港島抵食午市omakase,人均$500吃爆七龍珠太卷!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・💚 廚師發辦 HK$480>沙律+茶碗蒸+刺身4款+壽司8貫+手卷+玉子燒+麵豉湯+甜品🐟 真鯛:正常白身魚,偏乾身~🦪 大分縣真蠔:新鮮肉厚但唔算濃郁,有加辣汁幾香,吊起蠔鮮味,幾滑身~🐟 煙燻鯉魚:幾酸嘅白身魚,邊邊有黑椒煙燻到,鹹香中和返酸味🐟 鰤魚:鹹酸相間幾特別,入口油潤順滑🐟 貝柱:有啲太乾了,加上本身貝柱冇咩味,小小失望TT🐟 池魚:正常白身魚啦,冇咩特別~🍣 太卷:鮮甜!吞拿魚、海膽都新鮮濃郁,特別蛋黃有用醬油醃過,入口豐富好食嘅!🐟 鮟鱇魚乾泡芙:好似蟹膏味,好濃郁!加上泡芙好脆,極重牛油香,有少食鹹味嘅泡芙,印象幾深刻而且好食!🍣 赤身:純純正正嘅吞拿魚香甜!掂嘅~🦐 瀨尿蝦:鮮甜蝦香,想像到嘅好食,不過上面啲粉冇味,唔知咩東東嚟XD🐟 右口魚:極重油香,加埋櫻花蝦係畫龍點睛!軟嫩,入口即融,燒香嘅魚油極正!!🍣 拖羅:鮮甜,重脂香,軟嫩香滑,但無可避免地有小小筋~🍣 昆布海膽:同樣鮮甜濃郁,昆布好重海水味,包住鮮甜厚肉海膽,係好鮮甜,加埋Wasabi中和返甜味,極掂!🍧
港島抵食午市omakase,人均$500吃爆七龍珠太卷!

💚 廚師發辦 HK$480

🐟 真鯛:正常白身魚,偏乾身~

🐟 鰤魚:鹹酸相間幾特別,入口油潤順滑

🐟 貝柱:有啲太乾了,加上本身貝柱冇咩味,小小失望TT

🐟 池魚:正常白身魚啦,冇咩特別~

🍣 赤身:純純正正嘅吞拿魚香甜!掂嘅~

🍣 拖羅:鮮甜,重脂香,軟嫩香滑,但無可避免地有小小筋~

🍧 刨冰:加錢揀咗蜜柑味刨冰,好綿密,0冰感,鮮甜嘅!但冇乜生果,sad了~

🥩 蒜香一口牛飯 HK$98
・味道:加錢試了個熱食,醬汁香甜,香蔥炸蒜夠惹味,但牛冇咩特別,亦都冇乜牛味,正常發揮啦!
・口感:有啲有筋,但整體鬆軟,唔似係用鬆肉粉乸過嘅~

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:呢個價錢嚟講性價比好高,食物新鮮食材高質,但醋飯真係太酸,酸到食每款壽司都蓋過魚生味🥶~想weekend食個開心高質靚日式lunch,呢到係個不錯嘅選擇!

daitouball
2024-10-05
$480 (Lunch)
最近心血來潮又想食omakase,系灣仔搵到一間夜晚人均1000蚊都吾洗嘅,就食到多款菜式~更可欣賞師傅席前製作刨冰😁🍧十分多花款,難怪平日亦滿座😳✿ 前菜2款鱈魚乾同埋佐子鱈魚春,鱈魚乾對於好中意香口野嘅我黎講次次都清曬😆香脆可口,沾上蛋黃醬更美味。佐子鱈魚春配以無花果同日本蕃茄🍅鱈魚春吾腥,無花果香甜清新。✿ 鮟鱇魚肝泡芙平時omakase都會食到鮟鱇魚肝,有啲餐廳會做到好腥,呢度就冇呢個問題,吾腥之餘同泡芙嘅爽脆輕易融合。✿ 茶碗蒸裡面蜆肉新鮮冇沙,雞蛋蛋味濃郁🥚食到陣陣柚子味頗清新💛✿ 刺身真鯛 帶子 煙燻鰹魚 ,真鯛表面有梅蓉,真鯛薄片得黎魚味又算出,梅蓉帶點清甜。帶子爽口彈牙,煙燻鰹魚師傅整煙燻之前會比客人先拍照📷泡泡效果好得意😆🫧煙燻味好勁。✿ 串燒5串有豬腩肉🐷阿波尾雞翼🐔大蝦🦐大蔥 車厘茄🍅豬腩肉肉質肥美,油脂豐富。阿波尾雞翼好大隻,外脆內軟,雞皮脆卜卜,雞肉嫩滑。大蝦燒得爽口彈牙。車厘茄頗有驚喜,吾會太酸,有解膩作用。✿ 和牛壽喜燒壽喜燒好多人中意食,和牛有入口即溶感覺😍油脂分佈均勻,壽喜燒湯底香甜,同和牛系天作之合🐮加埋日本蛋黃令和牛層次更能提升。✿ 壽司6貫有鰤

