2024-09-26 446 views
係周末假日,我同老友記行完街之後,心水通通落去想食火鍋嘅大肚中😋,仲一齊諗起試新嘢食! 馬上就走去Fire Town嘅相馬日式火鍋,openrice嘅推薦,一定係佢啦!❣️食餐好嘢,我地一齊攬硬個Menu,叫上所有首推同花样新款。🥘🔥➡️講起芝士龍蝦湯茶碗蒸,真係喺我地嘅首選之中,將份量豐富嘅龍蝦肉同濃郁嘅芝士結合一齊蒸煮,真係望住都覺得幸福!食完啲芝士龍蝦,瞓大覺至算~超讚~!!!😍😍➡️食到味道濃郁,飽肚又滿足嘅惹味龍蝦雞煲,碟面蒸發出嚟嘅熱氣都將你帶進食物嘅世界裡頭。質感精緻,口感豐富,因為有XO醬嘅加持,變得更加美味之餘,仲令人食指大動,完全停不下來!➡️最後,我地揀咗極尚龍蝦蒸海鮮同鍋底蕃茄湯底,天生一對!鮮美嘅海鮮經過滾燙,變得非常嘅甜美,加上鍋底香氣四溢,整個調和即時將味蕾帶進另一個高度!超級無敵大推介👌👌!✅嚟到肉餡部分,佢哋有優質雞腿,進口牛肉,完全係火鍋控嘅福音!每塊肉都新鮮得令,食落口都有股力道,飽肚又過癮,係個人都食得開心得起跳🍖🍗🥩!!而家,呢家食店嘅亮點非食物嘅味道同品質莫屬,仲有佢超級迅速嘅點餐及送餐速度💯,等候時間就快得令~伙計們服務態度良好,服務好。餐館環境寬

而家,呢家食店嘅亮點非食物嘅味道同品質莫屬,仲有佢超級迅速嘅點餐及送餐速度💯,等候時間就快得令~伙計們服務態度良好,服務好。餐館環境寬敞,兩層樓位,系同朋友共聚之地!!🎉

2024-09-20 516 views
我同屋企人都係喜歡食海鮮嘅人,不過平時喺屋企要買要洗要煮好多功夫,趁出街食飯可以食多啲😄今日一行人嚟到相馬,環境乾淨企理。呢度嘅任食套餐有蒸海鮮同海鮮打邊爐,點可以唔食😍蒸海鮮有齊扇貝/沙白/蝦/鮑魚/魚/貴妃蚌,全部清蒸,最簡單又食到材料原味道,可見用嘅都係新鮮嘅海鮮🌊同場加映羊腩煲,羊肉夠軟腍,味道合格,勝在可以仼食,食返兩煲先😆自助區乾淨企理,自己夾食物,嘢食甜品都有齊,飽肚之餘仲食到好滿足😌

呢個月系我嘅生日🎂月份,我決定要食餐好,於是我就約左一班朋友揀咗「相馬日式火鍋」,呢間位於火炭嘅海鮮火鍋店,新鮮嘅食材配上舒適嘅環境,真係幾正!🎉🏮我哋一入到就直接揀咗「芝士龍蝦湯茶碗蒸」,鮮嫩嘅龍蝦搭配上濃郁嘅芝士,真係太正喇!😍🦞.接住就系「任食惹味龍蝦雞煲」,新鮮嘅龍蝦同蒸過嘅雞肉,完全就係極品配搭,趁熱摷一勺,真係好食到不得了👌🐔🦞跟住嚟就係「極尚龍蝦蒸海鮮」,一夾嗰啖,就食到扇貝、鮑魚、蝦、龍蝦同埋貴妃蚌,每一款都有自己嘅特色,鮮美程度真係無得頂。🤤🦐🐚.湯底我哋就揀咗「中華辣湯」,順口而唔滯,微辣嘅湯勁惹味又特別顯出海鮮嘅新鮮,令食材變得更加美味。🍲🌶「美國特選牛肩胛」肉優質,每一片都肥瘦適中,一嘥牛肉就含滿滿嘅湯汁,配埋火鍋食下,實在係美味無比。🥩😋最後當然唔少得「優質雞腿肉」,雞腿肉皮香肉嫩,真係要試過先知道有幾好食!🐔👍仲有其他小食,都好jeng嘅!「相馬日式火鍋」嘅新鮮海鮮同環境都真係好讚,下次再嚟,一定要約埋更多朋友嚟一齊食!😁👍👍

