Restaurant: SEOLHAMYEOK
Terms & Details:
2024-10-10 289 views
返學返到攰,放學要食d好西慰勞下自己😝行下海港城見到有間好靚嘅韓燒餐廳,入去試下啦!餐廳好新淨,坐位闊落,枱面,餐具吾會癡癡粒粒。整體環境乾淨企理,清幽舒服,好適合傾偈。我地兩個咩都想食就嗌左: 韓牛小排和牛牛柳 慶州黑毛豬梅肉大蝦2隻水冷麵我地簡左杯 無酒精飲品 荔枝梳打 同 提子梳打聽日仲要返學,我哋就冇嗌到米酒嘢食高質好新鮮,仲送咗好多小菜。牛小排同和牛牛柳,食落牛味勁重勁香,燒老咗都唔會韌,小菜陪住食,有加分嘅清爽感黑毛豬梅肉食落意外有驚喜🐽大蝦🦐(應該係虎蝦?😅)超大隻爽口彈牙。飲品超級甜,荔枝梳打有兩粒荔枝,食到最尾仲可以當甜品😂今次無試伏,即得推介!
返學返到攰,放學要食d好西慰勞下自己😝
行下海港城見到有間好靚嘅韓燒餐廳,入去試下啦!
餐廳好新淨,坐位闊落,枱面,餐具吾會癡癡粒粒。
整體環境乾淨企理,清幽舒服,好適合傾偈。
我地兩個咩都想食就嗌左:
韓牛小排
慶州黑毛豬梅肉
大蝦2隻
水冷麵
我地簡左杯 無酒精飲品 荔枝梳打 同 提子梳打
聽日仲要返學,我哋就冇嗌到米酒

嘢食高質好新鮮,仲送咗好多小菜。
黑毛豬梅肉食落意外有驚喜🐽
大蝦🦐(應該係虎蝦?😅)超大隻爽口彈牙。
飲品超級甜,荔枝梳打有兩粒荔枝,食到最尾仲可以當甜品😂

今次無試伏,即得推介!
2024-10-05 347 views
呢晚想食餐好,經過海港城見到呢間燒肉裝修好有格調!入面仲有LED設計型格,梳化位好舒服😌店員服務都好好,七款前菜相當吸睛😍最愛的泡菜爽口香辣好味😋點了滿桌美食相當豐富🤤.🌟秋楓煙燻盛饌 $1088 🌟.冷盤醬油盛合地道韓式口味👍🏻濟州五花肉和梅花肉厚肉juicy,油脂分布剛剛好,自己配搭生菜紫蘇葉泡菜蒜勁正🤤主角煙燻牛太有儀式感即相機食先!四款牛:和牛牛舌、和牛三筋肉、和牛牛肋肉、和牛牛小排,款款高質,牛味濃厚,飽到一個點都要食哂🤣.一人一碗水冷麵,清新開胃,麵質彈牙,一定夠哂飽👍🏻兩杯特飲清甜解渴,西柚乳酸梳打酸酸甜甜岩哂食燒肉飲!.最後甜品chocolate brownie ,濃厚朱古力口味,口感濕潤,朱古力控一定大愛!