✿ 前菜2款

✿ 鮟鱇魚肝泡芙

✿ 茶碗蒸
裡面蜆肉新鮮冇沙,雞蛋蛋味濃郁🥚食到陣陣柚子味頗清新💛

刺身

✿ 串燒5串

✿ 和牛壽喜燒

壽司6貫
有鰤魚 牡丹蝦 甜蝦 拖羅 貝柱 海膽,鰤魚系近年omakase幾常見,平時食開嘅口感較實在,呢度竟然系軟稔😳油香不俗。牡丹蝦同甜蝦表面亦有蛋黃粉,兩者同樣十分新鮮🦐拖羅油脂多,入口即溶☺️貝柱一粒粒口感十足🤍海膽向來系大家最愛🧡

✿ 吸物
鯛魚呈奶白色,魚味香濃🐟裡面有吾少本菇。

✿ 彩羽太卷
講到餐廳招牌菜,非彩羽太卷莫屬!又名為龍珠壽司卷,材料有海膽 拖羅 赤身 青瓜 醬油漬蛋黃,色彩鮮艷❤️🩷🧡💚各款受歡迎刺身組合埋一齊口感相當豐富~

✿ 雪花刨冰
講到餐廳特色之一,一定有雪花刨冰份!有部機器系度⚙️師傅會擺成個冰入去🧊跟住系度刨,就有一絲絲雪冰掉落,感覺非常治癒🥰客人可自行選擇口味,我地揀咗蜜柑同抹茶紅豆白玉🫘兩款甜度自然🍧夏天食想必更滋味❤️
2024-10-14
$870 (Dinner)
  • 彩羽太卷
  • 鮟鱇魚肝泡芙
  • 和牛壽喜燒
記錄吓人生第二次食omakase🤤同男朋友即興去食一個set有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、玉子燒、四片刺身、八款壽司、一款手卷、甜品,超豐富飽肚!▶️ 沙律🥗配有粟米粒、車厘茄,甜酸沙律醋汁▶️ 日式蒸蛋/茶碗蒸面頭一粒大蜆肉,配上草菇食得出柚子汁味,另外仲有海苔粉可惜偏水汪汪同欠缺蛋香味🥚而且底部少配料《刺身4款》1️⃣真鯛:入口肥美,配上一點甜酸紅醬,不過魚皮有少少韌2️⃣ 大分縣真蠔:手掌咁大🦪聞落有黑松露香入口冰凍新鮮,滑捋捋juicy💦帶海水味而唔腥👍🏻鍾意佢醬汁用清新柚子醋3️⃣煙燻鰹魚:上面放上大量蒜蓉,魚皮有鹽鹹味,後勁有少少苦不過鰹魚本身冇乜味道*呢個有儀式感,師傅會整個有士多啤梨香氣嘅波波出嚟俾你打卡🤣4️⃣秋刀魚:中間包住醃蘿蔔,外面有紫菜,好fancy秋刀魚同樣肥美有魚油香🐠醬汁配料令整體味道偏甜《壽司8件》壽司飯本身已調味,唔需要點醬油米飯黏黏地,每件都會加山葵調味米飯:刺身比例恰當🍣唔會太飽1️⃣油甘魚壽司:無筋,好順滑,中規中矩2️⃣貝柱壽司:除咗wasabi仲有柚子皮未算好鮮甜細嫩3️⃣赤身壽司:赤身紅潤,簡單配上Wasabi唔錯嘅4️⃣墨魚壽司:上面芝麻粒七彩繽紛好似爆炸糖🌈口感有驚喜,墨魚一
記錄吓人生第二次食omakase🤤
同男朋友即興去食

