2023-02-21 73 views
同波友第一次去呢間日式餐廳, 十分驚喜,細細地舖頭,但係都坐得舒服,三五知己飲啤酒,串燒最正,壽司好食,食得出師傅好俾心機整,價錢合理。朋友比99分欠一分滿分係因為手卷紫菜比較林,但係總體真係好正會再去!
但係總體真係好正會再去!

2023-02-18
$350 (Dinner)
  • 明太子雞翼
2023-02-11 120 views
本身住得遠,冇乜機會嚟東區,有機會嚟開附近,就去呢間朋友推介必試嘅日式餐廳餐廳嘅裝修好日式,枱櫈座位同日本嘅餐廳真係一樣,成間餐廳光猛、闊落同乾淨下午茶時間叫咗一份午餐同一份下午茶,分別係滑蛋黑豚飯同鰻魚飯滑蛋黑豚炸到好脆,滑蛋有日式嘅甜味,洋蔥又香,前菜嘅茶碗蒸好滑,仲有芽茶、沙律同麵豉湯,而鰻魚本身好實淨,好香,又好夠汁,份炸雞炸到外脆內軟嘢食好好味,食價比高,絕對抵食,又坐得舒服,服務都唔錯,絕對值得返轉頭

2023-01-22 1375 views
如果唔係有朋友介紹~真係估唔到平時搭車成日經過嘅(街坊?)商場地庫有正嘢!!!!!佢個商場門面真係好唔起眼😓好難令人感興趣行入去🫣真心多謝朋友推介!! 所以今次我都要大大力去介紹🦾💁🏻‍♀️<<U.S牛肉涮涮鍋>>($168)涮涮鍋係季節限定㗎~啱晒而家凍冰冰去shabu shabu♨️有四款自選湯底任君選擇:甜醬油/味噌/昆布清湯/泡菜豚骨我哋揀番昆布清湯,試真啲食材嘅味道☺️第一盤食材已經豐富到嚇親我~四(?)大片肥牛鋪面,下面有大量雜菜墊底,仲有粗粉絲添喎😳正當我問緊男朋友:「呢度係咪已經連埋追加嗰啲?」嘅時候…第二盤<<雜菜>>($38)就接住上檯😨出事😂😂😂超級多😂😂😂追加咗雜菜同第一盤一樣大!! 只係少咗啲牛~ 下面一樣有粉絲😅我仲俾咗$18 追加<<烏冬>>🙈菜菜子種類好多💚娃娃菜、皇帝菜、金菇、冬菇、本菇、豆腐…全部都好鮮甜!我最鍾意粉絲🙃好好食! 食到好飽都要食!因為佢好有彈性😋最鍾意煙韌口感~~.講番主角🐮U.S 牛肉原來唔止得四塊~ 我諗都起碼有6-8塊!色澤好靚,肉質亦都嫩
如果唔係有朋友介紹~

佢個商場門面真係好唔起眼😓
好難令人感興趣行入去🫣
真心多謝朋友推介!!
所以今次我都要大大力去介紹🦾

💁🏻‍♀️<<U.S牛肉涮涮鍋>>($168)
涮涮鍋係季節限定㗎~
啱晒而家凍冰冰去shabu shabu♨️

有四款自選湯底任君選擇:甜醬油/味噌/昆布清湯/泡菜豚骨
我哋揀番昆布清湯,試真啲食材嘅味道☺️

第一盤食材已經豐富到嚇親我~
四(?)大片肥牛鋪面,下面有大量雜菜墊底,仲有粗粉絲添喎😳
正當我問緊男朋友:「呢度係咪已經連埋追加嗰啲?」嘅時候…
第二盤<<雜菜>>($38)就接住上檯😨
追加雜菜

出事😂😂😂
超級多😂😂😂
我仲俾咗$18 追加<<烏冬>>🙈

菜菜子種類好多💚
娃娃菜、皇帝菜、金菇、冬菇、本菇、豆腐…全部都好鮮甜!
我最鍾意粉絲🙃
好好食! 食到好飽都要食!
因為佢好有彈性😋
最鍾意煙韌口感~~
講番主角🐮U.S 牛肉
原來唔止得四塊~ 我諗都起碼有6-8塊!
色澤好靚,肉質亦都嫩滑!
唔需要去到和牛咁入口即融~
厚身有口感 + 啖啖濃厚牛味 先係our favourite 👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻
鹽燒牛舌

