2023-05-11 196 views
🥚蛋美終於考完試🤭西環慢活主義快餐西式餐廳🤍休閒午餐必試超巨型厚肉芝士漢堡‼️✨.呢間係位於堅尼地城地鐵站附近嘅西餐店🤍呢頭聚集咗好多以慢活休閒寫意主題嘅餐廳🫶🏻而呢間你入到去感覺好舒服✨以簡單木系嘅裝潢而且空間夠大採光好好😽😛最鍾意最吸睛嘅係有超多好可愛嘅欖枕‼️有貓貓、薯條等等🫶🏻放咗學就過咗嚟嘆個午餐🤭兩set都包餐湯同飲品~.1️⃣雙層牛肉芝士漢堡(L)+轉番薯條+脆炸魷魚圈(💰$125+10+25)🤍個餐湯有啲驚喜😛因為真係一啲都唔hea‼️飲落去有少少Creamy但又超重雜菌味😛🤍加上少少麵包糠同埋香草碎🥺每啖湯配埋少少淡奶香濃得嚟又唔會太膩🤭🤍漢堡❣️材料都幾豐富🤍咬落去勁juicy👍🏻入面有生菜、蕃茄、兩塊牛肉漢堡、車打芝士🤤目測覺得等如兩個M記嘅包份量😹😹好鍾意個漢堡包舊熱辣辣入面夾住勁厚嘅牛肉漢堡🥺係超重牛肉味好鍾意‼️🤍另外配菜方面番薯條就略嫌有少少凍🥹魷魚圈比我嘅感覺都有少少奇怪🤔食落唔太似魷魚有少少麵粉嘅感覺🥹味道係正正常常可以接受~但未必會再加錢叫😛🤍另外加咗$25叫咗杯朱古力咖啡🫶🏻枝貓貓匙羹真係好得意🤭😛2️⃣黑松露意粉(💰$138)🤍見到黑松露諗都冇諗就叫咗🤭雖然同我預
🥚蛋美終於考完試🤭
西環慢活主義快餐西式餐廳🤍
休閒午餐必試超巨型厚肉芝士漢堡‼️✨

2️⃣黑松露意粉(💰$138)
🤍見到黑松露諗都冇諗就叫咗🤭雖然同我預期嘅有啲出入但食落又幾鍾意🤍上面有切開咗嘅大啡菇🫶🏻再配埋好多蘑菇片炒😛蘑菇醬再加埋黑松露感覺唔會太油膩✨🤍另外跟餐嘅蜜桃茶入面居然有蜜桃果肉✨‼️成杯嘢飲落唔會好甜值得再回頭叫多次🤍🤭
📍Slow House (西環)
西環爹核士街28-32號安發大廈地舖
🤍[7.5/10]
#蛋美在西環 #蛋美吃快餐 #蛋美吃美國菜 #香港美食 #上環美食 #hkfoodie #美式 #美式快餐 #漢堡 #果茶 #黑松露 #上環 #快餐店 #煎蛋 #咖啡 #手工漢堡 #芝士 #黑松露醬 #薯條 #意粉 #牛肉漢堡 #沙律 #芝士控 #車打芝士 #雜菌 #野菌 #梳打 #番薯條 #魷魚圈
堅尼地城大量西方人雲集更有好多西式餐廳.之前試過有間漢堡價格比較貴,而且開門時間唔穩定嘅,今日突然發現有另一間性價比高價格更貼地有質素😚當中除咗漢堡包外,亦有多款意粉.午市套餐包含沙律或餐湯及飲品.整間cafe感覺田園風,坐得舒適自在🔸西蘭花忌廉湯+田園藜麥沙律餐湯西蘭花味極度濃郁,沙律配上香醋,酸微微,非常開胃.而且加上藜麥有咬口🔸Double Smash Cheeseburger($88/R)漢堡包分兩個size,普通size份量一d都唔薄身,餡料同樣豐富.手打牛肉牛味香濃,而且充滿肉汁.當中夾雜着芝士/生菜/蕃茄,當中更有自家製醬汁非常香口!一啖入口,口感非常好👍🏻薯角即叫即炸脆卜卜~🔸Tiger Prawn Linguini($138)嚟到已聞到好香蒜蓉味,珍寶虎蝦有三大隻,而且已剝蝦殼,非常貼心.意粉香濃入味,充滿蒜頭蝦膏醬味,想不到嘅惹味

