Restaurant: Ser Wong Fun
Info:

🍂秋風起涼意陣陣🌬️,最想食🐍蛇羹同糯米飯進補暖身!☺️中環蛇王芬係🌟米芝蓮推介嘅百年老店,主打蛇羹、臘味飯同燉湯。原來蛇王芬第一代係喺國內做中醫🧑🏻‍⚕️,以蛇湯蛇酒同其他野味為求醫者進補,直到黎到香港就喺街頭推著木頭車擺賣蛇羹蛇湯及燒味飯等,再從士丹利街開始進駐店舖🏠,至今仍然屹立於中環。💁🏼‍♀️ 餐廳設計中式雅致🏺,牆上掛左幾幅中國書法字框,係一間好有家庭式嘅中式小菜館。🍚🥢🫖✨ 太史五蛇羹招牌蛇羹勁足料,用左過樹榕、飯鏟頭、金腳帶、三索線和白花蛇5種蛇煮成。羹湯用左大量蛇肉🐍、竹蔗、果皮、火腿等配料烹熬,心機位是內裡既生薑、木耳、冬荀,全部切到絲絲幼細,配埋上面嘅檸檬葉同薄脆一齊食,吃來質感份外細膩又有層次感😙,暖透全身!🥰✨ 鴦腸糯米飯除咗蛇羹,當然要食埋佢既招牌糯米飯。糯米飯有好多切肉臘腸、鮮鴨膶腸,鴦腸酒香油香特別盛郁,油份滲入每粒糯米飯🤩,香氣四溢,滋味無窮!😋✨ 蜜瓜瑤柱燉螺頭🍈🥣雖然蛇羹同糯米飯係蛇王芬最招牌菜,但我今次係為咗蜜瓜燉湯而黎,飲過返尋味!😆😚 燉湯鮮甜滋補,湯底清澈香氣撲鼻,蜜瓜響螺滋陰潤肺,非常適合🍂秋冬天飲用。👍🏻😋🏠 蛇王芬📍 中環閣麟街30號地舖☎️
🍂秋風起涼意陣陣🌬️,最想食🐍蛇羹同糯米飯進補暖身!☺️

✨ 太史五蛇羹

• 蛇羹
  • 臘味糯米飯
  • 蜜瓜瑤柱燉螺頭
2022-12-08 100 views
屹立中環120年, 仲要拎埋米芝蓮推薦, 由細到大行過呢間名店數百次, 今次想輕食就叫咗個蛇羹糯米飯套餐share食生炒糯米飯 - 用上油香爆滿嘅臘腸同潤腸, 第一次食到咁滿意嘅潤腸, 糯米軟糯調味恰到好處, 吸收哂臘味精華, 略嫌糯米飯偏濕潤未炒到粒粒分明古法燴蛇羹 - 其實同餐牌上"秋冬鮑魚燴五蛇羹"無異, 用碗上枱就會連同薄脆同檸檬葉, 如果唔想要就要落單果陣講, 除咗蛇絲、雞絲同鮑魚絲, 仲有好豐富配料, 有木耳、果皮、筍絲、冬菇、花膠, 入口比一般蛇店更鮮甜可口, 即刻明白點解比較貴, 名不虛傳見到隔離枱D小菜同煲仔飯都好吸引, 下次要連埋燉湯再試同買埋鮮鴨膶腸返屋企

生炒糯米飯

古法燴蛇羹

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
生炒糯米飯
古法燴蛇羹
2022-12-06 52 views
Ser Wong Fun, located just off the mid-levels escalators, is not just a typical snake soup restaurant. In additional to snake dishes, they offer congee, noodles, siu mei and Cantonese stir-fried dishes.Snake Soup with Abalone $140Snake, chicken, fish maw, abalone, black fungus, mushroom... A small bowl of luxury snake soup filled with lots of ingredients.Stir-fried Choy Yuen $85Choy yuen is the best part of choy sum after removing the outermost layer, leaving only the sweetest and most tender st

Snake Soup with Abalone $140

Stir-fried Choy Yuen $85
Choy yuen is the best part of choy sum after removing the outermost layer, leaving only the sweetest and most tender stems and young leaves.

Fook Kin Fried Rice $100
Delicate plate with fresh shrimp, dried scallop, abalone, mushroom, chicken and choy sum stem all mixed in a savory sauce. Matched perfectly with the wok hei fried rice and eggs.

