2022-09-17 40 views
Omakase night 💓元朗區其實好多壽司店提供廚師發板,成日聽但係好多都未試過。搵到間好食嘅就唔使成日出尖沙咀咁遠啦!今晚試吓Sushi Hajime,呢個位置我竟然從來都未嚟過,仲有寶石餐廳喺對面😮😮😮叫咗$1080嘅Set包括前菜,14件壽司,手卷,味噌湯,甜品當晚人客比較少,可以靜靜地食一餐飯平時都冇咩魚係唔食,今晚14件壽司裏面比較深刻嘅有Kanpachi間八,秋刀魚配日本磨薑,北海道牡丹蝦配燒蝦膏,吞拿魚腦天燒蝦膏真係好食到想encore!!
Omakase night 💓

叫咗$1080嘅Set

包括前菜,14件壽司,手卷,味噌湯,甜品
當晚人客比較少,可以靜靜地食一餐飯

燒蝦膏真係好食到想encore!!
2022-09-12 47 views
呢排真係成日入黎元朗😉今次黎壽司源食omakase dinner.我地揀左最平入門 $1080 有14件sushi.先黎個前菜係炸無花果, 我都係第一次食炸既無花果。 又幾特別跟住就係壽司喇師傅控制住整個流程 唔會太快岩岩好。過程有傾有講好開心。壽司分別係紫蘇花點綴沙錐魚北海道帆立貝清新d 既間八有少少油花既依助木勁新鮮重識旭既石垣貝好有咬口既粒貝甜蝦梳子魚 我幾中意呢件 好豐富好香蝦膏牡丹蝦 入口即溶深海池魚中toro 我真係愛中to 多過大to, 冇筋又冇咁膩醬油潰赤身 熟成赤身質地好食過平時既赤身鰹魚昆布鯖魚 海膽 差d 滿瀉既uni 😝toro蓉手卷 湯赤肉蜜瓜甜品 係幸福既melon 呀🥰🥰
呢排真係成日入黎元朗😉
今次黎壽司源食omakase dinner.

我地揀左最平入門 $1080 有14件sushi.

跟住就係壽司

師傅控制住整個流程 唔會太快岩岩好。
過程有傾有講好開心。

壽司分別係

甜蝦

梳子魚 我幾中意呢件 好豐富好香
蝦膏牡丹蝦 入口即溶

深海池魚
中toro 我真係愛中to 多過大to, 冇筋又冇咁膩
醬油潰赤身 熟成赤身質地好食過平時既赤身
鰹魚
昆布鯖魚

海膽 差d 滿瀉既uni 😝

toro蓉手卷

赤肉蜜瓜甜品 係幸福既melon 呀🥰🥰

• Omakase  Dinner
2022-09-04 38 views
來到元朗區omakase小有名氣的壽司源。 這裡主打日本江戶前壽司,晚市廚師發辦 menu分3個價位。 今次我試了中等價位menu,$1280位包括前菜一品、刺身三種、壽司九貫、和食兩種、手卷、味噌湯、甜品和水果,好豐富、好滿足! 當晚吃到的刺身和壽司都甚有驚喜,食材高質新鮮,有驚喜! 前菜先有溫室蕃茄配黑醋、冷蕎麥麵和炸無花果配胡麻醬。 第一次吃炸無花果,很喜歡,味道清甜juicy,完全沒有油膩的感覺。之後就正式去到刺身和壽司環節!鹿兒島鱸魚。以紫蘇花做點綴,增添少許味道上的層次。北海道帆立貝壽司。配搭柚子皮,貝鮮十足,柚子清香清新。石垣貝。新鮮爽脆鮮甜,配搭青檸。岩手縣章紅魚壽司。 選用腩位位置,特別肥美,魚油香特別突出。 鹿兒島深海池魚壽司。同樣肥美的一款,加薑蔥味道更加豐富。 北海道縞海老壽司。鮮甜味美又滑溜的蝦肉面頭再放上炙燒過的蝦子、蝦膏,太好吃了! 池魚壽司。魚香突出的一款,魚身幼滑。主角當然少不了拖羅。 當晚有兩款拖羅:長崎縣大拖羅和醬油漬拖羅。 兩款都入口即化,細滑無筋,不過後者更出色! 不過全場最開心莫過於有北海道白海膽的出現,還是拍賣海膽呢!鮮甜無比又creamy
來到元朗區omakase小有名氣的壽司源。

這裡主打日本江戶前壽司,晚市廚師發辦 menu分3個價位。

當晚吃到的刺身壽司都甚有驚喜,食材高質新鮮,有驚喜!
前菜先有溫室蕃茄配黑醋、冷蕎麥麵和炸無花果配胡麻醬。

之後就正式去到刺身壽司環節!

鹿兒島鱸魚。
以紫蘇花做點綴,增添少許味道上的層次。

北海道帆立貝壽司
配搭柚子皮,貝鮮十足,柚子清香清新。

石垣貝。
新鮮爽脆鮮甜,配搭青檸。

岩手縣章紅魚壽司
選用腩位位置,特別肥美,魚油香特別突出。

鹿兒島深海池魚壽司
同樣肥美的一款,加薑蔥味道更加豐富。

北海道縞海老壽司

池魚壽司
魚香突出的一款,魚身幼滑。

主角當然少不了拖羅。
當晚有兩款拖羅:長崎縣大拖羅和醬油漬拖羅。
兩款都入口即化,細滑無筋,不過後者更出色!

不過全場最開心莫過於有北海道白海膽的出現,還是拍賣海膽呢!
鮮甜無比又creamy,不得了!

三文魚籽海膽壽司,一次過滿足兩個願望。
份量慷慨的三文魚籽,醃製過後味道甜甜的,味道討好。

長崎鯖魚。
季度當造的鯖魚,肥美魚油甘香味美,好吃!