▶️ 沙律🥗
配有粟米粒、車厘茄,甜酸沙律醋汁

▶️ 日式蒸蛋/茶碗蒸
面頭一粒大蜆肉,配上草菇
食得出柚子汁味,另外仲有海苔粉
可惜偏水汪汪同欠缺蛋香味🥚而且底部少配料
茶碗蒸

刺身4款》
1️⃣真鯛:入口肥美,配上一點甜酸紅醬,不過魚皮有少少韌

2️⃣ 大分縣真蠔:手掌咁大🦪聞落有黑松露香
入口冰凍新鮮,滑捋捋juicy💦帶海水味而唔腥👍🏻
鍾意佢醬汁用清新柚子醋

不過鰹魚本身冇乜味道

4️⃣秋刀魚:中間包住醃蘿蔔,外面有紫菜,好fancy
秋刀魚同樣肥美有魚油香🐠醬汁配料令整體味道偏甜
秋刀魚

壽司8件》
壽司飯本身已調味,唔需要點醬油
米飯黏黏地,每件都會加山葵調味
米飯:刺身比例恰當🍣唔會太飽

1️⃣油甘魚壽司:無筋,好順滑,中規中矩

2️⃣貝柱壽司:除咗wasabi仲有柚子皮
未算好鮮甜細嫩

3️⃣赤身壽司:赤身紅潤,簡單配上Wasabi唔錯嘅

4️⃣墨魚壽司:上面芝麻粒七彩繽紛好似爆炸糖🌈
口感有驚喜,墨魚一條條卷埋一齊,食落爽彈似蒟蒻
只係調味偏鹹咗少少🤏🏻
墨魚壽司

5️⃣鯖魚壽司:鯖魚獨特味道配上煙燻香,外圍有紫菜,中間係壽司
幾特別係面頭放咗塊甜甜地嘅海帶
咁多款壽司最有層次嘅一個😗

6️⃣大拖羅壽司:油脂重,超肥美多汁,入口即溶😋

7️⃣ 瀨尿蝦壽司:第一次食,冇一般蝦咁爽彈🦐上面有啲蛋黃碎

8️⃣海膽壽司:樣子平平無奇,但亦係今餐最好食嘅一款👍🏻
海膽冰凍新鮮,入口即溶又鮮甜juicy
海膽壽司

▶️ 手卷
可以加$120升級signature「彩羽太卷」
大部份食客都會升級,好適合用嚟影相 (偷影咗隔籬嗰份haha)
我哋食返本來嘅「免治拖羅配紫蘇葉手卷」
免治拖羅入口細緻,夾雜爽脆蘿蔔粒,形成質感上嘅對比😍
紫菜保持乾脆,配送紫蘇葉幾香☘️
手卷

▶️ 玉子燒
以為係castella cake….個面真係似蛋糕
質感奇怪🧐完全唔似蛋,成嚿芝士咁
只有甜味冇蛋香,唔鍾意🙅🏻‍♀️
玉子燒

▶️ 麵豉湯
正常,幾好係食完生冷嘢有啲嘢暖肚

▶️ 甜品
一球冰凍嘅雲呢拿雪糕🍧配上一粒青提
將雪糕球放上薄脆和菓子餅乾食好正😋自製雪糕三文治
甜品

整體魚生刺身新鮮肥美💗
✨個人最鍾意係「大分縣真蠔」、「墨魚壽司」、「海膽壽司」、「鯖魚壽司」✨
唯獨茶碗蒸、玉子燒失色
環境舒服,服務有禮貌,師傅望落professional
95折之後$500/人,可以話係omakase入門版,相對地affordable但又享受到高級食物同體驗😌
呢度仲有刨冰食,隔籬枱叫咗個
望住師傅用部機,將大冰磚磨成冰沙,在倒上唔同口味嘅醬🍧
$500 (Lunch)
秋刀魚
墨魚壽司
海膽壽司
手卷
甜品
  • 瀨尿蝦
2024-10-11 506 views
話說早前被呢間嘅七龍珠太卷燒到即刻嚟試下最平嘅Omakase(午/晚)係$500以下🤎價錢真係實惠,好適合平平地慶生!另外加配嘅彩羽太卷和雪花刨冰都有驚喜❝ 廚師發辦 Omakase $480 ❞茶碗蒸 有齊蜆、菇、芫荽、洋蔥絲嘅簡單配搭刺身 ( 四款 ) 🥢 真鯛口感厚實🥢 大分縣真蠔口感滑爽香滑,帶幾分creamy🥢 自家製鮟鱇魚肝泡芙係幾特別嘅配搭😚 鮟鱇魚肝打成蓉帶陣陣魚嘅鹹味,以紅酒慢配上泡芙有幾分鹹中帶甜🥢 煙燻鰹魚味道清新,簡單鮮魚味中帶點煙燻口感壽司 ( 八貫 )深海池魚.帶子.鱘魚.鰈魚赤身.拖羅.瀨尿蝦.昆布海膽玉子燒 好有日式芝士蛋糕嘅感覺但更充滿蛋香❝ 彩羽太卷 $250 / 兩件 ❞師傳用醬油漬蛋黃、拖羅、海膽、白石青瓜包在一起一口吃下去,醬油漬蛋黃味道真的超濃郁🤤❝ 日本雪花刨冰 $48 ❞我選擇了off menu的蜜柑雪花刨冰🍊師傅直接用上日本冰,係客人面前來刨體驗一流!
話說早前被呢間嘅七龍珠太卷燒到即刻嚟試下
最平嘅Omakase(午/晚)係$500以下🤎
價錢真係實惠,好適合平平地慶生!
另外加配嘅彩羽太卷和雪花刨冰都有驚喜