🌟秋楓煙燻盛饌 $1088 🌟

2024-10-01 352 views
今天到海港城逛街,在小孩的奢侈品區最後面,玩具反斗城旁邊,看到了看起來很高級的韓燒,想說試一試韓燒最高級的肉類,可以想到的就是韓牛,但裡面也有和牛可以點,所以我們點了和牛綜合、韓牛、牛舌、雞肉小菜也是可以續,蓮藕用芝麻醬醃製非常特別,蛋捲裡面卷著海苔上面有沙拉醬及番茄醬,蘿蔔醃製很入味、泡菜酸辣口味醃製的剛剛好吃來偏普通,所以覺得價位偏高牛舌有有厚度有嚼勁、不會太硬雞肉最好吃且最便宜,喜愛雞肉可以來
吃來偏普通,所以覺得價位偏高
牛舌有有厚度有嚼勁、不會太硬
雞肉最好吃且最便宜,喜愛雞肉可以來
最近去咗尖沙咀雪下覓炙試佢哋嘅「秋楓煙燻盛饌」套餐,真係一次難忘嘅高質燒肉體驗!😍👉🏻套餐定價$1088乍睇好似貴咗少少,但係樣樣都係高質食材!👉🏻醬油盛盒有鮑魚, 大蝦, 帶子 係醬油風味mix埋超好食 同埋帶子勁大粒!👉🏻煙燻美饌包括和牛牛舌、和牛三筋肉、和牛牛肋肉同和牛牛小排。每一款都係精心挑選嘅上等和牛,肉質鮮嫩,油花分佈均勻,入口即溶,簡直係味蕾嘅享受!🤤👉🏻濟州賞饌有五花肉同梅花肉。呢兩款豬肉都係嚟自濟州島,肉質鮮美,煎烤過後香氣四溢,配埋佢哋特製嘅醬料,真係欲罷不能!😋👉🏻炸醬麵麵條彈牙,醬料香濃,幾開胃。👉🏻朱古力蛋糕香滑唔甜膩,完美平衡咗之前嘅肉類。👉🏻荔枝梳打$42👉🏻酉柚乳酸梳打$45兩款都幾特別,清新解膩,好襯燒肉。整體嚟講,雪下覓炙嘅「秋楓煙燻盛饌」套餐係一次豐富嘅味覺之旅。雖然價錢唔算平,但係食材新鮮、品質高,加上環境舒適,都算係咁

👉🏻套餐定價$1088
乍睇好似貴咗少少,但係樣樣都係高質食材!

👉🏻醬油盛盒

👉🏻煙燻美饌

👉🏻濟州賞饌

👉🏻炸醬麵
麵條彈牙,醬料香濃,幾開胃。

👉🏻朱古力蛋糕
香滑唔甜膩,完美平衡咗之前嘅肉類。

👉🏻荔枝梳打$42
👉🏻酉柚乳酸梳打$45
兩款都幾特別,清新解膩,好襯燒肉。

2024-10-01 221 views
男朋友好鍾意韓燒,經過海運大廈見到呢間韓燒幾高級,門口都聞唔到油煙味,即刻試下😂我地叫左秋季推出嘅秋風煙燻盛饌💰1088,成個套餐內容好豐富前菜傳統韓式前菜,有辣泡菜、醃蘿蔔、辣蘿蔔、海帶絲、麻油芽菜、麻油菠菜、薯仔沙律同埋芝士蛋捲,除左蛋捲,其他都係無限任食,同埋燒肉一齊食,正🥰🥰醬油盛盒呢個盛盒好豐富,有醬油蝦、帶子同埋鮑魚,全部食材都好新鮮,帶子鮮甜,鮑魚爽口,加埋香甜醬油,更加帶出食材鮮味,男朋友話個醬油蝦好好食,食埋我個隻😂秋風煙燻盛饌(燒烤)呢個組合有和牛牛小排、和牛牛肋肉、和牛三筋肉同埋和牛牛舌,上台已經覺得牛肉啲紋理好分明,油脂豐富,入口充滿油香,店員會用煙燻方式處理啲肉,燒黎食會有一陣煙燻味道,好味😋濟州賞饌(五花肉、梅花肉)呢間鋪頭嘅五花肉同埋梅頭肉都好好食,五花肉肥瘦相間,燒到焦香最好食,梅花肉就口感軟身啲,兩個肉都可以搭配生菜同韓國黃豆醬一齊食,更有一番風味🥰炸醬麵主食我地揀左炸醬麵,好細心分左兩碗上,麵條煮得適中,彈牙爽口,加埋自家製炸醬、裡面有肉碎、青瓜絲、雞蛋等,食到好滿足😌精選甜品係我最鍾意食嘅brownie,上台係暖暖地,朱古力味好濃,食落質感綿軟濕潤

前菜

醬油盛盒

秋風煙燻盛饌(燒烤)

濟州賞饌(五花肉、梅花肉)

