Restaurant: Shanghai Lane (Gough Street)
Info:

1K
2020-10-29 32 views
擔擔麵$49Dan Dan Noodles (in Chili Sauce) 無鍚排骨$89Wuxi Ribs (Braised Sweet & Sour Spare Ribs) 酸辣湯 $40Hot & Sour Soup以上如果堂食有一人套餐 $98, 酸辣湯可以加$10加購. 擔擔麵麵質幾腍, order 左中辣其實唔算辣. 排骨個味道唔錯, 就係鎮江醋酸甜味道. 不過口感上較鞋, 中間軟骨位亦頗硬. 湯酸味幾高.梅菜瘦肉餛飩 (4只) $30芫茜豬肉餛飩 (4只) $30前者幾鮮, 有冬菇鮮肉香, 不過唔太覺有梅菜. 個人係芫茜粉, 覺得後者芫茜香唔夠出, 朋友覺得ok.另外加$8轉響螺蟲草燉雞+全藥生湯, 比起原先醬油味好食.紅油抄手 $58Dumplings with Chili Sauce (6pcs)幾足料, 皮滑不過唔夠辣🤣桂花酒釀丸子$32Mini Glutinous Rice Ball in Rice Wine and Osmanthus好岩冬天甜品, 暖暖加上桂花香甜. 丸子就係平時常食小小湯圓.今日開始, 29-31/10 所有外賣/堂食餛飩仲有買一送一

擔擔麵$49

無鍚排骨$89

酸辣湯 $40
Hot & Sour Soup

梅菜瘦肉餛飩 (4只) $30
芫茜豬肉餛飩 (4只) $30
另外加$8轉響螺蟲草燉雞+全藥生湯, 比起原先醬油味好食.

紅油抄手 $58
幾足料, 皮滑不過唔夠辣🤣

桂花酒釀丸子$32

• 凍豆漿
2020-10-29 33 views
假期的最後一日,同朋友去中環周圍行下,係大館同原創坊瀏覽一翻,感覺都幾充實🤗。行到咁上下我地去左歌賦街依間上海餐廳食晚飯,真心都唔錯幾好味道😝。先叫左個一人套餐,我地簡左鎮江肴肉,獅子頭配菜飯☺️。鎮江肴肉膠質原豐富,配上少許醋更顯鮮味😉。獅子頭好耐無食過,肉質鮮嫩,肥瘦適中,味道不錯。小棠菜亦好鮮甜🤗。菜飯唔會好油也不錯。嘅砂鍋雲吞雞份量好豐富!有雞,菜肉雲吞,同小棠菜。依個我覺得幾岩食,同出面其他餐廳砂鍋雲吞雞,佢一D都油膩😄,個湯飲落好清香,有淡淡的雞味,同埋都有少少金華火腿係入面。菜肉雲吞好飽滿,入面餡料充滿鮮味🤓。我地另外再叫左4件小籠包亦整得幾出色,皮薄而結實,小籠包亦充滿湯汁,熱辣辣地食好好味😆。佢地D食材都幾新鮮,好味道,值得再去😋