廚師發辦 Omakase $480 ❞

茶碗蒸 有齊蜆、菇、芫荽、洋蔥絲嘅簡單配搭

刺身 ( 四款 )
🥢 真鯛口感厚實

🥢 大分縣真蠔口感滑爽香滑,帶幾分creamy

🥢 煙燻鰹魚味道清新,簡單鮮魚味中帶點煙燻口感

壽司 ( 八貫 )
深海池魚.帶子.鱘魚.鰈魚
赤身.拖羅.瀨尿蝦.昆布海膽

玉子燒 好有日式芝士蛋糕嘅感覺但更充滿蛋香

❝ 彩羽太卷 $250 / 兩件 ❞
師傳用醬油漬蛋黃、拖羅、海膽、白石青瓜包在一起
一口吃下去,醬油漬蛋黃味道真的超濃郁🤤

❝ 日本雪花刨冰 $48 ❞
我選擇了off menu的蜜柑雪花刨冰🍊
師傅直接用上日本冰,係客人面前來刨體驗一流!
Type of Meal
Lunch
2024-10-10 309 views
一則負評都冇嘅omakase🤨係咪真係咁值得食🤨今次試左間位於灣仔嘅omakase,因為佢嘅太卷慕名而來,之前睇過好多人介紹,好評連篇,真係一個唔好嘅評價都搵唔到🤨係openrice訂位唔同時段會有唔同優惠,今次預約左2:30 有85折,其實聽落係真係幾抵,性價比幾高🙃一入到餐廳我同友人其實都覺得已經出事,餐廳超級熱,溫度好似同外面差唔多咁完全唔夠冷氣… 之後就見到師傅已經一早將一大堆魚生切好曬放係一個熱到唔係路嘅室溫下… 令我地好懷疑佢嘅衛生問題🥲食物方面,其實以$480 黎講係真係幾豐富,有沙律、茶碗蒸、4款刺身、8貫壽司、手卷、玉子燒、味增湯、甜品!食物質素中規中矩,冇乜邊樣特別出色,唔知係咪一開始見到佢嘅處理方法同埋餐廳環境真係好熱,令到我冇乜食欲🙃 成餐最期待當然係太卷,每人加左$125🙃 其實講真都真係只係gimmick… 睇住師傅卷嘅過程係幾治癒,入面加入海膽、拖羅、青瓜、蛋黃!賣相非常吸引,味道其實都唔錯,不過未到驚艷水平,佢蛋黃嘅味道蓋過左海膽/拖羅嘅鮮味,口感幾creamy 不過好似冇咩層次🤨 個人覺得$125 黎講有d唔抵食…
一則負評都冇嘅omakase🤨係咪真係咁值得食🤨

6 day(s) ago 0 views
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊 𝑰𝒓𝒐𝒉𝒂 🍧𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝑊𝑎𝑛 𝐶ℎ𝑎𝑖, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒🍣🎋椿𝗧𝗦𝗨𝗕𝗔𝗞𝗜 𝗦𝗲𝘁1. 燒鱈魚片酥2. 鱈魚春配搭仙人掌肉3.茶碗蒸🍳4. 刺身(4種) 🎏鮟鰜魚肝泡芙 | 煙燻鰹魚肉 | 大分縣真蠔 | 真鯛刺身5. 串燒🍢(5串)/和牛壽喜燒🐮6. 壽司🍣(6件)7. 魚湯🎣8. 彩羽太卷✨✨✨9. 雪花刨冰🍧💫一人前𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒: $880❄️壽司家彩羽🍧灣仔CP值超高既𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒✨人均唔洗一千就食到壽司🍣壽喜燒🥘刨冰❄️ 性價比勁高🤩🥗前菜方面💫鱈魚春配搭仙人掌肉🌵擺盤精緻✨ 鱈魚子口感滑順微鹹✨好有鮮味🤤仙人掌肉口感清脆微酸味🌵整體好清新好開胃🤓🎏刺身方面🔪💫鮟鰜魚肝泡芙表面看似甜品既泡芙🤤實際上係一道鹹香創新既茶色✨泡芙外皮鬆脆🤩內裡包滿香濃既魚肝餡料🥹食後口腔充滿魚肝既餘韻🤓💫煙燻鰹魚肉由廚師板前現場煙燻💨滿滿既儀式感🤣鰹魚肉質鮮嫩✨ 啖啖既煙燻香味🤤💫大分縣真蠔🦪& 真鯛刺身✨真蠔新鮮多汁🤓肉質飽滿🤤超級大隻🤩真鯛刺身🎣簡單卻不失精緻✨魚肉切得薄厚適中🤩口感滑嫩
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒🍣

🎋椿𝗧𝗦𝗨𝗕𝗔𝗞𝗜 𝗦𝗲𝘁

1. 燒鱈魚片酥

2. 鱈魚春配搭仙人掌肉

3.茶碗蒸🍳

4. 刺身(4種) 🎏
鮟鰜魚肝泡芙 | 煙燻鰹魚肉 | 大分縣真蠔 | 真鯛刺身

5. 串燒🍢(5串)/和牛壽喜燒🐮

6. 壽司🍣(6件)

7. 魚湯🎣

🎏刺身方面🔪
💫鮟鰜魚肝泡芙

💫煙燻鰹魚肉

💫大分縣真蠔🦪& 真鯛刺身
真蠔新鮮多汁🤓肉質飽滿🤤超級大隻🤩真鯛刺身🎣簡單卻不失精緻✨魚肉切得薄厚適中🤩口感滑嫩🤏鮮味十足

🐮壽喜燒
採用頂級和牛肉🥩切得薄厚適中🤤份量亦都唔小✨配搭埋甜中帶鹹既典型壽喜燒醬🤓超級惹味🤩

🍣壽司
海膽✨鰤魚🎏牡丹蝦🦐拖羅🍣元貝🐚食材食得出新鮮✨充滿油脂同彈牙🤩小編另外追加左佢地既Signature 彩羽太卷🤤將海膽✨拖羅 🍣 青瓜 🥒蛋黃襯成既豪華壽司🤓一啖食落去真係超滿足👍