I could expect after the COVID restrictions are loosened up, Ser Wong Fun would be packed with tourists again given their location and long history.
2022-12-04 49 views
踏入12月,天氣終於轉涼,最啱食蛇同煲仔飯。今日去左中環既蛇王芬食飯。入座時,老闆好熱情,同我地介紹佢地招牌菜,仲講左少少間舖既背景。蛇王芬開左過百幾年,而家傳到第四代,除左蛇羹馳名外,佢地既臘腸潤腸都係必試。由於廚房內既都係啲有好多年經驗既廚師,小菜絕對有一定保證。冬瓜盅都係老闆推介,但由於要預先訂,我地今次就食唔到喇,唯有下次再試。綜合左老闆意見,我地叫左以下菜式:蛇羹一人餐有一碗蛇羹同一碗生炒糯米飯,蛇羹好足料,好多蛇肉同冬菇絲,味道清清地,唔會好重花椒八角味,反而有啲香草既清香。建議唔落醋,食佢既原汁原味。糯米飯有別於坊間,啲飯粒粒分明唔會痴埋一團,而且軟硬適中,調味亦啱啱好,簡單一碗飯展現出廚師功架紅燒北菇豆腐豆腐炸至金黃,一口大小,內裡仲保持嫩滑,芡汁唔太稠,剛好掛喺豆腐上,北菇好厚肉,好味既但唔係好突出。橙香骨賣相已經好高分,每件肉骨都被醬汁包圍住,橙皮香+果汁酸甜+橙酒輕微既澀完美配合,忍唔住食完一舊又一舊。鴛鴦腸滑雞煲仔飯臘腸潤腸唔會好肥,但依然有油香又唔太硬,最驚喜係個飯,有雞油香又有炭火香味,一試難忘。雖然叫蛇王芬,原來佢地既煲仔飯同小菜更出式,80幾年老字號並非

綜合左老闆意見,我地叫左以下菜式:
蛇羹一人餐

紅燒北菇豆腐

橙香骨

鴛鴦腸滑雞煲仔飯

雖然叫蛇王芬,原來佢地既煲仔飯同小菜更出式,80幾年老字號並非得個名。

2022-12-04 37 views
天氣突然凍,搬屋冬天衫褲未好,唯有去食d保暖既野。飯腳同事提議去食蛇,返工午飯時間食蛇真係第一次。睇Menu見除左蛇羹和糯米飯,仲有數十款小菜粥粉麵飯湯菜。今日係星期五,當然要食豐富d,所以我地3人叫左:蛇羹、糯米飯、橙酒香橙骨和臘腸膶腸滑雞煲仔飯。好少食蛇羹,所以唔係好知應該係咩味,但感覺好足料,每啖都有好多料,個味唔會好似碗仔翅咁重口味,飲完都無話特別口渴。糯米飯無一般既咁黏,係我較鐘意既口感,每啖飯都有臘腸既油香味。橙酒香橙骨個賣相好吸引,本身食到少飽,都整左舊黎試下。舊骨大舊又啖啖肉,肉汁結實得黎,又幾滑,食得出夠新鮮,個汁真係有酒同橙味,仲有d橙皮,食落好香甜,岩哂我呢d大朋友食。食到呢度,真係太飽,淨返既煲仔飯要我兩個大食同事KO
天氣突然凍,搬屋冬天衫褲未好,唯有去食d保暖既野。
飯腳同事提議去食蛇,返工午飯時間食蛇真係第一次。

睇Menu見除左蛇羹和糯米飯,仲有數十款小菜粥粉麵飯湯菜。

食到呢度,真係太飽,淨返既煲仔飯要我兩個大食同事KO

$200 (Lunch)
  • 橙酒香橙骨
  • 臘味糯米飯
2022-12-03 29 views
放假去咗中環行吓,天氣涼涼地經過蛇王芬真係要補一補。坐低睇吓餐牌原來除咗必食既蛇羹,仲有多款式時令小菜、精美小炒、燉湯、粥粉麵飯。太史蛇羹+馳名鴦腸糯米飯嘩蛇羹滿到瀉,好多卜卜脆片,蛇羹好鮮味仲有好多蛇肉。糯米飯好多料花生鴦腸糯米飯黏軟好食。潤腸香煎鯪魚角呢個小菜我第一次食估唔到咁好食潤腸同個鯪魚角原來食起上嚟可以咁夾再配埋啲煎蛋真係好好食😋再睇吓啲燉湯都有好多款式海底椰雪梨蘋果豬展燉湯個湯好滋潤鮮甜岩哂呢排咁乾燥嘅天氣。要補番吓。
放假去咗中環行吓,天氣涼涼地經過蛇王芬
真係要補一補。

