🎀荃灣。首嘗高級Omakase 中等價錢品嚐高級美味😋🎀🪄店名* #弦🔮地址*荃灣楊屋道88號荃灣88廣場地下16號舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1342 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_荃灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵一直以來都覺得omakase都好唔抵食 今次比自己一個新嘗試 試左呢個比較中價啲既omakase 估唔到體驗幾唔錯 值得分享~餐廳位置系荃灣比較少見既商場 餐廳在商場內外都有門口進出 十分方便 整體環境十分舒服寧靜 門外設有優美綠植做裝飾 內裡以木質桌椅為主 擁高樓底 所以感覺十分舒服 如想更有私隱度可以提前預約房間 餐廳服務態度有禮 而且師傅會仔細介紹每一道菜式 慢慢享受美食😉🍽️食物質素🍽️午市選擇不算太多 Omakase壽司set有8及12件選擇 或有個set包埋刺身壽司前菜手捲甜品等都係$980 幾划算 另外有四款菜餚可以六折加購 份量都頗多 選擇有鰻魚,牛舌,池魚及海老野菜天婦羅 至於唔想食生野既客人都可以選擇定食或丼menu 總共有六款
🎀荃灣。首嘗高級Omakase 中等價錢品嚐高級美味😋🎀

🪄店名* #弦
🔮地址*荃灣楊屋道88號荃灣88廣場地下16號舖 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1342 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾
#pickyme_荃灣

剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜
#pickyme_日本菜
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️
午市選擇不算太多 Omakase壽司set有8及12件選擇 或有個set包埋刺身壽司前菜手捲甜品等都係$980 幾划算 另外有四款菜餚可以六折加購 份量都頗多 選擇有鰻魚,牛舌,池魚及海老野菜天婦羅 至於唔想食生野既客人都可以選擇定食或丼menu 總共有六款選擇價錢$380-$480😊

12貫Omakase Sushi Set$580
🪄茶碗蒸
先上一道前菜開胃 估唔到都幾出色 上面系鮮海苔芡 餐廳採用左來自三重既新鮮海苔 所以食落同普通海苔味道有啲分別 蒸蛋十分滑溜 內含蜆肉,八爪魚等海鮮 鮮味十足😍

之後落黎師傅首先會處理左刺身 然後上木盤比我地影相 大部分食材都係來自三重 靠近鹿兒島的 而壽司飯系加入赤醋 味道更豐富

🪄伊佐木壽司
第一件刺身名為伊佐木 又稱雞魚 系一款比較淡味的魚類 師傅壽司會使用湯傷方法處理 令口感更脆身 味道十分唔錯😚

🪄鰤平壽司
第二件刺身名為鰤平 呢一款系近期新品種 用人工繁殖方法培養 由雌性的鰤魚及雄性的平政交配產下 比第一款濃味少少 肉質細膩😍

🪄白烏賊壽司
第三件刺身名為白烏賊 又稱魷魚 師傅會將刺身切條狀 所以食落更有口感 質感偏滑身爽口 而且自帶甜味 更添加柚子桂香味令整體更昇華✨

🪄活帆立貝壽司
第四件刺身名為活帆立貝 平價帆立貝就食得多 呢款真係好好食~佢味道比急凍更加鮮甜可口 仲帶有一絲絲質感 十分有層次😍

🪄珍寶赤蝦壽司
第五件刺身名為珍寶赤蝦 果然系珍寶 份量十分大件 最值得提及系蝦塗上自家提煉的蝦油 帶有濃濃甘香味 而呢款蝦質感亦更綿滑💕

🪄 中吞拿魚腩壽司
第六件刺身名為中吞拿魚腩 系比較常見既魚類 中吞肉質會較少筋 呢一款味道充滿魚油味 肉質細膩 由於呢款開始比較濃味 師傅幫我加左輕微wasabi減低腥味~wasabi系新鮮磨成 所以唔會太辣

