2020-06-17 1295 views
由細到大都好鍾意食大排檔,尤其喜歡吃牛雜。每個月都好幾次去食牛雜粉,喜歡它好乾淨,冇臭臭味。加上浩熱的天氣,在這個環境還要大汗踏細汗煮每一碗粉,真的好敬佩老闆的心機,食都食得好感動。
牛雜米外賣
炸雲吞
牛雜米外賣
炸雲吞
2020-05-18 1369 views
位於中環區歷史悠久的水記,主要買牛雜粉麵牛雜的湯底是潮州式的,牛雜在滷水汁中滾煮,越煮越入味另外的雲吞丸類則普普通通一些特別的牛部位,例如牛沙瓜,其實是牛其中一個胃,非常罕有,未到12點已售罄,有時還只留給熟客,這點對生客不公平😔另外的炸雲吞,大大塊的皮只包着丁點的肉末,而且咬下去是還有一種鹼水味,不太喜歡當然大排檔是完全沒有空調的,只有幾把大風扇,夏天坐着吃,根本就汗水直流,很難接受一般情況下到下午兩點多已沒有什麼選擇,甚至乎已經接近關門,因此要食就趁早😋
位於中環區歷史悠久的水記,主要買牛雜粉麵
牛雜的湯底是潮州式的,牛雜在滷水汁中滾煮,越煮越入味
另外的雲吞丸類則普普通通
2020-05-03 1204 views
有時食個常餐食個lunch set好似好大份,唔想太飽飯氣攻心集中唔到🍚就search吓附近有冇粉麵🥢如果日本🇯🇵有拉麵🍜,台灣有牛肉麵,我諗雲吞麵同牛雜麵都係屬於香港🇭🇰口味😋愈來愈少地方有牛雜,無意中搵到係小巷中位置近中環,附近幾條街都好多嘢食架,真係要慢慢發掘💡🔸牛雜米 $40牛雜鮮味唔會一陣膻臊,處理得乾淨,個人特別喜愛牛肺牛膀,而牛腸要肥先夠香🤗一件簡單不花巧的牛雜米就是一件美食💕
就search吓附近有冇粉麵🥢
愈來愈少地方有牛雜,無意中搵到係小巷中

位置近中環,附近幾條街都好多嘢食架,真係要慢慢發掘💡

🔸牛雜米 $40
一件簡單不花巧的牛雜米就是一件美食💕
2020-04-22
$40 (Lunch)
  • 牛雜米
2020-02-20 2000 views
中環水記在澳洲開到成行成市的越南牛河Pho是越南美食其中一個不可少的美食環節,同等份量的香港代表,我覺得是牛腩河及牛雜河啦。新鮮牛雜河買少見少,全港得十多間,中上環除了水記,還有九記。想起九記,就想起那門口長長的人龍。而水記,正正是滿足了我的想像中對中環綠色排檔的想像,好像地頭蟲先知道的、已歷經幾代人的傳承的撚手美食。中環排檔仍大有人在,但食物質素來說的確有些有形無實。我比較孤陋寡聞,一直都是去到邊食到邊,很少問Google 大神那裡有美食。這一次到水記,是朋友帶我來的,水記也是她回港必吃的新鮮牛雜。或許必吃是一個過度誇張的形容,但她上年及今年回港,也踏足水記,嘗嘗英國少有的潮洲牛雜,大概總有點什麼讓她覺得牛雜代表香港的。縱然她上年來過,但水記夾了在窄窄的卑利士街中,對我這種不懂有效利用google map的人來說,即使地圖在手也未必即時找到。來到這個一眼望完的架步,依稀三四張桌子貼近排檔。不同一般牛雜店的入門口注定難以不向那玻璃窗內的牛雜檔行注目禮,這裡是沒有前門及後門,如果你好奇心不大,坐下落單到吃飽捧肚離開,你都未必見到那牛雜檔的真身。與我最多接觸的就是那年輕的落單哥哥,送上來的
中環水記

與我最多接觸的就是那年輕的落單哥哥,送上來的是一碗清湯五雜麵,湯底很清甜不油,絕少酥味,明顯新鮮牛雜經細緻處理。到我第二次再來吃時,才敢問落單哥哥那些是什麼,他竪起手指逐個數起來 ,「肚、肺、腸、膀,其中腸有分大腸及粉腸」。這五雜都很滑嫩,吃得出廚師用心對待手上的肉,對自己的出品有要求。