坐低睇吓餐牌原來除咗必食既蛇羹,
仲有多款式時令小菜、精美小炒、燉湯、
粥粉麵飯。

太史蛇羹+馳名鴦腸糯米飯
嘩蛇羹滿到瀉,好多卜卜脆片,
蛇羹好鮮味仲有好多蛇肉。

糯米飯好多料花生鴦腸糯米飯黏軟好食。

潤腸香煎鯪魚角
呢個小菜我第一次食估唔到咁好食
潤腸同個鯪魚角原來食起上嚟可以咁夾再配埋啲煎蛋真係好好食😋

再睇吓啲燉湯都有好多款式

海底椰雪梨蘋果豬展燉湯
個湯好滋潤鮮甜岩哂呢排咁乾燥嘅天氣。
要補番吓。

• 潤腸香煎鯪魚角
2022-11-29 42 views
天氣開始涼啦,係時候食下蛇羹,係中環呢間老字號,除左有蛇羹食,仲有好多手工菜。好,坐低睇下有咩好食先。蛇羹一碗,蛇肉好補,有防癌功效,呢度蛇羹係用五蛇,蛇肉一絲絲,係靚肉,檸檬葉好香。章魚雞粒蒜香荷葉籠仔飯,荷葉飯有色,粒粒分明,唔油膩,夠入味,食到章魚粒粒,個飯份量夠大,3個人食到飽飽。金菇瑤柱扒豆腐,乾瑤柱爆香乾新咁上,食落好香好脆,保留左乾瑤柱香味,金菇好爽好新鮮。豆腐外脆內軟,豆香味好重。

好,坐低睇下有咩好食先。

豆腐外脆內軟,豆香味好重。
今晚book左枱食蛇王芬,同屋企人試下中環呢間百年老店😋 菜館位於中環扶手電梯旁嘅斜路,相信唔少人都曾經經過~菜館唔算好大,但內裏的裝修有氣派,好似進入中國古時嘅大家庭食飯一樣😀 睇睇餐牌,除左蛇羹,仲有唔少精美小菜。好多都值得推介!蛇羹首先當然要介紹呢度出名嘅蛇羹,雖然唔算好大碗,但食得出非常足料,加少少胡椒粉更好味!除咗蛇絲,仲有鮑魚絲、花膠,比起出面食到既更用料上乘👍🏻紅燒北菇豆腐幾鍾意佢唔算好濃味,清清地可以食出豆腐的豆香味。上枱時還是熱辣辣的👍🏻👍🏻時菜炒班片班片非常厚身,無雪藏味!食得出唔係一般嘅急凍魚塊,值回票價!😎西檸軟雞依味係廚師推介嘅招牌小菜😎 果然沒有介紹錯!雞件係即叫即炸的,非常鬆脆,亦唔會好鞋~ 酸酸甜甜嘅檸檬汁令味覺提升,我地食完一件又一件!😙😙臘腸潤腸飯因為咁啱想食潤腸,所以叫多個飯😂😂 好完滿!同老闆娘傾計,先知除咗餐牌上既菜式,仲可以自訂傳統佳餚、手工小菜,配合唔同家庭聚會嘅需要😎 有興趣一定要來問問老闆娘👻

睇睇餐牌,除左蛇羹,仲有唔少精美小菜。好多都值得推介!

蛇羹

紅燒北菇豆腐

時菜炒班片

西檸軟雞

臘腸潤腸飯
因為咁啱想食潤腸,所以叫多個飯😂😂 好完滿!