🪄醬油漬赤身壽司
第七件刺身名為醬油漬赤身 都係吞拿魚其中一個部位 該部位系0脂肪 減肥一流😍刺身食落帶甜味及輕微酸味 刺身底下配紫蘇葉絲 降低整體腥味💕

🪄秋刀魚壽司
第八件刺身名為秋刀魚 來自北海道產地 是目前季節性魚類 由於佢系銀皮魚 所以味道偏濃味 師傅會系刺身內加入蔥 以及加薑蓉系表面

🪄鮫鰈壽司
第九件刺身名為鮫鰈 都係來自北海道產地 屬於油口魚 魚邊燒過增加整體香味 肉質偏爽口 帶魚脂

🪄縞縿壽司
第十件刺身名為縞縿 又稱深海遲魚 採用網燒制法 所以食落帶焦香味 十分香口😆

🪄三文魚籽壽司
第十一件壽司名為三文魚籽壽司 都係比較常見 來自北海道產地 三文魚籽系餐廳親自醃製 所以每一粒都飽滿大粒 亦唔會太咸~

🪄羽立紫海膽壽司
第十二件系羽立紫海膽壽司 呢一款系日本料理界比較頂級的海膽 由於海膽內殼系白色 所以都叫白海膽 質感比普通日常可以食到的馬糞海膽 質感會再更creamy啲 完全無腥味 入口即溶😍

🪄吞拿魚蓉烏賊手卷
之後師傅會整吞拿魚烏賊手卷 紫菜好脆身 吞拿魚同烏賊配合得好好 食材好新鮮 份量岩岩好 味道唔錯💕

🪄麵豉湯
然後會有湯品 內裡有自家手打蝦丸,海帶及蘑菇 蝦丸質感十分脆身 口感特別

🪄甜品-椰子奶凍&紅豆雪糕
甜品外觀十分精緻 奶凍用一個玻璃蛋殼裝住 採用生椰子做材料 上面加上石榴粒 酸酸甜甜 而紅豆雪糕由日本訂翻香港 紅豆味道好濃鬱 再帶有奶香味 上面加上oreo曲奇碎 唔會太甜😋

🪄蒲燒鰻魚(6折加購)$244.8
估唔到鰻魚份量都幾大份😯佢外觀同平時我地食開既鰻魚有啲唔一樣 而且鰻魚系即刻生燒 所以更加脆身 彈牙 外皮脆 肉質有彈性 魚味比普通更濃鬱 更可以配上生椒粉 增加香味

🪄燒厚切牛舌定食$380
餐廳既牛舌味道十分唔錯 好厚身 肉質幼嫩 最好襯熱食😍更加彈牙有香味 如果覺得稍微膩 可以沾上芥末籽醬 味道唔會太辣 而稻庭烏冬系手工製作 偏扁身 好濃米香味 夠彈牙💕

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 蒲燒鰻魚
  • 午市12貫omakase
  • 燒厚切牛舌定食
2023-09-14 135 views
向香港唔係食過太多Omakase不過幾年前經朋友介紹試過鮨文一試難忘,每次都有驚喜後來知道有幾位師傅轉左去弦即刻book位試吓係熟悉嘅味道,一如既往嘅好食🤩廚師運用唔同食材嘅味道同處理方法每次都有驚喜就算同一款魚平時向出面唔會食嘅向呢度經過廚師處理都會變得好唔一樣最驚喜其實係當日嘅一個白洋蔥湯,但係冇影相😂個種甜味係未飲過嘅廚師解釋向日本白洋蔥係最貴我地個日係食Lunch12貫壽司已經好滿足😌牛舌係優惠價追加嘅,厚切好正,熟度控制得剛好
向香港唔係食過太多Omakase
不過幾年前經朋友介紹試過鮨文
一試難忘,每次都有驚喜
後來知道有幾位師傅轉左去弦
即刻book位試吓
係熟悉嘅味道,一如既往嘅好食🤩
廚師運用唔同食材嘅味道同處理方法
每次都有驚喜
就算同一款魚平時向出面唔會食嘅
向呢度經過廚師處理都會變得好唔一樣