和食有兩款:風乾七日熟成牛小排和冬瓜鴨肉白舞茸湯。
牛小排肉質軟嫩,肉味突出。
另一款湯品則較為清淡。
蔥吞拿魚蓉手卷。
吞拿魚蓉滿滿,蔥末香口、紫菜香脆。

最後還有味噌湯、
甜品小丸子和夕張蜜瓜作結,
幸福的一晚。
$1400 (Dinner)
2022-09-03 409 views
除咗銅鑼灣,元朗都有高質素嘅Omakase✨🙂幾年前帶過屋企人嚟食Lunch Omakase 大家都話正,今次試吓晚餐先✨晚餐有三個價位,今次食咗中價位$1280🙂有前菜一品、刺身三種、壽司九貫、和食二種、手卷、味噌汁同甜品。❁ 前菜前菜相對淡口,有溫室蕃茄配上黑醋汁清甜開胃。抹茶冷麵散發出綠茶和蕎麥的香味😃用了wasabi調味,幾過癮。仲有第一次食嘅無花果天婦羅,配芝麻豆腐醬,外層酥脆且帶油香,內裡果肉香甜。❁ 漬物Wasabi 淮山、醬油漬牛旁、醬油漬蒜頭🧄以及酸薑。淮山清甜,用來解膩一絕。❁ 刺身北海道根室帆立貝呢個地方專出產鮮甜大粒帆立貝,師傅一拎出嚟見到超大粒,師傅細心將佢切碎,加上煙燻飛魚子。飛魚子帶鹹味,口感清脆,為帆立貝調味。上面更加有金箔做裝飾,底部則為酸醋海帶。❁ 大分縣關伊佐木師傅話即係香港嘅雞魚🤣🤣 肉質雪白通透,脂肪豐盈,望落去顏色非常唔錯。師傅用咗燒嘅方法,魚皮微熟,同時油脂滲出,配上紅蘿蔔蔥花做點綴。❁ 粒貝 即係北海道響螺,係我超級鍾意嘅食材。屬於高檔次食材,食落極爽口。✨😃落咗岩鹽豬骨汁、岩鹽,感覺特別。❁壽司。⋆⊛ 間白係時令白身魚😛屬於頂級壽司食材

❁ 前菜

❁ 漬物

刺身

❁ 大分縣關伊佐木

❁ 粒貝

壽司
。⋆⊛ 間白
係時令白身魚😛屬於頂級壽司食材,食落相對脆身,脂肪量較少,肥而不膩。

。⋆⊛石垣貝
爽口清甜最時令食物😱師傅擺上碟之前會拍打一下,令石垣貝收縮豎起來,入口質感更爽。郁得超誇張,好新鮮。

❁ 湯品
白舞茸冬瓜清湯
入面仲有啲鴨肉,飲落超鮮甜,味道清

。⋆⊛深海池魚
一聽都知油份重,一定夠香口,師傅用火炙方法烹調。最驚喜係師傅徒手拎住件壽司用火槍燒,真係好犀利好考功夫😱

。⋆⊛北海道 活北寄貝
加入青檸汁,同樣爽口,經師傳用火槍燒,顯得更甜。

。⋆⊛九州車海老
即係香港叫花竹蝦,大大隻蝦新鮮烚熟,時令蝦味道最好,原汁原味😁加入少量豉油、醋骨汁。

。⋆⊛ 島根縣池魚✨✨✨✨
係日本最出名出產池魚嘅地方,相對係較淺水居住,油份較多,濃味啲😁😁加上九州博多萬能蔥,味道夾。

❁ 和食
慢煮安格斯牛小排,牛肉紋理清晰,慢煮方法保留牛肉鮮味。

。⋆⊛鯖魚
油份重,落左少量紫蘇葉、芝麻、薑調味,師傳用了三片切法食落更加有層次。

。⋆⊛ 長崎縣熟成大吞拿魚腩
大拖羅勁多油脂,熟成讓魚肉中嘅酵素將蛋白質及脂肪分解,令味道變得更濃厚✨ 拖羅相對多筯,呢個處理方法將魚肉嘅筋軟化,食起來更軟滑🍣

。⋆⊛海膽
大都水產批發☺️ 14號馬糞海膽,海膽肥大肉厚,入口隨即化開,滲出甘香濃郁的鮮甜味😍

。⋆⊛松葉蟹海膽三文魚子
師傳特製三色手卷😍紫菜脆口,松葉蟹汁令手卷好甜,食落咬到三文魚子口感正。

❁ 麵豉湯

❁ 北海道雷電蜜瓜
比平時嘅🍈甜度高好多,師傅切左好大件比我地😊

📍 寿司源 (元朗)
元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖

• 鯖魚壽司
  • 響螺
2022-09-01 35 views
又係時候食廚師發辦啦,最近男朋友生意成功,我們便去吃廚師發辦慶生日。多年前來過一次,由於質素不錯,印度難忘,所以今次再來試吓啦。 這次我們二人均點選$1080的廚師發辦,每人可以享有前菜、14件壽司、湯和甜品,真的好抵食。 前菜包括 溫室小蕃茄、綠茶冷麵、無花果。涼菜好適合炎夏的夏天吃,我就最愛滑溜的冷麵。 鮮甜的帆立貝壽司,又軟又有鮮味。 九州的伊佐目,加上酸汁同紫酥花,更可以帶出鮮味。 爽口鮮甜間八,口感都味道都合我們心意。 沙錐魚質素都唔錯,加上蛋黄碎,好特別。 男朋友最愛的池魚,加上九州的蔥,蔥味勁濃,好好食呀! 爽甜的北寄貝,師傅拍打後,貝肉收縮,好鮮甜。 這件縞蝦壽司是男朋友至愛,上面有燒過的蝦膏,下面有鮮甜蝦肉,好正! 肥美的長崎縣中拖羅,入口化掉,好甘香,好好食。 另一件醬油漬的熟成7日吞拿魚,味道完全不同,有點酸味,一樣特別。 我很愛吃海膽,北海道的小川海膽好鮮甜呀。 最有柚子味的三文魚子😍,超香的柚子味,好好食呀。 甜品有泡芙和哈蜜瓜雪糕,吃完之後,連男朋友都說好飽呀。
又係時候食廚師發辦啦,最近男朋友生意成功,

鮮甜的帆立貝壽司,又軟又有鮮味。

九州的伊佐目,加上酸汁同紫酥花,更可以帶出鮮味。

爽口鮮甜間八,口感都味道都合我們心意。

沙錐魚質素都唔錯,加上蛋黄碎,好特別。

男朋友最愛的池魚,加上九州的蔥,蔥味勁濃,好好食呀!

