又到Happy Friday了,來到堅尼地城搵朋友食lunch,就揀來到一間主打慢煮的餐廳。餐廳的中午餐牌提供 3 course 的套餐選擇,食得豐富D。👭🍽️👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳Starter✨ 可選沙律或餐湯,沙律菜用上黑醋汁撈,新鮮爽脆,還有藜麥,醒胃又有營養。是日餐湯是忌廉南瓜湯,南瓜煮得很濃稠,還有粒粒的薯仔蓉,味道都幾香甜順滑。🥗💪🏼😚Main✨ 煙燻慢煮牛腩漢堡($128),漢堡配牛腩都是第一次見這個配搭,有Regular 和 Large size選擇,大的size牛腩約有200g,相當多的份量。漢堡外包烘得香脆鬆化,夾住蕃茄、紫洋蔥,牛腩有煙燻過的香味,煮得又腍又滑、又好有肉汁。漢堡周邊配粗薯條,新鮮炸起很香脆。另外,我們還加了一份炸洋蔥圈小食(+$20)。🍔🍟🧅💥✨ 黑松露雜菌意粉($138),送上枱時,已經聞到濃濃的黑松露香味。意粉炒上滿滿的黑松露醬,相當重料,尤其扁意粉煮得非常掛汁,口感順滑。意粉上放了大啡菇,內裡炒入了不少雜菌,真是濃香又回味。🍄🍄‍🟫🍝Drink✨ 飲品方面,選了熱咖啡和冷泡白桃茶,白桃茶都幾好飲,味道香甜,陣陣桃味的清香。☕️🍑🍹食完午餐,做多幾粒鐘

Starter
煙燻慢煮牛腩漢堡

Main
黑松露雜菌意粉

Drink

食完午餐,做多幾粒鐘又迎holiday啦!!🥳🏖️
$150 (Lunch)
煙燻慢煮牛腩漢堡
黑松露雜菌意粉
6 day(s) ago 0 views
其實西環區堅尼地城站開設好多不同的食店,餐廳、酒吧、小店等.......今日趁老公放假便和他撐枱腳吃一頓豐富的午餐揀左一間主要食漢堡包及意粉的西餐廳,店內裝修光猛有新意!部份以木枱木櫈,雲石枱配上綠色簡約梳化~有貓貓及漢堡包cushion 圖案襯托,整齊美觀!🐱🐱🐱🍔🍔🍔📄餐牌清楚,任客人自由配搭📄選擇了兩個午市套餐:餐湯或沙律+主食+餐飲🥣/🥗+🍝+🍔🍟+🍹🍸$88 雙層牛肉芝士漢堡🍔🍟:由厚實多汁的牛肉漢堡配上融化的芝士,形成豐富的口感。外層的漢堡包帶點鬆脆,配料如:生菜、番茄和醬汁……增添了新鮮感!讓整體更加層次分明,再加有新鮮炸起的粗薯條,倍感豐富!$138 珍寶虎蝦意粉🦐🦐🦐🍝:鮮美的虎蝦三隻和香濃的意大利風味。以新鮮的虎蝦為主角,蝦肉鮮嫩多汁彈牙搭配扁意粉順滑口感,加入橄欖油、大蒜和香草來提升風味,讓整道菜更加豐富。上桌時,加添檸檬汁,增添清新感覺,讓人一口接一口,好滋味呀!南瓜餐湯🎃🎃:色澤金黄色,散發着淡淡的甜香。口感順滑,入口即融,南瓜的自然甜味與碎粒交織在一起,形成獨特的風味,南瓜湯能帶來一温暖。每個餐都加有凍飲,完滿晚餐,更勝一籌!🥳🥳🥳🥳🥳

📄餐牌清楚,任客人自由配搭📄

選擇了兩個午市套餐:餐湯或沙律+主食+餐飲
🥣/🥗+🍝+🍔🍟+🍹🍸

每個餐都加有凍飲,完滿晚餐,更勝一籌!🥳🥳🥳🥳🥳

2024-12-12
$125 (Lunch)
  • 珍寶虎蝦意粉
2024-11-27 120 views
Slow House位於堅尼地城,是一間讓人放慢腳步、細細品味生活的餐廳😍想慢活來個午餐套餐😎,由前菜到主菜,每一道都精心準備🤤前菜可選擇田園沙律或餐湯,偏愛呢到嘅藜麥沙律,健康又美味🥗主菜: 特級脆雞腿漢堡$88有驚喜,Regular份量已經夠十足,餡料豐富,中間夾埋清甜的菠蘿,脆皮雞腿口感酥脆麻辣多汁,口感層次豐富😋搭配的粗薯條,外脆內軟😌飲品推薦冷泡白桃茶,清爽的白桃香氣搭配冷泡茶,又解渴又提神!慢活主義傳遞了一種悠閒自在的生活態度,讓人不僅享受到美味,還能感受到慢活的樂趣和舒適的環境🍹

