Restaurant: Sushi Yamatsuki
Terms & Details:
🍱餐廳:鮨山月 (銅鑼灣)🍽️類別:日式壽司廚師發辦💯推薦指數:7.5/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑小編推薦午市12貫Menu🍑 ≡※≡※≡※≡※▪️茶蒸碗雞白湯茶晶碗▪️壽司12貫真鯛、白蝦、帶子、深海池魚、赤貝、炭燒銀鱈魚、針魚、鰹魚、鰤魚、赤身醬油漬、中拖羅、海膽▪️卷物拖羅蓉卷▪️碗味增湯▪️甜品益力多雪糕鮨山月堅持選用新鮮食材,每日由日本市場直接空運到港,加上部份食材的部位特別,用材上乘,食物質素不錯。小編最喜歡白蝦壽司和海膽壽司,它們的味道最為鮮甜。另外,炭燒銀鱈魚和鰹魚的魚味亦非常濃郁。而雞白湯茶晶碗則最為特別,其味道十分清甜,入口醇厚順滑。.有別於一般廚師發辦店,餐廳提供的壽司飯份量較小,使得客人能夠享受美食卻不至於吃得太飽。師傅在為壽司飯進行調味時,使用醋和醬油的份量恰到好處,味道濃郁而不過於濃重,客人不需要再額外沾壽司豉油。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※💰$680+10%😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟
🍱餐廳:鮨山月 (銅鑼灣)
🍽️類別:日式壽司廚師發辦

性價比:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟
2024-01-10 19 views
用心製作,食品高質又精緻。服務一流,食飯就係為了開心,可以係一間高级又舒服的地方,慢慢享受2小時,十分滿足欣賞師傅用心介紹食材,欣賞服務員親切有禮,而最欣賞當然是食物啦。 茶碗蒸用雞白湯煮,慢煮雞胸,keep 得住肉質,有驚喜。生蠔,爽口肥美。BB吞拿鱼,Good. 鳕鱼白子,嘩......最最最欣賞係 鮟康魚肝配清湯啫喱, 加上脆撻底,簡直係絕配,Creamy 得嚟又唔覺得油腻最後以自家製焙茶奶凍作结尾,焙茶嘅清香加上奶凍幼滑,正呀!
用心製作,食品高質又精緻。

。 茶碗蒸用雞白湯煮,慢煮雞胸,keep 得住肉質,有驚喜
最後以自家製焙茶奶凍作结尾,焙茶嘅清香加上奶凍幼滑,正呀!
茶碗蒸,雞白湯配慢煮雞胸
自家製焙茶奶凍
  • 焙茶奶凍
  • 鮟康鱼肝配蕃茄清湯啫喱脆撻
2024-01-08 511 views
生日月份,有朋友請食晏,在公司附近的鮨山月午餐,廚師發辦,質素高之餘價格相宜,最適合慶祝。淺色木質為主的裝潢,於傳統和風中帶出時尚又高級的韻味。廚師發辦壽司12貫午餐,盛惠$680茶碗蒸用了雞白湯,蒸出來的蛋有著雞湯鮮味,特別好味。還有慢煮的雞肉、食用花等,正!壽司🍣十二貫0️⃣1️⃣左口魚壽司 左口魚是北海道鮫碟魚,魚身無鱗,肉質口感清爽,相對淡口,頭炮首選0️⃣2️⃣墨魚壽司將墨魚刺身碎切,再放上壽司飯,墨魚上還洒上岩鹽,提升墨魚的鮮甜。墨魚切得碎碎的,完全不會韌,非常貼心的處理手法。0️⃣3️⃣活帶子壽司帶子上碟後還會動的,還是頭一回品嚐到,肉質成一絲絲狀的,味道爽口清甜0️⃣4️⃣深海池魚壽司深海池魚是野生的,有足夠活動量,多肉少肥,味濃味且有口感 0️⃣5️⃣小白蝦壽司用了富山灣特產的小白蝦,中間放了柚子皮吊味,極鮮味! 0️⃣6️⃣赤貝壽司鮮活的赤貝,拍打後會自動卷起來,肉質爽口鮮甜,甚喜歡💕的一款壽司🍣0️⃣7️⃣池魚壽司池魚魚味較濃,配合日本小蔥,幼身小蔥香而不辣。0️⃣8️⃣BB銀雪魚壽司銀雪魚冰鮮貨,多為熟食料理,少有遇到新鮮活魚,刺身銀雪魚肉質嫩滑,加上用備長炭燒醺過,好香燒烤味。0️⃣9️⃣鰤魚壽司鰤魚即是巨型油甘魚,屬於濃味的魚類
淺色木質為主的裝潢,於傳統和風中帶出時尚又高級的韻味。
廚師發辦壽司12貫午餐,盛惠$680