2024-09-18 593 views
第一次寫食評完全吾明點解咁多人話好好食,忍唔住要寫返個食評!地方環境勁污糟,食物同湯底勁普通拎豉油個位置,勁大浸死老鼠味🤢炸嘢串燒又話即刻整但拎岀黎全部都係凍既🤷‍♀️所以寫食評要同大家講吾好中伏吾會再去食!
第一次寫食評
完全吾明點解咁多人話好好食,忍唔住要寫返個食評!
地方環境勁污糟,食物同湯底勁普通
拎豉油個位置,勁大浸死老鼠味🤢
炸嘢串燒又話即刻整
但拎岀黎全部都係凍既🤷‍♀️

所以寫食評要同大家講吾好中伏
吾會再去食!
2024-09-13 583 views
饞嘴控注意🤡🔊首先炸單骨雞翼任食!這雞翼美味又多汁,炸得外酥內嫩,搭配上各種自制的調味粉,味蕾享受到每一種不同的味道火鍋控留意🤡🔊這裡提供各種各樣的新鮮海鮮、肉類和蔬菜,您可以根據個人口味選擇搭配。肉類有高級的牛小排,肉質柔嫩有嚼勁,蔬菜鮮甜清爽,海鮮豐富多樣。而重點所有食材都是任食,可以吃到飽!羊肉控睇路🤡🔊羊腩煲任食是你的不二之選,這裡的羊腩鮮嫩,肥美,多汁,搭配上精心燉煮的湯底,讓你的味蕾瞬間爆發!無論是在寒冷的冬天還是炎熱的夏天,一碗熱騰騰的羊腩煲都好滿足海鮮控停步🤡🔊這裡提供各種新鮮的海鮮經過精心蒸制,保留了海鮮的原汁原味。每一口海鮮帶給你巨大的滿足感。鮮美的蒸海鮮,一定會食過返尋味
饞嘴控注意🤡🔊

火鍋控留意🤡🔊

羊肉控睇路🤡🔊

海鮮控停步🤡🔊
大家好👋🏻,今天我來到火炭的一間日式海鮮火鍋放題「相馬日式火鍋」。真係想話你知,視覺👀嗅覺👃🏻同埋味覺👅,全部都可以在食物裡發揮得淋漓盡致,絕對係一次值得的美食旅程。首先,當然係「芝士龍蝦湯茶碗蒸」啦,味道濃郁又滑溜,揭開蓋子的一剎那,就能聞到那股迷人的芝士味同龍蝦鮮味了🤤。師傅親手示範將湯里的龍蝦和芝士攪拌均勻,讓味道更足更醇厚👍。跟住就係「任食惹味龍蝦雞煲」,肉質保持新鮮又富有彈性😚😚。必須介紹嘅就係【極尚龍蝦蒸海鮮】👉🏻👉🏻👉🏻,當龍蝦🦞,鮑魚,魚,貴妃蚌,扇貝,蝦🍤係咁排列出嚟,實在吸引,配上他們家自家調製嘅甜豉油,口感豐富,十足嘅滿足感😍。再嚟就有各種海鮮系列,如廣島蠔👉🏻👉🏻👉🏻,味道鮮美,食落口感十足;日本帶子、沙白👉🏻👉🏻👉🏻,口感輕軟,滋味一級棒;灰蜆,螺,青口👉🏻👉🏻👉🏻都一樣,搶眼又美味。仲有海鮮新鮮,肉質爽彈,無論係蟹棒定係水魷,食到佢,真係讓人仿佛置身海洋之中😚。「相馬日式火鍋」震撼我的不只是美食,更是那整體的感覺,好飽啊。哈哈哈!

