對日式壽司一直都有一定既要求😌今次大推薦呢間日式餐廳🏮真心食材好新鮮,師傅處理得好好,超うまい~ദ്ദി^._.^)· - - · - - · - - · - - ·🔸 壽司拼盤(上)🍱大吞拿魚腩|油甘魚腩|吞拿魚|玉子|三文魚腩|醋鯖魚|左口魚|熟蝦|池魚|深海池魚|三文魚籽|蔥吞拿魚腩|三文魚細卷|🔹 仙鳳趾生蠔🦪🔸 北海道海膽🍣🔹抹茶麻糬冰淇淋🍨🔸 香橙雪葩🍧· - - · - - · - - · - - ·揀左坐係吧枱,比較有儀式感,好彩早一點來到,是日係全場滿座的阿!追加左兩項當天オススメ的食材及兩款甜品💗🔺 一嚟師傅就比左北海道海膽打頭陣🍣一開始就鮮味炸彈衝擊咗我,當日オススメ既海膽非常好食而唔係重甜個種海膽,口感好細滑。試埋佢啲酸薑清一清味蕾,估唔到呢度個薑甜酸度幾平均而個薑味係重,有薑味!🫚👍🏻🔺跟住就到生蠔,有手掌咁大隻🦪配左醬油蔥花~好新鮮~一啖係食唔曬🫢🔺 其實係為了 - 左口魚所以揀左中間呢個set,每件壽司都太 好 食 了~🤤 魚腩類既壽司肥美油香感口感都好好,但唔膩,三文魚籽亦係非常好甜而粒粒係口中爆發,個餐真係大滿足😌🔺 甜品一樣出色,香橙雪葩有啲出乎左我意料
對日式壽司一直都有一定既要求😌

🔹抹茶麻糬冰淇淋🍨
🔸 香橙雪葩🍧
· - - · - - · - - · - - ·

🔺 一嚟師傅就比左北海道海膽打頭陣🍣

🔺跟住就到生蠔,有手掌咁大隻🦪
配左醬油蔥花~好新鮮~一啖係食唔曬🫢

🔺 甜品一樣出色,香橙雪葩有啲出乎左我意料🍊🍧 有點驚艷🫢
係非常香甜既橙味雪糕一樣,偏清新
個橙蓋掀起仲見到有橙肉,甜品都好細心呢
(っ˙༥˙🍊c)

🔺抹茶麻糬冰淇淋,外層有燒過既脆餅,包住麻糬+紅豆泥+抹茶雪糕,很讚👍🏻🫘🍵🍨

估唔到呢到仲會做外賣,師傅已經滿場做到唔停手🫨🫨
服務同食材同師傅處理食材都係好優質💗
呢排要食多啲日本野,抓住日本食材既尾巴阿(/-᷄ ᴗ -᷅\ *)💦

· - - · - - · - - ·
/清潔度:8/10⭐️
/人均: $700
· - - · - - · - - ·
2023-08-22
$700 (Dinner)
  • 香橙雪葩
我同老公 記得去到呢一間新嘅日本店試食! 老公對海鮮嘅新鮮度非常有要求,所以我哋都每樣叫啲,希望試下呢得到嘅水準! 🍙壽司拼盤(上)大吞拿魚腩,雪花般的油脂花紋,入口即溶。油甘魚腩,肥美,口感爽爽,厚肉,油香味十足。玉子,又甜又滑醋鯖魚,醋鰿 果然別有一番風。🦐鹽燒車海老燒得很香,忍不住啜了一下蝦殼味,微微鹹。蝦肉新鮮彈牙,鮮甜可口,又大隻。搭配青檸檬汁,清新涼爽。 好大隻,忍唔住嗌多幾碟!🍣 軟殼蟹卷,又香又脆。

