今日去咗西灣河碼頭,途經呢間日本料理餐廳,睇睇個餐牌都幾吸引,於是我同朋友就入咗去試一試。見佢個餐牌有唔同嘅刺身壽司🍣,同埋熟食,樣樣野都有佢嘅吸引力。不過平時成日食魚生,今日想試吓呢間餐廳嘅熟食同炸物 不過呢間餐廳距離大路有少少遠,要行接近10分鐘路程。不過為左食好野,我同朋友都唔介意行遠啲首先我就叫咗一個吉列三元豚丼 (日本產) 外表薄薄一層炸至香脆既麵包糠,加上內裏鬆軟既豬扒,再配埋佢地既秘制果汁味噌汁,成為一個完美既配搭 每個款式佢仲有一件玉子,份量又唔細,所以都係一種享受🤤跟住我同朋友再叫左一份海鹽輕燒石狩丼。廚師將三文魚的外表輕燒過,將三文魚油同香味逼出,而入面依然保持三文魚魚生既狀態。一次過帶比我哋雙重享受 再加上一粒粒三文魚子,令到每一啖都充滿淡淡嘅魚子鹹味。所以少少海鹽做調味,已經帶起到味蕾既享受😍最後我哋仲叫咗一份溫泉玉子唐揚嫩雞丼。呢個我幾欣賞佢炸雞外面只有一層薄薄既油包住,唔會有滯既感覺,感覺食起上黎罪惡感都無咁大😆 而且個溫泉蛋又保持到水準總括而言,食物味道唔錯,地理位置處於蘇豪東,所以價錢算係適中。而且佢keep住有人流,令到食物去留有保證,尤其日本食材最

首先我就叫咗一個吉列三元豚丼 (日本產)
每個款式佢仲有一件玉子,份量又唔細,所以都係一種享受🤤

吉列三元豚丼  (日本產)

海鹽輕燒石狩丼

溫泉玉子唐揚嫩雞丼

總括而言,食物味道唔錯,地理位置處於蘇豪東,所以價錢算係適中。而且佢keep住有人流,令到食物去留有保證,尤其日本食材最講究新鮮
2021-03-24
$100 (Dinner)
吉列三元豚丼  (日本產)
海鹽輕燒石狩丼
溫泉玉子唐揚嫩雞丼
2021-04-09 488 views
有一天,一個人走在傍晚,七點的西灣河city,等著肚餓,就找到中高級日本餐廳。店舖不大,大概有十張枱,可以容納三十多人,環境很舒服,平日晚上walk in也可。香蔥安格斯牛肉烏冬,$75,店長推介。香蔥和牛肉很香,香蔥份量很多,如果不喜歡蔥的人士要注意;安格斯牛肉一般,也是份量很多,我吃不完;反而烏冬的份量略少。三文魚腩,$78,4件。這個價錢及份量合理。不夠飽,所以追加,蔥本鮪魚腩手卷 $55。總評味道:一分錢,一分貨,中高級日本餐廳;環境:環境很舒服;服務:OK;衛生:乾淨。

三文魚腩,$78,4件。這個價錢及份量合理。

不夠飽,所以追加,蔥本鮪魚腩手卷 $55。

總評
味道:一分錢,一分貨,中高級日本餐廳;
環境:環境很舒服;
服務:OK;
衛生:乾淨。
$200 (Dinner)
2021-04-03 367 views
首先,記得要訂位,因為間餐廳頗細! 眼見著開店後5分鐘到達而沒有訂位的,要在餐廳外等候第一輪食客用畢午餐!上菜速度算快!味道是合格的,魚生丼夠新鮮,百多元有一個合格的魚生丼定食,算是一個不錯的選擇,又可以慢慢食,沒有店員因為餐廳面積少而不斷提示要快感吃完。這是第二次去這間遠離MTR的日本餐廳,第一次是吃烏冬定食,味道都算不錯,雖然沒有特別的喜感! 店員間有加熱水,除非想飲其他飲品,否則省下數十元飲熱茶,配魚生丼更附合食日本菜的特色!

上菜速度算快!

