2024-07-27 200 views
鋿晶館地址: 旺角彌敦道726號地舖電話: =====================我真係好鍾意食點心架,一籠籠放在面前,點心都是做到1-2口大細,若以女生食量來計,就可以一次叫6籠點心,如果人多仲可以點多幾款。大氣$50 有齊必食蝦餃燒賣菜苗餃,粉果同甜糕,必點超正!雪山叉燒包私 最愛吃,面層酥香甜,中間叉燒餡也是甜甜的令人回味無窮。嫩菜心,簡單食個菜,不用花巧姖松茸雪耳雞湯,燉到出曬味,養生滋潤,同有雞肉食煎釀虎皮尖椒,如果是喜歡魚肉釀青椒,呢個是好朋友系列。芝麻糕,凍糕軟軟粉糯上湯鮮竹卷,吸了個湯,餡料份量足又實在。薑蔥焗雞球煲,香噴噴砂煲上,熱辣辣醬汁濃味。
鋿晶館
地址: 旺角彌敦道726號地舖
電話:

=====================
大氣$50 有齊必食蝦餃燒賣菜苗餃,粉果同甜糕,必點超正!

嫩菜心,簡單食個菜,不用花巧
姖松茸雪耳雞湯,燉到出曬味,養生滋潤,同有雞肉食

煎釀虎皮尖椒,如果是喜歡魚肉釀青椒,呢個是好朋友系列。

芝麻糕,凍糕軟軟粉糯
上湯鮮竹卷,吸了個湯,餡料份量足又實在。
薑蔥焗雞球煲,香噴噴砂煲上,熱辣辣醬汁濃味。
2024-07-26 150 views
最近同啲朋友去左旺角食點心小菜嘅餐廳,夜晚時段真係好熱鬧,呢度有點心、小菜、烤魚、水煮魚打邊爐,真係應有盡有。XO醬爆魷魚鬚 $148份量多到爆,真係勁多條魷魚鬚,每條都超入味,底下仲有金菇,非常惹味。馳名南翔小籠包 $34廚師好貼心喺小籠包底下放咗青瓜片,令到小籠包冇咁容易穿,保留住入面嘅湯汁,每一啖都充滿爆汁嘅快感。月半彎晶瑩鮮蝦餃 $42鮮蝦非常彈牙大粒,每一口都感覺到蝦肉嘅鮮甜。蟲草花螺片燉雞湯 $48湯底清甜,蟲草花同螺片嘅配搭非常滋補。春風得意腸$40春卷炸得好香脆,外皮金黃酥脆,搭配腸粉嘅嫩滑口感,真係一絕。招牌鮑汁鳳爪 $58鳳爪燉得非常入味,鮑汁嘅香味滲透每一寸鳳爪,食落口感軟糯,非常滿足。喜灼鮮嫩菜心 $35菜心燙得啱啱好,保持住鮮嫩嘅口感,簡單得嚟又健康。法蘭西焦糖燉蛋(凍) $26燉蛋嘅質地非常嫩滑,焦糖嘅香甜味道與燉蛋完美結合,每一啖都係享受。

XO醬爆魷魚鬚 $148

馳名南翔小籠包 $34

月半彎晶瑩鮮蝦餃 $42
鮮蝦非常彈牙大粒,每一口都感覺到蝦肉嘅鮮甜。

蟲草花螺片燉雞湯 $48
湯底清甜,蟲草花同螺片嘅配搭非常滋補。

春風得意腸$40

招牌鮑汁鳳爪 $58

喜灼鮮嫩菜心 $35
菜心燙得啱啱好,保持住鮮嫩嘅口感,簡單得嚟又健康。

法蘭西焦糖燉蛋(凍) $26

2024-07-26 137 views
今日去咗旺角同朋友飲茶,餐廳係朋友介紹,賣點係點心全手工製作,每一個小品都有米芝蓮師傅們精心製作。活拆生剝鮮蝦腸蝦肉飽滿彈牙,腸粉又滑,超級好味。雪山叉燒包叉燒肉厚實多汁,包餡剛好,鬆軟微甜。四寶雞札內餡豐腴,每一口都能感受到雞肉的鮮美。鮮蝦菜苗餃餡料非常飽滿,皮薄餡多,汁水充盈,果然啲點心係即叫即整!煎釀茄子茄子外皮微焦,內裡軟嫩滑溜。師傅乾炒牛河牛肉入味鮮嫩,配料豐富,夠鑊氣。蝦多士酥脆誘人,蝦仁飽滿鮮香,加少少沙律醬一同進食更加美味。花膠螺頭燉赤肉湯花膠軟嫩彈牙,螺頭肉質肥美,入口回甘,非常滋補。唔講唔知原來餐廳係自家品牌,有分店,下次再飲茶可以搵吓附近有冇鋿晶館。

