2022-06-10 1017 views
Omakase第一印象很多時都係好貴同份量好少,有人會覺得用呢個價錢已經可以食好多次放題或自助餐或日本餐廳。的確價錢系香港咁多種選擇屬於偏貴,但呢一間我誠意推介比有意去試唔同omasake既人。起初呢間餐廳係無意中搵到,主要係對於住葵涌既人要食omakase好多時都要出到尖沙咀,銅鑼灣,但呢間就系荃灣交通同位置都尚算方便,所以就試一試,位置坐落系比較清靜的商場一角。環境比較簡約開明,主要用方形同木製既設計,簡約中帶點嚴肅,坐位間隔闊,每個位既空間都舒適,而且中心位置作為廚師即場烹調的空間都好整潔,擺放位置都好有規律,對於我這種有點潔癖和強迫症既人嚟講真係值滿分,每件用具和食材都存放得好有秩序。另外好感謝全程都有廚師的講解,令我更加容易了解到廚師的各種心思同埋細膩的地方。最緊要係知道自己食緊咩同埋食材帶出的味道。事不而遲,先介紹一下菜式(抱歉,部份名已經唔記得,只係記得味道唔錯)漬物:左上角果個小碟,係煙燻蘿蔔,醃蘿蔔,芥末淮山,個淮山好爽脆帶小小芥末味真係好惹味,我個人非常喜歡。茶碗蒸:入面個蝦膠好鮮甜彈牙加埋個滑蛋同埋有少少湯汁,上面既泡泡都好有心思,連埋一齊食好有海鮮湯既feel。
Omakase第一印象很多時都係好貴同份量好少,有人會覺得用呢個價錢已經可以食好多次放題自助餐或日本餐廳。的確價錢系香港咁多種選擇屬於偏貴,但呢一間我誠意推介比有意去試唔同omasake既人。
茶碗蒸

次序由蝦,蕃茄,淮山,個蝦乾好香,脆卜卜,入面有少少蝦肉唔會乾噌噌,個蕃茄加左少少醋,開胃又清新,之後又係最愛既淮山

八爪魚同八爪魚粒粒吸管,吸管輕輕燒過有點爽脆少少焦邊,純粹個人意見呢個好有心思,好小見有人會專登分開兩樣煮(或者係我見識少),個刺身都好有嚼勁,嫩滑,唔會好似外面食到既橡筋咁咬極都咬唔開。

我個人麻麻地食魚生,但呢度份量唔大都去試下,好多都係第一次食既魚生,因為冇食過好多,所以冇比較冇傷害😆以下純粹個人感想。總括黎講我覺得呢間既魚生比我想像中易入口同埋冇果種好討厭既滑潺潺。

䱽魚(好似係)呢個加左柚子汁,微微燒過後有少少焦香和柚子香。令整件刺身有厚實唔會有種好膩既感覺。

扇貝,比我外面急凍或放題食過既肉質較為實而有彈性,甜味唔算好重,口感都好軟滑,裙邊略為少少偏鹹,我個人喜歡甜味。

螺肉(好似係)爽口彈牙,而且甜甜地,個人嚟講好喜歡

鴨肉,下面一片紫蘇葉同洋蔥,加小小黃芥末夾住食,好有越南菜同韓式燒烤既感覺,紫蘇葉好香加埋小小辣既洋蔥包住一齊食比起就咁食多左一種香葉既清新(純粹個人偏愛香葉)鴨肉本身既鴨味唔太濃,肉既質感好嫩滑。