先叫左個一人套餐,我地簡左鎮江肴肉,獅子頭配菜飯☺️。

鎮江肴肉膠質原豐富,配上少許醋更顯鮮味😉。

菜飯唔會好油也不錯。

嘅砂鍋雲吞雞

我地另外再叫左4件小籠包

佢地D食材都幾新鮮,好味道,值得再去😋
2020-10-26
$130 (Dinner)
  • 砂鍋雲吞雞
  • 小籠包
2020-10-24 41 views
上海小籠包一直好正宗,原來上環都有一間地道上海菜,呢度嘅小籠包同埋手工餛飩都非常之好食,同朋友嚟食完晚餐之後回味無窮。上海小籠包,嚟呢度不得不試,每一籠有4隻,每一隻都湯汁飽滿,咬開之後,成口都是回味的湯汁,非常之好食。豬肉鮮蝦餛飩。我覺得佢嘅雲吞同出邊好唔同,特別爽口,同埋包得非常之細心,好有上海嘅獨特味道。味道方面我覺得鮮蝦肉質鮮甜,出品唔錯。配埋佢哋嘅愛心手工湯,用料一足,而且飲落鮮味。我哋仲叫咗1個單人餐,入面有肴肉同排骨,肴肉係正方形嘅,食落去好彈牙,好有膠原嘅感覺。排骨我同我朋友都覺得好好食,因為燜嘅味道啱啱好,好入味,醬汁非常之野味。煮菜方面我哋加錢換咗個擔擔麵,擔擔麵超級推薦,因為佢入邊配香濃嘅花生醬,同埋面都非常之有口感。炸銀絲卷都係香脆可口嘅野味小食。

炸銀絲卷都係香脆可口嘅野味小食。
2020-10-24 38 views
聽講上海弄堂的意思是指上海一些日常食既食物 今日難得經過中上環 於是入去試下今次特別叫左兩款餛鈍試下:法國鵝肝有機紫洋蔥餛飩 $40/4隻職員好細心提我問我需唔需要+$8 響螺蟲草燉雞養生湯 仲要標榜話冇味精 當然我要試下啦餛飩和湯分開上 我先喝一啖湯 再將餛飩浸入湯到 飲完即刻暖粒粒 錕飩一咬開 嘩!好勁既鵝肝味 係超級濃味 估唔到鵝肝配洋蔥的餛鈍係咁嘅味 有驚喜😊元貝豬肉蝦仁餛鈍 $35/4隻豬肉和蝦仁的比例剛剛好 而且都好大隻蔥油拌麵 $45蔥油拌麵 其實亦都叫開洋蔥油拌麵 係上海的一款傳統麵食 製作雖然看似簡單 但係食落去一啲都唔平凡 蔥爆香後再加埋秘製醬料撈埋啲麵 推薦👍🏻無錫排骨 $89本身我對無錫排骨冇咩期望 (因為友人不停話想食) 點知好有驚喜 首先排骨好淋 我特別鍾意排骨配以軟骨位置 建議叫一碗白飯比較合適總括來講:環境好有上海傳統風味,味道ok! 推薦指數 🌟🌟🌟

今次特別叫左兩款餛鈍試下:

法國鵝肝有機紫洋蔥餛飩 $40/4隻

元貝豬肉蝦仁餛鈍 $35/4隻
豬肉和蝦仁的比例剛剛好 而且都好大隻

蔥油拌麵 $45

無錫排骨 $89

總括來講:環境好有上海傳統風味,味道ok!
推薦指數 🌟🌟🌟
封關到到都冇得去,最想食嘅地方菜,就係我哋中國最好食嘅上海菜。喺上網搵邊度香港有上海菜食,就搵到呢一間上海弄堂。幾經辛苦經過Google Maps帶路,走入中環後巷,位置清靜,真係好似喺「弄堂」入邊。當晚我哋到餐廳,時間只係六點幾,人算多唔使等位!第一樣嘢叫嘅就係酸辣湯,喺上海住過嘅朋友都話好有地道口味,唔使加醋,齋食佢嘅辣味,已經好嘢未啦!另一樣我哋叫嘅,就係佢新推出嘅養生湯,響螺蟲草燉雞十全養生湯,響螺蟲草燉雞十全養生湯,餐廳聲稱沒有味精,用了都算十足,起碼好有濃郁嘅雞味呀!最好食嘅就係佢啲餛飩!分別叫咗韭菜豬肉餛飩,皮外皮唔算口,每粒餛飩都算大粒,亦有咬口!至於餐廳嘅年糕,醬汁口味非常充足,不會感覺太鹹,而且份量都算多,所以兩個人食就非常飽啦!
當晚我哋到餐廳,時間只係六點幾,人算多唔使等位!