墨魚壽司
0️⃣3️⃣活帶子壽司
活帶子壽司
0️⃣4️⃣深海池魚壽司
深海池魚是野生的,有足夠活動量,多肉少肥,味濃味且有口感
深海池魚壽司
0️⃣5️⃣小白蝦壽司
用了富山灣特產的小白蝦,中間放了柚子皮吊味,極鮮味!
小白蝦壽司
0️⃣6️⃣赤貝壽司
赤貝壽司
0️⃣7️⃣池魚壽司
池魚魚味較濃,配合日本小蔥,幼身小蔥香而不辣。
池魚壽司
0️⃣8️⃣BB銀雪魚壽司
BB銀雪魚壽司
0️⃣9️⃣鰤魚壽司
鰤魚即是巨型油甘魚,屬於濃味的魚類,入冬時節,鰤魚都儲定脂肪過冬,所以特別肥美,魚味更濃。
鰤魚壽司
1️⃣0️⃣醋漬小肌魚壽司
小肌魚預先醃過,調料都是大廚特制的,家家不同。魚肉添上了酸醋味,份外醒神。
醋漬小肌魚壽司
1️⃣1️⃣中拖羅壽司
中拖羅的油脂味及魚鮮味都相對比較平均,加上大廚的一流刀功,完全無筋,吃起來跟大拖羅無異 👍
中拖羅壽司
1️⃣2️⃣海膽軍艦
脆口紫菜,滿滿的鮮甜海膽,簡直是人間極品 😍😍😍
海膽軍艦
卷物
碎蔥吞拿魚卷物,少飯的要求下,差不多全件都係吞拿魚蓉,再加上些少芝麻、碎蔥吊味,跟刺身的分別不大 😋😋
碎蔥吞拿魚卷物
湯品是菇菌麵豉湯,味道還算不錯
是日甜品是清新甜美雪葩,為這頓 Omakasa 劃上完美句號
甜品 - 雪葩
中拖羅壽司
海膽軍艦
碎蔥吞拿魚卷物
甜品 - 雪葩
生日食豪啲是常識吧?姐平日都靚靚地,但男友出乎意料地著咗套西裝出現👨🏻‍✈️ 即刻被比下去...🤣 呢餐又真係好好味,唉早知我又著靚啲啦🥹🥚茶碗蒸用雞白湯煮,加上慢煮雞胸、北海道粟米,啖啖精華。🐟 先付►長崎縣生蠔 - 爽口肥美,簡單配蘿蔔蓉同酸汁啫喱已經夠►剝皮魚 - 肉身爽口,配上creamy剝皮魚肝醬,好幸福►醬油漬帶子 - 火炙帶子口感實在又香口,連帶子都好食成咁►汁煮八爪魚 - 彈牙,配熟成6個月嘅魚子醬,咸鮮味濃郁►白子 - 半熟鱈魚子完全冇腥味,入口即溶►梭子魚 - 半生熟口感唔錯,配上有馬山椒獨特嘅辛辣香味,有feel ►鏗魚 - 師傅根據日本傳統食法用稻草燒,香噴噴►鮟鱇魚肝脆撻 - 呢個癲,汁煮魚肝醬同蕃茄啫喱係口度爆發🤯 脆撻用特別方法整超!級!脆!好!輕!盈!建議一啖食。我後悔冇嗒耐啲咁快吞咗落肚🥲 如果有下次,我個口會準備得好啲🤣►兵庫縣香箱蟹 - 熱辣辣,每一啖都有蟹籽、蟹膏同肉身,滋味無限🍣 壽司8貫►昆布漬北海道甜蝦 - 甜蝦爽口彈牙,就咁擺係昆布上又真係索到味►深海池魚 - 肉身嫩滑,師傅用赤醋飯酸度較高,配濃味魚好夾 ►墨魚 - 厚身、充滿膠質,又一道