而《飲食男女》曾替「水記」做了一個訪問,廚師曾說出很多店子面對的限制,例如粗面不能預先煮好而影響出餐時間;又或不提供醋,避免食客狂落醋而破壞了用心熬制的鮮湯;油菜不跟蠔油而避免廚師經常要三心兩用照顧客人需要。報導短片置頂出現許多負面評語,對老闆的決定嗤之以鼻。我反而覺得那是一個明白自己的廚師所作的專業決定,清楚了解自己所提供的食物,盡量控制一切可變因素,畢竟出品歷經幾代人。還有一樣很貼心的是,落單哥哥主動提到沒有牛腩及牛雜雙拼,「如果個個都叫雙拼或者齋叫餸,你地呢個時候就無得食架啦。」那是下午二時多,陽光灑在巷仔地上。

其實吃一位廚師的出品,除了吃食物外,還吃出得其性格及喜好,就如一位藝術家一樣,不需大驚小怪。而他們在中環遊客區做生意,竟然選擇逢星期六日休息,我由是尊重這種有生活的廚師
牛雜麵
2020-01-29
$48 (Tea)
牛雜麵
  • 牛雜河
2020-02-01 1645 views
想搵港式原始風味識搵一定黎中環,中環除咗有貴價食肆之外,但識搵其實仲有好多性價比高嘅食肆!就係一條橫街轉入去後巷就搵到呢間風味十足嘅港式粉麵鋪!🍜牛腩河 $40叫一碗牛腩河唔使幾分鐘就即刻上枱,一聞就聞到牛腩香味撲鼻,加埋蔥既香味,真係唾延三尺。先食一件牛腩,食落去好有嚼頭,肉質有厚感,唔會好韌,但亦都唔似清湯腩咁淋,牛味濃郁。之後要加埋紅醋同辣椒油食,個湯都仍然充滿腩汁味,真心值得推介。份量可能細碗啲,但係度食個大排檔風味都值回票價啦。

🍜牛腩河 $40

份量可能細碗啲,但係度食個大排檔風味都值回票價啦。
2020-01-03 1347 views
去開中環做野,當然要捐窿捐罅搵好野食啦🤣 上次經過水記都想試,不過已經食左野,今次終於有機會!坐就唔係坐得舒服嫁啦係後巷,但又真係幾好食既☺️食物款式貴精不貴多,得麵食賣,有牛腩、牛雜、魚蛋、魚皮餃、牛丸、豬肉丸賣! 見到都幾多office lady黎幫襯喔牛腸超肥又香🤭牛肚好林👍🏻雲吞就過得去啦,普通肉餡,雲吞皮都幾滑同薄👌🏻見到隔離枱碗魚蛋好似好彈牙牛腩兩點就賣曬😟下次再試☺️⚠️份量偏少,男仕可能食三碗先飽😶星期六日唔開🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️

坐就唔係坐得舒服嫁啦係後巷,但又真係幾好食既☺️
見到都幾多office lady黎幫襯喔

牛腸超肥又香🤭
牛肚好林👍🏻
雲吞就過得去啦,普通肉餡,雲吞皮都幾滑同薄👌🏻
見到隔離枱碗魚蛋好似好彈牙
牛腩兩點就賣曬😟
下次再試☺️
⚠️份量偏少,男仕可能食三碗先飽😶
星期六日唔開🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
牛雜雲吞米粉

2020-01-03
$44 (Lunch)
牛雜雲吞米粉
2019-10-22 2074 views
識貨之人想必聽過中環水記大名,我都識貨,只係無時間⏰。今日難得午飯時間路過,雖然得返牛雜,亦沒有不試的理由。.坊間牛雜大多隱約有膻臊味,😕不然便是調味極重,吃來無味,唯有以辣椒油虛應故事,如果辣椒油也是來貨,那只好自認倒霉。.河粉來到,先嘗口湯,表面都是油花,呷一口卻出奇地清🌈。河粉不過不失,起碼一條條極完整,不似「數字牛腩」店,碎到似糊仔,已經合格✅。主角牛雜極鮮,調味不霸道,安份做好綠葉🍀,牛肺、牛膀、牛肚、牛胃、牛腸,五花八門,件件乾淨可口,各有長處,想不到食牛雜都如此清新🌼。油菜同樣新鮮,比尋常粉麵店好吃。正當我以為覓食運氣已經用完,店員竟然過來說有牛腩要不要也試試?不是吧!🤯🤯🤯結果多要了一碗牛腩麵,麵條彈牙有蛋香,軟硬適中,配上鮮嫩牛腩,切法上乘,一口就是一件,不知人間何世。