爽甜的北寄貝,師傅拍打後,貝肉收縮,好鮮甜。

肥美的長崎縣中拖羅,入口化掉,好甘香,好好食。

我很愛吃海膽,北海道的小川海膽好鮮甜呀。

最有柚子味的三文魚子😍,超香的柚子味,好好食呀。

甜品有泡芙和哈蜜瓜雪糕,吃完之後,連男朋友都說好飽呀。
2022-08-29
2022-08-31 82 views
元朗區內也有不少Omakase,其中這間寿司源於區內大有名氣,已經有四五年歷史。店內裝修充滿傳統的大江戶風,能看到師傅的製作過程。晚市的Omakase分為三個價位,跟朋友選擇中價錢的,包前菜一品、刺身三種、壽司九貫、和食二種、手卷、味噌汁和甜品。Omakase - $1280前菜鮮甜多汁的溫室蕃茄,蘸上黑醋更酸甜開胃;澳洲抹茶冷麵散發出綠茶和蕎麥的香味,有少少蔥花和WASIBI;酥脆輕盈的無花果天婦羅柔軟且甜,可蘸芝麻豆腐醬更濃味。小食有Wasabi 淮山、醬油漬蒜、壽司薑、牛蒡醬油漬一共四款,可有助清清味蕾。刺身北海道根室帆立貝雪白肉厚的帆立貝好鮮甜彈牙,鮮甜多汁的煙燻飛魚子帶有香氣,還有金箔作點綴;底部的酸汁醃海帶好爽口,整體好清新。大分縣關伊佐木比一般的伊佐木多了「關」字的原因是由大分縣佐賀關以人手一本釣起,鮮度和品質更有保證。魚味好濃郁鮮甜,師傅特別「燒霜」方法,魚皮達到輕熟狀態,魚皮下的肉質依然保持生鮮,更香口,入口煙韌彈牙,配辣椒末和蔥花。北海道響螺即粒貝,肉質纖細幼嫩帶咬口,切成薄片入口更爽口清甜,帶淡淡的海水味,再有豬骨汁、岩鹽和黑椒提鮮。壽司間八夏季時令的白身魚之一,

Omakase - $1280

前菜
鮮甜多汁的溫室蕃茄,蘸上黑醋更酸甜開胃;
酥脆輕盈的無花果天婦羅柔軟且甜,可蘸芝麻豆腐醬更濃味。
小食

北海道響螺

壽司
間八

間八
夏季時令的白身魚之一,與油甘魚屬同科,韌中帶有少許的脆感,好肥美。
岩手縣石垣貝

岩手縣石垣貝
作為夏季最時令的貝類,厚實的貝肉好鮮甜爽口,鮮得還會肌肉收縮。

深海池魚
幼細的魚肉好爽口,油份頗重,火炙逼出魚油更香甜。
北海道活北寄貝

北海道活北寄貝
本身就好爽甜,火炙後陣陣鹹香的海水味更濃郁,加青檸汁更清新。

九州車海老
即花竹蝦,剛剛開季的時令海鮮,即店即烚蝦肉超爽彈,配豉汁和酸骨汁。
島根池魚

島根池魚
唯獨島根出產的池魚特別肥美,比起深海池魚,油份更重且魚味更濃郁,配九洲博多萬能蔥。

醋醃鯖魚
鯖魚的魚味和油份頗重,加上紫蘇葉、芝麻和薑,好鮮美,有點像關西風味板押壽司
長崎縣熟成大吞拿魚腩

長崎縣熟成大吞拿魚腩
大拖羅的油份分佈較多,筋位較多帶有微微咬口,熟成令豐溢的魚油得到平衡,令魚味更濃郁。

北海道馬糞海膽
日本大都水產批發中排14號,鮮橙色的海膽肥大肉厚,入口隨即化開,質感好奶滑,有著甘香濃郁的鮮甜味。

手卷
三色手卷包裹著鮮甜松葉蟹蟹肉、海膽和爽脆香甜的三文魚籽好鮮美。

和食
白舞茸清湯

白舞茸清湯
日本的白舞茸香味濃郁,味道好鮮美,質地帶脆嫩;清甜的冬瓜釀入油份豐富的鴨肉,好解膩解暑。
慢煮安格斯牛小排

慢煮安格斯牛小排
美國的安格斯牛扒有着豐富的油份且分佈平均,粉嫩的橫切面能看到大理石花紋,慢煮能最大保留食物原本的風味和水份,鮮嫩多汁,夾著蔥花和蒜片更惹味。
赤麵豉湯

赤麵豉湯
赤味噌較為高級,湯色較深,味道較重且豆味濃郁。

甜品
北海道雷電蜜瓜的果肉特別軟滑,果汁特別多,比起其他蜜瓜的糖度和味道更加高更濃;
外皮鬆脆可口的泡芙,咬開夾著冰凍的雪糕。
2022-08-31
2022-08-31 35 views
元朗有三大omakase,呢日終於試埋最後一間--壽司源Sushi Hajime!壽司源主打江戶前壽司,晚市omakase有三個sets,揀咗中價嘅$1280set,包前菜一品、刺身三種、握壽司九貫、和食兩種、手卷、味噌湯及甜品。壽司源位置寬倘,坐得舒適。店員先送上前菜:溫室蕃茄、蕎麥麵、炸無花果溫室蕃茄甜度頗高,配上黑醋酸甜開胃;蕎麥冷麵配搭wasabi刺激味蕾;炸無花果外脆內軟,與胡麻醬都幾夾!鹿兒島鱸魚刺身鱸魚魚味清雅,肉質爽彈略帶咬口,簡單配上酸汁及紫蘇花,作為第一道前菜非常醒胃。北海道帆立貝刺身夏天係貝類當造嘅季節,當然要不時不食!帆立貝柔軟鮮美,師傅只係簡單配搭柚子皮及青檸汁去突顯鮮味。岩手縣石垣貝刺身師傅將新鮮石垣貝喺枱上拍打,石垣貝就立即收縮起來,口感彈牙,擠上青檸汁令入口加添一份清新。章紅魚壽司師傅將魚薄切然後疊起,雖然食起來無厚切口感咁飽滿,但食起來就比較順滑無筋。選用章紅魚腩位,帶有魚油香。鹿兒島深海池魚壽司師傅同樣用薄切嘅手法處理,深海池魚魚味濃郁,我鍾意面頭嘅薑蔥,同濃味嘅深海池魚相輔相成。北海道縞海老壽司縞海老產卵非常少,屬於稀有品種,師傅先將蝦子及蝦膏取出