🥚茶碗蒸
用雞白湯煮,加上慢煮雞胸、北海道粟米,啖啖精華。

🐟 先付
►長崎縣生蠔 - 爽口肥美,簡單配蘿蔔蓉同酸汁啫喱已經夠

►剝皮魚 - 肉身爽口,配上creamy剝皮魚肝醬,好幸福

►醬油漬帶子 - 火炙帶子口感實在又香口,連帶子都好食成咁

►汁煮八爪魚 - 彈牙,配熟成6個月嘅魚子醬,咸鮮味濃郁

►白子 - 半熟鱈魚子完全冇腥味,入口即溶
白子

►鏗魚 - 師傅根據日本傳統食法用稻草燒,香噴噴

鮟鱇魚肝脆撻

🍣 壽司8貫
►墨魚 - 厚身、充滿膠質,又一道估唔到會咁好味嘅壽司
►炭燒赤鯥魚 - 用和歌山備長炭煙燻過,味道突出
►池魚 - 沙甸魚同秋刀魚啲friend,濃味獸大愛
►赤身 - 吞拿魚味極濃
►蛇腹大拖羅 - 大拖羅最肥嘅蛇腹位油脂勁香,雪花紋靚,入口即溶

►馬糞海膽 - 當造、肥美、creamy

🍲 湯
鯛魚麵豉湯

🍮 甜品
煎茶布甸有驚喜,蜜瓜甜入心

價錢嚟講我覺得合理,每道都超水準,有驚喜💡 連漬物都好味(食左幾碟wasabi淮山呀嘻嘻)。師傅對食材同煮法非常講究,又好肯講解,令姐肚入面多左好多美食同墨水 😋🥰 好期待重臨!

TSUKI 月 $1,880 (共20品)
白子
鮟鱇魚肝脆撻
  • 鱈魚白子
  • 野生大拖羅
  • 鮟鱇魚脆撻
2024-01-05 28 views
枏约姊妹在此日本餐廳慶祝聖誕節。中午有2個餐單$680 及 $880 + 10%. 我們選了$880。 入坐時大約12pm, 我們是笫一枱, 因餐廳開12pm。 坐位只有十幾個。 但不到1pm 已坐滿。雖然沒有卡坐, 但吧枱也很寛敝舒適。食物很豐富, 味美, 還加了青酒。我們很多食物都忘記寫下名稱, 所以附上相片,以補不足。本來是甜品或咖啡, 2選1。當店員見我們有選擇困難後, 便很豪爽地說, 那2款都送吧。很療癒的一餐。茶碗蒸 ~ 雞白湯  配 慢煮的日本雞胸肉 /  松川鰈 ~ 右口魚 / 鱈魚白子 / 燒帆立貝 / 西京燒 ~ 馬友 / 香箱蟹 / 開心果雪糕及咖啡
香箱蟹
燒帶子
海膽
開心果雪糕
2023-12-30 18 views
今日同朋友去咗銅鑼灣一間好靚嘅omakase lunch⭐️環境好、服務好、食物質素都好新鮮🥳去完之後想快啲再去,不過大家要留意返食lunch都要預足夠時間,因為差唔多到食咗兩個鐘🙆🏻‍♀️*Omakase lunch $880**茶碗蒸*🥚呢個好特別,我之前食過其他omakase但係用雞白湯嘅都係第一次。入面再加上肉質嫩滑嘅慢煮雞胸肉、日本粟米蒸蛋,雖然冇海鮮,但係都好高質。*四品*🦪長琦縣嘅生蠔配柚子酸汁,肉質爽口,唔太重海水味。🐟白身魚魚肉刺身,魚邊油脂感會重啲會輕輕燒過。⭐️鱈魚白子好肥美,加上柚子酸汁完全冇腥味。💫西京燒本地馬友,肉質嫩滑,濃魚味加埋西京燒調味啱啱好。🍣*壽司10貫*所有壽司飯都係已經調味,唔使點醬油都可以。。墨魚-切碎晒好有咬口。深海池魚。白蝦加柚子-個樣有少少似墨魚,但係味道完全唔同,呢個會有鮮蝦味。。赤貝。獅魚=野生油甘魚。炭香銀鱈魚-好重油脂香。池魚-魚味濃。醬油漬赤身。中toro-無筋好鮮味。海膽*卷物*入面係滿滿嘅吞拿魚蓉,配上已經調味嘅壽司醋飯同埋生磨wasabi真係超級滿足。*湯**甜品*開心果雪糕。

*Omakase lunch $880*
*茶碗蒸*

*四品*
🦪長琦縣嘅生蠔配柚子酸汁,肉質爽口,唔太重海水味。
🐟白身魚魚肉刺身,魚邊油脂感會重啲會輕輕燒過。
⭐️鱈魚白子好肥美,加上柚子酸汁完全冇腥味。
💫西京燒本地馬友,肉質嫩滑,濃魚味加埋西京燒調味啱啱好。

🍣*壽司10貫*
所有壽司飯都係已經調味,唔使點醬油都可以。
。墨魚-切碎晒好有咬口
。深海池魚
。赤貝
。獅魚=野生油甘魚
。炭香銀鱈魚-好重油脂香
。池魚-魚味濃
。醬油漬赤身
。中toro-無筋好鮮味
。海膽