2022-11-24 951 views
本來前幾日出去食左幾餐飯,都有唔錯嘅體驗,慢慢對出街食飯有返啲信心但今日食左呢一餐,直接將我係人間打落左落18層地獄首先 一入到去無人, 已經驚驚地,再加埋黐笠笠地下, 油油地嘅枱, 已經有啲心想 不妙,想退場朋友話 一場嚟到, 硬埋頭皮食埋去啦😓見到有個一人餐$178有齊我想試嘅糯米飯,朋友想試嘅蛇羮, 比散叫好似抵啲所以就叫左份嚟試P.S. 女店員差啲assume我哋一人要一份,所以要同店員好好溝通,只係要一份唔洗好耐,碗糯米飯同蛇羮一齊上左一嚟就見到糯米飯有條成把間尺📏(15cm)咁長嘅頭髮即刻抆左出嚟,同個女店員講,佢過嚟望左望話唔好意思就走左去啦,完全無意思同我哋換過碗,不過朋友話算,咁無計啦以下係抆左條頭髮後影一碗仔嘅糯米飯,真係一人份量同佢張圖片所示,有幾大出入,大家自己評論蔥花無,蝦米一條,潤腸臘腸各3片,淋左嘅花生有數粒個糯米飯一啲都唔熱,只係微微暖,同個男店員講佢話係咁個喎,一早整定放係度保暖然係話最多幫你拎去叮一叮叮完返嚟,都唔係好熱算,都要食嫁啦,再講都係無補於事嫁啦首先,糯米飯唔煙韌,睇相都見都到糊糊地,有啲太濕,黏埋一舊舊好似幾油潤,但其實係肥膩,因為油潤唔
但今日食左呢一餐,直接將我係人間打落左落18層地獄
首先 一入到去無人, 已經驚驚地,再加埋黐笠笠地下,

油油地嘅枱, 已經有啲心想 不妙,想退場

朋友話 一場嚟到, 硬埋頭皮食埋去啦😓
見到有個一人餐$178

有齊我想試嘅糯米飯,朋友想試嘅蛇羮, 比散叫好似抵啲
所以就叫左份嚟試
唔洗好耐,碗糯米飯同蛇羮一齊上左
一嚟就見到糯米飯有條成把間尺📏(15cm)咁長嘅頭髮
即刻抆左出嚟,同個女店員講,佢過嚟望左望話唔好意思
就走左去啦
,完全無意思同我哋換過碗,不過朋友話算,咁無計啦
以下係抆左條頭髮後影

一碗仔嘅糯米飯,真係一人份量
同佢張圖片所示,有幾大出入,大家自己評論

蔥花無,蝦米一條,潤腸臘腸各3片,淋左嘅花生有數粒
個糯米飯一啲都唔熱,只係微微暖,同個男店員講
佢話係咁個喎,一早整定放係度保暖
然係話最多幫你拎去叮一叮

叮完返嚟,都唔係好熱

算,都要食嫁啦,再講都係無補於事嫁啦
好似幾油潤,但其實係肥膩,因為油潤唔係嚟至雙腸,
食唔到臘味嘅味道有滲入個飯度,似係落左好多油去整個飯
蝦米臘腸膶腸都好少, 其實除開都要$89 一碗, 呢個份量會唔會有啲過唔去?
連面個粒花生都無啲誠意,其實要整得好少少都應該唔難整啦?
唔脆都算啦,仲要淋左同有陣up味

再評朋友期待嘅蛇羮
蛇羮糯米飯一人餐

好多薄脆,係脆, 但已放係蛇羮上面係咩玩法,
唔係應該分開上,客人自己放,要幾淋要幾脆自己控制?
客人唔想要咁多又得唔得呢??定係係我個人問題??
飲左啖湯,雖然無之前啲評語咁講好稀,
但都唔好得去邊,因為佢只係變左碗有鹹味,仲要好鹹,
無蛇味,得少少少少微弱藥材味,香茅味就比較重嘅生粉湯
(請你要專心一致,心無雜念,你就會飲到藥材味)