搭配的粗薯條,外脆內軟😌

2024-11-27
$108 (Lunch)
2024-11-19 257 views
咁啱係港島,同朋友太耐冇見諗住搵個地方食飯同好好咁傾吓偈,就揀咗喺堅尼地城嘅Slow House食飯,地點好近地鐵站,亦都好容易搵!餐廳環境好闊落,坐得舒服,而且亦都佈置得好文青!先講飲品,我哋叫咗檸檬茶同白桃茶白桃茶就真係好貼心,入面真係一粒粒白桃,唔係好似出邊嗰啲咁淨係落糖漿,啲桃香同茶香夾埋一齊,入口都好舒服講返個紅菜頭湯先!賣相已經好靚到唔捨得飲,飲落口又係另一個驚喜,完全冇紅菜頭嗰種生地味,反而係香甜滑溜,食到紅菜頭蓉,仲加咗少少忌廉~沙律酸酸甜甜咁,都好開胃~最驚喜嘅係個煙燻慢焗牛腩漢堡!個牛腩慢慢焗咗之後,同平時食牛腩嘅質地完全唔一樣,咬落口juicy,油香好重而且啖啖肉!個包底亦有用心煎過,包皮好香脆,一啲都唔覺漏!黑松露意粉一上枱都係好靚,成個磨菇放喺頂,即刻影返張相先!一上枱已經聞到陣陣松露香,啲意粉煮得好啱啱好,忌廉汁香濃又唔會太heavy。最後兩個人食咗$249,總結嚟講都幾滿意😀

餐廳環境好闊落,坐得舒服,而且亦都佈置得好文青!

先講飲品,我哋叫咗檸檬茶同白桃茶

沙律酸酸甜甜咁,都好開胃~

最後兩個人食咗$249,總結嚟講都幾滿意😀
今日收工,突然想食西餐,嚟到堅尼地城嘅Slow House🍔🍔見到性價比高,價錢都算實惠,就入去試吓, 兩個人叫咗兩個set,岩岩好 😋 🌟前菜:南瓜忌廉餐湯、田園沙律個湯都幾濃稠,有滿滿嘅南瓜味,口感都幾好,暖吓個胃☺️田園沙律配麻醬入邊有蕃茄生菜,酸酸貼貼都幾開胃😋😋🌟主菜:煙燻慢焗牛腩漢堡包、珍寶虎蝦意粉牛腩漢堡都幾特別,肉質好嫩滑好腍,配埋生菜蕃茄,仲有紫色應該係紅菜頭嘅酸菜,陳志豐富,好夾好味🤤珍寶蝦,唔係普通煎嘅,似係燒烤,好脆身好香口,蝦肉都好惹味😍😍有驚喜同值得一讚嘅係個意粉汁,辣辣地又有啲似龍蝦味,個汁好過癮好好食👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻個棉質都好彈牙,食到一條都冇剩😆😆🌟餐飲最後一人一杯嘢飲,蜜桃茶同埋咖啡蜜桃茶,有驚喜,真係新鮮蜜桃整成嘅茶,有蜜桃粒,同佢講咗少甜唔會太甜又好有蜜桃味,大推😋😋😋咖啡就正正常常,都幾香口😆兩個人收工後嘅晚餐完美作結😆😍😍😍備注:店員服務態度良好,整餐飯感覺很好☺️另外一題,薯條都幾新鮮,唔似係蕃咋,厚切薯條配茄汁過下口癮一流啊😆😆🌟店舖環境,彭小清新風格乾乾淨淨,坐得都幾舒舒服服仲有好得意嘅貓貓咕𠱸漢堡包咕咕 😂😂😂