壽司源位置寬倘,坐得舒適。
店員先送上前菜:溫室蕃茄、蕎麥麵、炸無花果

鹿兒島鱸魚刺身

北海道帆立貝刺身

岩手縣石垣貝刺身

章紅魚壽司

鹿兒島深海池魚壽司

北海道縞海老壽司
縞海老產卵非常少,屬於稀有品種,師傅先將蝦子及蝦膏取出,然後混合鋪喺蝦身炙燒。蝦肉鮮甜幼滑,蝦子及蝦膏炙燒後味道更鮮,豐潤甘香,正!

池魚壽司
池魚都係屬於魚味比較濃郁嘅品種,同薑蔥好夾!

風乾七日熟成牛小排
牛小排肉質軟腍,不過肉味就唔算突出。

冬瓜鴨肉白舞茸湯
食到omakase一半,店員送上清甜嘅白舞茸湯,暖一暖胃。

長崎縣大拖羅
師傅喺我哋面前將吞拿魚切件,大拖羅油脂密佈,魚油甘香豐腴,入口即溶。

醬油漬拖羅
醬油漬過嘅拖羅恰好平衡膩感。不過如果魚類嘅變化多D會更好。

北海道白海膽
呢晚竟然有拍賣海膽,仲要係白海膽,發達了!每瓣海膽都完整飽滿,味道鮮甜,唔需要太多花巧,淨係食海膽嘅原味已經足夠!

長崎鯖魚壽司
醋漬過嘅鯖魚魚味更加香濃突出,食落更有風味。

三文魚籽海膽壽司
呢件壽司有d似丼飯,面頭鋪滿慷慨嘅三文魚籽及海膽,好滿足。三文魚籽喺師傅自己醃製,入口較甜,好味!

蔥吞拿魚蓉手卷
師傅主動問飯量,好貼心。

麵豉湯

甜品
甜品有小丸子同夕張蜜瓜,小丸子淋上黑糖醬,煙煙靱靱。夕張蜜瓜宜家當造,甜度爆燈。
2022-08-30 37 views
為慶祝老朋友生日,到元朗品嚐Omakase,我哋揀咗$1080套餐,包括有前菜、十四款壽司、手卷、湯及甜品。前菜溫室蕃茄配黑醋汁,加咗山葵蔥花嘅冷麵&炸無花果配芝麻豆腐醬,開胃之選!漬物:醬油漬牛蒡、鹽水醃製榨菜、木魚味蒜頭&開胃酸薑。壽司:北海道帆立貝新鮮帆立貝,味道鮮甜,加入鮮磨Wasabi 同海藻鹽,感覺鮮甜而清新。鱸魚鱸魚最佳食用季節喺夏天,肉質清爽, 加入柚子皮,味道微微帶酸甜,好清香。沙椎魚肉質較為結實,上面加咗帶辣嘅蘿蔔蓉,食落有微甘味道。間八( Kanpachi)Kanpachi 口感爽脆,魚味香濃,加上魚子醬,味道極為豐富。深海池魚池魚肉質細緻,魚脂比例較多,甘香可口美味。北海道北寄貝由於係「活」嘅北極貝,加咗少少七味粉, 肉質更加鮮甜爽口, 用上火炙做法,令味道更加濃郁。伊佐木肉質煙韌啲,魚皮輕輕燒過,迫咗啲魚油出嚟更加香。 小柱小柱係青柳嘅背柱位, 口感帶爽口, 加上酸橘汁帶出小柱嘅鮮味, 連埋脆紫菜一齊食好夾。池魚來自島根縣嘅池魚,肉質鮮嫩肥美,魚味比較香濃, 配上蔥花,味道好一致。牡丹蝦北海道牡丹蝦,蝦肉鮮甜爽口, 上面鋪滿燒香咗嘅牡丹蝦蝦頭膏,香濃惹味。醋醃
前菜
溫室蕃茄配黑醋汁,加咗山葵蔥花嘅冷麵&
炸無花果配芝麻豆腐醬,開胃之選!
漬物:醬油漬牛蒡、鹽水醃製榨菜、木魚味蒜頭&開胃酸薑。
壽司:
北海道帆立貝
鱸魚
沙椎魚
肉質較為結實,上面加咗帶辣嘅蘿蔔蓉,食落有微甘味道。
間八( Kanpachi)
深海池魚
池魚肉質細緻,魚脂比例較多,甘香可口美味。
北海道北寄貝
伊佐木
肉質煙韌啲,魚皮輕輕燒過,迫咗啲魚油出嚟更加香。

小柱

池魚
牡丹蝦
醋醃鯖魚
經過燒過嘅鯖魚,迫晒啲油出嚟,魚味更加香濃,加上芝麻同醋醃白板昆布, 味道更加豐富,佢嘅做法有少少似關西壽司,押壽司,外表方方的。
中吞拿魚腩
經過熟成七日嘅長崎縣中吞拿魚腩,色澤粉嫩,魚味比較濃郁。

大吞拿魚腩
經過熟成七日嘅長崎縣大吞拿魚腩,大拖位於最肥美嘅部位,魚脂含量極高, 口感自然特別潤滑, 油香特別濃郁。
馬糞海膽
北海道嘅馬糞海膽,味道鮮甜,口感creamy。
三文魚籽
魚籽經醃漬過,再加柚子皮同酸橘汁,味道清新。魚子爆開,口內充滿鮮味。
手卷
手卷材料包括有拖羅蓉、芝麻、醃製黃蘿蔔&紫蘇葉等,味道相當豐富,增添層次感!
食完最後一款壽司,就有暖暖嘅味噌湯,味道比濃郁。
甜品有蜜瓜配上煙韌嘅三色丸子,密瓜清甜可口。