蠔(品種已經唔記得)味道比較鮮甜,礦物味唔重,比一般蠔既size大,我個人認為蠔味未去到非常濃郁,但佢肉質爽甜我好喜歡。

蟹肉天婦羅,肉質結實而且一梳梳,個炸粉唔會太厚,同埋新鮮食有少少蟹肉汁系入面,我諗住會好鹹,但食落唔會鹹仲會有少少蟹肉既鮮甜。

我個人好喜歡呢個啫喱,秋葵都係我其中一個喜愛既食物,秋葵幼嫩味道清爽,下面啫喱清新帶有少少藻類既鹹味

由於只可以放12張圖片,我選了最愛的兩種手握壽司,每件壽司都係由師傅即場手握(呢句有點廢),重點係佢提到某些魚刺身需要時間解凍會更好味,而且有些需要雪凍保持口感爽甜,每件壽司選用配料都好細緻,可以見到廚師對食材味道配搭要求好仔細好有心機,同埋師傅都有提到每位師傅都有自己既特色,唔係一set咁規限要個個跟住做。呢樣我個人好欣賞,始終食材都要睇時令同質素,配搭會唔會帶比人新鮮感就好睇師傅功力。今次呢個師傅系以下呢兩款壽司比我好大新鮮感。

鬼蝦,蝦肉比一般生蝦較為軟身,重點在於上面既蝦油,真係一試難忘。蝦油本來好容易有腥味或者少許苦澀味,但呢個油有好濃既蝦膏味,雖然睇嚟好似冇咩特別,但食落就會發現因為蝦肉軟身令油滲入空隙,加埋個微微暖既紅醋飯,個油真係令成個味道好融洽。
旁邊的漬物係爽爽小姜粒,好嫩冇渣,小小辣帶有好香既姜味,都係相當值得試。

熟成野生吞拿魚,點解要講明野生唔係想標籤佢,而係師傅準備左兩種熟成吞拿魚,分別係飼養同野生,我個人喜歡野生所以先標明,先講飼養,味道唔錯,油份比較重,好似食緊綿花糖果種化開既感覺,而呢個就係肉質比較實同滑,有彈性,味道較為濃郁,最緊要冇滑潺潺果種感覺。我個人都係喜愛爽滑彈牙既肉質。
另外有喜之次壽司和鮑魚配肝醬壽司味道都好值得一試。
壽司尾聲時上左一碗魚湯,真係不得不推薦,真係好濃郁既魚味,唔係腥味,佢個湯真心令我好有用嚟煮米線既衝動,同埋佢提早少少上令到個胃好舒服,可能自己唔係好慣連續食咁多生野,突然有一碗熱既魚湯果下真係覺得好sweet~
之後就係海膽軍艦壽司,入口果時陣陣甜味,軟滑好似cream咁,之後有一陣淡淡回甘,真係好正。然後就係手卷,詳細既材料已經唔太記得,但味道可以形容一下,入面係好多粒粒既野,爽脆既粒粒加上煙韌既粒粒加埋少少清新(碎上)既葉,令到成個手卷層次好豐富,每一口都咬到爽爽地韌韌地交錯,感覺唔會太滯。
最後師傅都好sweet咁提供一個熱食,湯烏冬。雖然唔係好特別既配搭,但佢記得我地一開始提過有人唔太喜歡食香料既野,呢個我覺得窩心,同埋每一道菜都會問我地有咩感覺,佢又會分享一下材料本身既味道或質感,令到成餐飯都好有互動,氣氛唔會好冷清。好多謝佢地好貼心既安排,送上既甜品都令我朋友好驚喜,每一個小小既舉動都看在眼內,就連一個今晚不停為我地加茶既人我都覺得好窩心,或者咁岩有一班熟客既出現,佢地同幾個師傅既互動都好令我印象深刻。呢個地方比我感覺有一種溫馨,希望呢度可以令多d人認識到同嘗試到omakase呢樣野,欣賞到師傅的用心。以上只供參考,純粹個人意見,人人口味唔同,但都希望大家抱着勇於嘗試既心態。
2022-06-09
$2280 (Dinner)
茶碗蒸
2022-05-21 1078 views
母親節又到啦,想帶奶奶去食餐好嘅,於是我就揾到呢一間隱世廚師發板😆成個荃灣好似都係得兩間有做omakase ! 講真呢間個location唔係咁方便,但係食完之後都覺得物有所值!回頭率極高🤩佢室內個環境行日系簡約風,一坐低settle down我哋就先試一個又香又滑嘅櫻花蝦茶碗蒸由於每一篇食評淨係可以上載12張相,我以下就揀啲精選黎講鱸魚、鰹魚 鯛魚白子好滑好滑,似豆腐咁嘅感覺!但又好補身😝唔鍾意食嘅可以叫廚師準備另一樣野!螢光魷魚配子前昆布螢光魷魚好多膏,佢個昆布個樣好似百潔布😆但佢實際上係好多飛魚子依附喺塊昆布上面造成嘅,好爽好鮮,市面上自己好難買到!之後就到手握壽司系列被喚醒的北寄貝手握壽司廚師上碟之前,用手做咗一個拍嘅動作,跟住北寄貝就彈咗起身啦😆入口即溶嘅拖羅手握壽司啲魚油香到呢…海膽大蝦壽司呢件生蝦好爽好爽,又鮮甜,配埋少少海膽嘅味道真係perfect match 🥲食完一輪手握壽司之後,就飲返啖湯清吓腸胃先☺️貝柱海鮮湯呢個湯略嫌有少少淡,不過見到佢好足料,啖啖都好鮮👍🏼跟住就到…萬眾期待嘅魚生丼!✨我哋一行四個人,睇住佢成版馬糞海膽俾晒我哋,真係好滿足🤩 佢個海膽一啲都唔