🌟前菜:南瓜忌廉餐湯、田園沙律

🌟主菜:
煙燻慢焗牛腩漢堡包、珍寶虎蝦意粉

🌟餐飲
最後一人一杯嘢飲,蜜桃茶同埋咖啡

咖啡就正正常常,都幾香口😆
兩個人收工後嘅晚餐完美作結😆😍😍😍

備注:店員服務態度良好,整餐飯感覺很好☺️

2024-11-05 296 views
煙燻曼谷牛腩漢堡(regular) :近排見到好多呢一種牛腩漢堡,所以試一試,牛腩肥肉同瘦肉嘅份量佔2/8 ,所以食落去唔會好油膩。如果調味多番少少,醃耐少少就好啦! 特級脆雞腿漢堡(regular): 叫咗普通份量,但係其實都已經好大舊,炸嘅方法有啲似鹽酥雞,調味光好易唔會過喊,如果呢一個一上台即刻食嘅應該會好好食,但係我地方凍咗,試咗牛腩先。自己好鍾意食菠蘿嘅,所以好欣賞佢加咗菠蘿喺呢一個配搭上面,食雞腿嘅時候唔會好寡,有菠蘿帶小小嘅甜味中和返。兩個套餐都揀咗配沙律,沙律本身以為會係坊間普遍都用開嘅有時像,點知係用咗加咗辣椒仔辣醬嘅醬汁,食落去微辣,都幾新奇。檸檬茶同白桃茶就正常,但係都想讚一讚嘅係份量好大杯,好抵飲。總結:以西環呢一個地段來講,唔使$100就食到一個午餐,仲有連埋前菜同嘢飲,真係好抵食! 裝修簡潔,而且坐得好闊落。

1935 views
2024-11-02 229 views
今日有些事情到堅尼地城處理,突然想吃漢堡包,碰巧俾我遇到了Slow House,適逢下午茶時間,點了一個手打牛肉雙層芝士漢堡,漢堡包皮十分之鬆軟,鬆軟得來帶點酥脆,牛肉漢堡多汁而且很有口感,最出色反而係入面條酸瓜,酸甜得來很開胃口,令到食成個漢堡唔會覺得好油膩。
雙層手打牛肉芝士漢堡
雙層手打牛肉芝士漢堡
2024-10-29 243 views
位於堅尼地城嘅Slow House,無疑係一個令人感到輕鬆嘅地方有今次我哋選擇咗兩個Lunch set,加埋蔬菜沙律、煙燻慢煮牛腩漢堡同埋炸洋蔥圈,好滿足嘅一餐首先,蔬菜沙律非常新鮮,色彩繽紛,見到就令人食慾大開。沙律入面用嘅新鮮蔬菜,口感清脆,仲有淡淡嘅香氣,配上特製嘅醬汁,味道好清爽湯品方面,我哋點咗翠肉瓜忌廉湯,呢碗湯質感好滑順,翠肉瓜嘅清甜味道令整碗湯更加清新 炸洋蔥圈作為開胃小食,外脆內嫩,洋蔥嘅甜味同炸粉嘅香脆形成好好嘅對比,食落去真係唔停口接住嚟就係煙燻慢煮牛腩漢堡,呢道菜真係好有驚喜漢堡包外皮金黃酥脆,內裡嘅牛腩經過長時間慢煮,肉質柔軟,味道相當醇厚。煙燻香氣包圍住每一口,配上新鮮生菜同自製醬汁,口感層次非常豐富 最後,蒜片意粉配嫩煎雞胸都好有水準。意粉煮得剛好,蒜香四溢,嫩煎嘅雞胸肉質鮮嫩多汁,令人一啖接一啖,好出色值得encore 的一餐!

接住嚟就係煙燻慢煮牛腩漢堡,呢道菜真係好有驚喜

值得encore 的一餐!
2024-10-29 240 views
堅尼地城多左好多酒吧同餐廳形成左另一個soho區咁眾多既餐廳當中, 有一間靜靜地係爹核士街既值得更多人認識餐廳裝修簡單舒適, 味道上面卻非常細緻是日餐湯係蘑菇忌廉湯看似容易但煮得夠味都好考功夫綿滑香濃, 連上面既麵包都係焗左既酥黎!白桃茶, 凍檸茶白桃茶有驚喜, 茶味同桃味都有!飲到最後仲有果肉!珍寶虎蝦意粉上菜時蝦味已經超級香, 流晒口水意粉較寬有嚼勁, 上面掛上既汁有D似龍蝦味雙層牛肉芝士漢堡朋友食第2啖就已經話一定會再黎食牛肉多汁而且濃濃牛味包輕鬆煎過, 表面脆脆
堅尼地城多左好多酒吧同餐廳形成左另一個soho區咁
眾多既餐廳當中, 有一間靜靜地係爹核士街既值得更多人認識
餐廳裝修簡單舒適, 味道上面卻非常細緻
是日餐湯係蘑菇忌廉湯
看似容易但煮得夠味都好考功夫
綿滑香濃, 連上面既麵包都係焗左既酥黎!