💁🏻‍♀️<<鹽燒牛舌>>($98)
厚度適中,燒得好香!!
少少鹽調一調味~ 有咬口得嚟又唔會好韌!!
我一個人食咗五嚿🤭
牛油果軟殼蟹卷

💁🏻‍♀️<<牛油果軟殼蟹卷>>($108)
平時食開嗰啲…
一係出面有牛油果入面冇~
一係入面有就出面冇~
呢個係裡裡外外都有!
好重料🥑連炸得外脆內軟嘅軟殼蟹都好大嚿!🦀
加埋一大pat蛋黃醬同明太子就更有口感更yummy laaaaa~
茄子

💁🏻‍♀️<<茄子>>($48)
仲以為係嗰啲落重蒜 & 孜然粉嘅原條燒茄子😳
原來日式燒茄子係撒滿柴魚嘅清燒茄子~
味道天然,亦好juicy💜
明太子雞翼

💁🏻‍♀️<<明太子雞翼>>($58)
呢個絕對係用心製作💓
佢唔係就咁塞啲明太子入隻雞翼度~
佢係將明太子同雞肉搞醉撈勻再釀番入去😳
去骨啖啖肉!帶點微辣,超惹味😋
呢間隱蔽小店真係誠心推介!
港島區嘅朋友真係唔好錯過📌
2023-01-06
$350 (Dinner)
Celebration
Anniversary
追加雜菜
牛油果軟殼蟹卷
今次介紹呢間喺太古嘅隱世日式餐廳——秋嵐比大家,未去到日本都可以望梅止渴先😆🌃 環境 (3.5/5)秋嵐位置介於太古同鰂魚涌中間~ 佢嘅位置比較隱蔽,係喺東匯坊嘅商場地庫,絕對稱得上隱世😆 商場隔離遲啲會開壽司郎,相信到時大家就易搵好多😚餐廳環境幾和風,好有日本地道小店嘅風味🇯🇵 餐廳唔算好大,平日夜晚人流唔算太多,靜靜地都坐得幾舒服☺️ 😋 食物 (4.5/5)🐮 U.S. 牛肉涮涮鍋 - 甜醬油湯底 $168🍱 秋嵐廚師發辦丼 $198👅 鹽燒牛舌 $58/串🐣 自家製免治雞肉軟骨棒 $58/2串🐽 燒味噌五花腩 $26/串🍣 火炙左口魚邊壽司 $24/件冬天最啱shabu shabu,今次就嗌咗個美國牛肉涮涮鍋🍲 我一向都好鍾意食Sukiyaki,今次湯底就揀咗招牌關西風甜醬油湯底😋 湯底甜甜地而且好夠味,啲食材就咁用湯底淥完就食得,醬汁都唔洗蘸😚 涮涮鍋除咗有美國肥牛之外,仲有唔同嘅蔬菜🥬 菇類🍄 豆腐同埋粉絲😋 全部食材都好新鮮,飽足感十足又唔會太油膩👍🏻 建議兩個人share一鍋,咁就可以有肚試其他菜式😛 秋嵐食物種類多元,除咗shabu shabu之外都有好多唔同嘅菜式可以

🌃 環境 (3.5/5)

😋 食物 (4.5/5)
🐮 U.S. 牛肉涮涮鍋 - 甜醬油湯底 $168
🍱 秋嵐廚師發辦丼 $198
👅 鹽燒牛舌 $58/串
🐣 自家製免治雞肉軟骨棒 $58/2串
🐽 燒味噌五花腩 $26/串
🍣 火炙左口魚邊壽司 $24/件

秋嵐食物種類多元,除咗shabu shabu之外都有好多唔同嘅菜式可以試🤩 我哋嗌咗幾款串燒黎食🔥 牛舌大大舊夠厚身,燒得好香而且口感十足😋 雞軟骨棒係餐廳自己手打製造,幾有誠意😚 加埋日本蛋食真係好滿足,個人覺得如果軟骨再多啲就更正😆 燒味噌五花腩略嫌太鹹而且有啲硬,較其他幾款失色😶

睇menu個陣見到啲壽司同丼飯都好吸引,就緊要要嗌埋黎試吓啦🥰 秋嵐廚師發辦丼啱曬我呢啲有選擇困難症嘅人😍 丼飯超豐富,有海膽,三文魚,赤蝦,帶子and more😛 丼飯超足料,魚料又鮮味,真係十分滿足🥳💯 左口魚邊壽司就正常發揮啦,油香味幾甘香🍣