最驚喜其實係當日嘅一個白洋蔥湯,但係冇影相😂
個種甜味係未飲過嘅
廚師解釋向日本白洋蔥係最貴
我地個日係食Lunch
12貫壽司已經好滿足😌
牛舌係優惠價追加嘅,厚切好正,熟度控制得剛好
2023-08-02
$700 (Lunch)
岩岩響荃灣附近,見到此店評分不錯,一心諗住食個 set lunch 試吓。選擇了鰻魚定食,食物味道不錯,但份量真的很少。全部都係尾端,很薄很細塊,眼見其他食客提供的相片,分別很大。定食包括蒸蛋,湯及雪糕;味道正常,一般質素。如果食定食的話,可以考慮其他食店。同埋店內職員只會特別照顧食 Omakase 的客人,如閣下不是高消費,你會被視為隱形。本來今次係打算試吓,下次至食 Omakase, 但係我依家要考慮一下。

定食包括蒸蛋,湯及雪糕;味道正常,一般質素。

如果食定食的話,可以考慮其他食店。

鰻魚定食
2023-09-10 547 views
唔講唔知荃灣都有高質日式料理。今日近近地就去一試究竟。餐廳係新開嘅Plaza88地面,都幾隱蔽。穿過簡約嘅黑色正門,入面大廳樓底極高,有一個八角形嘅壽司吧,旁邊仲有VIP房,比起其他壽司店裝修非常之唔同。餐牌好簡單除咗一啲餸酒小食之外,只有三個set,「和」、「音」、「弦」。今次就試有18道菜嘅「弦」「弦」由七個部份組成1. 茶碗蒸加入三重縣海苔及南非鮑魚嘅茶碗蒸。第一道菜已經咁有心機。2. 前菜漬物三點,柚子蘿蔔、醋漬小洋蔥、漬老蘿蔔。主要清下個口開下胃。3. 刺身 (5道)- 愛知縣白松貝(象拔蚌)超新鮮,師傅拍佢一下即刻卷起,切片加少少青檸皮同醬油。- 熟成石垣鯛配醋漬水雲爽口嘅石垣鯛經熟成會更淋,配醋漬水雲,比較清爽。- 花咲蟹趕到5-8月花咲蟹季節嘅尾班車,蟹腳上邊用蟹膏調味,純正嘅蟹味。- 明蝦、茄子配高湯啫喱明蝦鮮甜爽口。- 鹿兒島鰤平二食鰤平係雌性嘅鰤魚雜交雄性嘅平政,鰤魚取其油香、平政取其爽口。一件刺身、一件網烤配辣蘿蔔蓉。4. 酒餚 (3道)- 甘露煮琵琶湖香魚立秋之後正係食香魚嘅季節,宜家魚身入面有大量魚春,再用甘露醬油慢煮6小時,令骨頭同魚頭都變淋可食,甜香正如
唔講唔知荃灣都有高質日式料理。今日近近地就去一試究竟。

「弦」由七個部份組成

1. 茶碗蒸

加入三重縣海苔及南非鮑魚嘅茶碗蒸。第一道菜已經咁有心機。

2. 前菜

3. 刺身 (5道)

- 愛知縣白松貝(象拔蚌)
超新鮮,師傅拍佢一下即刻卷起,切片加少少青檸皮同醬油。

- 熟成石垣鯛配醋漬水雲
爽口嘅石垣鯛經熟成會更淋,配醋漬水雲,比較清爽。

- 花咲蟹

- 明蝦、茄子配高湯啫喱
明蝦鮮甜爽口。

- 鹿兒島鰤平二食

4. 酒餚 (3道)

- 甘露煮琵琶湖香魚
立秋之後正係食香魚嘅季節,宜家魚身入面有大量魚春,再用甘露醬油慢煮6小時,令骨頭同魚頭都變淋可食,甜香正如餸酒。

- 松茸、銀杏
秋之味嘅松茸、銀杏,秋天必食。

- 稻草煙燻鰆魚(馬鮫)
稻草煙燻又係秋之味,鰆魚半生熟又有燻香,加入芽蔥平衡返。

5. 壽司 (8道)