*卷物*

*湯*

*甜品*
開心果雪糕。
2023-12-28 18 views
有誠意嘅餐廳就係要一去再去第三次黎sushi yamatsuki la我鍾意每次嚟嘅餐牌都好唔同每次都有驚喜一季嚟一次絕對可以慢煮雞胸肉,田園粟米用上雞白湯,食完可以暖下胃個粟米煙燻輕輕燒過,好香長崎縣小長井生蠔清爽啲加上酸汁啫喱味道清甜,海水味唔會太重Aftertaste仲會有少少金屬味剝皮魚用咗魚肝做個醬汁撈埋一齊食因為魚比較淡味所以建議點多啲汁不過其實肉質都好鮮甜櫻煮八爪魚熟成咗再配上魚子醬,加番少少鹹味層次燒帆立貝原隻新鮮帆立貝用醬汁醃製過再去燒超彈牙惹味鱈魚白子 x 柚子酸汁入口即溶嘅感覺一啲都冇腥味同埋唔黐口梳子魚 龕燒依家都係合適嘅季節去食配上山椒粉喺上面同埋醃製過個皮好香脆肉質好棉密成個質感好特別稻草煙燻鰹魚x 洋蔥汁日本洋蔥比較香甜,冇辣味可以中和返魚嘅油膩感覺依家呢個season啱食好肥美煙味好獨特好香煎咗層皮好香脆鮟鱇魚乾脆脆加上蕃茄茄青啫喱同紫菜一齊食就冇咁肥膩第一次咁食鮟鱇魚乾好新鮮有趣嘅idea香霜蟹,雌性松葉蟹用咗蟹膏蟹籽去儲一個芡汁再撈埋蟹肉一齊食Sushi highlights:深海池魚,兵庫縣昆布漬甜蝦,大條野生油甘魚獅魚 (超級肥美),備長炭赤鯥,
有誠意嘅餐廳
就係要一去再去
第三次黎sushi yamatsuki la
我鍾意每次嚟嘅餐牌都好唔同
每次都有驚喜
一季嚟一次絕對可以

慢煮雞胸肉,田園粟米
用上雞白湯,食完可以暖下胃
個粟米煙燻輕輕燒過,好香

長崎縣小長井生蠔
清爽啲
加上酸汁啫喱
味道清甜,海水味唔會太重
Aftertaste仲會有少少金屬味

剝皮魚
用咗魚肝做個醬汁
撈埋一齊食
因為魚比較淡味
所以建議點多啲汁
不過其實肉質都好鮮甜

櫻煮八爪魚熟成咗
再配上魚子醬,加番少少鹹味層次

燒帆立貝

個皮好香脆
肉質好棉密
成個質感好特別

稻草煙燻鰹魚x 洋蔥汁
日本洋蔥比較香甜,冇辣味
可以中和返魚嘅油膩感覺

好新鮮有趣嘅idea

香霜蟹,雌性松葉蟹
用咗蟹膏蟹籽去儲一個芡汁再撈埋蟹肉一齊食

Sushi highlights:
深海池魚,兵庫縣昆布漬甜蝦,大條野生油甘魚獅魚 (超級肥美),備長炭赤鯥,中toro,馬糞海膽杯

Soup & dessert

2023-12-27 10 views
雖然最近好興北上食好西但刺身、壽司我都係鍾意留港食新鮮又安心鮨山月嘅師傅好細心除咗月當造嘅魚茶碗蒸用咗雞白湯、北海道粟米比一般鏗魚湯茶碗蒸 更適合冬日燒魚都好出色值得再訪🩵🔸茶碗蒸:用雞白湯去蒸,好滑好香濃,面頭舖上慢煮雞胸、北海道甜粟米,冬日食返碗作前奏,好暖心。🔸鰈魚:即左口魚刺身,口感豐富有嚼勁,咬落爽甜,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。🔸鱈魚白子:配上柚子醋汁,令creamy細滑嘅白子感受清爽一點。白子唔腥好食。🔸幽庵燒:將北海道帶子泡喺醬油、清酒、味醂等醬汁中醃漬後再燒至半熟,香氣誘人,用紫菜包住食更添風味。🔸馬友西京燒:魚肉經醃製後,魚肉更爽滑彈牙,魚皮脆身,加少少檸檬汁就好好味了。.🔸壽司:🍣深海池魚🍣富山灣白蝦🍣墨魚🍣赤貝 - 鮮味爽甜。🍣甜蝦昆布漬🍣從川鰤魚🍣炭燒銀鱈魚BB🍣昆布棒壽司🍣中拖羅🍣馬糞海膽由淡雅嘅魚開始食,當中🔹赤貝鮮味爽甜。🔹從川鰤魚即野生油甘魚,冬季當造,魚肉油脂豐富細膩。🔹銀鱈魚BB用和歌山備長炭薰香,燒完迫出濃濃魚油香!🔹昆布棒壽類似關西嘅箱壽司,有昆布、干飄、鯖魚,甜酸鮮香,好好味😋。🔹 馬糞海膽超級新鮮,勁甜又creamy!❤️🔸吞拿魚手卷🔸麵豉湯