💰 價錢 (4/5)
Average price $300-350/pp
食曬壽司,丼飯,串燒同shabu shabu都係每人$300-350🤩 以港島區日本餐廳嘅價錢黎講真係算幾親民,值得更多人支持啊🥰
  • U.S牛肉涮涮鍋
  • 秋嵐廚師發辦丼
呢間日本料理餐廳位於大馬路嘅商場地庫,長期見到有唔少人去幫襯,有晚過咗海攞嘢就順便約姊妹去試下,食物質素真係唔錯!想推介下俾大家,多個美食選擇丫 😄好鍾意木系門面,好和風feel 😍餐廳座位幾寬敞,亦設有吧檯座位,食物選擇亦多 👍有壽司、刺身、爐端燒、串燒、鍋類、炸物、沙律及定食等等 😀亦有日本酒類提供 🍶🥘 美國牛肉涮涮鍋 $168自選湯底:甜醬油 / 味噌 / 昆布清湯 / 泡菜豚骨我地揀咗甜醬油湯底,鹹甜度剛好 👌火鍋配料亦好多!成盤咁嚟 😦肥牛大大塊,有成10至12塊,起碼過半磅先!😳時令蔬菜:皇帝菜、大白菜、鮮冬菇、金菇、茶樹菇、紅籮蔔、仲有豆腐 😀全部配料都好新鮮!豆腐係超滑呢 ❤️亦配有日式粉絲 🍜呢個幾抵食!2個人share 呢個鍋,再加配其他嘢食,飲番杯啤都唔錯丫🍻 😊🍱 秋嵐便當 $128(三款刺身、燒物、揚物/和食)⏩ 附送 茶碗蒸、昆布麵豉湯 及 白飯 🍚呢個滿足到樣樣都想食嘅人士 😁擺盤好似寶盒咁 📿🎁是日刺身係三文魚、帶子及油甘魚,塊塊都咁肥美 🤤燒物係燒鯖魚,骨唔算多,魚肉都幾嫰滑,燒得好香添 👍和食係豚肉生薑燒拌沙律 🍖🥗豚肉係片片好大塊😂 醬汁又夠同煮得

好鍾意木系門面,好和風feel 😍

餐廳座位幾寬敞,亦設有吧檯座位,食物選擇亦多 👍

壽司刺身、爐端燒、串燒、鍋類、炸物、沙律及定食等等 😀
亦有日本酒類提供 🍶

🥘 美國牛肉涮涮鍋 $168

自選湯底:甜醬油 / 味噌 / 昆布清湯 / 泡菜豚骨
我地揀咗甜醬油湯底,鹹甜度剛好 👌
火鍋配料亦好多!成盤咁嚟 😦
肥牛大大塊,有成10至12塊,起碼過半磅先!😳
全部配料都好新鮮!豆腐係超滑呢 ❤️
亦配有日式粉絲 🍜

🍱 秋嵐便當 $128
(三款刺身、燒物、揚物/和食)
⏩ 附送 茶碗蒸、昆布麵豉湯 及 白飯 🍚

呢個滿足到樣樣都想食嘅人士 😁
擺盤好似寶盒咁 📿🎁
是日刺身係三文魚、帶子及油甘魚,塊塊都咁肥美 🤤
燒物係燒鯖魚,骨唔算多,魚肉都幾嫰滑,燒得好香添 👍

和食係豚肉生薑燒拌沙律 🍖🥗
豚肉係片片好大塊😂 醬汁又夠同煮得夠入味👏

淨係食個盒入面d餸已經飽哂,個飯可能要打包 😂😂😂

另外,茶碗蒸🥚蛋好滑,但有不夠挺身有些少散,內裡有魚蛋片及野菌等配料俾好多 😀😋

🍚 極上北海道魚生丼御膳 $138
(🦐赤蝦、海膽、三文魚、三文魚子、帶子、松葉蟹肉)
⏩ 附送 茶碗蒸、昆布麵豉湯

擺盤精美 💖全部魚生刺身都新鮮冇腥味!👌
飯都一樣俾好多,你唔駛驚唔飽 😆

🥓 燒味噌五花腩 $26/串; $46/兩串
雖然睇相大家會覺得係咪燶咗d啊...個人覺得都算係嘅😆
不過都唔太大影響,五花腩冇燒到乾架,仍然保持到好多肉汁!皮面脆口腩肉軟身,半肥半瘦嘅肉肉口感層次分明 😋👍