不知不覺食咗好多道菜,款款都有唔同特色,慶生要食咁多嘢先夠滿足嘛!
Dinner
廚師發辦🥳,近年來在香港相當流行,廚師發辦店四處可見。我作為新界人,也光顧過多間元朗的廚師發辦店哦~而當中比較想推介有質素又抵食的 •🇯🇵壽司源•!!! 想當年開業不久,與媽媽到訪過一次,覺得質素好好🤭。為慶祝買樓成功,所以最近再次光顧啦~ 「 廚師發辦🍣$1080/位 」 一千多的廚師發辦,包含前菜、14件壽司、手卷、味噌湯和甜品,份量十足,超級滿足呀😍!!! _前菜是溫室小蕃茄🍅、綠茶冷麵和炸無花果。 小蕃茄清甜多汁,冷麵爽滑,味道不錯。 然後就到手握壽司囉💕~ _九州伊佐目 用酸汁調味和配上紫蘇花,味道清新,賣相精美。 _北海道帆立貝 軟腍的帆立貝,帶有微微的海水味🌊,很鮮甜。 _九州間八 間八口感爽滑,魚味濃鮮。 _鹿兒島深海池魚 肥美的深海池魚,炙燒過後,油份更加豐富😍!!! _鱸魚 爽脆柔軟的鱸魚,用蛋黄碎提味,好特別呀~ _池魚 魚味濃的池魚,配上蔥後,味道濃香。 _甜蝦 黏糯的甜蝦用柚子調味,超香的柚子味在口中爆發,好有驚喜🥳!! _北海道牡丹蝦 我很愛吃牡丹蝦🦐,厚肉的牡丹蝦配上燒過和調過味的蝦膏,蝦味濃郁,好好吃~ _長崎縣中拖羅 脂肪適中的中拖羅,肥美可口,味道不
廚師發辦🥳,近年來在香港相當流行,廚師發辦店四處可見。

廚師發辦🍣$1080/位 」

然後就到手握壽司囉💕~
_九州伊佐目 用酸汁調味和配上紫蘇花,味道清新,賣相精美。

_北海道帆立貝 軟腍的帆立貝,帶有微微的海水味🌊,很鮮甜。

_九州間八 間八口感爽滑,魚味濃鮮。

_鱸魚 爽脆柔軟的鱸魚,用蛋黄碎提味,好特別呀~

_池魚 魚味濃的池魚,配上蔥後,味道濃香。

_長崎縣中拖羅 脂肪適中的中拖羅,肥美可口,味道不錯。

_醬油漬中拖羅 用醬油漬過的中拖羅,味道帶酸,與沒漬過的完全不同味哦~

_北海道小川馬糞海膽 超鮮甜的小川馬糞海膽🥰,啖啖令人陶醉呀~

最後有滑菇味噌湯和北海道赤肉蜜瓜🍈,超飽的🤣~
2022-08-22
初訪依間係元朗既人氣鮨店❤️ 裝飾好光猛 樓底夠高叫左$1080 omakase set 好豐富🤤 食材新鮮 而且比起同平時出面食既有更特別既處理方法 性價比較高!而且要一讚師傅好細心專業 食omakase 同師傅既互動都好重要! -每上完一碟都會抹隻碟令之後上既壽司味道唔會受影響-配菜有wasabi味醃蘿蔔 勁好食!師傅好細心 見到我地食左一半會添番-魚生切完唔靚 會唔要 再切另一塊!-有詳細介紹每款魚既來源地 處理手法 同上面既配菜調味//❇️ 前菜溫室蕃茄配黑醋汁|播州蕎麥麵炸無花果配黑胡麻醬開胃惹味 唔heavy! ❇️ 姬鯛|來自福江皮有灼過 增加爽脆口感 配埋酸汁 好開胃!❇️ 帆立貝|來自北海道上面加左即磨岩鹽同柚子皮 好肥美!❇️ 伊佐木|來自大分縣肉質較鬆軟 加埋上面有蘿蔔+香蔥 味道鮮甜彈牙❇️ 間白/章紅 |來自九州偏南部魚脂充分 但肥而不膩❇️ 爐魚|來自鹿兒島 肉質較厚實 配左蔥花 味道鮮甜!❇️ 池魚|來自島根縣肉質爽口緊實, 略帶油香同上面既蔥油好夾❇️ 甜蝦|來自北海道 同平時食既唔同 因為上面加左蝦汁 係用蝦頭 蝦殻熬出黎!上面仲有柚子皮 更顯鮮味十足!❇️ 牡丹蝦|來

-每上完一碟都會抹隻碟令之後上既壽司味道唔會受影響
-魚生切完唔靚 會唔要 再切另一塊!
-有詳細介紹每款魚既來源地 處理手法 同上面既配菜調味
❇️ 前菜
溫室蕃茄配黑醋汁|播州蕎麥麵
炸無花果配黑胡麻醬
開胃惹味 唔heavy!

❇️ 姬鯛|來自福江
皮有灼過 增加爽脆口感 配埋酸汁 好開胃!

❇️ 帆立貝|來自北海道
上面加左即磨岩鹽同柚子皮 好肥美!

❇️ 伊佐木|來自大分縣
肉質較鬆軟 加埋上面有蘿蔔+香蔥 味道鮮甜彈牙

❇️ 間白/章紅 |來自九州偏南部
魚脂充分 但肥而不膩

❇️ 爐魚|來自鹿兒島
肉質較厚實 配左蔥花 味道鮮甜!

❇️ 池魚|來自島根縣
肉質爽口緊實, 略帶油香同上面既蔥油好夾

❇️ 甜蝦|來自北海道

❇️ 牡丹蝦|來自長崎縣
師傅即場剝蝦 收集左蝦膏 再燒一燒令香味散發出黎!連埋新鮮既牡丹蝦 口感超正👍🏻

❇️ 花足蝦卷|來自鹿兒島
壽師飯加左木之芽 即係山葵既嫩葉 香氣濃郁 有少少辛辣! 之後會食到蝦+乾冬瓜, 最上面既蝦膏用麻油炒過!層次極豐富既卷物!

