2011-01-06 55 views
屯門和元朗雖屬比鄰,但食肆種類就不太類近.元朗那邊大都是一些各有特色的小店,而屯門市中心這邊則比較像是大型連鎖店的天下.是晚在屯門用膳,沒頭緒要吃什麼,也就試試這間得獎名店上海婆婆.上海菜受香港人已不是近年的事,不少知名上海菜館如鼎泰豐,金滿庭和翡翠拉麵小籠包等門外總是堆著一大群等位的客人.上海婆婆也是其中一間客人源源不絕的菜館.偕友人六時半左右到達,門外已堆得水洩不通,得知前面還有約三十個號碼,便先去逛逛再回來.這裡叫位叫超過五個號碼就取不了檯,幸好趕及回來,入座已是七時多的事.室內裝潢以深啡木色為主調,感覺純樸乾淨,牆上掛滿了一些奇怪寶寶的畫像,有些的表情挺生鬼有趣,可是其意思卻教人摸不著頭腦.甫坐下侍應生便對我們說有用膳限時一個半小時,起先有點錯愕,不過都要體諒店方和門外一大班等得飢腸轆轆的食客.後來送上的香茶氣香味不濃,茶錢只是兩元一位也就不計較太多了.先來冷盤四喜烤麩,主角烤麩配上冬筍, 雲耳,金針和毛豆.烤麩顏色偏淺,但味道不淡,個人甚至略嫌甜了點,不過尚可接受.不太濕不太也不太乾,口感好.冬筍夠淋,雲耳爽,兩者都入味.金針不錯,沒有酸味,吃著吃著更靈機一動相信甜了點很可能
四喜烤麩
先來冷盤
四喜烤麩,主角烤麩配上冬筍, 雲耳,金針和毛豆.烤麩顏色偏淺,但味道不淡,個人甚至略嫌甜了點,不過尚可接受.不太濕不太也不太乾,口感好.冬筍夠淋,雲耳爽,兩者都入味.金針不錯,沒有酸味,吃著吃著更靈機一動相信甜了點很可能是為了蓋過金針的酸.毛豆有不少,青綠的在中間點綴,好看又能加添口感.
婆婆粒粒炒飯
婆婆粒粒炒飯,用了臘腸粒,蝦仁和蔥花等炒.飯粒油光閃爍,但粒粒分明,入口不會濕漉漉的黏口,口感挺好.味道有點甜甜的,想是有以老抽調味.臘腸粒和蝦仁都有不少,都炒得沾上了醬油,很足料的一個炒飯.整體是蠻惹味,不過比較油膩,也不敢吃太多.
小籠包
小籠包,一籠四隻.一夾起便知包內湯汁不算多,但一咬開汁竟噴了出來,鮮味得很,也不覺油味重.皮比鼎泰豐和翡翠的薄,又夠韌性,不易穿,摺紋不厚,不會咬到黏成一團的麵皮.裡面的肉餡雖不是很大的一顆,但嫩且肉汁充足,感覺也不太膩,是包的精華.蘸著陳醋伴著薑絲一起吃更是好吃,難怪是鎮店名菜.
三鮮炒年糕
三鮮炒年糕,薄片年糕以蝦仁,雞肉,火腿絲和菜蔬一起炒,味道較清,鹹淡得宜. 年糕煙韌有咬口,微咸,沒有難嚥的那種粉味. 蝦仁,雞肉和火腿絲頗多,加上蘿蔔絲,津菜絲和筍片,口感變化更多.雖說是炒,但底下有半碗高湯,憑那看得出不是很油膩,比較健康的一道炒物.
期待已久的甜品
豆沙鍋餅,一份切成八塊.金黃的外層煎得香口,入口暖熱,新鮮脆口.甜美豆沙份量剛好,不會只有紙般薄薄的一層,入口甘香,甜度適中.脆皮厚度剛好,帶點硬身,放入口乾身且不覺油益味.叫人滿意的一道甜品.
酒釀丸子
酒釀丸子
酒釀丸子,桂花味香,可是酒味不夠,冰糖下得多了點,把糯米酒的香都蓋掉,沒有了那微微有酸的酒氣.丸子新鮮軟熟也未能補救,始終我認為酒釀才是主角.不過反正不難吃,當作是桂花糖水丸子吃就好了.