🍗 鹿兒島薩摩赤雞翼 $28/串;$48/兩串
呢個係人氣之選🔥
雞全翼大大隻厚肉身,燒到皮脆肉嫰,好juicy 😋

2022-12-19
  • 秋嵐便當
  • U.S牛肉涮涮鍋
  • 極上北海道魚生丼御膳
  • 鹿兒島薩摩赤雞翼
吾知有冇人同我一樣,想去哂吾同地方既壽居郎食一次😂呢日本身打算去食鰂魚涌新開既壽司郎,點知最後因為太多人,有排等,冇得食🥹誤打誤撞,去左一條馬路之隔既東匯坊,搵倒間質素吾錯既日式餐廳醫肚,又可以滿足下食壽司既欲望😬.👁‍🗨U.S.牛肉涮涮鍋(7.5/10)💲168.➰記得去食果日天氣都幾凍,行去餐廳途中都凍到要行快幾步🥶見呢度有個涮涮鍋即叫,暖下身😂除左牛肉仲有黑豚同埋雞肉揀,湯底係甜醬油,味噌,昆布清湯同泡菜豚骨入面揀左甜醬油,即係壽喜燒既味道🤗涮涮鍋份量吾算話好多,但係出奇地入面有少量薯粉,好好咬🤓牛肉大大片,牛味香濃吾會太肥,份量兩個人食都夠,菜就有大量,豆腐都好滑身豆味好濃好郁😛.👁‍🗨汁燒帆立貝(7.5/10) 💲28串.➰一串有兩大隻,汁燒既醬汁同帆立貝幾配搭,都食得倒帆立貝既鮮甜味.👁‍🗨燒味噌五花腩 (7/10) 💲26 串.➰幾惹味又濃味既串燒之一,食落吾知點解會覺得有啲似臘腸既味😂肉有少少硬身,吾係非常腍口.👁‍🗨燒一口蕃薯(7/10) 💲15 串.➰迷你紫蕃薯🍠細細粒,完全係一口size,夠哂甜.👁‍🗨燒粟米(7/10) 💲28 串.➰本身預計會有好香既燒焦味,但

👁‍🗨U.S.牛肉涮涮鍋(7.5/10)💲168

👁‍🗨汁燒帆立貝(7.5/10) 💲28串

👁‍🗨燒味噌五花腩 (7/10) 💲26 串
👁‍🗨燒一口蕃薯(7/10) 💲15 串
➰迷你紫蕃薯🍠細細粒,完全係一口size,夠哂甜
👁‍🗨燒粟米(7/10) 💲28 串

➰本身預計會有好香既燒焦味,但係原來吾係,只係得輕微😂不過粟米夠甜,燒完都仲有好多汁,冇乾哂
👁‍🗨自家製免治豬肉軟骨棒 (7.5/10) 💲26 串

➰呢個會配埋一隻蛋用離比你沾離食,不過我就揀左就咁食,冇沾到蛋🫣豬肉軟骨棒入面夾雜左好有咬口脆身既雞軟骨,增加左層次同香口度
👁‍🗨火炙三文魚 (7.5/10) 💲20 件

➰一向都好鍾意食火炙既壽司,呢個火炙三文魚壽司食倒三文魚既油脂香味,加上微微火炙既味道,一流😛壽司飯握得吾錯,幾挺實吾散,但係整體壽司價錢就進取左些少咁🥲
👁‍🗨燒鰻魚 (7.5/10) 💲24 件
➰純粹好耐冇食過鰻魚既壽司,所以先叫😂不過鰻魚燒得香口,鰻魚汁好香,吾會話係好多骨係入面既鰻魚壽司,可以好放心咁食🥹
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-01-01 64 views
Overall:價錢:3/5好食:4/5環境:4/5服務態度:5/5(正常日本菜咁)😘主食黑豚涮涮鍋 ($148)湯底:甜醬油另加烏冬一個+$18冬天熱辣辣食涮涮鍋好warm。鍋配料有豚肉,娃娃菜,一啲菇類,豆腐,少量粉絲。一個人食可以唔洗再追加飯/烏冬,都偏貴。味道方面,甜醬油湯底過份濃郁🤣食左一兩啖就有啲膩😘串燒汁燒廣島蠔$28/串 $48/2串幾特別,可以再食燒五花腩(梅醬)$22/串 $40/2串有啲太咸,肉質偏乾…鹽燒牛舌$52/串 $98/2串超好食,肉質好嫩滑,加埋檸檬汁仲好freshh,值得叫!燒一口蕃薯(5粒)$18/串味道正常焦糖燒菠蘿$32/客味道正常,但唔抵食😘waiting time火鍋系落單10分鐘內上咗,串燒即點即燒,都唔算慢。
Overall:
價錢:3/5
好食:4/5
環境:4/5
服務態度:5/5
(正常日本菜咁)

😘主食
黑豚涮涮鍋 ($148)
湯底:甜醬油
另加烏冬一個+$18

冬天熱辣辣食涮涮鍋好warm。
味道方面,甜醬油湯底過份濃郁🤣食左一兩啖就有啲膩

😘串燒

汁燒廣島蠔
$28/串 $48/2串
幾特別,可以再食

燒五花腩(梅醬)
$22/串 $40/2串
有啲太咸,肉質偏乾…

$52/串 $98/2串
超好食,肉質好嫩滑,加埋檸檬汁仲好freshh,值得叫!