牛雜河

牛腩麵
2019-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
牛雜河
牛腩麵
  • 牛腩河
  • 牛雜麵
2019-07-28 2234 views
係中環番工一年左右多啲相信呢間水記已經食左至少有20次啦上兩個星期佢地放左兩星期大假 令我地心心念念都係個牛腩河 同辣椒油!。首先 講一講個環境先水記其實係一個小巷入面既一間車仔檔車仔檔既旁邊就放左幾張枱係度俾人堂食不過由於係斜路 所以我就一直都係外賣番公司食啦。而食物方面就好簡單 唔多選擇我每次都係叫牛腩雲呑雙拼河 多蔥外賣就係46蚊 係中環既消費水平而言 真係超抵食架!。不得不提既就係個辣椒油加落碗麵度 直情係令個麵去到另一個層次
係中環番工一年左右多啲
相信呢間水記已經食左至少有20次啦
上兩個星期佢地放左兩星期大假
令我地心心念念都係個牛腩河 同辣椒油!

首先 講一講個環境先

真係超抵食架!

不得不提既就係個辣椒油
加落碗麵度 直情係令個麵去到另一個層次
2019-07-02 1856 views
小時候老媽好喜歡吃牛雜,在老觀塘的巴士總站裡存在著幾家牛雜麵店,每逢路過,不同的食店都會爭相招萊。然而,老媽最喜歡的總是從公園進最尾的一家。於是咱們總會經過其他食檔的舖面,千山萬水才能抵達經常光顧的麵店。吃牛雜河,緊記要添些許辣油,受香料的刺激,老媽總吃個汗流浹背,鼻水長流。以前小的很怕辣,只會叫個牛肚河乖乖地陪吃。然而,每次光顧牛雜麵檔小的都會有個無形壓力,皆因舖子其門如市,店員總希望食客快快吃完便走,讓下家入座。只可惜小的吃東西比較慢,老媽吃完一大碗,小的只得一半功夫,然後店員瞧著老媽仍霸著座椅等待小的繼續努力便會不耐煩起來,小的愈想吃快點,卻是力不從心⋯⋯往事如煙,歲月如塵。當年的大排檔式牛雜已給拆卸,建築圍板封著數十年都仍未完成的觀塘重建區。而老媽子由昔日勁愛牛雜變成了今天謝絕牛類,結果只剩下小的一個人的童年回億。追隨往昔的步伐,今天已進化為雜河走膀加辣油。在電視節目中見到介紹香港特色地道美食,竟說起牛雜來。在中環石板街附近的大排檔居然尚有每日新鮮調製的牛雜,可謂石果僅存。老伴浮沉中環,介紹過許多名大於實的旅遊食店,卻從不帶小的嚐一嚐這家「水記」牛雜。終於在一次中環午聚,當小的

終於在一次中環午聚,當小的否決享用超級三文治以後,老伴把小的領到水記牛雜來。那是非常地道的一家大排檔,綠色的檔口與接叠的簡單枱椅就這樣地橫陳斜坡之上,咱們在嚴重傾斜的椅子坐下來,老伴向前倒,小的則向後跌。不過碗快卻安然地置於枱上。

兇狠的男店主走來,豪氣地問咱們要甚麼,看他來勢兇兇的態度,小的豈敢怠慢,時間不容多想,唯有選擇自己一向食慣了的雜河走膀。老伴仍三心兩意,最後點了個牛腩雲吞粗。然後,男店主兇狠地回應:「無粗,要麵罷!」老伴也沒有抗議的機會,他再希望點碟炸魚皮。男店主繼續反駁:「無魚皮,炸雲吞啦!」

「麻煩比支可樂。」

「無一支,得一罐。」

哈!這就是地痞檔的特色,他們賣的絕不是服務。雖然咱們在點菜的時候處處碰壁,但其實店主的態度仍未算惡劣,只是不太禮貌罷!或許這就是他們慣常的溝通模式。

炸雲吞是一塊塊炸得香脆的雲吞皮,中間大概有點點的飯餡肉,這當然非屬老伴所取。而且他已經叫了碗牛腩雲吞麵,還要炸雲吞來幹甚麼?老伴臉色一沉,小的知他心裡不滿矣!