由於每一篇食評淨係可以上載12張相,我以下就揀啲精選黎講

拖羅手握壽司

啲魚油香到呢…

海膽大蝦壽司

海膽大蝦手握壽司

食完一輪手握壽司之後,就飲返啖湯清吓腸胃先☺️

貝柱海鮮湯

呢個湯略嫌有少少淡,不過見到佢好足料,啖啖都好鮮👍🏼

跟住就到…萬眾期待嘅魚生丼!✨

馬糞海膽吞拿魚蓉/帶子迷你丼

我哋一行四個人,睇住佢成版馬糞海膽俾晒我哋,真係好滿足🤩 佢個海膽一啲都唔苦,好鮮好香,佢咁足料我可以放肆大啖大啖咁食,爽!

三文魚籽蝦手卷

三文魚子蝦手卷

呢度嘅三文魚籽好特別,師傅話佢地嘅醃製方法同出邊唔同,佢個表皮好脆,好有口感!食手卷嗰陣我唔小心整跌一粒魚籽落枱,見到佢好似乒乓波咁彈咗幾下,好好笑😆

自家製芝麻奶凍
芝麻奶凍

好香好滑☺️☺️呢個係佢哋新嘗試嘅自家製甜品,見到有個侍應特登問我哋攞feedback,我哋都讚口不絕😬

真 心 推 薦 !👍🏼😬
北寄貝手握壽司
拖羅手握壽司
海膽大蝦手握壽司
馬糞海膽吞拿魚蓉/帶子迷你丼
三文魚子蝦手卷
芝麻奶凍
2022-04-17 1260 views
之前喺紅磡食過好正嘅Omakase聽聞有個師傅去咗荃灣呢間喺疫情下佢地第一日開返就嚟試吓食返一樣嘅味道一開始係櫻花蝦茶碗蒸好香婆嘅蝦味 蛋非常滑兩點刺身包括鯛魚及池魚鯛魚連紫蘇葉一齊食特別好味池魚係野生既 所以非常爽口白子配蛋黃醋我本人麻麻地白子 所以唔comment太多生蠔十分肥美而且爽口壽司件件都新鮮好味😋海鮮湯濃味鮮甜而且非常熱呢個迷你海膽三文魚籽丼簡直係個set嘅重點項目好味😋干飄左口魚手捲干飄爽口加上火炙左口魚有充分嘅油香雪糕有兩款口味可以選擇我揀咗甜薯 味道唔係太出但友人揀咗薑味 有驚喜薑味越食越濃總括係好好味嘅一餐服務非常好👍🏻 薑片都非常出色唯一可改進嘅係熱茶唔夠熱無論一開始定中途加嘅都只係少少暖完全唔可以用個熱字
之前喺紅磡食過好正嘅Omakase