白桃茶, 凍檸茶
白桃茶有驚喜, 茶味同桃味都有!
飲到最後仲有果肉!
珍寶虎蝦意粉
上菜時蝦味已經超級香, 流晒口水
意粉較寬有嚼勁, 上面掛上既汁有D似龍蝦味

雙層牛肉芝士漢堡
朋友食第2啖就已經話一定會再黎食
牛肉多汁而且濃濃牛味
包輕鬆煎過, 表面脆脆

2024-10-24
2024-10-27 264 views
早前同位住係西環既朋友食飯,去左佢公司附近一間叫slow house既餐廳食晚飯。我哋試左個burger同意粉,味道都唔錯😆雙層手打牛肉芝士漢堡 🍔漢堡中間既牛肉鮮嫩多汁,融化既芝士香氣配肉食勁香,漢堡包鬆軟有陣麵粉香味,因為係新鮮製作,食落面包冇濕立立👍🏻珍寶虎蝦意粉 🦐虎蝦夠大隻新鮮,意粉醬汁濃郁醇厚,基底係蕃蕃茄味道,少少微酸味道非常開胃。炸魷魚圈 🦑炸魷魚圈外脆內嫩,魷魚鮮甜,外皮夠配身鬆脆。Slow House雖然唔係貴價餐廳,但整體而言食物出品都超越一般cafe,性價比高,值得試下。

雙層手打牛肉芝士漢堡 🍔

珍寶虎蝦意粉 🦐

炸魷魚圈 🦑

炸魷魚圈外脆內嫩,魷魚鮮甜,外皮夠配身鬆脆。

2024-10-21 288 views
今日過咗去堅尼地城做嘢,見到依一間slow house, 其實俾個名吸引,想慢活下,所以入咗去。不過,對先知道食嘅原來係美國菜,並非想像之中嘅慢活😅同個同事一人叫咗一個餐,互相share下嚟食,我哋叫咗個雙層手打牛肉漢堡連薯條、虎蝦意粉、跟餐加咗個side dish - popcorn chicken, 餐飲方面,我個同事叫咗個凍檸茶,我就試咗個白桃茶,個白土都幾足料,而且個味都幾濃,我個人好鍾意。漢堡方面,個包好好食,牛肉亦都好厚,質感唔錯。不過,個意粉都好惹味,超鍾意佢個汁。

今日我同朋友去咗堅尼地城的 Slow House 食午餐,見呢間小間漢堡同意粉都幾出名,餐廳有好多cushion, 好可愛,坐得好舒服。🫕餐湯我哋首先試咗甘筍忌廉湯。湯底滑順之餘,仲有少少顆粒感,令整個味道更加層次分明,非常開胃,為接下來的菜式打下良好基礎。🥗沙律沙律方面,使用微辣的柚子汁作為調味,非常醒胃,清新的味道搭配新鮮的材料,讓人一口接一口。🍟小食我們加了炸洋蔥圈,外脆內軟,香脆之餘還帶有少許麻辣味,內裡的甜味更是令人驚喜,簡直是完美的小食。🍽️主菜🔶珍寶虎蝦意粉🍝主菜方面,珍寶虎蝦意粉真係令人驚艷。意粉煮得剛好,唔會太硬太冧,配上香草蒜香醬汁,清新又香口。虎蝦微微煎香,搭配少許胡椒調味,鮮甜又彈牙,口感極佳。🔶煙燻慢煮牛腩漢堡🍔另一道煙燻慢煮牛腩漢堡,麵包烤得外脆內軟,配上濃郁的 BBQ 醬,嫩滑的牛腩和香甜的紫洋蔥,讓每一口都充滿 juicy 的滋味。🍟附上的蕃薯條亦非常香脆,好重蕃薯味。🫖飲品跟餐嘅飲品我們揀左咗白桃烏龍,茶香濃郁,裡面還有粒粒白桃,甜中帶有咬口,令人十分驚喜。