- 熟成伊佐木
清鮮爽口,舍利空氣感十足。

- 梭子魚配柚子胡椒
少許油香,柚子胡椒再帶嚟清新。

- 牡丹蝦配自煉蝦油
牡丹蝦唔配燒蝦膏,改配自煉蝦油,更加清甜。

- 醬油漬赤身夾紫蘇葉絲
開始濃味,加入紫蘇葉減少濃味。

- 網燒熟成大拖蛇腹
蛇腹多筋,但係熟成之後都好柔軟,網燒逼出油香。

- 二重鮫鰈(右口)夾四季紅
火炙右口魚裙邊用四季紅夾生右口魚身。二重口感。

- 三文魚籽
自家醃製三文魚籽特別甜鮮。

- 北海道柊流海膽
新開箱北海道白海膽,非常之Creamy,最濃味係佢。

6. 吸物
自家製濃魚湯。
每日鮮魚熬製,鮮濃味甜

7. 甜品/生果

貓眼提子&熊本縣赤肉蜜瓜
貓眼係香印同麝香嘅混種,非常之好味,蜜瓜都好甜,叫做甜品都冇問題。
2023-09-07
Type of Meal
Dinner
2023-09-07 78 views
我最近品嚐了一家壽司店的美食,給我的印象非常深刻。魚肉新鮮又嫩滑,壽司飯香氣四溢,每一口都帶來滿滿的幸福感。店家的刀工精湛,每一個壽司都呈現出完美的形狀和質感。此外,服務態度也讓我驚艷,專業而友好。
我最近品嚐了一家壽司店的美食,給
我的印象非常深刻。魚肉新鮮又嫩
滑,壽司飯香氣四溢,每一口都帶來
滿滿的幸福感。店家的刀工精湛,每
2023-09-04 64 views
離開居住的那區 就是上班和去機場誰會想到 我們會為吃那麼早起床去荃灣🫠(給你拍拍手-是開了一年多的店廢話不多說重點點讚 蝦壽司 & 茶壺魚湯蝦壽司會配特製蝦豉油 利用蝦殻蝦頭去烹調出蝦豉油 而蝦上面的蝦膏是現場在蝦頭那裏挖出來再用火槍燒成的抱歉 由於現場畫面太震撼 我忘了拍影片😂🫠由於我最討厭魚湯(連家裏煮的也寧死不喝)這個茶壺魚湯有衝擊到我Lam師傅說 從我們點餐開始就要開始蒸時間要拿捏得好 湯才會入味而魚肉也不會煮過頭好奇問師傅 湯裏頭是用甚麼魚?😂師傅說是我們吃套餐的魚😂一些不適合當刺身壽司的部分就用去煮湯超讚!好喝又不浪費
離開居住的那區 就是上班和去機場

利用蝦殻蝦頭去烹調出蝦豉油
而蝦上面的蝦膏是現場在蝦頭那裏挖出來
再用火槍燒成的
抱歉 由於現場畫面太震撼 我忘了拍影片😂🫠

由於我最討厭魚湯(連家裏煮的也寧死不喝)
這個茶壺魚湯有衝擊到我
師傅說是我們吃套餐的魚😂
一些不適合當刺身壽司的部分就用去煮湯
超讚!好喝又不浪費
2023-01-10
$1000 (Lunch)
朋友曾經介紹過呢間日本🇯🇵餐廳🍶,話呢度食物質素好高,呢日喺荃灣,想食好嘢又想獎勵吓自己🤣,咁就決定過去試吓🤩$980「お任せ Omakase」,包括咗好多食物🤩「茶碗蒸し Steamed Egg」三重県海苔茶碗蒸 - 蒸蛋做得好滑,加埋三重県嘅海苔,令味道更加鮮味🤩「4点お造り 4 Selected Seasonal Sashimi」:- 兵庫縣處女蠔🦪:「處女蠔」即係從未産卵嘅牡蠣,肉質爽滑、鮮味濃郁、只有蠔味而完全冇雜味,「處女蠔」唔係好大隻但係充滿營養🤩;生蠔下邊仲放咗白色好 creamy 嘅豆漿 同埋 旁邊有辣辣地嘅 jelly,令食生蠔嘅時候層次更加豐富🤩- ブリヒラ:係「近畿大學」培植研發 黃尾魚+鰤魚 嘅 雜交品種,發音係“Burihira”,ブリヒラ 喺生長嘅時候被餵食含有針葉櫻桃果渣嘅飼料,希望利用針葉櫻桃嘅抗氧化功能提高品質,亦採用尖端水產養殖技術同埋飼料技術,追求極鮮嘅味道🤩;廚師做咗兩片刺身非常鮮味,另外一件厚切,輕輕火灸過,更加有少少 charcoal 香味🤩- 和歌山県香魚 - 香魚煮軟熟,帶微甜,連骨同內臟都可以食😋- 北海道帆立貝配他他醬:帆立貝新鮮肉