❇️ 中拖羅/ ❇️赤身|來自長崎縣
特別之處係做左7日熟成, 要放係0-2度既熟成櫃 分解蛋白做氨基酸~所以食落冇筋, 入口即溶! 同油脂融合得好好 鮮味十足

❇️ 鯖魚卷 |箱壽司源自於日本關西地區
壽司飯入面加左芝麻, 木魚絲, 紫蘇同薑粒, 再用木模壓製, 上面既鯖魚燒完用醋調味, 質地緊實 加埋香脆紫菜 口感一流!

❇️ 海膽|來自北海道
大都拍賣50板入面排14😱 口感比較creamy 海水味較濃 配埋紫菜 入口即融 令人回味😚

❇️ 三文魚籽|來自北海道
同平時食既不同之處係用清酒漬過 所以多左酒香 味道甘甜!

❇️ 香蔥吞拿魚蓉手卷
有齊大拖/中拖/赤身唔同既吞拿魚部位既魚蓉, mix晒大蔥同香蔥 同香脆紫菜 魚油香爆發晒出嚟😚

❇️ 甜品
北海道蜜瓜 激甜 😍
餐廳開業多年,主打日本江戶前壽司☺️ 位於元朗既一條小巷中,裝修以簡約木系裝潢為主,樓底高,而且有空間感~晚市有三款omakase選擇,性價比高👍🏻✨ Omakase Dinner Set ($1080/ person)♡ 前菜 🥢溫室蕃茄味道清甜,配埋黑醋汁食更開胃~抹茶冷麵口感清爽,入面仲加咗山葵及蔥花第一次食無花果天婦羅,特別地蘸上芝麻豆腐醬,酸酸地幾開胃♡ 壽司14貫 🍣❀ 北海道帆立貝厚切鮮爽,加入柚子皮及青檸汁令味道帶點酸甜味 ,感覺好清新❀ 沙鯪魚肉質較結實,配上酸汁及紫蘇花穗,食落有微微酸甜味又帶點花香味❀ 姫鯛平時比較少見既時令白身魚,入口爽彈嫩滑,味道鮮美❀ 間八口感爽脆,魚味香濃,肥美而不膩❀ 鱸魚爽脆柔嫩,味道帶有微微甘甜❀ 深海池魚肉質細嫩彈牙,師傅會輕輕燒逼出魚既油分,甘香美味☺️❀ 石垣鯛依款係油分最重既白身魚~肉質爽口,帶經炙燒後滲出陣陣油香,令味道更有層次❀ 疣鯛係咁多款魚中魚味最濃,肉質細膩,表面加上蔥薑蓉提升鮮味👍🏻❀ 甜蝦口感黏滑,味道鮮甜❀ 縞蝦蝦身鮮甜爽彈,上面鋪滿一層層生蝦子及炙燒過既蝦籽及蝦膏,香濃惹味,口感好有層次✨❀ 中拖羅色澤粉嫩,肥美

♡ 前菜 🥢
溫室蕃茄味道清甜,配埋黑醋汁食更開胃~
抹茶冷麵口感清爽,入面仲加咗山葵及蔥花
第一次食無花果天婦羅,特別地蘸上芝麻豆腐醬,酸酸地幾開胃

壽司14貫 🍣

❀ 北海道帆立貝
厚切鮮爽,加入柚子皮及青檸汁令味道帶點酸甜味 ,感覺好清新

❀ 沙鯪魚

❀ 姫鯛
平時比較少見既時令白身魚,入口爽彈嫩滑,味道鮮美

❀ 間八
口感爽脆,魚味香濃,肥美而不膩

❀ 鱸魚
爽脆柔嫩,味道帶有微微甘甜

❀ 深海池魚
肉質細嫩彈牙,師傅會輕輕燒逼出魚既油分,甘香美味☺️

❀ 石垣鯛

❀ 疣鯛
係咁多款魚中魚味最濃,肉質細膩,表面加上蔥薑蓉提升鮮味👍🏻

❀ 甜蝦
口感黏滑,味道鮮甜

❀ 縞蝦

❀ 中拖羅
色澤粉嫩,肥美柔嫩,入口有豐富油脂香🥰

❀ 花竹蝦
仿效關西既箱押壽司,蝦身上層有蝦膏及干瓢,而下層既飯混入芝麻、紫蘇葉及木魚絲,入口好香,食落好有層次感,口感好特別呢~

❀ 北海道馬糞海膽
嚟到最期待既海膽☺️ 海膽味道濃厚鮮甜,口感幼滑

❀ 三文魚籽
經甜酒醃漬過,再係面頭灑上柚子皮,味道清新,咬開滿口鮮味

♡ 手卷 🍣
北海道三色手卷✨ 師傅即場製作以海膽、拖羅蓉及三文魚子做餡既手卷,每啖都爆晒餡,味道亦相當豐富,鮮味十足

♡ 味噌湯 🥣
食完壽司就飲碗赤麵豉湯暖一暖胃,味道濃郁

甜品 🍈
赤肉蜜瓜香甜多汁,另外仲有煙韌軟糯既三色丸子配上黑糖醬汁~
2022-08-11 126 views
慶祝做#FTM 帶埋 Full Time Grandmum 去食Omakase開心下🥳朋友介紹咗我哋去呢一間隱世小店,佢坐落喺一條平平無奇嘅後巷,穿過你間舖頭嘅門口,就好似隨意門咁帶你去咗日本😍一坐低,師傅好細心,了解咗我哋飲食嘅喜好,師傅好好人,亦都好有善,成餐飯食得好舒服☺️前菜前菜擺款好精美,有白粟米刺身、黑豆、溫室蕃茄、炸無花果配胡麻醬,成個前菜都係清清地,清一清個味蕾,感覺好Refreshing 🤩鱸魚首先第一件就係鱸魚壽司,係而家夏天嘅時令魚類,配咗少少有子醬油,感覺特別清新😍北海度新鮮帶子帶子雖然唔係珍寶size,呢個大細比較適中,非常鮮味🥳師傅喺帶子刺身介左十字紋,所以賣相好似太陽花咁,好靚🌻九洲章紅魚師傅揀左魚腩位置,比較肥美,食落爽口口感,亦好有魚味,三切令魚肉口感更有層次😊鹿兒島深海池魚深海池魚,相對頭先嘅章紅魚比較多魚油,非常肥美!睇得出師傅上菜嘅次序,係有經過用心思考🥰福岡疣雕雕魚係比較有口感既魚,爽彈口感同剛剛既池魚又有啲唔同🤩食落好特別😍北海道白象拔蚌 師傅上菜前拍一拍件象拔蚌刺身,令佢神經收縮,所加更加爽口鮮甜😊真係有好嘅食材,都要靠師傅嘅手藝,先可以令食