燒一口蕃薯(5粒)
$18/串
味道正常

焦糖燒菠蘿
$32/客
味道正常,但唔抵食

😘waiting time
火鍋系落單10分鐘內上咗,串燒即點即燒,都唔算慢。
黑豚涮涮鍋
位於鰂魚涌東匯坊地庫的「秋嵐日本料理」,係一間主打日本和風料理的餐廳🍴店內裝修雅緻,溫馨又舒適✨餐牌上有多款沙律前菜、壽司、刺身、卷物、串燒及鍋物等等三文魚腩壽司壽司飯使用日本青森縣產米,粒粒分明,軟糯有米香~配上新鮮肥美的三文魚腩,充滿魚鮮味火炙三文魚腩壽司三文魚腩輕輕火炙燒香,魚油滲透進壽司飯裏,齒頰留香火炙左口魚邊壽司左口魚邊經過火炙燒後,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香鹽燒牛舌串燒即叫即燒,香噴噴,熱辣辣🔥牛舌厚薄適中,口感彈牙,肉味香濃海鹽燒白鱔白鱔好肥美,簡單地加入海鹽燒,肉質紮實富彈性,鱔肉爽甜多汁,勁好食自家製免治雞肉軟骨棒餐廳自家製的免治雞肉軟骨棒,啖啖肉,當中加咗雞軟骨,味道同口感都好豐富哦牛油果軟殼蟹卷賣相吸引~卷物表面舖滿新鮮軟滑牛油果、蛋黃醬及蟹籽,增添口感。內裏卷著肥美軟殼蟹,炸得外脆內軟,邪惡滋味!美國牛肉涮涮鍋冬天梗係要食返個暖笠笠嘅火鍋🍲餐廳季節限定的日式涮涮鍋,有三款肉類及四款湯底可供自選。半肥瘦的美國牛肉口感軟腍,肉味濃郁!和風甜醬油湯底好香濃,搭配金菇、皇帝菜、冬菇、紅蘿蔔、日本大蔥等等蔬菜都非常適合,好清甜呢
位於鰂魚涌東匯坊地庫的「秋嵐日本料理」,係一間主打日本和風料理的餐廳🍴店內裝修雅緻,溫馨又舒適✨餐牌上有多款沙律前菜、壽司刺身、卷物、串燒及鍋物等等

三文魚腩壽司

火炙三文魚腩壽司

三文魚腩輕輕火炙燒香,魚油滲透進壽司飯裏,齒頰留香

火炙左口魚邊壽司

左口魚邊經過火炙燒後,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香

海鹽燒白鱔

自家製免治雞肉軟骨棒

美國牛肉涮涮鍋

$300 (Dinner)
2022-12-31 55 views
放假日子要出外走走,好耐冇到港島線,就過去四圍遊蕩,行到 #鰂魚涌 #東匯坊 呢間#秋嵐日本料理 ,餐牌食物種類繁多,有我極想吃的有火鍋🍲,串燒、壽司🍣同丼飯🍱⋯⋯,就進入開餐囉🥳。首先點左☺️US 牛肉唰唰鍋 🥘 ,天氣咁凍,一定要點佢黎暖下,牛肉肥瘦適中,咬落油脂味濃,湯底味道剛好,配菜有好多,如大白菜🥬、金菇🍄同粉絲,我覺得幾好食啊😗。🍣 廚師發板刺身丼 $198, 材料十分之豐富,鮮甜creamy 的海膽,至喜歡的油甘魚、輕燒過的爽滑帶子,鮮嫩吞拿魚,柔滑三文魚同埋玉子等等.., 鮮味滿分💯。串燒配酒就十分合拍,點左自細鐘意食嘅燒雞翼,免治雞肉捧同相蠔。無論係熟度跟調味都到位,很好👍,真係唔錯啊😋。