跟住就係「任食惹味龍蝦雞煲」,肉質保持新鮮又富有彈性😚😚。

好耐無食放題類餐廳,之前中過幾次伏,所以不太相信俾幾百蚊仼食嘅質素可以有幾好 不過老友極力推薦依間,誇下海口話絕對唔會失望,咁就即管try try 飲完湯食蒸海鮮,鋪得密密麻麻,海鮮來貨幾好,新鮮肉質有彈性,並非就死霉霉爛爛~🙈跟住到羊腩煲煮得入味,羊肉軟腍羊皮Q爽,交到貨。主角火鍋有仼食進口牛肉&牛肩胛,海鮮方面有青口&蟹柳&花甲&螺等等~質素比預期的好 ,每一輪嘅食物都靚靚仔仔。過場仲有即燒串燒、香口小食、試咗幾串,全部都熱的,算十分有誠意

跟住到羊腩煲煮得入味,羊肉軟腍羊皮Q爽,交到貨。

2024-09-09 395 views
如果你問火鍋控嘅我,最近有咩火鍋店好推介?我會即刻話你知,呢間火炭嘅「相馬日式火鍋」啦!🦞 早就聽聞佢嘅名聲,終於揾到一日可以同啲老友一齊去食!因為人比較多,所以我哋有book位,到嗰度已經排好長嘅人龍等緊入場喇😳!到睇menu,食物選擇真係好豐富,揀得我地一時間都見到眼花繚亂!🤩 首先就一定要試下《芝士龍蝦湯茶碗蒸》啦,個芝士好香醇,龍蝦肉質非常新鮮,好鮮甜,整體口感好有層次,真系好正!然後就有《任食惹味龍蝦雞煲》🍲,湯頭非常濃郁,配上新鮮嘅龍蝦同雞肉,份量好足,師傅落手無D客氣,雞肉肉质鮮嫩,食到好满足!仲要一定要介紹呢個《極尚龍蝦蒸海鮮》,有龍蝦🦞,蝦,鮑魚等,蒸出来所有海鮮都超新鮮好美味,可以食到佢地原本嘅鮮甜。至於火鍋湯底,我哋揀咗《中華辣湯》🌶️,湯底味道非常之醇厚,微辣中帶出另一種香味,好好食!仲有火鍋定必少不了嘅食材【優質豚肉】🥓同【優質雞腿肉】,配上湯底,絕對是肉融合湯嘅滋味瀰漫口腔,肉該有嘅厚度非常好,所以口感一流!佢地嘅服務人員都好友善,用餐過程中都好主動幫忙介紹各式湯底,會關心你嘅需求。同埋菜品,食材都好新鮮,湯底又濃郁,實在系無得挑剔😙!

又到放題時間~多年前曾經光顧過 適逢朋友返港 一起去食放題 印象中這間質素都不錯 值得一食 有很多選擇 每次都食到很飽火炭分店亦相當易找 位於沙田商業中心 面積很大去到發現竟然可以點無限時羊腩煲放題😍😍即時口水狂流 羊腩煲有很多肉 羊肉香噴噴 羊腩肉嫩又充滿鮮味除了羊腩煲 還有蒸海鮮和打邊爐第一次見任食火鍋店有蒸海鮮呢海鮮的貴妃蚌、魚和沙白都很不錯另外亦食了不少蝦、鮑魚和扇貝整體海鮮質素都相當高自取區有大量食材取用有已分好的西蘭花還有大量炸物例如:單骨雞翼、午餐肉、春卷 目不暇給落單點的優質豚肉亦非常好食肉色鮮紅 肉身嫩滑 豚肉味濃郁👍🏻
又到放題時間~
火炭分店亦相當易找 位於沙田商業中心 面積很大

去到發現竟然可以點無限時羊腩煲放題😍😍
即時口水狂流
羊腩煲有很多肉 羊肉香噴噴
羊腩肉嫩又充滿鮮味
除了羊腩煲 還有蒸海鮮和打邊爐
第一次見任食火鍋店有蒸海鮮呢