$980「お任せ Omakase」,包括咗好多食物🤩

「茶碗蒸し Steamed Egg」

- 北海道帆立貝配他他醬:帆立貝新鮮肉質結實,炸過之後好香口,用超脆嘅紫菜 加埋 他他醬 包住嚟食,竟然帶少少清新嘅感覺🤩

「7貫握り寿司Nigiri Sushi (7 pieces)」:
基本上全部壽司🍣都新鮮美味,廚師喺不同魚生上邊都鎅幾刀令魚肉更軟熟😋,米🌾係嚟自 新潟県,係日本🇯🇵生產靚米🌾嘅一個主要地方🤩

- 寳蝦🍣:仲加咗蝦醬油🤩
- 北海道喜之次🍣:キンキ 網燒一吓令油脂溶化更加甘香😋
- 愛知県みる貝🍣: 即係 象拔蚌,爽口新鮮好食😋
- 幼鱈🍣:極甘香😋
- 大トロ🍣:大拖羅油脂極充足😋,米飯加咗自家製12個月蒜頭醬油 同埋 燒過嘅 魚皮,所以米飯中間咬落有少少脆🤩
- 赤身醬油漬🍣:まぐろ漬過令味道更濃郁😋

「迷你丼 Mini Donburi」
用咗北海道浜中 Hamanaka 嘅海膽,海膽好鮮味又creamy😋

「土瓶蒸し Dobin Mushi (Soup)」
將做 刺身/壽司 切出嚟嘅多餘魚肉,形狀不規則不過極新鮮,用日本高湯 dashi だし煮,味道超鮮甜😋;而做 だし 嘅昆布係來自北海道日高地區,係出靚昆布嘅一個有名地方👍

「手巻きTemaki (Hand roll)」
用トロ做手卷,感覺豪華,當然好鮮味🤩

「デザートDessert」

食得超級滿足嘅一餐🤩
$1078 (Lunch)
2023-08-17 57 views
I work around the areas for more than 10 years. At first I was quite sceptical about Haiyan sushi restaurant in Tsuen Wan. However, after been here for several times, I have to say the food here are comparable to some high end Sushi restaurant in central area but with much better value.

依間位於荃灣住宅區商場嘅Omakase,今次去食就揀咗下午嚟,一入到去就覺得裝修勁有格調樓底高有設計感!第一印象已經非常好了我哋今次揀咗十二貫壽司set🍣原價每人$580!由於我哋食完12件之後仲未夠喉,我哋就另外每人嗌多咗3件每人加多$100就得啦!除壽司外,套餐已包一個前菜(我哋係菜碗蒸)、湯同甜品!甜品當日係椰子奶凍或者紅豆雪糕🍧都係我唔中意食嘅嘢,就比埋男朋友吃了🧁😌佢話好食hehehehehe食Omakase最重要係聽下廚師講故事,當然依加已經唔記得每一件壽司係咩魚咩貝了hahahaha!不過聽完嗰下會覺得食材很珍貴,所以才會更加慢慢品嘗呢!只要食材夠新鮮,就唔需要用上好複雜嘅調味料了👩🏼‍🍳有幾件掛住食無影到呢!但總而言之就是一次節奏好慢好fruitful的一次用餐體驗了下次有機會實去試下佢個晚市set!
樓底高有設計感!第一印象已經非常好了
每人加多$100就得啦

壽司外,套餐已包一個前菜(我哋係菜碗蒸)、湯同甜品甜品當日係椰子奶凍或者紅豆雪糕🍧都係我唔中意食嘅嘢,就比埋男朋友吃了🧁😌佢話好食hehehehehe

Kama  Toro

下次有機會實去試下佢個晚市set!

