Restaurant: SUL JIB 술집
Terms & Details:
2025-01-08 422 views
🥢😋食韓菜當然要慢慢食🍃Times Square 「SUL JIB 술집」 好岩慢慢食、慢慢坐,入面燈光柔和🌕 统一柔和色調加上布簾作間隔,有一個安靜小空間!首爾和牛牛肉鍋$560✨✨牛肉鍋用韓國傳統銅鍋即煮,超多塊牛肉鋪上面,下面就放咗好多唔同嘅菇菌,金針菇,鴻喜菇⋯⋯🍄吸收哂香濃嘅牛肉汁,鮮香清淡👍 推介 🌟 半半煎餅$208半半煎餅咩都一半半,半邊喺泡菜煎餅,另一半邊就喺海鮮煎餅,鋪上蝦粒、魷魚、小青口🐟煎餅食落脆卜卜;而唔會厚粉,泡菜煎餅都算唔錯!濟洲八爪魚$155🌶️八爪魚鐵板燒上菜時仲熱緊 🐙洋蔥絲、牛蒡、芽菜吸滿辣汁好好味,加上韓式辣醬好惹味Cocktail飲品🍹Peach Wonder 有soju,青檸,薄荷葉🍃清新爽口解渴 🍊💎Magic Time 草莓🍓牛奶+soju調配cocktail,飲落夠smooth,草莓加埋少許soju唔會太烈 😘

首爾和牛牛肉鍋$560

推介 🌟 半半煎餅$208

濟洲八爪魚$155

Cocktail飲品
🍹Peach Wonder
有soju,青檸,薄荷葉🍃清新爽口解渴

🍊💎Magic Time
2024-12-16
$500 (Dinner)
  • 海鮮煎餅
  • 首爾牛肉鍋
  • 韓式生牛肉
  • 醬油拼盤
😍同朋友喺時代廣場睇戲,見到呢間收藏已久嘅韓國居酒屋,即刻要入去試下!呢度既傳統韓食融合現代口味,聽聞食材仲係從韓國進口,十分地道!🎉✨🥂我哋點咗三道菜加兩杯雞尾酒,最正嘅首爾和牛牛肉鍋,有專人黎幫我哋煮,和牛薄片塊塊都好大片,份量多到鋪滿成個鍋,口感超嫩滑,吸滿菇汁,牛味香濃juicy,真係好味爆燈!🐙🔥濟洲八爪魚係用鐵板上,一路食一路keep住熱辣辣,雖然細細粒但好彈牙,配上芽菜、蔥、芝麻和紫蘇葉絲,辣辣地好惹味!🌶️半半煎餅一半係海鮮煎餅,另一半係泡菜煎餅。煎得金黃酥脆,唔油膩,泡菜煎餅則酸酸辣辣,食完好醒胃!🍹居酒屋梗係要試吓Cocktail啦!Peach Wonder🍋‍🟩 青檸味好清爽,Magic Time係香甜草莓味,泡沫滑得嚟又好飲。

😍

🎉✨🥂

🐙🔥

🌶️

🍹

2025-01-02 351 views
食物質素無容置疑,係韓國菜嚟講特別出色, 講真個人唔係好鍾意食韓國菜,因為覺得啲用料都麻麻地,成日都係午餐肉腸仔之類嗰啲唔健康加工食材但係呢間就食得出真係唔同嘅,似係高級西餐嘅感覺 咁話明係靚嘢價錢都會貴㗎喇,人均都要$300左右, 但係真係食得開心嘅,好過畀咗百零蚊但係喺度食啲唔知咩嘢環境都幾舒服 啲位同枱都好闊落 特別嗰日嚟嘅時候冇咩人 成個場都好安靜 如果有budget 想食好啲同埋環境舒服啲 呢間都係唔錯嘅選擇

2025-01-01 405 views
首爾和牛牛肉鍋$580半半煎餅$208濟洲八爪魚$155Magic Time$128Peach Wonder$125好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️朋友在銅鑼灣工作,有天約她在銅鑼灣見見面。她想飲cocktail,而我又想吃韓國🇰🇷菜,於是就找到這間新派韓式居酒屋。居酒屋使用最優質的韓國當地食材,將傳統韓國美食及現代飲食文化結合。今次我們就點了3款食物及2款Cocktail。濟洲八爪魚🐙除了有彈牙八爪魚,另加了芽菜、蔥、芝麻、紫蘇葉絲等,再用濃郁辣醬炒。這道菜辣得過癮,配白飯吃一流。半半煎餅一半是海鮮煎餅,一半是泡菜煎餅🫓。兩款煎餅煎成金黃色,又不油膩。煎餅水份不會過多,所以口感酥脆。泡菜煎餅味道酸酸辣辣🌶️,好醒胃。海鮮煎餅加了小蝦子🦐、大量白飯魚等,口感非常豐富。沾點煎餅醬汁吃,味道會更鮮。首爾和牛牛肉鍋有專人來為我們烹調🥘。薄片和牛肉質嫩,醃得好入味。和牛旁邊的雜菇吸盡醬汁。2杯cocktail 味道不錯,酒🍸味不會太重。Peach Wonder有點蜜桃🍑甜味,又有青檸🍋‍🟩味,味道清新。
濟洲八爪魚
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
濟州八爪魚