精選甜品
係我最鍾意食嘅brownie,上台係暖暖地,朱古力味好濃,食落質感綿軟濕潤,好好食❤️

凍柚子蜜💰28
韓國雪碧💰30
套餐我地加左兩杯野飲,同燒肉一齊食好夾👍

消費價錢:2人💰1260.5,人均💰630.25

結論:
(10分為滿分)

味道:8/10
性價比:7.5/10
回頭指數:8/10

餐廳名稱:雪下覓炙
餐廳地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G47-48號舖

#雪下覓炙 #seolhamyeok #koreanrestaurant #koreanbbq #hanwoo #韓牛 #koreanfood #燒燻
2024-09-30 315 views
雪下覓炙不嬲都係朝燒嘅首選之一,傳統韓式料理非常吸引。開在海港城交通便利,環境亦都冇得彈。卡位雅座很有空間感,LCD茫顯示雪景動畫,好有feel。正宗韩式前菜可以無限加添。最近推出秋風煙熏盛饌和濟州賞饌,可以品嘗多重韓式風味。前菜種類繁多,足足有8款,其中我最喜歡的是酸蘿蔔同菠菜芽菜,清脆可又非常開胃。秋風煙熏盛饌賣相非常華麗,包括和牛牛小排、和牛牛肋肉、和牛牛舌、和牛三筋肉多種部位,牛小排肉質鮮嫩多汁,搭配爐火烤制,勁香口。和牛牛肋肉入口即化,細膩綿密。和牛牛舌同和牛三筋肉口感也非常出色,尤其係燒前煙熏咗,令佢哋更有風味。濟州賞饌則是以五花肉和梅花肉為主角。肉質鮮嫩多汁,油份飽滿,搭配各式醬料同蔬菜葉蒜粒,更加惹味可口。水冷麵同炸醬麵可以二揀一,我哋揀咗水冷麵,口感爽彈,冰浸醒神。茘枝梳打和西柚乳酸梳打清新爽口,非常解油膩。

茘枝梳打和西柚乳酸梳打清新爽口,非常解油膩。

平時經過海港城呢間都知單價唔平,最近睇到佢新出左秋楓煙燻盛饌套餐$1088 2人餐🤎包好多野食之餘,岩晒我呢啲選擇性困難症既人類🥹樣樣都有啲😆想講前菜都有7款!醬油盛合有蝦、帶子同鮑魚,醬油滲入肉內,經燒過後味道更焦香濃郁,而且蝦大大隻,帶子大粒又厚切,食材絕不馬虎~煙燻美饌加入煙燻效果岩晒打卡😋煙燻既香氣增加左肉既餘韻,味道昇華。一盤包含和牛牛舌、和牛三筋肉、和牛牛小排同和牛牛肋肉,可以由薄食到厚既口感,一盤食出唔同部分,相當豐富,其中牛小排既肥美最深刻😋濟洲賞饌去過濟洲食過當地最出名既黑毛豬,真係一試難忘,可以係香港食到實在太好🥹有勁長條五花肉、厚切梅花肉,岩岩食完和牛,食埋呢個真係超滿足!無豬騷味之餘,豬肉帶點肥美,咬下肉汁油香四溢😋配有生菜同蒜頭粒包肉食。炸醬麵有水冷麵同炸醬麵揀,揀左炸醬麵🫰熱騰騰醬香濃郁,醬汁與肉末完美融合,每一啖都掛滿晒汁😍麵條質感都非常滑溜~朱古力布朗尼唔會好甜,入面仲有少少脆脆~西柚乳酸梳打|菠蘿梳打