蛇肉無嘜都係預期內,但都唔洗少到得一條
然後用一堆肉絲推砌
其實都係個句,嘢食貴少少唔緊要,但希望你個出品對得起個價

但呢間店絕對唔係,絕對同意其他食評講求其街邊糯米飯都同佢不相伯仲
唐記個碗仲好味過佢
唐記賣緊$27
唔怕試伏嘅可以一戰,可能係我唔識食姐
Other Info. : 食完唔滿足嘅,行落少少去翻新左嘅 中環街市,會搵返人生嘅樂趣
2022-11-24
$180 (Tea)
2022-11-23 1721 views
天氣終於開始轉涼,朋友就提議食蛇羹,佢話想試吓中環老字號店「蛇王芬」。老實講我之前都只係食過兩次蛇🙈,冇乜特別喜好。中環店位於閣麟街,即係喺正半山扶手電梯隔離。我哋成日經過,但幫襯都係第一次。小店環境保留復古氣息,而且侍應生仲係一班銀髮族👴,不經意咁滲出人情味。秋冬鮑魚燴五蛇羹($140/每碗),🐍蛇羮最細碗都要成百四蚊,真係唔平,不過確係真材實料。細細碗蛇羹蘊含多種食材,包括蛇肉、鮑魚、花膠、雞絲、冬菇、木耳、果皮同筍等。食落味道係唔錯,一啲都唔腥,仲有薄脆搭伴,而且質感唔會過於滑潺潺。腊味糯米飯($150/細),🍚糯米飯配蛇羹係經典組合,只不過週末就冇得嗌套餐,細份量已足夠兩個人食!糯米飯用足料炒,當中唔少得臘腸、潤腸、臘肉同冬菇等,同時我覺得佢炒得好入味,亦唔會漿埋一餅,富油香;但朋友就略嫌唔夠乾身。廈門炒米粉($80),🍜炒米大大碟,炒得夠鑊氣,係飽肚之選。米粉麵質彈牙,軟硬適中,配以適量嘅五柳菜一齊炒,味道甜甜酸酸,幾開胃。餸方面亦唔少,有好多隻蝦、火腿同蛋等。蒜蓉椒絲炒A菜($85),🥦A菜其實即係油麥菜,質感爽脆,用上蒜蓉椒絲炒好穩陣,而且味味清清哋,唔油膩。總括嚟講,呢
秋冬鮑魚燴五蛇羹
秋冬鮑魚燴五蛇羹
腊味糯米飯
腊味糯米飯
廈門炒米粉
蒜蓉椒絲炒A菜
總括嚟講,呢日終於一嚐喺香港屹立多年嘅老店🇭🇰,果然別有一份情懷。雖然而家冇遊客,但都不乏撐場嘅本地客,扶老攜幼一同到訪。
2022-11-19 93 views
中環米芝蓮推介名人食堂蛇王芬 又到秋冬季節 突然想試試蛇羹糯米飯 網上搵到呢間試試 簡單紀錄下.呢次叫左2人餐$380(餐牌睇圖)⭐️太史五蛇羹(單點$140/碗)材料有 蛇絲 鮑魚絲 雞絲 薑絲 冬菇 木耳 花膠👍🏻材料豐富 質感濃稠 唔會太水👍🏻雞絲 蛇絲 幼細唔會黐牙🤔花膠鮑魚絲比例唔算多👍🏻湯色都係比較清澈 唔會太重調味 帶少少薑香.⭐️生炒糯米飯(2人份)今日最鍾意都係佢哋糯米飯👍🏻甜炒軟糯 少少黏感 粒粒分明🤔雖然某d臘腸 燒得太焦😋但臘味嘅味道入晒個飯入邊 🔥係超好食嘅臘味飯.整體兩樣招牌都做得高質但價錢 一d都唔平民 我個人覺得試一次就夠朋友仔如果想去我係唔建議嘅呢個冬天會再試下其他 有冇其他高性價比啲嘅餐廳.(題外話:今日黎到 咁啱真係撞到明星 lucky).#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord中環.#蛇王芬 (中環)地址:中環閣麟街30號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:3.5/5 一般中菜館環境服務:3/5 收銀姐姐超有禮貌 其他店員茶餐廳feel 抵食:2/5.鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔超感謝你嘅支
呢次叫左2人餐$380(餐牌睇圖)
⭐️太史五蛇羹(單點$140/碗)
材料有 蛇絲 鮑魚絲 雞絲 薑絲 冬菇 木耳 花膠
👍🏻材料豐富 質感濃稠 唔會太水
👍🏻雞絲 蛇絲 幼細唔會黐牙
🤔花膠鮑魚絲比例唔算多
👍🏻湯色都係比較清澈 唔會太重調味 帶少少薑香
⭐️生炒糯米飯(2人份)
今日最鍾意都係佢哋糯米飯
整體兩樣招牌都做得高質
但價錢 一d都唔平民 我個人覺得試一次就夠
朋友仔如果想去我係唔建議嘅
呢個冬天會再試下其他 有冇其他高性價比啲嘅餐廳
(題外話:今日黎到 咁啱真係撞到明星 lucky)
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord中環
#蛇王芬 (中環)
地址:中環閣麟街30號地舖
超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #中環美食 #蛇羹 #糯米飯 #臘味飯
秋天剛剛到,是食蛇的最佳之選,想起這間百年歷史的蛇王芬,店內裝飾依然華麗。💃🏻💃🏻這裡的蛇羹味覺濃郁豐富,馳名潤腸甘香撲鼻,店主是第四代老闆,非常有善。除了介紹蛇羹,還分享了很多精美小菜。😎我們雖然少吃炸物,也叫了一碟西檸軟雞。淡黃色的檸檬汁剛好包著雞件,但也保留外脆內軟的雞香!厨師手藝真的一流。👍🏻👍🏻其他的家常菜式,也令人讚口不絕~隔離枱剛好叫了一個冬瓜盅,我們以為只有大酒樓才有,這店也可以品嚐,真棒👍🏻不同款式的燉湯、海鮮、小炒,很適合一家大小的口味,原來老闆還會為訂坐的客人設計菜式,真是別具風格!原來蛇王芬不一定食蛇羹,還可以吃到不同款式的小菜,下次我一定帶同朋友再光顧。🥰