唯一可改進嘅係熱茶唔夠熱
無論一開始定中途加嘅都只係少少暖
完全唔可以用個熱字
2022-04-16
$1550 (Lunch)
兩點刺身
生蠔
壽司
海鮮湯
海膽三文魚丼
2022-01-28 1317 views
今次係同朋友慶生,既然無得去旅行,就不如食好啲!呢間係位於荃灣,開咗幾個月嘅Omakase , 一入到去佢哋嘅服務真係好好!而且環境好有無印風,好舒服! 由於朋友遲咗一段時間,佢地都一直問我洗唔洗俾個蒸蛋我食咗先!驚我肚餓😂😂😂***已盡能力寫哂啲名出嚟***✅首先有個蒸蛋,入面有菇同帶子,好滑🤣🤣✅左邊係蜜柑鯛;右邊係鯖魚加咗啲辣蘿蔔溶,而且仲燒過佢,令到佢香啲✅櫻煮八爪魚,呢個真係好好食,佢好有口感,好彈牙而唔係咬唔開個種😍😍😍✅日本赤蠔 我平時都好小食生蠔,因為好驚個陣腥味,呢個真係我呢餐最有驚喜!!!! 配埋個酸酸地嘅醬真係好好食!😩😩好想食多隻🥲😋✅春子鯛✅目八定八目 佢係燒過佢,所以油香味好重✅象拔啲fd✅BB 拖羅✅牡丹蝦加左蝦油,仲燒左啲膏,成件事係好濃蝦味,因為成隻蝦都用哂咁濟,個人覺得太勁✅海鮮湯✅魚鮫Toro,啲魚油降低咗wasabi 辣✅海膽 + tuna +蟹子,呢3樣加埋真係無敵😩😵‍💫✅個手卷就有我鐘意嘅左口魚裙邊 + 北寄具 + 芝麻 + 同蘿蔔✅最後最後仲有甜品,令到成件事係大 滿 足!🎂🎂整體嚟講,係好味 係Jeng架😘,心目中嘅top 3係 赤蠔,

***已盡能力寫哂啲名出嚟***

✅首先有個蒸蛋,入面有菇同帶子,好滑🤣🤣

✅春子鯛

✅目八定八目 佢係燒過佢,所以油香味好重

✅象拔啲fd

✅BB 拖羅

✅海鮮湯

✅魚鮫Toro,啲魚油降低咗wasabi 辣

✅海膽 + tuna +蟹子,呢3樣加埋真係無敵😩😵‍💫

✅最後最後仲有甜品,令到成件事係大 滿 足!🎂🎂

整體嚟講,係好味 係Jeng架😘,心目中嘅top 3係 赤蠔,八爪魚,同海膽蟹子tuna杯!呢3樣係最回味,下次唔知食唔食得返,呢樣就係 Omakase 嘅特別之處!就係唔知自己會食啲咩,就會覺得好驚喜🤣🤣🤣

值得狗衝指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️
2022-01-16
$1078 (Lunch)
Celebration
Birthday
2022-01-10 1050 views
弦,絕對有一定份量將呢個商場變成一個世外桃源。適逢女友正日生日,一收到風開左間omakase 係荃灣就已經book定位,上網做哂資料搜集唔希望壽星失望,就試一試特別多人推介既15貫lunch omakase。由淡味去到濃味,味蕾既反應由新奇到驚嘆,呢一餐飯,呢一個價錢,有能力可以將我係日本食過既比下去。我唔希望去一一點評我食過既壽司,因為呢啲野應該係由食客同師父去溝通出黎,就算你唔中意既食材,係呢一間餐廳入面,比個機會自己,去將個樣食材另眼相看,因為好多出面有既食材,經師父既加工已經更上一層樓,最令我印象深刻既我會話係三文魚籽同海膽軍艦。幾道壽司都掛住一齊吹水唔記得影相,同埋可能係緣份,埋單先知原來對面既師父係鋪頭既總廚,少寫食評既我都特登上黎補返個,多謝款待!
弦,絕對有一定份量將呢個商場變成一個世外桃源。