Kama  Toro
2023-08-07 83 views
今日因為朋友介紹,走去試試弦嘅Omakase,一個人去到本身都預咗自閉,點知⋯一坐低見到個壽司師傅好眼熟,原來喺以前係鮨X時就識嘅師傅,當堂有晒信心。而你問我食物質素,我覺得起碼中上,我唔逐個介紹啦!留返俾你哋自己去試,信我!絕對值回票價。
2023-07-15
$1000 (Lunch)
獅平刺身
鹽燒太刀魚?
粒貝BB加唔記得咩醬
唔記得咩蝶魚?
三文魚子壽司
熟成大拖
生日當天預訂了位於荃灣西Plaza 88 的日式 Omakase,由於商場偏遠市中心,平日中午的人流稀少餐廳以黑與淺木色的設計營造日式庭園的風格,除了中央主餐區,還有2間獨立房間,同樣為吧枱設計,令多人聚餐更添私隱 主廚為每道菜式的講解都非常詳盡,亦帶一點幽默感,令氣氛更加輕鬆沖繩海苔茶碗蒸 - 先來一道蒸蛋作為前菜,嫩滑蒸蛋以天然海苔及海鮮調味,清淡卻不會乏味--- 北海丼($480) ---北海道平貝 - 以清新柚子香作調味,更加清爽葉血引 - 清新爽口北海丼 - 新鮮的刺身丼💕北海道牡丹蝦、帶子、赤身、牡丹蝦籽、金目鲷、三文魚子、白海膽,非常鮮甜,且暖暖的醋飯不會給人冷冰冰的感覺蝦丸湯 - 鮮甜暖胃日本手工紅豆雪糕 - 香甜軟綿--- 书任せ Omakase($980)---岩手縣珍寶蠔 - 飽滿而又爽口,鮮甜而海水味突出鹿兒島鰤平魚 - 雌性鰤魚與平魚交配而生,同時有平魚的爽口與鰤魚的香,有原味與網燒2食櫻煮八爪魚 - 醃了2日🐙爽口而入味,另一片則加了點柚子作調味和歌山香魚 - 煮了6小時的功夫菜,味道香甜,所有骨及內臟已煮至可食用程度,再配以清新的芽蔥及白蘿蔔蓉,主廚解說這

