2019-09-12
happy friday朋友收工話想打邊爐, 我就醒起上次係新華苑食小菜個陣好多人都食海鮮蒸鍋, 就提議唔好去打邊爐去新華苑食蒸鍋啦依個蒸汽海鮮餐包左粥底, 每人4款海鮮, 乳鴿, 貝殼拼盤, 另外廿幾款食物同埋汽水啤酒任飲任食。我地揀左瑤柱鮮准山粥, 店員好快手放好鍋底, 海鮮盤後就會開始蒸, 全程由店員操刀, 客人既角色只係負責等食。當計時器響起, 就會有店員好快咁衝過黎幫你上碟然後再蒸下一輪, 見到佢地咁忙曾經試過想自己夾, 但即刻有店員話唔好, 驚我地辣親, 服務真周到海鮮方面我地揀左海蝦, 蟶子皇, 龍躉片同埋桶蠔, 海蝦真係平時街市買到貴d個種海蝦而唔係養蝦, 蟶子皇同支竹簽一樣長, 我最中意佢因為肉厚彈牙好好味樣樣都好新鮮清哂海鮮後就叫左其他配料, 估唔到除左海鮮之前, 連任食配料都係店員幫手蒸, 所以d店員都真係幾忙!極度推介手切和牛肉, 絕對唔係平時任食個種一般貨色, 有厚度而且肥瘦均勻有牛香, 我都唔記得食左幾多轉另外有一系列手打丸, 我都係中意牛肉丸再特別d有糕點甜品, 馬拉糕紅棗糕同埋蜂巢糕, 即蒸既糕點永遠係最好味既, 馬拉糕鬆化, 蜂巢糕甜甜地好得意而且係出
極度推介手切和牛肉, 絕對唔係平時任食個種一般貨色, 有厚度而且肥瘦均勻有牛香, 我都唔記得食左幾多轉另外有一系列手打丸, 我都係中意牛肉丸再特別d有糕點甜品, 馬拉糕紅棗糕同埋蜂巢糕, 即蒸既糕點永遠係最好味既, 馬拉糕鬆化, 蜂巢糕甜甜地好得意而且係出面未食過食完d糕點其實已經飽左, 但係都冇忘記個粥底, 中意佢係由生米煲, 你食幾耐就煲幾耐到勁綿, 出面有d鋪頭係最尾放d一早煮好既粥落去滾一滾, 咁一定無由生米煲足兩個鐘咁好味架
唔怪得晚市除左小菜都咁多人食海鮮蒸鍋, 係有質素既, 而且店員就算忙緊咩都好, 枱上鬧鐘一響佢地都會飛埋黎😂食材又新鮮, 真係值得一食