2021-04-03
$150 (Lunch)
呢日過咗西灣河做嘢,放工就約個住附近嘅朋友聚下。佢帶咗我去食「鮨玥」,餐廳門面同內在環境用上木嘅原素,令人感覺舒服😌!餐廳有做晚市套餐,魚生丼飯同熟食等選擇都有,價錢介乎百幾蚊一份,算OK啦👌。原來餐廳有做廚師發辦餐Omakase,兩個餐目叫「鮨」同「玥」,即餐廳名,幾有意思☺️。套餐價分別為$550同$880,仲可以食河豚添。本鮪壽司盛($255),有六件壽司,包括本鮪赤身、中本鮪魚腩同大本鮪魚腩,每款各兩件。鮪魚即係呑拿魚🐟,食用次序由赤身、中拖羅去到大拖羅。赤身一般,但無筋嘅,可能用醬油醃漬方法處理會好食啲。兩款拖羅都好正,各有千秋。魚腩位置油份真係勁好多,口感好綿,有少少入口即化嘅感覺😋。大拖羅嘅油脂分佈勁靚,雪花紋般細膩。角切海鮮丼定食($148),晚市套餐嘅定食好豐富,有沙律🥗、茶碗蒸同麵豉湯,最後者幾有誠意,因為加咗蜆,又夠熱。角切海鮮丼賣相吸引😍,角切海鮮包括甜蝦、三文魚、油甘魚同蟹籽等。魚生粒無碎濕濕,感覺唔會令人聯想到係切剩嘅魚邊。我最欣賞係蟹籽份量夠哂多,所以每啖飯嘅口感都好爽,有爆漿嘅效果。另外,🍚丼飯仲加咗紫菜同芝麻,以提升香氣。鹽燒牛舌($88),🐮👅一客六片
原來餐廳有做廚師發辦餐Omakase,兩個餐目叫「鮨」「玥」,即餐廳名,幾有意思☺️。套餐價分別為$550同$880,仲可以食河豚添。
本鮪壽司盛
本鮪壽司($255),有六件壽司,包括本鮪赤身、中本鮪魚腩同大本鮪魚腩,每款各兩件。鮪魚即係呑拿魚🐟,食用次序由赤身、中拖羅去到大拖羅。赤身一般,但無筋嘅,可能用醬油醃漬方法處理會好食啲。
鹽燒牛舌
鹽燒牛舌($88),🐮👅一客六片薄薄嘅牛舌燒得好香口。呢度嘅牛舌可能由於薄切嘅關係,所以無厚身嗰啲咁嫩口,不過牛味就好濃。鹽燒令到牛舌唔駛點其他醬汁都已經好食,下低仲有啲生洋蔥可以夾埋一齊食🤤。
炸軟殼蟹
炸軟殼蟹($75),佢係我食過最酥脆嘅軟殼蟹🦀,沒有之一。朋友直頭用「清脆利落」嚟形容,好好食啊!我哋覺得要一人食一隻先夠喉。
自家焦糖玉子燒
自家焦糖玉子燒($38),呢道菜有得揀凍食或熱食,我就要咗熱,感覺會搭配啲同似鹹食多啲。🥚四件玉子燒面頭有一層脆脆焦糖,而下低嘅玉子就富有蛋香,夾埋一齊食口感豐富。
總括嚟講,鮨玥嘅食物出品唔錯,唔同類別嘅菜式都有同樣高水準。食物以外,店員服務超好,對餐牌非常熟悉,會簡單介紹菜式,同時亦不斷幫客人添茶🍵。整個用餐體驗令人好舒服、好放鬆,值得推介👍。
2020-10-27
$300 (Dinner)
鹽燒牛舌
炸軟殼蟹
自家焦糖玉子燒
2020-11-03 625 views
九龍一帶食好西是我的首選,剛好朋友有車帶我到西灣河呢頭食日本野,未試過都想試下,也是別有一番風味。呢間位於蘇豪東的日本餐廳鰭玥,外面是河畔,環境很舒適,餐廳林立,就是要試這家,雖然名我都唔識讀,但就係因為夠地道日本料理,所以就是特別日本風。我們很快點了今晚的晚餐,有火灸碟魚邊,火灸特大帆立貝,蒲燒鰻魚丼,玉子吉列三元豚丼,牛舌,唐揚雞,本鮪壽司盛等等。光看就知道我們點了好多好多。朋友特別喜歡這裡的牛舌,超香超脆,火炎碟魚邊很特別,聽說不是每個地方都有,我就偏愛這個火灸大帆立貝,真係超大塊超新鮮超好口感,蒲燒鰻魚丼是滿碗的鰻魚在面,好豐富好滿足,份量十足。還有本鮪壽司盛,三款不同的魚生片,要一樣一樣的吃,按順序,才能慢慢吃到不一樣的口感,實在是讚。這裡真的是吃廚師的手藝和日本壽司的專業做法,很棒很好吃,吃完還能在河邊走走,餐廳不錯,食物不錯,環境也真不錯。