❄️ 雪花刨冰🍧
現場即叫即製既打卡刨冰📸有8種口味揀🤩小編今次叫左黑糖水信玄餅配蕨餅🧊水信玄餅口感Q彈🤏柔軟而有彈性👍黑糖味濃郁唔會太甜🤤配搭清涼既刨冰🍧好食得黎又唔會太大負擔🤣
6 day(s) ago 0 views
見到多個平台宣傳,港島$500人均 omakase,有彩羽太卷,就去試下首先,而家係2024年11月,menu 已經要加120每人先可以食到彩羽太拳,係每人$120….. $20都可以加,$120不了食唔到彩羽太卷,其他壽司水平水準偏差,食到魚肉部份好多時都有冰冷感覺,融雪解凍未做得好,啲壽司調味好古怪,一係好鹹,一係冇味再說服務,壽司師傅係零溝通,零講解。只可以講係貴價壽司郎,但係壽司郎好食啲。而家食完都有少少腸胃炎感覺。最後,甜品係冇刨冰我唔明點解會有100幾個開心,完全係大失所望,同網上好多KOL講嘅完全唔同,大家小心,救得一個得一個🙏🏻

再說服務,壽司師傅係零溝通,零講解。

最後,甜品係冇刨冰

~彩羽壽司家😍超高質素Omakase🤪~最平$480就可以食到omakase 😍😍餐廳有四個套餐選擇葵 $480 椿 $880彩羽 $1280極 $1680~咁我哋今日揀咗中價位$880嘅套餐🥳非常好味豐富😍😘~黑梅貝爽口彈牙😛配上高糖蕃茄仙人掌肉黎食🥳味道一流😍~鱈魚片燒到勁香😘配上特製醬汁食到停唔到口👍~鮟鱇魚肝泡芙非常好味😛泡芙外殼鬆軟😘內裏鮟鱇魚肝入口即溶仲要完全唔腥👍😘~真鯛非常新鮮🥳表面有梅蓉😛清甜得黎魚味~煙燻鰹魚😛煙熏味香濃☺️魚味非常出眾👍~拖羅油脂味極重😍入口即溶☺️完全唔腥👍~大分縣生蠔配黑松露酸汁😘~勁大隻又唔又唔腥嘅生蠔☺️配上香香嘅黑松露酸汁😎正到爆呀😗~彩羽太卷🥳~應該係餐廳嘅招牌菜😘食完包你依世都記得😎各種配料包括海膽拖羅日本生雞蛋都非常高質☺️~串燒拼盤😍~豬腩肉入口即溶😘調味亦都做得好好👍~雞翼非常大隻啖啖肉都好滑🥳~大蝦非常新鮮😘~和牛壽喜燒☺️~和牛入口即溶就唔使講😍壽喜燒湯底香甜得黎不失真😛各種配料亦都非常好味👍比出面專門做壽喜燒嘅舖頭仲高質🤤👍~蜜柑刨冰😍~師傅會即場拎部刨冰機喺你面前刨俾你😂😂味道非常香甜🥳🥳清涼爽口👍解膩一流😘😘~順帶一提😛餐廳環境
~彩羽壽司家😍超高質素Omakase🤪

~雞翼非常大隻啖啖肉都好滑🥳
~大蝦非常新鮮😘

~和牛壽喜燒☺️

~蜜柑刨冰😍

~順帶一提😛餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次一定再嚟食😎

📍港鐵灣仔站A1出口 步行約4分鐘

彩羽壽司家 (灣仔)
灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖
彩羽家一到年尾就要輪流幫朋友慶祝生日,今日試咗呢一間灣仔鮨店,主打樁套餐!同埋想試佢地招牌彩羽太卷真鯛一碟兩片魚刺身,魚身上放了菊花作點綴,味道清新淡雅同時帶有一抹甘甜味大分縣真蠔蠔身緊實飽滿,吃起來有滿足感,味道偏重海水味,口感細緻鮟鱇魚肝泡芙泡芙烤香過後,吃時外脆內軟,外冷內熱,裡層鮟鱇魚肝醬味道濃郁,非常難忘鰹魚刺身大火會將魚肉表面烤熟,鰹魚肉本身的香氣和滋味濃郁,師傅配以日本細蔥及蓉蔥,更突出魚油香味到咗壽司環節金線鯛魚皮上的紅黃花紋,不只賣相吸引,再配上赤醋飯更能突出魚香大拖羅個人一向偏愛大拖羅肉質,其肥美無筋,入口即融,甘甜無比昆布海膽昆布漬海膽壽司,海膽經昆布醃漬,非常少見,海膽甘甜帶昆布,獨有香氣終於嚟到我最期待嘅項目,彩羽太卷!餡料有海膽、拖羅、吞拿魚、青瓜、漬蛋黃,卷埋一齊再切開嘅飯卷,師傅建議一啖食晒,口感真係超豐富!套餐包咗一份壽喜燒,各款日式野菌和牛擺放有致當然少不了赤味噌湯,再來一口熱茶,師傅已經開始準備我哋嘅壓軸甜品,季節限定新品。大分県蜜柑雪花刨冰!完全係一種視覺享受滿足就是如此簡單

彩羽家

大分縣真蠔
蠔身緊實飽滿,吃起來有滿足感,味道偏重海水味,口感細緻

鰹魚刺身

到咗壽司環節
金線鯛
魚皮上的紅黃花紋,不只賣相吸引,再配上赤醋飯更能突出魚香

大拖羅
個人一向偏愛大拖羅肉質,其肥美無筋,入口即融,甘甜無比
昆布海膽

終於嚟到我最期待嘅項目,彩羽太卷!