--- 北海丼($480) ---

北海道平貝 - 以清新柚子香作調味,更加清爽
葉血引 - 清新爽口

蝦丸湯 - 鮮甜暖胃
日本手工紅豆雪糕 - 香甜軟綿

--- 书任せ Omakase($980)---

岩手縣珍寶蠔 - 飽滿而又爽口,鮮甜而海水味突出

和歌山香魚 - 煮了6小時的功夫菜,味道香甜,所有骨及內臟已煮至可食用程度,再配以清新的芽蔥及白蘿蔔蓉,主廚解說這是日本家庭的日常料理

魴鮄魚 - 清甜

時不知鮭 - 質感比較軟腍,魚鮮味重😆是10萬條中才有1條的「記錯時間而返回產卵的地方」鮭魚,非常珍貴「蕩失路」鮭魚

鬼池 - 比一般池魚更腍及濃味,配以日本薑蓉

愛知縣象拔蚌 - 細條而爽口

熟成拖羅 -部位為蛇腹,風乾熟成可軟化筋位,及令味道更集中,質感更軟

縞蝦 - 蝦紅素重,蝦味咩更濃郁,甜味較輕,卻多了份蝦膏的味道

喜之次 - 網燒處理,味道更香

手卷 - 吞拿魚蓉及乾飄(乾葫蘆條用清水泡發,用醬油和糖及清酒煮熟,味道咸甜)帶點咸甜及口感

迷你丼 - 有白烏賊蘇、三文魚子及海膽

海鮮湯 - 把刺身切下的最頭及最後一刀的魚煮成湯,以木魚花、菇、瑤柱調味

手工椰汁奶凍 - 以新鮮椰肉及椰汁製成🥥香甜彈滑

*料理用的芽蔥非常細嫩清新

2023-08-07
$803 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 书任せ Omakase
  • 北海丼
2023-08-02 67 views
向香港唔算食過好多間Omakase 幾年前經朋友介紹之下試過鮨文一食就成為心目中最正嘅一間後來得知有幾位師傅過左黎做第一時間黎試吓一如既往,Wilson師傅用心將食材處理得好有心思無論切嘅方法,味道配搭每次都好有驚喜因為第一次試就試一試$580 12件壽司set當中仲有蒸蛋,湯,手卷同甜品湯同手卷冇影相但係絕對唔馬虎用上白洋蔥煮嘅湯,好清甜呢個set已經好滿足另外6折價錢追加左個牛舌心口感爽嫩,味道都好正🤩下次試吓$980 set先
向香港唔算食過好多間Omakase
幾年前經朋友介紹之下試過鮨文
一食就成為心目中最正嘅一間
後來得知有幾位師傅過左黎做
第一時間黎試吓

一如既往,Wilson師傅用心將食材處理得好有心思
無論切嘅方法,味道配搭
每次都好有驚喜
因為第一次試
就試一試$580 12件壽司set
當中仲有蒸蛋,湯,手卷同甜品
湯同手卷冇影相
但係絕對唔馬虎
用上白洋蔥煮嘅湯,好清甜
呢個set已經好滿足
另外6折價錢追加左個牛舌心
口感爽嫩,味道都好正🤩
下次試吓$980 set先

2023-08-02
2023-07-16 563 views
午市高格調負建築風格散發和風禪意,帶來舒適放鬆、一點都不拒束坐吧枱能與師傅互動長知識👍🏻🦀蒸蛋蒸~滑溜蛋蒸充滿蟹肉絲💮絕品Omakase 12貫り寿司🍣鰤魚🥢係油甘魚嘅一種肉質醇香、脂膏豐腴,脂香四溢🍣金古🥢油指豐富帶腍身,用到骨子啫喱放面,入口漫漫回味舌齒,清新感開胃🍣依左目🥢煙韌豐厚,油脂鎖緊好滑溜🍣太刀魚🥢酸赤身火炙逼出些油份,加入時令山縣梅子,中和油膩感,屬於彈性🍣鮫鰈🥢魚片及裙邊油份充足,一些牙蔥點綴着,不油不膩,豐潤嫩滑🍣帆立貝🥢柚子岩鹽灑面,豐厚清香,一疏疏嘅口感鮮甜🍣池魚🥢爽口腩位,回甘味道湛濃,仲散發出油香🍣北海道甜蝦🥢比較大隻,掃上自家製蝦醬油,蝦味濃惹虾身黏口🍣梭子魚🥢輕輕火炙逼出油脂,一陣焦香,廷漿口🍣三文籽軍艦🥢淡然酒香,粒粒飽滿鹹香🍣吞拿魚腩🥢熟成十日吞拿色澤亮麗,加了淡雪鹽及紫So花後,令整件化膩,入口軟腍齒頰留香🍣北海道海膽軍艦~鮮甜滿滿🫔吞拿魚蓉卷~餡料黃蘿蔔、芝麻及貝柱製成,口感豐富、爽脆軟腍,好特別最後~呈上自家製的洋蔥清湯和蝦丸,清甜鮮美。🍨甜品亦非常出色,開心果雪糕。總體來說,師傅精細與講究讓今次Omakase體驗非常出色,食材嘅質量和廚師的技