2020-10-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2020-10-20 66 views
上海弄堂 裝潢典雅 樓底高 掛有大大小小既畫同相 仲有塊好有文藝氣息的屏風餐廳既食物種類唔少 小籠包 年糕 雲吞 小菜 粗麵煨麵 豆沙鍋餅 任君選擇 發現餐廳仲有一款好特別既餛飩 法國鵝肝有機紫洋蔥餛飩 不過朋友唔太好鵝肝 所以就無試▪️元貝豬肉蝦仁餛飩 $35/4隻內餡蝦肉份量多 新鮮爽彈餛飩皮滑身 厚薄適中 帶麵粉香 略嫌韌度偏低▪️薺菜豬肉餛飩 $35/4隻實不相瞞 我係第一次食薺菜餛飩薺菜味道好香!薺菜份量比豬肉多 食落清爽唔膩加$8 就可以將湯底升級至響螺蟲草燉雞十全養生湯 無味精 入口清甜滋潤▪️蔥油開陽煨麵 $65煨麵用上蝦米 雞湯 鹹香味十足 帶點鮮味當中加有好多香蔥 重口味人士表示好滿意煨麵滑溜 軟而不爛 掛滿濃郁既湯汁▪️小籠包 $40/4隻小籠包既外皮厚薄得宜 尖端位置唔會太厚 帶麵粉香同韌性湯汁鮮甜 啖啖豬肉味香 略嫌肉質較為鬆散▪️桂花酒釀丸子 $32每次見到呢道甜品 都會毫不猶豫咁點桂花香氣好突岀 丸子軟糯帶咬口 入口清甜滋潤 酒味略微被桂花蓋過風頭

▪️元貝豬肉蝦仁餛飩 $35/4隻

▪️桂花酒釀丸子 $32
桂花酒釀丸子
每次見到呢道甜品 都會毫不猶豫咁點
2020-10-18 10 views
• 薺菜豬肉餛飩 ; 法國鵝肝有機紫洋蔥餛飩 ; 響螺蟲草燉雞十全養生湯 ; 賽螃蟹 •💵Price: $35 ; $40 ; $20 ; $108 ; $49-中學時期因為學校附近有上海弄堂所以成日lunch都會去食,返工之後就無乜再食過lu!今次放工行過上環個頭見到就突然想食返個味道😆入到黎見到有幾款新岀既餛飩幾吸引就試左其中兩款,分別係薺菜豬肉同鵝肝洋葱~餛飩皮唔太薄但滑溜,入面菜肉都算足料,薺菜清新香甜,伴鮮味豬肉作餡料既餛飩係我既至愛❤️另外個鵝肝洋葱就好特別,第一次食呢款餡料,鵝肝味好濃,配清甜既洋蔥粒,配搭新頴得黎又幾夾!見到個養生湯$20咁抵玩都叫左碗黎試下,飲落唔太濃郁,不過就幾清甜,同埋$20碗都算係咁~而成餐飯我最鐘意既係個賽螃蟹,蛋白水嫩滑溜,配上鎮江醋食,的確好似食緊蟹肉咁,送飯食真係隨時KO一兩碗🤭🤣

• 薺菜豬肉餛飩
  • 賽螃蟹
2020-10-15 37 views
這間專門吃上海菜式的餛飩店食物款式多, 來這裏一定要試餛飩, 應該算是他們的招牌菜式吧! 除了有常見的豬肉類餛飩, 亦有素菜餛飩供選擇。//響螺蟲草燉雞十全養生湯//無味精, 香濃的雞湯味, 裏面還有雞件。//鎮江肴肉//吃上海菜的時候通常都會叫這個冷盤, 鎮江香醋把味道提升了。//素菜餛飩// 餛飩裡面有小棠菜、香菇、豆乾、雲耳、紅蘿蔔、冬筍絲, 配上豉油湯底, 鮮甜中帶鹹味, 不油膩。//上海湯粗麵//裡面有豬肉片、椰菜、小棠菜, 湯底鹹鹹的, 幾濃味, 粗麵有彈牙的口感, 充分吸收到湯底的味道。