海鮮的貴妃蚌、魚和沙白都很不錯
另外亦食了不少蝦、鮑魚和扇貝
整體海鮮質素都相當高

自取區有大量食材取用
有已分好的西蘭花
還有大量炸物例如:單骨雞翼、午餐肉、春卷 目不暇給
落單點的優質豚肉亦非常好食
肉色鮮紅 肉身嫩滑 豚肉味濃郁👍🏻
2024-09-03 418 views
天氣開始轉涼可以準備打邊爐啦,呢度既放題當然有唔同既野食,但佢地唔係任食既食物都不容忽視!蒸氣海鮮 新鮮既海鮮放係蒸爐慢慢咁蒸,扇貝,蜆肉,鮑魚,每款都鮮味無窮,加上用佐蒜蓉粉絲,味道更有層次更濃味,好掂呀!火鍋係呢度係任食既,有唔同既配料,一般既冬瓜,蕃茄,響玲呢啲都好味道,仲有唔同既海鮮, 水魷,東風螺,青口等,重點緊係夠新鮮,令到成個火鍋特別鮮味呀!羊腩煲都係任食,件件肉都大大件,骨唔大肉就多,其他腐竹馬蹄呢啲配料都好入味,任食真係可以放肆咁慢慢食!炸物同串燒呢度都有得食,又係任食,款式又係多到試唔晒,佢地既燒粟米但真係一定要試,粟 米好香甜,燒到有啲燶邊,脆脆地,勁香!

2024-09-01 399 views
🌟蒸氣海鮮🌟呢個真係蒸氣海鮮盛宴,無論係飽滿鮮嫩既蒸帶子,定係有膏大隻既蒸扇貝,再或是醇香多汁既蒸海蝦,呢度都應有盡有,加上蒜蓉粉絲去蒸,味道更濃香突出!🍲任食羊腩煲🍲呢個絕對係溫暖舒適既家常美食!細膩既羊肉同爽脆既馬蹄香甜既香蔥,仲有煲中濃郁湯汁相互交融,令人陶醉,食完又暖又舒服!🔥任食火鍋🔥任食火鍋當然有唔同食材,當中我最滿意美國進口牛肉同粟米,絕對係舌尖上既享受。每一口嫩牛肉既口感都讓人陶醉其中,牛味滿滿,而新鮮既粟米更能帶黎一份清新爽脆既口感,讓火鍋之旅更加美好!🍗任食炸物🍗呢度既炸物都係即叫即炸,可以試到不同味道既單骨雞翼,雞翼外酥里嫩,配上各種獨特味粉,尤為美味,而其他炸物好似芝士春卷就會俾你一樣既驚喜,脆皮外層同濃郁芝士內餡,一啖咬落去,芝味滿滿!
🌟蒸氣海鮮🌟

🍲任食羊腩煲🍲

🔥任食火鍋🔥

🍗任食炸物🍗

2024-08-30 419 views
喺我老公的推薦下,我哋發現咗喺火炭面對嘅一間海鮮任食放題火鍋餐廳,相馬日式火鍋。店內 整潔典雅,氣氛舒適,於是落班後一行人去咗試一試嘅。👏 ⭐🥣芝士龍蝦湯茶碗蒸 份量豐富,擺盤整齊。整個口感清新,滑爽。配以芝士和龍蝦的濃郁口感,每一口都滲透湯汁的美 味,食物味道真的很好!😽 ⭐🍄四種菇菌:金針菇, 粉絲菇, 現切杏鮑菇, 牛肝菌 高雅的陳列法令人垂涎。對於素食者來講簡直係福音!四種菇菌彈牙有味,配以湯底, 滋味更加 提升一個層次。素食者們必須試一試!😻 ⭐🐚九款海鮮:龍蝦,鮑魚,魚,貴妃蚌,扇貝,蝦 淨係賣相已經好誘人。店家擺盤巧妙用心,蝦,貴妃蚌,鮑魚,魚等海鮮安排得有版有型。鮑魚, 海蝦等海鮮色澤艷麗,食感豐富,味美口齒。食意總好滿足!😸 ⭐🥩火鍋湯底:蕃茄湯,進口牛肉,優質豚肉 湯底充滿誘惑。有辛辣的蕃茄湯,有肉眼的牛肉,有鮮嫩的豚肉,三款湯底一次過食到飽,全面滿 足口慾,實在令人回味無窮!😼