很好👍,真係唔錯啊😋。
2022-12-31
Dinner
天氣凍就食鍋物,所以今年嘅聖誕大餐選定日本菜,同男友揀咗間居酒屋食shabu shabu 🍲❥ U.S牛肉涮涮鍋 💰$168呢個鍋物有2️⃣人份量,不過一般男仔都食得晒。大概有8塊美國牛肉片,肉質都唔錯甜醬油湯底濃度適中,甜甜地又唔會確喉,值得一讚仲附有大量蔬菜🥬,正❥ 極上北海道魚生丼御膳 💰$138魚生丼好豐富,有赤蝦🦐、海膽、三文魚、三文魚子、帶子、松菜蟹肉🦀鍾意赤蝦夠大隻、松葉蟹肉鮮甜多汁、海膽味道鮮甜,其餘魚生都合格丼飯配有非常濃郁嘅麵豉湯同茶碗蒸,性價比極高❥ 火炙左口魚邊壽司 💰$24火炙咗嘅左口魚有豐富嘅甘香,推介❥ 帶子壽司 💰$34帶子口感唔錯,🍣壽司由師傅手捏,略嫌有少少鬆散❥ 汁燒廣島蠔 💰$28喺廣島蠔上面灑上醬汁,然後燒熟,味道幾juicy🤩❥ 燒煙肉廣島蠔 💰$38好少見煙肉包廣島蠔🦪,煙肉質感香脆,有外脆內軟口感❥ 燒大葱雞腿肉 💰$24雞腿肉肉質嫩滑大粒,灑上檸檬汁額外清新✨❥ 燒五花腩 💰$22除咗五花腩肉,仲有香脆嘅豬腩皮,過足口癮😋❥ 軟殼蟹手卷 💰$58手卷內有半隻軟殼蟹🦀,口感香脆唔油膩,比男友填肚岩哂😂

❥ U.S牛肉涮涮鍋 💰$168
呢個鍋物有2️⃣人份量,不過一般男仔都食得晒。
大概有8塊美國牛肉片,肉質都唔錯

❥ 極上北海道魚生丼御膳 💰$138
丼飯配有非常濃郁嘅麵豉湯同茶碗蒸,性價比極高

❥ 火炙左口魚邊壽司 💰$24
火炙咗嘅左口魚有豐富嘅甘香,推介

❥ 帶子壽司 💰$34
帶子口感唔錯,🍣壽司由師傅手捏,略嫌有少少鬆散

❥ 汁燒廣島蠔 💰$28
喺廣島蠔上面灑上醬汁,然後燒熟,味道幾juicy🤩

❥ 燒煙肉廣島蠔 💰$38
好少見煙肉包廣島蠔🦪,煙肉質感香脆,有外脆內軟口感

❥ 燒大葱雞腿肉 💰$24
雞腿肉肉質嫩滑大粒,灑上檸檬汁額外清新✨

❥ 燒五花腩 💰$22
除咗五花腩肉,仲有香脆嘅豬腩皮,過足口癮😋

❥ 軟殼蟹手卷 💰$58
手卷內有半隻軟殼蟹🦀,口感香脆唔油膩,比男友填肚岩哂😂
2022-12-28 59 views
喺太古附近,唔特登行落去都唔知道原來地庫有一個咁大嘅商場,行到最入有一間居酒屋刺身、壽司、丼飯、火鍋、串燒全部有齊連晚市都有定食 最鍾意一個價錢有成個set定食嘅雜錦刺身御膳$178已經有齊六款刺身一件赤蝦 加每款兩件嘅三文魚、帶子、池魚、油甘魚和鯛魚 全部都厚切 又肥美又鮮甜仲有爐端燒定食,好可惜想要嘅鹽燒三文魚頭御已經賣晒,轉嗌都係魚嘅岩鹽燒油甘魚鮫($138)師傅燒到魚皮好脆好脆 油甘魚鮫好厚好多肉不過鹽香比較弱 可以再落多啲俾下味每個定食都有麵豉湯和蒸蛋蒸蛋好滑夠蛋香 唔會太鹹蓋過蛋味冬天去食 差唔多枱枱都點個涮涮鍋目測仲要個個都係要牛肉($168)美國嚟嘅牛肉 牛味十足 配料仲有冬菇,豆腐薯粉、紹菜、皇帝菜等 一定夠食昆布清湯甜甜地,不過可以多啲昆布呢度仲有親民價熱清酒($66/300ml)

刺身壽司、丼飯、火鍋、串燒全部有齊
連晚市都有定食 最鍾意一個價錢有成個set
定食嘅雜錦刺身御膳$178已經有齊六款刺身
一件赤蝦 加每款兩件嘅三文魚、帶子、池魚、油甘魚和鯛魚
全部都厚切 又肥美又鮮甜
赤海老雜錦刺身御膳

師傅燒到魚皮好脆好脆 油甘魚鮫好厚好多肉
不過鹽香比較弱 可以再落多啲俾下味

每個定食都有麵豉湯和蒸蛋
蒸蛋好滑夠蛋香 唔會太鹹蓋過蛋味

冬天去食 差唔多枱枱都點個涮涮鍋
目測仲要個個都係要牛肉($168)

昆布清湯甜甜地,不過可以多啲昆布

呢度仲有親民價熱清酒($66/300ml)