//響螺蟲草燉雞十全養生湯//
無味精, 香濃的雞湯味, 裏面還有雞件。

//鎮江肴肉//
吃上海菜的時候通常都會叫這個冷盤, 鎮江香醋把味道提升了。

//素菜餛飩//

//上海湯粗麵//
2020-10-15
$150 (Dinner)
2020-10-14 47 views
呢間上海菜餐廳好多不同種類嘅餛飩~鵝肝餛飩- 呢個口味都幾特別、第一次食鵝肝餛飩、有淡淡的鵝肝味~響螺蟲草花淮山薏仁雞湯 - 呢個湯飲得出係冇落味精嘅~難得!薺菜豬肉餛飩- 呢個係餛飩嘅經典,每粒餛飩脹卜卜入面塞滿齊菜豬肉,最鍾意食呢隻~原來係100%新鮮豬肉,全人手制作!小籠包- 嚟到上海餐廳唔少得就係試埋個小籠包啦,入面嘅肉質好鮮嫩,仲鎖住肉汁,唔錯!原來呢間小店已有15年歷史,食物材料新鮮,人手製作,不含味精!
呢間上海菜餐廳好多不同種類嘅餛飩~

2020-10-05
Type of Meal
Tea
2020-10-11 531 views
好耐無見過這位朋友,雖然大家時不時 whatsapp,但這麼久沒見面總是令人掛心。趁近排疫情稍微回落,相約她出來吃頓午飯聚一聚。知道友人愛吃上海菜,所以就特意選了歌賦街這家老牌上海菜館「上海弄堂」。餐廳由創辦至今已有 18 年,總店位於天后,而中環這間分店亦已有逾 10 年歷史。餐店位於歌賦街,門面採用落地玻璃作設計,店內裝修雅致,環境舒適,佈置和掛畫都有種老上海味道,十分貼合「弄堂」形象。先看餐牌,原來餐廳最近推出咗幾款全新口味的上海手工餛飩,選了其中兩款,另外再加咗碗滋補靚湯、小籠包、上海春卷同豆沙鍋餅。先吃元貝豬肉蝦仁餛飩 ($62/8隻),食味很不錯,廚師將元貝切至細碎狀,再拌入新鮮豬肉及原隻蝦仁製成餡料,蝦隻食落頗彈牙、而豬肉亦鮮爽味濃,肉香中帶海鮮的鮮甜。至於另一款薺菜豬肉餛飩 ($62/8隻)  味道亦十分出色,薺菜清香鮮嫩,風味獨特,菜香襯托著濃濃的肉香,簡單得來卻充滿家鄉風味。響螺蟲草燉雞十全養生湯 ($20)  湯羹用咗響螺、蟲草花、淮山及薏仁等十種材料燉製,入口甘甜不膩,加上無落味精,純天然,夠曬養生,雞肉鮮而嫩滑,只係 $20 碗,非常抵飲!每次食上海菜都一定會
每次食上海菜都一定會點小籠包 ($40),今次當然也不例外。小籠包上檯時仍熱辣辣,外皮皺褶工整。肉餡用新鮮豬肉炮製,質感鬆化,入口有肉的鮮味,加上內裡湯汁充沛,味道清鮮,簡單又美味。
上海春卷 ($32)  除咗小籠包,春卷亦是我和友人嘅至愛,這裡亦做得很不錯,外皮又薄又脆,入口一點也不油膩。
豆沙鍋餅 ($45),外邊炸到脆卜卜,豆沙餡亦下得唔少,味道很香甜,熱度亦十分對辦,入口皮脆餡香,為這頓午餐完美作結。
2020-10-09 37 views
估不到剛剛放工的微微細雨,行到中環就變成滂沱大雨。本來熱辣辣的天氣,又變得好清涼,突然好想食點有家的味道既食物。我地冒著大雨來到上海弄堂。見天氣稍涼,想食暖一點清淡一點的菜式,我地點左兩款新出的上海雲吞。其他地方少見的薺菜鮮肉餛飩和鵝肝紫洋蔥餛飩,見佢地有得加少少錢轉個燉湯~螺湯底。之後我又叫左獅子頭同無錫排骨。薺菜唔係好多地方有賣,通常只有地道一點的上海菜館先見到。加左薺菜的餛飩,多左一點鮮味,幾有老上海的感覺。鵝肝加洋蔥的感覺幾有新鮮感,食落又幾夾,鵝肝味幾出,配上洋蔥又幾香口。螺湯是清清的感覺,不會搶走鵝肝的味道。獅子頭真的有驚喜,咬落竟然有爆汁的感覺,肉汁豐富,真係好有滿足感。無錫排骨都幾入味,個汁最適合撈飯食😆