2022-01-02
$700 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 三文魚籽軍艦
  • 海膽軍艦
2021-12-01 1810 views
✨✨荃灣新Omakase ✨✨🕌 環境:寬躺,簡約日本風格~💋味道:7.5/10 (以價錢衡量,會比呢個分數)💁🏻‍♀️服務:親切有禮💰人均消費:$1078(中午,已計加1)📍荃灣西:弦🇯🇵荃灣西最近新開左一間Omakase, 某日經過見到佢個menu 嚇一嚇🤭因為都唔平,晚餐$1780及$2280~貴過中上環區好多出名嘅OMAKASE,所以令我同朋友好奇想去試下~睇吓係咪好好食😌係荃灣西~敢開到呢個價位,我覺得應該係好食先收呢個價😆雖然佢唔平,但個晚餐有好多野食,我驚太飽,所以先試佢哋個中午OMAKASE先😎中午OMAKASE $980(茶碗蒸*1、Sashimi *4、壽司 *7迷你丼*1、湯*1、手卷*1、甜品*1)🍵一開始食個海帶茶碗蒸~味道十分鮮甜,因為個底有好多具類~🐟刺身方面都唔錯~最有印象係~~😆👇🏻👇🏻✨象拔旁 :呢款好食~肉爽又新鮮~而且仲有好靚嘅紫蘇花配襯🌸✨蛋醋+白子:(驚喜之作)第一次食白子,本來都驚唔鍾意,但食落好有驚喜,師父將外層輕輕燒過,口感有少少外脆内軟棉棉👍🏼佢地自家嘅蛋醋都係驚喜部分😌酸甜酸甜,可以幫單調嘅白子味道提鮮,整體味道更有層次✨天婦羅帶子:
✨✨荃灣新Omakase ✨✨

🕌 環境:寬躺,簡約日本風格~
💋味道:7.5/10 (以價錢衡量,會比呢個分數)
💁🏻‍♀️服務:親切有禮
💰人均消費:$1078(中午,已計加1)
📍荃灣西:弦🇯🇵

迷你丼*1、湯*1、手卷*1、甜品*1)

🍵一開始食個海帶茶碗蒸~
味道十分鮮甜,因為個底有好多具類~

🐟刺身方面都唔錯~
最有印象係~~😆👇🏻👇🏻
✨象拔旁 :呢款好食~肉爽又新鮮~
而且仲有好靚嘅紫蘇花配襯🌸

✨天婦羅帶子:粒帶子好大粒,又夠厚肉,廚師拿捏個火喉啱啱好,中間係緊熟,所以係外脆内鮮甜👍🏼👍🏼

🍣壽司方面~都不錯,最有印象係👇🏻

✨牡丹蝦:内加左少少日本柚子皮~幾清新

✨青魚 :而家係食青魚嘅季節,所以好有魚味😍我本好鍾意青魚,而家食仲加分

✨大toru :我唔太鍾意呢款,因為有筋🙈之前睇好多YouTube,啲omakase達人都話有筋即係唔掂😅但師父話日本人鍾意食大TORU就係鍾意食筋😂但師父都有補充就話如果要做到無筋都得,但就要花更多時間去處理

✨ 不過值得一讚嘅係,佢哋嘅壽司飯酸度啱啱好,好多Omakase 都會自己調個飯嘅味道,我覺得呢間好合我個人口味~~

🍚迷你丼:用左三文魚子、海膽、Toru混合,一睇就會覺得好好食嘅組合,但食落又無想像中咁好味,我覺得個海膽同魚子唔夠鮮甜,海膽都新鮮,但就應該唔係好靚果種質素🙈整體不過不失