醬油盛合

煙燻美饌

濟洲賞饌
,咬下肉汁油香四溢😋配有生菜同蒜頭粒包肉食。

朱古力布朗尼
唔會好甜,入面仲有少少脆脆~

西柚乳酸梳打|菠蘿梳打
2024-09-26 250 views
朋友力推雪下覓炙 今晚黎開附近就試試咁岩見到佢地有個秋楓煙燻盛饌套餐 我地懶得諗就叫左呢個set 又可以一次過試到佢地最時令嘅食材餐廳裝修簡約 以木系作為主題 營造高雅風格韓式前菜好豐富醬油盛盒用左醬油汁醃製 食材非常入味食到蝦、鮑魚同埋帶子唔單止充滿醬油嘅香甜 仲有本來海鮮嘅鮮味煙燻美饌:和牛牛舌和牛三筋肉和牛牛肋肉和牛牛小排staff會將牛肉即場煙燻 令牛肉帶有煙燻嘅香氣濟州賞饌:五花肉梅花肉五花肉充滿油脂香 仲可以用生菜同埋大豆醬包住黎食 而梅花肉口感相對軟腍炸醬麵麵條爽口彈牙 炸醬配埋少少肉碎 青瓜同埋雞蛋 風味十足
朋友力推雪下覓炙 今晚黎開附近就試試

五花肉
梅花肉

麵條爽口彈牙 炸醬配埋少少肉碎 青瓜同埋雞蛋 風味十足
2024-09-26 232 views
近來天氣開始轉涼,最適合埋爐燒肉🥩 初訪位於尖沙咀既韓式燒烤店雪下覓炙,座位闊落而且乾淨無油煙味,係區內韓燒高質選擇🇰🇷 今次揀左期間限定秋楓煙燻盛饌2人套餐,比其他單點菜式多一分煙燻香氣🍂先上一系列韓式前菜、包括傳統泡菜、醃蘿蔔及芝麻醬蓮藕等,其中幾款更可無限添加!🔸醬油盛合醬油蝦、鮑魚及帶子各兩件,每款都醃得好入味,尤其大蝦肉質飽滿彈牙,鮮味十足🦐🔸煙燻美饌 - 煙燻和牛拼盤和牛拼盤包括牛舌、三筋肉、牛肋肉及牛小排。店員會係客人面前用蘋果木煙燻和牛,一打開玻璃蓋就可以聞到木質香氣!不同部位口感味道各異,煙燻過後肉質帶微微果香🤤🔸濟洲賞饌 - 濟洲豬肉拼盤豬肉拼盤有五花肉及梅花肉兩款,份量夠哂多;連同生菜、蒜片及芥辣等上枱,可以配搭出不同食法🥰🔸水冷麵小小一碗冷麵口味清新,份量剛好唔怕頂肚,亦可以大大減低肉類膩感!🔸朱古力布朗尼布朗尼口感綿密,朱古力味濃郁,兩個人share剛剛好🔸西柚乳酸梳打、青瓜青檸梳打揀左兩杯無酒精梳打飲品,微甜加上果香非常清新

🔸醬油盛合

🔸煙燻美饌 - 煙燻和牛拼盤

🔸濟洲賞饌 - 濟洲豬肉拼盤

🔸水冷麵

🔸朱古力布朗尼
布朗尼口感綿密,朱古力味濃郁,兩個人share剛剛好

🔸西柚乳酸梳打、青瓜青檸梳打
揀左兩杯無酒精梳打飲品,微甜加上果香非常清新
呢排轉涼,有部份嘅餐廳都已經開始咗秋季嘅Menu!呢間高級嘅韓燒店亦都唔例外 👍🏻秋楓煙燻盛選✨醬油盛盒醬油蝦醬油蟹真係四季都啱食,包括有大蝦、帶子、鮑魚。首先佢嘅海鮮真係非常新鮮,並冇任何嘅腥臭或者異味。醬油醃得好濃郁,但係唔會太鹹,採用肥大且肉質堅挺蝦肉,好有口感。✨牛肉盛盒另一番嘅豐富,包括:和牛牛舌、和牛三筋肉、和牛牛肋肉、和牛牛小排。職員會先幫肉類進行煙燻,把味道滲入肉質當中,再進行燒烤嘅過程,煙霧彌漫嘅感覺都好有視覺嘅震撼效果!牛舌相當爽彈,所以煙燻嘅味道亦係最濃厚;三斤肉比較厚身,肉味香濃;牛肋肉肥瘦相間,口感結實一點;牛小排油脂豐富,牛小排牛脂適中,滋味滋味。✨五花肉、梅花肉除咗牛肉之外,當然唔少得濟州最出名嘅豬肉,五花肉好夠肥,卷成一大卷,韓燒嘅時候可以剪成一塊塊,燒至金黃色,咬落去香脆又有油花感。梅花肉就相對瘦,但肉質好嫩,非常值得一試。✨炸醬麵夏天就會傾向食水冷麵,但入秋就會想試吓炸醬麵,麵條好爛口,炸醬亦都好足。✨精選甜品💡 『雪下覓炙』指高麗宮廷貴族雪夜下嚐的燒肉。時而逝易,高麗時的「雪下覓炙」成為而家一間高級韓烤餐廳