首爾和牛牛肉鍋

2杯cocktail 味道不錯,酒🍸味不會太重。Peach Wonder有點蜜桃🍑甜味,又有青檸🍋‍🟩味,味道清新。帶士多啤梨🍓味的Magic Time 味道香甜,打成泡沫🫧,入口好順滑。
Peach  Wonder
Magic  Time

餐廳空間感充足,有不少都是卡位,有布廉遮,私隱度頗高。
濟州八爪魚
Peach  Wonder
Magic  Time
2025-01-01 377 views
呢間韓國餐廳都幾大~位置好闊落,卡位會有個紗布去遮住,感覺上好似小包廂,私隱度好高首爾和牛牛肉鍋用好多牛肉鋪滿鍋面,下面有啲芽菜,鍋邊有唔同種類既菇,落枱之後店員會問你需唔需要影相,影完相再由店員幫你燒。牛肉有醃過既,燒出黎幾香幾入味,食落肉質都幾嫩~牛味都幾出半半煎餅由泡菜煎餅同海鮮煎餅各一半,我就比較中意海鮮煎餅,佢材料非常充足,有蝦、青口、魷魚、蜆肉、白魚仔,食落好香口濟洲八爪魚有啲微辣,八爪魚既量都幾多,啲芽菜同洋蔥吸哂啲醬汁,幾惹味叫左兩杯Cocktail 🍸Magic Time 就比較甜啲,Peach wonder就有淡淡既桃味
首爾和牛牛肉鍋 $508: 和牛牛肉好嫩 質感又滑🥰 有大量菇類好豐富!!半半煎餅 $208: 海鮮煎餅好足料 仲有銀魚仔脆卜卜好正❤️ 泡菜煎餅幾惹味☺️濟洲八爪魚 $155: 辣炒八爪魚 肥嘟嘟好飽滿😋 CocktailMagic Time $128: 好清新嘅薄荷味Peach Wonder $125: 好似奶昔
📍銅鑼灣《𝚂𝚄𝙻 𝙹𝙸𝙱 술집》   # 𝚃𝚒𝚖𝚎𝚜 𝚂𝚚𝚞𝚊𝚛𝚎 特色韓國菜  ⇰ 首爾和牛牛肉鍋 $𝟻𝟼𝟶 牛肉鍋用上韓國傳統銅鍋,🥩肉放係中間凸起嘅部分,而外圍係唔同嘅菇菌,有金針菇,鴻喜菇等🍄 肉汁會沿住鍋邊流牛落去,蘑菇吸收哂香濃嘅湯汁同肉汁,好入味!韓牛牛味好香,好嫩滑,份量仲好多😆 重點係店員會幫手逐塊牛肉煮熟,負責等食就得🙂‍↔️⇰ 半半煎餅 $𝟸𝟶𝟾 半邊泡菜煎餅,半邊海鮮煎餅,唔洗擔心選擇困難症🤣 海鮮煎餅煎到脆卜卜,有大量海鮮蝦粒、魷魚、小青口,每啖都口感豐富,泡菜煎餅就可以食得出煎餅質感同麵粉香~⇰ 濟洲八爪魚 $𝟷𝟻𝟻 八爪魚好鮮嫩,係熱鐵板上鋪到滿滿,上菜好好熱鐵板會滋滋響,配料有芽菜,洋蔥絲同牛蒡,加上韓式辣醬好惹味🌶️⇰ 𝙼𝚊𝚐𝚒𝚌 𝚃𝚒𝚖𝚎 $𝟷𝟸𝟾 似𝙼𝚘𝚓𝚒𝚝𝚘嘅清新版,少少青檸味,好𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑🍸⇰ 𝙿𝚎𝚊𝚌𝚑 𝚆𝚘𝚗𝚍𝚎𝚛 $𝟷𝟸𝟻 好香士多啤梨味🍓 飲落似士多啤梨奶,酒味唔會太濃,好易入口😋味道:𝟿/𝟷𝟶   性價比:𝟿/𝟷𝟶
📍銅鑼灣《𝚂𝚄𝙻 𝙹𝙸𝙱 술집》
 # 𝚃𝚒𝚖𝚎𝚜 𝚂𝚚𝚞𝚊𝚛𝚎 特色韓國菜
⇰ 首爾和牛牛肉鍋 $𝟻𝟼𝟶
⇰ 半半煎餅 $𝟸𝟶𝟾
⇰ 濟洲八爪魚 $𝟷𝟻𝟻
⇰ 𝙼𝚊𝚐𝚒𝚌 𝚃𝚒𝚖𝚎 $𝟷𝟸𝟾
似𝙼𝚘𝚓𝚒𝚝𝚘嘅清新版,少少青檸味,好𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑🍸
⇰ 𝙿𝚎𝚊𝚌𝚑 𝚆𝚘𝚗𝚍𝚎𝚛 $𝟷𝟸𝟻
味道:𝟿/𝟷𝟶
性價比:𝟿/𝟷𝟶
2024-12-16
$400 (Dinner)
  • 首爾和牛牛肉鍋
時代廣場上面有各式各樣嘅餐廳係正戲院隔離嘅就係呢間韓系居酒屋門口望入去已經知道係走清新舒適嘅路線大部分都係以木質格局為主有部份位置有紗幕遮掩住有返少少私隱度不過位置唔算多都係要book定位穩陣啲揀咗兩杯都係soju base嘅cocktailPeach Wonder同Magic Time前者味道比較清爽後者就係士多啤梨奶好快就嚟咗個首爾和牛牛肉鍋店員會企喺隔離幫我哋整熟晒先牛肉下面有幾款唔同種類嘅菇菌前菜揀咗個濟州八爪魚味道偏辣可以配酒半半煎餅係泡菜煎餅加海鮮煎餅味道冇乜煎炸嘅油膩感覺反而幾清淡整體份量唔算多可以嗌多少少試吓坐耐咗感覺呢度乾淨企理傾偈唔錯幾舒服經OpenRice訂位有優惠而且可以預購晚餐如果去時代廣場睇戲嘅話就最方便啦!
時代廣場上面有各式各樣嘅餐廳