🦀蒸蛋蒸~滑溜蛋蒸充滿蟹肉絲

💮絕品Omakase 12貫り寿司
🍣鰤魚🥢係油甘魚嘅一種肉質醇香、脂膏豐腴,脂香四溢

🍣依左目🥢煙韌豐厚,油脂鎖緊好滑溜

🍣帆立貝🥢柚子岩鹽灑面,豐厚清香,一疏疏嘅口感鮮甜

🍣池魚🥢爽口腩位,回甘味道湛濃,仲散發出油香
🍣北海道甜蝦🥢比較大隻,掃上自家製蝦醬油,蝦味濃惹虾身黏口

🍣梭子魚🥢輕輕火炙逼出油脂,一陣焦香,廷漿口

🍣三文籽軍艦🥢淡然酒香,粒粒飽滿鹹香

🍣吞拿魚腩🥢

🍣北海道海膽軍艦~鮮甜滿滿

總體來說,師傅精細與講究讓今次Omakase體驗非常出色,食材嘅質量和廚師的技巧在每道菜中都表現得淋漓盡致。
2023-07-11
Type of Meal
Lunch
見到呢間日本餐廳下午有Omakase 餐,亦有壽司餐、午市定食等等。我哋揀咗經濟一啲嘅壽司餐及天婦羅烏冬定食。定食包蒸蛋、麵豉湯及甜品。首先係蒸蛋:蟹肉蒸蛋,好多蟹肉,入邊仲有蜆等等唔同配料,蒸蛋熱辣辣。▶️天婦羅烏冬定食$380有三隻炸蝦🍤、仲有番薯🍠、茄子🍆、南瓜🎃。炸蝦爽口、番薯好甜。烏冬扁細幾彈牙。▶️12貫壽司餐$580 🍣食完蒸蛋,就到壽司部份。靜岡彷彿魚,厚身爽口,充滿魚鮮味。愛之縣象拔蚌(白見貝)係魚腹部份,厚身爽甜。時不知北海道野生鮭魚,口感腍身,魚味濃。白烏賊切粒,更有口感,加上紫蘇絲更香。深海池魚加上河豚蔥、薑,魚鮮味突出。天使蝦非常大隻爽口。文耠沙白飽滿鮮甜。右口魚火炙過油脂更豐富,非常滿足,赤身用上中拖羅部位,厚身有油脂感,但係又唔會太膩。梭子魚配上柚子胡椒,味道更香。三文魚籽自己醃製,所以味道比平時嘅甜。北海道馬糞海膽好新鮮鮮甜。蔥吞拿魚蓉手卷蔥非常之香,魚蓉滿滿,紫菜又香脆。壽司部份完咗就到湯同甜品:洋蔥湯裏面有粒大蝦丸,個湯清得嚟幾甜。甜品係牛乳芝士豆腐芝士味濃郁。

▶️天婦羅烏冬定食$380

▶️12貫壽司餐$580 🍣
食完蒸蛋,就到壽司部份。

靜岡彷彿魚,厚身爽口,充滿魚鮮味。
愛之縣象拔蚌(白見貝)係魚腹部份,厚身爽甜。
時不知北海道野生鮭魚,口感腍身,魚味濃。
白烏賊切粒,更有口感,加上紫蘇絲更香。
深海池魚加上河豚蔥、薑,魚鮮味突出。
天使蝦非常大隻爽口。
文耠沙白飽滿鮮甜。
右口魚火炙過油脂更豐富,非常滿足,
赤身用上中拖羅部位,厚身有油脂感,但係又唔會太膩。

梭子魚配上柚子胡椒,味道更香。
三文魚籽自己醃製,所以味道比平時嘅甜。

北海道馬糞海膽好新鮮鮮甜。

蔥吞拿魚蓉手卷蔥非常之香,魚蓉滿滿,紫菜又香脆。

我最近造訪了一家荃灣的omakase,這裡的壽司非常精緻,味道非常美味!他們的壽司非常新鮮,而且用料非常考究。特別推薦他們的拖羅壽司,壽司米飯的軟硬適中,入口不會太硬或太軟。除了壽司之外,這裡也提供了一些小菜,例如銀雪魚,這些小菜的味道也非常不錯。餐廳的服務也非常好,服務員有禮貌熱情,用餐過程中一直關注客人的需要,讓人感到非常舒適。總體來說,這家荃灣omakase 是一個非常值得一去的地方。他們的壽司非常精緻,味道精美,服務也非常出色。如果您正在尋找一家高質素的壽司餐廳,這裡是一個非常不錯的選擇。

他們的壽司非常新鮮,而且用料非常考究。特別推薦他們的拖羅壽司壽司米飯的軟硬適中,入口不會太硬或太軟。