筆者多月前曾到上海佬蟹莊享用晚飯,食後評價不俗 (相關食評:開心生日飯)。今日舊地重遊,目標當然是一頓美味的午餐。只可惜期望越大,失望越大,最後抱著不滿的心情而歸。 午膳時段,菜館有兩款套餐提供,一款主打飯麵,另一款主打主菜。 四人同行前菜三小碟分甘同味。四喜烤麩吸汁上味見彈性。脆皮素鵝製作比預期油膩,脆感一般。灌湯小籠包湯汁豐碩,肉餡味道與滑感不過不失。 各前菜味道雖未予驚喜,但基本上交出應有的功課。是日飯餐的「出事位」在於普通不過的揚州炒飯,配料少,不出味,結果令炒飯味道過於單一,只有過鹹的食感。雖然米飯質感富嚼勁,筆者還是少有地「棄船」! 因飯麵套餐簡單,單是主食「出事」也難免拿取較低的分數。一間菜館早晚二市的水準有差距,需留意一下!

脆皮素鵝

揚州炒飯

薏米水

[16/5/2017; Tue]
2017-05-16
$105 (Lunch)
1K
日式放題開到成行成市,不過吃得多也覺得沒有新意,今次就來到位於灣仔的上海佬蟹莊,試一試中式上海菜放題!假日午市的上海滬菜放題逢星期六、日及公眾假期 11:30am - 3:00pm供應,價錢為每位$148,另收加一。餐牌的選擇也不少呢!餐館內環境寬敞,坐得舒服。鎮江餚肉餚肉口感層次鮮明,滲透出甘醇的酒香,味道不會過鹹。揚州拌乾絲豆腐乾絲切得非常纖幼,配合爽口木耳絲,以上海菜來說相對比較清淡。雞絲粉皮上海菜中我最喜歡的冷盤 ^o^ 透薄粉皮滑溜溜,點上滋味濃郁麻醬,清新不油膩。酸辣湯酸辣湯是我老公至愛的,一喝入口就在味蕾引發酸辣鹹香,十分開胃。宋嫂魚羹味道清鮮,魚肉嫩滑,不過可能碗太小,魚肉數量不多。灌湯小籠包吃上海菜又怎能沒有小籠包?!在這裡放題更可瘋狂任食 XD 外皮雖然略厚了一點,不過內裡餡肉保持濕潤,鮮美多汁。炸銀絲卷口感外脆內軟,色澤誘人,外皮炸得金黃脆卜卜,銀絲卷夠香甜,口感軟綿柔,我就是很愛吃,忍不住一塊接一塊不停吃 XD雞絲春卷同樣都是炸成金黃色,口感香脆,不過外皮較厚,而且餡料不多,好像就只吃到春卷皮的味道而已 -.-蘿蔔絲酥餅酥皮造工細緻而脆口,不會過厚,內裡白蘿蔔切
餐牌的選擇也不少呢!
餐館內環境寬敞,坐得舒服。
鎮江餚肉