🔸西蘭花忌廉湯+田園藜麥沙律

🔸Tiger Prawn Linguini($138)
喺我難得dayoff可以送番學既一日,我地喺附近揀左小店𝙎𝙡𝙤𝙬 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚食個early dinner😌 早到仲有lunch set食呢~➿ 是日餐湯我當日係西蘭花湯🥦 樓面姐姐話餐湯係每日自家製,最好評如潮係甘荀湯🥕 希望下次有機會試到~ ➿ 田園沙律跟餐既沙律🥗 size都幾大,鍾意佢加左藜麥,夠哂健康呀👍🏼➿ 煙燻慢煮牛腩漢堡係少見既Burger選擇,所以試試佢😛 牛腩煮得幾軟冧,同個sauce都幾夾!➿ 珍寳虎蝦意粉虎蝦有3隻😍 扁意粉幾有蒜香味🍝🧄 又突出到蝦味🦐➿ 草莓鮮果奶兩杯飲品之中,鍾意呢杯多d,好真材實料既味道☺️ 加左乳酪,令到酸酸甜甜既味道多一份層次🍓🐮🥛➿ 綠茶鮮奶綠茶鮮奶🍵 香滑,重奶香~

➿ 是日餐湯

➿ 田園沙律

➿ 煙燻慢煮牛腩漢堡

➿ 珍寳虎蝦意粉
虎蝦有3隻😍 扁意粉幾有蒜香味🍝🧄 又突出到蝦味🦐

➿ 草莓鮮果奶

➿ 綠茶鮮奶
綠茶鮮奶🍵 香滑,重奶香~

2023-04-29 136 views
有時候兩口子,想輕鬆下行過堅尼地城既slow house 就試下,晚餐set主食可配沙律同湯,又有飲品,價錢都合理🍲南瓜湯:南瓜湯够creamy,唔太結身,但就十分滑🥗沙律:有羽衣甘藍,藜麥,青瓜,蕃茄:再配黑醋汁,帶出沙律鮮甜👍🍔德州慢焗牛腩漢堡配薯條牛腩10分之淋,而且醬汁10分惹味,像煙燻的BBQ sauce , 薯條帶有少少調味,外脆內嫩🍝珍寶虎蝦意粉虎蝦肉質彈牙,而且意粉有啖啖的蒜香味,份量也足夠白桃茶有粒粒白桃,甜度適中,奶茶茶醇👍

🍲南瓜湯:南瓜湯够creamy,唔太結身,但就十分滑

🍔德州慢焗牛腩漢堡配薯條

🍝珍寶虎蝦意粉
虎蝦肉質彈牙,而且意粉有啖啖的蒜香味,份量也足夠

白桃茶有粒粒白桃,甜度適中,奶茶茶醇👍
  • 珍寶虎蝦意粉
  • 慢焗牛腩漢堡
2023-04-26 138 views
平時好多去西營盤,今日專登過嚟同朋友食飯,朋友介紹咗Slow House,真係值得推介。裝修以白色同木系為主,有好得意嘅cushion,感覺好放鬆。我哋兩個人叫咗兩個set嚟share。餐湯係南瓜湯,口感比較稠,可以食到好creamy、超細滑嘅顆粒,飲落好香,好啱我個人口味。主菜要咗雙層手打牛肉芝士漢堡配薯條。賣相好靚,漢堡入面有牛肉、芝士、蕃茄、生菜同埋醬汁。牛肉食落好香牛味好juicy,芝士可以拉絲,同個醬好夾。薯條份量都幾多,上面加左黑胡椒,好好食。另外要咗珍寶虎蝦意粉,上枱就聞到好香,有三彈牙虎蝦,意粉係扁意粉,軟硬度適中,調味都做得好好,食落好香蒜味。嘢飲我要咗凍檸茶,糖漿自己落,夠晒解渴。朋友要咗熱咖啡,我聞到都覺得好香。

幫襯過幾次。一開張仲ok但menu好少items,個時覺得 可能試開張? 結果開張半年之後仍然係咁,都算,有幾樣嘢都ok。但今日幫襯完,真係唔得,以後唔會再黎。1. 兩個人叫左兩份大蝦龍蝦汁義粉,等左成10分鐘,同我講無龍蝦汁… 連做一份意粉的龍蝦汁都唔夠.. 話可以轉蒜片.. 。已經唔係第一次了。上一次都係咁。咁轉汁價錢又唔會調整窩.。樓面姐姐強調龍蝦汁幾難做,但你宜家無窩,用簡單蒜片黎敷衍都算。但隻蝦係好明顯冰凍蝦…擺雪櫃好耐。呢個quality呢個價錢完全唔合理。2. 奶茶上到黎分層… 奶已經過左期?樓面自己見到都覺得唔妥。重新返去沖過。3.入門口見到入邊無人,但d台見到無人收窩,d客食完走左就咁擺喺度無人清理。近睇原來樓面喺廚房傾揭.. 我地勉強搵到張台係有正常餐具擺放.. 好多台餐具擺放都好求其,好似趕客? 呢間宜家正係做外賣生意?樓面姐姐仔之前已經係好容易出錯個隻,之前都錯過幾次。今次黎發覺改用qr code… 都ok既。但用qr code ,你收加一? 為何? 有咩服務可言?總結:可能廚房自視甚高。但呢個quality,呢款menu同服務,喺堅尼地城唔可能survive。