活拆生剝鮮蝦腸
蝦肉飽滿彈牙,腸粉又滑,超級好味。

雪山叉燒包
叉燒肉厚實多汁,包餡剛好,鬆軟微甜。

四寶雞札
內餡豐腴,每一口都能感受到雞肉的鮮美。

鮮蝦菜苗餃
餡料非常飽滿,皮薄餡多,汁水充盈,果然啲點心係即叫即整!

煎釀茄子
茄子外皮微焦,內裡軟嫩滑溜。

師傅乾炒牛河
牛肉入味鮮嫩,配料豐富,夠鑊氣。

蝦多士
酥脆誘人,蝦仁飽滿鮮香,加少少沙律醬一同進食更加美味。

花膠螺頭燉赤肉湯
花膠軟嫩彈牙,螺頭肉質肥美,入口回甘,非常滋補。

• 雪山叉燒包
  • 活拆生剝鮮蝦腸
  • 咱家脆皮蝦多士
2024-07-23 158 views
朋友食過呢間餐廳唔錯,所以就帶我去試吓旺角分店,餐廳係自家製品牌,主打點心現場即點即做,聽聞師傅做過米芝蓮餐廳嘅主管等,所以經驗好豐富。月半彎晶瑩鮮蝦餃(2隻)皮薄唔黐牙,蝦肉新鮮有咬口,好足料。鮑魚北菇燒賣皇(2隻)平時唔多鍾意食肉肉燒賣嘅我都覺得好好食,推介要試,燒賣既肉好軟滑帶菇香,加埋隻鮑魚即刻感覺升級咗。川芎白芷天麻墩斑骨湯見到d配料真材實料,今日頭重重,即刻叫反個,味道容易入口。雪山叉燒包一咬下去會爆汁,香軟既包入面包有細叉燒肉粒仔,如果上皮更鬆脆會更正。翡翠炒安格斯牛肉菜心再配上爆炒得好有鑊氣既牛肉,肉肉軟嫰又香口,好快就俾我地清碟。黃金焗中蝦蝦肉彈牙,蝦頭有膏,外殼有滿滿的黃金咸蛋黃,咸香提鮮。
百花炸釀蟹箝有3大粒,炸到金黃又香脆,熱辣辣上枱,又有咬口,配埋甜酸汁,一粒都有d份量,好性價比。如果係旺角又想飲茶嘅話真係值得一試哩間,食物選擇都好多,除咗點心又有小菜,燉湯,餐牌上仲有烤魚火鍋配料。

月半彎晶瑩鮮蝦餃(2隻)
皮薄唔黐牙,蝦肉新鮮有咬口,好足料。

鮑魚北菇燒賣皇(2隻)

川芎白芷天麻墩斑骨湯
見到d配料真材實料,今日頭重重,即刻叫反個,味道容易入口。

雪山叉燒包

翡翠炒安格斯牛肉

黃金焗中蝦
蝦肉彈牙,蝦頭有膏,外殼有滿滿的黃金咸蛋黃,咸香提鮮。

百花炸釀蟹箝

2024-07-21 200 views
餐廳所有點心都即叫即整,全部都熱辣辣上菜。環境寬敞,坐得挺舒適。師傅曾經在米芝蓮餐廳擔任要職,品質都幾高。黑松露北菇燒賣王黑松露味十分之香,燒賣大大粒,豬肉用料上乘。月半彎晶瑩鮮蝦餃皮薄餡靚,塞滿蝦肉,晶瑩剔透。山竹牛肉球多汁飽滿,牛肉味香濃,毫無肉渣。鮮蝦菜苗餃菜苗無渣,蝦肉飽滿,菜味十分香濃。香噴噴流沙包搣開後奶黃慢慢流出,奶黃綿密。四寶雞扎魚肚加腐皮,傳統做法,懷舊美味。蟲草花上湯鮮竹卷上湯香濃,腐皮嫩滑,內餡豐富。蒜香蝦春卷外皮香脆,好像薯片一般。黃沙豬膶腸腸粉綿滑,一下子滑進喉嚨,豬膶香濃,齒頰留香。鹹魚雞粒炒飯份量頗多,有鑊氣,雞肉嫩滑。