套餐包咗一份壽喜燒,各款日式野菌和牛擺放有致

滿足就是如此簡單
2024-10-26 146 views
最近成日社交平台見到呢一間灣仔鮨店,最近佢哋出咗新嘅套餐,樁 除咗前菜、日式蒸蛋、刺身、壽司甜品外仲追加咗串燒可以選擇,捉咗個鍾意食串燒嘅朋友嚟一齊試真鯛兩片真鯛魚肉,晶瑩雪白,味道鮮甜帶一點點油脂大分縣真蠔體型較小,但肉身緊實飽滿 ,最重要肉質非常鮮甜鮟鱇魚肝泡芙柔膩甘美的鮟鱇魚肝釀入酥脆泡芙內熱辣辣的泡芙外衣把魚肝醬大冰涼口感非常特別鰹魚刺身鰹魚經煙燻過後,表皮呈金黃色,灑上日本細蔥和蔥蓉後享用滋味無窮見到呢個時間師傅已經開始為我哋準備定紫菜就知道係壽司環節開始🫶🏻呢一個set包咗六貫金線鯛味道鮮甜,肉質結實有彈性大拖羅脂肪分布是雪花入口即溶,如油香氣十足,絕對係壽司中嘅王者昆布海膽坊間都比較少見昆布海膽,海膽顏色,因為被昆布漬過所以暗色少少,昆布珍味更突出海膽鮮味見到壽司師傅密密拎材料出嚟,原來開始製作佢哋招牌彩羽太卷,餡料有海膽、拖羅、吞拿魚、青瓜、彩卷埋一齊再切開嘅飯卷,師傅建議一啖食晒,呢一啖嘅含金量絕對想像唔到套餐包咗一份串燒,有大大隻海蝦,豬腩肉卷,小蕃茄同埋秋葵,海蝦大大隻非常新鮮蝦膏濃郁最後飲埋赤味噌魚湯,再來一口熱茶,師傅已經開始準備我哋嘅壓軸甜品,季節限定新品。
最近成日社交平台見到呢一間灣仔鮨店,最近佢哋出咗新嘅套餐,樁 除咗前菜、日式蒸蛋、刺身壽司甜品外仲追加咗串燒可以選擇,捉咗個鍾意食串燒嘅朋友嚟一齊試

真鯛
兩片真鯛魚肉,晶瑩雪白,味道鮮甜帶一點點油脂

大分縣真蠔
體型較小,但肉身緊實飽滿 ,最重要肉質非常鮮甜

鰹魚刺身

金線鯛
味道鮮甜,肉質結實有彈性

大拖羅
脂肪分布是雪花入口即溶,如油香氣十足,絕對係壽司中嘅王者

昆布海膽

最後飲埋赤味噌魚湯,再來一口熱茶,師傅已經開始準備我哋嘅壓軸甜品,季節限定新品。白桃雪花刨冰!師傅搬個刨冰機出嚟已經心心眼,非常之特別,視覺同味覺滿足交織埋一齊!