2020-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2020-10-30 408 views
第一次嚟食嘅時候人少少食物質素同服務都好滿意。今次特登介紹朋友嚟食,食完就有啲失望。可能因為人太多侍應同廚師都應付唔切,各方面嘅質素都下降好多。首先入到去侍應同我哋講叫我哋坐低等陣好快就過嚟執枱,結果坐咗15分鐘都冇人幫我哋set枱冇Menu冇茶。隔咗好耐先有另一個侍應過嚟set枱,佢都有同我地道歉。我哋嗌左一個蔥吞拿魚蓉飯同吞拿魚三色飯。跟飯有沙律,湯同燉蛋。上菜嘅時候有一份燉蛋少得可憐,一份就正常size。好彩我叫佢換嘅時候佢都肯換俾我。燉蛋來講整得幾滑,唯獨今次個蛋一啲味都冇,同上次人少嚟食嘅時候有好濃高湯味嘅時候水準差好遠。蔥吞拿魚蓉飯夠肥美,好多蔥,魚同蔥同飯嘅份量撈埋係啱啱好,但係如果係男人嘅話就未必夠食啦。三色吞拿魚飯有赤身,中,大拖羅各二,同埋吞拿魚蓉。師傅刀工有待改善,6塊吞拿魚嘅厚度都唔一樣,有一塊直情係激薄, 薄過牛肉乾。大拖羅入口即溶但係有好多筋。總括而言如果大家想食嘅話建議大家要避開lunch/dinner hour,如果唔係,唔確保大家會食到品質高嘅食物。
第一次嚟食嘅時候人少少食物質素同服務都好滿意。今次特登介紹朋友嚟食,食完就有啲失望。可能因為人太多侍應廚師都應付唔切,各方面嘅質素都下降好多。首先入到去侍應同我哋講叫我哋坐低等陣好快就過嚟執枱,結果坐咗15分鐘都冇人幫我哋set枱冇Menu冇茶。隔咗好耐先有另一個侍應過嚟set枱,佢都有同我地道歉。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2020-10-29 285 views
 秋天到,三蛇肥,但秋刀魚更肥更美。我相信只有這級高級鮨店才會不惜成本每天鮮進上等日本直送秋刀魚,奉最新鮮的予客人。西灣河 鯉景灣蘇豪東鮨玥,店面著實不大,Walkin 的話肯定會向隅,款式 貴精不貴多,主打壽司,刺身,丼飯作為高級鮨店, 這就已經很足夠了。季節限定秋刀魚刺身198光看就讓我口水直流的原條秋刀魚刺身,吃得出油份足 。師傅把秋刀魚以兩種切法呈上,新鮮肥美的秋刀魚無論薄切定厚切,都看得出魚身渾圓飽滿富光澤,秋天秋刀魚油份足,油腴甘香及濃馥的魚味在口裡徘徊,歷久不散 。除了時令刺身,鮨玥也有恆常的壽司刺身定食。竹 壽司定食,包括日替湯品,田園沙律,唐揚嫰雞和壽司8貫。是日湯口是活蜆昆布湯,濃濃海水鮮味,清而不俗。田園沙律, 沙律菜清新爽口。唐揚嫰雞即叫即炸 外脆內嫩。不得不提的是,壽司8貫每一貫都不同風味, 款式都誠意十足中本鮪魚腩,油香與魚鮮並重空運立魚,呈微粉紅色魚味鮮甜,三文魚腩切得厚, 啖啖肉入口滿足油甘魚,好有魚鮮味魚味相對濃,特大赤海蝦,海蝦味道甘甜蔥吞拿魚腩,吞拿魚腩 質感細嫩, 入口時的魚油味至今仍然叫人回味。就趁著秋天到,在入冬前在秋刀魚肥美的季節為自己進補