黑松露北菇燒賣王
黑松露味十分之香,燒賣大大粒,豬肉用料上乘。

月半彎晶瑩鮮蝦餃
皮薄餡靚,塞滿蝦肉,晶瑩剔透。

山竹牛肉球
多汁飽滿,牛肉味香濃,毫無肉渣。

鮮蝦菜苗餃
菜苗無渣,蝦肉飽滿,菜味十分香濃。

香噴噴流沙包
搣開後奶黃慢慢流出,奶黃綿密。

四寶雞扎
魚肚加腐皮,傳統做法,懷舊美味。

蟲草花上湯鮮竹卷
上湯香濃,腐皮嫩滑,內餡豐富。

蒜香蝦春卷
外皮香脆,好像薯片一般。

黃沙豬膶腸
腸粉綿滑,一下子滑進喉嚨,豬膶香濃,齒頰留香。

鹹魚雞粒炒飯
份量頗多,有鑊氣,雞肉嫩滑。

(*˘︶˘*).。.鋿晶館:*♡應該係呢排上茶樓以外食點心食得最豐富的一次!最欣賞係餐廳主打手工點心現場即點即做,用料新鮮,-加上師傅在多間米芝蓮酒店有經驗,製作精細,而且價錢合理,去普通叫一盅兩件都性價比高!尤其是炸釀蟹鉗蟹肉鮮甜彈牙,同飲酒席時吃到的都一樣好滋味!順德酥炸鯪魚球也金黃大粒,魚肉鮮味十足!不過最喜歡還是即叫即蒸點心,鮮蝦餃皮薄餡靚,蝦肉爽口!鮑魚北菇燒賣王厚實餡料豐富,鮑魚大大隻要滋補的可以叫燉湯,花膠螺頭燉赤肉湯底鮮甜,花膠螺頭骨膠原滿滿。-還有豉汁欖角鱔片飯鱔片爽彈,好好食-最後甜點叫了傳統芝麻糕,芝麻香氣撲鼻甜而不膩,大愛!#旺角鋿晶館 #點心 #美食 #香港 #foodie #yummy #hongkongfood
(*˘︶˘*).。.鋿晶館:*♡
應該係呢排上茶樓以外食點心食得最豐富的一次!
最欣賞係餐廳主打手工點心現場即點即做,用料新鮮,
尤其是炸釀蟹鉗蟹肉鮮甜彈牙,同飲酒席時吃到的都一樣好滋味!
順德酥炸鯪魚球也金黃大粒,魚肉鮮味十足!
不過最喜歡還是即叫即蒸點心,鮮蝦餃皮薄餡靚,蝦肉爽口!
鮑魚北菇燒賣王厚實餡料豐富,鮑魚大大隻
還有豉汁欖角鱔片飯鱔片爽彈,好好食
最後甜點叫了傳統芝麻糕,芝麻香氣撲鼻甜而不膩,大愛!
2024-07-21 130 views
今日同屋企人去旺角食點心🧆 嚟「鋿晶館」出名即叫即製,菜式選擇非常豐富,環境都好舒適闊落~非常推薦大家去😆豉汁蒸活斑片🐟色香味俱全!大大化活斑魚片,口感非常嫩滑,以豉油汁料進行蒸煮,保留了斑魚的鮮美,配飯食一流!蒜香虎蝦蒸飯虎蝦好大隻好新鮮,蒜香味濃郁,配白飯好夾,份量多好飽肚香噴噴流沙包必點包點!內餡流心濃郁香甜,好好味😋五福臨門(包括蝦餃、燒賣、菜苗餃、粉果和甜糕)各式點心口味豐富,件件都熱辣辣好好味😋花膠螺頭燉赤肉湯川芎白芷天麻燉斑骨湯高質素燉湯😍 赤肉湯以花膠和螺頭熬製的滋補湯底,營養豐富,仲有斑骨湯用中藥材熬製的滋補湯底,配合肉質鮮美的斑魚骨頭,溫補養身🥰🥰法蘭西焦糖燉蛋必食甜品~採用法式烹飪方式製作,入口綿密細緻,甜而不膩😍😍大良薑汁雙皮奶綿密滑順 清涼順口,是夏日的消暑良品😋😋