鱸魚

北海度新鮮帶子

九洲章紅魚

鹿兒島深海池魚

福岡疣雕

北海道白象拔蚌
師傅上菜前拍一拍件象拔蚌刺身,令佢神經收縮,所加更加爽口鮮甜😊真係有好嘅食材,都要靠師傅嘅手藝,先可以令食材發揮加零一嘅水準👍🏻

甜蝦
超級大大隻既甜蝦,味道好好鮮味,軟糯既口感,令鮮味係口腔停留得更久☺️

縞蝦
師傅幾蝦膏同蝦子用火槍燒熟,再放上壽司面作調味,食落咸咸香香,亦加強咗先甜味道

石活雕
呢隻魚油份重,師傅燒過外皮,更帶出左魚油既香味,令味道更加提升👍🏻

大拖羅
師傅幾原件拖羅拎出嚟俾我哋欣賞,見到佢好似和牛一樣,魚油分明!呢件壽司用咗近魚胶位置,所以都好肥美,魚油十足,亦都冇筋!入口即溶😍

醬油漬拖羅
同一部位,師傅攞咗醬油醃咗一陣,令菠蘿表面充滿醬油味,將由嘅鹹味將鮮味更加提升😚

鹽燒大拖羅刺身
本身我哋呢個set係唔包括刺身嘅,但係師傅好好請我哋食咗呢一件鹽燒拖羅刺身,經過火炙之後,魚油香味逼晒出黎,好正👍🏻

北海道馬糞海膽
用小匙羹裝住,砌滿滿海膽,非常滿足,馬糞海膽口感creamy,食入口鮮味爆發🤩

白海膽
今朝喺日本競投返嚟嘅原版白海膽,Size 超大,拎出嚟嘅時候,超震撼眼球🤩呢隻海膽味道冇之前嘅馬糞海膽咁強烈,回甘味較重👍🏻果然係高級嘅海膽

三文魚子
三文魚子軍艦,紫菜包住滿滿三文魚子,粒粒晶瑩剔透,非常飽滿!咬落去鮮味即時爆發🥰

拖羅蓉手卷
師傅現成切嘅拖羅蓉,用好少嘅份量,包住滿滿嘅拖蓉做出瘦長版手卷,師傅仲好細心,用剩餘嘅紫菜包住底部,唔會一邊食一邊跌😆

2022-08-10 202 views
Happy weekend約埋家姐一齊歎Omasake,揀咗佢屋企附近既寿司源Sushi Hajime,坐bar 枱位置可以同師傅直接交流,望住佢用心製作,絕對係另一番享受~先黎開胃小菜:-柚子薑,酸酸甜甜好開胃-山葵漬准山,清新可口帶爽勁-紅酒醃蕎頭,略酸帶甜又有紅酒香前菜:-日本北海道粟米甜度高,可以生食,粒粒飽滿,一咬就爆汁黑豆軟糯香甜-溫室蕃茄皮薄口細嫩配黑醋汁令甜味更突出-炸無花果外脆內軟,再沾黑胡麻醬,好得意壽司14貫-關伊佐木魚肉鮮嫩細滑,配以紫蘇花、柚子皮、酸汁-小柱即北寄貝,味道甘甜,配岩鹽青檸汁特別清新-北海道帆立貝配柚子皮,肥厚鮮爽,肉質細嫩-間八即章紅魚,肥而不膩,韌身得黎帶少許脆感-鹿兒島鱸魚,魚肉脆彈又鮮美,配九州博多薑蔥更能提鮮-鹿兒島深海池魚,輕燒魚皮後令魚味更濃重,口感軟滑,油份重-北海道象拔蚌配青檸汁,口感爽脆又軟嫩,彈性十足-日本甜蝦肉質細綿好清甜,面頭再配燒熟之蝦膏,味道極香濃!!-石垣鯛,肉嫩味濃,油脂相當豐富,味道鮮甜-長崎縣薄切中拖羅,脂肪比例較高,魚香持久好甘甜-醬油漬鰹魚,口感腍軟好鮮味-北海道沙甸魚,肉質好結實,鮮美偏爽口-北海道馬糞
Happy weekend約埋家姐一齊歎Omasake,
揀咗佢屋企附近既寿司源Sushi Hajime,
坐bar 枱位置可以同師傅直接交流,
望住佢用心製作,絕對係另一番享受~