幸好他的牛腩雲吞麵弄出來水準一流,受老伴大讚。還力推這是他近來吃過最好味的雲吞。小的心想,不是罷!這裡出名的乃牛雜而非雲吞啊!

試一口他的牛腩,果然既軟綿又真才實料。至於雲吞?不過不失罷!

終於來到小的之雜河走膀,此湯底與老伴不同,想不到舖子對甚麼料配甚麼湯底居然也都講究。牛雜湯底似乎更見濃郁,牛雜色澤較淡,相信是新鮮與雪藏貨之區別,至於河粉亦是幼薄身的上等貨,直令小的豎起大拇指。

記得在電視節目中,主持人介紹了「水記」特有的牛雜類別,乃只此一家的出品。小的心想這回只能試到雜河,沒機會嚐嚐這兒的特色菜實在可惜。於是在老伴的支持下,咱們特意問一問女店主還有甚麼特色美食。

唯一剩下的是牛脆骨,是爽脆軟綿的糅合,屬牛氣管的部位,其花椒八角與五香氣特別濃厚。雖說不上一試難忘,卻是別有一番體驗。
2019-05-27 2035 views
平時食到嘅牛雜,通常都係橙色既五香牛雜牛雜嘅香味已經被香料蓋過,但呢一個用返原有嘅牛腩清湯清甜嘅湯底帶有陣陣嘅牛肉香濃味好味到連一滴湯都唔捨得放過😭無論牛腩定牛什一食就知道老闆一定每日新鮮到市場攞貨絕對唔係平價雪藏貨所以先可以將牛肉原本嘅味道發揮到咁好位於中環區雖然係街邊檔仔坐得冇咁舒服餐廳定價絕對係良心製造無論牛腩定係牛雜都冇得挑剔希望有一次我可以食到佢既牛沙瓜可能係越食唔到,就越想食😂老闆話一隻牛只會做到三碗牛沙瓜所以只可以限量發售
平時食到嘅牛雜,通常都係橙色既五香牛雜
牛雜嘅香味已經被香料蓋過,
但呢一個用返原有嘅牛腩清湯

坐得冇咁舒服
餐廳定價絕對係良心製造
無論牛腩定係牛雜都冇得挑剔

希望有一次我可以食到佢既牛沙瓜
可能係越食唔到,就越想食😂
老闆話一隻牛只會做到三碗牛沙瓜
所以只可以限量發售

• 牛雜河
2019-05-05 1593 views
繼上次是日休息,今次為食肥熊同馬騮仔再接再黎,搭車又搭船,終於來到!今次開咗啦,咁啱又係lunch time好彩唔使等位。 環境佢係一個喺斜路鐵皮鋪, 好有懷舊風味幾特別, 同埋一陣好濃好香嘅牛腩湯味,有三張大圓枱,兩張細枱仔, 所有人都坐埋一齊, 個檔仔好細, 一望埋去你就會見到啲明星相 ,仲會見到謝霆鋒張相! 一坐低我就已經嗌咗我嘅至愛牛肺河, 馬騮仔就要做碗牛腩米。 一人一罐可樂 ,仲要咗啲炸魚皮。 老細話我哋知,炸魚皮唔係成日有,要好早先有,晏咗就冇得食。 佢嘅炸魚皮好香好脆,上嚟嗰陣時仲係熱熱地好好食, 等咗陣我嘅牛肺河登場啦, 牛肺好入味,好淋好好味, 個湯好夠味, 濃而不濁,佢既嘅辣椒油都好正, 實在停唔到口一次過就食咗兩碗!馬騮仔嘅牛腩米都好夠料, 牛腩又爽, 唔會食到起曬渣。雖然佢係老牌鐵皮鋪但地方好乾淨, 雖然呢度規矩多多 ,啲侍應串串貢咁, 但其實好親切, 好玩得, 好有人情味, 好的東西應該值得保留! 因為真係好好食!!