🍙壽司拼盤(上)
大吞拿魚腩,雪花般的油脂花紋,入口即溶。
油甘魚腩,肥美,口感爽爽,厚肉,油香味十足。
玉子,又甜又滑
醋鯖魚,醋鰿 果然別有一番風。

🦐鹽燒車海老
🍣 軟殼蟹卷,又香又脆。
2023-05-02 1557 views
海鮮沙律💟呢個係有好多三文魚既海鮮沙律,三文魚又厚又肥,勁鮮味,加埋沙律菜,新鮮無比,夠晒fresh!軟殼蟹卷💟呢個係重口味啲既卷物,每件都有軟殼蟹係入面,啲軟殼蟹仲脆既添,咸咸地,加埋啲松子同面頭既蟹籽,口感好正呀!加州卷💟呢個就相對淡味啲,卷物只有蟹柳同牛油果同沙律醬,食到好濃牛油果味,牛油果好滑,同其他材料配合得好好,味道清少少但同樣好食!燒和牛💟呢個就真係一定要講,我都未食過咁好食既燒和牛架,和牛燒到岩岩熟,牛味好重,啲牛肉嫩滑到入口就化開,再點埋佢地既燒汁,香到無得彈呀!
海鮮沙律💟
軟殼蟹卷💟
加州卷💟
燒和牛💟
2023-05-02 1060 views
😊 燒和牛牛肉的質感十分柔嫩,口感極佳。醬汁搭配上牛肉的甜味,更是讓人難以忘懷!燒和牛還有一種非常特殊的京䓤香氣,讓我耳目一新!😁軟殼蟹卷最鐘意食呢個,又大隻,炸得非常乾身,唔油膩,又香又脆。😊 鰆魚他他燒🎏鰆魚他他燒鰆魚的肉質,十分的鮮嫩。無論是在口感上還是在外觀上都十分的完美。😊鰻魚玉子燒鰻魚的肉質非常的細嫩,滑溜可口,肉質極為柔軟,口感極佳,微微滲著鰻魚皮的油香味。日本雞蛋的蛋黃香味很濃!所以這個玉子非常有蛋香味,而且呢個鰻魚卷蛋嘅厚度比我預期厚。
😊 燒和牛
😁軟殼蟹卷
最鐘意食呢個,又大隻,炸得非常乾身,唔油膩,又香又脆。
😊 鰆魚他他燒
🎏鰆魚他他燒
😊鰻魚玉子燒
今日行經見到有一間特色嘅日本居酒屋,環境舒適,於是就入咗去,嘆hea下!!! 呢排股市上上落落,於是大家都嗌咗啲酒,吹多兩句!!@ 蟹子沙律蟹子卜卜脆,分量多。@ 車海老刺身一併上餐,一次過食哂兩種口感。車海老刺身極為新鮮;炸蝦頭,外表酥脆,裡面的蝦肉也非常鮮美。正!抵食!蝦嘅份量又多,美味又脆脆。@ 燒和牛燒烤得非常之香,而且牛肉邊仲有點兒脆口。中間的肉質口感十分柔嫩,口感極佳。@ 軟殼蟹卷油炸得幾脆㗎喎!😁
@ 蟹子沙律
蟹子卜卜脆,分量多。
@ 車海老刺身
@ 燒和牛
@ 軟殼蟹卷
油炸得幾脆㗎喎!😁
2023-04-28 727 views
食飯時間又到啦!返咗成大半日☺️睇吓Apps有咩好食,發現有一間鮨政,係上環有!😋但原來睇睇下佢仲有其他分店,😄聽同事講呢間好好食,有啲時段特別多人,我地幾個同事就真係決定係度食啦!上班時間係度食都唔錯,有速度有效率,返公司不會遲到🤣《吞拿魚,油甘魚,三文魚,加州卷,帶子,甜蝦,香蔥吞拿魚腩軍艦》☺️呢個刺身拼盤好大盤,好豐富!刺身放得整整齊齊,旁邊仲有Wasabi,食入口真係有好香既魚味,新鮮度可以話食每一件都食得出唔同既魚味,咁樣先証明最新鮮《燒和牛》☺️哇!就咁睇佢鮮鮮紅紅既顏色已經好吸引,佢既外皮燒到金黃色帶啡,旁邊仲有醬一齊食,中間既肉好鮮嫩,牛味好香《海鮮沙律》☺️食咁多肉係時侯要食下沙律,呢個沙律既三文魚真係好靚好新鮮,加埋沙律菜一齊食,好多魚同菜既營養結合埋一齊,味道使人好開胃
上班時間係度食都唔錯,有速度有效率,返公司不會遲到🤣

《燒和牛》

《海鮮沙律》

2023-04-28 256 views
上環嘅日本料理餐廳,環境都幾好,幾乾淨,而且好寧靜,整個餐廳氛圍都好優雅的感覺。餐廳職員都斯斯文文,笑容滿面,服務好好,態度溫和,有禮貌,仲好細心添😌仲會介紹餐牌入面唔同既菜式,好有耐心地講解,又唔會hard sell我地。😍鰆魚他他燒😍燒得好香好惹味🔥鰆魚🐟都好鮮甜,燒到甘黃色好香脆。仲有他他醬,酸酸甜甜咁幾好食又開胃。😍炸蝦天婦羅卷😍天婦羅好香脆可口,爽!而且好足料,大大啖肉,唔會只係炸到得個殼😍海鮮salad😍Salad so fresh, seems yummy三文魚切成粒狀口感依然好正,食完蔬菜好健康,幫助消化。

