒就食得多,但呢間特別之處係嫩滑玉子係充滿爆餡蟹膏😍外佈滿蟹籽,玉子燒得恰到好處,十分軟綿。趁熱食,蛋仲會呈半熟狀態😙🥩板煎和牛粒 $128 :和牛粒非常juicy,入口即溶,非常惹味🔹脆皮白鱔 $88:呢個真係好有驚喜,白鱔肉質嫩滑彈牙,外皮燒得夠香脆。🔹日式薯餅 $58 :薯餅入面充滿蟹肉忌廉非常Creamy,炸得又夠香脆,熱辣辣好好食😋🔹媽媽鹹蛋豬肉棒 $48 :豬肉棒好彈牙,肥瘦均勻會買少少鹹蛋汁甜甜地幾開胃。🔹免治雞肉棒配醬油蛋 $38 :居酒屋必點串燒。雞肉棒肉質彈牙,沾上醬油蛋一齊食,很有風味。🔹京蔥雞肉串 $48🔹清酒煮蜆 $88🔹京蔥雞肉串 $48🔹日式煎餃子 $58🔹漬物三點 $88 📍九龍城打鼓嶺道79號地舖#hongkongfoodie #hongkongfoo
特別優惠: 星期日至四【🍶🍺$98啤酒清酒任飲2小時】

🦀蟹羔玉子燒 $88

🔹京蔥雞肉串 $48
🔹清酒煮蜆 $88
🔹京蔥雞肉串 $48
🔹日式煎餃子 $58
🔹漬物三點 $88

📍九龍城打鼓嶺道79號地舖

#hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblog #相機食先 #吃貨人生 #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkigfoodie #居酒屋 #九龍城美食 #日式串燒
2023-08-06 11 views
同朋友去左九龍城按摩,之後梗係要搵食啊,見到有間禮居酒屋🏮,望落去店氣氛都唔錯,便進入開餐囉☺️。喜歡飲酒的我們見到有2小時任飲Sapporo 啤酒&清酒, 仲好抵只需要$98/人, 邊食邊飲真的令人心情放鬆。古早🦀蟹籽沙律, 有滿滿的蟹子鋪在沙律上,內有吞拿魚同新鮮沙律菜,配上醋汁更加可口。漬物三點,有醬油牛蒡、味噌蒜頭 同埋芥末白蘿蔔,味味鹹鹹的配油很夾。清酒煮蜆,湯飲落很清甜又有酒香,蜆肉無沙又大隻,粒粒鮮味。唐揚炸雞🍗,雞嘅炸漿不會太厚, 炸得香脆,雞🐓肉都嫩滑,調味都唔錯👍。金菇牛肉卷,入口有甜甜的醬油味,金菇有嚼勁,肉汁多好惹味。青森青提豚肉卷,富士蘋果煙肉卷,用豚肉、煙肉包住生果,食落清新又可中和瑋下油膩感。京蔥雞肉串,雞肉加京蔥配搭很爽。北海道南瓜,燒得唔會乾身,甜味豐富。厚燒豆腐,燒得皮脆內柔軟,亦很好吃。