無錫排骨都幾入味,個汁最適合撈飯食😆
  • 菜膽獅子頭
2020-10-08 43 views
在上環屹立多年,上海弄堂的餛飩一向都是附近OL的午餐好物最近又再加推新的餛飩款,我們就去了嚐新食物:法國鵝肝紫洋蔥餛飩8隻 $72非常新穎的餛飩!法式鵝肝醬的幼滑加上紫洋蔥的清甜,這種嶄新的搭配,鮮有在餛飩出現,非常好吃弄堂菜肉餛飩 8隻 $55皮薄餡多,小棠菜跟豬肉的搭配爽脆而鮮,不愧是餛飩老店!響螺蟲草燉雞湯$20味濃香而鮮,配以雞湯底十分不錯,而且不會太咸,愛湯的必試!一人餐$98小食 涼拌小黃瓜也就是醋漬青瓜,非常開胃的涼菜,青瓜非常爽脆,正耶!醉雞,份量不算太多,但處理非常出色,雞皮夾心啫喱很彈牙,些微的酒香令它更好吃湯麵,份量夠多,豬骨湯作底,口感稔軟,很有老上海麵之感
在上環屹立多年,上海弄堂的餛飩一向都是附近OL的午餐好物

最近又再加推新的餛飩款,我們就去了嚐新

食物:

法國鵝肝紫洋蔥餛飩8隻 $72

弄堂菜肉餛飩 8隻 $55
皮薄餡多,小棠菜跟豬肉的搭配爽脆而鮮,不愧是餛飩老店!

響螺蟲草燉雞湯$20
味濃香而鮮,配以雞湯底十分不錯,而且不會太咸,愛湯的必試!

一人餐$98
小食 涼拌小黃瓜
也就是醋漬青瓜,非常開胃的涼菜,青瓜非常爽脆,正耶!

湯麵,份量夠多,豬骨湯作底,口感稔軟,很有老上海麵之感

Other Info. : 侍應的服務態度很好也貼心,很少有地在小小的餛飩麵店出現,值得一讚!
$150 (Dinner)
2020-10-08 37 views
朋友去到上環想食中餐多過西餐,去完PMQ後行下行下就去到呢間咁有舊香港格調既上海菜館,一於試試先。雖然已經開始有點秋意,但去到中上環,點都要點返支啤酒,啤一啤,加點醉意先。先來d涼菜試一試。 份量都唔算細。花彫醉雞一上桌已經好香酒味,而上海烤“夫”係手撕的,好有口感再來2個招牌既雲吞,叫左菜肉雲吞同法國鵝肝有機紫洋蔥雲吞。前者好有媽媽既味道後者好特別,啖啖鵝肝既香同濃,好得意最後食埋蝦仁蛋白粉飯來個終結。