餚肉口感層次鮮明,滲透出甘醇的酒香,味道不會過鹹。
鎮江餚肉
揚州拌乾絲

揚州拌乾絲
雞絲粉皮

雞絲粉皮
酸辣湯

酸辣湯
宋嫂魚羹

味道清鮮,魚肉嫩滑,

不過可能碗太小,魚肉數量不多。
宋嫂魚羹

炸銀絲卷

炸銀絲卷
雞絲春卷

雞絲春卷
蘿蔔絲酥餅

酥皮造工細緻而脆口,不會過厚,內裡白蘿蔔切成一絲絲,只可惜美中不足是鹹香之中略帶微微苦澀味。
蘿蔔絲酥餅
生煎鍋貼

底皮煎得焦黃香口,仍可保持內裡的肉汁,不過稍嫌外皮略厚不夠軟滑。
生煎鍋貼
回鍋肉

豬肉煮得軟腍入味,不過始終口味偏濃,吃得多會覺得有點油膩。
回鍋肉
川椒子雞

我本身不太吃辣,不過這道菜的辣度我也接受到,雞塊炸得鬆脆,配上炸蒜蓉、花生及腰果,極之香口。
川椒子雞
糟溜魚片

微醺酒糟味配上鮮嫩柔滑的魚柳,更能突出魚片的鮮美。
糟溜魚片
三鮮炒年糕

年糕口感煙煙韌韌,不過如果加多一點材料,就可令味道更豐富。
三鮮炒年糕
椰汁西米糕

帶有濃郁椰子香氣,加上口感黏糯的粒粒西米,香甜但不滯膩。
椰汁西米糕
柚子桂花糕

晶瑩剔透的桂花糕,配合酸甜的柚子果香,滿有陣陣清新馨香。
柚子桂花糕
2017-01-21
$148 (Lunch)
  • 雞絲粉皮
  • 灌湯小籠包
  • 炸銀絲卷
  • 柚子桂花糕
家人生日飯局,挑選了上海佬蟹莊這間中菜館。從正門推門入內,紅黑配搭的型格環境很難想像眼前是一間中菜館。及後知悉同廈二樓是一間卡拉 OK,一切謎團即時解開。 餐廳以「蟹莊」二字為名,當然以蟹為主打食品,從前菜小碟,以至大盤主食,均能輕易見到蟹蹤。 首道送上的菜餚是五行拼盤,內含燈影牛肉、蒜泥白肉、特式蟹拑凍、口水雞及脆皮素鵝五小碟。燈影牛肉薄切成片,以透光泛影為目標,口感香脆,與牛肉乾有點相像。 蒜泥白肉是相對清淡的菜餚,沒有特別驚喜點。 凍食海鮮的好處是更容易突出自身的天然鮮甜味,以凍糕型態製作的特式蟹拑凍正是一個很好的例子。凍糕賣相通透晶瑩,能望見份量十足的蟹肉,鮮味明顯,當中更有點點蟹皇作點綴,是一道值得推介的菜餚。 口水雞是搶味的冷盤,麻香而不辣。脆皮素鵝與燈影牛肉一樣以香脆食感取勝,層次感豐富。松子桂花魚是常見的菜色,鴛鴦桂花魚則很少見。所謂「鴛鴦」,是指甜酸汁及松露醬兩食。甜酸桂花魚酸香醒胃,口感外脆內嫩。松露桂花魚以松露芳香輕引桂魚味道,效果普通喇! 鮮蟹肉滬式粉絲煲富鮮味的蟹肉份量不少,又不用花心神拆肉,是怕麻煩一族的好選擇。 上海佬炒蟹以金蒜及炸芋絲與炒蟹

五行拼盤
燈影牛肉
蒜泥白肉是相對清淡的菜餚,沒有特別驚喜點。
蒜泥白肉
特式蟹拑凍
口水雞是搶味的冷盤,麻香而不辣。
口水雞
脆皮素鵝與燈影牛肉一樣以香脆食感取勝,層次感豐富。
脆皮素鵝
鴛鴦桂花魚
鮮蟹肉滬式粉絲煲
上海佬炒蟹以金蒜及炸芋絲與炒蟹相伴,香口感十足,又沒有避風塘炒蟹那股霸道。主角肉蟹雖然不算大隻,但肉實頂角,並有小量蟹羔作獎賞。
上海佬炒蟹
梅菜千層肉配火方餅聽聞是店方的人氣菜式之一,千層肉薄切以餅皮包裹吃沒有惹人不悦的膩感,肥美出味,連帶筆者喜愛的甜梅菜,少吃滋味!
梅菜千層肉配火方餅
脆皮炸子雞味道鮮嫩,皮脆甘香,讚!
脆皮炸子雞
火腿津白所用上的津白不夠腍嫩,普通。
火腿津白
作為生日飯局,生日蛋糕當然不能少,當然自家製栗子蛋糕更值得欣賞 (相關連結:明鑽廚房-粟子忌廉蛋糕)!
上海佬蟹莊的菜餚普遍不俗,賣相亦佳,加上價錢不貴,可以試試!