⭐🥣

⭐🍄

⭐🐚

⭐🥩

平時總喺火炭站附近嚟嚟去去,好多次都經過相馬呢間日本海鮮火鍋店。今日准備同班友人開個party, 就揀咗呢度食晚飯🍴。🛑芝士龍蝦湯茶碗蒸一開始就食咗份芝士龍蝦湯茶碗蒸,每一啖都好似飲cheese咁,味道真系唔錯😊。👍任食惹味龍蝦雞煲龍蝦雞煲個味道正到冇得輸,各種食材都鮮嫩,加上濃香嘅湯底,簡直令人味蕾綻放!😽。🔥極尚龍蝦蒸海鮮 (龍蝦,鮑魚,魚,貴妃蚌,扇貝,蝦)海鮮嘅選擇都係多,而且質素好!龍蝦、鮑魚、魚、貴妃蚌等海鮮均做到剛剛好,味道醇厚,簡直係一場海鮮嘅盛宴。每一啖都係海鮮味,每一啖都令人滿足😍。🍅火鍋湯底:蕃茄湯本身以為個蕃茄湯係好普通,所以冇乜期望,點知佢個蕃茄湯味道酸酸甜甜,飲開去就好似有無窮的活力一樣。湯底令到每一款海鮮都變得更有滋味,真系好特別😊。最後,如果想俾一個滿足自己同朋友嘅晚餐,就一定要去相馬日式火鍋試吓。絕對唔會後悔!👍🎉。

🛑芝士龍蝦湯茶碗蒸

👍任食惹味龍蝦雞煲

🍅火鍋湯底:蕃茄湯

2024-08-14
Type of Meal
Dinner
今日想食好食嘅日式火鍋,於是嚟咗呢間位於火炭,叫做相馬日式火鍋食啦!✨ 芝士龍蝦湯茶碗蒸。我想講係好好好食🤗🤗 湯頭的味道恰到好處色澤吸引,又靚又好食!🤠✨ 任食惹味龍蝦雞煲 。喂,乜又係龍蝦嘅!🤭,份量超大,極大舊! 😣😣好滋味✌🏼又有雞肉又有龍蝦肉,最鍾意食既兩隻肉!正!✨ 極尚龍蝦蒸海鮮。龍蝦,鮑魚,貴妃蚌。再整多盤海鮮拼盤!新鮮的海產,大大粒!大滿足。✨ 火鍋湯底:蕃茄湯。終於唔是海鮮了,第一次試蕃茄湯底,真的太好喝了。嗱!湯又紅油微亮,口感非常醇厚,太好食,我會再次回來的。👍🙆‍♀️總括嚟講,火鍋整得10分精緻,湯底,海鮮,價錢合理,份量大,係一間值得推介嘅火鍋店!

上網見到「相馬日式火鍋」菜單一睇就令人大開眼界,仲睇到佢嘅豐富選擇。行落火炭見到店門外人潮滾滾,我同老公兩個一眨眼就打算call埋friend一齊來食佢個豐富火鍋放題😍。芝士龍蝦湯梗係首先嚟個芝士龍蝦湯先啦🍲,味道真心香濃又細緻,仲有嗰種讓人回味的龍蝦香。任食惹味龍蝦雞煲接住係任食惹味龍蝦雞煲🍲,夠新鮮又足料,食落口即溶,味道完全冇得彈呀👍。海鮮盒:極尚龍蝦蒸海鮮再來就係要讚下極尚龍蝦蒸海鮮🦞🐚,無論是龍蝦,鮑魚,魚,貴妃蚌,扇貝,還是蝦,每一款都新鮮得一塌糊塗,美味得冇得咁。湯底:豚骨湯湯底則選左個豚骨湯🍲,味道細緻,微咸的湯底配合豚骨的香氣,簡直令人回味無窮。雞翼:任食多款口味單骨雞翼最後當然唔可以錯過任食多款口味單骨雞翼🍗,味道多樣,口感極好,呢個我真係要十分推介!食完落嚟,感覺真係每分每秒都令人歡笑滿面。每個人都有得食,價錢公道,真心推薦!下次一定要約多幾個朋友一齊嚟,可唔可以再比一次五星好評👍👍👍👍👍!
芝士龍蝦湯
任食惹味龍蝦雞煲