結整頓飯尚屬滿意,雖然認為味道不至好得非吃不可,但明白人龍長也是有它的原因.味道不錯,價錢不貴,環境舒適,縱侍應生不是特別慇勤,仍值得一個笑臉.想在屯門吃上海菜,這會是個好選擇.
2011-01-01
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
四喜烤麩
三鮮炒年糕
2010-12-29 11 views
上海婆婆至開業以來,都是屯門人的竉兒。還未開始晚市,已經有客人在門口等候。為什麼?無他的,價錢平,味道算不錯。媽媽喉嚨不適,要清淡為主。 我接受不了清淡的晚飯,所以要了一碗担担麵。担担麵的主角除了麵之外,就是花生。上次在婆婆吃的担担麵湯底不似「黃泥水」,今次的對辦多了!濃濃的花生味,光是聞聞已經很滿足。點了一個砂鍋雲吞雞,雲吞飽滿,是菜肉雲吞,加上半隻雞。雞肉軟淋淋的,正是砂鍋雞的口感。湯底味道濃郁,奶白色的,雖然不知道是師傅還是自家炮製,但味道總算不差。媽媽一個人吃了差不多一整鍋,可見份量其實不多。醬燒茄子,是推介菜式,茄子狂的我當然不放過。果然是沒有令人失望的「婆婆菜」,味道一流,可惜的是那些肉碎菇碎被我浪費了。本來用來伴飯是一流的,但我卻要了担担麵,唉~!「個半鐘用膳時間」是到婆婆吃飯必定聽到的「招呼」,侍應也很醒目,見到碟子一光,便會殷勤是幫你把碟子清走。以行動暗示「不要賴著不走啊!」

媽媽喉嚨不適,要清淡為主。

$110 (Dinner)
2010-12-19 24 views
聽說呢間鋪頭屯門分店係最好食, 其他就....所以早到, 好彩!! 遲多兩分鐘就要開始拎飛等位果然好快, 就已經好多人等位...竟然第一次食上海菜晚市叫送食飯都有時限.. 侍應帶位時問, 個半小時食飯有無問題.. anyway, 我地3個人, 應該都ok 既~點了:-1/ 雞絲粉皮: 最愛的冷盤, 花生醬夠香, 可惜少了一點青瓜絲, 要好仔細先搵到一兩條... 如果多d 就會口感fresh d~ 但都ok~2/ 鱔糊炒年糕: 鱔糊肥美, 年糕煙"un", 鑊氣尚算ok, 不過偏 甜.. "甜" 度輕手一點也好d. 3/ 葱油薄餅: 6個送最差!! 皮厚又凍, 少葱....哪裡是"薄餅"?!?!4/ 松子糖醋魚: 個汁酸左d, 一食落口眼都瞪大~~ 哈~~ 但個魚炸得幾好, 如果侍應呀姐唔係幫我地切完之後將所有魚浸晒落個汁度, 可能由得我地自己點汁會好好多!! at least 可以adjust 呂洗咁酸... 而且松子唔多.. 大家係度爭搵黎食.. xp5/ 蛋黃河蝦: 咸蛋黃碎撈得唔"暈", 一隻蝦可以一邊好多蛋黃一邊好少.. 本人黎講覺得"翡x拉x" 個黃金蝦做得好d~ 但味道
聽說呢間鋪頭屯門分店係最好食, 其他就....
所以早到, 好彩!! 遲多兩分鐘就要開始拎飛等位
果然好快, 就已經好多人等位...