喜歡飲酒的我們見到有2小時任飲

清酒煮蜆,湯飲落很清甜又有酒香,蜆肉無沙又大隻,粒粒鮮味。

金菇牛肉卷,入口有甜甜的醬油味,金菇有嚼勁,肉汁多好惹味。

京蔥雞肉串,雞肉加京蔥配搭很爽。

北海道南瓜,燒得唔會乾身,甜味豐富。
厚燒豆腐,燒得皮脆內柔軟,亦很好吃。
2023-08-05
Type of Meal
Dinner
🍽 禮 📍 九龍城打鼓嶺道79號地舖✨上次同屋企人食喺九龍城食泰國野,途經附近一間日本居酒屋🏮 就算係途徑都忍唔住望多兩望,裝修好別緻,門口一排嘅貓貓好Eye Catching 👀👀 🍽 前菜 $10凍食牛肉粒,酸酸地好開胃。牛肉食落去一啲都唔韌,出奇地好食嘅前菜。🍽 漬物三點 $88有蒜頭,牛蒡,醃蘿蔔。比前菜酸少少,送酒一流🍻!🍽 唐揚炸雞 $78食過最特別嘅炸雞,用嘅肉係雞髀最尾嘅位,好特別。另外炸雞上菜嘅時候又熱又脆,令我回憶中學時期食台式雞扒嘅感覺🥹。🍽 日本吉列生蠔 $68炸完都仲大大粒,一碟有4粒,超抵食!超級新鮮!點埋芥末他他醬,勁正!🍽 青森青提豚肉卷 $48呢個係日本嘅珍珠提子,燒完出嚟都好大粒,食落好甜,好夾豚肉卷一齊食,超有創意嘅菜式!🍽 富士蘋果煙肉卷 $48個蘋果食落超爽口同埋好甜,中和到煙肉嘅油分,所以食落去一啲都唔油膩。🍽 京蔥雞肉卷 $48我平時都係食片皮鴨先會食平京蔥,估唔到拎嚟做串燒都咁好食!🍽 雞心 $32外觀非常誘人,烤得金黃色澤均勻,每一嚿雞心都看起來非常美味。當我咬下第一口時候,我即刻感受到了它的鮮嫩和多汁🤣。雞心的肉質非常優秀,口感十分細
🍽 禮
📍 九龍城打鼓嶺道79號地舖

🍽 前菜 $10

🍽 漬物三點 $88
有蒜頭,牛蒡,醃蘿蔔。比前菜酸少少,送酒一流🍻!

🍽 唐揚炸雞 $78

🍽 日本吉列生蠔 $68

🍽 青森青提豚肉卷 $48

🍽 富士蘋果煙肉卷 $48

🍽 京蔥雞肉卷 $48
我平時都係食片皮鴨先會食平京蔥,估唔到拎嚟做串燒都咁好食!

🍽 雞心 $32
外觀非常誘人,烤得金黃色澤均勻,每一嚿雞心都看起來非常美味。當我咬下第一口時候,我即刻感受到了它的鮮嫩和多汁🤣。雞心的肉質非常優秀,口感十分細膩柔軟。

🍽 雞軟骨 $38
燒得啱啱好,雞肉唔會太乾身,送酒好好食!

🍽 極上刺身三品 $238
有大大粒嘅帶子,大大嚿嘅三文魚,同埋厚切拖羅!食到喺日本嘅鮮味,所以係值呢個價😋

———————————————
評分: (5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#chillyummi_九龍城 #foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie #hkfoodies
2023-08-02 14 views
難得一次沒有叫刺身壽司的晚餐想在星期二下班喝點酒有啤酒清酒任飲二小時選了-紅竹梅 清爽醇厚味道喝到有點醉意 更享受美食漬物三點醬油牛蒡 味噌蒜頭 都是偏爽脆漬物胡麻番茄沙拉 原隻番茄飽滿酸甜配胡麻木耳碎 少許有點口感高湯玉子燒 主要品嚐雞蛋香味清酒煮蜆 海帶清酒湯煮蜆 少少酒香蜆肉清甜 微酒味厚切牛舌芯 厚度夠肉質嫩滑 帶牛香金菇牛肉卷 脆口牛肉片 日式甜口醬油味雞頸肉串 有嚼勁雞肉部分 脆皮白鱔 鱔肉鮮美帶彈性肉質 不多調味日式煎餃子 白菜豬肉內餡 飽滿多汁
難得一次沒有叫刺身壽司的晚餐