豉汁蒸活斑片🐟

蒜香虎蝦蒸飯
虎蝦好大隻好新鮮,蒜香味濃郁,配白飯好夾,份量多好飽肚

香噴噴流沙包
必點包點!內餡流心濃郁香甜,好好味😋

五福臨門(包括蝦餃、燒賣、菜苗餃、粉果和甜糕)
各式點心口味豐富,件件都熱辣辣好好味😋

川芎白芷天麻燉斑骨湯

法蘭西焦糖燉蛋
必食甜品~採用法式烹飪方式製作,入口綿密細緻,甜而不膩😍😍

大良薑汁雙皮奶
綿密滑順 清涼順口,是夏日的消暑良品😋😋
【旺角•鋿晶館】@ππππππππππππππππππππππππππππππ旺角地點方便精緻點心鋿晶館地點方便以茶餐廳模式嘅中式點心經營快靚正而且值精緻半肥不瘦叉燒腸蒜香斑頭腩蒸飯蒜香石斑片蒸飯脆皮炸乳鴿花膠螺頭燉赤肉湯蝦餃、燒賣、菜苗餃、粉果、甜糕川芎蒸魚頭腩凍法蘭西燉焦糖燉蛋半肥不瘦叉燒腸:以嫩嫩的燒豬叉燒搭配稍微帶有一點油脂的燒肉腸,風味豐富。蒜香斑頭腩蒸飯:一道清淡的蒸飯菜餚,斑頭腩的鮮甜與蒜香的香氣結合,帶給人舌尖上的滿足。蒜香石斑片蒸飯:石斑片鮮嫩可口,搭配蒜香蒸飯,清爽可口。脆皮炸乳鴿:乳鴿的鮮美,讓人驚艷。花膠螺頭燉赤肉湯:花膠與螺頭燉煮在一起,湯汁滋味濃郁,配合鮮嫩的赤肉,可謂是滋補佳品。蝦餃、燒賣、菜苗餃、粉果、甜糕:這些點心色香味俱全,讓人一試難忘。川芎蒸魚頭腩:以花椒、川芎等調味料蒸製而成,風味獨特,滋補養生!凍法蘭西燉焦糖燉蛋:柔軟綿密的焦糖燉蛋,入口即化。這家餐廳的菜單精心為食客準備了豐富的粵菜和點心選擇,每一道菜都展現了廚師們的精湛手藝和對食材的用心。從燒肉腸到清淡的蒸飯,再到口感豐富的炸乳鴿和赤肉湯,每道菜都帶給食客不同的味蕾享受。無論是以肉類還是海鮮
【旺角•鋿晶館】@
旺角地點方便精緻點心鋿晶館