再來2個招牌既雲吞,叫左菜肉雲吞同法國鵝肝有機紫洋蔥雲吞。
前者好有媽媽既味道
後者好特別,啖啖鵝肝既香同濃,好得意

最後食埋蝦仁蛋白粉飯來個終結。

高質中環午餐之超濃花生味的擔擔麵 ~~~部門裡面有個家鄉在上海的同事 出國讀書多年 讀完書便直接回來香港工作 本來想工作時 找機會回鄉探望親戚 結果由於疫情關係 所以也沒機會回去 她說她最懷念的 是外婆親手做的擔擔麵🍜小時候不愛吃東西的他 總是能把外婆的擔擔麵吃過清光可惜在在這可怕的2020年 外婆已經離開了......為了讓同事重拾心情這段時間我們經常陪她去吃上海菜 希望能找到她心目中的外婆擔擔麵👵🏻~~~餐廳環境好優雅 帶點書卷氣 而且又唔會好迫整體幾舒適 適合中午過來放一放鬆 食個飯 佢哋有多款午市套餐例如有餛飩 擔擔麵 菜飯 各種上海小炒等等 我們則叫了無錫小排骨 蝦仁跑蛋 酸辣湯 菜飯 擔擔麵菜肉餛飩 和非常特別的法國🇫🇷鵝肝有機紫洋蔥餛飩~~~無錫小排骨:酸酸甜甜的小排骨甚是開胃 醋汁的味道令人一試難忘 配搭花生味非常濃郁的彈牙擔擔麵 想念外婆的同事亦非常滿意 她說雖然不完全是她記憶中的外婆味道 但如果外婆在的話 應該也會愛上~~~蝦仁跑蛋:爽彈蝦仁粉粉白白 非常漂亮 下飯到不得了 令人幾下工夫 就把菜飯扒個清光~~~菜肉餛飩:皮薄餡靚 菜新鮮 肉味濃 湯底仲可以自由轉換味
高質中環午餐之超濃花生味的擔擔麵
~~~
菜肉餛飩:皮薄餡靚 菜新鮮 肉味濃 湯底仲可以自由轉換味道 整體不錯 感覺健康 清清地 是中環OL的減肥之選
~~~
酸辣湯:酸中帶辣 辣中又帶酸 兩個味道融合得好好 材料好豐富 感覺似係高級版碗仔翅
~~~
法國🇫🇷鵝肝有機紫洋蔥餛飩:餛飩食得多 但係鵝肝加紫洋蔥d咁西嘅餛飩都係第一次食 感覺好fusion 有驚喜 幾特別 鍾意食鵝肝嘅可以值得一試
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街) (中環)
中環歌賦街35-37號地舖
2020-09-29 56 views
天有不測之風雲,正所謂放工先黎落雨,唔通連個天都唔鍾意我?本與男友有個在別區有個約會,風大雨大,懶得冒雨等巴士,索性就在公司附近快快食就算。上海弄堂是一直都幾喜歡的餐廳,最喜歡佢有一人套餐,包了前菜、主菜和飯。是次點了一個咕嚕魚塊套餐,另加了一個食上海野少不了的賽螃蟹。套餐小食要了鎮江肴肉,晶瑩剔透、爽口不膩,吃起來層次分明。咕嚕魚塊酸酸甜甜,拌飯一流,大概有五六塊魚肉。男友最愛的賽螃蟹蛋白水嫩,蛋香滿滿,拌勻蛋黃更是一絕!
天有不測之風雲,正所謂放工先黎落雨,唔通連個天都唔鍾意我?
本與男友有個在別區有個約會,風大雨大,懶得冒雨等巴士,
索性就在公司附近快快食就算。

套餐小食要了鎮江肴肉,晶瑩剔透、爽口不膩,吃起來層次分明。
咕嚕魚塊酸酸甜甜,拌飯一流,大概有五六塊魚肉。
男友最愛的賽螃蟹
蛋白水嫩,蛋香滿滿,拌勻蛋黃更是一絕!