竟然第一次食上海菜晚市叫送食飯都有時限..
侍應帶位時問, 個半小時食飯有無問題..
anyway, 我地3個人, 應該都ok 既~

點了:-
3/ 葱油薄餅: 6個送最差!!
皮厚又凍, 少葱....哪裡是"薄餅"?!?!
而且松子唔多.. 大家係度爭搵黎食.. xp
5/ 蛋黃河蝦: 咸蛋黃碎撈得唔"暈", 一隻蝦可以一邊好多蛋黃一邊好少.. 本人黎講覺得"翡x拉x" 個黃金蝦做得好d~ 但味道都可以。
6/ 煎窩貼: 第二差既送..>< 厚皮窩貼, 不過夠juicy~~~ 而且即叫即整夠晒熱~~~

其實都唔係太差. . 同埋如果有set dinner 唔洗單點可能會更方便~~
雞絲粉皮
鱔糊炒年糕
葱油薄餅
蛋黃河蝦
松子糖醋魚
煎窩貼
$140 (Dinner)
雞絲粉皮
鱔糊炒年糕
松子糖醋魚
上海婆婆晚晚都係咁多人,busy hour唔等夠一個鐘都唔使指意有位,冇得訂台...我夜晚都八點幾去都等左差唔多一個鐘,門口知客都態度麻麻,叫左我張飛,跟住叫我行入去等多陣...好似有少少被呼喝o既感覺...已經好耐冇食,以前食都覺得ok,今次隔左咁耐...突然又黎食下...兩個人,唔叫得太多野食,4碟野都差唔多喇~order完d野,佢話要等20 mins左右...但唔夠10 mins已經有野黎喇....下??先黎個上海粗炒,好似細碟左d喎,但唔算太過油,上海麵都ok,味道適中,不過好似唔夠熱咁...小籠包, 皮就唔算太厚,但都唔係薄o個d,個涵好似油左d,今次麻麻地...生煎鍋貼,一碟3大隻,係真係幾大隻...煎到少少金黃,可以再煎得靚d o既...趕時間掛...個皮好厚呢...個涵都漏左d...又係一般...黑醋排骨,色水,酸味就ok喇...但係炸到乾淨淨,乾晒水,剩係得d粉漿,一d肉汁都冇,只係feel到有骨,冇肉...好差呢...好失望呢...真係比骨人架ja??飽就一般啦...都唔想再叫佢d野食喇....佢好快手執晒d野,想趕客咁...當時都九點半啦...估唔到耐冇食一排..

估唔到耐冇食一排...雖然差左...但keep住一流都係咁多...可能市中心太多人啦...
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
2010-12-05 4 views
我看了很多"開飯囉"的食評,也想食一次!我生於屯門長於屯門,當然要寫一下屯門的食市啦!上海婆婆是一間不錯的店!我記得第一次去的時候,以為只不過是一間裝修好一點的店!我叫了上海粗炒,豆沙窩餅和黑醋排骨。除了,上海粗炒欠缺火候,另兩樣十分驚喜!特別是黑醋排骨,好味到我把碟也吃掉!真是不錯!
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 黑醋排骨
2010-11-29 14 views
呢間野有時好多人, 不過我今次係朝早11點幾嚟食lunch, 所以完全唔洗等位...由於時間尚早, 未食得落飯, 所以只係求其叫左以下幾樣野... 1. 小籠包 - 雖然差不過檯檯都會叫呢個, 不過我覺得只係好普通..唔可以叫做好食2. 醉雞 - 呢樣差不多每次都會order, 好入味, 同埋賣相好整齊 (斬得好靚)3. 咸肉豆腐湯 - 我非常鍾意飲湯, 所以覺得好好飲.. 4. 奶油津白 - 呢個係waiter推介, 果然幾好味...最後仲食唔晒打包埋做dinner添! 埋單$200蚊...lunch嚟講唔算平呀, 話晒我都冇飯落肚! 起碼貴過我平時去飲茶, 不過久唔久食下都ok嘅!

3. 咸肉豆腐湯 - 我非常鍾意飲湯, 所以覺得好好飲..