地點方便以茶餐廳模式嘅中式點心經營快靚正而且值精緻

半肥不瘦叉燒腸

蒜香斑頭腩蒸飯

蒜香石斑片蒸飯

脆皮炸乳鴿

花膠螺頭燉赤肉湯

蝦餃、燒賣、菜苗餃、粉果、甜糕

川芎蒸魚頭腩

凍法蘭西燉焦糖燉蛋

蒜香石斑片蒸飯:石斑片鮮嫩可口,搭配蒜香蒸飯,清爽可口。

脆皮炸乳鴿:乳鴿的鮮美,讓人驚艷。

凍法蘭西燉焦糖燉蛋:柔軟綿密的焦糖燉蛋,入口即化。

這家餐廳的菜單精心為食客準備了豐富的粵菜和點心選擇,每一道菜都展現了廚師們的精湛手藝和對食材的用心。從燒肉腸到清淡的蒸飯,再到口感豐富的炸乳鴿和赤肉湯,每道菜都帶給食客不同的味蕾享受。無論是以肉類還是海鮮為主,都展現了料理的精細和口感上的迷人之處。此外,點心的種類豐富,無論是喜歡蝦餃還是甜點,都能在這裡找到滿足。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#旺角美食 #鋿晶館 #web3旺角
鋿晶館
旺角彌敦道726號地舖
2024-07-18 154 views
好耐冇食港式點心,今次揀咗間喺旺角嘅點心店,點心質素非常高,定價合理,非常推薦大家試吓🥰.由於晚飯嘅關係,所以除咗點心之外都叫咗小菜,包括「黃金焗海蝦」同椒鹽豆腐,值得一讚椒鹽豆腐外脆內嫩,炸得好好食👍🏻海蝦亦都非常新鮮✨✨✨.點心方面推介鮑魚燒賣,燒賣嘅size好大粒,餡料非常飽滿,口感好好🥰鮮蝦菜苗餃同四寶雞扎都係必點嘅點心!仲有叉燒腸粉,腸粉好滑溜!✨✨✨.📍 鋿晶館 (旺角)旺角彌敦道726號地舖
📍 鋿晶館 (旺角)
旺角彌敦道726號地舖
2024-07-17 136 views
一向都好鍾意飲茶,而且鍾意周圍發掘一啲好食嘅點心店,今次就搵咗呢一間喺旺角門面好大,而且好靚仔嘅鋿晶平日下午茶時間嚟到都幾乎爆滿點心上面嘅選擇都好多,而且除咗點心之外仲有小炒鮮蝦豆苗餃豆苗餃調味非常之好,而且一啲都唔會過鹹裏面嘅豆苗超級新鮮豬潤腸粉腸粉皮夠薄,而且有口感非常之晶凝通透,最正係裏面嘅豬潤好滑超好食黑松露燒賣燒賣嚟講,豬肉燒賣都係我嘅心頭好,豬肉超級結實彈牙,配埋表面松露超級夾蒜香鮮蝦炸春卷估唔到春卷裏面會配搭菜,入口好濕潤多汁,做到外脆內軟好好食蒜香龍躉龍仔蒸飯份量超級多,而且表面嘅龍躉份量充足,龍躉新鮮魚肉結實,調味都啱啱好配埋表面嘅蒜蓉撈埋啲飯一齊成件事好豐富

平日下午茶時間嚟到都幾乎爆滿
點心上面嘅選擇都好多,而且除咗點心之外仲有小炒

鮮蝦豆苗餃
豆苗餃調味非常之好,而且一啲都唔會過鹹裏面嘅豆苗超級新鮮

豬潤腸粉

黑松露燒賣

蒜香鮮蝦炸春卷
估唔到春卷裏面會配搭菜,入口好濕潤多汁,做到外脆內軟好好食

蒜香龍躉龍仔蒸飯
2024-07-15
Type of Meal
Lunch
2024-07-17 143 views
鋿晶館(旺角)一間新派中式餐廳鋿晶館位於九龍彌敦道726號地下,餐廳裝修簡約新穎,環境光猛,乾淨衛生,餐廳主打中式茶餐廳,廚師曾任職於日本和香港多間米芝蓮酒店和大型集團酒樓當主廚,餐廳所有點心係自家製品牌即場製作,服務員招呼有禮。花膠螺頭燉赤肉湯肉湯還有淮山,杞子,元肉,冬菰,紅蘿蔔,材料豐富,微鹹,不膩,入口鮮甜美味,好滋潤的肉湯。月半彎晶瑩鮮蝦餃(兩粒)晶瑩通透嘅蝦餃好大隻,餡內新鮮蝦肉食落彈牙鮮甜。鮑魚北菇燒賣皇 (兩粒)燒賣皇上的鮑魚size都吾細,食落彈牙鮮美,燒賣的北菇味濃,食落好香口。煎釀虎皮尖椒虎皮尖椒餡內的鯪魚肉煎得夠焦香,尖椒微辣,食落爽口。椒鹽豆腐椒鹽豆腐炸到金黃色,表面沾有黑芝麻,微鹹,食落豆腐外皮香脆內裏嫩滑。椒鹽魷魚鬚魷魚鬚炸醬不太厚,微鹹不膩,配有喼汁,魷魚鬚食落新鮮彈牙。川芎蒸魚頭腩蒸魚頭腩份量都不少,上桌藥味撲鼻,魚頭腩川芎味濃郁,無腥味,新鮮嫩滑,川芎更可治頭痛。春風得意腸外型似房間嘅炸兩,腸內除左有油条仲有蘿蔔絲和蔥粒,食落好有層次感,外面粉皮軟糯內裏香脆。
鋿晶館(旺角)