🫕餐湯

🥗沙律

🍟小食

🍽️主菜

🔶珍寶虎蝦意粉🍝

🔶煙燻慢煮牛腩漢堡🍔

🫖飲品

2024-10-17 259 views
堅尼地城不嬲多好野食, 今日去左一間隱世啲嘅cafe, 性價比超高🌟Soup of the Day是日餐湯係南瓜湯, overall textrue幾smooth, 南瓜甜味都濃郁, 而且飲得出mix左少少薯仔去煮, 更加有口感同層次Double Smash CheeseburgerMain第一款雙層手打牛肉芝士漢堡配薯條, 漢堡煎到輕微外脆, 同時keep到入面肉嫩juicy, 中間夾左唔同配料, 有芝士、生菜、蕃茄同酸瓜都幾飽滿, 薯條同樣炸到外脆內軟, 推介👍🏻Black Truffle Linguini另一款黑松露雜菌意粉, 意粉煮得岩岩好有咬口而且份量都幾多, 搭配超超超濃嘅黑松露sauce, 真係估唔到有咁濃, 而雜菌就有好幾種, 都幾驚喜😋Drinks飲品揀左classic嘅凍奶茶同凍檸茶, 奶茶的話奶味會出過茶味, 少少台式feel, 而檸茶就酸甜適中, 不過不失~

Soup of the Day

Double Smash Cheeseburger

Black Truffle Linguini
Drinks
Slow House西環堅尼地城爹核士街28至32號安發大廈地舖。坐港鐵在堅尼地城站C出口,步行約三四分鐘 店舖非常之大方得體,入面氣氛非常之 舒服 清新,空間感非常足夠,店完非常之有禮貌和笑容,邀請朋友一齊食不錯的地方。Lunch Set雙層牛肉芝士漢堡選了Regular : 漢堡包烘得剛剛好,香脆鬆,包裏面隔住蕃茄,青瓜和芝士😋 配上薯條賣相非常之好😉,炸得非常之合意,新鮮香脆兼柔軟。雙層牛肉好多汁😋香噴噴,入口好滑溜和豐富。 是日餐湯: 甘筍湯😋 還有粒粒甘筍蓉, 味道香甜,入口滿有質感😊 蒜片意粉配聯煎雞胸 : 厚厚切片雞胸肉,入口柔軟煙韌,好有肉汁口感。 有香草味的意粉炒得非常之滑漏有彈性👍味道豐富😋 是日沙律: 各種沙律菜配蕃茄,粟米,青瓜等。是用柚子汁,辣辣地非常特別醬汁👍 最後餐飲: 熱檸檬茶和果茶就是完滿 一餐
Slow House
西環堅尼地城爹核士街28至32號安發大廈地舖。
坐港鐵在堅尼地城站C出口,步行約三四分鐘

Lunch Set
雙層牛肉芝士漢堡選了Regular :

最後餐飲: 熱檸檬茶和果茶就是完滿 一餐
難得有時間嚟堅尼地城,梗係慢活一下,嚟Slow House就啱晒漢堡配炸雞,包本身好食,炸雞大大件啖啖肉,皮脆肉嫩,除咗甜甜酸酸嘅菠蘿仲有啲麻辣汁,味道又特別又有層次,薯條又香又脆虎蝦意粉,龍蝦汁濃而不膩,扁龍粉有蛋香有口感,虎蝦爽口彈牙沙律菜好乾淨好新鮮,汁酸酸辣辣好開胃紅菜頭湯,味道好突出,食到紅菜頭蓉,口感好好白桃茶桃味好香濃,粒粒果肉有口感,凍冰冰好解渴裝修新淨,走簡約風,佈置俾人一種溫馨同放鬆嘅感覺,座位又闊落食物同飲品嘅選擇都多,製作用心,有機會再嚟慢活就好喇

虎蝦意粉,龍蝦汁濃而不膩,扁龍粉有蛋香有口感,虎蝦爽口彈牙

沙律菜好乾淨好新鮮,汁酸酸辣辣好開胃

紅菜頭湯,味道好突出,食到紅菜頭蓉,口感好好

白桃茶桃味好香濃,粒粒果肉有口感,凍冰冰好解渴

食物同飲品嘅選擇都多,製作用心,有機會再嚟慢活就好喇