🍲燉湯:
燉湯好好飲!師父話當由我一入座就開始整個湯,連個小茶壺一齊燉,個湯係無油~好鮮甜,都係有好多貝類,可以飲倒4小杯,份量都多🤣

總結全餐飯嘅食後感😌👇🏻

餐廳服務好好,好細心,仲不時遞上紙巾,好似有專人服侍咁😆👍🏼👍🏼好貼心
師父都好用心介紹,仲不時問吓我覺得有咩改進😊
話晒都係新餐廳~大家都謹守崗位👍🏼讚

另外值得一讚嘅係~佢個收據會放係個厚卡套比您,正正做法好似係名店買野一樣😆,我覺得咁樣好好,因為我啲收據日左攝又右攝,如果咁樣,我就會收得好好~

食材方面我自己就覺得以呢個價位~可以多少少特別啲嘅食材~或者係擺盤上花點心思~
我明白OMAKASE係重食材質素,但當餐廳本身又係咁新,而係食材方面未敢用到最好,但係呢個打卡時代~我就覺得要係外觀上再花D心思,咁先引到更多人去試先~😌✨✨
無意中見到媒體介紹荃灣有Lunch Omakase即刻打電話去Book 早起既美女有隱世Omakase 食我同閨蜜一齊點左兩個お任せ Omakase $980包括4點刺身、7貫手握壽司(連迷你丼、茶碗蒸、手卷、湯、甜品) 食Omakase 食既係師傅既“功力” 同“親和力”每次食Omakase 師傅都會問客人有咩唔食,除了食物敏感之外,會按照客人口味和喜好去度身訂造一般師傅會避開客人唔食既去迎合其口味今次令我印象非常深刻係因為小妹由細到大好怕魚皮魚鱗魚骨 見到銀色皮既魚生自然直接跳過今次負責我哋既料理係阿信師傅(希望冇寫錯字)阿信師傅話 唔食銀色皮既魚太可惜了因為會錯過好多好味既魚生刺身然後佢就將我從來冇體驗過既一次過俾我體驗一次,有幾款真是好味到喊,從來冇諗過會咁正多謝你,阿信師傅師傅每次上菜都會細心介紹同解釋弦 絕對係有Service 食材新鮮 師傅用心 值得一試既隱世Omakase食店特別推薦:如果想試真心推薦980蚊既lunch Omakase 信師傅 絕對係一個 很用心帶俾客人幸福的味道的Omakase 師傅
無意中見到媒體介紹荃灣有Lunch Omakase

即刻打電話去Book
早起既美女有隱世Omakase 食

我同閨蜜一齊點左兩個お任せ Omakase $980

食Omakase 食既係師傅既“功力” 同“親和力”

一般師傅會避開客人唔食既去迎合其口味

今次負責我哋既料理係阿信師傅
(希望冇寫錯字)
阿信師傅話 唔食銀色皮既魚太可惜了
因為會錯過好多好味既魚生刺身

多謝你,阿信師傅

師傅每次上菜都會細心介紹同解釋

特別推薦:

如果想試真心推薦980蚊既lunch Omakase

Lunch Omakase
2021-11-27
$1000 (Lunch)
Lunch Omakase
  • $980 lunch Omakase
2021-11-28 2194 views
一人鮨境 - 弦 午餐15件680+10%啤酒 $75荃灣終於開到一間有質素既係某谷入面見到個熟識既面孔係度做就心癢難耐打去book位新店暫時預約冇難度!!店內光猛bar枱目測有15-16個位,由三位師傅主理,今次係Wilson師傅為我服務,入面重有包間,都係bar枱5-6個位。舍利微酸,顆粒分別有咬口但唔會al dente,舍利溫度比室溫暖一點。服務周到,侍應妹妹有禮貌,加茶勤力,見客傾緊偈就算係你背脊慢慢等都唔會打斷你講野問你問題。預備完魚料就拎新飯------------------------------紫菜芡茶碗蒸- 真心係未食過咁大碗既茶碗蒸,感覺食左好耐都未食完,滑身,紫菜味係有,但唔濃,但容器真心幾好睇蜜柑鯛- 第一件極醒神,好耐冇食過會覺得濃魚味既蜜柑鯛,唔知係自己平時口淡定果日味蕾特別,濃得黎帶D柑橘香味,真係醒神深海池魚 安岡蔥- 正常的深海池魚,夾左蔥係魚同舍利中間,蔥香魚鮮平政- 印象不大金線鯛 酸汁啫喱- 酸汁啫喱都係醒神,唔太酸,夾埋魚味係舒爽的帆立貝 岩鹽- 一拍落去係識扯的,肌肉纖維一梳梳,證明唔係急凍貨,微微用岩鹽調味,份量合適,唔會太多搶走左帆立貝
一人鮨境 - 弦 午餐15件680+10%
啤酒 $75

荃灣終於開到一間有質素既
係某谷入面見到個熟識既面孔係度做就心癢難耐打去book位
新店暫時預約冇難度!!

紫菜芡茶碗蒸

蜜柑鯛

深海池魚 安岡蔥
- 正常的深海池魚,夾左蔥係魚同舍利中間,蔥香魚鮮

平政
- 印象不大

金線鯛 酸汁啫喱
- 酸汁啫喱都係醒神,唔太酸,夾埋魚味係舒爽的

帆立貝 岩鹽
- 一拍落去係識扯的,肌肉纖維一梳梳,證明唔係急凍貨,微微用岩鹽調味,份量合適,唔會太多搶走左帆立貝本身的鮮味,樸實無華但好食

金目鯛
- 上面落左少少鹽鞠之餘都有落醬油,但醬油的份量感覺是少了一點,但經過鹽鞠提鮮,就算魚皮沒炙燒過,味道層次都仍然很豐富,好食

墨烏賊
- 上面有適量的柚子胡椒,唔搶味,烏賊本身唔算太濃味,但新鮮,冇痴立立

梭子魚
- 界花,網燒,油香重,魚味不缺,用白蘿蔔茸壓一壓油膩感,不錯

換飯------------------------------

北寄貝
- 師傅話係400G+一隻大,貴得黎又難搵,但北寄貝真係愈大隻愈好食,大隻既味道更濃口感更爽口,正

甜蝦昆布漬
- 我估師傅有睇到大家睇到大神上次去食話條蝦尾唔靚仔,所以切走左果一忽,我估因為做完昆布漬先搣殼(雖然好似係搣左先漬)? 蝦肉乾左D水會
難搣D,有機會問下師傅。

筋子醬油漬
- 醃漬用的醬油不甜亦不太咸,醃漬的程度感覺很精準,能吃得出醬油的風味,但一點咸味之中也帶了一點別的風味,我猜是木魚湯? 季節性食材一般都好吃的

中拖羅
- 師傅講完產地唔記得左了,好吃,但都是樸實的一貫

網燒秋刀
- 大愛的秋刀魚,油脂唔算極豐富,但網燒後的油脂香搭救,重口但我很喜歡

太刀魚木魚清湯
- 木魚清湯放了一片太刀魚在裡面,太刀魚本身事前用網燒或炙燒過,令湯中有啖啖的魚油魚肉香,吃的時候魚肉也有淡咸味,好喝又好吃

北寄貝裙邊 象拔蚌裙邊 三文魚籽手卷
- 大堆頭的貝類組合,鮮甜爽脆,加上口爆三文魚的汁液,異常滿足,因為是最後一個離開,師傅還請我多吃了一條,爽

開心果味雪糕
- 真係有開心味果,唔太甜,本人表示很喜歡

總結:
地方對我黎講太方便,訂價係荃灣黎講有少少進取但可接受,服務好,酒櫃都多選擇,會有預謀地再訪!
2021-11-20
$700 (Lunch)
  • 秋刀魚壽司