秋天到,三蛇肥,但秋刀魚更肥更美。

西灣河 鯉景灣蘇豪東鮨玥,
店面著實不大,Walkin 的話肯定會向隅,
款式 貴精不貴多,
主打壽司刺身,丼飯
作為高級鮨店, 這就已經很足夠了。

季節限定
秋刀魚刺身198

光看就讓我口水直流的原條秋刀魚刺身,吃得出油份足 。

師傅把秋刀魚以兩種切法呈上,

除了時令刺身,鮨玥也有恆常的壽司刺身定食。
壽司定食,包括日替湯品,田園沙律,唐揚嫰雞和壽司8貫。
唐揚嫰雞即叫即炸 外脆內嫩。

不得不提的是,
壽司8貫每一貫都不同風味, 款式都誠意十足

中本鮪魚腩,油香與魚鮮並重
空運立魚,呈微粉紅色魚味鮮甜,

三文魚腩切得厚, 啖啖肉入口滿足
油甘魚,好有魚鮮味魚味相對濃,
特大赤海蝦,海蝦味道甘甜

就趁著秋天到,在入冬前在秋刀魚肥美的季節為自己進補吧!
西灣河很多餐廳,是另一處我個人覺得和西營盤社區有點相似的地方。小小社區有海景,餐廳集中在一起,選擇多又特別。不似大型商場來來去去也是那些餐廳。已有兩年沒來西灣河,是次選了這間日本菜。門面裝修骨子,內裡當然是日式裝修,加上充足防疫措施,很安心。是日中午二人點了:壽司定食加烏冬:6件壽司,新鮮美味蒸蛋嫩滑,令平時不太愛吃蒸蛋的我也愛上蜆肉麵士湯,粒粒新鮮蜆肉,正沙律也新鮮。 魚生定食:4款魚生配烏冬,厚切魚生又新鮮。櫻花汽水:好靚呀綠茶灣汽水:也是充滿日本氣息的汽水仿如去了一轉日本。可以再來光顧。
是日中午二人點了:
壽司定食加烏冬:6件壽司,新鮮美味
蒸蛋嫩滑,令平時不太愛吃蒸蛋的我也愛上
蜆肉麵士湯,粒粒新鮮蜆肉,正
沙律也新鮮。
魚生定食:4款魚生配烏冬,厚切魚生又新鮮。
櫻花汽水:好靚呀

綠茶灣汽水:也是充滿日本氣息的汽水

仿如去了一轉日本。
可以再來光顧。
2020-10-17
Type of Meal
Lunch
2020-10-13 1520 views
今次黎到呢間位於鯉景灣嘅黃店,見menu都有幾多奇怪菜式,其中最罕見嘅係雞肉刺身,咁我當然要試試啦!-上年去柏林旅行時去街市食過Mett,即係食 剁 生 豬 肉 +洋蔥鋪上麵包,但又離奇地幾好食喎,佢腍過牛肉他他,其實有少少似日式吞拿魚丼上面嘅免治吞拿魚刺身。-食後感:雞肉刺身好鹹😫 係煙燻三文魚鹹度嘅10倍。建議一定要拌埋底下嘅生洋蔥食,唔係為左辟雞肉嘅腥味(因為其實唔腥定羶),純粹係想搵另一樣有強烈味道嘅嘢去平衡返煙燻雞肉嘅鹹味。質感方面,雞肉刺身係滑嘅,似無筋嘅煙燻三文魚咁啦!總括而言,以$100都唔洗嘅價錢,可以獵奇試下雞肉刺身,係絕對值得嘅!-本鮪壽司盛壽司最鍾意都係食拖羅! 因為拖羅嘅魚油夾埋粒粒飽滿嘅珍珠米,真係好好味😭 赤身、中拖、大拖都係完全無筋,中拖、大拖入口即融,不得了🥰-雞 泡 魚 的 睪 丸 —— 河豚白子壽司-還記得小時候第一次去日本旅行時,阿爸話想食雞泡魚,但我細膽驚廚師處理得唔好會毒死,所以唔肯同佢食。宜家諗返都好後悔,人一世物一世點都要試下的!-今次有少少可惜嘅係,本身呢間餐廳有河豚刺身嘅,但嗰日咁啱餐廳無,所以我地就退而求其次試河豚白子 (河豚嘅睪丸