雖然最近好興北上食好西
刺身壽司我都係鍾意留港食
新鮮又安心
鮨山月嘅師傅好細心
除咗月當造嘅魚
茶碗蒸用咗雞白湯、北海道粟米
比一般鏗魚湯茶碗蒸 更適合冬日

🔸壽司
🍣深海池魚
🍣富山灣白蝦
🍣墨魚
🍣赤貝 - 鮮味爽甜。
🍣甜蝦昆布漬

🔸吞拿魚手卷
🔸麵豉湯
🔸雪糕/咖啡
2023-12-24 233 views
聖誕節前夕, 同好姊妹去咗「鮨山月」嘆Omakase dinner。呈L形吧檯座位, 檯面上仍放著間板, 跟隔離食客有返少少私隱度, 不過就唔係個個位可以清楚睇到師傅處理食物過程。 Dinner供應兩款價錢嘅set, 我地揀咗最貴嘅「月」set – 共20品, HK$1880/位。 先來一個熱辣辣茶碗蒸: 蒸蛋用上雞白湯, 配有慢煮雞胸肉、北海道粟米, 蒸蛋滑得入口即溶又有雞白湯香甜, 淡蛋香, 粟米味有少少焦香。長崎生蠔配酸汁啫喱: 肥美爽甜, 海水味重。剝皮魚配魚肝醬: 剝皮魚為淡味魚, 魚肝醬令口感好滑又creamy, 仲有蔥粒清香。炙燒帆立貝: 表面掃上柚子醬灸燒, 帆立貝好厚, 灸至為7成熟, 紫菜夾住食, 清香不油膩。海鰻苗配土佐醋: 微酸土佐醋調味, 口感滑do do, 食落好似河粉。梳子魚經醬油燻過, 為全熟, 魚味濃。稻草煙燻過嘅鰹魚, 配上酸甜日本洋蔥、芽蔥, 以酸汁中和, 皮有陣陣煙燻味, 又有洋蔥搶口。鮟鱇魚肝配蕃茄清湯啫喱, 放上薄脆撻底, 鹹甜味濃又creamy。香箱蟹: 將蟹肉蟹膏mix, 鮮甜味十足, 有粒粒蟹粉口感, 甘香鮮味到了壽司環節, 壽司飯用上

先來一個熱辣辣茶碗蒸:

長崎生蠔配酸汁啫喱: 肥美爽甜, 海水味重。

梳子魚經醬油燻過, 為全熟, 魚味濃。

到了壽司環節, 壽司飯用上有味飯, 而所有壽司都經師傅調味, 基本上唔需要再額外調味已經不錯!
墨魚壽司: 墨魚切成幼粒, 有層次, 鮮味

深海池魚: 好滑好爽, 淡淡魚鮮。

縞蝦配上海葡萄、火灸蝦膏、蝦籽, 蝦質爽滑又creamy, 配料令口感有層次, 甘香香甜。

鰤魚: 林滑, 有魚香味

池魚, 同上蔥醬點驟調味, 林滑偏少少爽, 蔥醬清香濃郁

黑鯥, 皮層經備長碳碳燒, 皮有碳香

大拖羅: 無筋, 勁多油脂

北海道馬糞海膽: 自家醃製三文魚籽, 味道鹹甜有層次, 海膽入口即溶

右口魚邊, 紫菜包住, 爽滑甘香

魚味噌湯, 魚味濃郁, 正好食完壽司飲返熱辣辣嘅湯。

甜品就有清甜多汁嘅靜崗蜜瓜, 同埋自家製焙茶奶凍, 奶凍滑得入口即化, 有陣陣焙茶嘅清香。
2023-12-23
$2100 (Dinner)
2023-12-23 12 views
近年香港掀起Omakase 熱潮,連餐廳都多咗,有時都唔容易分得清楚但係呢間日式Omakase 卻係令人印象深刻~ 皆因用心及創意💞🔸茶碗蒸用咗膠質好重嘅雞白湯煮,雞蛋滑的嚟帶黏稠,有啲似布丁咁,上面有軟腍慢煮雞胸肉,同清甜北海道黃粟米🌽🔹剝皮魚配魚肝醬,因為魚肉淡味 ,所以加入肥滿肝醬及蔥,令整體味道更香🔸鮮北寄貝用醬浸過再火炙,配柚子胡椒加添鮮甜🔹雪魚白子,以暖出形式,浸過熱水 ,質地感覺更緊實🔸北海道帶子,無急凍過,經火炙,鮮味得嚟有纖維感🔹Bb吞拿魚魚腩,皮超薄,火炙後皮更香脆,配較甜嘅芽蔥/日本洋蔥粒🔸梭子魚,加入友馬山椒,入口有少少麻麻地 🔹香箱蟹,即係蟹肉蟹膏,以蟹籽蟹殼湯做蟹芡汁,食到原汁原味🍣壽司就有時令海產,包括深海池魚、墨魚🦑、昆布漬牡丹蝦、鰤魚、醬油漬赤身、中拖羅、及池魚、及赤鯥尤其喜歡池魚嘅優美切法,好似一個可愛小元寶咁,而赤鯥就用備長炭炙過 ,煙燻香濃,肉質肥美🌟重點登彭就有馬糞海膽,及三文魚籽漬,甘香軟滑鮮甜😌💝廚師特製~鮟鱇魚肝脆脆,配蕃茄啫喱 由廚師研究,香、甘、脆、甜,多重口感👍🏻魚湯麵豉湯,濃郁鮮味,無論幾飽都要試! 🍮焙茶奶凍,靜岡蜜瓜奶凍係人見

🔸鮮北寄貝用醬浸過再火炙,配柚子胡椒加添鮮甜

🔹雪魚白子,以暖出形式,浸過熱水 ,質地感覺更緊實

🔸北海道帶子,無急凍過,經火炙,鮮味得嚟有纖維感

🔸梭子魚,加入友馬山椒,入口有少少麻麻地

🔹香箱蟹,即係蟹肉蟹膏,以蟹籽蟹殼湯做蟹芡汁,食到原汁原味

🌟重點登彭就有馬糞海膽,及三文魚籽漬,甘香軟滑鮮甜😌

💝廚師特製~鮟鱇魚肝脆脆,配蕃茄啫喱
廚師研究,香、甘、脆、甜,多重口感

👍🏻魚湯麵豉湯,濃郁鮮味,無論幾飽都要試!
🍮焙茶奶凍,靜岡蜜瓜
奶凍係人見人愛,滑嘟嘟,有焙茶香,但又唔太甜,好推介!
2023-12-21 15 views
今次去咗銅鑼灣食Omakase,Lunch Menu 價錢相當抵食,分別係$680同$880,我地揀咗$680,包括有茶碗蒸、茶碗蒸、卷物、麵豉湯同甜品。Lunch Omakase茶碗蒸雞白湯茶碗蒸有慢煮雞肉慢煮同北海道甜粟米,入口順滑,蛋香十足,用了雞白湯特別鮮甜。壽司12貫松川鰈 • 肉質較緊實,味道清甜帶子 • 質地柔軟,口感滑嫩,入口鮮美深海池魚 • 入口魚油甘香細膩,肉質肥美白蝦·口感綿滑黏黏的墨魚 • 嫩中帶脆,鮮甜爽口甜蝦 • 以昆布漬帶出甜蝦嘅鮮甜味赤貝 • 口感爽口彈牙炭燒銀鱈魚 • 肉質鮮嫩細緻,略帶炭香味道鰤魚 • 野生油甘魚特別肥美池魚 • 肉質緊實爽口中拖 • 入口即化,帶魚油香氣馬糞海膽 • 大塊厚肉,清甜鮮味卷物拖羅魚蓉手卷 拖羅魚蓉份量十足,入口綿密,油脂豐富麵豉湯以白身魚肉魚骨熬製,味道特別鮮甜。甜品柚子雪葩/熱咖啡

Lunch Omakase

壽司12貫
松川鰈 • 肉質較緊實,味道清甜
帶子 • 質地柔軟,口感滑嫩,入口鮮美
深海池魚 • 入口魚油甘香細膩,肉質肥美
白蝦·口感綿滑黏黏的
墨魚 • 嫩中帶脆,鮮甜爽口
甜蝦 • 以昆布漬帶出甜蝦嘅鮮甜味
赤貝 • 口感爽口彈牙
炭燒銀鱈魚 • 肉質鮮嫩細緻,略帶炭香味道
鰤魚 • 野生油甘魚特別肥美
池魚 • 肉質緊實爽口
中拖 • 入口即化,帶魚油香氣
馬糞海膽 • 大塊厚肉,清甜鮮味