😍鰆魚他他燒😍

😍炸蝦天婦羅卷😍

😍海鮮salad😍

😊 蟹子沙律前菜當然叫個沙律醒吓神先, 酸酸甜甜,菜又新鮮。😊 壽司拼盤(大吞拿魚腩,油甘魚腩,吞拿魚,玉子,三文魚腩,醋鯖魚,池魚,左口魚,熟蝦,三文魚子,深海池魚,蔥吞拿魚腩,三文魚細卷)三文魚腩:脂肪比例是較次一點,但魚香持久,吃得滿口甘香。 深海池魚,甘香味不得了。油甘魚腩:非常厚實滑嫩,紋路分布均勻,魚肉細緻甘甜、滑嫩多膠質。左口魚,非常新鮮,又彈牙。全部壽司都非常優質。😊 螢光魷魚第一次食,感覺非常之彈牙,好有咬口,炒得好香
😊 蟹子沙律
前菜當然叫個沙律醒吓神先, 酸酸甜甜,菜又新鮮。

😊 螢光魷魚
第一次食,感覺非常之彈牙,好有咬口,炒得好香
2023-04-27 250 views
🤞🏻呢間鮨政真係好出名,相信好多人都去過,上次去過中環十分滿意,今次來到上環試試,夜晚時間都幾多人👍🏻✌🏻呢度既店舖裝修大致上都差不多,店員十分親切,黎呢度食過既都知道選擇方面有好多,今次亦試試叫唔同既嘢食,睇吓keep唔keep到水準✌🏻鰆魚腩壽司👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻就咁睇鰆魚已經好正,🤘🏻食落口質感好幼嫩,味道好鮮美 車海老壽司👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻隻蝦真係夠晒大隻,☝🏻水準仍然keep到,成到滿滿蝦味飄香,好鮮好鮮Omakase 刺身拼盤👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻呢個拼盤真係幾好,🖐🏻有幾款唔同既刺身,仲要好似抽獎咁,到時先知有邊幾款,每一塊都好新鮮,濃濃既魚味,正 蟹子沙律👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻裡面有勁多蟹子,🤟🏻食到好有口感,加埋沙律醬口味既沙律菜,味道夾得黎又好開胃,真係好滿意

鰆魚腩壽司👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
就咁睇鰆魚已經好正,🤘🏻食落口質感好幼嫩,味道好鮮美
車海老壽司👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Omakase 刺身拼盤👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
蟹子沙律👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2023-04-24 223 views
❤️燒和牛和牛燒得好嫩呀,不愧係日本和牛,本身品質已經好好,廚師又煮得好好,燒到皮脆肉嫩,完全唔會鞋口過老,世一燒和牛呀!💛鰆魚他他燒鰆魚原來係脂肪比較多既魚,他他燒既方法係輕輕將魚燒,燒到邊位少少脆,但魚肉就仲係生既,好嫩澤,口感好好,正!💙壽司ssss壽司一叫就叫佐好多件啦,成碟上晒都不知幾正!入面有吞拿魚,油甘魚,三文魚,加州卷,帶子,甜蝦,香蔥吞拿魚腩軍艦,吞拿,油甘,三文都好肥美好鮮味,帶子又係大大隻好爽嫩,甜蝦又鮮甜,吞拿魚腩軍艦有埋香蔥既配搭味道更鮮,連加州卷都整得好好!
❤️燒和牛
💛鰆魚他他燒
💙壽司ssss
2023-04-21 276 views
餐廳有日本服務員招呼,廚師三位有兩位是日本人,香港人的服務員很用心為我們解釋菜單,給人有五星級酒店招呼的感覺。仲會幫我地refill水添!xdd 我留意到細節,去廁所的時候,看到有牙線在洗手間,真是細心🥹🙌🏻👍🏻💛壽喜燒式鍋烏冬壽喜燒烏冬好好食呀!湯底好香,烏冬入曬味。壽司拼盤So many different 款式,一次滿足你多個願望~including 大吞拿魚腩,油甘魚腩,吞拿魚,玉子,三文魚腩,醋鯖魚,池魚,左口魚,熟蝦,三文魚子,深海池魚,蔥吞拿魚腩,三文魚細卷,吞拿魚,油甘魚,三文魚,加州卷,帶子,甜蝦,香蔥吞拿魚腩軍艦。三文魚夠肥美 甜蝦大隻鮮甜,帶子鮮味 份量十件非常多,連埋飯食好滿足好飽o(^▽^)o軟殼蟹卷好香脆可口,雖然炸完都仲係食到鮮甜味,感覺好fresh,好似剛剛運送過來既咁車海老刺身刺身好新鮮,應該係日本直送的,好大隻,有良心