👍🏻秋楓煙燻盛選

✨醬油盛盒

✨牛肉盛盒

✨五花肉、梅花肉

✨炸醬麵

✨精選甜品

2024-09-24 219 views
雪下覓炙推岀左全新menu,「秋風煙燻盛饌」二人餐,$1088,一於同另一半食餐好😋餐廳用木質裝潢、柔和嘅燈光、簡約但精緻嘅設計,營造一種舒適嘅氛圍🥢前菜有成七款,唔夠喉仲可以仼加㗎,款款都好食,最愛係泡菜。🥢醬油盛盒有蝦、帶子同鮑魚。蝦新鮮彈牙,帶子厚實嫩滑,鮑魚亦都夠鮮甜,醬油帶出咗海鮮嘅鮮味,鹹香但唔會搶味🥢然後嚟到主角—煙燻美饌店員會喺客人面前煙燻牛肉數分鐘,打開蓋後漸見和牛,令人食指大動。有齊和牛牛舌、和牛三筋肉、和牛牛肋肉同和牛牛小排,樣樣都係精品。牛舌薄薄一片,口感爽脆,帶有輕微嘅煙燻香。牛三筋肉口感豐富,脂肪同瘦肉比例恰到好處。至於牛肋肉同小排,真係嫩到唔使咬,油脂豐富但唔會太膩,食完真係有種幸福感。🥢濟州賞饌部分,五花肉燒起嚟油脂豐富,外脆內嫩,梅花肉就更加嫩滑,入口即化,加上豆瓣醬,再用生菜包住一齊食好正。🥢水冷麵可按喜好加點芥末同醋,清新解膩,麵條彈牙,湯底酸酸地好開胃,正好中和咗之前燒肉嘅濃郁。🥢甜點方面係朱古力布朗尼,朱古力味濃郁,唔會太甜,好快KO咗🤭

🥢醬油盛盒

🥢然後嚟到主角—煙燻美饌

🥢水冷麵

🥢甜點方面係朱古力布朗尼,
朱古力味濃郁,唔會太甜,好快KO咗🤭
去開海港城,餐廳選擇都多嘅,Fd揀咗食韓式燒肉裝修幾靚,設計走時尚路線,裝潢感覺低調奢華,燈光微暗,卡位間隔寬敞,抽風很好,食完衣褲唔會好大油煙味前菜小碟足七碟,依家好多地方都只係比五碟喎,先好感度UP⤴️🤭有芽菜菠菜、薯仔沙律、海帶、泡菜、牛蒡等等,好味der曾經聽過韓國人會將韓牛作送禮之用,咁應該可以解讀成韓牛非常吸引🥹🫶🏻脂肪比例一般比和牛少,唔算入口即溶,但入口爆濃郁牛味😏「韓牛牛小排」肉質新鮮夠肉地,雪花+高質肉相間,有賣相又有口感,輕輕一燒肉味出晒嚟👍🏿「和牛牛柳 」爆油👍🏿「慶州黑毛豬梅肉」帶少少肥膏,肉質軟腍,帶有🐖鮮味「大蝦」成隻手掌咁大正嘢 「雪梨水冷麵」合格喎,麵夠彈牙帶韌勁,帶酸嘅冷湯配梨🍐清甜冰凍,唔夠酸可以自己再落多啲醋🤭「西柚乳酸梳打」「菠蘿梳打」杯杯都咁大杯又好飲,食燒肉梗係要配有汽飲料啦!
去開海港城,餐廳選擇都多嘅,Fd揀咗食韓式燒肉