雞肉刺身沙律

本鮪壽司

雞 泡 魚 的 睪 丸 —— 河豚白子壽司
今次有少少可惜嘅係,本身呢間餐廳有河豚刺身嘅,但嗰日咁啱餐廳無,所以我地就退而求其次試河豚白子 (河豚嘅睪丸) 啦!聽落覺得怪怪地,「白子」喺日文解「白色的孩子」,原來河豚白子係其身體內毒素含量最低嘅器官,而卵巢則是最毒嘅器官,雌雄走兩個極端。
食後感:離奇地好好味喎!佢入口好細緻綿密,唔會食到一粒粒好似卵子咁;味道方面就有少少似海膽,不過係無咁甜,而係比較苦、回甘,同埋口感都無咁腍啤啤,而係結實少少嘅。同上面嘅蟹子同蔥粒配合得幾好!
結論:河豚白子好矜貴,事關條魚要養到三歲先會發育有精囊,仲要一條魚只有好細嘅精囊。所以以$38一件軍艦壽司可以試到河豚白子,係非常值得嘅!
河豚白子壽司

活赤貝
本身點餐時見餐牌上個名叫「活赤貝」,就以為係咪好似韓國活章魚咁,擺入口都仲係郁下郁下咁,原來佢上碟時已經唔再係生勾勾咁。但好彩嘅係都真係 非 常 新 鮮,味道鮮甜,質感方面就係表皮好滑劣劣,咬落好彈牙脆口,應該係我食過最脆口嘅赤貝!
活赤貝

總括呢間黃店,價錢係偏貴嘅,如果你想食平啲可以食佢嘅晚市定食套餐或刺身丼,但個人認為呢間餐廳嘅特色係個餐牌有林林總總較為稀有嘅菜式,包括之前介紹過嘅雞肉刺身、河豚白子,所以無謂食啲普通店鋪都食到嘅海鮮,不妨可以以a la carte嘅形式叫一啲覺得得意嘅嘢食!
當日我地黎食嗰晚咁啱係黑色暴雨,約好左朋友就費事甩底啦。但一路沿海邊行,傾盤大雨加雷電交加,我一度諗死啦會唔會為左食餐飯俾雷劈死。點知入到餐廳好驚訝發現,間餐廳係全full嘅。即使係橫風橫雨,而餐廳本身又唔係喺商場入面,而係一出門就會照頭淋雨,都可以客似雲來,大家可想而知東區居民幾鍾意呢間日本餐廳啦!
2020-09-30
$306 (Dinner)
河豚白子壽司
  • 煙燻雞肉刺身沙律
今晚約左朋友係鯉景灣食好西,地點係日本菜餐廳鮨玥。餐廳唔算大,但係裝修非常日式,好骨子。星期一夜晚都好多人。我第一次黎,叫住d基本野試下先,叫左兩個定食同一份特選本鮪寿司盛。定食有唔同價位,我地叫個兩個都唔算貴,晚市仲有咁既價錢真係幾抵。特選本鮪寿司盛 $255+10%特選本鮪寿司盛有大本鮪魚腩,中本鮪魚腩及本鮪赤身各2貫。本鮪新鮮厚切,個人最愛大本鮪魚腩,肥美入口即溶兼冇筋。角切海鮮丼定食 $148+10%角切海鮮丼定食係限定。刺身有好多款,包括一隻甜蝦,三文魚,吞拿魚,白身魚,連魷魚同北寄貝都有。刺身質數不錯。飯面鋪上紫菜,再加上不少蟹籽同青瓜增強口感,再灑上白芝麻粒。當然仲有一塊印左鮨店個名既玉子。晚市海鮮丼有咁既質素配咁既價位,性價比高!定食包括海帶麵豉湯,胡麻田園沙津同茶碗蒸。海帶麵豉湯咸香,仲有一隻蜆。胡麻田園沙津有不少新鮮生菜,仲有半粒車厘茄同玉米粒,加了很多日式胡麻醬,健康中見邪惡。茶碗蒸好滑,有一塊日式魚蛋同蟹柳,仲有一條粉絲。生薑燒豚肉丼 $118生薑燒豚肉燒得好香,面頭灑上葱花同白芝麻粒。d豚肉係帶d白色軟骨既豬腩肉,汁濃又脆口,送飯超正!如果可以多d洋蔥就好啦!