其他的家常菜式,也令人讚口不絕~

2022-11-16 62 views
今晚收工去左中環行街同食晚餐,忽然想食下中菜,就和朋友去了這間餐廳。生炒牛肉飯($80):炒得好夠火喉好香口,個味好夠濃,幾吸引,夠獲氣,應該呢間餐廳其他炒野都幾好食,下次再來應該會想來食下其他炒野。蟹肉扒西蘭花🥦($140):都好足料,蟹肉好多好鮮味,西蘭花又唔會煮得生,幾好食,煮得幾出色。西蘭花又唔會太生太硬,煮得剛剛好。魚香茄子煲($150):魚香茄子幾香,肉碎咸咸地好夠味,茄子又好滑,煮得夠軟,雖然有放辣椒,但又唔會太辣。我雖然平時都唔太食得辣,但食這個都完全無問題。之後我們還點了「四季之春」—桃膠菊花桂花雪梨茶聽個名就已經覺得好滋潤,飲落去又好清甜好好飲,清熱滋潤。整體來說都是一間質素幾高的中菜館。

之後我們還點了「四季之春」—桃膠菊花桂花雪梨茶
聽個名就已經覺得好滋潤,飲落去又好清甜好好飲,清熱滋潤。
整體來說都是一間質素幾高的中菜館。

2022-11-11
2022-11-12 67 views
秋風起,啱食蛇!食過甘多間蛇舖,真係唔夠老字號蛇王芬好食。甘多年蛇王芬店內裝潢都冇變過,一秒穿回老香港。牆上掛住竹牌,寫住今日嘅老火靚湯。佢仲有午市套餐一飯一老火湯,好抵食!乾炒牛河乾炒牛河好夠獲氣,炒得夠乾身又唔油。牛肉大片又鬆軟,真心得明火大獲先炒得甘香甘好食,真係寶藏牛河。馳名鴦腸飯秋冬最岩食膶腸,臘腸飯。新蒸起嘅膶腸臘腸放在熱辣辣嘅白飯上,臘味嘅油滴上白飯真係好滿足!膶腸臘腸都好夠油香好食過出面賣嘅。栗子薏米南杏百合豬𦟌響螺燉雞腳蛇羹湯品揀左兩款。真心推薦大家試下個響螺燉雞腳,養顔滋陰,飲落勁清甜一滴油都冇。栗子薏米南杏百合豬𦟌,栗子味好濃好甜,秋天栗子好味又清潤,飲完個肺好舒服。另外必點老字號蛇王芬嘅蛇羹,味道甘多年都冇變過,入面嘅料衣舊甘足。蛇肉冇同你慳,仲有落魚唇,令成碗蛇羹膠質更豐富。

乾炒牛河

馳名鴦腸飯

栗子薏米南杏百合豬𦟌
響螺燉雞腳
蛇羹
2022-11-11 47 views
天氣開始凍凍地,又到咗食蛇羹嘅時間🥳唔緊要啦提早少少去食冇咩所謂。蛇王芬而家由第四代接手,一邊食飯老闆都有同我哋傾偈吹水,聽左唔少蛇王芬嘅歷史蛇羹~古法製嘅蛇羹,湯頭甜,真材實料,除咗蛇肉仲有雞絲,蛇羹面頭仲有炸脆片,我鍾意有咬口已經好快食晒羊腩煲~嗰碟腐乳醬應該冇溝其他醬汁,我食過好幾間嘅羊腩煲,覺得呢間嘅腐乳醬最好食。羊腩煲好多枝竹馬蹄,羊腩唔算好多,都炆得入味易咬臘味糯米飯~糯米飯比較軟身,香味十足,一碟細嘅糯米飯足夠三個人食,我鍾意食潤腸😋冬天必食