馬騮仔嘅牛腩米都好夠料, 牛腩又爽, 唔會食到起曬渣。

2019-05-03
Type of Meal
Lunch
2019-05-03 1146 views
This is a classic Beef Bovine Offal and Brisket Noodles hawker store on the street in the middle of Central. Little bit hard to find because is located in the side street. Fresh daily in first come first serve bases. Normal will sell out the Bovine Offal around 3pm and will be closed around 5pm. The soup broth is light and clear. Not too much beef favour but it comes with some Chinese pickles and beans sprout which gives it a nice texture into it. Portion is not too big and might need to have two bowl in one meal. Very tradition street style and could be bit hot during the summer time.
Best Bovine Offal Noodles
Best Bovine Offal Noodles
2019-01-10 2927 views
本來打算去九記吃牛腩麵,路過這條小巷,發現食肆林立,都是一些街頭小店,中午十二時已坐了八成客人,肚餓加上撲鼻而來的牛腩湯味,吸引我坐下來。牛腩麵不算大碗(可加底),但牛腩的份量一點也不欺人,差點覆蓋碗面,肉質鮮嫩美味,口感軟滑,肥瘦均勻,盛惠36元,大滿足!
2019-01-10
$36 (Lunch)
  • 牛腩河
2018-12-25 2456 views
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk唔知大家上次食大排擋係幾耐之前既事🙂 現今香港大排擋主要係中環同深水埗🙂 之後幾年前 政府又玩一牌兩制 只係比中環既大排擋傳比下一代🌝 深水埗或其他地方既大排擋就唔比🌚 所以少一間 就冇一間架啦 大家想珍惜機會去食😋同去感受一下 香港舊時代既風味☺️今日介紹既水記 係中環有超過50年既歷史🇭🇰 連最近開放比公眾既(大館)都有介紹這一家大排擋😊 再此可見 水記係中環發展過程 其中既一份子👍👍👍-水記最出名係 牛沙瓜🙂 即係牛第四個胃 每日得兩碗🙂 雖然我食唔到😂 不過都show下我對牛既認識 介紹下牛既四個胃🐄 第一個胃係「🐄牛肚」平時經常食到既 第二個胃係「🐄金錢肚」第三個胃係「🐄牛柏葉」第四個胃係「🐄牛沙瓜 」最細既一個牛胃😂牛雜米 好入味🤤 而且好淋 係我成世人 食過最淋既牛雜🤤 因為佢地係用新鮮牛雜🤤 而唔係大家平時食到既急凍牛雜☹️ 咁香港現時 一日大概殺五十隻活牛🐄 由此可見係幾難拎到 而且成本都比較貴🙂 大家一定要叫🤙🏻🤙🏻牛腩就都做得好 但對比牛雜就差咁d 有少少硬未夠淋🙂 不過都係合格以上🙂總結尼講 大
總結尼講 大家可以搵一日 天氣好 冇咁熱既一日 去試一下 充滿歷史 並且味道唔錯🐄
🎈中環吉士笠街2號牌檔
平均傷害:$36
好味值:6.5/10
2018-12-17 1986 views
「水記」乃中環牛雜檔的老字號!狹窄的吉士笠街上,得五六張摺枱,午膳時間,人多擠逼,還要坐在一條大斜路上,沒有咁上下功力,則隨時失去平衡「反櫈」,吃得相當狼狽。這裏賣的,都是新鮮牛雜牛腩,堅持不賣雪藏貨式,這一份堅持,難怪什麼時候都坐無虛席!這天,十一時左右來到,離正式開檔的時間還差十五分鐘,已看見有客人已落單在等食,還不及坐下,即問店員有沒有「牛沙瓜」,隨即答道「淨返一碗」,心裡不禁暗喜,再找個位置坐下。所謂「牛沙瓜」乃牛第四個最細小的一個胃,所以非常矜貴,一日得兩碗,可謂可遇不可求!牛沙瓜外表帶皺而背面平滑,貌似豬肚,但比豬肚爽口更有嚼頭,口感果真特別,由於是新鮮貨式,所以吃起來更有牛味!相比起其他牛胃,不論是味道,質感,更加複雜。那理會坐在窄街小巷、抑或衞生問題,只要是美食,本人統統在所不計。
「水記」乃中環牛雜檔的老字號!

相比起其他牛胃,不論是味道,質感,更加複雜。

2018-12-04