[21/1/2017; Sat]
2017-01-21
$300 (Dinner)
五行拼盤
鴛鴦桂花魚
鮮蟹肉滬式粉絲煲
脆皮炸子雞
2016-11-21 3184 views
今晚又來到我們拍拖去過的一家上海餐廳,很久也沒有兩口子出外橕枱腳了。這家餐廳是老公找的,他知我愛食,當時他為了追我,都花盡心思去找好東西吃,想不到他的品味不錯 。今晚星期日,這裡的生意不像以前那麽好,是經濟差的緣故嗎? 小妹其實很愛這裡的格局,感覺真的很上海,旁邊的客房以不同鮮豔顏色的窗簾佈置,為餐廳作了時尚的點綴。今晚,我倆被安排坐在廂座,記得我們第一次來也是坐廂座的。 先點了個五行拼盤($188),賣相得!中:燈影牛肉,把牛肉切得很薄,能在燈影下透光,再炸,味道可口,口感像薯片,再加上桂花蜜,一流!左上:蟹肉啫喱,賣相精美,啫喱口感滑,內裡還有蟹膏及蟹肉,再醮上醋來吃,帶出蟹的鮮味;右上:蒜泥白肉,白肉甘香,加上帶麻的醬油,美味;右下:口水雞,花生醬加上麻辣,為鮮嫩的雞帶來刺激感;左下:素鵝,這個腐皮有點硬,味道相對較其他普通。 炸子雞($180半隻),皮炸得很薄很脆,雖則是冰鮮雞,但肉質同樣帶鮮嫩感覺。 我倆的至愛,蜜汁火方($168四件),金華火腿甘香可口,加上桂花蜜和香脆腐皮,再以飽夾來吃,小妹覺得這個才是真正的三文治! 酥炸排骨菜飯($78),飯以石鍋上,能夠保持溫度,又會
。今晚星期日,這裡的生意不像以前那麽好,是經濟差的緣故嗎?

酥炸排骨菜飯($78),飯以石鍋上,能夠保持溫度,又會有飯焦效果,排骨則炸得剛好,肉質鬆化。

梅菜千層肉配火方餅($168),梅菜豬肉是老公的至愛,這道菜不負眾望,豬肉甘香,師傅刀功出色,每塊都很薄,再把其和梅菜夾在一起吃,豬肉的甘香再加上梅菜的甜味,非筆墨所能形容。

和牛生煎包($52三隻),口感像叉燒包,胡麻味重,牛肉味濃。

雪梨雪耳茶($25),味道清新,感覺滋潤,用料足!

酒釀丸子($48),為是晚最令人失望的一道菜,味道很淡,丸子又很腍,沒有口感。

吃上海菜,這裡很值得推介!
2016-11-20
$510 (Dinner)
3K
2016-10-29 2273 views
久違的姊妹淘又聚會啦!今次聚餐主要目的係一年一度食大閘蟹宴。今年大閘蟹價格比較貴,最低消費都要五百幾蚊一個套餐。算啦一年一度豁出去吧!食好啲!前菜花雕酒醉雞墨魚子燻蛋蒜香小黃瓜蟹拑凍最具特色是蟹拑凍,將蟹肉拆碎,工序繁複,賣相吸引之餘,味道亦不錯,加少許陳醋更添美味。蟹粉文思豆腐羹色澤金黃,蟹粉份量不少。味道剛好,有濃郁芬芳的蟹味,越食越想食多碗。主角江蘇大閘蟹上埸了。氣勢逼人,熱呼呼的。蟹膏金黃,好香好濃。還有白色的蟹膏,黏著口腔,真捨不得吞下去。太好味了。蟹肉鮮甜,近乎完美。蟹粉黃金磚黃金磚即炸豆腐。豆腐滑溜,本來跟蟹膏合配,可惜蟹膏調味過鹹。蟹粉伴麵蟹粉完全沒有香味,相信用了質素比較差的。伴麺本身沒有什麼味,再加上淡而無味的蟹粉,淡而無味。清炒豆苗,不過不失啦!蟹粉小籠包皮薄餡靚,熱烘烘,幾乎燙親嘴。薑茶紫薯湯圓薑茶夠薑,相信能驅除寒氣。