📍彩羽壽司家SUSHI IROHA
灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號
2024-10-25 105 views
✨蒜香一口牛丼🐮✨購自: 彩羽壽司家 (灣仔)(灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖)價錢:$98推薦度:8/10-蒜香一口牛丼份量好充足🐮牛粒食落軟腍惹味 肉味濃郁 有淡淡嘅蒜香味😋 米飯吸收左醬汁 粒粒分明又掛汁!略嫌醬汁甜咗少少🤏🏻 整體口感豐富 鍾意食牛肉嘅朋友 牛丼絕對值得一試!-前菜仲有新鮮爽脆嘅沙律🥗 反而麵豉湯幾有驚喜🔥比起坊間食過嘅 佢哋嘅麵豉湯幾足料 而且味道唔太鹹✨飲完都覺得幾滿足🧡-✨雷電蜜瓜刨冰✨價錢:$120推薦度:8/10-第一次見師傅即席製作刨冰🍧成部復古刨冰機放喺你前面 體驗感滿滿☑️ 用上京都空運貫目冰磚刨成冰碎🧊刨冰質感軟綿 食落輕盈 上面仲有一層淡淡嘅奶蓋 同埋煙靭嘅糯米糍皮 再搭配新鮮蜜瓜粒🍈食落幾香甜 淋上厚厚嘅蜜瓜醬 加入埋煉奶 甜度啱啱好 食完唔會覺得膩👍🏻個人好鍾意呢款刨冰🍧
✨蒜香一口牛丼🐮✨
購自: 彩羽壽司家 (灣仔)
(灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖)
價錢:$98
推薦度:8/10
🧡
✨雷電蜜瓜刨冰✨
價錢:$120
推薦度:8/10
2024-10-20 235 views
前幾日去左位於灣仔既@sushiya_iroha座位以廚師吧枱為主,可以欣賞到師傅席前料理既過程。性價比高,人均消費唔洗一千蚊!當日都座無虛席,氣氛滿滿。我完全係衝著彩羽太卷而黎,勁期待! 椿 HK$880 per one (仲要有9折🫢)♡前菜2款鱈魚乾鮮味脆口既鱈魚乾,沾上蛋黃醬更美味,係好食既!♡佐子鱈魚春鱈魚春完全冇腥味,口感鬆脆,加左香蔥作點綴,幾得意!無花果香甜清新。日本蕃茄🍅加左淡雪鹽令味道更加清甜,朋友勁中意😂。♡鮟鱇魚肝泡芙鮟鱇魚肝被譽為海中既鵝肝🤣吃落完全冇魚腥味,口感軟綿,入口即溶。同泡芙爽脆口感完美融合!♡茶碗蒸蒸蛋口感滑嫩綿密,每一啖都有柚子皮香味,蜆肉亦新鮮冇沙!♡刺身分別有真鯛、帶子同埋煙燻鰹魚。真鯛肉質鮮美,油脂細膩,肉質彈性十足,加左梅蓉點綴,多左份清甜。帶子厚身肥美,爽口彈牙。最特別一定係煙燻鰹魚❤️!師傅使用泡泡煙槍煙燻鰹魚,又靚又驚艷。肉質柔軟,帶微微既泡煙燻味。♡串燒5串分別豬腩肉、阿波尾雞翼、大蝦、大蔥同埋車厘茄。🐽豬腩肉肉質細緻肥美,油脂感幾重,外層燒到微脆,入好香口! 🐔阿波尾雞翼外皮香脆,內嫰多汁。朋友最愛食蝦同剝蝦殼,肉質爽口彈牙,大蝦
前幾日去左位於灣仔既@sushiya_iroha
座位以廚師吧枱為主,可以欣賞到師傅席前料理既過程。
性價比高,人均消費唔洗一千蚊!當日都座無虛席,氣氛滿滿。
我完全係衝著彩羽太卷而黎,勁期待!

椿 HK$880 per one (仲要有9折🫢)
♡前菜2款
鱈魚乾
鮮味脆口既鱈魚乾,沾上蛋黃醬更美味,係好食既!

♡佐子鱈魚春

♡鮟鱇魚肝泡芙

♡茶碗蒸
蒸蛋口感滑嫩綿密,每一啖都有柚子皮香味,蜆肉亦新鮮冇沙!

刺身
分別有真鯛、帶子同埋煙燻鰹魚。真鯛

♡串燒5串
分別豬腩肉、阿波尾雞翼、大蝦、大蔥同埋車厘茄。🐽豬腩肉肉質細緻肥美,油脂感幾重,外層燒到微脆,入好香口! 🐔阿波尾雞翼外皮香脆,內嫰多汁。朋友最愛食蝦同剝蝦殼,肉質爽口彈牙,大蝦得一隻唔夠喉😂。大蔥都不錯,唔會話燒到好乾,帶點甜味。車厘茄酸酸甜甜,有助解膩,比朋友完美ko。

♡和牛壽喜燒
壽喜燒湯底香甜,配和牛一定係prefect match!和牛口感軟腍,油花分布均勻且肉味濃郁🐮!加上日本蛋黃令口感層次提升。鍋中仲有其他配菜, 豆腐、京蔥、菇菌類等,沾滿壽喜燒湯底,好滿足。

壽司6貫
分別有鰤魚、牡丹蝦、甜蝦、拖羅、貝柱同埋海膽。鰤魚肉質細嫩,脂肪飽滿。牡丹蝦同埋甜蝦表面都曬滿蛋黃粉,夠哂新鮮甜美。我最愛一定係海膽!!味道濃郁十分鮮甜,完全冇腥味!口感豐腴綿密,入口即溶!滿滿幸福感。

♡吸物
鯛魚湯,煲到奶白色,好鮮甜。

♡♡♡彩羽太卷 +$250
餐廳重點推介招牌一定係「彩羽太卷」✨! 材料有醬油漬蛋黃、海膽、拖羅、赤身、青瓜。正到不得了!!先講外賣已經非常吸引,蛋黃呈橙紅色大大粒,醬油漬醃製味道岩岩好,仲有流心效果!海膽鮮甜甘香,份量都好多。拖羅、赤身魚夠新鮮肥美。成件放落口,口感極豐富,幸福滿滿!