但今日幫襯完,真係唔得,以後唔會再黎。

但用qr code ,你收加一? 為何? 有咩服務可言?

大蝦意粉
2023-04-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-04-07 189 views
假期吃了一個悠閑午餐。餐廳環境舒適,有cafe的感覺。lunch set 很多選擇,我選了沙律及慢煮牛腩burger (regular) - menu 寫R or L, means regular/ large, not right/ left 😅沙律好有心思,竟然加了quinoa,感覺好健康。Burger 好味,用牛腩代替肉碎,有驚喜。肉夠淋,醬汁又好味。薯條炸到剛剛好,正!餐飲要了peach tea, 店員話自家製,所以試吓。真的有蜜桃肉呢。另加了甜品,是tiramisu。不是傳統那種。-層cheesecake加-層海綿蛋糕,不過不失。整體來講非常好,可以再來。
假期吃了一個悠閑午餐。餐廳環境舒適,有cafe的感覺。
沙律好有心思,竟然加了quinoa,感覺好健康。

慢煮牛腩burger

Peach  tea

Tiramisu

整體來講非常好,可以再來。
2023-04-07
$150 (Lunch)
慢煮牛腩burger
Peach  tea
2023-04-05 138 views
呢間餐廳,其實我食過好幾次,感覺都好好,地方環境好乾淨,食物又好味,價錢又唔貴。但唔知點解,每次都唔多人,成日得1-2枱客🤔🤔🤔我今日六點鐘嚟到,經openrice app訂枱,好方便6pm岩岩過左tea time set,我叫左2個set dinner(小食+主菜+飲品),無加錢叫甜品,因為今日好飽,食唔落,而且是日甜品係terimisu,如果係brownie加雪糕,我諗我忍唔住都會食😂我黎到只得一台枱客(一個外國人+一隻狗🐶)。我問侍應,原來呢度可以比狗仔入嚟一齊食嘢,yeah 我小狗又多個地方食飯啦🎉🐶🐶🐶海旁行過黎食野,其實都好近,第日我同狗狗玩完,可以過嚟食飯

我今日六點鐘嚟到,經openrice app訂枱,好方便

海旁行過黎食野,其實都好近,第日我同狗狗玩完,可以過嚟食飯

set,小食,炸磨菇,蒜蓉多士
德州慢焗牛腩漢堡配薯條(R)
pasta of the day, 焦糖洋蔥汁牛肋骨意粉
德州慢焗牛腩漢堡配薯條(R)
pasta of the day, 焦糖洋蔥汁牛肋骨意粉
2023-03-20 151 views
小朋友生日,諗住喺屋企附近搵間餐廳食生日飯,所以選擇咗呢度!雖然舖位唔係好大,但係坐嘅位置感覺都好闊落。因為小朋友食嘢慢,但呢度用餐時間唔急速,所以幾鍾意喺呢度食嘢(最怕一啲餐廳限你食個半鐘就要交枱)。食物方面每樣食物嘅水準都好平均,味道係好食嘅!特別鍾意個小食炸啡菇🥰另外試咗個青瓜鮮奶,感覺好特別,味道好清新!服務方面雖然樓面得一個員工,但服務得都幾好!老闆知道小朋友生日,仲好好人送咗一份甜品俾小朋友食😊我哋三個大人兩個小朋友埋單都係七百幾,好抵食!
2023-03-15
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2022-12-03 220 views
放假同朋友走左去西環海旁睇日落🌄,經過見到間白色田園風cafe就入去食dinner🥰.*我地揀咗2個 Dinner 𝘀𝗲𝘁 有沙律|前菜| 主食 |飲品|甜品。✨拉到最後有Menu參考✨🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 🌟 墨西哥脆片配牛油果醬🥑脆片外層有濃厚芝士配蕃茄粒🍅酸瓜再加點檸檬汁帶點清新🍋,伴碟旁配上香濃新鮮牛油果醬和酸奶醬,味道好夾,小篇👧🏻幾鐘意‼️🌟 是日沙律🥗沙律好新鮮,蔬菜藜麥配以黑醋汁,好開胃。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽🌟煙燻美國安格斯西冷牛扒🐂(8安士)餐廳主打慢煮方式烹製和煙燻,有創意的烹煮方法,牛扒肉質鬆軟,牛味香濃。煙燻後的味道,令牛扒每一啖在口腔都充滿煙燻香氣,小篇推介‼️🌟香煎比目魚配薯菜🐠比目魚大大塊,賣相好吸睛,調味剛剛好,入口肉質細緻嫩滑,配菜大啡菇好juicy😋.🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣🌟是日甜品🍰飲後總有第二個胃既小篇👧🏻問下餐廳推介甜品叫左Brownies🍫配雲呢拿雪糕🍨。甜品上層係雲呢拿雪糕,下層剛剛焗好既Brownies🍫,有士多啤梨🍓果蓉同切開藍莓🫐做伴碟,整體賣相好吸引。👧🏻小篇鐘意Brownies🍫食落好濃香朱古力味道唔會死甜而且好鬆軟,內面有合桃果仁粒,再配上

🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣
🌟 墨西哥脆片配牛油果醬🥑

🌟 是日沙律🥗

沙律好新鮮,蔬菜藜麥配以黑醋汁,好開胃。

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽
🌟煙燻美國安格斯西冷牛扒🐂(8安士)

🌟香煎比目魚配薯菜🐠

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣
🌟是日甜品🍰

👧🏻小篇鐘意Brownies🍫食落好濃香朱古力味道唔會死甜而且好鬆軟,內面有合桃果仁粒,再配上雪糕冷熱交溶口感好好味💕為呢一餐畫上完美的句號。

🅓🅡🅘🅝🅚🍸
🌟白桃茶

🌟鮮奶咖啡

《整體黎講》
餐廳的主打慢煮和煙燻方式烹調令人吸引,環境舒服,店員服務有禮貌,最重要係食物質素不錯,墨西哥風格令味蕾有新鮮感,值得一試。

#cc_甜品推介 #cc_西環推介
——————————————————

💕Encore指數:4.5/5
💕服務指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————

如果鍾意我既分享pls follow —> @cc_foodie_dairy ☺️💕

📍 Slow House (西環)
西環爹核士街28-32號安發大廈地舖
@slow_house_hk #cafe #打卡cafe #西環cafe #西環 #西環美食 #西環碼頭 #西環碼頭 #西環cafe #西環西餐 #堅尼地城 #堅尼地城美食#閨蜜打卡#cafe #美食 #oodthk #堅尼地城美食 hktravel #香港好去處#香港打卡 #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkigers #hktoodie #cafenopping #hkfoodblogger
2022-10-24 211 views
I paid $2 for the utensils and takeaway boxes but turned out that there were no utensils provided at all. I don’t think anyone is comfortable eating the salad with bare hands. I ended up having to use my own utensils when I didn’t have want to do any washing.Aside from that, the beef brisket is not as soft as I thought but they are alright. I love the pickles though. Salad is normal and good. Recommend the white peach tea as they actually did put fresh diced peaches into the tea.

TakeAway
好多謝𝚜𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎邀請我過去試下佢地𝚍野食🥰冇收錢幫佢哋出文,真心幾推薦哩間❤️哩間小店有人情味之餘,𝙲𝙿值都好高❣️味道都好好味😋係一間幾高質嘅餐廳🍴店面都大大地,有好多位坐,同埋位置好寬敞坐得好舒服👍🏻哩度既𝚜𝚎𝚝 𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛有包前菜,好少遇到咁高質嘅前菜✨我哋揀咗炸大啡菇、沙律、餐湯各一👍🏻炸大啡菇切成條狀,炸得好脆而旦鎖得住菇嘅水份🥰沙律新鮮同埋好大份🥗餐湯都好夠味好濃郁🍲真係好過上一間好多🤣🥩煙燻美國安格斯西冷牛扒(𝟾安士)$𝟸𝟶𝟾我哋呢間同上個𝚙𝚘𝚜𝚝嗰間同一日去🤣食咗兩餐扒,哩間既牛扒明顯好食過上間好多✨牛扒帶𝚍煙燻香味,口感幾嫩,另外有配埋啲煎過既蔬菜🥦🦐珍寶虎蝦意粉$𝟷𝟻𝟾三隻去殼虎蝦大大隻✨口感好爽味道都唔錯✨意粉帶𝚍𝚍龍蝦湯鮮香味,吾錯👍🏻🐟炸魚全日早餐配他他醬$𝟷𝟽𝟾包括原條炸比日魚、煙肉、大啡菇、沙律菜、牛油果、炒滑蛋~條炸魚真係好大條勁吸引🤣💖𝚊𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢黎講雖然呢份價錢比較貴但係食材絕對對得上嗰價🤤好味👍🏻🍓凍士多啤梨水果奶(套餐+$𝟸𝟻)呢杯好好飲!喺小編飲過眾多士多啤梨奶來講算係好高質😍有啖啖新鮮士多啤梨果肉,飲落口感似乳酪,好清新✨甜味似係士