前菜
花雕酒醉雞
墨魚子燻蛋
蒜香小黃瓜
蟹拑凍

蟹粉文思豆腐羹
蟹肉鮮甜,近乎完美。
蟹粉黃金磚
蟹粉伴麵
清炒豆苗,不過不失啦!
蟹粉小籠包
皮薄餡靚,熱烘烘,幾乎燙親嘴。
薑茶紫薯湯圓
薑茶夠薑,相信能驅除寒氣。
2016-10-28
$670 (Dinner)
2016-10-23 2141 views
中午$180 任食中式點心,款式唔算多。比較好食有蒜蓉青瓜,紅油炒手,薑汁湯丸,魚肉羹。由於我果日中午坐滿人,好多食客不停 order, 侍應生明顯唔夠人,連冇水都要叫左好多次,先至有人理 ......
中午$180 任食中式點心,款式唔算多。
比較好食有蒜蓉青瓜,紅油炒手,薑汁湯丸,魚肉羹。

尤如寒食節,叫左好多野食,不過冇一樣野係熱嘅,冷盤又吾凍,又冇乜汁水,最經典係上海粗炒,佢做到無油嘅效果,但完全係凍嘅�吾該,收得人150蚊加一真係食到火都黎,我去翡翠都無咁嬲,起碼應該熱嘅野係熱嘅,要凍嘅就係凍。絕對無下次,都呼籲大家吾好黎食,果d好嘅正皮絕對係買返黎嘅�
2016-10-23
Type of Meal
Lunch
2016-10-23 726 views
見有假日放題早係一個月前就要打黎book位黎到食左一陣已經好失望某些服務員竹態度差😟熱食食物不夠熱...涼盤又不夠凍...連川椒子雞都竟然是凍的陳醋雲耳既"陳醋"原來係個名黎一滴陳醋都搵唔到,變左碟淨雲耳...小籠包有汁都唔熱既第二次叫佢俾碟熱既小籠包今次真係熱!但入面無汁既...除非你個人鍾意食唔熱既野如果唔係都可以唔洗考慮黎😅
見有假日放題
早係一個月前就要打黎book位
黎到食左一陣已經好失望
某些服務員竹態度差😟
熱食食物不夠熱...
涼盤又不夠凍...
連川椒子雞都竟然是凍的
陳醋雲耳既"陳醋"原來係個名黎
一滴陳醋都搵唔到,變左碟淨雲耳...
小籠包有汁都唔熱既
第二次叫佢俾碟熱既小籠包
今次真係熱!但入面無汁既...
除非你個人鍾意食唔熱既野
如果唔係都可以唔洗考慮黎😅
2016-10-23
$180 (Lunch)
2016-10-20 2814 views
今年終於有機會試到上海佬既大閘蟹啦,今次就試左個大閘蟹餐,$598/人。前菜既醉雞無骨啖啖肉,酒味香濃; 蟹拑凍既蟹肉份量其多而且蟹肉都勁甜;蒜香小黃瓜好清新爽口;黑魚子燻蛋係流心蛋,燻蛋既香味加埋黑魚子,將一隻普普通通既蛋變得不再平凡。蟹粉文思豆腐羹,豆腐切到好幼細而且好滑,加埋好多蟹肉,蟹肉既甜令成個豆腐羹變得好味。清蒸江蘇太湖大閘蟹,最傳統既方法永遠都係最好!清蒸可以保留到蟹既鮮甜,蟹膏既份量多到令人興奮,而且都幾足料,呢隻蟹都幾靚真心。蟹粉黃金磚,豆腐炸到好香脆,加埋蟹粉蟹肉,雖然呢個好普通,但係食唔停口!蟹粉拌麵,上海麵都幾彈牙,蟹粉沾晒係啲麵度,好滿足!仲有清炒豆苗,食左咁多蟹粉最後食埋個菜中和下都唔錯。蟹粉小籠包,呢個就相對蟹粉味無咁濃但肉汁豐富,同埋如果個皮可以再薄就好了。食完蟹當然要飲薑茶啦!甜品係紫薯薑茶湯圓,薑茶唔會話好辣,紫薯湯圓有皮係好似介乎糯米滋同水晶包既口感,介紫薯蓉係真紫薯,而唔係用紫薯粉,呢個糖水劃上左個完美既句號。
  • 蟹粉黃金磚
  • 清蒸江蘇太湖大閘蟹
2016-10-15 1161 views
之前喺Facebook見到有餐廳做上海菜放題,覺得幾新穎,因為我個人幾鍾意食小籠包。,所以有得任食小籠包,即刻心心眼。上海佬蟹莊位於灣仔,我地有預先book左枱,因為佢都幾full,九月book嘅時候已經等到十月,同埋呢個放題只係限星期六日。餐廳門面以紅黑做主調,樓上係唱K嘅Red Mr,所以唔知點解一入依間餐廳,我聞到好K房嘅味道。款式方面餐前小碟丶主菜丶飯麵丶甜品丶點心丶蔬菜都各有幾款嘅選擇。講返食物味道,我期待已久嘅小籠包,非常非常失望,因為佢個小籠包寫就寫係灌湯小籠包,但係小籠包入面竟然可以一滴湯都冇,而皮又厚,乾爭爭嘅小籠包真係唔好味。比較好味嘅係我覺得炸銀絲卷,真係熱辣辣即炸,外皮脆脆地好香口,點煉奶一流。其餘嘅食物就一般般而已。環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★☆☆☆服務態度: ★★★★☆