2010-11-21
$100 (Lunch)
  • 醉雞
  • 奶油津白
2010-11-22 7 views
原本諗住星期日去食餐安樂茶飯, 點知由坐低到食完埋單唔洗半個鐘, 由落單到上菜唔洗五分鐘, 而且係一之過上晒菜, 仲要好似好好心咁問d嘢到齊未, 兼且最後一舊餸未吞已經執緊枱, 仲要d嘢好似翻叮咁, 係暖而唔係熱, 就好似預製件咁, 真係好想叫多碟饅頭等佢從新派過D碗碟!!!
2010-11-21
20 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 都食真d味
2010-11-18 11 views
上海婆婆每次門口都是人頭湧湧,大約等咗40分鐘才能入坐,早前在openrice編咗優惠卷,可以惠顧滿200元以上送香辣小青瓜,而加錢換嘅雜錦炒年糕因菜牌未出,所以冇得試.水煮牛肉-牛肉幾滑,加咗粉絲,口感多咗,但唔夠辣.醉雞-有雞味,好香酒味.干扁四季豆-炒得幾干身,味道唔錯.小籠包-包內湯汁少咗,但仍然很鮮味.香辣小青瓜-味道清清地,少少辣.下次一定要試吓炒年糕,多謝openrice.

水煮牛肉-牛肉幾滑,加咗粉絲,口感多咗,但唔夠辣.

醉雞-有雞味,好香酒味.

干扁四季豆-炒得幾干身,味道唔錯.

小籠包-包內湯汁少咗,但仍然很鮮味.

香辣小青瓜-味道清清地,少少辣.[免費]

下次一定要試吓炒年糕,多謝openrice.
2010-11-13
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 醉雞
2010-11-08 2 views
 四川雞柳炒年糕 以為好辣,原來係幻像,雖然有紅辣椒,但一D都唔覺得辣,年糕好煙韌.雞柳亦炒得好好味。 婆婆擔擔麵 好大陣花生醬.雖然個湯係好紅.但一D都唔辣.花生醬味已經蓋過晒。 上湯小籠飽,呢個比起前面的就遜色平凡左D,好一般但勝在夠平!$25/4隻打開餐牌以為好貴,但其實上菜係好大盤,絕對係岩晒一家4個或以上既人黎食!環境係暗左D,地方亦好闊落!今次好可惜食得太飽,試唔到個香蕉高力豆沙飽

環境係暗左D,地方亦好闊落!

今次好可惜食得太飽,試唔到個香蕉高力豆沙飽

2010-11-06
$60 (Lunch)
2010-11-08 1 views
上星期, 家裏發生了一件非常不幸的事, 就是雪櫃竟然死掉了! 要買過個新的, 於是唯有前往市廣場的家電店, 在看之前先和老婆吃晚餐, 見這天是平日, 於是決定去試一試那間於假日排隊排得很厲害的上海婆婆.雖然是平日, 當絕大部份的食肆都沒有人在等位的時候, 這兒竟然還要等位, 而且都等了大慨20分鐘左右, 可見這店是幾受歡迎了. 入座後點了椰菜回窩肉, 排骨擔擔麵, 小籠包和煎鍋貼. 之前曾經試過荃灣店的上海婆婆, 味道上都算ok, 以為這兒都應該是一樣吧, 點之竟然極度失望而回!椰菜回窩肉唔得, 一來完全唔香, 又無辣味, 一點兒都不似食緊回窩肉. 豬肉切到薄一薄, 啲肉捲成一條條, 外表似薄切肥牛多一點, 而且肉質一般, 我們都試過很多間京滬餐廳的回窩肉, 這兒是最差的一間.上海小籠包一籠有4隻, 每隻的size看起來都幾大, 皮做得都算薄, 入口後覺得湯汁夠多, 但肉的份量就很少, 而且似是肉碎, 沒有甚麼口感, 都是非常一般.排骨擔擔麵是全餐最差的. 先說湯麵, 擔擔麵最重要的是湯底, 但這碗的湯底非常唔掂, 一點兒花生味和花生粒都沒有, 只有辣, 我從來沒有食過一次擔擔麵是沒有
上星期, 家裏發生了一件非常不幸的事, 就是雪櫃竟然死掉了

!

椰菜回窩肉唔得, 一來完全唔香

, 而且似是肉碎, 沒有甚麼口感, 都是非常一般.