先黎開胃小菜:
-柚子薑,酸酸甜甜好開胃
-山葵漬准山,清新可口帶爽勁
-紅酒醃蕎頭,略酸帶甜又有紅酒香

前菜:
-日本北海道粟米甜度高,可以生食,粒粒飽滿,一咬就爆汁
黑豆軟糯香甜

-溫室蕃茄皮薄口細嫩配黑醋汁令甜味更突出

-炸無花果外脆內軟,再沾黑胡麻醬,好得意

壽司14貫

-關伊佐木魚肉鮮嫩細滑,配以紫蘇花、柚子皮、酸汁

-小柱即北寄貝,味道甘甜,配岩鹽青檸汁特別清新

-北海道帆立貝配柚子皮,肥厚鮮爽,肉質細嫩

-間八即章紅魚,肥而不膩,韌身得黎帶少許脆感

-鹿兒島鱸魚,魚肉脆彈又鮮美,配九州博多薑蔥更能提鮮

-鹿兒島深海池魚,輕燒魚皮後令魚味更濃重,口感軟滑,油份重

-北海道象拔蚌配青檸汁,口感爽脆又軟嫩,彈性十足

-石垣鯛,肉嫩味濃,油脂相當豐富,味道鮮甜

-長崎縣薄切中拖羅,脂肪比例較高,魚香持久好甘甜

-醬油漬鰹魚,口感腍軟好鮮味

-北海道沙甸魚,肉質好結實,鮮美偏爽口

-北海道馬糞海膽,味道濃厚甘甜夠哂奶滑

-自家醃製三文魚籽,晶瑩剔透,粒粒飽滿,口感一流

-拖羅蓉手卷配蔥、芝麻,紫菜夠脆,拖羅蓉鮮味十足帶魚油香,正。

味噌湯口感細緻順滑又香濃,好暖胃。

是日甜品係靜岡赤肉蜜瓜配泡芙
靜岡赤肉蜜瓜甜美多汁且口感滑潤,
泡芙外酥內滑,口感極佳~

2022-08-07
Dinner
元朗地區不大 · 但陸續有不少鮨店進駐其中開業數年的壽司源仍然屹立不倒 · 可見其受歡迎程度餐廳取名「源」· 由食材源頭開始著重每個細節採用當季時令食材 · 秉持壽司職人精神力求令客人感受到其對食材執著同認真用最原始味道 · 衝擊每位客人的味蕾餐廳位置於小巷裡 · 有點與世無爭的小隱世感簡約裝潢配上柔和燈光令人有種好放鬆 · 舒服的感覺· ꕤOmakase ($1080)♡ 前菜ꔅ北海道栗米|黑豆 |伊達卷|炸無花果白粟米超級清甜 · 黑豆軟香可口伊達卷用蝦肉漿製成 · 口感軟腍綿密外脆內軟的無花果很有驚喜♡ 壽司14貫ꔅ北海道帆立貝帆立貝口感爽嫩鮮甜輕輕加上青檸汁 · 令整體清新感更為突出ꔅ鱸魚晶瑩剔透的白身魚 · 配上紫蘇葉花添加酸汁令鱸魚鮮甜更為突出·ꔅ日本鱆紅用上鱆紅魚腩部位 · 滿滿的油脂配上札實的魚肉質感 · 魚香久久不散ꔅ伊左目魚 白裡透紅的魚身 · 柔和軟腍的口感而味道鮮甜·ꔅ深海池魚 是我喜歡的深海池魚 · 口感爽滑輕輕炙燒 · 令魚油更香更濃ꔅ疣鯛又稱為肉鯽仔 · 口感嫩滑有彈性師傅加上蔥薑蓉 · 令整體風味更突出·ꔅ甜蝦甜蝦爽嫩鮮甜 · 其黏口口感很討我歡心ꔅ北寄

元朗地區不大 · 但陸續有不少鮨店進駐
用最原始味道 · 衝擊每位客人的味蕾

餐廳位置於小巷裡 · 有點與世無爭的小隱世感
簡約裝潢配上柔和燈光
令人有種好放鬆 · 舒服的感覺
ꕤOmakase ($1080)
♡ 前菜

♡ 面鼓湯
♡ 赤肉蜜瓜
來自北海道的赤肉蜜瓜
果肉非常綿密多汁 · 其爽甜口感一試便愛上
Oishiiii Omakase night🍣🥢 Worth trying💫..今次入到黎元朗,估唔到都有一間性格比高,質素真的不差既Omakase 店🥢,難怪係元朗可以站穩陣腳,開業至今四年都人氣不減,長期full booking 可見功力深厚👻,值得入來試試喔!餐廳會根據季節而嚴選時令限定食材,確保新鮮❤️,每日由日本直送到店✈️,加上師傅用江戶前手握壽司技巧,製作出最新鮮而配搭又能突顯食材原有鮮味既廚師發辦👨🏻‍🍳,整體體質都有水準呢😍! 晚市Omakase 分別設有3個grading: $1080、$1280、$1580, 今晚分別試左2 個Omakase dinner set🥢。款款都很出色水準之作,大家可以自由選擇喔!以下就分別介紹幾款給大家參考一下吧。🔹前菜3味:北海道白粟米 配蜜黑豆 (清甜多汁)、Wasabi 淮山配三文魚籽 (爽脆之中多份咸香魚鮮味)、伊達卷 (蛋卷帶香又綿密)🔹開胃小菜:柚子薑 (酸甜開胃 作中場清清味蕾)、山芋 (清爽脆口)、牛蒡 (漬煮物濃 滿有醬油香)🔹精選壽司:🔸九洲南姬鯛 (配以紫蘇花帶出魚鮮)🔸富山縣白蝦 (肉鮮帶黏又綿 岩鹽帶出鮮味)🔸

🔹前菜3味:

🔹開胃小菜:

🔹精選壽司
🔸九洲南姬鯛 (配以紫蘇花帶出魚鮮)
🔸富山縣白蝦 (肉鮮帶黏又綿 岩鹽帶出鮮味)
🔸北海道帶子 (肥美厚肉帶柚子香 醬油提鮮)
🔸縞蝦
🔸吞拿魚 (薄切3塊 入口即溶 濃味淋身)
🔸豉油漬赤身 (背) 濃味
🔸鯖魚 (芝麻木魚紫蘇薑) 濃蔥味 帶出味道。
🔸北海道沙甸魚 (豉油芝麻蘿蔔蓉 解膩)

🔸北海道富美丸馬糞海膽 (食原味。清甜)
🔸三文魚籽飯 (自家再醃 甜身 柚子皮 & 芝麻)

🔸燒拖羅手卷 (炙燒再手切成蓉 拌上絕配京蔥蓉 大蔥 & 青蔥, 充滿油香味)

🔹湯物:
赤麵豉湯 (濃郁鮮甜 材料豐富:油揚 菇 豆腐 海帶)

🔹甜品
赤肉蜜瓜 (超香甜蜜味重)& 朱古力泡芙

呢個親民價錢、呢個舒適環境、呢個貼心服務,呢頓精緻餐點 (當然唔少得師傅👨🏻‍🍳 既用心製作 & 細心介紹),身心靈口腹都很滿足🥰,作為入門版Omakase 之選,好值得一試喔!
×××[寿司源 -Sushi Hajime]×××