環境氣氛: ★★★☆☆
食物質素: ★★☆☆☆
服務態度: ★★★★☆

2016-10-08
Type of Meal
Lunch
2016-09-12 3831 views
落雨濕濕, 行到老遠食餐飯不如黎個近吃, 得悉上海佬出了新Menu, 於是便去上海佬嘆個Lunch。一坐低見到隔離枱的九小碟很吸引,於是我們二話不說就點了一個, 正方形的盤子裝滿九樣不同的頭盆小食,有海蜇頭, 手拍黃瓜, 四喜烤麩, 炸魚仔, 豬耳, 豆腐, 馬蘭頭, 素鵝, 肴肉好豐富, 而且每一樣食物都很好味很精美, 尤其個豬耳, 爽口得黎, 麻辣味又剛剛好, 不嗜辣的都可以品嚐到再來, 新Lunch set好抵玩, 80蚊有一個頭盆, 一個飯/麵和一杯飲品,頭盆我們點了一個醉雞, 濃烈的酒香, 加上軟滑雞肉, 好味!飯我們要了一個排骨菜飯排骨炸到鬆脆不油膩, 爽!因為怕唔夠食所以我們再點了一個上海佬炒飯飯炒得好香, 而且十分乾身, 吃下去沒有任何過份濕潤的感覺, 店員再為我們介紹了太極小籠包黑白兩色都是黑松露口味, 內裡的湯和肉充斥著黑松露的香味,加上薄薄的外皮, 確實好味!!我們一行五人, 捧著肚吃了一個非常精彩非常滿足的午餐
落雨濕濕, 行到老遠食餐飯不如黎個近吃,
得悉上海佬出了新Menu,
於是便去上海佬嘆個Lunch。

一坐低見到隔離枱的九小碟很吸引,
於是我們二話不說就點了一個,
正方形的盤子裝滿九樣不同的頭盆小食,
有海蜇頭, 手拍黃瓜, 四喜烤麩, 炸魚仔,
豬耳, 豆腐, 馬蘭頭, 素鵝, 肴肉
好豐富, 而且每一樣食物都很好味很精美,
尤其個豬耳, 爽口得黎, 麻辣味又剛剛好,
不嗜辣的都可以品嚐到

再來, 新Lunch set好抵玩,
80蚊有一個頭盆, 一個飯/麵和一杯飲品,
頭盆我們點了一個醉雞,
濃烈的酒香, 加上軟滑雞肉, 好味!

飯我們要了一個排骨菜飯
排骨炸到鬆脆不油膩, 爽!

因為怕唔夠食所以我們再點了一個上海佬炒飯
飯炒得好香, 而且十分乾身,
吃下去沒有任何過份濕潤的感覺,

店員再為我們介紹了太極小籠包
黑白兩色都是黑松露口味,
內裡的湯和肉充斥著黑松露的香味,
加上薄薄的外皮, 確實好味!!