, 只有辣, 我從來沒有食過一次擔擔麵是沒有花生味的. 湯底回然差, 但件排骨一樣難食, 炸到乾踭踭, 一啲肉汁都無
, 連一般上海店的排骨都比這兒的好食, 總之麵同排骨都唔掂!

最後是煎鍋貼, 最初點的時候, 老婆奇怪為何只有3隻咁少, 來到時才明白, 原因是因為這兒的鍋貼size非常之大, 大到差不多有2隻潮洲粉果咁大
, 從來都未食過這麼巨大的鍋貼, 完全破壞了正常鍋貼作為點心的本意
, 吃了一隻已經勁飽肚了. 外皮非常之厚
, 味道上還可以, 內裏有頗多的肉汁, 啲肉唔算死實實, 過得去, 但size上實在唔欣賞

全餐飯合共吃了164元, 但沒有一款是覺得出色的, 這兒最好的是服務, 時常幫我們加茶之餘走的時候又說了幾次多謝, 之前又很有耐性的幫我們解答問題, 可惜啲菜唔掂, 之後我才知道這店子原來是得獎熱店之一
, 我真的不明白, 這樣的質素都可以得獎? 總之試過一次便算了, 不會再來.
椰菜回窩肉
擔擔麵
乾踭踭的排骨
巨版窩貼
2010-11-05
20 Minutes (Dine In)
$82 (Dinner)
2010-10-14 13 views
星期天一大早就老遠走入屯門,當然係探親戚啦~ 到晚上差不多走啦~ 肚仔又有點餓,咪問下朋友屯門有咩好食,佢推介上海婆婆幾好味,所以咪決定嚟食囉~晚飯時間都幾多人下,我地等左差不多 15 分鐘先有位~入到去我地點左幾款小菜:葱油餅 - 好香、好脆,仲要夠熱,好味道呀!!!!怪味雞 - 雞好滑,好野味,夠辣,我鍾意呀!!!!冬菇毛豆炒素雞 - 味都幾入味,不過味道一般,也無特別賣相,平平無奇炸醬麵 - 一般般,好清囉~ 唔夠喊,麵都ok的,若個醬濃味d,會好好味囉~總括來說,是可以再試的,近來知道淘大都有,遲下得閒會去試下
星期天一大早就老遠走入屯門,當然係探親戚啦~
晚飯時間都幾多人下,我地等左差不多 15 分鐘先有位~
入到去我地點左幾款小菜:
葱油餅 - 好香、好脆,仲要夠熱,好味道呀!!!!
怪味雞 - 雞好滑,好野味,夠辣,我鍾意呀!!!!
總括來說,是可以再試的,近來知道淘大都有,遲下得閒會去試下
好多可愛的bb畫
葱油餅
怪味雞
炸醬麵
冬菇毛豆炒素雞
2010-08-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Anniversary
好多可愛的bb畫
葱油餅
怪味雞
炸醬麵
冬菇毛豆炒素雞
這個地方,是我和LOVELY拍拖後,第1個食飯既地方想不到,這一晚再次黎到呢度食服務十分好呢因為我地見門口既客人食既野,又唔知叫咩名,坐低後叫服務員幫忙一下佢都好落力,而且食物質素好好好好味呀特別是小黃魚呢
這個地方,是我和LOVELY拍拖後,第1個食飯既地方