味道冇乜煎炸嘅油膩感覺反而幾清淡

整體份量唔算多可以嗌多少少試吓
坐耐咗感覺呢度乾淨企理傾偈唔錯幾舒服
經OpenRice訂位有優惠而且可以預購晚餐
如果去時代廣場睇戲嘅話就最方便啦!
$650 (Dinner)
2024-12-26 249 views
最近去咗CWB一間韓國餐廳,餐廳走high-scale 路線。環境好舒服,好modern ,最特別靠牆卡位有塊薄布。所以私隱度也高。不過我去時卡位full 哂。所以坐唔到😅*前菜一坐低先上咗幾道前菜。小菜種類繁多,有泡菜、涼拌黃瓜同埋韓式豆腐,每一款都好夠味,特別係自家制泡菜,酸酸辣辣,好好味👍*半半煎餅接住上嚟係「半半煎餅」。即係一塊煎餅。每一半都唔同味道。一半係泡菜煎餅. 另一半係海鮮煎餅。煎餅外脆內軟,裡面包住新鮮嘅蔬菜同海鮮,搭配特製醬汁,味道一流,好香口好惹味,真係食到停唔到口!*濟州八爪魚鐵板八爪魚細細粒。配上香辣醬,咬下去每一口都充滿海鮮嘅鮮味,仲帶有小小辣。送飯或者就咁食都good!*首爾和牛牛肉鍋最後最驚喜嘅係首爾和牛牛肉鍋,牛肉切到薄薄一片,份量好多,waiter在你面前幫你煮埋。煮熟後鮮嫩多汁,好夠牛味,湯底清甜,仲配埋唔同嘅菇類。食落去真係好滿足!*飲品飲品方面,我點咗兩杯cocktail. 第一杯係「Peach Wonder」,桃子味道清新,甜而不膩,第二杯係「Magic Time」,有一點神秘嘅果香,口感特別總括來講,呢間韓國餐廳嘅食物真係好正,無論係前菜、