雞頸肉串 有嚼勁雞肉部分
脆皮白鱔 鱔肉鮮美帶彈性肉質 不多調味
日式煎餃子 白菜豬肉內餡 飽滿多汁

2023-07-28 13 views
🔺 禮 (打鼓嶺道)🔻金菇牛肉卷($58)一串兩件,比平時係出面叫既黎得大件,牛肉外面燒到脆脆地,入面金菇juice,再加埋面頭醬汁甜甜地好惹味。🔻媽媽鹹蛋豬肉棒($48)豬肉棒紮實有口感,鹹蛋黃醬唔會好漏岩岩好。🔻脆皮風鱔($88)燒鱔大舊厚肉,皮脆肉嫩。🔻鹿兒島一口牛($58)一口牛牛味濃郁,就算有醬汁都掩蓋唔到個牛味。🔻胡麻蕃茄沙律($78)蕃茄新鮮多汁厚肉,食落啖啖肉咁,加埋新鮮沙律菜感覺清新,解一解熱氣感。🔻日式薯餅($58)薯餅餡creamy幼滑,食落唔會覺得好熱氣。🔻清酒煮蜆($88)蜆肉大大粒新鮮冇沙。🔻芝士玉子燒($88)玉子燒嫩滑多汁,中間帶有芝士但唔會搶阻蛋既香氣,而且煎得岩岩好夠熟。🔻日式煎餃子($58)煎餃子普通,但調配個汁好出色,甜甜辣辣咁。🔻唐揚炸雞($78)炸雞份量多又大件,炸到外皮脆卜卜,入面嫩肉多汁。📍 禮 (打鼓嶺道)九龍城打鼓嶺道79號地舖
🔺 禮 (打鼓嶺道)

🔻金菇牛肉卷($58)

🔻媽媽鹹蛋豬肉棒($48)
豬肉棒紮實有口感,鹹蛋黃醬唔會好漏岩岩好。

🔻脆皮風鱔($88)
燒鱔大舊厚肉,皮脆肉嫩。

🔻鹿兒島一口牛($58)
一口牛牛味濃郁,就算有醬汁都掩蓋唔到個牛味。

🔻胡麻蕃茄沙律($78)

🔻日式薯餅($58)
薯餅餡creamy幼滑,食落唔會覺得好熱氣。

🔻清酒煮蜆($88)
蜆肉大大粒新鮮冇沙。

🔻芝士玉子燒($88)

🔻日式煎餃子($58)
煎餃子普通,但調配個汁好出色,甜甜辣辣咁。

🔻唐揚炸雞($78)
炸雞份量多又大件,炸到外皮脆卜卜,入面嫩肉多汁。

📍 禮 (打鼓嶺道)
九龍城打鼓嶺道79號地舖
2023-07-27 9 views
今日要做啲特別嘅嘢, 就係嚟九龍城唔食泰國嘢!其實次次嚟到九龍城都留意到幾間好似唔錯嘅居酒屋, 起碼環境好啱傾計. 呢間居酒居最吸引到我係因為佢做緊優惠, 98蚊兩個鐘指定清酒/ 啤酒任飲!!! 啤酒可以任飲Sapporo!!! 覺得好爽!!!見到牆上有好多慶生嘅即影即有, 咁啱當晚又見到有人生日, 先知原來佢有煙花蛋糕, 店長仲好開心咁唱埋生日歌, 好有氣氛~食物水準高就唔多講了, 最欣賞嘅地方係佢哋會研究特別菜式, 令到食客食到有驚喜, 見到豬肉包住粒提子覺得好得意, 開始都怕唔夾, 畢竟第一次食煮熟咗嘅提子, 但係竟然出奇地好味! 煮熟嘅提子原來係會更加甜. 同鹹味嘅豬肉互相中和又唔搶味. 好得意.鹹蛋豬肉捧都比想像中有驚喜, 因為食落都唔知自己其實係食緊豬肉. 因為嗌咗雞肉所以一直以為自己食緊雞肉, 食到鹹蛋味先記得自己嗌嘅係豬肉, 笑咗.本來已經好滿足, ending時候送咗兩件cake畀我哋. 先知原來逢禮拜四有cake送, 覺得幸福滿足~🥦 前菜🥩 鹿兒島一口牛🥓 厚切牛舌芯🥚 蟹膏玉子燒🌳 漬物三點🐙 脆炸墨魚嘴🐽 媽媽鹹蛋豬肉棒🐷 青森青提豚肉卷🐔 雞頸肉🐟 脆皮白鱔
今日要做啲特別嘅嘢, 就係嚟九龍城唔食泰國嘢!

🥦 前菜
🥩 鹿兒島一口牛