想不到,這一晚再次黎到呢度食

服務十分好呢

佢都好落力,而且食物質素好好

好好味呀

特別是小黃魚呢
麻辣粉皮
婆婆湯粗,正呀加辣椒仲好味呀
2010-10-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
麻辣粉皮
婆婆湯粗,正呀加辣椒仲好味呀
  • 小黃魚
  • 上海婆婆湯粗
2010-09-22 3 views
三人提早過中秋就來到闊別一年的婆婆還好今晚"只"等了15分鐘點咗:砂窩雲吞雞:湯味鮮甜,雲吞不錯,小棠菜LAM甜,雞肉就系煲過湯嗰雞肉咁囉,不過整體是不錯的(其他餸差唔多食都七七八八,追咗兩次先上!)婆婆粒粒炒飯:乾身得嚟有D硬,配料很少,$48不抵食,朋友也不是很喜歡.鹹肉津白:我們都很喜歡,鹹肉咸香但不太咸,津白很LAM甜,配合得很好,而且分量也頗大.好好味熏魚:也是我們很喜歡的一道前菜,很入味但不太甜,入口很有嚼頭,很香.京蔥肉絲(配叉子):好唔掂,D肉絲"LA"到唔似豬肉的口感,當然也沒有豬肉味,京蔥絲得幾條,醬汁也不突出,將它們塞入無味的叉子中,結果只有一個---無味+無味=都係無味.素鵝:味道不錯,中規中矩.由於生意好,服務人員總是雙手服務緊你,但是嗰頭同眼一直"仇"嚟"仇"去,實行一心二用的最高境界.所以,來呢度用餐你就FOCUS係D食物度就OK啦,只要服務唔出大問題就唔好要咩要求.
三人提早過中秋
就來到闊別一年的婆婆
還好
今晚"只"等了15分鐘

點咗:
素鵝:味道不錯,中規中矩.

素鵝,京蔥肉絲(配叉子),婆婆粒粒炒飯
正--鹹肉津白
正--熏魚
2010-09-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$123 (Dinner)
Celebration
Anniversary
正--鹹肉津白
正--熏魚
  • 熏魚
  • 鹹肉津白
2010-09-15 3 views
星期六,入左屯門探朋友+食晚飯因為我朋友0岩0岩搬入屯門,唔知有咩食,咁我就上開飯睇下有咩好食啦~見到上海婆婆係得獎店冇衰啦點知去到好多人都算啦我等入到位,叫左棒棒雞、松子雞肉义子、小籠包、擔擔麵唔洗30秒就黎左棒棒雞、松子雞肉义子、擔擔麵我出街食咁耐野都未試過咁快上菜仲要個擔擔麵+义子係暖既小籠包上埋都唔洗15分鐘我地食完叫人再加多個酸辣湯,果個女仔應我得,點知佢地漏左單佢地d食物味道都ok,但我接受唔到d食物係暖囉+漏單咁都得獎><
星期六,入左屯門探朋友+食晚飯
點知去到好多人
都算啦
我等
入到位,叫左棒棒雞、松子雞肉义子、小籠包、擔擔麵
唔洗30秒就黎左棒棒雞、松子雞肉义子、擔擔麵
我出街食咁耐野都未試過咁快上菜
仲要個擔擔麵+义子係暖既
小籠包上埋都唔洗15分鐘
我地食完叫人再加多個酸辣湯,果個女仔應我得,點知佢地漏左單
佢地d食物味道都ok,但我接受唔到d食物係暖囉+漏單
咁都得獎><
2010-09-11
2010-08-13 5 views
多次想到這間飯店一試,但每次門口都大排長龍,所以始終沒有去到.今次提早6:00pm去到,原來未開市,但門口已有10多個人排隊.大約6:15pm左右安排入座,入去時職員通知用餐時間約1小時30分鐘,我地3個人安排坐卡位,坐位環境舒適.小籠飽一皮薄多汁味鮮值得推介鱔糊兩麵黃一鱔糊唔會有腥味,汁多好味排骨担担麵一担担麵唔夠濃香,排骨有梳打粉味咸肉扒津白一咸肉太咸,津白夠林味道ok香蕉高力豆沙一高力豆沙好味但加咗香蕉就要扣分飯店上菜快,全程不用一小時我地已結賑離開,下次如果唔多人等位我會再去.
小籠飽一皮薄多汁味鮮值得推介

鱔糊兩麵黃一鱔糊唔會有腥味,汁多好味

排骨担担麵一担担麵唔夠濃香,排骨有梳打粉味

咸肉扒津白一咸肉太咸,津白夠林味道ok

香蕉高力豆沙一高力豆沙好味但加咗香蕉就要扣分

2010-08-10
$73 (Dinner)
  • 鱔糊