「和牛牛柳 」爆油👍🏿
和牛牛柳

「慶州黑毛豬梅肉」帶少少肥膏,肉質軟腍,帶有🐖鮮味

「大蝦」成隻手掌咁大正嘢

和牛牛柳
去咗一間韓國餐廳試咗幾道超正嘅菜式😍都係高質素🉐無論係味道定係擺盤都表現得非常出色🫡推薦畀喜歡韓國料理嘅朋友❤️=====================Food list📌🥩✨韓牛小排 💯肉質鮮嫩 油花分布均勻 燒出嚟香氣四溢 搭配特製醬汁 簡直好味到不得了😍🥩✨和牛牛柳 肉質更加滑嫩口感一咬即溶💕味道濃郁 每一啖都係享受🤤🥩✨慶州黑毛豬梅肉 係另一種驚喜 肉質細膩脂肪適中👍🏻燒出嚟香脆可口配上少許海鹽更加提升風味❤️🥩✨大蝦 好新鮮 講句廢話真係好有蝦味🉐搭配醬汁一齊食真係唔錯💯🥩✨水冷麵 麵條滑爽 湯底清爽 非常適合夏天食❄️
=====================
Food list📌

🥩✨水冷麵 麵條滑爽 湯底清爽 非常適合夏天食❄️
2024-09-15 224 views
一直都想試下海港城間高級韓國菜雪下覓炙趁朋友生日可以搵到藉口去食餐好嘅環境真係幾舒服 每個卡位都好闊落如果有需要 職員都會幫手燒肉 服務唔錯前菜係任食嘅 海帶同薯仔沙律幾啱我口味韓牛牛小排朋友指定要食韓牛 揀左份牛小排講真呢份牛小排少貴 不過真係好好味 肉味濃得嚟又唔會太肥膩加上職員燒得啱啱好 點埋洋蔥酸汁好夾和牛牛柳油花真係好均勻 食落油香比較重夠晒juicy慶川黑毛豬梅肉切豬梅肉有一定厚度 脂肪位好爽口 點少少鹽已經好好味大蝦真係好大隻 蝦頭有膏但蝦肉唔夠結實雪梨水冷麵加左水梨嘅水冷麵 酸酸甜甜好解膩落埋醋同芥末更加醒胃 好啱夏天
一直都想試下海港城間高級韓國菜雪下覓炙

雪梨水冷麵
加左水梨嘅水冷麵 酸酸甜甜好解膩
落埋醋同芥末更加醒胃 好啱夏天

2024-09-15 231 views
一直都聽講雪下覓炙好高質,朋友升職請我食大餐,梗係試吓呢間嘅燒肉啦!餐廳名好有意境!講緊韓國高麗宫廷貴族在雪夜下嘅燒肉宴席,呢度室內設計都好典雅,投影雪花更有氣氛,真係模仿咁雪下燒肉咁!韓牛牛小排 非常高質,韓牛小排肉質軟冧有彈性,牛肉味香濃油花分布均勻,賣相極吸引!和牛牛柳 厚切牛柳色質一流!肉與油份非常平衡,肉質好嫩出眾,入口即化嘅越覺勁正!口慶州黑毛豬梅肉 份量都算足夠,肉質非常軟冧,黑毛豬肉味十足,高質到呢!豬肉都完全入口冇渣!大蝦 2隻蝦size比手掌仲大!蝦肉富有彈性而且好厚實!鮮味十足!燒至金黃色,充滿海水鮮香!好正!雪梨水冷麵侍應會幫手剪麵,冷麵煙韌彈牙,用冰塊浸住冷麵,口感非常清爽,好適合配搭燒肉食。嘢飲:提子梳打同茘枝梳打,清爽解油膩,尤其鐘意荔枝梳打,荔枝果肉都好有咬口。

口慶州黑毛豬梅肉

大蝦 2隻