卷物
拖羅魚蓉手卷
拖羅魚蓉份量十足,入口綿密,油脂豐富

麵豉湯
以白身魚肉魚骨熬製,味道特別鮮甜。

甜品
柚子雪葩/熱咖啡
2023-12-19 6 views
之前已聽朋友介紹這家omakase鮨山月食材新鮮 壽司飯的酸度恰到好處難怪朋友吃過都讚不絕口👍🏻如大家有意請朋友或家人吃生日飯推薦大家到這家餐廳如大家預算不多 可跟我一樣吃個午餐套餐食物質素完全不會失禮💕今天我點了12貫壽司套餐🌀雞白湯茶碗蒸配料有嫩滑的慢煮雞胸肉,爽甜的北海道粟米主調是雞白湯風味,比較清甜的一道蒸蛋🌀石垣鯛很鮮甜的一款鯛魚,肉質紮實🌀墨魚壽司特別之處是用切碎墨魚而非墨魚片黏黏的口感🌀深海池魚帶甘口的油脂香,口感細緻🌀白蝦壽司加上少量柚子皮及玫瑰鹽蝦肉的甜味很突出🌀赤貝活赤貝的鮮甜度和急凍的沒法比口感也更爽口🌀鰤魚 就是體型夠大的油甘魚,很重魚油香🌀銀鱈魚用了被長炭烤過,有陣陣炭香🌀池魚池魚本身魚味較濃,帶有微腥上面放的是青蔥醬🌀赤身醬油漬赤身用醬油漬過口感更豐富🌀中拖羅細緻嫩滑的極致🌀海膽很鮮甜🌀醋漬鯖魚很喜歡這個醋香,鯖魚味道很濃不易被蓋過🌀吞拿魚腩蓉手卷滿滿的吞拿魚腩蓉,很滿足的感覺🌀味噌湯🌀柚子雪葩可隨自己喜好選擇雪葩或咖啡

之前已聽朋友介紹這家omakase鮨山月
可跟我一樣吃個午餐套餐
食物質素完全不會失禮💕
今天我點了12貫壽司套餐

🌀雞白湯茶碗蒸
配料有嫩滑的慢煮雞胸肉,爽甜的北海道粟米
主調是雞白湯風味,比較清甜的一道蒸蛋

🌀石垣鯛
很鮮甜的一款鯛魚,肉質紮實

🌀墨魚壽司
特別之處是用切碎墨魚而非墨魚片
黏黏的口感

🌀深海池魚
帶甘口的油脂香,口感細緻

🌀白蝦壽司
加上少量柚子皮及玫瑰鹽
蝦肉的甜味很突出

🌀赤貝
活赤貝的鮮甜度和急凍的沒法比
口感也更爽口

🌀鰤魚
就是體型夠大的油甘魚,很重魚油香

🌀銀鱈魚
用了被長炭烤過,有陣陣炭香

🌀池魚
池魚本身魚味較濃,帶有微腥
上面放的是青蔥醬

🌀赤身醬油漬
赤身用醬油漬過口感更豐富

🌀中拖羅
細緻嫩滑的極致

🌀海膽
很鮮甜

🌀醋漬鯖魚
很喜歡這個醋香,鯖魚味道很濃不易被蓋過

🌀吞拿魚腩蓉手卷
滿滿的吞拿魚腩蓉,很滿足的感覺

🌀味噌湯

🌀柚子雪葩
可隨自己喜好選擇雪葩或咖啡

2023-12-16 12 views
由第一道菜開始,去到甜品都非常好食。能夠將唔係個個人喜歡既食材,都做得好好,例如魚肝醬。食材固然新鮮,但師傅功力都令食材昇華咗。食完曬壽司,去到甜品環節都好有驚喜,自家製既焙茶奶凍味道好清,焙茶味好出,亦唔會覺得漏。Waitress都好好服務,成餐飯都食得好舒服。係絕對會encore既omakase。
由第一道菜開始,去到甜品都非常好食。
焙茶奶凍