壽喜燒式鍋烏冬

壽喜燒烏冬好好食呀!湯底好香,烏冬入曬味。

壽司拼盤

軟殼蟹卷

車海老刺身
刺身好新鮮,應該係日本直送的,好大隻,有良心
2023-04-20 240 views
來到「鮨政」,當然要享受食壽司既滋味,地點為上環穌杭街105號地下,上環站A2出口行大約幾分鍾就到營業時間:12:00-15:00/18:00-21:30 總共有三間店:上環/香港仔/中環呢度雖然唔係話好大,但勝在夠企理,裡面各式各樣既物件,都好乾淨衛生,枱前放著牙纖等物品供客人使用,店員非常主動地招呼,然後送上一杯熱騰騰既茶…(^з^)-☆豚肉沙律呢個沙律真係好豐富,比既豚肉份量亦相當夠,最喜歡連沙律一齊食,再加上秘製醬汁,十分開胃 (^з^)-☆壽司拼盤(上)以一人食量來講呢度真係夠飽有突大吞拿魚腩:夠肥美魚油豐富油甘魚腩:入口即溶魚油都豐富吞拿魚:鬆軟好香玉子:甜甜地好有鮮蛋感覺甜三文魚腩:魚油好香醋鯖魚:好味新鮮池魚:爽口左口魚:鮮美甘香熟蝦:勁有蝦味三文魚子:咬到滿口卜卜聲深海池魚:新鮮蔥吞拿魚腩:魚腩即溶三文魚細卷全部都係我至愛,熟蝦既鮮味都好出眾,池魚好味。另外佢既飯係人手製作,每一件都手握出來架
營業時間:12:00-15:00/18:00-21:30

總共有三間店:上環/香港仔/中環

(^з^)-☆豚肉沙律
(^з^)-☆壽司拼盤(上)
以一人食量來講呢度真係夠飽有突
熟蝦:勁有蝦味
三文魚子:咬到滿口卜卜聲
深海池魚:新鮮
蔥吞拿魚腩:魚腩即溶
上個禮拜男朋友突然之間話帶我去食日本嘢,我哋就嚟咗屋企附近嘅呢間鮨政❤️ღ燒和牛(〃∀〃)見到呢個燒和牛都好似幾正,就決定落單試下啦。好彩有叫到,和牛嘅品質真係非常之好,牛味好濃,口感非常嫩。ღ鰻魚玉子燒(〃∀〃)呢個鰻魚玉子燒都好好食呀,平時多數都係就咁食玉子燒,估唔到加咗鰻魚嘅味道同埋玉子燒蛋味香甜,再加埋啲醬汁,呢個鹹甜組合真係好好味🤤ღ蟹子沙律(〃∀〃)超鍾意食蟹子嘅,我梗係要叫呢個蟹子沙律,果然冇令我失望,沙律上面鋪咗好多蟹子,正呀🥰好幸福!ღ Omakase 刺身拼盤(〃∀〃)鍾意食刺身嘅,一定唔可以錯過呢個拼盤,款款都好新鮮😆
ღ燒和牛(〃∀〃)
ღ鰻魚玉子燒(〃∀〃)
ღ蟹子沙律(〃∀〃)
ღ Omakase 刺身拼盤(〃∀〃)
鍾意食刺身嘅,一定唔可以錯過呢個拼盤,款款都好新鮮😆
2023-04-19 156 views
我地先黎食個豚肉沙律打打底,豚肉有輕微煎過,有啲脆口,加上滿滿既醬油漬蟹籽同櫻花蝦,好夠味,其他菜又新鮮,正呀!!🤓跟住叫既呢個Omakase刺身拼盤絕對係今餐既重點,全部刺身都係新鮮即日日本運到,普通既池魚加薑蔥已經好鮮味,深海池魚王就更鮮嫩,其他全部都好正,掂到無朋友!!🤩最後叫埋鰆魚腩壽司同車海老壽司作結,鰆魚腩好肥好重魚既鮮甜味,肉質好滑,加上少少調佐味既蘿蔔蓉,味道好好,車海老就夠晒大隻,蝦肉又嫩,爽到爆呀!!😚
2023-04-18 172 views
今晚同老公二人世界去咗食呢間中環嘅「鮨政」。首先一嚟就叫咗個壽喜燒式鍋烏冬,熱辣辣送到黎嘅壽喜燒,食完真係非常之溫暖。濃郁又香甜嘅湯底配靚牛肉片、豆腐、冬菇,及烏冬等,好好食呀!然後就要叫我哋最鍾意嘅壽司,本身就叫咗一個壽司拼盤(上),呢個拼盤有十幾款唔同嘅壽司,分別係大吞拿魚腩,油甘魚腩,吞拿魚,玉子,三文魚腩,醋鯖魚,池魚,左口魚,熟蝦,三文魚子,深海池魚,蔥吞拿魚腩,三文魚細卷。種類選擇非常多,仲要款款都好好味呀。不過仲未夠喉嘅,我哋就叫埋車海老壽司同加州卷。車海老比普通蝦更大隻,蝦肉更彈牙,蝦味更香濃。加州卷只有簡簡單單嘅食材都非常美味。
今晚同老公二人世界去咗食呢間中環嘅「鮨政」。