♡日式刨冰
omakase有刨冰食,都係第一次😳!仲可以自選口味!師傅會擺成個🧊冰粒入刨冰機,以人手搞伴,有一絲絲雪花冰掉落,畫面好治療。我地最後揀咗綠茶紅豆白玉🫘同埋蜜柑。兩款都有驚喜,味道唔太甜,蜜柑帶點小清新感。
2024-10-18 143 views
最近發現了這家超性價比的Omakase!!!$480/set真的很值!由前菜到甜品共8項!-🥗前菜沙律(日式醋汁酸酸的很開胃!)-🥚日式蒸蛋 (有蜆肉ga!)-🐟刺身獅魚片-🐟煙燻鰹魚 (濃濃的煙燻香氣!鰹魚煙韌有咬口!)-🦪生蠔 (蠔身很飽滿超鮮甜!)-🍣壽司8貫 - 全部都好新鮮。(另外升級左彩羽太卷~太卷真的很吸睛🌈豐富顏色太卷超美~ )-🟤鮟鱇魚肝泡芙 (很特別! 兩者味道出奇地夾)-🟨小方塊的玉子燒-🥣味噌湯最後甜品也升級刨冰!! 可以自選刨冰口味~師傅即場係面前刨的呢~-🍧 蜜柑刨冰
最近發現了這家超性價比的Omakase!!!
$480/set真的很值!由前菜到甜品共8項!

-🥗前菜沙律(日式醋汁酸酸的很開胃!)
-🥚日式蒸蛋 (有蜆肉ga!)
-🐟刺身獅魚片
-🐟煙燻鰹魚 (濃濃的煙燻香氣!鰹魚煙韌有咬口!)
-🦪生蠔 (蠔身很飽滿超鮮甜!)
-🍣壽司8貫 - 全部都好新鮮。
-🟤鮟鱇魚肝泡芙 (很特別! 兩者味道出奇地夾)
-🟨小方塊的玉子燒
-🥣味噌湯
彩羽太卷

最後甜品也升級刨冰!! 可以自選刨冰口味~
師傅即場係面前刨的呢~
-🍧 蜜柑刨冰
2024-10-05
$557 (Lunch)
2024-10-11 194 views
位於灣仔的壽司家彩羽的午市廚師發辦實在是超強性價比!只需$480便可品嚐沙律、日式蒸蛋、刺身、壽司8貫、手卷、玉子燒、麵豉湯和甜品,兩點後更有85折,真的太誇張了🍣🈹日式蒸蛋滿滿元貝和小香菇,清甜美味!大分縣生蠔鮮甜爽口🦪 最喜歡的壽司是清甜的北海道馬糞海膽壽司,而顏色鮮艷的富士山三文魚壽司亦非常有驚喜!來到當然要加配彩羽太卷($125)!師傅將海膽、大拖羅、鹹蛋、青瓜包卷,一咬海膽味非常突出,配上爽脆青瓜及黏口蛋黃,口感和味道都💯💯最後我們亦追加了刨冰($48),餐廳有六款刨冰可供選擇,包括各款生果和綠茶🍧 師傅即席在客人面前刨冰,摩打手不是說笑的🤣
位於灣仔的壽司家彩羽的午市廚師發辦實在是超強性價比!只需$480便可品嚐沙律、日式蒸蛋、刺身壽司8貫、手卷、玉子燒、麵豉湯和甜品,兩點後更有85折,真的太誇張了🍣🈹

TakeAway
Type of Meal
Lunch
2024-10-04 250 views
彩羽壽司家午市2:30後有打85折廚師發辨沙律清新開胃日式蒸蛋蒸蛋上放上厚身蜆肉,蜆汁滲透在蒸蛋內,令蒸蛋更加鮮味。刺身4款真鯛肉鮮甜魚邊皮口感爽彈。大分縣真蠔肉身實飽滿,海水味重,口感爽滑。配上柚子醋食落更鮮味。鮟鱇魚肝泡芙泡芙鬆脆配上鮟鱇餡口味好夾。煙燻鰹魚煙燻香氣撲鼻,鰹魚鮮味十足。我哋加配咗餐廳既必食推介彩羽太卷醬油漬蛋黃、海膽、拖羅同青瓜師傅建議一口食,口感更順滑豐富。壽司8貫全部都好新鮮。我最愛當然就係海膽同拖羅啦!墨魚、鰤魚富士山三文魚、蜆肉貝柱、櫻花蝦左口魚邊海膽、拖羅玉子燒、味噌湯白桃刨冰師傅即場係我哋面前刨,夠哂震撼。
彩羽壽司
午市2:30後有打85折

廚師發辨

沙律清新開胃

日式蒸蛋
蒸蛋上放上厚身蜆肉,
蜆汁滲透在蒸蛋內,
令蒸蛋更加鮮味。

刺身4款
真鯛
肉鮮甜魚邊皮口感爽彈。

大分縣真蠔
肉身實飽滿,海水味重,口感爽滑。
配上柚子醋食落更鮮味。

鮟鱇魚肝泡芙
泡芙鬆脆配上鮟鱇餡口味好夾。

煙燻鰹魚
煙燻香氣撲鼻,鰹魚鮮味十足。

我哋加配咗餐廳既必食推介
彩羽太卷
醬油漬蛋黃、海膽、拖羅同青瓜
師傅建議一口食,口感更順滑豐富。

壽司8貫
全部都好新鮮。
我最愛當然就係海膽同拖羅啦!

墨魚、鰤魚

富士山三文魚、蜆肉

貝柱、櫻花蝦左口魚邊

海膽、拖羅

玉子燒、味噌湯

白桃刨冰
師傅即場係我哋面前刨,
夠哂震撼。