花膠螺頭燉赤肉湯
月半彎晶瑩鮮蝦餃(兩粒)
晶瑩通透嘅蝦餃好大隻,餡內新鮮蝦肉食落彈牙鮮甜。
鮑魚北菇燒賣皇 (兩粒)
煎釀虎皮尖椒
虎皮尖椒餡內的鯪魚肉煎得夠焦香,尖椒微辣,食落爽口。
椒鹽豆腐
椒鹽魷魚鬚
魷魚鬚炸醬不太厚,微鹹不膩,配有喼汁,魷魚鬚食落新鮮彈牙。
川芎蒸魚頭腩
春風得意腸

2024-07-16 130 views
餐廳以精緻的粵式點心而聞名,為自家製品牌,所有點心即點即做,師傅擁有豐富的烹飪經驗,曾就職於日本東京的富麗華酒店、香港多間米芝蓮酒店及連鎖酒樓集團,每次收工飲夜茶一定選這間!✨月半彎晶瑩鮮蝦餃($22/2)鮮蝦內餡飽滿多汁,肉質彈牙,搭配微微的蒜香✨黑松露北菇燒賣皇($20/2)同樣精緻可口,肉汁飽滿,而且足料大件,濃郁的黑松露香氣融合得恰到好處✨馳名南翔小籠包($34)小籠包包皮薄而不易破損,湯汁鮮美,肉餡肥美多汁,口感細膩絕倫✨活拆生剝蝦腸($45)原隻鮮蝦直接卷為腸粉,大大舊,入口彈牙鮮甜,十分爽口✨自家脆皮蝦多士($49)酥脆的麵衣配上彈牙多汁的蝦肉,完美融合了香酥與鮮甜✨椒鹽魷魚鬚($138)魷魚鮮嫩可口,炸粉細膩極脆,配上恰到好處的椒鹽調味,口感香脆可口✨魚湯海皇泡飯($148)湯頭鮮美濃郁,配上各式新鮮海鮮,營養豐富美味可口✨傳統芝麻糕($32)Q彈細緻,極濃郁的芝麻香,口感滑嫩,好正

✨月半彎晶瑩鮮蝦餃($22/2)
鮮蝦內餡飽滿多汁,肉質彈牙,搭配微微的蒜香

✨黑松露北菇燒賣皇($20/2)

✨馳名南翔小籠包($34)

✨活拆生剝蝦腸($45)
原隻鮮蝦直接卷為腸粉,大大舊,入口彈牙鮮甜,十分爽口

✨自家脆皮蝦多士($49)
酥脆的麵衣配上彈牙多汁的蝦肉,完美融合了香酥與鮮甜

✨椒鹽魷魚鬚($138)

✨魚湯海皇泡飯($148)
湯頭鮮美濃郁,配上各式新鮮海鮮,營養豐富美味可口

✨傳統芝麻糕($32)
Q彈細緻,極濃郁的芝麻香,口感滑嫩,好正

心血來潮 想飲啖茶.食個包呢間位於旺角彌敦道位置相當便利除咗多款點心.仲有滋潤燉湯環境比一般傳統酒樓坐得更舒適吸引不同年齡層來幫襯✨老壇酸菜魚巨大盆嘅酸菜魚.份量充足魚肉切片.口感嫩滑有唔同選擇底層在添加薯粉.芽菜.酸菜等配料✨春風得意腸免層腸粉皮非常嫩滑裏面包着香脆嘅春卷✨姬松茸雪耳燉雞湯每次見到燉湯一定不能錯過熱辣辣.加入雞.冬菇.姬松茸.雪耳足料又滋潤✨鮑魚北菇燒賣皇燒賣食得多.但鮑魚就唔係周圍都食到大大粒.有份量✨雪山叉燒包外層包感軟熟同裡面叉燒比例恰好✨傳統芝麻糕黑蚊蚊嘅芝麻糕.係兒時最愛嘅甜品黑芝麻味好香.而且味道唔會太甜口感仲好軟滑✨羅漢果雛菊茶羅漢果係清潤之選化痰止咳樽裝方便飲用以後飲茶唔洗再去酒樓啦