*前菜

*半半煎餅

*濟州八爪魚

*首爾和牛牛肉鍋

*飲品

總括來講,呢間韓國餐廳嘅食物真係好正,無論係前菜、主菜定係飲品,都充滿心思同創意,值得一試!如果你鍾意modern 韓國料理,真係值得一試👍
今晚我來到了銅鑼灣的 SUL JIB 술집吃晚餐。檯面長這樣。menu長這樣。 ☺前菜包含了泡菜、芽菜等小菜。這裡的泡菜不會很辣,適合不喜歡辛辣的朋友享用。首爾和牛牛肉鍋由職員幫忙燒煮,牛肉很新鮮,搭配各種菇類,讓人一口接一口,十分滿足!!半半煎餅分為兩部分,一半是泡菜口味,另一半是海鮮口味。泡菜的部分不會辣,充滿了韓國特有的風味。海鮮部分則鮮嫩可口,兩者的結合讓這道煎餅更加豐富!!濟洲八爪魚稍微帶有一點辣味,讓味蕾感受到不同的刺激。八爪魚的肉質彈牙,搭配特製的醬汁,很適合喜歡辣味的朋友。Magic Time一款以草莓、soju、牛奶和橘子醬調製的雞尾酒,味道甜甜的,口感滑順,讓人心情愉悅。 Peach Wonder則是以桃子soju、青檸和薄荷葉製作,清新可口。
今晚我來到了銅鑼灣的 SUL JIB 술집吃晚餐。

檯面長這樣。

menu長這樣。 ☺

前菜

濟洲八爪魚

Magic Time

Peach Wonder
則是以桃子soju、青檸和薄荷葉製作,清新可口。
2024-12-19
$658 (Dinner)
  • PeachWonder
  • MagicTime
  • 首爾和牛牛肉鍋
  • 半半煎餅
2024-12-23 206 views
呢間韓式居酒屋平日都滿場,環境都幾雅緻,我地咁岩可以坐到卡位,私隱度仲好首爾和牛牛肉鍋,牛肉好多,成座山咁!😆有專人幫你燒埋,等食就得lu~牛肉好嫩亦都有牛香😍個醬汁加上牛肉汁既加乘,令到D菇更好食👍🏼半半煎餅,一半係泡菜煎餅一半係海鮮煎餅~海鮮煎餅好多料!😍有白飯魚、蝦、魷魚、蜆、青口等,唔同既口感,好豐富!👍🏼泡菜煎餅都夠泡菜味,唔會太麵粉~👍🏼濟洲八爪魚用鐵板上,保持溫度👍🏼辣辣地幾惹味,原隻小八爪魚好爽口,送飯一流🤣居酒屋緊係有酒🍻呢度仲有cocktail~叫咗兩杯:Magic Time & Coffee Dreamscape😎兩杯都好飲~一杯清爽,一杯士多啤梨味🧡

兩杯都好飲~一杯清爽,一杯士多啤梨味🧡
2024-12-14 601 views
聞說是中高端韓式居酒屋,但竟然0 OPPA🦭。(1) 韓式前菜 BANCHAN有8款不同泡菜,藕根口感爽脆,別具風味。(2) 醬油帶子配紫菜哦莫~醬油不會醃蓋帶子鮮甜,MA XI SSEO YO。(3) 芝麻沙律又有古怪黑芝麻涼拌蓮藕!(夾開(4) 烤五花肉牛肋骨鍋 + 韓國菜包肉組合濟州白切五花肉加上韓式鐵板,冒出的油脂燒烤着泡菜、豆芽和蒜粒。(5) 韓式生牛肉(6)泡菜豆腐鍋 + 蓋飯JEO GI YO…AN MAEP GE HAE JU SE YO辣死(● ˃̶͈̀ロ˂̶͈́)੭ꠥ⁾⁾(7) 韓式半半炸雞 醬油 & 甜辣醬汁也完美包裹着,色彩非常鮮艷有食慾。脆漿雖薄,但味道偏濃。(8) 泡菜煎餅自家研製的泡菜,味道偏酸。煎餅切成小塊,方便大家分食。今日是另一Version 3.0踏入Version 3.1,恭喜哂🍌。社交能量跌至0%的熊敬上。:;(∩´﹏`∩);:
聞說是中高端韓式居酒屋,但竟然0 OPPA🦭。

(1) 韓式前菜 BANCHAN
韓式前菜

有8款不同泡菜,藕根口感爽脆,別具風味。

(2) 醬油帶子配紫菜
醬油帶子配紫菜

哦莫~醬油不會醃蓋帶子鮮甜,MA XI SSEO YO。

(3) 芝麻沙律

(7) 韓式半半炸雞 醬油 & 甜辣
韓式半半炸雞

(8) 泡菜煎餅
泡菜煎餅
自家研製的泡菜,味道偏酸。煎餅切成小塊,方便大家分食。

社交能量跌至0%的熊敬上。:;(∩´﹏`∩);:

• 韓式甜辣炸雞
  • 醬油鮑魚帶子
  • 韓式生牛肉
2024-12-13 365 views
如果係食鍋物 真係勁趕 食套餐去到最後一個菜隔唔夠15分鐘就要埋單走人即刻催交台 下次如果想食生日飯就唔會選呢間野食方面 正常 唔難食 個人蔘雞無咩味炸雞好食d之外其他一般般可能太趕原因 大部分食物都係打包走

即刻催交台 下次如果想食生日飯就唔會選呢間
野食方面 正常 唔難食 個人蔘雞無咩味
炸雞好食d之外其他一般般

可能太趕原因 大部分食物都係打包走
2024-12-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Birthday
我和朋友食套餐再加散叫,大約消費1000港幣左右,唔係好多,但坐低未夠60分鐘已經被多次注視幫我哋收嘢枱面有炸雞三,四件美食完都問我哋係咪收得,晚餐計60分鐘認真真係有啲趕今餐係同朋友食生日飯都唔係好好意思。食物係OK嘅,環境坐得都算闊落,但純粹係唔夠人手做嘢同真係太趕

2024-11-10 1232 views
分享一下「Mark Six」小組飯局,月初我們為 10月壽星 M小姐慶生。問她想吃什麼,在群組很快就彈出「Korean」,不是因為「黑白大廚」。事後知道原因,友誼比金堅,就成為我們四位組員的一個秘密吧!我搜尋「韓國菜」,挑了在時代廣場的「SUL JIB 술집 」。餐廳內裏地方甚寬闊漂亮,也具格調,有不少卡位及大枱,整體來說蠻舒適:這𥚃有汽果酒 HK$75 / 杯,第二杯半價,每人各自點不同款:我的「檸檬有汽果酒」,解渴怡人,酒精度很輕,可為之後的小菜解解辣:點了個四人餐 HK$568,餐廳上菜速度九秒九,轉眼間成枱都係食物 (這點有可改善的空間)。先有不同韓式泡菜六小碟:我們四個都喜歡吃泡菜,原來 refill 要加 HK$40,我們也不太介意,最緊要食得開心:「韓式炒粉絲」這是我媽喜歡的韓國菜式之一,估不到同樣得到好友們歡心,證明此料理的傳頌度不弱。韓國粉絲屬於比較粗條,裏面有菠菜、雞蛋絲、紅蘿蔔絲、洋蔥絲等,炒得不油膩,伴 kimchi 吃味道不俗:「鐵板烤八爪魚」餸料鋪得滿滿在熱鐵板上,滋滋作響。韓式辣醬滲進每條芽菜及洋蔥絲,與微微帶焦的八爪魚緊緊互扣,惹味到一個點:個人貼士,用

韓式炒粉絲

鐵板烤八爪魚
個人貼士,用生菜包着來吃,口感會更多重層次,味道亦在舌尖上取得更好的平衡呢。

海鮮煎餅
煎到脆卜卜的每塊海鮮餅有點像煎蠔餅,火候控制頗恰當,裏面有大量香口韭菜粒、蝦粒、魷魚、小青口等:
整體做得好,鬆香沒過火,作為小吃恰如其分:
吃時伴些略帶甜味的大蔥醬油同吃,更添滋味及豐富口感:
人蔘雞湯
整隻雞份量甚大隻,煲好後在人客席前再滾燙及將雞隻分開:
除了雞及人蔘,裏面還有糯米、紅棗等:
湯的味道是鮮中帶甘,味道較清怡,欣賞它的雞腍之餘也沒有煲得太爛,仍可嚐到雞肉本身的質感。人蔘味道雖稍遜,將雞肉伴湯和糯米吃也是頗窩心美味:
62度韓式慢煮豬手
豬手已用醬汁調好味,經慢煮滷好後放涼切片上,並附生菜及辣蘿蔔條:
肉炆得很腍,最好吃是皮及筋的位置,質感含豐富骨膠原,很有咬口。用生菜包來吃之,值得一提是辣蘿蔔,包在一起,味道頓時變得立體化,整體也不會太膩:
邊吃吃傾邊說笑,賞心悅目的中午!又是一個笑到捨不得走的聚會。整體食物質素比預期出色,有點意料不到,縱使服務不是十全十美,大家的歡樂足以彌補有餘。食物價錢合理,地點也就腳,是吃韓國料理不錯的選擇。
2024-10-01
$190 (Lunch)
  • 鐵板烤八爪魚
  • 海鮮煎餅