Waitress都好好服務,成餐飯都食得好舒服。
係絕對會encore既omakase。
2023-12-15
$1880 (Dinner)
焙茶奶凍
2023-12-03 19 views
前排同朋友慶祝生日,去咗位於銅鑼灣的「鮨山月」食omakase😋😋餐廳主打優質日式廚師發辦,選用新鮮食材,每日由日本市場直接空運到港!佢地的lunch set分兩款,我地就叫咗貴啲的$880 set試試❤️❤️-🍣Omakase Lunch $880/位✨-🔅茶碗蒸蒸蛋口感滑溜,加入雞白湯、慢煮雞胸、北海道粟米等製成,味道好豐富🤤🤤🔅前菜4品包括有松川鰈魚、秋刀魚磯邊卷、厚切北海道帆立貝同鱈魚白子~~我就最鍾意厚切北海道帆立貝,肉質鮮甜彈牙、啖啖肉!夾住紫菜食仲正👍🏻👍🏻🔅壽司10貫🔸白蝦🔸深海池魚🔸墨魚🔸金目鯛🔸鰤魚🔸池魚🔸銀鱈魚🔸大拖羅🔸黑鯥魚🔸馬糞海膽全部都好新鮮,當中至愛黑鯥魚!肉質鮮嫩肥美,經炭燒後油脂溢出🔥🔥馬糞海膽都唔錯,色澤橙黃、味道濃厚甘甜,食完想再encore!!🔅卷物卷物竟然有我至愛的香葱拖羅蓉手卷!!面頭有滿滿的拖羅蓉,口感軟綿且入口即溶~配上香脆的紫菜,啖啖滿足😋😋🔅湯湯頭鮮甜濃郁,裡面加入了日本菇,飲完好暖胃♨♨-🔅甜品 最後可以揀要咖啡/海鹽雪糕,我地就揀咗雪糕🍨~雪糕質地幼滑,作為今餐完結啱哂🤩🤩
🍣Omakase Lunch $880/位✨

🔸大拖羅
🔸黑鯥魚
🔸馬糞海膽

🔅卷物
卷物竟然有我至愛的香葱拖羅蓉手卷!!

🔅湯
湯頭鮮甜濃郁,裡面加入了日本菇,飲完好暖胃♨♨
🔅甜品
2023-11-28 14 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯又到左屋企人生日嘅時候,今次專程帶佢地食omakase。主要有兩個dinner set,我就揀左$1580山Yama。山 Yama $1580茶碗蒸材料有松葉蟹肉、蝦蛄(即係瀨尿蝦)和日本黑鮑魚。高湯煮成嘅茶碗蒸比出面食到嘅更加鮮甜刺身白色墨魚口感有啲似浪漫,煙煙韌韌嘅口感。而間八就比較清新嘅白身魚,可以配搭雪鹽一齊食就可以帶番甜味出嚟。北寄貝用左火炙嘅方式,北寄貝爽口嘅口脆,配搭少少辣嘅柚子胡椒,令到味道更加有層次。秋刀魚依家最肥美嘅時候,肉厚嘅魚肉,加少少豉油就食到原汁原味。鱈魚白子同出面唔同,佢哋用咗熨煮嘅方式,再加入咗柚子酸汁,所以食落一啲都唔會有腥味,口感如忌廉般嘅幼滑。醬燒帆立貝加入秘製醬油再燒製嘅帆立貝,再用紫菜包裏住,一啖一口值回票價。金鯛金鱗燒連同盛載嘅碗一樣閃閃發光。師傅介紹可以先試吓嘅青醬(秋葵、茄子和紫菜),最後就連埋金鯛一齊食,口感極之爽脆,魚肉又又嫩滑。煙燻堅魚魚皮部分經過炙燒,然後再煙燻。魚皮香脆再有濃厚嘅煙燻味,加埋洋蔥醬可以減低煙燻嘅餘韻。壽司深海池魚魚肉有淡淡嘅鮨香,口感爽脆。白蝦透明嘅顏色,味道極之

山 Yama $1580

刺身

北寄貝

秋刀魚
依家最肥美嘅時候,肉厚嘅魚肉,加少少豉油就食到原汁原味。

鱈魚白子

醬燒帆立貝

金鯛金鱗燒

煙燻堅魚

壽司
深海池魚
魚肉有淡淡嘅鮨香,口感爽脆。

白蝦
透明嘅顏色,味道極之鮮甜。

鰤魚
當造又肥美嘅鰤魚,味道相對濃郁好多,配搭柚子胡椒又清新一下喉嚨。

池魚
厚身嘅池魚,口感厚實又有鮮甜。

醬油漬赤身
深紅色嘅魚身,嫩滑又甘甜。

拖羅
炙燒過嘅拖羅,焦香又入口即溶。

甜品
日本黑柿配焙茶奶凍
由第一點到甜品都好好食!

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

鮨山月 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 2樓