特選本鮪寿司盛 $255+10%

特選本鮪寿司盛

角切海鮮丼定食 $148+10%

生薑燒豚肉丼 $118

生薑燒豚肉丼

生薑燒豚肉燒得好香,面頭灑上葱花同白芝麻粒。d豚肉係帶d白色軟骨既豬腩肉,汁濃又脆口,送飯超正!如果可以多d洋蔥就好啦! 份量唔細,性價比都好高。定食包括海帶麵豉湯,胡麻田園沙津,前菜。海帶麵豉湯,胡麻田園沙津同另一個定食都一樣,前菜係好多黑色甜甜地既魚仔,送飯一流。

總括而言,今晚食既晚市定食性價比高,環境座位舒適,服務很好。
2020-10-12
$287 (Dinner)
特選本鮪寿司盛
2020-10-08 1327 views
秋風起有涼意最適合爬山🧗🏻‍♀️!餘下半天就在附近遊走了~ 找吃飯地方時,被推介了一間少有高級日本居酒屋 鮨玥 於西灣河,於是跑高去了~ 餐廳地方開揚,柔和色調的日式風格,座位舒適,靠窗更設有梳化;有bar 檯。跟朋友吃點小食送酒,再添新鮮日本直送壽司🍣渡過一天! 本鮪壽司盛 HKD 255 必點 必點! 傳說中的藍鰭吞拿魚😍😍!共有各2貫分別有 大本、中本、赤身! 大本 —— 肉質鮮滑無比帶有濃郁持有香味。色澤亮麗,入口即化,最肥美部份,沾全魚的10 % 而已! 中本鮪魚腩—— 魚脂適中,肉質甘香濃郁,魚體中腹及尾腹本鮪赤身 ——— 處於背部部位,肉澤赤紅,肉質緊緻爽實輕燒本鮪魚餃 HKD 75另點一客以輕輕燒食法,味道更突顯出魚油份,非常美味! 極為罕有,脂肪層次豐富,口感美味亮澤、油脂豐富組合 😂 — 火炙碟魚邊 HKD 38 及 油甘魚腩 HKD 50左口魚群邊,還要用火炙來鎖緊了魚油。正!油甘魚腩肉質鮮甜帶點嫩口 好新鮮,厚切更添口感 !金目鯛 HKD 45 四季都有的深海魚! 早前品嚐以鯛魚來做湯底,極為鮮甜!而這裡肉質雪白清香,幼嫩鮮甜,肉質清爽,油脂不會太豐厚沿路經過海、
秋風起有涼意最適合爬山🧗🏻‍♀️!餘下半天就在附近遊走了~

本鮪壽司盛 HKD 255

中本鮪魚腩—— 魚脂適中,肉質甘香濃郁,魚體中腹及尾腹

本鮪赤身 ——— 處於背部部位,肉澤赤紅,肉質緊緻爽實

輕燒本鮪魚餃 HKD 75
另點一客以輕輕燒食法,味道更突顯出魚油份,非常美味!

極為罕有,脂肪層次豐富,口感美味

好新鮮,厚切更添口感 !

金目鯛 HKD 45

沿路經過海、公園,途中有很多跑步、放狗人仕,景色怡人。 飯後過來散散步也不錯呢!

• 本鮪壽司盛
2020-10-02 326 views
本鮪壽司盛 $255吞拿魚壽司三食,有大本鮪魚腩、中本鮪魚腩、本鮪赤身,想講赤身已經不得了,魚油係三款之中最少,但都充滿住吞拿魚既鮮味,而中拖同大拖更加好味唔識形容,油分多亦非常香,入口即溶,基本上唔駛落任何醬油已經好好食。角切海鮮丼 $148海帶麵豉湯,胡麻田園沙律,茶碗蒸套餐豐富,茶碗蒸熱辣辣,嫩滑,主角海鮮丼份量亦不少,每樣刺身都切得大小一致,亦非常新鮮。生薑燒安格斯牛肉丼 $120牛肉味濃,燒得好香,生薑唔會搶過主角味道,飯量亦唔少,餐廳刺身執司固然係主打,但估唔到熟食都好好食,值得一讚。