心血來潮 想飲啖茶.食個包

2024-07-16
Type of Meal
Lunch
2024-07-14 90 views
我經開旺角成日見到呢間鋿晶館, 行過見到啲人成日食烤魚或者酸菜魚 ,其實都幾吸引我 ,咁我同D酒肉朋友一齊就去試下:首先是「月半灣清瑩鮮蝦餃」,相信這個鮮嫩多汁的蝦餃定能是必食之選。蝦餃皮薄餡足,加上清脆爽口的蝦,幾夠味又入味。「黑松露北菇燒賣」就更加引起我的興趣,松露香氣加上肉汁的燒賣,絕對是要試!另一款「活拆生剝鮮蝦腸」,相信可以滿足各位海鮮控的味蕾。新鮮剝皮的蝦肉嫩滑可口,配合滑滑的皮,令人回味無窮。「xo醬爆魷魚鬚」聽起來就知道好吃!濃郁香辣的xo醬配合嫩滑彈牙的魷魚鬚,絕對是前菜的選擇。「蒜香石班片蒸飯」就是另一道經典粵菜。蒸飯香甜,配上鮮嫩入味的石斑片,實在是無話可說!「老壇酸菜魚」就是朋友聚會必備的。嫩滑食到魚肉中有鮮魚味, 辣度適中,魚肉滑,易入口且煙韌 ,酸菜湯易唔太咸,辣度我本人接受到。 最後的「大良薑汁雙皮奶」和「傳統芝麻糕」,就是港式點心中的甜品精選!薑汁雙皮奶濃滑清甜,芝麻糕彈牙可口,真是令我垂涎三尺。Overall,這一系列的港式點心絕對是大顯廚藝,定必吸引眾多食客的青睞。不論是造型、質感還是味道,都發揮了廚師們的高超手藝,令我垂涎三尺!

2024-07-13 48 views
聽聞餐廳所有點心都出自家品牌,現場即點即做,所以需時製作。師傅曾在東京富麗華任職多年,一直專為明星高管服務,回港後亦在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團擔任要職,經驗相當豐富,出品有一定保證。香噴噴流沙包($30)一咬開就流出熱滾滾既奶皇流心,奶香濃郁。黑松露北菇燒賣皇($38)豬肉饀料鮮味十足,黑松露更加將燒賣味道有層次感。月半彎晶瑩鮮蝦餃($42)鮮蝦有一定既,皮薄餡靚,拍得住酒樓既水準。四寶雞扎($42)有蟹柳、芋頭、魚肚和腐竹等,保持到懷舊既味道,經典點心之選。鮮蝦菜苗餃($36)菜苗份量有誠意,睇落相當飽滿,有一定水準。蟲草花上湯鮮竹卷($32)上湯清甜可口,鮮竹卷包住新鮮雜菜菌類,味道豐富。山竹牛肉球($30)牛肉球肉質鮮嫩多汁,馬蹄粒增加口感不少。蒜香蝦春卷($42)外表相當特別,原隻蝦肉配以胡蘿蔔絲、椰菜和蒜蓉釀入炸春卷皮,十分香口。黃沙豬膶腸($34)腸粉煙韌,有淡淡米香味,黃沙豬膶口感爽脆。鹹魚雞粒炒飯($108)份量相當多,我諗五至六人分享都足夠,炒飯乾身,粒粒分明,雞粒嫩滑,有淡淡既鹹魚香味。

香噴噴流沙包($30)
一咬開就流出熱滾滾既奶皇流心,奶香濃郁。

黑松露北菇燒賣皇($38)
豬肉饀料鮮味十足,黑松露更加將燒賣味道有層次感。

月半彎晶瑩鮮蝦餃($42)
鮮蝦有一定既,皮薄餡靚,拍得住酒樓既水準。

四寶雞扎($42)

鮮蝦菜苗餃($36)
菜苗份量有誠意,睇落相當飽滿,有一定水準。

蟲草花上湯鮮竹卷($32)
上湯清甜可口,鮮竹卷包住新鮮雜菜菌類,味道豐富。

山竹牛肉球($30)
牛肉球肉質鮮嫩多汁,馬蹄粒增加口感不少。

蒜香蝦春卷($42)

黃沙豬膶腸($34)
腸粉煙韌,有淡淡米香味,黃沙豬膶口感爽脆。

鹹魚雞粒炒飯($108)