赤海老雜錦刺身御膳
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 壽司爐端燒火鍋樣樣齊既居酒屋 】#beerpig鰂魚涌 #beerpig日本菜位於東匯坊地庫層既某個角落,竟然有間望落幾高質既居酒屋,平日夜晚去到唔洗排隊就有位喇~餐廳環境以木同暖色系為主,幾有日或居酒屋feel架💖想睇更多美食 & 日常分享?快啲Follow @Beerpig.Foodie 留意有咩推介啦🌟—#🍻🍖 質素:🍲 U.S牛肉涮涮鍋 配甜醬油湯|$168凍冰冰既天氣就緊係要點個涮涮鍋暖下胃啦⛄️小編今次揀左最有人氣既甜醬油湯,亦係小編好推薦既一款湯底!湯底味道甜甜地,好好飲😆涮涮鍋除左牛肉之外,仲有|雜菌·豆腐·菜類·葛絲·京蔥等等|湯底滾起再落配料都好索味,呢個湯底撈烏冬/飯食都會好正🍱 秋嵐廚師發板丼|$198新登場既丼飯!由秋嵐餐廳廚師發板既丼飯,叫一款丼飯,就可以食到總共10種魚生,每款魚生都好新鮮,岩曬中意食魚既小編🍣 碎蔥吞拿魚腩卷|$98又係一款小編每次食壽司都必點既款式~吞拿魚腩蓉入口好軟綿綿,每一啖都充斥住魚蓉香🍢燒煙肉廣島蠔|$38/串呢款串燒廣島蠔係小編同豬生大推既串燒~廣島蠔好新鮮,一啲腥味都無,連豬生勁

#beerpig鰂魚涌 #beerpig日本菜

#🍻🍖 質素:

🍲 U.S牛肉涮涮鍋 配甜醬油湯|$168
凍冰冰既天氣就緊係要點個涮涮鍋暖下胃啦⛄️

🍱 秋嵐廚師發板丼|$198
新登場既丼飯!

🍣 碎蔥吞拿魚腩卷|$98
又係一款小編每次食壽司都必點既款式~
吞拿魚腩蓉入口好軟綿綿,每一啖都充斥住魚蓉香

🍢燒煙肉廣島蠔|$38/串
呢款串燒廣島蠔係小編同豬生大推既串燒~
廣島蠔好新鮮,一啲腥味都無,連豬生勁怕腥味既人都大讚呢款串燒廣島蠔好食

🍢 鹽燒牛舌|$52/串
送酒一流既牛舌,仲有落鹽調一調味

🍢 汁燒豬頸肉|$28/串
豬頸肉非常爽口彈牙,燒汁仲好入味

🍢 燒味噌五花腩|$26/串
五花腩夠油脂香,啖啖肉汁幾正

🍻 #秋嵐日本料理 @shuran__izakaya 🍖
📍鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友
串燒
燒煙肉廣島蠔
碎蔥吞拿魚腩卷
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
串燒
燒煙肉廣島蠔
碎蔥吞拿魚腩卷
呢間日本餐廳位於太古站一個商場地庫,位置真係幾隱蔽,不過個地庫裝修得好似日本d地下街商場咁所以都幾有feel⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫🍲U.S.牛肉涮涮鍋($168) | 7.5/10鍋物可以揀唔同肉同湯底,除左牛豬雞之外,湯底可以揀甜醬油、味噌、昆布清湯同埋泡菜豚骨,我地揀左甜醬油,食落係香甜既壽喜燒風味,佢既材料盤都好豐富,牛肉就正常對得住呢個價啦🍱安格斯牛小排松葉蟹肉蟹膏丼($168) | 7.5/10睇相係一個好精緻既丼飯,本身都擔心佢既牛肉會少un,不過食落都ok淋,最好味係d蟹膏同蟹肉,除左平時深灰色蟹膏之外仲有金黃色既蟹膏,味道比較鮮美🍢汁燒帆立貝($28) | 7/10帆立貝燒得唔會乾,28蚊兩粒黎講性價比都唔錯🍖自家製免治雞肉軟骨棒($30) | 7.5-8/10呢個雞肉軟骨棒有驚喜,因為佢d軟骨既口感好出,加上調味啱啱好既醬油同蛋黃好好味👍🏻🐟海鹽燒白鱔($48) | 7.5/10一咬落去魚皮仲係脆,魚肉都幾嫩滑🍗龍田炸雞($18) | 7.5-8/1018蚊加配價有四件炸雞幾抵,質素都很不錯,外脆內嫩仲keep到有肉汁🍣海膽壽司兩貫(