我們一行五人,
捧著肚吃了一個非常精彩非常滿足的午餐
2016-09-09
$100 (Lunch)
Anniversary
  • 九小碟
  • 醉雞
  • 太極小籠包
2016-09-07 2912 views
個日行街經過,見到80蚊lunch set包前菜+主食+一杯嘢飲都幾抵食,睇返評價又唔差,mark down搵日試下。今日雖有幾陣風雨,唔影響出行,叮叮系杜老誌道停,直行上樓就到。菜款唔少,落單青瓜海蜇+排骨菜飯+豆漿。2分鐘后通知今日豆漿賣嗮,轉薏米水,15分鐘后上左一碟青瓜,問行過的侍應:海蜇系邊?冇一句sorry,凈系話“得”。又過幾分鐘,上菜飯,排骨唔夠酥,唔夠熱 。惟全餐亮點系菜飯,米粒均勻有香氣,菜色翠綠微黃。後補海蜇青瓜都好味道,可惜兜兜轉轉一大輪,冇嗮興致。

2016-09-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
  • 菜飯
2016-09-01 2949 views
琴日同同事慶生,揀咗杜老誌道果間上海佬,同事話lunch時唔算太多人,坐得舒服。去到發現佢地推緊個$80 lunch,有前菜同飯麵飲品,都幾抵,所以叫咗幾個set再加單點。最驚喜係個「九小碟」,出嚟果時以為係日本菜,好精緻。九小碟包括馬蘭頭、炸豆腐、海蜇頭、四喜烤麩、素鵝、拍青瓜、黑木耳、鎮江肴肉同麻辣豬耳。我覺得最出色係個豬耳,唔算辣,好惹味好有煙煙韌韌口感,食成碟都唔覺好膩;海蜇頭都唔錯,爽脆同有好香麻油味;四喜烤麩果啲麵筋好入味,酸酸甜甜,但又唔會浸到林晒,有咬口,直得一讚!另外叫咗太極小籠包,一開原來係黑松露小籠包同灌湯小籠包,小籠包皮薄,而且有淡淡地黑松露味,唔會搶左肉味。不過夾果時真係要小心,由於佢都幾多湯,大力夾個皮好會穿,要溫柔咁夾先得呀!!而排骨菜飯、蔥爆牛肉飯味道都好好味,個菜飯好熱又超大碗,我哋幾個女仔share都夠,食到好飽!!
九小碟
2016-08-30
$90 (Lunch)
Birthday
九小碟
太極小籠包
  • 九小碟、太極小籠包
2016-08-19 3798 views
Just wandering around Tonnochy Road the other day after a meeting, the red complex building have caught my attention to this place, so my colleagues and I decide to give it a try! We ordered quite a variety of food, the prices are reasonable, as this place is decently decorated, the atmosphere's brilliant for business meal. I would like to strongly recommencement the sticky core cake and crispy beancurd. Sticky RIce cakes are usually made into dimsums in shanghai, but Shanghai Lo;s chief had add some modern trends to the dish .Worth a try, Shanghai Lo is surely a hidden gem that worth visiting again.
恣飯糕
恣飯糕
水煮牛肉
Crispy Beancurd
2016-08-16 4234 views
同事收到風話上海佬出咗個,聽落都幾抵食,於是就趁Happy Friday嘅Happy Lunch一齊由銅鑼灣行去灣仔覓食,順便一路行一路捉精靈升下Level 無去一排,一入到去就覺得成個餐廳嘅環境都光猛咗,VIP房仲換咗唔同色嘅窗簾,多咗Modern嘅感覺,比起之前更加舒服。話晒係因為個$80 Lunch Menu而黎,大家一坐低就緊係即刻睇下有咩正野食啦!套餐包咗一個前菜同一份主食,仲送一杯豆漿或者薏米水,前菜同主食各自起碼有8款選擇,個人認為都幾多野揀。我自己點咗四喜烤麩前菜配酥炸排骨菜飯,另外再點多份新推出嘅太極小籠包,四喜烤麩雖睇落好似平平無奇,但其實就好考功夫,食落一啲酸味都無,口感好有彈性而且吸收晒啲湯汁,甜中帶鹹,值得一讚。嘅豬扒做得好香口,菜飯嘅又唔會黃晒,夾埋一齊食感覺一啲都唔油膩。而亦都做得好出色,一黑一白嘅黑松露小籠包好飽滿,而且仲好足料,所以我地都係忍唔住再點多咗一份,呢個星期五真係好滿足!

酥炸排骨菜飯
太極小籠包
$80 (Lunch)
酥炸排骨菜飯