本鮪壽司盛 $255

角切海鮮丼 $148
海帶麵豉湯,胡麻田園沙律,茶碗蒸

生薑燒安格斯牛肉丼 $120
2020-09-30 292 views
今日到間依間餐廳walk-in外賣自取,佢話唔做外賣,我話見到網上外賣平台 有,佢堅持無,已經cut晒。OK,咁我係網上外賣平台 試下落,落到俾晒錢,攞野食時我問佢又話唔做外賣,佢仲好無禮貌咁講部機壞佐,依間餐廳不誠實,對客又無禮貌,不會再去。
2020-09-30
TakeAway
鮨玥係西灣河蘇豪東既高級日本餐廳,大部份食材來自日本豐州市場,新鮮有保證,餐廳裝修行簡約日本風,設有吧枱做廚師發辦,或者坐卡座一樣舒適,除左omakase,仲有刺身定食、海鮮丼、燒物等,食物多元化-----1. 本鮪壽司盛 $255 9/10大本鮪魚腩、中本鮪魚腩、本鮪赤身各2貫本鮪赤身,係背部脂肪較少的肌肉,肉澤比較鮮紅,肉質相對上堅實同有嚼感中本鮪魚腩鮪魚的腹部和背部,脂肪含量適中,色澤紅中帶白,肉質鮮美細膩大本鮪魚腩鮪魚之前腹段,顏色偏粉紅,有清晰的雪花紋路,脂肪比例最高,肉質鮮嫩滑溜,入口溶化,脂香濃郁,香味久久不散2. 炸軟殼蟹軟殼蟹炸得酥脆,蟹肉鬆軟,好有口感,但我覺得炸粉厚了一點,有少少油膩感,加左檸檬汁一齊食會好一點3. 海三色丼 $195一份海鮮丼食包海帶麵豉湯、茶碗蒸、田園沙律,茶碗蒸係我食過最好食!看似平平無奇,但其實口感非常細緻,蛋表面光滑凝固,高湯和蛋液黃金比例,冇雜質和泡沫,食落滑嫩有鮮味,沒有太多配料,不多加調味料,當中高湯就是茶碗蒸的靈魂角色海三色丼製作幾有心思,由三文魚、油廿魚、赤蝦所組成,玉子上印上鮨玥名字,味道微甜,油甘魚非常厚實滑嫩,色澤紋路分布

-----
1. 本鮪壽司盛 $255 9/10
大本鮪魚腩、中本鮪魚腩、本鮪赤身各2貫

中本鮪魚腩
鮪魚的腹部和背部,脂肪含量適中,色澤紅中帶白,肉質鮮美細膩

大本鮪魚腩

2. 炸軟殼蟹

3. 海三色丼 $195

海三色丼
製作幾有心思,由三文魚、油廿魚、赤蝦所組成,玉子上印上鮨玥名字,味道微甜,油甘魚非常厚實滑嫩,色澤紋路分布均勻,赤蝦大大隻,鮮甜十足,如果有蝦就更完美,三文魚唔算太肥美,不過新鮮,厚切一點口感會更好
2020-09-09
$300 (Dinner)
2020-09-13 398 views
上次試完個壽司餐,之後念念不忘,唯有去食多次。今次帶埋朋友嚟食,介紹左佢食壽司餐,我自己試下角切魚生飯。先講下個湯,有好多蜆肉,而且好鮮甜,似係飲緊蜆湯,而唔係麵豉湯。唔好以為角切就俾啲頭頭尾尾你,大家見到佢有幾款魚生,每粒個大少都好均勻,而且仲有隻蝦,仲有個玉子有舖頭名。佢嘅芥末又係靚嘢,係即磨會散開嗰種,唔會太攻鼻。每款魚生都好有魚味,上面仲鋪滿飛魚子添。朋友食完個壽司餐,都讚不絕口。好彩早到,我哋走時已經無枱。
上次試完個壽司餐,之後念念不忘,唯有去食多次

今次帶埋朋友嚟食,介紹左佢食壽司餐,我自己試下角切魚生飯。
好彩早到,我哋走時已經無枱。
壽司定食
烏冬(跟餐)
角切魚生飯
2020-09-06
$140 (Lunch)
壽司定食
角切魚生飯