🍲U.S.牛肉涮涮鍋($168) | 7.5/10

🍱安格斯牛小排松葉蟹肉蟹膏丼($168) | 7.5/10

🍢汁燒帆立貝($28) | 7/10
帆立貝燒得唔會乾,28蚊兩粒黎講性價比都唔錯

🍖自家製免治雞肉軟骨棒($30) | 7.5-8/10

🐟海鹽燒白鱔($48) | 7.5/10
一咬落去魚皮仲係脆,魚肉都幾嫩滑

🍗龍田炸雞($18) | 7.5-8/10

龍田炸雞
海膽壽司兩貫
2022-12-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
安格斯牛小排松葉蟹肉蟹膏丼
U.S.牛肉涮涮鍋
汁燒帆立貝, 自家製免治雞肉軟骨棒, 海鹽燒白鱔
龍田炸雞
海膽壽司兩貫
US牛肉唰唰鍋🍲$168天氣咁凍梗係要食返個火鍋取暖啦😌佢個牛肉油脂分泌比例唔錯😎同個甜豉油嘅鍋非常之夾😘非常豐富😇有薯粉😌大白菜😀冬菇😁雜菇🙂紅蘿蔔😇同埋大蔥😜唔使落豉油就咁連同佢個湯底食已經覺得好夠味松葉蟹肉蟹膏竹炭多士🦀$88佢個多士層次豐富😎首先你可以落松葉蟹肉😜同埋蟹膏😍仲有啲蟹籽😗一齊食😃個麵包都整得好香😊加左d芝士😎外脆內軟😇真係有啲唔夠喉呀免治雞肉軟骨棒🐔$48因為係雞軟骨嘅關係所以口感非常之好😜同埋佢有一個生蛋😍同埋類似鰻魚汁嘅醬汁撈埋一齊食🥰勁開胃😗非常之特別🤩唔係度度有得食汁燒廣島蠔🦪$48/2串呢間日式餐廳除咗有基本嗰啲定食之外😙佢仲有串燒🤪表面上加咗啲醬汁😚所以非常之惹味鹽燒牛舌👅$52勁大嚿😜而且表面加咗一啲七味粉🥰所以都幾香雜錦天婦羅🍤$108入邊有南瓜😇茄子😍冬菇😘同埋幾條大蝦😀加埋佢個秘製天婦羅汁😗同埋一啲蘿蔔碎都唔錯😎炸得都幾香-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟唔講唔知原來呢個有一個咁細嘅商場🤓人流唔算好多😂所以乾淨程度都可以接受🤪但係個設施就唔算新啦

US牛肉唰唰鍋🍲$168

勁大嚿😜而且表面加咗一啲七味粉🥰所以都幾香

雜錦天婦羅🍤$108
🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟
天氣轉涼就想打邊爐,同時又想食壽司同串燒,今次去依間餐廳就可以一次過滿足哂咁多個願望😎!𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟--涮涮鍋🍲--US牛肉涮涮鍋$168湯底:甜醬油主食揀左涮涮鍋,有牛、豬、雞肉同幾款湯底揀😬。配料除牛肉仲有豆腐,幾款唔同嘅菇、蔬菜同葛粉。湯底揀左甜醬油好似平食果種壽喜燒味,食落甜甜地,開胃又唔膩,份量都夠兩個人食,仲有肚可以食少少其他嘢。--壽司🍣--另外仲有壽司,壽司食得出有用心,除左有火炙,仲會加上佢地嘅特製醬汁令味道更豐富。個人最鍾意帶子壽司,鮮甜彈牙,同配嘅醬汁超match!🤍帶子$18/件🍣火炙三文魚$10/件🍣火炙三文魚腩$11/件🐟左口魚$12/件*Ps當日壽司半價*--串燒🍢--我地隨心點左幾款串燒,估唔到味道都有驚喜。我地最推薦係雞肉軟骨棒,口感唔會太鬆太實,點埋蛋汁好鬼正,最最最緊要$48就有兩串,係抵到爛🤪🤪。豬頸肉調味相對比較重口味,易咬唔痴牙🤍最後用燒菠蘿做結尾,一啖咬落去爆哂汁,又甜又香🍍。🐓免治雞肉軟骨棒$48/2串🍄冬菇$38/2串🐟海鹽燒白鱔$88/2串🍍焦糖燒菠蘿$38/客🤎汁燒豬頸肉 $52/2串𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟

𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟𓃟

--涮涮鍋🍲--
US牛肉涮涮鍋$168
湯底:甜醬油
主食揀左涮涮鍋,有牛、豬、雞肉同幾款湯底揀😬。
配料除牛肉仲有豆腐,幾款唔同嘅菇、蔬菜同葛粉。

--壽司🍣--
另外仲有壽司壽司食得出有用心,除左有火炙,仲會加上佢地嘅特製醬汁令味道更豐富。個人最鍾意帶子壽司,鮮甜彈牙,同配嘅醬汁超match!

🤍帶子$18/件
🍣火炙三文魚$10/件