🥩煙燻美國安格斯西冷牛扒(𝟾安士)$𝟸𝟶𝟾

🦐珍寶虎蝦意粉$𝟷𝟻𝟾

🐟炸魚全日早餐配他他醬$𝟷𝟽𝟾

🍓凍士多啤梨水果奶(套餐+$𝟸𝟻)
呢杯好好飲!喺小編飲過眾多士多啤梨奶來講算係好高質😍有啖啖新鮮士多啤梨果肉,飲落口感似乳酪,好清新✨甜味似係士多啤梨本身新鮮嘅甜🥰

🍌凍香蕉水果奶(套餐+$𝟸𝟻)
同上面個杯一樣好飲👍🏻🤣新鮮

🍫朱古力 𝙱𝚛𝚘𝚠𝚗𝚒𝚎 配雪糕(套餐+$𝟸𝟾)
飯後甜品會配雪糕球,我哋另外加咗錢叫一份𝚋𝚛𝚘𝚠𝚗𝚒𝚎~𝙱𝚛𝚘𝚠𝚗𝚒𝚎 朱古力味好濃❤️入口幾濕潤~雪糕香甜軟滑,味道幾高級😚不過小小偏甜
Dining Offer
Tasting Event
超級無敵巨難吃點了個煙燻豬肋排,居然就是白煮了一塊肋排,最後上面鋪一層煙燻醬,what?不會煙燻就夠膽寫自家制煙燻豬肋排?夠膽賣188?豬肉一股臭味,切都切不開,OMG,吃了一肚子火。
超級無敵巨難吃
豬肉一股臭味,切都切不開,OMG,吃了一肚子火。
煙燻豬肋排
2022-10-11 119 views
比佢啲ribs 吸引左🙈見到係用蘋果木煙燻但食完只係覺得一般啦大部分味道都係醬到黎,肉本身唔係好入味同埋啲肉有少少豬臭味🙈但唔嚡嘅,份量都多薯條一樣係無乜薯仔味,同埋都幾淋🙈
比佢啲ribs 吸引左🙈見到係用蘋果木煙燻
但食完只係覺得一般啦
大部分味道都係醬到黎,肉本身唔係好入味
同埋啲肉有少少豬臭味🙈但唔嚡嘅,份量都多
薯條一樣係無乜薯仔味,同埋都幾淋🙈
2022-10-06 120 views
👩🏻‍💼大孖今日食肥仔餐😈減肥都要休息下獎勵下自己,今日同同事叫外賣漢堡餐套餐包哂漢堡包🍔薯條🥔沙律🥗或是日靚湯🥣飲品🥤🥢雙層牛肉芝士漢堡🍔 (Regular) 💰98漢堡包好鬆軟,有烘底,麵包仲搽左牛油🧈同凱撒沙律醬、有新鮮生菜🥬同甜蕃茄🍅 每塊牛肉🥩厚度適中,夠油脂香,半肥瘦肉比例啱啱好😜👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖🥢沙律🥗(跟餐)沙律配黑醋base dressing ,酸酸甜甜幾好味,沙律菜好新鮮,有青瓜🥒羅馬生菜🥬甜椒粒🫑仲有少見既黑欖欖同藜麥👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢香脆薯條🍟(跟餐)外脆內軟,外賣都冇差度,值得一讚👍🏻👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹✍🏻總評:👭🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👭🏻回頭指數:🌸🌸🌸🌸👭🏻環境評分:🌈🌈🌈🌈👭🏻服務評分:🍀🍀🍀🍀🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹💰人均消費:$100 - $200

套餐包哂漢堡包🍔薯條🥔沙律🥗或是日靚湯🥣飲品🥤

🥢雙層牛肉芝士漢堡🍔 (Regular) 💰98

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖

🥢沙律🥗(跟餐)

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢香脆薯條🍟(跟餐)
外脆內軟,外賣都冇差度,值得一讚👍🏻

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

雙層牛肉芝士漢堡
薯條
2022-09-09
Waiting Time
15 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Lunch